Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι Παραολυμπιακοί στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου
  • [02] Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι των μεταλλείων της Βαρυτίνης
  • [03] Γυναίκες τροχονόμοι στους δρόμους της Αθήνας
  • [04] Μπαράζ παραβάσεων σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης
  • [05] Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της χρήσης του αυτοκινήτου
  • [06] Αίτημα έκδοσης για τον Γκουζίνσκι υπέβαλλε η Μόσχα
  • [07] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό
  • [08] Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε ασφαλιστική εταιρεία
  • [09] Σόλμπες: ''Κάτω από 2% το ποσοστό ανάπτυξης της ευρωζώνης''
  • [10] Αγορεύσεις συνηγόρων για την υπόθεση Αξαρλιάν
  • [11] ''Τυφλός εκτελεστής η 17Ν''
  • [12] Ο Ολλανδός Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ
  • [13] Ο Χουν παραδέχεται ότι αποκάλυψε το όνομα του Κέλι
  • [14] Αμερικανική ενίσχυση 8,5 δις δολαρίων στην Αγκυρα
  • [15] Η υποψήφια του Κρεμλίνου δεν εξελέγη από τον α΄ γύρο
  • [16] Σρέντερ: ''Ο φόβος για τις αλλαγές'' η αιτία της ήττας
  • [17] Στο οικονομικό έγκλημα στρέφεται η Αλ Κάιντα για πόρους
  • [18] Ιράν: Ενίσχυση στον τομέα άμυνας και τεχνολογίας
  • [19] Ινδία: Εις θάνατον ινδουϊστής για την δολοφονία ιεραποστόλου
  • [20] Κροατία: Βόμβες από το B΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν σε ποτάμι
  • [21] Αμερικανογερμανική συνάντηση για το Ιράκ
  • [22] Μέτρα για τις άνεργες μητέρες και τους νέους εργαζόμενους
  • [23] Αυξήσεις στην χονδρική καταγγέλουν οι παντοπώλες
  • [24] Χωρίς Ντελ Πιέρο η Γιουβέντους στην Αθήνα
  • [25] Ιταλία: Σύσκεψη για τη βία συγκάλεσε ο υπ. Εσωτερικών
  • [26] Στην 30η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου
  • [27] Η Cesaria Evora στο ''KOSMOS 93,6''
  • [28] Αλβιν Έιλι και πάλι στην Αθήνα
  • [29] Kαλά νέα για όσους πάσχουν από καταρράκτη

    [01] Οι Παραολυμπιακοί στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μαξίμου

    22/9/2003 5:10:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για θέματα που αφορούν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας είχε την Δευτέρα η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχουν, προκειμένου να προετοιμάσουν την συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που θα γίνει την Τρίτη, και στην οποία στο μεγαλύτερο μέρος της θα συζητηθεί η προετοιμασία των Παραολυμπιακών. Ο κ.Σημίτης ενημερώθηκε από την κα Αγγελοπούλου για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να γίνει η Αθήνα μία φιλική πόλη για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και γενικότερα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Η κ. Αγγελοπούλου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την επίσκεψή της στη Λωζάνη, όπου θα παρουσιάσει στη ΔΟΕ την πορεία της προετοιμασίας.

    Επί τάπητος και ο προϋπολογισμός των αγώνων

    Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν και θέματα που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη των Αγώνων, κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι ο Ολυμπιακός προϋπολογισμός πρέπει να διατηρηθεί στο ύψος που έχει ανακοινωθεί πριν ένα χρόνο, δηλαδή το 1,5 τρισεκατομμύριο δρχ.

    Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, των Ν. Χριστοδουλάκη, Χρ. Πάχτα, Ν. Φαρμάκη, του υπουργού Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου, του υφυπουργού Ν. Αλευρά και του Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλη.

    Ο Πρωθυπουργός εξάλλου θα εγκαινιάσει την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στις 10.00 τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

    Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

    Νωρίτερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επισκέφθηκε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, του Ολυμπιακού Κέντρου Αρσης Βαρών στη Νίκαια, του Ολυμπιακού Κέντρου Ταε κβο ντο και Μπιτς Βόλεϊμπολ στο Φάληρο, καθώς και το Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο στον Αγιο Κοσμά.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία και τον συνόδευσε σε όλες τις επισκέψεις στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Στο Ολυμπιακό Χωριό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Ελευθέριο Τζιόλα και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Αθανάσιο Ασημακόπουλο, ενώ τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Στριφτός.

    Στο "Σπίτι" της Αρσης Βαρών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νάσος Αλευράς και ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Στέλιος Μπενετάτος.

    Στο Φάληρο και τον Αγιο Κοσμά τον κ. Στεφανόπουλο ενημέρωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κα Βάσω Παπανδρέου, ενώ τον υποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης και Ελληνικού κ. Ιορδάνης Ευφραιμίδης.

    [02] Ελεύθεροι οι υπεύθυνοι των μεταλλείων της Βαρυτίνης

    Πηγή: ΝΕΤ 22/9/2003 2:25:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα Αμφισσας οι υπεύθυνοι των μεταλλείων βωξίτη στη Φωκίδα, όπου την περασμένη Παρασκευή συνέβη τραγικό δυστύχημα με δύο νεκρούς, όταν κατέρρευσε τμήμα της σήραγγας. Εναντίον των δύο είχαν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από τον εισαγγελέα Αμφισσας. Οι εργαζόμενοι είναι ακόμα συγκλονισμένοι και δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη στους δύο συναδέλφους τους. Για την ερχόμενη Τετάρτη οι εργαζόμενοι του νομού Φωκίδας έχουν εξαγγείλει εικοσιτετράωρη απεργία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία.

    Δύσκολες οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο μεταλλείο

    Το τραγικό δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Παρασκευής. Στα μεταλλεία της εταιρείας Βαρυτίνης στη θέση Βαρίλνη μεταξύ Γραβιάς και Αμφισσας, ο Ευστάθιος Παπάς και ο Σπύρος Βέλιος βρίσκονταν μέσα στις υπόγειες σήραγγες. Ξαφνικά μέρος της οροφής της στοάς 610 κατέρρευσε.

    Οι δύο εργάτες καταπλακώθηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο. Την ώρα του δυστυχήματος εργάζονταν άλλα τρία άτομα, τα οποία πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

    Οι συνθήκες εργασίας μέσα στις σήραγγες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ένα μήνα είχε γίνει καταγγελία για τις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο μεταλλείο.

