Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξειδικεύονται οι ορισμοί δάσους και δασικής έκτασης
  • [02] Δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές η Μ. Δαμανάκη
  • [03] Στη Ρώμη τα σιαμαία βρέφη από τη Θεσσαλονίκη
  • [04] Συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω της βροχής
  • [05] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη διαφθορά
  • [06] Δύο προσκρούσεις πλοίων
  • [07] Απ. Κακλαμάνης: ''Έκλογές την Ανοιξη του 2004''
  • [08] Συνάντηση Σημίτη - Β. Παπανδρέου
  • [09] Υψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [10] Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στη ΝΕΤ 105,8
  • [11] Συνελήφθη ο ληστής των Σερρών
  • [12] Θετική η εικόνα της Ελλάδας στο Διεθνή Τύπο
  • [13] Συνεχίζεται αύριο η αγόρευση του συνηγόρου του Τζωρτζάτου
  • [14] Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας
  • [15] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Χημείας
  • [16] Το Ισραήλ απορρίπτει την απειλή της Συρίας
  • [17] Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Γιούσεφ
  • [18] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Μπογκοτά
  • [19] Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία
  • [20] Νεκροί και τραυματίες σε μάχες στο Β. Αφγανιστάν
  • [21] Εκλεισε η συμφωνία για την Vivendi Universal
  • [22] Φωτιές ανάβει η πρόταση Φίνι για τους μετανάστες
  • [23] Επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή με ένα τραυματία
  • [24] Η κυριαρχία στους Ιρακινούς, επιμένει ο Σιράκ
  • [25] Επικριτικός ο τουρκικός Τύπος στην αποστολή στρατευμάτων
  • [26] Τραυματίας ο Οκκάς
  • [27] Πονοκέφαλοι από τα κινητά επόμενης γενιάς
  • [28] Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τους εφήβους

    [01] Εξειδικεύονται οι ορισμοί δάσους και δασικής έκτασης

    8/10/2003 7:09:00 μμ

    Σε εφαρμογή θέτει η Κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του δασικού νομοσχεδίου, τη μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης των προβλημάτων, που έχουν οι πολίτες με την αυθαίρετη και αμφιλεγόμενη εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας. Το δασικό νομοσχέδιο, παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, επισημαίνοντας ότι προστατεύονται απόλυτα τα δάση και οι δημόσιες δασικές εκτάσεις, καθώς θεσμοθετείται η εξειδίκευση των ορισμών τους. Για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος πρέπει να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων, να έχει κάλυψη τουλάχιστον 25% και η έκτασή της να είναι τουλάχιστον τρία στρέμματα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα δάση. Για προχειρότητα, αυθαιρεσίες και πολυετή αδικαιολόγητη καθυστέρηση κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, της Ν.Δ, Ευάγγελος Μπασιάκος. Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο Συνασπισμός - ΔΗΚΚΙ.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

    Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα επιλύεται, με αναφορά στις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960.

    Συγκεκριμένα, όσες εκτάσεις της χώρας δεν ήταν δάσος το 1960, δεν είναι και σήμερα. Οι εκτάσεις αυτές αποχαρακτηρίζονται και παύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας του δημοσίου.

    Αντίθετα, οι εκτάσεις που ήταν δάσος το 1960 παραμένουν να δασικές και η οποιαδήποτε καταστροφή τους είναι παράνομη και δεν νομιμοποιείται.

    Στα πλαίσια αυτά αντιμετωπίζονται:

    Οι διασωθέντες αγροί: Αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους και παύει η διεκδίκηση ιδιοκτησίας από το δημόσιο. Τα διακατεχόμενα δάση: Είτε ανταλλάσσονται είτε εξαγοράζονται.

    Το δασικό νομοσχέδιο προβλέπει την εξειδίκευση του ορισμού του δάσους και της δασικής έκτασης.

    Έτσι, για να χαρακτηριστεί μια έκταση δάσος ή δασική θα πρέπει:

    -Να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων.

    -Να έχει έκταση τουλάχιστον 3 στρεμμάτων και

    -Τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης.

    Η έκταση των 3 στρεμμάτων δεν επηρεάζεται από ζητήματα ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου όμορες εκτάσεις αγροκτημάτων που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά δάσους ή δασικής έκτασης, εφόσον υπερβαίνουν τα τρία στρέμματα, εξακολουθούν ανεξάρτητα από το εμβαδόν που ανήκει σε κάθε ιδιοκτησία να θεωρούνται δάση ή δασικές εκτάσεις.

    Τα κριτήρια που εισάγει ο νόμος αφορούν τα ιδιωτικά κτήματα που δασώθηκαν.

    Δεν υπάρχει λόγος άλλωστε να γίνουν χαρακτηρισμοί στις δημόσιες εκτάσεις, οι οποίες ως τέτοιες προστατεύονται.

    Επίσης, οι χορτολιβαδικές και οι βραχώδεις εκτάσεις και γενικά οι ακάλυπτες εκτάσεις ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας που περικλείονται από δάση και δασικές εκτάσεις και οι γυμνές κορυφές των βουνών, θεωρούνται με σαφή διάταξη του νομοσχεδίου ως δασικές και συνεπώς δεν υπάρχει περιθώριο χαρακτηρισμών ή αποχαρακτηρισμών σε αυτές.

    Αναμορφώνονται και τροποποιούνται οι διατάξεις.

    Αναλυτικά το νομοσχέδιο

    Καταρτίζεται το δασολόγιο

    Με τη ρύθμιση αυτή θεσπίζονται οι αναγκαίες διατάξεις για την κατάρτιση του Δασολογίου, η οποία αρχίζει αμέσως μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών και ολοκληρώνεται εντός 5 μηνών (Αρθρο 3). Προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται μερίδες για κάθε δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση που βρίσκονται στους δασικούς χάρτες και τις σχετικές φωτογραφίες. Λεπτομέρειες καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία εκδίδεται 2 μήνες μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Συμπληρώνονται οι σχετικές με την κατάρτιση των δασικών χαρτών διατάξεις του ν.2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, σε τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις μέχρι τώρα σχετικές εργασίες (Αρθρο 5).

    Διασωθέντες αγροί

    Με τις εισαγόμενες διατάξεις επιλύεται η ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση όσο και το θέμα της επανακαλλιέργειας. Από την έναρξη του πολέμου και κατά την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, μεγάλο μέρος της αγροτικής γης έμεινε ακαλλιέργητο και επανακαλλιεργήθηκε μετά τη λήξη του εμφυλίου και καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, με αποτέλεσμα οι αγροί αυτοί να εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 ως χέρσες ή δασικές εκτάσεις. Είναι συνεπώς αναγκαίο για τις περιπτώσεις αυτές να χρησιμοποιηθεί και η αεροφωτογραφία του έτους 1960, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όλες οι γεωργικές εκτάσεις που επανακαλλιεργήθηκαν μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου θα πρέπει να κηρυχθούν αναδασωτέες, πράγμα που δεν συνάδει ούτε με το δίκαιο ούτε με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος (Αρθρο 12).

