Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νέα Υόρκη ο Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [02] Συνάντηση του Κουαρτέτο για τη Μ. Ανατολή στη Ν.Υόρκη
  • [03] Καταθέτει και πάλι ο Χουν για την υπόθεση Κέλι
  • [04] Σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ στην Καραϊβική
  • [05] Τουρκία: Σύλληψη Κούρδου ηγέτη επειδή συμμετείχε σε ...φεστιβάλ!
  • [06] Σε εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ελπίζει η Τρίπολη
  • [07] Ανασυντάσσονται οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν
  • [08] Ισχυρός σεισμός στη Μιανμάρ
  • [09] Νέος Αμερικανός σύμβουλος για τα ιρακινά πετρέλαια
  • [10] Συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ για το μεταπολεμικό Ιράκ
  • [11] Σιράκ: ''Δεν θα ασκήσουμε βέτο''
  • [12] Βαγδάτη: Επίθεση αυτοκτονίας έξω από την έδρα του ΟΗΕ
  • [13] Σοβαρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Νάπολη
  • [14] Το AIDS απειλεί την Αφρική
  • [15] Ο ''Γαλιλαίος'' τερμάτισε το ταξίδι του
  • [16] Αποζημίωση... διεκδικεί η Μπιάνκα Τζάγκερ

    [01] Στη Νέα Υόρκη ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    22/9/2003 11:32:00 πμ

    Στην Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει αύριο, Τρίτη. Στο περιθώριο της συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον οποίο θα ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό, υπό το βάρος της τουρκικής στάσης και των δηλώσεων Ντενκτάς, ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό. Στο μεταξύ συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτική ζωή στην Κύπρο το σκάνδαλο με τους "κοριού", που ανακαλύφθηκαν στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου.

    Κοριού ...συνέχεια

    Εξάλλου ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης δήλωσε, ότι ενημερώθηκε επίσημα για την ανεύρεση συσκευής παρακολούθησης στο γραφείο, που κατείχε, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, σε τηλεφωνική συνομιλία με το υπουργό Δικαιοσύνης Δώρο Θεοδώρου.

    Ο κ. Κόσης ανέφερε, ωστόσο, ότι γνώριζε το θέμα εδώ και ένα μήνα ύστερα από πληροφόρηση, που είχε από μη υπηρεσιακούς ή κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Κόσης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα έπρεπε να γίνει έρευνα από την πρώτη στιγμή, χωρίς καθυστέρηση.

    Είπε επίσης, ότι του προκάλεσε εντύπωση το γεγονός, ότι βρέθηκε στο γραφείο, που κατείχε συσκευή παρακολούθησης και πρόσθεσε ότι είχε κάποιες πληροφορίες και ενδείξεις, ότι ίσως να υπήρχε εχθρικό περιβάλλον εναντίον του αλλά δεν ήθελε να το πιστέψει. Ανέφερε ακόμα ότι αν κληθεί να καταθέσει στη διάρκεια της έρευνας, που θα διεξαχθεί θα το πράξει.

    Eπί του σχεδίου Ανάν

    Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν θα προταθούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις επί του σχεδίου.

    Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από τον Κόφι Ανάν, απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντοτε συγκεκριμένος και το ίδιο θα πράξει και στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει επίσης επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και με παράγοντες της ομογένειας.

    Έτοιμη η Κυβέρνηση για τη ναρκαλίευση

    Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας επιβεβαίωσε, ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάζεται τώρα πρόθυμος να συνεργασθεί με τα Ηνωμένα Έθνη για τη ναρκαλίευση της νεκρής ζώνης της Λευκωσίας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε την ελπίδα να μην υπαναχωρήσει ο Ντενκτάς ώστε να "καθαριστεί" τελικά η Λευκωσία. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και μονομερώς και ως προς αυτό έχει ζητήσει την μετάκληση εμπειρογνώμονα, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο μέχρι το τέλος του μηνός.