    [03] Γυναίκες τροχονόμοι στους δρόμους της Αθήνας

    22/9/2003 6:53:00 μμ

    Η εικόνα τους μπορεί να ξαφνιάζει, αλλά οι τέσσερις πρώτες γυναίκες - τροχονόμοι που περιπολούν με μοτοσικλέτες, στους δρόμους της Αθήνας είναι πραγματικότητα από την Δευτέρα, ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλες δέκα. Αποστολή τους είναι να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας με τις μοτοσικλέτες, να εντοπίζουν παραβάτες, να ρυθμίζουν την κυκλοφορία στα φανάρια όπου χρειάζεται ή να σπεύδουν όπου τους διατάσσει η υπηρεσία για την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων. Στην Τροχαία Αθηνών υπηρετούν συνολικά 30 γυναίκες (μια αστυνόμος Α, δυο υπαστυνόμοι Β, μια ανθυπαστυνόμος, τρεις αρχιφυλακίνες και 23 αστυφυλακίνες. Ωστόσο, δεν είναι οι πρώτες μοτοσικλετίστριες της αστυνομίας αφού ήδη εδώ και αρκετό καιρό υπηρετούν σ'αυτό το πόστο γυναίκες στην ομάδα Ζ της Αμεσης Δράσης Αττικής.

    [04] Μπαράζ παραβάσεων σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης

    22/9/2003 6:27:00 μμ

    Ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων στην περιοχή του Ψυρρή, το Θησείο και την Πλάκα, παραβιάζουν συστηματικά τους όρους- και φυσικά τις άδειες λειτουργίας- των καταστημάτων τους. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις πολλαπλές παραβάσεις παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, μιλώντας το μεσημέρι στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή". Αρμόδιος για το ζήτημα αυτό είναι ο Δήμος Αθηναίων και ο κ. Δαφέρμος είπε πως θα στείλει τα σχετικά στοιχεία τόσο στην κ. Μπακογιάννη για τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, όσο και στον εισαγγελέα.

    Και άλλες παραβάσεις

    Χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργεί το 27% των εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης στις κατά τα άλλα κοσμικότατες περιοχές του Ψυρρή, Θησείου και Πλάκας, σύμφωνα με τον γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμο.

    Η προαναφερόμενη παράβαση είναι η κυριότερη, από όσες έχουν υποπέσει τα καταστήματα αυτών των περιοχών, αλλά δεν είναι η μόνη.

    Παραβιάσεις σημειώνονται στα καταστήματα με μουσική, καθώς το 80% δεν έχει την απαραίτητη άδεια, ενώ πολλά μαγαζιά έχουν προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη πεζοδρομίου.

    Σημαντικές, επίσης, ελλείψεις παρατηρούνται στην πυρασφάλεια των καταστημάτων, ελλείψεις που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για τη ζωή των θαμώνων.

    [05] Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της χρήσης του αυτοκινήτου

    22/9/2003 6:05:00 μμ

    Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της χρήσης του αυτοκινήτου στους δρόμους των πόλεων την Δευτέρα με την Δήμαρχο Αθηναίων να παροτρύνει τους πολίτες για μεγαλύτερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε ανοικτή περιβαλλοντική εκδήλωση που οργάνωσε η WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Δήμο, στο Αλσος Παγκρατίου. Στην ίδια εκδήλωση, 60 παιδιά ηλικίας από 8 έως 12 χρόνων ενημερώθηκαν σχετικά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας της πόλης, ενώ συγκροτώντας ένα μικρό δημοτικό συμβούλιο συζήτησαν το πρόβλημα της ρύπανσης καθώς και τρόπους προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

    Ψήφισμα των μαθητών για βελτίωση της ποιότητας ζωής

    Με ''ψήφισμα'' που συνέταξαν και παρέδωσαν στη Δήμαρχο Αθηναίων διατύπωσαν προτάσεις που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και γενικότερα του περιβάλλοντος στην πόλη, όπως για παράδειγμα λεωφορεία φυσικού αερίου, ποδηλατοδρόμια, πεζόδρομοι.

    Η κ. Μπακογιάννη μοίρασε αναμνηστικά διπλώματα στους μικρούς μαθητές και τους διαβεβαίωσε ότι τόσο από τη θέση που βρίσκεται όσο και ως πολίτης αυτής της πόλης θα κάνει τα πάντα ώστε η Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο να μη μείνει μόνο στα χαρτιά αλλά να γίνει ουσία για όλους.

    Ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει και ο Συνασπισμός στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καλογήρων, στη Δάφνη, με τον Νίκο Κωνσταντόπολο να κατηγορεί το πρωί την κυβέρνηση για το κυκλοφοριακό χάος και την καταστροφή του πράσινου.

    [06] Αίτημα έκδοσης για τον Γκουζίνσκι υπέβαλλε η Μόσχα

    22/9/2003 5:06:00 μμ

    Την έκδοση του Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία των ΜΜΕ, Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ζητούν οι ρωσικές αρχές. Το αίτημα, ήδη διαβιβάστηκε επισήμως από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω. Την Τρίτη αναμένεται να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία εφετών, ενώ εντός της εβδομάδας το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί για την έκδοσή του.

    Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τον Ρώσο μεγιστάνα

    Εάν δεν γίνει δεκτό το ρωσικό αίτημα ο Γκουζίνσκι θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους.

    Υπενθυμίζεται ότι εις βάρος του 51χρονου επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη στις 21 Αυγούστου στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", υπήρχε σχετικό ένταλμα σύλληψης για απάτες ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί πέντε ημέρες, προτού τελικά αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

    Ο Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, ήταν ιδιοκτήτης μεγάλου συγκροτήματος επιχειρήσεων, που έλεγχε τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε χρηματοδοτήσει πολλούς Ρώσους πολιτικούς και είχε κατορθώσει να έχει μεγάλες διασυνδέσεις με το κατεστημένο της χώρας του. Όμως όταν το 2000 έγιναν έρευνες στα βιβλία των εταιριών του, κατασχέθηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

    Τότε ο Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, που είχε δύο διαβατήρια ένα ρωσικό και ένα ισραηλινό, έφυγε με προορισμό την Ισπανία και από εκεί στη συνέχεια μετέβη στο Τελ Αβίβ. Εκεί παρέμεινε επί δύο χρόνια μέχρι την άφιξη του στην Αθήνα, για άγνωστους λόγους, όπου και συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές.

    Είναι η δεύτερη φορά που ο Ρώσος μεγιστάνας συλλαμβάνεται με βάση το υπάρχουν ένταλμα. Πριν από τρία χρόνια είχε συλληφθεί και από τις ισπανικές αρχές, αλλά τελικά το ισπανικό δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Μόσχας, που στήριζαν το αίτημα της έκδοσης του.

    [07] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον Κηφισό

    22/9/2003 4:18:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στην περιοχή του Κηφισού ποταμού, στα όρια του δήμου Αχαρνών, πραγματοποίησαν το πρωί συνεργεία της περιφέρειας Αττικής κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Πρόκειται για κτίσματα στην περιοχή της ζώνης προστασίας του Κηφισού για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης. Στο μεταξύ, η κ. Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η εγκύκλιος για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται για παροχή νερού και ρεύματος στα κτίσματα που πληρούν τις προϋποθέσεις των πρόσφατων σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας.