    Διακατεχόμενες εκτάσεις

    Οι προτεινόμενες διατάξεις, βασιζόμενες στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 117 του συντάγματος, περιορίζονται στη δυνατότητα κατάργησης των δικαιωμάτων διακατοχής, έναντι αποζημίωσης ή στην απόδοση της κυριότητας στους διακατόχους έναντι ανταλλάγματος (Αρθρο 13).

    Ρυθμίσεις για την προστασία των δασών

    Λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων που περιλαμβάνονται στα δίκτυα και τις περιοχές ειδικής προστασίας που επιβάλλονται από το κοινοτικό δίκαιο (ειδικές ζώνες διατήρησης του δικτύου Natura 2000, περιοχές ειδικής προστασίας και περιοχές σημαντικές για τα πτηνά της οδηγίας 79/409 κλπ) (Αρθρο 1 § 3). Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία της υγείας των δασικών οικοσυστημάτων και την καλλιέργεια φιλοδασικού πνεύματος στους πολίτες (Αρθρο 1 § 6,7). Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότητας. Προβλέπεται η παροχή κινήτρων στους πολίτες και ιδιαίτερα στους γεωργούς για τη δημιουργία και διατήρηση βλάστησης στις ιδιοκτησίες τους με στόχο τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της πτηνοπανίδας. Θεσπίζονται νέες διατάξεις και προβλέπονται κίνητρα για την προστασία των ενδιαιτημάτων των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (Αρθρο 2). Εκσυγχρονίζονται οι διατάξεις του δασικού κώδικα (ν.δ. 86/1969), σε τρόπο ώστε να ενισχυθεί η προστασία των δασικών συμπλεγμάτων, να απλουστευθούν, όπου τούτο είναι αναγκαίο, οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις Συνταγματικές διατάξεις, το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία (Αρθρο 4).

    Ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα πολιτών

    Διευκρινίζεται ότι οι δασικές φυτείες που δημιουργούνται σε αγρούς κατ' εφαρμογή κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του Δασικού Κώδικα (Αρθρο 11). Τακτοποιούνται θέματα παραχωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από το 1924 μέχρι την ισχύ του νόμου 998/1979 σε γεωργούς για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση. Οι παραχωρήσεις αυτές που δόθηκαν για συμπλήρωση του βιώσιμου κλήρου αντιμετωπίζονται όπως και οι λοιπές παραχωρήσεις με τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα (Αρθρο 17 § 4). Ορίζεται ότι, οι εκτάσεις που κρίθηκαν από τις Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων ως μη δασικές, δεν υπάγονται στις διατάξεις του Δασικού Κώδικα και ορίζεται ότι τυχόν αποφάσεις με τις οποίες οι εν λόγω εκτάσεις κηρύχθηκαν αναδασωτέες ή επεβλήθησαν διοικητικές ποινές προστίμου ή ειδικής αποζημίωσης, κατά τις διατάξεις των άρθρων 29 του ν. 2081/1992 και 45 του ν. 2145/1993 αντίστοιχα, αίρονται (Αρθρο 21 § 2). Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εμφανίζονται στον προσωρινό ή οριστικό κτηματικό χάρτη που καταρτίστηκε με τις διατάξεις του ν. 248/1976, γνωστού ως "Δασικό Κτηματολόγιο", ως μη δασικές, καθώς και των εκτάσεων που κρίθηκε με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, κατά τη διαδικασία των άρθρων 12 επ. του ιδίου νόμου, ότι δεν αποτελούν δάσος ή δασική έκταση, θεωρείται οριστικός και δεν επανεξετάζεται από τον οικείο δασάρχη ή τις Επιτροπές Επιλύσεως Δασικών Αμφισβητήσεων (Αρθρο 21 § 8). Ορίζεται ότι η διοικητική ποινή των προστίμων επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις τελεσίδικης καταδικαστικής απόφασης. Η αναγκαιότητα της ρύθμισης προκύπτει εκ του γεγονότος ότι ακόμη και σε περίπτωση αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου δεν υπάρχει διαδικασία άρσης του προστίμου που επιβάλλεται διοικητικά (Αρθρο 1 § 14).

    Λοιπές ρυθμίσεις

    Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη χαρτογράφηση των δημόσιων χορτολιβαδικών εδαφών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόθεμα γης για τη δημιουργία έργων ανάπτυξης (βιομηχανικές και βιοτεχνικές ζώνες, έργα κοινής ωφέλειας και πολιτισμού κλπ) (Αρθρο 1 παρ. 2). Θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκηνώσεων και παιδικών εξοχών (Αρθρο 18). Θεσπίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης από το Υπουργείο Γεωργίας λυομένων οικημάτων σε δασικές περιοχές (δασικά χωριά) που χρησιμοποιούνται ως καταλύματα επισκεπτών. Καταργείται ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις των άρθρων 160 έως 182 του δασικού κώδικα "δασικός φόρος". Διευθετούνται οι διαφορές που υφίστανται σχετικά με τα γνωστά ως "μπαλταλίκ" δάση των ΟΤΑ και εξομοιώνονται ως προς τη διαχείριση με τα λοιπά δημόσια δάση (Αρθρο 16).

    Αυθαίρετα κτίσματα

    Παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης του πρωτοκόλλου ειδικής αποζημίωσης, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι εντός ανατρεπτικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προβούν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανεγέρθηκαν σε ιδιόκτητα δάση ή δασικές εκτάσεις ή στην δια πρωτοκόλλου παράδοση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανεγέρθηκαν σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, στην οικεία δασική αρχή (Αρθρο 21 § 5).

    Θέματα οικοδομικών συνεταιρισμών

    Προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής των κατεχόμενων από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με διαθέσιμες ή κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις καθώς και με δημόσιες μη δασικές εκτάσεις (Αρθρο 1 § 16).

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    [02] Δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές η Μ. Δαμανάκη

    Πηγή: ΝΕΤ 8/10/2003 7:45:00 μμ

    Η Μαρία Δαμανάκη δεν θα είναι υποψήφια με το Συνασπισμό στις προσεχείς εκλογές, ούτε και με κανένα άλλο κόμμα, όπως διευκρινίζει σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η γνωστή πολιτικός, με τη μακρά πορεία στον κοινοβουλευτικό βίο, οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά τη διαφωνία της με την τακτική τού Συνασπισμού ενόψει των εκλογών. "Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Απλώς δεν θα είμαι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές", διαμηνύει η ίδια προς κάθε κατεύθυνση. Την Πέμπτη, μετά την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με την πολιτική γραμματεία του κόμματος και την διεξοδική συζήτηση μαζί της, αναμένονται και οι θέσεις του κόμματος.

