Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το Πόθεν Έσχες
  • [02] Ελπίδα ειρήνης από τους νέους της Κύπρου
  • [03] Βύθιση σκάφους με λαθρομετανάστες στη Λέσβο
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου με Κοντολίζα Ράις
  • [05] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής
  • [06] Βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον Αραφάτ
  • [07] Ρωσία: Καταδίκη μανιακού δολοφόνου γυναικών
  • [08] ''Το Ιράκ κατέστρεψε τα όπλα πριν 10 χρόνια'', λέει ο Μπλιξ
  • [09] Αισιόδοξος ο Μπλερ για τη σταθερότητα στο Ιρακ
  • [10] Νέες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ
  • [11] Επικρίσεις Αμανπούρ για την κάλυψη του πόλεμου
  • [12] Έτοιμο να συνεργατεί το Ιράν για την αποφυγή εμφυλίου στο Ιράκ
  • [13] ''Εγιναν λάθη'', λέει ο Αμερικανός διοικητής
  • [14] Νίκες για Μίλαν, Ρεάλ, Τσέλσι και Λάτσιο
  • [15] Με το δεξί η πρεμιέρα της Ρέιντζερς
  • [16] Γερμανική ζωγραφική του 19ου αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη
  • [17] Ένας ευτυχισμένος γάμος κάνει καλό στην καρδιά των γυναικών

    [01] Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το Πόθεν Έσχες

    17/9/2003 12:20:00 πμ

    Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με αφορμή την κατάθεση των στοιχείων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την Τρίτη το βράδυ, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών της Βουλής ότι αποφασίστηκε να επεκταθεί ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα, που οφείλουν να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες, από 31-12-1997 έως 31-12-2002.

    Ακριβάκης: Απεδείχθη η συνοχή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη μετά την ανακίνηση του θέματος του ελέγχου των συναλλαγών και την έκταση που πήρε τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στην κοινή γνώμη.

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε να ζητηθούν όλα τα στοιχεία από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

    Νωρίτερα, την Τρίτη, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τις δηλώσεις για τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές, οι οποίες θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Ακριβάκης διευκρίνισε ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος και η Νόρα Κατσέλη απέστειλαν επιστολή στην οποία ανέφεραν ότι δεν έχουν επενδύσει στο χρηματιστήριο και δεν συμπλήρωσαν το ειδικό έντυπο ενώ οι κύριοι Γκούσκος, Κρητικός και Παπαθεμελής παρέπεμψαν στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

    "Απεδείχθη και πάλι ότι η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι αρραγής", δήλωσε ο κ. Ακριβάκης, ο οποίος κάλεσε την αντιπολίτευση να ακολουθήσει το εγχείρημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Υψηλοί τόνοι

    "Η ΝΔ έχει τώρα την πολιτική ευθύνη να αποδειχθεί συνεπής, καθώς πριν εμφανιζόταν να κόπτεται για στοιχεία χρηματιστηριακών συναλλαγών ενώ τώρα αποφεύγει να ζητήσει από τους βουλευτές της τη διαφάνεια της οικονομικής συμπεριφοράς τους" δήλωσε σχολιάζοντας την κατάθεση των χρηματιστηριακών κωδικών των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο γιια διαδικασία κουκουλώματος.

    "Οι συναλλαγές αυτές είναι ήδη γνωστές για όλους τους βουλευτές από το πόθεν έσχες και η κυβέρνηση είναι διπλά εκτεθειμένη, αφού δεν δέχθηκε τις προτάσεις της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή και για επέκταση του ελέγχου σε διοικητές ΔΕΚΟ και τραπεζών. Τι είναι αυτό για το οποίο φοβάται η κυβέρνηση και αρνείται τον πλήρη έλεγχο;", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [02] Ελπίδα ειρήνης από τους νέους της Κύπρου

    17/9/2003 11:47:00 πμ

    Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι συναντήθηκαν την Τρίτη έξω από το "Λήδρα Πάλας", στη διαχωριστική γραμμή της Λευκωσίας, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας, που αποτελείται από οργανώσεις νεολαίας κομμάτων και από τις δύο πλευρές. Στην εκδήλωση διαβάστηκε κοινή διακήρυξη για προώθηση της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, με στόχο λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και κοινή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ελληνοκύπριοι νέοι πήγαν στο "Λήδρα Πάλας", οργανώνοντας πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας, όπου στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι.

    Προσπάθεια αμαύρωσης της εκδήλωσης

    Η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι 20-30 ηλικιωμένοι οπαδοί του εθνικιστικού Εθνικού Λαϊκού Κινήματος προσπάθησαν να αμαυρώσουν την εκδήλωση των Τουρκοκυπρίων νέων, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

    Σημειώνεται πως οι εθνικιστές κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, αλλά οι νέοι τους αγνόησαν χαρακτηριστικά.