    Είπε επίσης ότι για την ναρκαλίευση θα ζητηθεί η συμβολή και η βοήθεια διεθνών οργανισμών και των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] Συνάντηση του Κουαρτέτο για τη Μ. Ανατολή στη Ν.Υόρκη

    22/9/2003 11:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε μία προσπάθεια να προωθηθεί εκ νέου ο "Οδικός Χάρτης", το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, θα συνέλθει την ερχόμενη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το Κουαρτέτο, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά. Την αποκάλυψη έκανε η Γαλλίδα εκπρόσωπος κατά τον απολογισμό του επισήμου δείπνου, που παρέθεσε στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν. Στο μεταξύ ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από την παλαιστινιακή πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, προκειμένου να περιορίσουν τη δράση των Παλαιστινίων εξτρεμιστών ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν σπίτι στη Χεβρώνα, όπου είχε καταφύγει ένοπλος Παλαιστίνιος. Εξάλλου σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Ασαρκ αλ Αουάσατ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας νέας φόρμουλας για την ειρήνη.

    Σε συγκεκριμένες λύσεις ευελπιστεί το Κουαρτέτο

    Η συνάντηση έγινε στο κέντρο Ροκφέλερ και "μεταξύ των προσωπικοτήτων, που μετείχαν ήταν ο Φάθι Αραφάτ, αδελφός του Παλαιστίνιου Προέδρου και πρόεδρος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του πρώην πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς", γράφει η αραβική εφημερίδα, δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Στόχος της άτυπης αυτής συνάντησης ήταν η ενίσχυση του "Οδικού Χάρτη για την ειρήνη", που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ως το 2005.

    Στο μεταξκύ το Κουαρτέτο, που συνθέτουν η Ε.Ε, η Ρωσία, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ θα συνέλθει σε υπουργικό επίπεδο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    "Ο Σιράκ επιθυμεί το Κουαρτέτο, που θα συνέλθει στις 26 Σεπτεμβρίου να καταλήξει σε συγκεκριμένες λύσεις, γιατί η περιοχή έχει ανάγκη από πολιτική ώθηση και στιβαρές χειρονομίες υπέρ της ειρήνης", τόνισε η Κατρίν Κολονά. Το ειρηνευτικό σχέδιο, που προωθεί το Κουαρτέτο προβλέπει τερματισμό της βίας, αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων και αναστολή του εβραϊκού εποικισμού, ενόψει της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη

    Ο αποκλεισμένος στη Ραμάλα, Πρόεδρος Αραφάτ απηύθυνε έκκληση προς το Κουαρτέτο των μεσολαβητριών δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή, το οποίο συνέρχεται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, να δράσει άμεσα για την υλοποίηση του "Οδικού Χάρτη".

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε τη δέσμευσή του για την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας με το Ισραήλ, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τους εκπροσώπους του Κουαρτέτου.

    Όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο Σαέμπ Ερεκάτ, στις συνομιλίες, που είχε χθες ο Αραφάτ με τους εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών, που υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, παρουσίασε τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας. Μεταξύ αυτών είναι η αποστολή παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι με την παρουσία τους θα ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να υλοποιήσουν τον "Οδικό Χάρτη".

    Το Ισραήλ ωστόσο έχει απορρίψει στο παρελθόν αυτόν τον όρο. Οι ΗΠΑ, που είναι ένα από τα τέσσερα μέρη του Κουαρτέτου κατηγορεί τον Γιάσερ Αραφάτ ότι υποθάλπει τις βίαιες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Κατηγορία την οποία απορρίπτει ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Από τη μεριά του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Αχμέντ Κορέι επιδιώκει τη συναίνεση των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων για μια συνολική εκεχειρία με τους Ισραηλινούς, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης Σαρόν.

    Εξάλλου ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στη Χεβρώνα όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν το σπίτι, όπου είχε καταφύγει, ανακοίνωσαν ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Μετά την ανατίναξη του κτιρίου οι στρατιώτες βρήκαν νεκρό στα ερείπια τον ένοπλο Παλαιστίνιο.