    Θα προτιμήσει να μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναμονής;

    Οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν καλά μίλησαν για το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης πορείας, όταν το πρωί της Τετάρτης η Μαρία Δαμανάκη γνωστοποιούσε με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συνασπισμού και την πολιτική γραμματεία την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια του κόμματος, όπως και οποιουδήποτε άλλου κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

    Οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες της κορυφώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής. Οι δρομολογούμενες συμμαχίες του Συνασπισμού με κινήσεις και ομάδες που οδηγούν- κατά την άποψή της- σε αλλοίωση της ευρωπαϊκής φυσιογνωμίας του και απομάκρυνσης του από τις ιδρυτικές του αρχές, αλλά και η σχεδόν βέβαιη αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων του, για να διευκολυνθεί η εκλογική αυτή συνεργασία- ήταν η αρχή του τέλους.

    "Δεν συμφωνώ με τις τελευταίες αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής του Συνασπισμού" σημειώνει στην επιστολή της η βουλευτής του Συνασπισμού. "Και ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ ούτε άλλου κόμματος στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Παραμένω βουλευτής του Συνασπισμού, μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής".

    [03] Στη Ρώμη τα σιαμαία βρέφη από τη Θεσσαλονίκη

    8/10/2003 7:34:00 μμ

    Η ώρα για την επέμβαση διαχωρισμού των δύο σιαμαίων κοριτσιών από τη Θεσσαλονίκη, έφτασε. Τα δύο βρέφη, αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη στις 5.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, για τη Ρώμη. Τα δύο σιαμαία κοριτσάκια, συνοδεύονται από παιδονευροχειρουργό του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, καθώς και από παιδίατρο από το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ειδικεύεται στη Νεογνολογία. Στη Ρώμη, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που απαιτούνται, πριν την επέμβαση διαχωρισμού.

    Με τις ευχές όλων μας για πλήρη ανάρρωση

    Τα δύο νεογέννητα είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Διανύουν ήδη τον τέταρτο μήνα ζωής, και το βάρος τους ξεπερνά τα 5 1/2 κιλά.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα βρέφη είναι ενωμένα στην κροταφική χώρα, πολύ κοντά στο οπτικό νεύρο, και υπάρχει κίνδυνος αν δεν διαχωριστούν, να αντιμετωπίσουν προβλήματα όρασης.

    Το θετικό είναι ότι έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους και αγγεία, ενώ όλα τα υπόλοιπα ζωτικά τους όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα.

    [04] Συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω της βροχής

    8/10/2003 7:34:00 μμ

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην Αθήνα και στον Πειραιά λόγω της μπόρας που έπληξε την Αττική το απόγευμα. Η Πυροσβεστική έλαβε πάνω από 100 κλήσεις για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ κυρίως στον Πειραιά, την Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα, το Βύρωνα, το Παγκράτι και τα Πετράλωνα.

    Αποτέλεσμα; Κυκλοφοριακό χάος!

    Επίσης, πάρα πολλά φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος. Τα σοβαρότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη λεωφόρο Κηφισού στο ρεύμα προς Λαμία στην άνοδο της Κηφισίας, στη λεωφόρο Συγγρού, στην εθνική Αθηνών Κορίνθου μέχρι το Δαφνί και σε όλο το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Το ρεύμα ωστόσο επανήλθε σταδιακά γι' αυτό τα προβλήματα σιγά-σιγά αποκαθίστανται.

    [05] Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη διαφθορά

    8/10/2003 6:02:00 μμ

    Μια έκθεση για τη διαφθορά και μια οικονομική κίνηση αποτέλεσαν τα νέα πεδία στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Η εταιρεία "Διεθνής Διαφάνεια", έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που εμφανίζει την Ελλάδα 50η σε σύνολο 133 χωρών σε θέματα διαφθοράς, πρώτη από τις χώρες μέλη της Ένωσης. Η Ν.Δ. υιοθέτησε τα συμπεράσματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμφισβήτησε ευθέως την έκθεση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισε "κόλαφο για την κυβέρνηση". Αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης και η διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας.

    Απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως η "Διεθνής Διαφάνεια" είναι ιδιωτική εταιρεία με πρόεδρο τη Βιργινία Τσουδερού, που είναι στέλεχος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, τον Γιάννη Φλέσσα, σύμβουλο επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στους νέους θεσμούς για την ενίσχυση της διαφάνειας που δημιούργησε η κυβέρνηση, "θεσμούς που η Ν.Δ. θέλει να καταργήσει".

    Και αντιπαράθεση για τη διάθεση του 10% της Εθνικής

    Συνεχίζεται και η αντιπαράθεση για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας.

    Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την άρον-άρον εκποίηση όλων των ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

    [06] Δύο προσκρούσεις πλοίων

    8/10/2003 5:32:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στο λιμενοβραχίονα της Αίγινας προσέκρουσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το κρουαζιερόπλοιο ''Giorgis'' το οποίο με 19μελές πλήρωμα και 382 επιβάτες πραγματοποιούσε ημερήσια περιήγηση στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν δυο μικρά ρήγματα στο πρωραίο στεγανό τμήμα, ενώ κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έπαθε τίποτα. Η ημερήσια κρουαζιέρα των 382 επιβατών συνεχίστηκε με το κρουαζιερόπλοιο ''Ερμής'' που κατέπλευσε στην Αίγινα και τους παρέλαβε. Επίσης, στη βραχονησίδα Αγιος Νικόλαος, ανοιχτά της Γλύφας προσέκρουσε την Τετάρτη τα ξημερώματα το φορτηγό-πλοίο ''Λήμνος 3'', κενό φορτίου που είχε αποπλεύσει από τη Σκιάθο με προορισμό τη Στυλίδα. Από την πρόσκρουση κανείς από το επταμελές πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα, ενώ δεν προκλήθηκε ρύπανση.

    [07] Απ. Κακλαμάνης: ''Έκλογές την Ανοιξη του 2004''

    Πηγή: ΑΠΕ 8/10/2003 2:46:00 μμ

    "Τα δεδομένα είναι τέτοια, ώστε οι εκλογές να γίνουν την Ανοιξη του 2004, άλλωστε τα νομοσχέδια και οι κινήσεις που είναι εν εξελίξει, δεν μπορούν να προϊδεάσουν για κάτι διαφορετικό'' δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη συνάντηση οι δύο άντρες συζήτησαν για το νομοθετικό έργο της Βουλής το διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2004. Οπως επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης, τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν σε αυτή τη Σύνοδο τη Βουλή θα είναι ο νέος εκλογικός νόμος, που θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η διαδικασία ελέγχου των ''πόθεν έσχες''.