    [03] Βύθιση σκάφους με λαθρομετανάστες στη Λέσβο

    17/9/2003 10:45:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Δυο σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ισάριθμα αλιευτικά και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλεξαν, το πρωί, μισό μίλι ανοιχτά της Σκάλας Μυστεγνών Λέσβου, είκοσι λαθρομετανάστες, που έπεσαν στη θάλασσα, όταν η ξύλινη βάρκα, στην οποία επέβαιναν, ανετράπη, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έπλεε στην περιοχή, προκειμένου να αποβιβαστούν οι λαθρομετανάστες στην ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και μιας γυναίκας, που επέβαινε στην ίδια ξύλινη βάρκα. Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα Λέσβου, που διενεργεί ανακρίσεις, πρόκειται για εννέα λαθρομετανάστες από την Ερυθραία, εφτά από τη Σομαλία, τρεις Παλαιστίνιους, έναν Αιθίοπα και μία γυναίκα από τη Σρι Λάνκα, της οποίας αγνοείται η τύχη. Τους λαθρομετανάστες, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διασωθέντες, είχε μεταφέρει με ταχύπλοο, αντί 1500 δολαρίων για τον κάθε ένα, Τούρκος δουλέμπορος, ο οποίος τους εγκατέλειψε σε μια παλιά ξύλινη βάρκα και ενώ στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι, ο οποίος εξαφανίστηκε με το ταχύπλοο προς τα τουρκικά παράλια.

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου με Κοντολίζα Ράις

    17/9/2003 10:10:00 πμ

    Η κατάσταση, που διαμορφώνεται στο Ιράκ και οι δυνατότητες γεφύρωσης των θέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης για την έκδοση ψηφίσματος στα Ηνωμένα Έθνη, η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος του Γιασέρ Αραφάτ, η εύθραυστη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά και το Κυπριακό αποτέλεσαν τα θέματα, στα οποία επικεντρώθηκε η 45λεπτη συνάντηση, που είχαν στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις. "Συζητήσαμε πολλά και γενικότερα θέματα, όπως είναι το Ιράκ, η Μέση Ανατολή, η κατάσταση στα Βαλκάνια. Εστιάσαμε την προσοχή μας, από την πλευρά μας, στο Κυπριακό, στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, τη στρατηγική σημασία αυτής της πορείας, αλλά και τις ανάγκες να ειδωθούν τα θέματα, ιδιαίτερα το Κυπριακό, σε αυτή την πορεία", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Σημαντικές οι εξελίξεις των επομένων μηνών για το Κυπριακό

    "Αναλύσαμε το πώς οι εξελίξεις των επόμενων μηνών, του επόμενου έτους, θα είναι σημαντικές σε ότι αφορά την Κύπρο, γιατί όχι μόνο εντάσσεται και τυπικά πια η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά ανοίγεται ο δρόμος για νέες πρωτοβουλίες, εφόσον πράγματι αναδειχθεί μια βούληση από πλευράς των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Είναι μια δεδομένη θέση του Κόφι Ανάν και του ΟΗΕ, όπως και ότι βεβαίως η Τουρκία αναζητεί μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο τέλος του 2004, οπότε θα αξιολογηθεί η δική της στάση και στο Κυπριακό.

    Τόνισα ότι η συνεχής συμπαράσταση των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΟΗΕ, η συνεχής δική τους επιμονή στο να υπάρξει δίκαιη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ είναι κάτι το οποίο θα εκτιμήσουμε και θα βοηθήσει ουσιαστικά στην πορεία για την επίλυση του Κυπριακού", πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.

    Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξήγησε, ότι χρειάζεται η συνέχιση της καλής συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης για την αντιμετώπιση των νέων εστιών έντασης, που δημιουργούνται στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η Ράις υποστήριξε πως, παρά την αρνητική εικόνα, που έχουν πολλοί, η κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράκ βελτιώνεται και οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για την πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι, τελικά, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα για την έκδοση ψηφίσματος στον ΟΗΕ.

    Τέλος, για τη Μέση Ανατολή, επέρριψε ευθύνες στο Γιασέρ Αραφάτ, τον οποίο κατηγόρησε ότι υπονόμευσε τον παραιτηθέντα Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούτ Αμπάς και δεν κινήθηκε για να σταματήσει την τρομοκρατική δράση ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    ''Υπερασπιστής της Δημοκρατίας'' ο Παπανδρέου

    Στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τον αφοπλισμό, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της "Κίνησης των Έξι" πριν περίπου είκοσι χρόνια αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, όπου τιμήθηκε με το βραβείο "Υπερασπιστής της Δημοκρατίας" από την οργάνωση "Parliamentarians for Global Action" (Κοινοβουλευτικοί για Παγκόσμια Δράση), που περιλαμβάνει 1.350 βουλευτές από 105 κοινοβούλια όλου του κόσμου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται για "την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης".

    Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως βρίσκετε "μεταξύ φίλων", καθώς πολλοί από τους παρευρισκομένους υπήρξαν υποστηρικτές και του πατέρα του και τους κάλεσε να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2004, τη χρονιά που η χώρα μας θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ''σε μια συνάντηση κοινοβουλευτικών, που πρωταγωνιστούν για τον αφοπλισμό".

    Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε και την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την οποία προωθεί η Ελλάδα και εξέφρασε την ευχή, πως "εάν μπορέσουμε να πετύχουμε ειρήνη για 14 ημέρες, ίσως μπορέσουμε να την έχουμε για πάντα". Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόσφατα δολοφονηθείσα Σουηδή υπουργός Εξωτερικών και προσωπική του φίλη, Ανα Λιντ και εμφανώς συγκινημένος εξήρε την ελευθερία και το δημοκρατικό πνεύμα που διέπει την Σουηδία, στην οποία, άλλωστε, έχει ζήσει και ο ίδιος αρκετά χρόνια.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ΕΕ και το ρόλο της ως "ένα επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης και δημοκρατίας" όπου, όπως εκτίμησε, "χωρούν και χώρες, όπως η Τουρκία και αυτές των Βαλκανίων". Αργότερα σήμερα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, ενώ θα έχει επαφές με γερουσιαστές, αναλυτές, και το συντακτικό επιτελείο της "Ουάσιγκτον Ποστ".

    [05] Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής

    17/9/2003 10:42:00 πμ

    Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Κωνσταντίνου Καπελάκη, ο οποίος εκπροσωπεί τους τρεις αστυνομικούς, που είχαν τραυματιστεί κατά την επίθεση σε βάρος του λεωφορείου των ΜΑΤ στο ξενοδοχείο "Καραβέλ" το 1985, συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν". Ο κ. Καπελάκης τόνισε ότι στην παραπάνω ενέργεια συμμετείχαν ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Χριστόδουλος Ξηρός, καθώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως προκύπτει από τις προανακριτικές τους απολογίες.

    Σύμφωνα με το συνήγορο πολιτικής αγωγής, η συνδεσμολογία, αλλά και η μέθοδος πυροδότησης, που χρησιμοποιήθηκε, απαιτούσαν ιδιαίτερες ηλεκτρολογικές γνώσεις, τις οποίες είχε βέβαια ως ηλεκτρολόγος ο Βασίλης Τζωρτζάτος.

    Ο κ. Καπελάκης χαρακτήρισε τη "17Ν" ως τη μακροβιότερη τρομοκρατική οργάνωση της Ευρώπης, την οποία, όπως υποστήριξε, οι Αρχές άργησαν 30 ολόκληρα χρόνια να εξαρθρώσουν, λόγω της ικανότητας διαφυγής των μελών της.

    [06] Βέτο των ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για τον Αραφάτ

    17/9/2003 10:48:00 πμ

    Την οργή του αραβικού κόσμου προκάλεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που άσκησαν βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητούσε την προστασία του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο θέλει να εκδιώξει το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα 11 υπερψήφισαν το σχέδιο και άλλα τρία (Βρετανία, Γερμανία και Βουλγαρία) δήλωσαν, ότι απέχουν, ωστόσο λόγω του βέτο, που άσκησαν οι ΗΠΑ το ψήφισμα δεν πέρασε. Αμεση ήταν η αντίδραση των Παλαιστινίων, που τόνισαν, ότι η απόφαση αυτή ενθαρρύνει την κλιμάκωση της ισραηλινής βίας. Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος, μέλος του κινήματος ''Ισλαμικό Τζιχάντ'', σκοτώθηκε από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς, στην πόλη Ναμπλούς.

    Αμεση αντίδραση των Παλαιστίνιοι στο αμερικανικό βέτο

    Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι η απόφαση των Αμερικανών να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι αραβικές χώρες στον ΟΗΕ θα ενθαρρύνει μια κλιμάκωση της ισραηλινής στρατιωτικής βίας.

    Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παραπάνω απόφαση δημιουργεί στην ισραηλινή κυβέρνηση το συναίσθημα ότι διαθέτει το αμερικανικό πράσινο φως για να επιδοθεί σε νέες αντιπαλαιστινιακές επιθέσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρουντέινα η αμερικανική απόφαση θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την εφαρμογή του "οδικού χάρτη", του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

    Ένας αξιωματούχος του "Ισλαμικού Τζιχάντ", ο Μοχάμαντ αλ Χίντι, καταδίκασε και εκείνος το αμερικανικό βέτο, σημειώνοντας πως η απόφαση αυτή "αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί βλέπουν την περιοχή μας με ένα σιωνιστικό βλέμμα".