    Νομιμοποίηση μόνο με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης

    Παράλληλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή διευκρίνισε για άλλη μια φορά ότι οι πρόσφατες νοθετικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα αποτελούν διευκόλυνση σε ορισμένες κατηγορίες που είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μόνον αν είναι κύρια κατοικία μέχρι 120 τετραγωνικά, συν 30 τετραγωνικά ανά άτομο αν είναι πολύτεκνη οικογένεια.

    "Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει αυτή η διευκόλυνση, διότι δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά ανάγκες το αυθαίρετο το οποίο έχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως το φως και το νερό δεν σημαίνει νομιμοποίηση. Η νομιμοποίηση θα γίνει με την ένταξη στο Σχέδιο Πόλης, είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και αυτές θα ακολουθηθούν" εξήγησε η κ. Παπανδρέου η οποία ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει η εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την παροχή ρεύματος και νερού, αλλά και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, κι ας μην έχει ψηφιστεί ακόμη ο νόμος.

    Ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής Μιχάλης Κυριακίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η περιφέρεια παραμένει αμετακίνητη στο στόχο που έχει θέσει για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες περιοχές κ.α.

    [08] Θεσσαλονίκη: Επίθεση με γκαζάκια σε ασφαλιστική εταιρεία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 12:04:00 μμ

    Επίθεση με γκαζάκια από αγνώστους δέχτηκαν τα ξημερώματα ισόγεια γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημίες. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν 4 φιαλίδια βουτανίου στην είσοδο των γραφείων της ασφαλιστικής εταιρείας "Φοίνικας", στην οδό Ελικώνος και έβαλαν φωτιά με εύφλεκτο υγρό. Από την έκρηξη, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, έσπασε η τζαμαρία του καταστήματος και προκλήθηκε αναστάτωση σε κατοίκους της περιοχής.-

    [09] Σόλμπες: ''Κάτω από 2% το ποσοστό ανάπτυξης της ευρωζώνης''

    22/9/2003 6:43:00 μμ

    Ο Πέδρο Σόλμπες

    Οι δώδεκα χώρες της ευρωζώνης δεν θα επιτύχουν την πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 2% το 2004, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πέδρο Σόλμπες. ''Πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι όσον αφορά τους αριθμούς το 2004'', δήλωσε ο Σόλμπες σε συνέντευξη Τύπου στο Ντουμπάι. ''Είμαι σίγουρος ότι το ποσοστό το 2004 θα είναι πιο κάτω από την πρόβλεψη της Επιτροπής για 2%''. Η οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε ύφεση για δεύτερο τρίμηνο φέτος και για δεύτερη φορά από τη γέννηση του ευρώ το 1999. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες υποβάθμισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2003 κατά το ήμισυ, στο 0,5% και αναμένεται να δημοσιεύσει νέες προβλέψεις στις 9 Οκτωβρίου.

    [10] Αγορεύσεις συνηγόρων για την υπόθεση Αξαρλιάν

    22/9/2003 3:28:00 μμ

    Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που παρίστανται για την υπόθεση της εκτόξευσης ρουκέτας κατά του αυτοκινήτου του πρώην υπουργού Γιάννη Παλαιοκρασσά, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο νεαρός Θάνος Αξαρλιάν ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο Δημήτρης Σταθόπουλος στην αγόρευσή του χαρακτήρισε «κουαρτέτο του τρόμου» τους Δημήτρη Κουφοντίνα, Βασίλη Τζωρτζάτο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, οι οποίοι φέρονται να είχαν ενεργό συμμετοχή στο χτύπημα κατά του Παλαιοκρασσά και ζήτησε την παραδειγματική τους τιμωρία, όπως και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ως ηθικού αυτουργού.

    ''Προσωπικά ελλείματα των μελών της 17Ν''

    Ο Δημήτρης Τσεβάς υποστήριξε ότι η 17Ν οδηγήθηκε από τυφλή αλαζονεία σε ένα χτύπημα στο Σύνταγμα, στην καρδιά όπως είπε της ελληνικής κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το συνήγορο ο ελληνικός λαός πλήρωσε με αίμα τα προσωπικά ελλείμματα των μελών της 17Ν. Αναφερόμενος στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο Τσεβάς, τόνισε, ότι εκμεταλλεύτηκε τα μέλη της οργάνωσης και στη συνέχεια "ξεφόρτωσε και απαρνήθηκε τους παλιούς του συντρόφους".

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί οπότε και θα αγορεύσουν οι υπόλοιποι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, που παρίστανται για την υπόθεση Παλαιοκρασσά.

    [11] ''Τυφλός εκτελεστής η 17Ν''

    22/9/2003 2:11:00 μμ

    Το θάνατο του Λευτέρη Παπαδημητρίου επεδίωκαν με την επίθεση σε βάρος του τα μέλη της 17Ν, υποστήριξε στην αγόρευσή της η συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Ανθούλα Σόμπολου για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώην βουλευτή της ΝΔ. Η κ. Σόμπολου χαρακτήρισε ανεξήγητη την επιλογή του κ. Παπαδημητρίου ως στόχου της 17Ν, τονίζοντας ότι η Οργάνωση λειτουργούσε ως τυφλός εκτελεστής, που επέλεγε με προσωπικά κριτήρια κάθε φορά, το δρόμο της βίας προκειμένου να πετύχει τη δημιουργία συνθηκών φόβου και τρομοκρατίας. "Τα μέλη της 17Ν προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τις μίζερες ζωές τους με έναν εκδικητικό τρόπο", επεσήμανε η κ. Σόμπολου. Η δίκη συνεχίζεται.

    [12] Ο Ολλανδός Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ

    22/9/2003 7:12:00 μμ

    Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ. Μετά την τετραετή επιτυχημένη θητεία του, που λήγει τον Δεκέμβριο, ο νυν ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας Βρετανός Τζορτζ Ρόμπερτσον θα παραδώσει την θέση στον 55 ετών υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ. Ο διορισμός του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών έγινε έπειτα από σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών του οργανισμού, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ο Σχέφερ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα σε τρεις μήνες.Tην ικανοποίησή του για τον ορισμό του Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον. ''Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την απόφαση αυτή'', αναφέρει ο Ρόμπερτσον σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι ο Ντε Χοπ Σχέφερ έχει υπηρετήσει στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ ως διπλωμάτης.

    Ηρεμος χαρακτήρας με διπλωματική εμπειρία

    Ο Ντε Χοπ Σχέφερ είχε πρόσφατα αναδειχθεί το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Λόρδου Ρόμπερτσον, συγκεντρώνοντας ήδη από την περασμένη εβδομάδα μεγάλη συναίνεση γύρω από το όνομά του.

    Ο γεννηθείς στις 3 Απριλίου του 1948 στο Αμστερνταμ Ολλανδός υπουργός έχει διατελέσει επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Ολλανδίας και τέσσερις φορές γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας προτού αναλάβει ο ίδιος επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας του, τον Ιούλιο του 2002.