    Πριν τα Χριστούγεννα η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου

    Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, δήλωσε ο Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό. Θα προηγηθεί η επανασύγκληση της διακομματικής επιτροπής και η συζήτηση του εκλογικού νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός του Οκτωβρίου.

    'Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ για τους στόχους μας''

    Ειδικότερα, για τη διαδικασία ελέγχου των ''πόθεν έσχες'' είπε ότι ''προχωράμε αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση εγκαίρως να δώσουμε στον ελληνικό λαό την πραγματική εικόνα γι' αυτό το θέμα, καθώς, όπως ξέρετε, το Κοινοβούλιο και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος απετέλεσαν πολλές φορές το στόχο κακόπιστων σχολίων και ερμηνειών''. Πάντως, διευκρίνισε, ότι τα ''πόθεν έσχες'' δεν έχουν σχέση με την προεκλογική περίοδο και ο έλεγχος που γίνεται έχει να κάνει με τα στοιχεία που πρέπει να επεξεργαστεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οι ορκωτοί λογιστές απο τη στιγμή που ετέθη τέτοιο θέμα.

    Για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο δήλωσε ότι πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτατου διαλόγου, και πως το Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό, καθώς, επίσης, και για μία άλλη σειρά νόμων που αφορούν στην κοινωνική πολιτική και τις εξαγγελίες για πραγματική σύγκλιση, όπως λέει η Χάρτα που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί περισσότερο η κοινωνική Χάρτα από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θα βγουν στην περιφέρεια, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε ότι δεν του έχει πει τίποτα τέτοιο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα, πρόσθεσε, πως αν το ΠΑΣΟΚ έχει την προοπτική να κατακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού για μία τετραετία ακόμη, ''πρέπει να δουλέψει, πρέπει να δουλέψουν όλοι και όχι μόνο ο Πρωθυπουργός''.

    [08] Συνάντηση Σημίτη - Β. Παπανδρέου

    8/10/2003 12:30:00 μμ

    Γενική συζήτηση για θέματα που αφορούν τους πολίτες, τόσο αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και γενικότερα πολιτικά, είχε η Β. Παπανδρεου με τον πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε η υπουργός, η θέληση της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει την πολιτική της, ενώ αναφερόμενη στα θέματα που έχουν σχέση με την κατεδάφιση των παράνομων αυθαιρέτων κτισμάτων είπε ότι θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν άμεσα. Απαντώντας σε ερώτηση για την "κοινωνική χάρτα", η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει έλλειμμα στήριξης της κοινωνικής χάρτας από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι κύρια πολιτική που μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης είναι να ενημερώσει και να συνομιλήσει για το περιεχόμενο της με τους πολίτες και αυτό ήδη γίνεται με εκτεταμένο διάλογο, που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

    [09] Υψιστη προτεραιότητα η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    8/10/2003 6:55:00 μμ

    Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί για την Ελλάδα ύψιστη προτεραιότητα και το αποδεικνύει έμπρακτα επενδύοντας τεράστια ποσά για την προστασία επισήμων, αθλητών και επισκεπτών, τονίζει σε επιστολή του που δημοσιεύεται στη σημερινή "Ουάσινγκτον Ποστ" ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, Αχιλλέας Παπαρσένος. Στην επιστολή, που συντμήθηκε από την εφημερίδα, και είναι απαντητική του πρόσφατου αρνητικού δημοσιεύματος της εφημερίδας για την ολυμπιακή ασφάλεια, ο Α. Παπαρσένος εκφράζει την πεποίθηση των Ελλήνων ότι οι Αγώνες του 2004 θα είναι οι ασφαλέστεροι που είναι δυνατόν να γίνουν.

    ''Η εφημερίδα μεγαλοποιεί υποτιθέμενες δυσλειτουργίες''

    Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, μια διεθνής κοινοπραξία, υπό την εδρεύουσα στις ΗΠΑ εταιρεία ασφαλείας Science Applications International Corporation, έχει αναλάβει συμβόλαιο ύψους 280 εκατ. δολ., για να εγκαταστήσει τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και επικοινωνιών στον κόσμο, ενώ ειδικοί σε θέματα ασφαλείας από επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ παρέχουν συμβουλές στις ελληνικές Αρχές.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ο κ. Παπαρσένης ότι το άρθρο της ''Ουάσιγκτον Πόστ'' μεγαλοποιεί υποτιθέμενες δυσλειτουργίες σε πρόσφατες ασκήσεις.

    Η Ελλάδα έχει διεξαγάγει μέχρι σήμερα πέντε ασκήσεις, που περιελάμβαναν διάφορα σενάρια ασφαλείας, με καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο βασικός σκοπός αυτών των δοκιμών είναι η ανακάλυψη ρωγμών στη θωράκιση προκειμένου να αναληφθούν διορθωτικές δράσεις.

    Μόλις μια μέρα πριν τη δημοσίευση του άρθρου της ''Ουάσινγκτον Ποστ'', ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πλάνο ασφαλείας. Παρά το ζοφερό τόνο του δημοσιεύματος της ''Ουάσινγκτον Ποστ'', που αποδίδεται σε ανώνυμες πηγές, η Ελλάδα έχει την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι οι ασφαλέστεροι που είναι δυνατόν να γίνουν''.

    [10] Συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στη ΝΕΤ 105,8

    8/10/2003 1:18:00 μμ

    Εντός του Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, θα επανασυγκληθεί η διακομματική επιτροπή και στη συνέχεια το σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Συμβάλλοντας στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, η ΝΕΤ 105,8, την Τετάρτη 9:00 - 11:00, "άνοιξε τα μικρόφωνα" σε βουλευτές και παράγοντες της δημόσιας ζωής. Ανεύθυνη χαρακτήρισε τη στάση των κομμάτων που δεν συμμετέχουν στον διάλογο, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης. Αναφορικά με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, τόνισε ότι θα εφαρμοσθεί η μεγαλύτερη αναλογικότητα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα σχηματισμού ισχυρών κυβερνήσεων, για να μην ταλαιπωρείται ο τόπος από ακυβερνησία.

    ''Τα κόμματα δεν συμφωνούν και ως εκ τούτου η συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το 2000 είχα προτείνει σύσταση υπερκομματικής επιτροπής στην οποία ευχαρίστως θα συμμετείχα, για την διερεύνηση του καλύτερου συστήματος για την διακυβέρνηση των Ελλήνων, αλλά δεν έγινε δεκτή", τόνισε ο Γεώργιος Ράλλης.