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ριζοσπαστικής οργάνωσης, η αμερικανική ψήφος στον ΟΗΕ θα ενθαρρύνει την επιθετικότητα των Ισραηλινών.

    Νωρίτερα, πριν οι ΗΠΑ ασκήσουν το βέτο, ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τέριε Ρέντ Λάρσεν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Τρίτη από την τηλεόραση του BBC, εκτίμησε ότι η εκδίωξη του Γιασέρ Αραφάτ από το Ισραήλ μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή.

    Ωστόσο, ο κ. Λάρσεν υπογράμμισε πως ο Αραφάτ δεν είναι αναντικατάστατος στις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η μόνη έξοδος από την σύγκρουση είναι η δημιουργία δυο κρατών, όπως περιγράφεται στον "οδικό χάρτη", ενώ πρόσθεσε ότι όποιες και αν είναι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ένας Παλαιστίνιος ισλαμιστής σκοτώθηκε στη Ναπλούς

    Ένα μέλος του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος ''Ισλαμικό Τζιχάντ'' σκοτώθηκε τη νύχτα της Τρίτης κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στη Ναπλούς, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, πρόκειται για τον 21χρονο Φάντι Αμπου Ζαντ, ο οποίος κατεζητείτο από τις ισραηλινές Αρχές και σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στη διάρκεια επιχείρησης στην παλιά πόλη της Ναμπλούς.

    Ο θάνατος του Παλαιστινίου ανεβάζει σε 3.481 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ιντιφάντα, στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2000, από τους οποίους οι 2.599 είναι Παλαιστίνιοι και οι 819 Ισραηλινοί.

    ''Μαύρη ημέρα για τα Ηνωμένα Έθνη''

    Ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Νεγκρεπόντε τόνισε ότι το ψήφισμα ήταν μονόπλευρο καθώς δεν καταδίκαζε τις πράξεις των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων και το ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    "Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε κανένα ψήφισμα που δεν αναφέρεται κατηγορηματικά στην απειλή που συνιστούν για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή η Χαμάς και οι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις", τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ.

    "Είναι μια μαύρη ημέρα για τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο", υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ σχολιάζοντας το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Ελπίζω ότι το Ισραήλ δεν θα ερμηνεύσει την απόφαση ως άδεια για να σκοτώσει τον πρόεδρο Αραφάτ", δήλωσε ο Ερεκάτ στο Ρόιτερ. Έντεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπερψήφισαν την απόφαση, που είχε προτείνει στο σώμα η Συρία ενώ απείχαν η Βρετανία, η Γερμανία και η Βουλγαρία.

    Το σχέδιο απόφασης, που είχε διατυπωθεί από τον Παλαιστίνιο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα με την υποστήριξη αραβικών κυβερνήσεων. Ο πρεσβευτής του Αραβικού Συνδέσμου στα Ηνωμένα Έθνη, Γιάχια Μαχμασάνι, είπε ότι το Ισραήλ, που είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, απειλεί να σκοτώσει ή να απελάσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του Παλαιστινιακού λαού.

    "Εάν η Ουάσιγκτον υιοθετήσει αυτή τη στάση, τι είδους κόσμο δημιουργεί; Για ποια τάξη μιλάμε και τι μήνυμα στέλνουμε στο Ισραήλ;", είπε ο πρέσβης του Αραβικού Συνδέσμου. Από την πλευρά του ο Ντόρε Γκολντ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, κατηγόρησε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αγωνιούν να προστατεύσουν τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι ενθαρρύνει τη βία.

    "Οι Ισραηλινοί αναρωτιούνται πού ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν Ισραηλινοί πολίτες σκοτώνονταν την περασμένη εβδομάδα σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας", τόνισε ο Γκολντ και πρόσθεσε: "Το Ισραήλ βρέθηκε σε μια οργουελική κατάσταση στην οποία ο πόλεμος του κατά της τρομοκρατίας επρόκειτο να κριθεί από ένα σχέδιο ψηφίσματος εισηγητής του οποίου ήταν η Συρία, μία από τις κυριότερες χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

    [07] Ρωσία: Καταδίκη μανιακού δολοφόνου γυναικών

    17/9/2003 11:01:00 πμ

    Σε 25ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ένας ερασιτέχνης ταξιτζής από την περιοχή της Μόσχας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σκότωσε πέντε γυναίκες, προκειμένου να τις ληστέψει. Ο 26χρονος άνδρας που, επέλεγε τα θύματά του ανάμεσα σε μεθυσμένες γυναίκες, χρησιμοποιούσε το ιδιωτικό του αυτοκίνητο για να μεταφέρει επιβάτες, οι οποίοι πλήρωναν τη διαδρομή που ζητούσαν, μια συνήθεια ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Ρωσία.

