Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εληξε η απεργία των βενζινοπωλών
  • [02] Χωρίς ταξί η Αθήνα
  • [03] ''Οχι'' στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο, λέει το ΔΗΚΚΙ
  • [04] Κίνδυνος για τα ευπαθή προϊόντα από την απεργία στο τελωνείο Ορμενίου
  • [05] Ανδρας απειλούσε να σκοτωθεί με δυναμίτη
  • [06] Νέοι κανόνες της Ε.Ε για ασφαλέστερο σχεδιασμό των Ι.Χ
  • [07] Ερευνες στην Ελβετία για ύποπτο δολοφονίας της Λιντ
  • [08] Διάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
  • [09] Μπεκατώρου/Τσουλφά ''βλέπουν'' χρυσό στην Ισπανία
  • [10] Επιστρέφει στο Μουσείο της Βαγδάτης η Μάσκα του Ουρούκ

    [01] Εληξε η απεργία των βενζινοπωλών

    22/9/2003 9:47:00 μμ

    Ανοιχτά θα είναι από τις 6 το πρωί της Τρίτης όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος αποφάσισε ομόφωνα τη λήξη της απεργίας. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει ότι η συμφωνία που επήλθε με το Υπ. Οικονομικών επέλυσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω της σχετικής εγκυκλίου του για την τοποθέτηση των φορολογικών ταμειακών μηχανών. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι υπήρξε "καλόπιστος διάλογος", καθώς δόθηκαν οι αμοιβαίες εξηγήσεις και από τις δύο πλευρές, και επεσήμανε ότι ισχύει η συμφωνία που πάρθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2003. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις συνομιλίες.

    Εξαιρούνται τα πρατήρια που βρίσκονται σε ΠΑΘΕ και Εγνατία

    Ο κ. Φωτιάδης δήλωσε ότι χορηγείται προθεσμία 20 ημερών για την ολοκλήρωση της παραγγελίας ταμειακών μηχανών από τους βενζινοπώλες από την ημερομηνία που το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την επωνυμία του πρώτου οίκου που θα κατασκευάζει το συγκεκριμένο τύπο ταμειακής μηχανής. Εάν δεν υποβληθεί νέα ή νέες αιτήσεις μέχρι 1/10/03, θα συγκληθεί την επομένη, επιτροπή τεχνικών όλων των πλευρών στο Υπ. Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν οι λόγοι μή προσέλευσης ενδιαφερόμενης εταιρείας.

    Επίσης, θα αποσταλεί υπηρεσιακό έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών προς την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών για επιβεβαίωση των φορολογικών απαλλαγών σχετικά με το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ταμειακών μηχανών και μηχανικών αντλιών. Το κόστος προσδιορίζεται με βάση το τιμολόγιο αγοράς και των δύο προϊόντων.

    Για τα μικρά πρατήρια ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι παραμένει η προθεσμία για εφαρμογή του μέτρου έως 30/09/2004, με την υποχρέωση να έχει γίνει παραγγελία ταμειακής μηχανής μέχρι τις 28/2/2004.

    Οι εταιρείες κατασκευής και διάθεσης των ταμειακών μηχανών που θα λάβουν την παραγγελία, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν και να συνδέσουν την ταμειακή μηχανή με τις αντλίες.

    Στην αντίθετη περίπτωση, η παραγγελία θεωρείται άκυρη, χωρίς φορολογικές κυρώσεις για τον πρατηριούχο.

    Επίσης, αποφασίστηκε η εξαίρεση της υποχρέωσης εγκατάστασης ταμειακής μηχανής για όσα πρατήρια έχουν πρόσβαση στους αυτοκινητόδρομους ΠΑΘΕ και Εγνατία και υποχρεούνται να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός των επόμενων 12 μηνών.

    Την εκτίμηση ότι το θέμα με τους βενζινοπώλες θα προχωρήσει σε μια οριστική ρύθμιση, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι κατά τη συνάντηση των αρμοδίων φορέων επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία που είχε επιτευχθεί πριν από λίγες ημέρες και στη βάση αυτής της συμφωνίας έχουν αρθεί οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν με αφορμή διάφορα κείμενα και εγκυκλίους.