    Νωρίτερα ο ένοπλος είχε καταφύγει στο κτίριο ανοίγοντας πυρ εναντίον των στρατιωτών, που είχαν περικυκλώσει το σπίτι. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο ο ένοπλος Παλαιστίνιος ήταν "σημαντικό στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας ισλαμικής οργάνωσης".

    [03] Καταθέτει και πάλι ο Χουν για την υπόθεση Κέλι

    22/9/2003 10:51:00 πμ

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν αναμένεται να καταθέσει εκ νέου σήμερα Δευτέρσ ενώπιον της επιτροπής Χάτον που ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του κυβερνητικού συμβούλου δόκτορα Κέλι. Αυτή τη φορά τις ερωτήσεις προς τον κ. Χουν θα υποβάλουν δικηγόροι της οικογένειας του εκλιπόντος, ο οποίος αυτοκτόνησε μετά τη διαρροή του ονόματός του από το υπουργείο Αμυνας στον Τύπο.

    Κατάθεση Χουν τηρώντας αποστάσεις

    Ο δόκτωρ Κέλι κατονομάστηκε ως ο άνθρωπος που αποτέλεσε την πηγή ρεπορτάζ του BBC το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι μεγαλοποίησε τα στοιχεία μυστικών υπηρεσιών για την ιρακινή απειλή προκειμένου να πείσει το κοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για τη σκοπιμότητα του πολέμου.

    Κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνεδριάσεων της επιτροπής Χάτον ανέκυψαν ερωτηματικά για τον τρόπο που το υπουργείο Αμυνας συμπεριφέρθηκε έναντι του δόκτορα Κέλι.

    Ο κ. Χουν τήρησε αποστάσεις λέγοντας ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις δεν ελήφθησαν από τον ίδιο αλλά από υφιστάμενους υπηρεσιακούς παράγοντες ή και το πρωθυπουργικό γραφείο.

    ''Εκανα φραστικά λάθη''

    Πριν από λίγες ημέρες, ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, παραδέχθηκε ότι έκανε ορισμένα "φραστικά λάθη" στις ζωντανές μεταδόσεις του για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ.

    Ο Αντριου Γκίλιγκαν προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στην επιτροπή του δικαστή Χάτον. Ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία του φακέλου για το οπλοστάσιο του Ιράκ, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο.

    Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε κατά τα φαινόμενα όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι αυτός ήταν η βασική πηγή για το ρεπορτάζ του Αντριου Γκίλιγκαν.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [04] Σεισμός 6,6 βαθμών Ρίχτερ στην Καραϊβική

    22/9/2003 10:09:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα το πρωί το νησί Ισπανιόλα, που μοιράζεται από την Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία, ανακοίνωσε το σεισμολογικό κέντρο του Στρασβούργου. Η δόνηση σημειώθηκε στις 07.45 (ώρα Ελλάδος) και το επίκεντρο ήταν στην Καραϊβική, λίγα χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της Δομινικανής Δημοκρατίας.

    [05] Τουρκία: Σύλληψη Κούρδου ηγέτη επειδή συμμετείχε σε ...φεστιβάλ!

    22/9/2003 11:43:00 πμ

    Τον ηγέτη του φιλο-κουρδικού κόμματος "Οζγκιούρ", Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ συνέλαβε χθες η τουρκική αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής του σε κουρδικό φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Γερμανία, ανακοίνωσαν πηγές του κόμματος. Ο Ντεμίρ συνελήφθη στο σπίτι του χθες το βράδυ και σήμερα επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα του δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας στην Αγκυρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χαϊρί Ατές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Για τον ίδιο λόγο συνελήφθη επίσης χθες ο πολύ γνωστός στην Τουρκία τραγουδιστής της ροκ ,Χαλούκ Λεβέντ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Χουριέτ. Συνολικά, 13 άτομα, που μετείχαν στο κουρδικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου στο Γκενσελκίρχεν, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην εισαγγελία του δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας, σύμφωνα με τον Τύπο.