    Πάντα ο ίδιος τρόπος δράσης

    Ο 26χρονος άνδρας, λίγο αφότου ξεκινούσε τη διαδρομή, προφασιζόταν βλάβη στη μηχανή του αυτοκινήτου, σκότωνε τις ανυποψίαστες γυναίκες και άρπαζε τα κοσμήματά και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας, από τους φόνους που διέπραξε την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2002, συγκέντρωσε λεία αξίας 400.000 ρουβλίων, δηλαδή περίπου 13.000 ευρώ.

    Ο μανιακός δολοφόνος συνελήφθη χάρη στο τελευταίο θύμα του, μια γυναίκα που κατάφερε να αμυνθεί μόλις δέχτηκε την επίθεση και να ζητήσει βοήθεια.

    [08] ''Το Ιράκ κατέστρεψε τα όπλα πριν 10 χρόνια'', λέει ο Μπλιξ

    17/9/2003 10:39:00 πμ

    Το Ιράκ κατέστρεψε τα όπλα του μαζικής καταστροφής πριν από δέκα χρόνια και οι υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν λανθασμένες εκτιμήσεις για τα όπλα αυτά, οι οποίες οδήγησαν και στον πόλεμο, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα οπλικά συστήματα του Ιράκ, Χάνς Μπλίξ. Σε συνέντευξη, που έδωσε σε αυστραλιανό ραδιοσταθμό από την Σουηδία ο Μπλίξ αναφέρει, ότι η έρευνα για στοιχεία για βιολογικά, χημικά η πυρηνικά όπλα πιθανώς να αποκαλύψει στην καλύτερη περίπτωση διάφορα έγγραφα. "Όσο πιο πολύ περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ πιστεύω ότι είναι απίθανο να βρεθεί οτιδήποτε", τονίζει ο Μπλίξ στη συνέντευξή του αυτή, που μεταδόθηκε σήμερα (τοπική ώρα). "Καταλήγω όλο και πιο πολύ στο συμπέρασμα ότι το Ιράκ έχει, όπως έχουν υποστηρίξει, καταστρέψει όλα όσα είχε το καλοκαίρι του 1991", σημείωσε ο Μπλίξ. Το 1991 η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ εντόπισε αυτό που χαρακτήρισε ως μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων στο Ιράκ.

    ''Ίσως βρουν μερικά ...ενδιαφέροντα έγγραφα''

    Στη συνέχεια πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια καταστρέφοντας την πυρηνική ικανότητα της Βαγδάτης, έως την τελική απομάκρυνση των επιθεωρητών της από το Ιράκ.

    Πριν δώσει την εντολή για την εισβολή με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς είχε αναφερθεί σε έναν επικείμενο κίνδυνο, που δημιουργούσαν τα ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής ως κύρια δικαιολογία για τον πόλεμο. "Στην αρχή μιλούσαν συγκεκριμένα για όπλα, αργότερα μίλησαν για προγράμματα όπλων...ίσως τελικά να βρουν μερικά ενδιαφέροντα έγγραφα", δήλωσε τέλος ο Μπλίξ.

    [09] Αισιόδοξος ο Μπλερ για τη σταθερότητα στο Ιρακ

    17/9/2003 10:31:00 πμ

    Αλλοι έξι μήνες εκτιμά, ότι θα χρειαστεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ για να πείσει τους Βρετανούς για την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, γράφει η Γκάρντιαν. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Μπλέρ θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η πολιτική του στο Ιράκ ήταν καλή, μιλώντας στο συνέδριο του Εργατικού κόμματος, που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στη νότια Αγγλία. Η αισιοδοξία του Μπλερ πηγάζει από τη βεβαιότητά του, ότι η σταθερότητα θα εδραιωθεί στο Ιράκ και το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης, γράφει η Γκάρντιαν επικαλούμενη πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην Ντάουνιγκ Στριτ.

    Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ακόμη, ότι ο Μπλερ θα εκμεταλλευτεί το συνέδριο των Εργατικών για να μετατρέψει σε αντικείμενο χλευασμού την πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Μπλερ εμφανίζεται πεπεισμένος, ότι θα νικούσε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά είναι αντίθετος με τη διεξαγωγή του καθώς η χώρα θα παρέλυε για έξι μήνες. Σύμφωνα με την Γκάρντιαν, ο Μπλερ δεν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ πριν το 2005, παρά την αρνητική ψήφο των Σουηδών την περασμένη Κυριακή.