    [02] Χωρίς ταξί η Αθήνα

    22/9/2003 8:29:00 μμ

    Τετραήμερη απεργία από τις 5 το πρωί της Δευτέρας ως τις 5 το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση φορολογικών ταξιμέτρων στα αυτοκίνητά τους. Οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών θα έχουν νέα συνάντηση την Τρίτη με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας. Επίσης, 48ωρη απεργία αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν Τετάρτη και Πέμπτη οι οδηγοί των ταξί στην Πάτρα και την Λάρισα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και από άλλες περιοχές της χώρας. Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΑ και η Αττικό Μετρό προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό του Λεκανοπεδίου προχώρησαν στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, μέχρι τις μία μετά τα μεσάνυχτα.

    ''Χειρόφρενο'' και στην επαρχία

    Την ερχόμενη Τετάρτη 24 του μηνός, στις 10 το πρωί, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην οδό Μάρνη.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων ενδέχεται να μπουν τις επόμενες ημέρες και τα ταξί της περιφέρειας, εάν δεν πάρουν από το υπουργείο Οικονομικών τις απαντήσεις που έχουν ζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ταμειακών μηχανών.

    Ηδη, τα Σωματεία ιδιοκτητών Ταξί Πάτρας και Λάρισας εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν και οι ιδιοκτήτες ταξί σε Ιωάννινα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

    Παράταση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών

    Εξαιτίας της τετραήμερης απεργίας η διοίκηση του ΟΑΣΑ προχώρησε στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην πύκνωση των δρομολογίων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό της Αττικής.

    Έτσι, στα λεωφορεία των γραμμών της ΕΘΕΛ το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 5 τα ξημερώματα έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Για τους ΗΛΠΑΠ πυκνώνουν τα δρομολόγια όλων των γραμμών τρόλεϊ και παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας τους από 5 το πρωί έως τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.

    Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα δρομολόγια των λεωφορείων προς λιμάνια και αεροδρόμια.

    Επίσης και η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε παράταση των δρομολογίων του Μετρό, οπότε η αναχώρηση του τελευταίου συρμού από Σύνταγμα προς όλους τους τερματικούς σταθμούς (Σεπολίων, Δάφνης, Μοναστηρακίου και Εθνικής Άμυνας) θα γίνει στη 01:00, από τα Σεπόλια προς Δάφνη στις 00:49, από τη Δάφνη προς τα Σεπόλια στις 00:49, από το Μοναστηράκι προς την Εθνική Αμυνα στις 00:55 και από την Εθνική Αμυνα προς το Μοναστηράκι στις 00:47.

    [03] ''Οχι'' στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο, λέει το ΔΗΚΚΙ

    22/9/2003 9:19:00 μμ

    Το ΔΗΚΚΙ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο διάλογο επί των σχετικών κυβερνητικών προτάσεων για το νέο εκλογικό νόμο, τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Τσοβόλας επισημαίνει στην επιστολή του ότι το ΔΗΚΚΙ διαφωνεί ριζικά επί της αρχής και της φιλοσοφίας των προτάσεων αυτών, που κινούνται στα ίδια πλαίσια του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Οπως διευκρινίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, μόνο με την άμεση θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, μπορεί να εκσυγχρονιστεί το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας.

    Το ΔΗΚΚΙ, αναφέρει ο κ. Τσοβόλας, δεν πρόκειται να συνεργήσει στη συνέχιση, με πολιτικά και ηθικά ανέντιμες εκλογικές μεθοδεύσεις, του αντιλαϊκού και παρηκμασμένου νεοταξικού δικομματικού συστήματος, που προωθείται μέσω των συγκεκριμένων κυβερνητικών προτάσεων και το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των διαπλεκόμενων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων.

    [04] Κίνδυνος για τα ευπαθή προϊόντα από την απεργία στο τελωνείο Ορμενίου

    22/9/2003 9:20:00 μμ

    Μεγάλες ποσότητες με ευπαθή προϊόντα κινδυνεύουν να καταστραφούν στο τελωνείο Ορμενίου Έβρου, εξαιτίας της συνεχιζόμενης, από τις 16 Σεπτεμβρίου, πανελλαδικής απεργίας των γεωπόνων και των κτηνιάτρων του δημοσίου. Σαράντα φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί στο τελωνείο Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ περίπου διακόσιες νταλίκες λόγω της απεργίας επέστρεψαν στο βουλγαρικό έδαφος και περιμένουν για να περάσουν στη χώρα μας.