    ''Το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε 'παζάρια', θα καταψηφίσει τον εκλογικό νόμο'' δήλωσε στο σταθμό ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλάκος.

    Ο ΣΥΝ διαφωνεί με την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, το οποίο είναι μειοψηφία στην κοινωνία και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή και στην κυβέρνηση, είπε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης.

    "Υπερβολική η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Θα ανέβαζα πάνω από 42% το ποσοστό αυτοδυναμίας", τόνισε ο καθηγητής, Ηλιας Νικολακοπουλος.

    [11] Συνελήφθη ο ληστής των Σερρών

    8/10/2003 11:59:00 πμ

    Συνελήφθη από την αστυνομία Σερρών ο ληστής του υποκαταστήματος της Αγροτικής τράπεζας και σήμερα Τετάρτη θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Πρόκειται για έναν 34χρονο άνδρα από την Κρηνίδα, ο οποίος φορώντας κράνος και με την απειλή πιστολιού απέσπασε από τα ταμεία το ποσό των 18.000 ευρώ και στη συνέχεια διέφυγε με μηχανή μεγάλου κυβισμού.

    [12] Θετική η εικόνα της Ελλάδας στο Διεθνή Τύπο

    8/10/2003 6:31:00 μμ

    Ο θετικός απολογισμός της ελληνικής προεδρίας καταγράφεται και στο διεθνή τύπο. Σύμφωνα με έρευνα καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών, η χώρα μας είχε καθημερινή προβολή σε δεκάδες εφημερίδες διεθνούς κύρους, κατά το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου του 2003. Ο Έλληνας πολιτικός που προβλήθηκε περισσότερο, είναι ο Πρωθυπουργός και ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον πίνακα με τους Έλληνες που προβάλλονται περισσότερο, εκτός από τους πολιτικούς, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γιάννα Αγγελοπούλου και τη δεύτερη η οικογένεια Ωνάση. Τα στοιχεία της ανάλυσης προήλθαν από περίπου 3.000 δημοσιεύματα σε 32 εφημερίδες, 19 διαφορετικών χωρών.

    Περισσότερη ελληνική ''παρουσία'' στις ξένες εφημερίδες όσο πλησιάζει το 2004

    "Η Ελλάδα έχει πάψει να βρίσκεται στο περιθώριο ως μικρή περιφερειακή δύναμη, αλλά αντιμετωπίζεται ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ικανή ν' αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο", σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υπουργός Τύπου-ΜΜΕ, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά τη παρουσίαση της σχετικής μελέτης ''Η εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή Τύπο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε, επίσης, ότι ''έχει εκλείψει, σε μεγάλο βαθμό, ο σκεπτικισμός και η προκατάληψη με την οποία προσέγγιζε, παλαιότερα, ο διεθνής Τύπος τα ζητήματα που άπτονταν της ελληνικής κοινωνίας'', προσθέτοντας ότι ''όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η 'ορατότητα' της χώρας μας στο διεθνή Τύπο θα γίνεται ολοένα και πιό αισθητή''.

    Τί προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων

    Η μελέτη, την οποία παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Νίκος Δεμερτζής, ερεύνησε τα σχετικά με την Ελλάδα δημοσιεύματα 32 εφημερίδων διεθνούς κύρους και προφανούς επιρροής στο διεθνές αναγνωστικό κοινό, από 19 χώρες οι οποίες, πλην ΗΠΑ και Ρωσίας, είναι χώρες-μέλη της ΕΕ ή χώρες υπό ένταξη στην ΕΕ.

    Το χρονικό διάστημα της έρευνας ήταν από την 1η Ιανουαρίου 2003 ως και τις 30 Ιουνίου 2003.

    Συνολικά, αναλύθηκαν 2.848 δημοσιεύματα, εκ των οποίων τα 1.037 (36,4%) είχαν αποκλειστικό κέντρο βάρους την Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 1.811 (63,6%) περιείχαν δευτερεύουσες αναφορές ελληνικού ενδιαφέροντος. Η μόνη ημέρα σε όλο το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, κατά την οποία δεν εμφανίστηκε κανένα δημοσίευμα ελληνικού ενδιαφέροντος, ήταν η 9η Ιουνίου.

    Από τα 1.037 δημοσιεύματα, τα 600 (58%) ήταν θετικά, τα 266 (26%) ουδέτερα και τα 171 (16,5%) αρνητικά. Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν τα θετικά δημοσιεύματα ήταν, κατά σειρά, η Ελληνική Προεδρία, 36%, η Ελληνική Διπλωματία, 23% και η Ελληνική Κοινωνία, 22%.

    Με ουδέτερο τρόπο αντιμετωπίστηκαν από τον διεθνή Τύπο η Ελληνική Κοινωνία, 39%, η Ελληνική Προεδρία, 31% και οι σχέσεις Ευρώπης-ΕΕ και Ελλάδας, 13%. Η Ελληνική Κοινωνία σε ποσοστό 41%, οι Ολυμπιακοί Αγώνες με 26% και ο Αθλητισμός με 20% ήταν τα θέματα που συγκέντρωσαν αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

    Επίσης, στο χρονικό διάστημα της έρευνας και στο σύνολο των 2.848 δημοσιευμάτων εμφανίστηκαν 366 ονόματα Ελλήνων, με αφορμή ποικίλα θέματα, από την Ελληνική Προεδρία και την επικαιρότητα ως τον πολιτισμό και τη δίκη της ''17Ν''.

    Ο Κώστας Σημίτης είναι ο πολιτικός που έχει προβληθεί περισσότερο με 452 αναφορές και 36 φωτογραφίες στο διεθνή τύπο. Ακολουθούν ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με 362 αναφορές και 23 φωτογραφίες, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στον πίνακα με τους πλέον προβαλλόμενους Ελληνες, εκτός πολιτικών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη με 46 αναφορές και 12 φωτογραφίες, στην δεύτερη θέση βρίσκεται η οικογένεια Ωνάση με 38 αναφορές και 14 φωτογραφίες και ακολουθούν, λόγω της επικαιρότητας της δίκης της 17Ν, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι τα περισσότερα δημοσιεύματα προέρχονται από εφημερίδες ''χωρών-ελίτ'', όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δεμερτζής, ήτοι Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.