    [10] Νέες επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στο Ιράκ

    17/9/2003 10:30:00 πμ

    Ιρακινοί αντάρτες κατέστρεψαν αμερικανικό στρατιωτικό όχημα στη διάρκεια επίθεσης στις δυτικές συνοικίες της Βαγδάτης, ενώ ένας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε κατά λάθος από Αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα Ασσαχ, οι Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν αξιωματικό της ιρακινής Αστυνομίας σε ελεγχόμενο από τον στρατό δρόμο της ιρακινής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες και Ιρακινοί αστυνομικοί δέχτηκαν επίθεση ενόπλων στην πόλη Σαμάρα, βόρεια της Βαγδάτης, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

    Κοντολίζα Ράις: Έως και 2.000 ξένοι μαχητές στο Ιράκ

    Παράλληλα, η Κοντολίζα Ράις σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 2000 ξένοι μαχητές στο Ιράκ έτοιμοι να επιτεθούν στις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις.

    "Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι μαχητές αυτοί κυμαίνονται από 800 έως και 2000", δήλωσε η Ράις, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των ξένων μουντζαχεντίν στο Ιράκ παραμένει άγνωστος.

    Το Ιρακινό συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Το Σάββατο, ο κ. Μπλερ αναμένεται να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ.

    [11] Επικρίσεις Αμανπούρ για την κάλυψη του πόλεμου

    17/9/2003 10:25:00 πμ

    Η γνωστή δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN Κριστιάν Αμανπούρ, εκτιμά ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ, ανάμεσα τους και το δικό της κανάλι, "φιμώθηκαν" από την κυβέρνηση Μπούς στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. "Πιστεύω ότι ο τύπος φιμώθηκε και νομίζω ότι αυτολογοκρίθηκε", δήλωσε η Αμανπούρ σε τηλεοπτική εκπομπή, που μεταδόθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας από το δίκτυο CNBC. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν χθες Τρίτη από τον αμερικανικό τύπο ο αρχισυντάκτης του CNN Τζίμ Ουόλτον είχε "μια ιδιωτική συνομιλία" με τη Αμανπούρ μετά τις δηλώσεις χωρίς όμως να της κάνει κάποια επίπληξη. "Η Κριστιάν είναι ένα πολύ αξιόλογο μέλος της ομάδας και μια από τις πρώτες δημοσιογράφους του κόσμου", αναφέρει ο Ουόλτον σε ανακοίνωσή του. "Πάντως, πρόσθεσε, τα σχόλια της δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της δημοσιογραφικής μας κάλυψης και δεν συμφωνώ μαζί της στο σημείο αυτό".

    ''Κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας''

    "Λυπάμαι που το λέω αυτό, όμως οι τηλεοράσεις και ίσως μέχρι ένα ορισμένο σημείο και η δικιά μου, ήταν θύματα εκφοβισμού από την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της, της Fox News", ανέφερε ακόμη Αμανπούρ.

    Η δημοσιογράφος κατήγγειλε επίσης "το κλίμα φόβου και αυτολογοκρισίας" στα θέματα που κάλυπταν οι ανταποκριτές στον πόλεμο στο Ιράκ. Ερωτηθείσα, αν υπήρξε ένα θέμα, που δεν μπόρεσε να καλύψει στη διάρκεια του πολέμου, η Αμανπούρ απήντησε: "το θέμα δεν είναι αν μπορείς ή όχι, είναι περισσότερο θέμα τόνου, ύφους, σθένους, το κατά πόσο μπορείς πραγματικά να κάνεις τις ερωτήσεις".

    "Όλος ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση, οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι δημοσιογράφοι, δεν έθεσαν αρκετές ερωτήσεις για τα όπλα μαζικής καταστροφής και αυτό μοιάζει με παραπληροφόρηση στο πιο υψηλό επίπεδο", δήλωσε τέλος η Αμανπούρ.