    Λύση στο τελωνείο Κήπων

    Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στο τελωνείο Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λύθηκε την Κυριακή, με την αποστολή γεωτεχνικών από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποίησαν ελέγχους και επέτρεψαν την διέλευση 52 φορτηγών με ευπαθή προϊόντα.

    Από την περασμένη εβδομάδα έχουν διακοπεί όλες σχεδόν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές νωπών φρούτων, λαχανικών, κρεάτων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, αφού στα τελωνεία, αλλά και στα σφαγεία της χώρας δεν υπάρχουν γεωτεχνικοί υπάλληλοι του δημοσίου για να τα ελέγξουν.

    Παράλληλα, λόγω της αδυναμίας εισαγωγής πρώτων υλών, αρκετές βιομηχανίες και βιοτεχνίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην παραγωγή.

    [05] Ανδρας απειλούσε να σκοτωθεί με δυναμίτη

    22/9/2003 9:06:00 μμ

    Αίσιο τέλος, είχε η περιπέτεια του 52χρονου Γιάννη Καρρά, ο οποίος απειλούσε ότι θα ανατιναχθεί με δυναμίτη μέσα στο αυτοκίνητό του έξω από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δύο αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, ενώ διαπραγματεύονταν μαζί του, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και τον συνέλαβαν. Οπως διαπιστώθηκε ο δυναμίτης ήταν ψεύτικος. Ο Καρράς μεταφέρθηκε στην Ασφάλεια και θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα κρατηθεί ή όχι. Ο Καρράς, απόφασισε να διαμαρτυρηθεί με αυτόν τον τρόπο, γιατί όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, δεν του δίνει ένα έγγραφο που ζητάει ώστε να λύσει κάποιες διαφορές που έχει με ιδιωτική εταιρεία.

    Συγκεκριμένα, όπως λέει ο Καρράς, πριν από καιρό είχε επενδύσει 200 εκατομμύρια δραχμές σε αυστριακή εταιρεία μπύρας που κάνει εξαγωγή και στην Ελλάδα αλλά τελικά τον εξαπάτησαν.

    Για την υπόθεση αυτή έχει προσφύγει δικαστικώς και έχει κάνει αγωγή σε βάρος του αυστριακού υπεύθυνου της εταιρείας.

    Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζητάει ένα χαρτί που να πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που ισχυρίζεται ότι έγινε η απάτη σε βάρος του ο Αυστριακός εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν στην Ελλάδα γιατί ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν στην Ιαπωνία, για αυτό και ο Καρράς δεν μπορεί να κερδίσει τη δίκη.

    Ο Καρράς είχε δημιουργήσει παρόμοιο πρόβλημα και πριν από 8 μήνες, όταν είχε αλυσοδεθεί στα κάγκελα του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, διαμαρτυρόμενος για τον ίδιο λόγο.

    [06] Νέοι κανόνες της Ε.Ε για ασφαλέστερο σχεδιασμό των Ι.Χ

    22/9/2003 10:32:00 μμ

    Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να επανασχεδιάσουν το μπροστινό τμήμα των οχημάτων τους βάσει των κανόνων της Ε.Ε που υιοθετήθηκαν, προκειμένου να είναι ασφαλή για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Οι καταστευαστές δεν θα μπορούν να στέλνουν τα αυτοκινητά τους στην ΕΕ μετά την 1η Οκτωβρίου του 2005 εκτός και αν κάνουν στα οχήματά τους τα αυστηρά τέστ, που περιγράφονται με λεπτομέρεια στο νέο νόμο. "Αυτή είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου γίνεται αυτό'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πέρ Χόγκααρντ.

    Εκούσιες δεσμεύσεις

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει συντάξει τους οδικούς κανόνες, κάθε χρόνο 9.000 πεζοί και ποδηλάτες σκοτώνονται στην Ευρώπη και 200.000 τραυματίζονται σε ατυχήματα με αυτοκίνητα.

    Η βιομηχανία δεν θα έχει πρόβλημα να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες αυτούς, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν εκούσιες δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2001, δήλωσε ο Χόγκααρντ.