    Επίσης γνωρίζει πολύ καλά το ΝΑΤΟ καθώς έχει εργαστεί στους κόλπους της ολλανδικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό τη δεκαετία του '80. Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο είναι καλός, αυτό είναι οι διαπραγματεύσεις, δηλώνουν παρατηρητές, και ως υπουργός Εξωτερικών έχει αφήσει το όνομα του ανθρώπου με τον ήρεμο και ευχάριστο τρόπο.

    Ωστόσο από το ερχόμενο έτος, θα αποδείξει αν διαθέτει και την ευαισθησία που χρειάζεται για τα καθήκοντά του στις Βρυξέλλες. Οι διαφορετικές θέσεις γύρω από τον πόλεμο στο Ιράκ έδωσαν στον Σχέφερ την ευκαιρία να αναδείξει τις ικανότητές του στη διεθνή σκηνή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας υποστήριξε πολιτικά τη θέση της Ουάσινγκτον υπέρ του πολέμου, αλλά κατάφερε να το κάνει χωρίς να θίξει τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιτίθεντο στον πόλεμο.

    Ο Ολλανδός υπουργός δεν είναι ούτε πολύ Ευρωπαίος, ούτε πολύ Αμερικανός, σημειώνουν παρατηρητές, στηρίζοντας την άποψή τους αυτή στα χρόνια που διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Αυτή ακριβώς η ικανότητά του στη γεφύρωση του χάσματος στις θέσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών μπορεί να τον ωφελήσει όταν θα αναλάβει επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού, καθώς, όπως δηλώνει ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Τζορτζ Ρόμπερτσον, η 54χρονη Ατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις μολονότι επέζησε του Ψυχρού Πολέμου και εξελίχθηκε ως ''η μεγαλύτερη συνεχιζόμενη παγκόσμια συμμαχία''.

    Ο Σχέφερ θα έχει να γεφυρώσει το χάσμα που προέκυψε ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης ως επικεφαλής της Συμμαχίας θα έχει να αντιμετωπίσει παγκόσμιες αποστολές στο μέλλον.

    Αυτοί που τον γνωρίζουν τον περιγράφουν ως ευφυή και προσαρμοστικό και λένε ότι είναι μάλλον πραγματιστής παρά δογματικός. ''Στη διπλωματική του σταδιοδρομία ήταν πάντα πάρα πολύ δημοφιλής και πολύ αρεστός'', δήλωσε διπλωματική πηγή, ''όμως παράλληλα διαθέτει κοφτή γλώσσα και είναι ικανός να δείξει ένα σθεναρό πρόσωπο όταν χρειάζεται''.

    [13] Ο Χουν παραδέχεται ότι αποκάλυψε το όνομα του Κέλι

    22/9/2003 4:56:00 μμ

    Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν παραδέχτηκε σήμερα, Δευτέρα, πως είχε εγκρίνει προσωπικά την επικοινωνιακή στρατηγική που θα ακολουθούσε το υπουργείο του στο θέμα της αποκάλυψης της ταυτότητας του ειδικού στα όπλα μαζικής καταστροφής Ντέιβιντ Κέλι, όταν το όνομά του θα αναφερόταν από τον Τύπο.Ο Χουν εκλήθη να καταθέσει για δεύτερη φορά ενώπιον της επιτροπής Χάτον στο Λονδίνο, η οποία ερευνά τα αίτια του θανάτου του καθηγητή Κέλι.

    Δεύτερη κατάθεση σε επιτροπή Χάτον

    Στην δεύτερη αυτή κατάθεσή του, ο Χουν παραδέχτηκε πως είχε ενημερωθεί για τη στρατηγική που θα ακολουθούσε το υπουργείο του την προηγούμενη της αποκάλυψης του ονόματος του βρετανού εμπειρογνώμονα στα μέσα ενημέρωσης.

    Ο υπουργός Αμυνας, διευκρίνισε πως η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας δεν ανέφερε συγκεκριμένα το όνομα του Κέλι, αλλά είχε ενημερωθεί πως οι υπεύθυνοι Τύπου του υπουργείου θα επιβεβαίωναν ότι ο Κέλι ήταν η πηγή για τις πληροφορίες που μετέδωσε το BBC αν τους ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι.

    Ο Χουν κατονόμασε τον Κέλι

    Σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον δικηγόρο της οικογενείας Κέλι, ο Τζεφ Χουν δήλωσε πως ορθώς έπραξε το υπουργείο του, όταν αποφάσισε να επιβεβαιώσει στους δημοσιογράφους, που είχαν μαντέψει το όνομα του καθηγητή Κέλι, την ταυτότητα της πηγής του ρεπορτάζ του BBC.

    O Χουν, επίσης, επιβεβαίωσε ότι κατονόμασε ο ίδιος τον καθηγητή Κέλι σε επιστολή που είχε απευθύνει στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του BBC και αφού προηγουμένως είχε συζητήσει το θέμα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Αυγούστου, ο Χουν είχε καταθέσει στην επιτροπή κρατώντας αποστάσεις από τη διαδικασία που οδήγησε στη δημοσιοποίηση του ονόματος του Κέλι, αρνούμενος μάλιστα ότι σκόπιμα βοήθησε στο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Το όνομα του Κέλι αποκαλύφθηκε στις 10 Ιουλίου και μια εβδομάδα αργότερα αυτοκτόνησε.

    ΠΗΓΕΣ: BBC, ΑΠΕ

    [14] Αμερικανική ενίσχυση 8,5 δις δολαρίων στην Αγκυρα

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 3:53:00 μμ

    O Τούρκος πρωθυπουργός,

    Τ. Ερντογάν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν σήμερα, Δευτέρα, συμφωνία με την Τουρκία, στην οποία χορηγούν δάνειο 8,5 δις δολαρίων. Η συμφωνία εκκρεμούσε από το Μάρτιο και η υπογραφή της εκτός από οικονομική έχει και πολιτική σημασία, καθώς χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς αναλυτές ένα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων που είχαν διαταραχθεί με την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

    Διμερείς συναντήσεις

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου έχει αργά το απόγευμα διμερείς συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Ντουμπάι και η τελετή της υπογραφής αναμένεται εντός της ημέρας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εμμέσως επιβεβαίωσε τη σύναψη της συμφωνίας. ''Πιθανόν απόψε να έχουμε τη συμφωνία στο χέρι'', είπε στους δημοσιογράφους, στο Ντουμπάι. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές αν η παροχή του δανείου συνδέεται με τις καλές επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας, τις οποίες επιβλέπει το ΔΝΤ.

    Αυτό που είναι βέβαιο, δεδομένου μάλιστα ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, είναι ότι για ν' αρχίσει να ρέει το χρήμα από την Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, η τελευταία θα πρέπει να συνεργαστεί για την εφαρμογή της μεταπολεμικής πολιτικής στο Ιράκ.