    [12] Έτοιμο να συνεργατεί το Ιράν για την αποφυγή εμφυλίου στο Ιράκ

    17/9/2003 10:21:00 πμ

    Το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις γειτονικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφευχθεί ενδεχόμενος εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, δήλωσε ο Iορδανός μονάρχης Αμπντάλα. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, που πρόσφατα επισκέφτηκε την Τεχεράνη, δήλωσε, ότι οι Ιρανοί ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο οι βιαιότητες στο Ιράκ να εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο, μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. "Όλοι συμφωνάμε ότι μια έκρηξη στο Ιράκ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα γιγαντιαίο πρόβλημα για όλους μας", τόνισε ο βασιλιάς Αμπντάλα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Σύμφωνα με τον χασεμίτη βασιλιά, ο Ιρανός πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί ανησυχεί για τις πρόσφατες συγκρούσεις σιϊτών-σουνιτών στο Ιράκ. "Στις επαφές, που είχα στην Τεχεράνη κατάλαβα, ότι οι Ιρανοί επιθυμούν να σταματήσουν οι εθνικιστικές και θρησκευτικές συγκρούσεις στο Ιράκ, καθώς ενδέχεται να αποβούν καταστροφικές για όλους μας", τόνισε ο βασιλιάς Αμπντάλα. Ο Iορδανός μονάρχης πρόκειται να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Μπους και τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    [13] ''Εγιναν λάθη'', λέει ο Αμερικανός διοικητής

    17/9/2003 10:15:00 πμ

    Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη κατά την περίοδο της κατοχής της χώρας, μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με τη λονδρέζικη εφημερίδα "The Times", ο διοικητής των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό η συμμαχία έχει σημειώσει "εξαιρετική πρόοδο" στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, όμως αυτό το έργο θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί καλύτερα. Μιλώντας στην εφημερίδα από το γραφείο του, που βρίσκεται σε ένα απο τα πρώην παλάτια του Σαντάμ Χουσέιν στην Βαγδάτη, ο στρατηγός Σάντσες εκτίμησε, ότι η Συμμαχία θα έπρεπε να έχει επικοινωνήσει καλύτερα με τους κατοίκους της χώρας. Αυτό το έργο απαιτεί περισσότερους αραβόφωνους και περισσότερους ειδικούς για την περιοχή για να συγκεντρωθούν πληροφορίες.

    Για τα ''φιλικά πυρά'' ευθύνεται η έλλειψη συνεργασίας

    Σε ότι αφορά επεισόδια όπως τα "φιλικά πυρά" της περασμένης Παρασκευής στη διάρκεια των οποίων εννέα πράκτορες της ιρακινής ασφάλειας σκοτώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες στην πόλη Φαλούτζα, ο στρατηγός δήλωσε, ότι η Συμμαχία θα πρέπει να βελτιώσει "τον συγχρονισμό, τη συνεργασία και την ενοποίηση" με την ιρακινή αστυνομία.

    Ο Σάντσες δεν μπόρεσε πάντως να πει αν ο ανατραπείς Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τη στιγμή που άρχισε η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση τον Μάρτιο, "διότι οι Ιρακινοί δεν παρουσιάστηκαν για να μας που βρίσκονταν (τα όπλα αυτά).

    Ο στρατηγός Σάντσες παραδέχτηκε τέλος ότι οι Ιρακινοί πολίτες εκδικούνται τώρα όταν συγγενείς τους σκοτώνονται από τους στρατιώτες της Συμμαχίας, σύμφωνα με τους Times.

    [14] Νίκες για Μίλαν, Ρεάλ, Τσέλσι και Λάτσιο

    17/9/2003 12:10:00 πμ

    Με 1-0 η Μίλαν επικράτησε του Αγιαξ στο Μεάτσα. Το γκολ πέτυχε στο 67ο λεπτό ο Πίπο Ιντσάγκι. Το σκορ, αδικεί τους Ολλανδούς, που ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και απέδειξαν ότι, παρά τις απώλειες των Κίβου και Φαν ντερ Μέιντε, θα είναι και φέτος εξαιρετικά υπολογίσιμος αντίπαλος. Στον έβδομο όμιλο, η Ρεάλ, επικράτησε άνετα της Μαρσέιγ με 4-2. Στον έκτο όμιλο, η πολυδιαφημισμένη Τσέλσι στάθηκε τυχερή στην Πράγα και, χωρίς να είναι καλύτερη, νίκησε 1-0 τη Σπάρτα με γκολ του Γκαλάς πέντε λεπτά πριν τη λήξη. Την ίδια ώρα, η Λάτσιο στάθηκε όρθια στο "Ινονού" κερδίζοντας 2-0 τη Μπεσίκτας. Στο άλλο παιχνίδι του 8ου ομίλου, η Θέλτα δεν εκμεταλλεύθηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα για ένα ημίχρονο και έμεινε στο 1-1 με τη Μπριζ στο Βέλγιο. Στον έβδομο όμιλο, στο Βελιγράδι, Παρτιζάν και Πόρτο αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1.

    [15] Με το δεξί η πρεμιέρα της Ρέιντζερς

    17/9/2003 12:03:00 πμ

    Με δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά, η Ρέιντζερς μετέτρεψε το εις βάρος της 0-1 σε 2-1 επί της Στουτγάρδης στο "Αϊμπροξ" και ξεκίνησε "με το δεξί" τις υποχρεώσεις της στον 5ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου μετέχει και ο Παναθηναϊκός.