    Αναφερόμενος στα γενικά συμπεράσματα της μελέτης, ο κ. Δεμερτζής είπε ότι βελτιώθηκε η ''ορατότητα'' της χώρας, αντιμετωπίστηκε θετικά η Ελληνική Προεδρία, επικροτήθηκε η προσπάθεια εξευρωπαϊσμού, αλλά διατηρήθηκε η επιφυλακτικότητα έναντι της σύγχρονης Ελλάδας. Αντίθετα, συνέχισε ο κ. Δεμερτζής, η στάση έναντι της παραδοσιακής Ελλάδας παραμένει θετική, η στάση απέναντι στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επαμφοτερίζουσα, ενώ επισημάνθηκε και ο αντιαμερικανισμός, ιδιαίτερα απο τις εφημερίδες των ΗΠΑ.

    ''Με άξονα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την αναβαθμισμένη θέση της στο διεθνή επικοινωνιακό χάρτη'', επεσήμανε ο κ. Δεμερτζής, θέση με την οποία συμφώνησαν και ο υπουργός Τύπου αλλά και οι υπόλοιποι ομιλητές.

    ''Οι παλαιότερες αρνητικές αναφορές στην Ελλάδα εξέλειψαν'', ανέφερε ο δημοσιογράφος και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος ΕΜΜΕ, Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, ανέφερε ότι ''μια πηγή των αρνητικών δημοσιευμάτων αποτελούν οι αρνητικές επικρίσεις των ίδιων των Ελλήνων για την χώρα τους''.

    ''Υπήρχαν και υπάρχουν κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, ενώ ταυτόχρονα η ασυνέχεια συνόρων με την ΕΕ, η διαφορά θρησκευτικού δόγματος και η γλώσσα αποτελούν 'μειονεκτήματα' του 'ανάδελφου' έθνους μας σε σχέση με την Δύση και η πρόκληση συνίσταται στο πώς θα ξεπεραστούν'' υπογράμμισε στη σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Αγγελος Στάγκος.

    Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξήγαγε την έρευνα απαρτιζόταν από τους Αντώνη Αρμενάκη, επίκουρο καθηγητή, Νίκο Δεμερτζή, καθηγητή, Πολυδεύκη Παπαδόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη, και Στέλιο Παπαθανασόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή.

    [13] Συνεχίζεται αύριο η αγόρευση του συνηγόρου του Τζωρτζάτου

    8/10/2003 5:46:00 μμ

    Αύριο το πρωί θα συνεχίσει την αγόρευσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο συνήγορος του Βασίλη Τζωρτζάτου, κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς. Ο κ. Μυλωνάς παρέθεσε σήμερα στο δικαστήριο αποφάσεις ελληνικών και ξένων δικαστηρίων σχετικά με επιμέρους ζητήματα που αφορούν την εκδικαζόμενη υπόθεση. Μεταξύ αυτών και αποφάσεις του Αρείου Πάγου σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί να στηριχθεί κρίση ενοχής δικαστηρίου μόνο με δηλώσεις συγκατηγορουμένων. Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου έκανε, επίσης, λόγο για μη δίκαιη δίκη, ενώ χαρακτήρισε παρωδία την εισαγγελική πρόταση λέγοντας ότι υπήρξε "επιδερμική προσέγγιση" των κατηγοριών σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου και από τους δύο εισαγγελείς της έδρας. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του δικαστηρίου, κ. Μιχάλη Μαργαρίτη, υποστήριξε, ότι παραβίασε με προσωπικές κρίσεις, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της δίκης, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, καθώς, όπως υποστήριξε, ο πρόεδρος θα πρέπει να μένει απαθής σε ό,τι ακούει στην ακροαματική διαδικασία.

    [14] Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας

    8/10/2003 7:34:00 μμ

    Ρόμπερτ Ένγκλ

    Ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρόμπερτ Ένγκλ και ο Βρετανός Κλάιβ Γκρέντζερ τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2003, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Το βραβείο αυτής της χρονιάς απονεμήθηκε στους δύο επιστήμονες για την εφεύρεση νέων στατιστικών μεθόδων για την επεξεργασία δύο βασικών ιδιοτήτων πολλών οικονομικών χρονοσειρών: της διαχρονικής μεταβλητότητας και της μη στασιμότητας. Τα νέα μοντέλα μπορούν να εκτιμήσουν επενδυτικούς κινδύνους και να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ ταυτόχρονων οικονομικών φαινομένων.

    Κλάιβ Γκρέιντζερ

    Ο Ρόμπερτ Ένγκλ γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ο Κλάιβ Γκρέιντζερ γεννήθηκε το 1934 στην Ουαλία και είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

    Το βραβείο οικονομίας απονέμεται από το 1969 καθώς δεν ήταν ένα από τα βραβεία Νόμπελ που δόθηκαν αρχικά όπως είναι αυτά της χημείας, της φυσικής και της λογοτεχνίας. Θεσμοθετήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας με τον τίτλο "Βραβείο Οικονομίας της Τράπεζας της Σουηδίας στη μνήμη του Αλφρεντ Νόμπελ".

    [15] Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Χημείας

    8/10/2003 2:57:00 μμ

    Δύο Αμερικανοί επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Χημείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Ο Πίτερ Αγκρι και ο Ρόντερικ Μακίνον τιμήθηκαν από την Ακαδημία για τις ανακαλύψεις τους, που επέτρεψαν να εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο τα άλατα (ιόντα) και το νερό μεταφέρονται μέσω των μεμβρανών των κυττάρων μας. Η Ακαδημία διευκρινίζει, πως η δουλειά τους πάνω σ' αυτούς τους διαύλους στις κυτταρικές μεμβράνες έχει "κεφαλαιώδη σημασία για την κατανόηση ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών, νεφρικών, καρδιακών, μυϊκών ή του νευρικού συστήματος". Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,32 εκατομμύρια δολάρια).

    Πίτερ Αγκρι

    Ο Πίτερ Αγκρι είναι 54 ετών και έχει γεννηθεί στο Νόρθφιλντ της Μινεζότα. Από το 1974 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στην σχολή Ιατρικής της Βαλτιμόρης

    Ρόντερικ Μακίνον

    Ο Ρόντερικ Μακίνον είναι μόλις 47 ετών. Γεννήθηκε στην περιοχή Μπέρλιγτον, έξω από τη Βοστώνη ενώ εργάζεται στη Νέα Υόρκη, στο πανεπιστήμιο Rockefeller και συγκεκριμένα στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes

    Το θαύμα της ζωής

    Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 70% νερού με άλατα.Το φετινό βραβείο Νόμπελ για τη Χημεία απονεμήθηκε σε δύο επιστήμονες οι ανακαλύψεις των οποίων ξεκαθάρισαν πώς τα άλατα (ιόντα) και το νερό μεταφέρονται ενός και εκτός των κυττάρων του σώματος. Οι ανακαλύψεις μάς παρέχουν μία βασική κατανόηση των μορίων, του πώς για παράδειγμα, οι νεφροί επαναποκτούν νερό από τα ούρα και πώς παράγονται και μεταδίδονται τα ηλεκτρικά σήματα των νευρικών μας κυττάρων. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση πολλών ασθενειών όπως των νεφρών, της καρδιάς, των μυών και του νευρικού συστήματος.