    Οι Ενώσεις καταναλωτών δηλώνουν ότι οι κανόνες αυτοί είναι ένα βήμα μπροστά από την υπάρχουσα μη δεσμευτική συμφωνία, που κρίθηκε ανεπαρκής.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης ζητήσει δεσμευτική νομοθεσία. "Συζητούσαμε επί δέκα χρόνια για την εφαρμογή καλύτερων τεστ ασφαλείας για τα αυτοκίνητα. Αυτά τα τεστ θα έπρεπε να είχαν περιληφθεί σε μια κατευθυντήρια οδηγία και όχι σε μια εκούσια συμφωνία", δήλωσε απο την πλευρά της η Σαρλότ ντε Ρόο, αξιωματούχος για θέματα υγείας και ασφάλειας στην Ενωση Ευρωπαίου Καταναλωτή (BEUC).

    [07] Ερευνες στην Ελβετία για ύποπτο δολοφονίας της Λιντ

    22/9/2003 11:16:00 μμ

    Ο Περ Ολοφ Σβένσον

    Οι ελβετικές αρχές διέταξαν τη διενέργεια έρευνας για πιθανές σχέσεις του κατηγορουμένου για τη δολοφονία της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών Αννας Λιντ με την Ελβετία, δήλωσε η Ελβετίδα υπουργός Δικαισύνης και Δημόσιας Τάξης Ρουθ Μέτσλερ. Μιλώντας στην ελβετική Βουλή, η κυρία Μέτσλερ τόνισε ότι η ελβετική αστυνομία βρίσκεται "σε στενή επαφή με τις αρμόδιες σουηδικές αρχές". Σύμφωνα με την κα Μέτσλερ οι "δεσμοί" του υπόπτου για τη δολοφονία της Λιντ, Περ Ολοφ Σβένσον με την Ελβετία, τους οποίους αποκάλυψαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης, "απαιτούν σημαντικές διευκρινίσεις και δεν μπορούν να σχολιαστούν προς το παρόν προς χάριν" της συνεχιζόμενης έρευνας.

    Διασυνδέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις

    Η Ελβετίδα υπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς Γιόζεφ Ζισιάντις, σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με ελβετικές νεοναζιστικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με σουηδικές εφημερίδες ο 35χρονος Σβένσον, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη και κρατείται, έχει διασυνδέσεις με νεοναζιστές και χούλιγκανς και επισκεπτόταν συχνά την Ελβετία, όπου είχε υποβληθεί σε θεραπεία αποτοξίνωσης έπειτα από συστηματική χρήση κοκαΐνης.

    [08] Διάσκεψη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    22/9/2003 9:36:00 μμ

    Η τρομοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί μόνο με τη χρήση όπλων, τόνισε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν μιλώντας κατά την έναρξη διάσκεψης για την τρομοκρατία στη Νέα Υόρκη. ''Για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία πρέπει να κερδίσουμε τις καρδιές και το πνεύμα'' των ανθρώπων υπογράμμισε ο κ. Αναν προσθέτοντας ότι είναι λάθος να θεωρείται πως η τρομοκρατία δεν έχει πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο και ότι οι τρομοκράτες δεν είναι προϊόντα του περιβάλλοντός τους.

    Σιράκ: Πρόταση για Παγκόσμια Ημέρα κατά της τρομοκρατίας

    Ο κ. Ανάν τόνισε ότι η στρατιωτική βία δεν είναι πανάκια για την τρομοκρατία, και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει τις πολιτικές διαμάχες ή τις παλιές έχθρες, αλλιώς θα βρεθεί στην ανάγκη να στρατολογήσει πράκτορες για να αντιμετωπίσουν τους πραγματικούς τρομοκράτες που ψάχνουμε για να εξουδετερώσουμε.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ από την πλευρά του πρότεινε να καθιερωθεί ως ετήσια Παγκόσμια Ημέρα κατά της τρομοκρατίας η 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους Πύργους με σχεδόν 3000 νεκρούς.

    Κατά τα άλλα ο κ. Σιράκ υπογράμμισε την απόλυτη προσήλωση της Γαλλίας στο διεθνή αντιτρομοκρατικό αγώνα, επισημαίνοντας ότι δεν νοείται καμία συνθηκολόγηση με την τρομοκρατία, παρά η διαρκής καταπολέμησή της.