    Βοηθούσε αφού ...τραγουδούσε

    Οι ανακρίσεις διετάχθησαν μετά από εικόνες, που μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, στις οποίες εμφανιζόταν ο Χαλούκ Λεβέντ να τραγουδάει μπροστά σε θεατές, που κρατούσαν σημαίες του Κουρδικού Εργατικού κόμματος (ΡΚΚ). Το PKK που έχει μετονομαστεί σε ''Kadek'', κατηγορείται για αποσχιστική πάλη.

    Η τουρκική δικαιοσύνη ενδέχεται να απαγγείλει στους μετέχοντες στο κουρδικό φεστιβάλ κατηγορίες "για παροχή βοήθειας σε εκτός νόμου οργάνωση", που επισείουν ποινές κάθειρξης έως και επτά ετών, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    [06] Σε εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ελπίζει η Τρίπολη

    22/9/2003 11:20:00 πμ

    Συνομιλίες με τις ΗΠΑ εντός των προσεχών εβδομάδων ευελπιστεί να ξεκινήσει η Λιβύη, προκειμένου να αποκαταστήσει ομαλές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως δηλώνει ο Λίβυος ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Τσάλγκαμ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο Τσάλγκαμ τονίζει, πως η ιδέα των διμερών συνομιλιών συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων σχετικά με τον ρόλο, που είχε διαδραματίσει η Λιβύη στη βομβιστική επίθεση κατά αεροσκάφους της PanAm στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988. "Έχουμε έναν στόχο, ο οποίος είναι να εξομαλύνουμε τις διμερείς σχέσεις", τονίζει ο Τσάλγκαμ, προσθέτοντας, πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το νωρίτερο τον ερχόμενο μήνα. "Το σημαντικότερο εμπόδιο κατά το παρελθόν ήταν το Λόκερμπι", τονίζει.

    Έτοιμες οι αμερικανικές εταιρείες να ''μπουν'' στη Λιβύη

    Πάντως οι ΗΠΑ διατηρούν τη δυσπιστία τους παρά τη συμφωνία της Λιβύης να αποζημιώσει τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης, να παραδεχθεί την ευθύνη και να καταδικάσει την τρομοκρατία.

    Ο Τσάλγκαμ σημειώνει, πως η Λιβύη θα αποσβέσει τα έξοδα, για την αποζημίωση, ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, που θα καταβάλλει στα θύματα, εντός 20 μηνών εάν οι ΗΠΑ συνταχθούν με τον ΟΗΕ για την άρση των κυρώσεων κατά της Τριπόλης.

    Όπως προσθέτει ο ίδιος, η χώρα του σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από 1.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 3 εκατ. βαρέλια μέσα στην επόμενη 15ετία, με τη βοήθεια αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών.

    [07] Ανασυντάσσονται οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 9:50:00 πμ

    Οι ηγέτες των Ταλιμπάν συναντήθηκαν κάτω από άκρα μυστικότητα στο Αφγανιστάν επαναβεβαιώνοντας την πίστη τους στον Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ και αποφάσισαν τη συγκρότηση τεσσάρων επιτροπών που θα αναλάβουν την ανασύνταξη της αντίστασης εναντίον της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της πακιστανικής εφημερίδας "The News" ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Χαμίντ Αγά, υποστήριξε πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη τέσσερις περιφέρειες στο νότιο και νοτιοδυτικό Αφγανιστάν έχοντας ανακαταλάβει την περιοχή Ντάι Τσοπάν, στην επαρχία Ζαμπούλ.

    Από την περιοχή αυτή οι Ταλιμπάν είχαν υποχρεωθεί να υποχωρήσουν ύστερα από τις επιθέσεις των αμερικανικών και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην αρχή του μήνα.