    Η υποψία ότι τα κύτταρα του σώματος έχουν συγκεκριμένες διόδους για τη μεταφορά του νερού υπήρχε ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο, μόλις το 1988 ο Πίτερ Αγκρι κατάφερε να απομονώσει μία μεμβρανική πρωτεΐνη και ένα χρόνο αργότερα, κατάλαβε ότι πρέπει να ήταν η δίοδος του νερού που έψαχναν οι επιστήμονες για πολλά χρόνια. Αυτή η καθοριστικής σημασίας ανακάλυψη άνοιξε το δρόμο σε μία σειρά βιοχημικών, παθολογικών και γενετικών ερευνών των διόδων του νερού στα βακτήρια, τα φυτά και τα θηλαστικά. Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν να ακολουθήσουν την πορεία ενός μορίου νερού που περνάει από τη μεμβράνη του κυττάρου και να καταλάβουν γιατί μόνο το νερό μπορεί να περάσει και όχι άλλα μικρά μόρια ή ιόντα.

    Το άλλο είδος διόδου της μεμβράνης το οποίο είναι και το αντικείμενο του φετινού βραβείου Νόμπελ, είναι η δίοδος των ιόντων. Ο Ρόντερικ Μακίνον εξέπληξε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όταν το 1998 κατάφερε να καθορίσει τη δομή της διόδου του καλίου. Χάρη σε αυτή τη ανακάλυψη μπορούμε τώρα να "δούμε" τα ιόντα να "ταξιδεύουν" μέσα από τις διόδους που μπορούν να ανοιχτούν και κλειστούν από διαφορετικά κυτταρικά σήματα. Οι δίοδοι των ιόντων είναι σημαντικές, μεταξύ των άλλων για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.

    Το φετινό βραβείο Νόμπελ καταδεικνύει πόσο η σύγχρονη βιοχημεία μπορεί να φτάσει μέχρι το επίπεδο του ατόμου κατά την αναζήτηση των μηχανισμών λειτουργίας των οργανισμών και την ανακάλυψη του θαύματος της ζωής.

    [16] Το Ισραήλ απορρίπτει την απειλή της Συρίας

    8/10/2003 7:21:00 μμ

    Το Ισραήλ απέρριψε την απειλή που διατύπωσε την Τετάρτη ο πρεσβευτής της Συρίας στην Ισπανία ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει στρατιωτικά αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις σε συριακό έδαφος. ''Αυτού του είδους η δήλωση στοχεύει κυρίως στον αραβικό κόσμο και θέλει να δώσει την εντύπωση πως η Συρία παραμένει απτόητη στον αγώνα εναντίον του Ισραήλ'', δήλωσε ανώτερη πηγή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και συμπλήρωσε: ''Το Ισραήλ δεν επιδιώκει κλιμάκωση με τη Συρία. Θα αναλάβουμε αμυντική δράση, αν είναι απαραίτητο, αλλά όχι αν η Δαμασκός λάβει το μήνυμά μας ότι πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία'', δήλωσε η πηγή.

    ''Είναι πολύ απίθανο ο (Σύριος πρόεδρος Μπασάρ) Ασαντ να εξαπολύσει συμβατικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ - πιθανότερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσει τρομοκράτες όπως τη Χεζμπολάχ'', πρόσθεσε η ίδια πηγή αναφερόμενη στη λιβανέζικη ανταρτική οργάνωση που υποστηρίζεται από τη Συρία. ''Ωστόσο, ακόμη κι αυτό θα προκαλούσε έκπληξη, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί επιτηρούν τώρα τη Δαμασκό'', κατέληξε η ισραηλινή πηγή.

    Τη Δευτέρα, το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τη Συρία ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία αποκαλώντας την "το μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή των τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή" μετά το Σαντάμ Χουσεΐν.

    Υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί πολίτες την αεροπορική επιδρομή στη Συρία

    Τα δύο τρίτα των Ισραηλινών υποστηρίζουν την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε η χώρα τους στη Συρία μετά την παλαιστινιακή επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, όμως λίγοι πιστεύουν ότι αυτή θα αποτρέψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτό δείχνει σφυγμομέτρηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Το 65% των ερωτηθέντων είπε ότι η επιδρομή την Κυριακή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης Παλαιστίνιων μαχητών κοντά στη Δαμασκό, όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, ήταν ο σωστός τρόπος για να απαντήσει στην επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στη Χάιφα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι.

    Ωστόσο μόνον το 25% από τους 502 Ισραηλινούς που ερωτήθηκαν είπε ότι η επιδρομή αυτή θα αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις, αντιθέτως το 31% είπε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας θα αυξηθούν.

    Επίσης περισσότεροι από μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι η ισραηλινή επιδρομή μπορεί να οδηγήσει σε μια πολεμική αναμέτρηση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

    Η σφυγμομέτρηση αυτή που δημοσιεύεται στην εφημερδία ''Γεντιότ Αχρονότ'' έχει περιθώριο σφάλματος 4,5%.

    [17] Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Γιούσεφ

    8/10/2003 6:23:00 μμ

    Ο νέος Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Νάσερ Γιούσεφ, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ότι θα αναλάβει τη θέση του μόνον αν το κοινοβούλιο υποστηρίξει το διορισμό του μέσω μίας ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, δήλωσαν την Τετάρτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο Γιούσεφ, ο οποίος έχει βαθμό υποστρατήγου, κατέστησε σαφές ότι δε θα αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών χωρίς να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ψηφοφορία η οποία θα προσδώσει νομιμότητα σε οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας πιθανόν εφαρμόσει, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές.

    Κρίσιμης σημασίας θεωρείται ο διορισμός του Γιούσεφ για το μέλλον του ειρηνευτικού σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ και το οποίο ζητεί από τους Παλαιστίνιους να περιορίσουν τους σκληροπυρηνικούς που ηγούνται μιας εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των Ισραηλινών. Ο Γιούσεφ μποϊκοτάρισε την Τρίτη την ορκωμοσία από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ των υπολοίπων μελών της νέας οκταμελούς κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι. Τόσο ο Γιούσεφ όσο και ο Κορέι διατηρούν στενές σχέσεις με τον Αραφάτ. Παρ΄ότι ο νόμος δεν απαιτεί από τον Αραφάτ να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη νέα κυβέρνησή του, ο Κορέι θα ζητήσει την Πέμπτη την ψήφο εμπιστοσύνης του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    [18] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Μπογκοτά

    8/10/2003 4:59:00 μμ

    Τουλάχιστον 4 άτομα (δύο ιδιώτες και δύο αστυνομικοί) σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν την Τετάρτη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο της Μπογκοτά στην Κολομβία, ανακοίνωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στις 16:00 ώρα Ελλάδας στην περιοχή Σαν Αντρεσίτο, τη στιγμή που έφθασαν στο σημείο εκείνο δύο αστυνομικοί με μοτοσυκλέτα. ''Βρισκόμουν εκεί κοντά και σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί και δύο ιδιώτες'', δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Μπογκοτά στρατηγός Χόρχε Ντάριο Κάστρο.