    ''Γύρισαν'' το ματς μέσα σε ένα 5λεπτο

    Μετά από ένα ημίχρονο με πολλά δυνατά μαρκαρίσματα και χωρίς φάσεις, η Στουτγάρδη άνοιξε το σκορ κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του πρώτου 45λεπτου.

    Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μπορντόν με εντυπωσιακό φάουλ "σημάδεψε" το δοκάρι του Κλος, ο Κουράνγι πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

    Το θέμα, από εκεί και πέρα, ήταν αν η εκπληκτική άμυνα της Στουτγκάρδης θα κρατούσε αυτό το πολύτιμο γκολ.

    Όμως οι πρωταθλητές Σκωτίας είχαν ...διαφορετική άποψη, καθώς μέσα σε ένα πεντάλεπτο "γύρισαν" το ματς και με γκολ των Νέρλινγκερ (74') και Λόβενκραντς (79΄), πήραν τη νίκη.

    [16] Γερμανική ζωγραφική του 19ου αιώνα στην Εθνική Πινακοθήκη

    17/9/2003 11:43:00 πμ

    Εκατό σχέδια και ακουαρέλες των κυριότερων εκπροσώπων του ρομαντισμού (1800-1850), ρεαλισμού, συμβολισμού και πρώιμου ιμπρεσιονισμού, εκτίθενται από τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου και έως τις 3 Νοεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη. Τα έργα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το Μουσείο Τέχνης του Αμβούργου. Στην έκθεση, με τίτλο "Ιδέες επί χάρτου", περιλαμβάνονται σχέδια κορυφαίων ρομαντικών όπως Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ και Φίλιπ Ότο Ρούνγκε με τα συμβολικά αλληγορικά τοπία τους, καθώς και των ρεαλιστών Αντολφ Μέντσελ, Μαξ Λίμπερμαν με πρώιμα ιμπρεσιονιστικά στοιχεία, του νεοκλασικιστή Ανσελμ Φόυμπερμπαχ, του συμβολιστή Μαξ Κλίνγκερ και των Χανς φον Μαρέ και Αντολφ φον Χίλντεμπραντ.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, έργα Γερμανών καλλιτεχνών, που μετανάστευσαν περί το 1800 στη Ρώμη, των επονομαζόμενων "Ναζαρηνών" ή μελών της "Αδελφότητας του Αγίου Λουκά", απ' όπου ανανέωσαν τη σχεδιαστική αντίληψη του τοπίου και της θρησκευτικής ζωγραφικής.

    Ανάμεσά τους, οι Γιόζεφ Αντον Κοχ με τα τοπία των Αλπεων και των περιχώρων της Ρώμης, Γιόχαν Κρίστιαν Ράινχαρτ, Γιόχαν Φρίντριχ Όβερμπεκ όπως και ο ρομαντικός αρχιτέκτονας Γιόζεφ Τίρμερ, του οποίου εκτίθενται για πρώτη φορά δύο ανέκδοτες απόψεις της Ακρόπολης.

    [17] Ένας ευτυχισμένος γάμος κάνει καλό στην καρδιά των γυναικών

    17/9/2003 10:08:00 πμ

    Λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο, όπως υποστηρίζει μια νέα ιατρική έρευνα των Πανεπιστημίων του Πίτσμπουργκ και του Σαν Ντιέγκο, που δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Health Psychology, του περιοδικού της ένωσης Αμερικανών ψυχολόγων. Η έρευνα διενεργήθηκε σε διάστημα 13 ετών και εντόπισε ότι οι παντρεμένες έχουν λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αντιμετωπίζουν και λιγότερα προβλήματα κατάθλιψης και άγχους από ότι οι ελεύθερες, οι χωρισμένες, οι χήρες ή οι κακοπαντρεμένες.

    Οι γυναίκες με ευτυχισμένο γάμο διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και δείκτη μάζας σώματος.

    Μία πιθανή εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές είναι ότι ο γάμος αποκλείει την κοινωνική απομόνωση που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την υγεία. Επίσης, η επιρροή και οι προτροπές των συζύγων τους ενδέχεται να τις ωθούν να διατηρούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

    "Σε τελική ανάλυση είναι προτιμότερο να έχει κανείς έναν ευτυχισμένο γάμο. Το ενδιαφέρον σημείο είναι οι επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην υγεία", ανέφερε Κάρεν Μάθιους, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

    Ωστόσο, η Μάθιους διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να πει αν ο γάμος κάνει τις γυναίκες ευτυχισμένες ή αν οι ευτυχισμένες γυναίκες είναι αυτές που είναι προορισμένες για το γάμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 September 2003 - 9:52:34 UTC