    [15] Η υποψήφια του Κρεμλίνου δεν εξελέγη από τον α΄ γύρο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 3:20:00 μμ

    Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, υποψήφια του Κρεμλίνου για τη θέση του κυβερνήτη της Πετρούπολη, δεν κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή. Η Ματβιένκο συγκέντρωσε ποσοστό 48,6%, ενώ η αντίπαλός της Αννα Μάρκοβα 16%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που της έδιναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η Ματβιένκο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα είναι η νικήτρια του δεύτερου γύρου που θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου.

    Δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων

    ''Το γεγονός ότι η Ματβιένκο δεν ξεπέρασε το 50% από τον πρώτο γύρο δείχνει πως δε λειτουργεί πάντα η προπαγάνδα του Κρεμλίνου'', δήλωσε η εκπρόσωπος της Μάρκοβα και πρόσθεσε πως από τα χθεσινά αποτελέσματα προκύπτει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο πρόσωπο της Ματβιένκο.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η πραγματική αποτυχία του πρώτου γύρου των εκλογών στην Πετρούπολη είναι το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων -μόλις 29%- και ότι τα αποτελέσματα οφείλονται και στην ''ψήφο εναντίον όλων'', αφού το 11% των ψηφοφόρων διέγραψαν όλα τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην Πετρούπολη αποτελούν ένα τεστ δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εν΄όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Δεκεμβρίου.

    [16] Σρέντερ: ''Ο φόβος για τις αλλαγές'' η αιτία της ήττας

    22/9/2003 1:15:00 μμ

    "Στον φόβο της αλλαγής", που προκαλούν οι κοινωνικο-οικονομικές του μεταρρυθμίσεις, απέδωσε σήμερα την ήττα του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές στη Βαυαρία ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ τονίζοντας ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν θα αλλάξει. "Δεν έχουμε την πρόθεση και δεν έχουμε το δικαίωμα να έχουμε την πρόθεση μεταβολής με οποιονδήποτε τρόπο της πορείας των κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος στην έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο. "Η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων είναι μία κατάσταση που αντιπροσωπεύει μία αλλαγή για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές", είπε αφού παραδέχθηκε, ότι οι στόχοι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δεν επιτεύχθηκαν.

    ''Η χειρότερη δυνατή στιγμή''

    "Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για τη χώρα μας, για να δοθεί μία δυναμική ώθηση στην οικονομία και να υπάρξουν αποτελέσματα στον τομέα της αγοράς εργασίας", πρόσθεσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ καλώντας όλες τις δυνάμεις του κόμματός του να ενωθούν για να υποστηρίξουν το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

    "Οι τοπικές εκλογές έγιναν στη χειρότερη δυνατή στιγμή" για το SPD δήλωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος στη Βαυαρία Φραντς Μάγκετ στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

    "Ο καγκελάριος έχει δίκιο. Οι μεταρρυθμίσεις ανησύχησαν τους ανθρώπους. Πολλοί ψηφοφόροι του SPD αυτή τη φορά έμειναν στο σπίτι. Χάσαμε ψηφοφόρους διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων: εργάτες και ανέργους για παράδειγμα", είπε.

    [17] Στο οικονομικό έγκλημα στρέφεται η Αλ Κάιντα για πόρους

    22/9/2003 11:55:00 πμ

    Η Αλ Κάιντα και οι "δορυφορικές" οργανώσεις της χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις τους με παραχάραξη χαρτονομισμάτων, πλαστογραφίες και απάτες με πιστωτικές κάρτες, καθώς λόγω του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας έχουν "παγώσει" οι παραδοσιακές πηγές οικονομικής ενίσχυσής τους, εκτιμούν αναλυτές. "Παρατηρείται μια στροφή στο οικονομικό έγκλημα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να βρεθούν πόροι για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες ,με την πλαστογράφηση πιστωτικών κρατών και το λαθρεμπόριο πολυτίμων και ημιπολυτίμων λίθων", λέει ο Ρολάν Ζακάρ, πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου κατά της Τρομοκρατίας, που εδρεύει στο Παρίσι. Έρευνες στη Γαλλία έχουν δείξει ότι μέλη της Αλ Κάιντα συγκεντρώνουν έως και 15.000 ευρώ το μήνα από απάτες με πιστωτικές κάρτες.

    Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτες

    Η Tracfin, η υπηρεσία, που ελέγχει το ξέπλυμα χρήματος στη Γαλλία, αποκάλυψε σε έκθεσή της το 2002, ότι τα κέρδη από διαμάντια, που πωλήθηκαν από έναν μεσανατολίτη έμπορο πολυτίμων λίθων κατέληξαν σε οργάνωση, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι έχουν παγώσει καταθέσεις διαφόρων οργανώσεων, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτέλεσμα οι τρομοκράτες να στερούνται πλέον επαρκούς χρηματοδότησης.

    Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει επίσης τον περασμένο Αύγουστο, ότι ένα ολόκληρο δίκτυο από μουσουλμανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ενισχύουν οικονομικά την Αλ Κάιντα.

    [18] Ιράν: Ενίσχυση στον τομέα άμυνας και τεχνολογίας

    22/9/2003 11:53:00 πμ

    Το Ιράν αποφάσισε να ενισχύσει όλους τους τομείς, ανάμεσά τους στον τομέα της άμυνας και της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση, καλώντας τη Δύση να ασκήσει πίεση προς το Ισραήλ και όχι προς το Ιράν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί.

    ''Ο ιρανικός λάος δέχεται διεθνείς πιέσεις''

    ''Παρά την επιθετικότητα των εχθρών μας, συνεχίζουμε την πολιτική της ύφεσης, αλλά δίνουμε έμφαση στην ενίσχυσή μας ώστε να γίνουμε πιό ισχυροί, στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά'', δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την επέτειο της έναρξης του πολέμου με το Ιράκ, που αποτελεί πάντα την ευκαιρία για την Τεχεράνη να επιδείξει τη στρατιωτική της ισχύ.

    Επίσης, πρόσθεσε "είμαστε αντίθετοι στην διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και στην ύπαρξη ακόμα ατομικών όπλων''.

    Τη στιγμή που η Ισλαμική Δημοκρατία δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις για να δεσμευθεί ότι δεν θα αποκτήσει ατομικά όπλα.

    Ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι το Ιράν ''δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμα να γίνει πιό ισχυρό στον επιστημονικό και τον τεχνολογικό τομέα'', επικαλούμενος οικονομικούς λόγους για την προώθηση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    ''Ο ιρανικός λαός, προσανατολισμένος στην ειρήνη και το δίκαιο, δηλώνει ότι η πολιτική του στον στρατιωτικό τομέα έχει αμυντικό χαρακτήρα και δεν επιζητεί την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής. Ωστόσο ο ιρανικός λάος δέχεται διεθνείς πιέσεις από εκείνους που υποστηρίζουν το Ισραήλ, κέντρο τρομοκρατίας και όπλων μαζικής καταστροφής'', είπε ο Μοχάμαντ Χαταμί.