    Ο Χαμίντ Αγά μιλώντας στην πακιστανική εφημερίδα με δορυφορικό τηλέφωνο, ανέφερε ότι βρίσκεται "κάπου μέσα στο Αφγανιστάν" και εκπροσωπεί τον Μουλά Κουντρατουλά Τζαμάλ, ο οποίος ήταν υπουργός Πληροφοριών στο καθεστώς των Ταλιμπάν.

    Ο Χαμίντ Αγά απέφυγε να διευκρινίσει πού έγινε η συνάντηση των Ταλιμπάν και εάν στη συνάντηση αυτή παρίστατο και ο Μουλάς Ομάρ.

    [08] Ισχυρός σεισμός στη Μιανμάρ

    22/9/2003 8:05:00 πμ

    Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Κυριακή το βράδυ την κεντρική Μιανμάρ, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο του Στρασβούργου, στη Γαλλία και από το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο Ερευνών. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Στρασβούργο, ή 6,5 βαθμών σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία, σημειώθηκε στις 12:46 τοπική ώρα (21:16 ώρα Ελλάδος την Κυριακή), σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων από την πόλη Μεϊκτίλα, η οποία έχει 129.000 κατοίκους και βρίσκεται στην κεντρική Μιανμάρ.

    [09] Νέος Αμερικανός σύμβουλος για τα ιρακινά πετρέλαια

    22/9/2003 11:48:00 πμ

    Η διορισμένη από τους Αμερικανούς προσωρινή κυβέρνηση στο Ιράκ ανακοίνωσε, ότι ο Ρόμπερτ Μακί τοποθετήθηκε ανώτατος σύμβουλος του ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίων. "Ο Μακί παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του ως αντιπρόεδρος της ConocoPhillips Inc. Στο νέο του αξίωμα στη Βαγδάτη θα μεταφέρει την εμπειρία 36 χρόνων ως στέλεχος της Conoco και της ConocoPhillips", αναφέρεται στη σχετική - λακωνική - ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης στη Βαγδάτη. Ο Ρόμπερτ Μακί διαδέχεται τον Φίλιπ Κάρολ ως ανώτατος σύμβουλος του ιρακινού Υπουργείου Πετρελαίων και θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του τον Οκτώβριο. Θα αναφέρεται στον Αμερικανό κυβερνήτη του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ.

    [10] Συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ για το μεταπολεμικό Ιράκ

    22/9/2003 11:07:00 πμ

    Συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ καθώς συνεχίζονται οι εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης στο θέμα του μεταπολεμικού Ιράκ. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε πολύ θετικές τις συνομιλίες Μπλερ-Αθνάρ που έγιναν στη θερινή κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση Αθνάρ στήριξε την αμερικανοβρεταινκή εισβολή στο Ιράκ και συμμετέχει με δύναμη 1.000 στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι η εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ψυχρό κλίμα που επικράτησε στην τριμερή σύνοδο κορυφής Γερμανίας-Γαλλίας-Βρετανίας την προηγούμενη ημέρα στο Βερολίνο.

    Συζήτηση επί του θέματος και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

    Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστηρίζουν ότι το προτεινόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο ψηφίσματος για το μεταπολεμικό Ιράκ δεν προβλέπει την όσο το δυνατόν συντομότερη μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος διευκρίνισε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, πως η χώρα του δεν πρόκειται να προβάλει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που θα υποβάλλουν οι ΗΠΑ.

    Το θέμα προβλέπεται να κυριαρχήσει στις συναντήσεις που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στην εβδομάδα.

    [11] Σιράκ: ''Δεν θα ασκήσουμε βέτο''

    22/9/2003 11:02:00 πμ

    Δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο η Γαλλία, στο σχέδιο ψηφίσματος που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ για το μεταπολεμικό Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times, ο κ. Σιράκ δήλωσε "δεν έχω καμία πρόθεση να αντιταχθώ στο σχέδιο ψηφίσματος. Δεν περνάει από το μυαλό μου κάτι τέτοιο". Το Παρίσι είχε αρχικώς ασκήσει κριτική στην Ουάσινγκτον, γιατί ήθελε να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν πολυεθνική δύναμη στο Ιράκ. Στο μεταξύ, ζητούσε την άμεση μετάβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής προς τους Ιρακινούς.