    Χωρίς ιδιαίτερες αιχμές, ο Γάλλος πρόεδρος θύμισε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ υπάρχει ένας διεθνής αντιτρομοκρατικός συνασπισμός, θύμισε όμως ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε χωρίς την εντολή του Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Αντιτρομοκρατικός αγώνας δεν είναι η αντιπαράθεση του αυθαίρετου στην ''τυφλή'' τρομοκρατική βία, επισήμανε σε άλλο σημείο της ίδιας παρέμβασης ο πρόεδρος της Γαλλίας.

    Η διάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του νορβηγού πρωθυπουργού, Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ και του τιμημένου με το Νόμπελ Ειρήνης, Ελι Βιζέλ.

    [09] Μπεκατώρου/Τσουλφά ''βλέπουν'' χρυσό στην Ισπανία

    22/9/2003 9:43:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ένα βήμα πριν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας που διεξάγεται στο Κάντιθ της Ισπανίας, βρίσκονται οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά. Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες στην κατηγορία με σκάφη τύπου 470, προηγούνται σταθερά στην κατάταξη μετά από 8 ιστιοδρομίες έχοντας μόλις 9 βαθμούς ποινής που τις φέρουν πολύ κοντά στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου.

    Στα 470 ανδρών, οι Ανδρέας Κοσματόπουλος/Κώστας Τριγκώνης βρίσκονται σε τροχιά μεταλλίου, αφού μετά από 8 ιστιοδρομίες είναι στην 6η θέση με 35 β/π, αλλά με πολύ μικρή διαφορά από τους αθλητές που προηγούνται.

    Στην ίδια κατηγορία, οι Παναγιώτης Καμπουρίδης/Αγγελος Λεμάνης είναι 18οι με 65 β/π, ενώ οι Μιχάλης Μηλαίος/Σπύρος Λεμάνης είναι 65οι με 145 β/π.

    Στα Τορνέιντο (8 ιστιοδρομίες) οι Ιορδάνης Πασχαλίδης/Χρήστος Γαρέφης είναι 16οι με 126 β/π και οι Αντώνης Μπουγιούρης/Δημήτρης Θεοδωράκης 39οι με 240 β/π.

    Στα 49er και μετά από 11 ιστιοδρομίες, οι Γιώργος Παναγιωτίδης/Αλφόνσο Παναγιωτίδης είναι 35οι με 117 β/π, ενώ οι Θανάσης Παχούμας/Βασίλης Πορτοσάλτε 45οι με 143 β/π.

    Τέλος στα Λέιζερ (8 ιστιοδρομίες), ο Βαγγέλης Χειμωνάς κατέχει την 29η θέση με 84 β/π, ο Αριστείδης Μιχαήλ την 71η με 127 β/π και ο Αντώνης Μανωλάκης την 79η με 134 β/π.

    [10] Επιστρέφει στο Μουσείο της Βαγδάτης η Μάσκα του Ουρούκ

    22/9/2003 8:14:00 μμ

    Η ιρακινή αστυνομία βρήκε την ηλικίας 5.000 ετών Μάσκα του Ουρούκ, ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα τέχνης, που είχαν κλαπεί από το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στην ιρακινή πρωτεύουσα τον περασμένο Απρίλιο. Η Μάσκα αυτή από ασβεστόλιθο, γνωστή επίσης ως η "Βασίλισσα του Ουρούκ", χρονολογείται από την περίοδο των Σουμερίων, γύρω στο 3.100 π.Χ., και είχε βρεθεί το 1938 από ομάδα Γερμανών αρχαιολόγων στην αρχαία πόλη των Σουμερίων Ουρούκ, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. Η Μάσκα θα επιτραφεί στο μουσείο την Τρίτη, διευκρίνισαν αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης.

    Η Μάσκα -ένα από τα πιο παλαιά πορτραίτα γυναικείου προσώπου που έχουν βρεθεί ποτέ- εντοπίστηκε από την αστυνομία πριν από μία εβδομάδα κοντά στη Βαγδάτη.

    Ιρακινοί αστυνομικοί και Αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν επίσης διάφορες πήλινες σφραγίδες που είχαν κλαπεί τις τελευταίες ημέρες του πολέμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 September 2003 - 20:58:50 UTC