    ''Το σιωνιστικό καθεστώς είναι αυτό που κατέχει το ατομικό οπλοστάσιο και χρησιμοποιεί τις χειρότερες μορφές τρομοκρατίας εναντίον της Παλαιστίνης, ενώ εμείς είμαστε οπαδοί της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια περιοχή χωρίς ατομικά όπλα'', είπε ο ιρανός πρόεδρος.

    [19] Ινδία: Εις θάνατον ινδουϊστής για την δολοφονία ιεραποστόλου

    22/9/2003 4:34:00 μμ

    Σε θάνατο με απαγχονισμό καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο στο κρατίδιο Ορίσα της ανατολικής Ινδίας ο Ντάρα Σινγκ, ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Αυστραλού ιεραπόστολου Γκράχαμ Στέινς και των δύο υιών του. Το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 12 άλλους κατηγορούμενους, που κρίθηκε ότι είχαν συμμετοχή στην δολοφονία του Στέινς, 57 ετών και των δύο υιών του, Φίλιπ και Τίμοθυ, 8 και 10 ετών, στις 22 Ιανουαρίου 1999, στην πόλη Μανοχαρπούρ. Οι τρεις κάηκαν ζωντανοί μέσα στο τζίπ τους στο οποίο κοιμόντουσαν στο κρατίδιο Ορίσα της ανατολικής Ινδίας σε επίθεση ομάδας επικεφαλής της οποίας ήταν ο Σινχ. Ο Στέινς και η σύζυγός του είχαν εργαστεί επί 34 χρόνια με ασθενείς, που έπασχαν από λέπρα στην περιοχή Μπαριπάντα του κρατιδίου. Οι συνήγοροι του Σινγκ, που φέρεται να είναι μέλος ριζοσπαστικής ινδουϊστικής οργάνωσης, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.

    [20] Κροατία: Βόμβες από το B΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν σε ποτάμι

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 12:01:00 μμ

    Δύο βόμβες των 100 κιλών, από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν στην κοίτη του ποταμού Σάβα, κοντά στην κωμόπολη Σλαβόνσκι Μπροντ, στην Ανατολική Κροατία, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα ''Jutarnji''. Οι βόμβες εντοπίστηκαν από παιδιά που έπαιζαν στην όχθη του ποταμού, κοντά στο μεθοριακό φυλάκιο με τη γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για βόμβες που είχαν ρίξει αεροσκάφη και δεν είχαν εκραγεί, αλλά δεν διευκρίνισε εάν εξακριβώθηκε η χώρα κατασκευής των βομβών αυτών. Μόλις εντοπίστηκαν οι δύο βόμβες έκλεισε το μεθοριακό φυλάκιο και πυροτεχνουργοί τις απομάκρυναν από την περιοχή.

    [21] Αμερικανογερμανική συνάντηση για το Ιράκ

    22/9/2003 2:49:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τη συνάντηση, που θα έχουν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα ακολουθήσει μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του τελευταίου και των Προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ζακ Σιράκ, ανακοινώθηκε σήμερα από κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. Αυτή η δεύτερη συνάντηση δεν θα αποτελέσει επ΄ ουδενί "άξονα" εναντίον των ΗΠΑ, αφού οι διάφοροι εταίροι, που διαπραγματεύονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ είναι "όλοι εταίροι", που εργάζονται για το ίδιο θέμα, υπογράμμισε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Η συνάντηση του Προέδρου Μπους και του καγκελαρίου Σρέντερ θα χρησιμεύσει για να χαραχτεί μια "πολιτική προοπτική" και ένα "κοινό όραμα" για το μέλλον του Ιράκ, συνέχισε η πηγή. Η Γερμανία ζητεί, όσον αφορά το Ιράκ, την υιοθέτηση "μιας στρατηγικής, που να συμπεριλαμβάνει και όχι να αποκλείει", πρόσθεσε.

    Ο Σρέντερ πρόκειται να έχει μια συνάντηση 30 λεπτών με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη τους από το Μάιο του 2002, έπειτα από τουλάχιστον ένα χρόνο ψυχρών σχέσεων λόγω ασυμφωνιών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, έπειτα απ' αυτή την τεταμένη περίοδο "υπήρξαν πολύ θετικές ενδείξεις από αμφότερες τις πλευρές" σχετικά με τη βούληση προσέγγισης της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

    [22] Μέτρα για τις άνεργες μητέρες και τους νέους εργαζόμενους

    22/9/2003 6:40:00 μμ

    Ενισχυμένα κίνητρα σε εργοδότες, που θα προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες, προβλέπει το νέο σχέδιο δράσης για την απασχόληση, που τέθηκε την Δευτέρα στην κρίση των κοινωνικών εταίρων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης οι εργοδότες που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα, θα απαλλάσσονται στο εξής από ασφαλιστικές εισφορές. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται και για την πρόσληψη νέων χωρίς εργασιακή εμπειρία. Ο υπουργός Εργασίας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επαναπαύεται στην επιτυχία αυτή και θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εκπλήρωση των στόχων ριζικής μείωσης της ανεργίας που έχει θέσει.

    Προσλήψεις 25.000 ανέργων με μερική απασχόληση

    Ο κ. Ρέππας αναγνώρισε τη δυσκολία που εμφανίζεται στη χώρα μας για την πρώτη είσοδο των νεοαπασχολουμένων στην αγορά εργασίας και ξεχώρισε δυο από τα μέτρα του νέου ΕΣΔΑ:

    Την πρόσληψη 25.000 ανέργων με καθεστώς μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα που αρχίζει άμεσα από τη νέα χρονιά και την αλλαγή της επιδότησης από τον ΟΑΕΔ από επιδότηση ανεργίας σε επιδότηση απασχόλησης. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, άνεργοι που θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ, ενώ η επιχείρηση θα καταβάλει τη διαφορά που υπολείπεται μέχρι το κατώτατο ημερομίσθιο και τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Πιο αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΔΑ έχουν ως εξής:

    - Βελτίωση της ελκυστικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας της εργασίας με όχημα τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    - Προσλήψεις με μερική απασχόληση για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

    - Παράταση του εργασιακού βίου που υπηρετείται και απο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

    - Μετατόπιση της έμφασης των πολιτικών του ΟΑΕΔ απο επιδότηση της ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης.

    - Αναδιάρθρωση της λειτουργίας του ΟΑΕΔ ώστε να βελτιωθεί η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

    - Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που θα ενισχυθεί και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών. - Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και ως μοχλού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    - Μέτρα που μειώνουν το εργατικό κόστος και αίρουν τα αντικίνητρα για την απασχόληση γυναικών: επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων γυναικών με δυο παιδιά, για την πρόσληψη αντικαταστράτριας γυναίκας σε μητρότητα ή σε λοχεία κλπ.

    - Επιδοτηση του ενοικίου σε ανέργους που βρίσκουν δουλειά μακριά απο τον τόπο μόνιμης διαμονής.