    Tα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχουν συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ζήτησε την ίδρυση ιρακινής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα, τη σύνταξη Συντάγματος μέχρι το τέλος του χρόνου και τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε εννέα μήνες.

    Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέρριψε τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς της "μη ρεαλιστικές".

    Στη συνέντευξή του στη New York Times, ο κ. Σιράκ ήταν πιο συγκαταβατικός, ζητώντας πρώτα μία συμβολική ανάληψη της εξουσίας από το υπάρχον Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο και την ανάληψη της εξουσίας από Ιρακινούς μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες.

    Πηγή: BBC Greek

    [12] Βαγδάτη: Επίθεση αυτοκτονίας έξω από την έδρα του ΟΗΕ

    22/9/2003 9:11:00 πμ

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στον χώρο στάθμευσης του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 20, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

    ''Ενημερωθήκαμε για μία νέα βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Κανάλ. Οι ιρακινές αρχές διεξάγουν ανακρίσεις'', δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας κατά την οποία σκοτώθηκαν ένας ιρακινός -μέλος της υπηρεσίας ασφαλείας και ο δράστης.

    Τον περασμένο Αύγουστο παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε εκραγεί έξω από την έδρα του ΟΗΕ στο ξενοδοχείο Κανάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιεϊρά ντε Μέλο.

    Η νέα έκρηξη ακολούθησε τη προχθεσινή επίθεση με όλμους σε ελεγχόμενες από τις αμερικανικές δυνάμεις φυλακές δυτικά της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν δεκατρείς.

    [13] Σοβαρά επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Νάπολη

    22/9/2003 8:12:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Βίαια επεισόδια και σοβαροί τραυματισμοί σημειώθηκαν την Κυριακή, σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Νάπολη. Ένας φίλαθλος χαροπαλεύει και 34 αστυνομικοί νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Νάπολη μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ εκατοντάδων οπαδών. Οι φανατικοί οπαδοί εισέβαλαν με μαχαίρια και λοστούς μέσα στο στάδιο Αβελίνο, 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Νάπολης, όπου θα διαξάγετο ο αγώνας των ομάδων Αβελίνο-Νάπολι και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς. Ένας οπαδός της Νάπολη έπεσε από ύψος 20 μέτρων από το πάνω διάζωμα των κερκίδων του σταδίου. Όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί, ο νεαρός βρίσκεται σε κώμα.

    [14] Το AIDS απειλεί την Αφρική

    22/9/2003 10:35:00 πμ

    Μεγάλο διεθνές συνέδριο για το ΑΙDS διεξάγεται στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για την αφρικανική ήπειρο, όπου οι φορείς του ιού υπολογίζονται σε 30 εκατομμύρια άτομα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο θανατηφόρος ιός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις προσπάθειες ανάπτυξης των φτωχών αφρικανικών κρατών.

    Η εξάπλωση του ιού HIV μπορεί να ελεγχθεί με τα κατάλληλα φάρμακα

    Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού, Μισέλ Σιντιμπέ, η ασθένεια απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου, σημειώνοντας ότι 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονέα λόγω του AIDS, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να καταλήγουν στο δρόμο ή να γίνονται ανήλικοι στρατιώτες.

    Εν τούτοις, η έκθεση αναφέρει πως η εξάπλωση του ιού HIV και του ΑΙDS είναι δυνατόν να ελεγχθεί με τα κατάλληλα φάρμακα.

    Το συνέδριο έχει ως στόχο να καταλήξει σε αποφάσεις για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε φάρμακα που καταπολεμούν τους ρετροϊούς, τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη του AIDS και στοιχίζουν κατά πολύ φθηνότερα από τα συνήθη φάρμακα.

    Το βασικό πρόβλημα έγκειται στη διανομή των φαρμάκων μέσω των ουσιαστικά ανύπαρκτων συστημάτων υγείας των αφρικανικών χωρών.

    Ο μισός ενεργός πληθυσμός του Μαλάουϊ κινδυνεύει από το AIDS

    Εν τω μεταξύ, μία άλλη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προβλέπει ότι μέχρι και ο μισός ενεργός πληθυσμός του Μαλάουϊ κινδυνεύει να έχει χάσει τη ζωή του μέχρι το 2005, εξαιτίας της προσβολής από τον ιό του AIDS.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι από το εργατικό δυναμικό της ανατολικοαφρικανικής χώρας, αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δάσκαλοι, οι αστυνομικοί και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

    Εκτιμάται ότι σήμερα ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας είναι φορείς του ιού HIV. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 11 εκατομμύρια. Κάθε μέρα σχεδόν 140 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ΑΙDS.

    ΠΗΓΗ: BBC

    [15] Ο ''Γαλιλαίος'' τερμάτισε το ταξίδι του

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 9:34:00 πμ

    Μια από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές έφτασε χθες, Κυριακή, στο τέλος της, όταν το διαστημόπλοιο "Γαλιλαίος" της NASA έστειλε το τελευταίο του σήμα στη Γη προτού βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του Δία, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Το "Γαλιλαίος" είχε εκτοξευτεί από το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς το 1989 και είχε διανύσει περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στη διάρκεια της πολύχρονης αποστολής του στον Δία.

    Το Γαλιλαίος σε απευθείας μετρήσεις της ατμόσφαιρας του Δία

    Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που εξασφάλισε απευθείας μετρήσεις της ατμόσφαιρας του Δία, την τροχιά του οποίου διέγραψε συνολικά 34 φορές. Το "Γαλιλαίος" έστειλε το τελευταίο του σήμα προτού βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του Δία στις 19.40 ώρα Γκρίνουϊτς (22.40 ώρα Ελλάδος).

    Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναγκάστηκε να τερματίσει την αποστολή του, καθώς σε λίγο εξαντλούνταν πλέον εντελώς τα προωθητικά του καύσιμα και η NASA δεν θα μπορούσε πλέον να το ελέγξει.

    "Το Γαλιλαίος βρήκε στοιχεία για υγρά στρώματα αλμυρού νερού κάτω από την επιφάνεια των φεγγαριών του Δία: Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ, και εντόπισε εξαιρετικά επίπεδα ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ιώ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.

    [16] Αποζημίωση... διεκδικεί η Μπιάνκα Τζάγκερ

    22/9/2003 9:39:00 πμ

    Η Μπιάνκα Τζάγκερ, πρώην σύζυγος του γερόλυκου της ροκ Μικ Τζάγκερ μήνυσε το σπιτονοικοκύρη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει στο κοσμοπολίτικο Παρκ Αβενιου, καθώς και εργολάβους που επενέβησαν στο σπίτι της ζητώντας αποζημίωση 20 εκατομμύρια δολάρια γιατί υπήρχε διαρροή νερού και σε ορισμένα σημεία είχε δημιουργηθεί μούχλα. Στη μήνυση που δημοσιοποιήθηκε χθες και κατατέθηκε στο ανώτατο δικαστήριο του Μανχάταν, η ενάγουσα κατηγορεί τους προαναφερόμενους για αμέλεια, αθέτηση σύμβασης και απάτη. Επικαλείται ζημιές στο διαμέρισμα τις οποίες δεν κατονομάζει και προσωπικό πλήγμα.

    Η γεννημένη πριν από 58 χρόνια στη Νικαράγουα Μπιάνκα ήταν η πρώτη σύζυγος του τραγουδιστή των Ρόλινγκ Στόουνς.

    Παντρεύτηκαν το 1971 και απέκτησαν μια κόρη πριν χωρίσουν ύστερα από οκτώ χρόνια γάμου.

    Η Μπιάνκα εργάζεται σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στηρίζοντας οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, Save the Children και Rainforest Alliance.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 September 2003 - 9:25:49 UTC