    - Συνέχιση των προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

    -Μέτρα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) αλλά και των τρόπων μέτρησης των στοιχείων σχετικά με την ανεργία.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 30/9 θα συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας που θα συζητήσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό και δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται δυο νέα νομοσχέδια που αφορούν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά και το ασφαλιστικό.

    Θετικός ο Πολυζωγόπουλος αποχώρησε ο Γιάννης Μανώλης

    Θετικός ως προς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατά την παρέμβασή του αν και σημείωσε ότι το 55% των νέων προσλήψεων είναι σε καθεστώς ευέλικτης ή μερικής απασχόλησης και το 84% των εργαζομένων υπερβαίνει τις 41 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα. Καταλήγοντας τόνισε οτι η μείωση του χρόνου εργασίας είναι βασικό μέτρο για τη μείωση της ανεργίας.

    Αντίθετα, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (στέλεχος της ΝΔ) αποχώρησε από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως παρωδία και κάνοντας λόγο για πλασματικά στατιστικά στοιχεία που ωραιοποιούν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά συμφέροντα, τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία. Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν επίσης η χαμηλή αντιπροσώπευση του ΣΕΒ, αφού απουσίαζε ο μόνιμος διαπραγματευτής των βιομηχάνων Νίκος Αναλυτής.

    [23] Αυξήσεις στην χονδρική καταγγέλουν οι παντοπώλες

    22/9/2003 2:56:00 μμ

    Μέχρι και 16,6% είναι οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, που πρότειναν προς τους λιανοπωλητές οι βιομηχανίες από την αρχή του χρόνου. Αυτό επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παντοπωλών σε σημερινή συνέντευξη Τύπου αναφέροντας, ότι και από την πλευρά τους θα ακολουθήσουν την τάση της αγοράς για πάγωμα τιμών το προσεχές τετράμηνο. Ωστόσο εκτιμούν, ότι το θέμα του "παγώματος" ξεκίνησε ως επιχειρηματική πρακτική ανέξοδης διαφήμισης, ενώ τα αποτελέσματά της αφορούν την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των μεγάλων ομίλων έναντι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    ''Αργοπεθαίνουν τα μπακάλικα''

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λεωνίδας Καρίγιαννης τόνισε, ότι την τελευταία 15ετία από 32.000 καταστήματα του χώρου των παντοπωλών έχουν επιβιώσει μόνο 12.000, ενώ πρόσθεσε, ότι οι πολυεθνικές πωλούν στις ελληνικές επιχειρήσεις από 20-60% τα προϊόντα τους σε σχέση με τις τιμές τους προς τις αντίστοιχες λιανεμπορικές επιχειρήσεις της Ε.Ε.

    Ο κλάδος εκτιμά, ότι το μέτρο του παγώματος (μια και οι ανατιμήσεις για φέτος έχουν γίνει όσες ήταν να γίνουν, όπως είπε ο πρόεδρος) στοχεύει στην αναδιανομή των μεριδίων αγοράς. Σήμερα εκτιμούν ότι τα παντοπωλεία κατέχουν το 35% του τζίρου της αγοράς, ενώ εκτιμάται ότι απώτερος στόχος των μεγάλων αλυσίδων είναι να επέλθουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και στις εργασιακές σχέσεις.

    [24] Χωρίς Ντελ Πιέρο η Γιουβέντους στην Αθήνα

    22/9/2003 12:03:00 μμ

    Χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, θ' αγωνιστεί η Γιουβέντους στο παιχνίδι του Champions League κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο διεθνής άσος της πρωταθλήτριας Ιταλίας τραυματίστηκε στο χθεσινό ντέρμπι του καμπιονάτο κόντρα στην Ρόμα (2-2) και θα μείνει εκτός δράσης για ένα μήνα τουλάχιστον. Δεν θα μπορέσει να παίξει στο παιχνίδι της Αθήνας κόντρα στον Ολυμπιακό στις 30 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του 4ου ομίλου του Champions League, ενώ θα απουσιάσει και από τις επόμενες αγωνιστικές του καμπιονάτο.

    Ο τεχνικός των "μπιανκονέρι", Μαρσέλο Λίπι, θα επιλέξει μεταξύ των Φαμπρίτζιο Μίκολι και Μάρκο Ντι Βάιο, για τον παρτενέρ του Νταβίντ Τρεζεγκέ στην επιθετική γραμμή της ομάδας του.

    [25] Ιταλία: Σύσκεψη για τη βία συγκάλεσε ο υπ. Εσωτερικών

    22/9/2003 6:49:00 μμ

    Σε έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζιουζέπε Ρισάνου, την ηγεσία της αστυνομίας και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μετά τα βίαια επεισόδια που προκλήθηκαν το Σάββατο στον αγώνα Αβελίνο-Νάπολι για το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας της χώρας. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε στο πόδι, ενώ ένας 63χρονος συνάδελφός του ξυλοκοπήθηκε μέχρι αναισθησίας. Συνολικά ο αριθμός των τραυματιών, αστυνομικοί και οπαδοί ανήλθε στους 34. Εν τω μεταξύ, ο 20χρονος φίλαθλος της Νάπολι, Σέρτζιο Ερκολάνο που είχε πέσει σε κώμα, μετά την πτώση που είχε από μεγάλο ύψος όταν προσπάθησε να μπει στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, υπέκυψε στα τραύματά του.

    Συνελήφθη οπαδός

    Η αστυνομία μελετά το βίντεο του αγώνα για να ανακαλύψει τους πρωταίτιους των επεισοδίων και ήδη έχει συλληφθεί ένας 21χρονος Ναπολιτάνος οπαδός.

    Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου, οι οπαδοί της Νάπολι εξαγριώθηκαν και εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, μετά την αδράνεια που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές στην παροχή άμεσης βοήθειας στον άτυχο Ερκολάνο.

    [26] Στην 30η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης η Δανιηλίδου

    22/9/2003 2:00:00 μμ

    Στην 30η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης με 997.75 βαθμούς βρίσκεται αυτή την εβδομάδα η Λένα Δανιηλίδου. Η 21χρονη πρωταθλήτρια, που ήταν στο Νο-32 την προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθεί να είναι η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια στην κατάταξη της WTA, αφού η Χριστίνα Ζαχαριάδου βρίσκεται στην 362η θέση με 44.75 βαθμούς. Την πρώτη θέση στον κόσμο, εξακολουθεί να κατέχει η Βελγίδα Κιμ Κλάιστερς με 6.579 βαθμούς, ενώ η μοναδική σημαντική αλλαγή στην πρώτη 20άδα της κατάταξης σημειώθηκε από την Αϊ Σουγκιγάμα η οποία φιγουράρει στην 12η από την 14η θέση που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

    [27] Η Cesaria Evora στο ''KOSMOS 93,6''

    22/9/2003 7:04:00 μμ

    Για τη ζωή στη χώρα της, αλλά και τη μουσική της που κατέκτησε όλη την υφήλιο, μίλησε στους ακροατές του ''KOSMOS 93,6'', η πιο δημοφιλής καλλιτέχνις της world music στην Ελλάδα, αλλά ίσως και σ' όλο τον κόσμο.

    Η Cesaria Evora εμφανίστηκε ιδιαίτερα σεμνή, όπως αρμόζει σ' έναν πραγματικά άξιο καλλιτέχνη. Δήλωσε οτι πριν από αυτήν υπήρξαν πολλοί άλλοι καλλιτέχνες από το Πράσινο Ακρωτήρι που διακρίθηκαν, ενώ μίλησε με εκτίμηση για όλα τα διεθνή αστέρια που τη θαυμάζουν και συνεργάζονται μαζί της, καθώς και αυτή τους θαύμαζε, πολύ πριν γίνει παγκοσμίως γνωστή.

    Η "ξυπόλητη ντίβα" τραγούδησε και μίλησε, με αφορμή την κυκλοφορία του καινούργιου της δίσκου "Voz d΄ amor", στον Προκόπη Δούκα και τον Γιάννη Δημητριάδη. Δήλωσε ότι δεν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με άλλου είδους καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά αναφέρθηκε στις προσπάθειες της για τη δημιουργία ιδρύματος που θα αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες στη χώρα της, αλλά και στον ρόλο της ως πρέσβειρας διεθνούς οργανισμού κατά της φτώχειας.

    Εξακολουθεί να τραγουδάει ξυπόλητη, "γιατί δεν της αρέσουν τα παπούτσια, παρά μόνο στους άλλους". "Πετάξτε το ντίβα, κρατείστε το ξυπόλητη", είπε χαρακτηριστικά για τον εαυτό της και εξέφρασε την προτίμηση της για το γαλλικό κοινό, μιά και μέσω της Γαλλίας πρωτοκαθιερώθηκε στο διεθνή χώρο, με την κυκλοφορία του άλμπουμ "Η ξυπόλητη ντίβα", το 1992. " Ημουν και πριν γνωστή στη χώρα μου, τραγουδούσα και έβγαζα δίσκους. Ηταν όμως θέλημα θεού να εκτοξευτεί έτσι η καριέρα μου, ήταν η μοίρα μου.

    Η Evora τραγουδάει από τα 16 της χρόνια, αλλά η αναγνώριση ήρθε στην ηλικία των 50 ετών περίπου. Η παγκόσμια αποδοχή της μουσικής μιάς τόσο μικρής αφρικανικής χώρας έχει την εξήγηση της: "Εκφραζόμαστε με τη μουσική μας, είναι μιά μουσική συναισθηματική, που μιλάει για την αγάπη, τη φτώχεια, την ξενιτειά και είναι ευχάριστη, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνεις καν τους στίχους, για να σου αρέσει".

    Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια υποσχέθηκε ότι θα έρθει για συναυλίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, μέσα στο μήνα Δεκέμβριο.

    [28] Αλβιν Έιλι και πάλι στην Αθήνα

    22/9/2003 6:00:00 μμ

    Ηταν το 2001, λίγες ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη όταν το διάσημο αμερικανικό χοροθέατρο Αλβιν Έιλι είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και η ανάμνηση που έχει από τότε για το κοινό, είναι έντονα θερμή. Λειτούργησε "σαν γιατρικό στις δύσκολες ώρες που περνούσαμε" εξομολογήθηκαν από την Αθήνα οι χορευτές του, με αφορμή τις τέσσερις παραστάσεις που θα δώσουν, από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στο θέατρο του Λυκαβηττού, υπό την αιγίδα του Αμερικανού πρέσβη Τόμας Μίλερ. Το θέαμα που προσφέρουν είναι πλημμυρισμένο από γκόσπελ και σπιρίτσουαλ, στοιχεία που ανατρέχουν στις αφροαμερικανικές ρίζες του ιδρυτή τους, Αλβιν Εϊλι, από το Τέξας. Τις παραστάσεις διοργανώνει ο πολιτισμικός οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

    [29] Kαλά νέα για όσους πάσχουν από καταρράκτη

    Πηγή: ΑΠΕ 22/9/2003 2:48:00 μμ

    Μία νέα επαναστατική μέθοδος για την επιτυχέστερη αντιμετώπιση του καταρράκτη, η ''χειρουργική καταρράκτη πολύ μικρής τομής'' (Micro incision cataract surgery - MICS), ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Eταιρείας Kαταρράκτη και Διαθλαστικής Xειρουργικής στο Mόναχο. Η νέα μέθοδος συνδυάζει τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας με λογισμικό που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την επέμβαση μέσα από τομή μεγέθους 1,1 έως 1,5 χιλιοστών ενώ η συνήθης επέμβαση με υπερήχους πραγματοποιείται μέσα από τομή 3 χιλιοστών.

    Καταρράκτης και Ενδοφακοί

    Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι:

    η μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης η μεγαλύτερη προστασία του οφθαλμού από μολύνσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο η μη πρόκληση αστιγματισμού μετεγχειρητικά η ταχύτερη επούλωση λόγω μικρού μεγέθους και η δυνατότητα ένθεσης νέων ενδοφακών μικρής τομής.

    Ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσίασαν επίσης και οι ανακοινώσεις για τους ενδοφακούς νέας γενιάς και τους ενδοφακούς του μέλλοντος.

    Οι νέοι ενδοφακοί, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, τοποθετούνται στο μάτι με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων για να μπορέσουν να χωρέσουν μέσα από τομές 1,5 χιλιοστών περίπου. Επίσης επιτρέπουν την εξατομικευμένη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού για κάθε ασθενή ξεχωριστά ταυτόχρονα με την επέμβαση του καταρράκτη. M΄αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απεξάρτηση του ασθενή από γυαλιά ή φακούς επαφής.

    Συνέδριο-Θεσμός για την οφθαλμολογία

    Η Πανευρωπαϊκή Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής είναι η μεγαλύτερη επιστημονική εταιρεία της Ευρώπης και ασχολείται με τη χειρουργική του καταρράκτη και τις διαθλαστικές επεμβάσεις για τη διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

    Το Συνέδριο αυτό, είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα στον κόσμο που διοργανώνονται κάθε χρόνο, με σκοπό να παρουσιαστούν οι νεώτερες εξελίξεις στο χώρο της χειρουργικής οφθαλμολογίας.

    Kατά τη φετινή διοργάνωση η συμμετοχή των Oφθαλμιάτρων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, συγκεντρώνοντας επιστήμονες τόσο από τις Hνωμένες Πολιτείες όσο και από τις Eυρωπαϊκές χώρες. Eπίσης η ελληνική συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στις επίσημες επιστημονικές οφθαλμολογικές εταιρείες. Σύντομα, θα υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση του κοινού για τις επεμβάσεις αυτές στον επίσημο δικτυακό τόπο της Eλληνικής Eταιρείας Eνδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 September 2003 - 17:02:29 UTC