    [19] Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη βόρεια Ιαπωνία

    8/10/2003 2:28:00 μμ

    Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Τετάρτη στη βόρεια Ιαπωνία, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημίες, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Ιαπωνίας. Η δόνηση σημειώθηκε στο νησί Χοκάιντο και το επίκεντρό της εντοπίσθηκε 50 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, είναι πιθανόν να πρόκειται για μετασεισμό των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων (8 και 7,1 βαθμών) που συγκλόνισαν το Χοκάιντο στις 26 Σεπτεμβρίου.

    [20] Νεκροί και τραυματίες σε μάχες στο Β. Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 8/10/2003 6:44:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα σε μάχες που έγιναν στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν μεταξύ δύο φιλοκυβερνητικών ομάδων, ενώ στις μεγάλες πόλεις της περιοχής επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο Ουστάντ Ατα Μοχάμαντ, διοικητής της ομάδας Ζαμιάτ στο Β. Αφγανιστάν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι τουλάχιστον 50 άνδρες που ανήκουν στη δική του ομάδα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις μάχες με την αντίπαλη ομάδα των Ζουνμπίς στην περιοχή Φαιζαμπάντ, δυτικά της βόρειας επαρχίας του Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Ο Μοχάμαντ Ιφτιχάρι, διοικητής της περιοχής για θέματα ασφαλείας δήλωσε πως έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις κυριότερες πόλεις που ελέγχονται από τις δυνάμεις των ομάδων Ζαμιάτ και Ζουνμπίς.

    [21] Εκλεισε η συμφωνία για την Vivendi Universal

    8/10/2003 12:24:00 μμ

    Σε συμφωνία κατέληξαν NBC και Vivendi Universal και για τις τελευταίες λεπτομέρειες της πώλησης της Vivendi Universal Entertainment, έπειτα από έξι και πλέον μήνες διαπραγματεύσεων. Βάσει της τελικής συμφωνίας η General Electric θα αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του χρέους απ΄ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα η NBC επωμίζεται 1,7 δισ. δολάρια από το συνολικό χρέος ενώ η General Electric θα καταβάλει στους μετόχους της Vivendi Universal Entertainment 3,8 δισ. δολάρια σε μετοχές της και θα τους παραχωρήσει το 20% της εταιρείας NBC/VUE, που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

    "Πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή συμφωνία για τους μετόχους της Vivendi, τόσο από άποψη ενίσχυσης της αξίας της εταιρείας όσο και από πλευράς μείωσης του χρέους της, το οποίο μέχρι το τέλος του 2004 θα διαμορφωθεί κάτω από τα 5 δισ. δολάρια", είπε χαιρετίζοντας τη συμφωνία, ο Ζαν Ρενέ Φουρτού διευθύνων σύμβουλος της Vivendi Universal.

    Οι δύο εταιρείες αποκάλυψαν επίσης σήμερα, ότι αναμένουν περικοπές κόστους από τη συγχώνευση των Vivendi Universal Studios και των καλωδιακών δικτύων της VUR με τα τηλεοπτικά δίκτυα του NBC. Οι πωλήσεις της νέας εταιρείας αναμένεται να φθάσουν τα 13 δισ. δολάρια.

    [22] Φωτιές ανάβει η πρόταση Φίνι για τους μετανάστες

    8/10/2003 12:20:00 μμ

    Τζιανφράνκο Φίνι

    Με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία απειλεί η ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, αν υιοθετηθεί η πρόταση για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις δημοτικές εκλογές στους νόμιμους μετανάστες. "Η κυβέρνηση πέφτει και πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν βλέπω άλλη λύση", δήλωσε ο Μπόσι κληθείς να σχολιάσει την πρόταση, που διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι για τη χορήγηση εκλογικού δικαιώματος για τις τοπικές εκλογές στους νόμιμους μετανάστες. "Ο Φίνι μπορεί να λέει, ότι θέλει αλλά αν συνεχίσει σ' αυτό το δρόμο θα συναντήσει έναν τοίχο. Στην εκλογική μας συμφωνία υπάρχει νόμος για τους μετανάστες, που δεν προβλέπει τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου", τόνισε ο Μπόσι μιλώντας στην εφημερίδα Στάμπα.

    Επικροτεί η κεντροαριστερά την πρόταση του νεοφασίστα!

    Ουμπέρτο Μπόσι

    Η πρόταση Φίνι συναντά εξάλλου έντονες αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους του ίδιου του κόμματός του, της Εθνικής Συμμαχίας, που έχει προέλθει από το πρώην φασιστικό κόμμα MSI αλλά και σε ορισμένα ηγετικά στελέχη της Φόρτσα Ιτάλια του κόμματος του Μπερλουσκόνι.

    "Πρόκειται για γροθιά στο στομάχι της Εθνικής Συμμαχίας, δάχτυλο στο μάτι του Ουμπέρτο Μπόσι και χτύπημα στην καρδιά για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι", γράφει σε κύριο άρθρο της η Ρεπούμπλικα.

    Η πρόταση Φίνι έγινε πάντως δεκτή με ενθουσιασμό από την αντιπολίτευση αλλά και το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα UDC, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    [23] Επίθεση σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή με ένα τραυματία

    8/10/2003 7:44:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού που είχε αναχωρήσει από τη Φαλούτζα με προορισμό την πόλη Χαμπανίγια δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδες την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που είπαν ότι τραυματίστηκε μία γυναίκα. "Ακούστηκαν τέσσερις συνεχόμενες εκρήξεις, όμως δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες'', είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας ενώ σύμφωνα με άλλον αυτόπτη μάρτυρα τραυματίστηκε μία γυναίκα που επέβαινε σε ιρακινό αυτοκίνητο . Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

    [24] Η κυριαρχία στους Ιρακινούς, επιμένει ο Σιράκ

    8/10/2003 1:30:00 μμ

    Την επιθυμία της Γαλλίας να "διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο" στον ΟΗΕ σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, επανέλαβε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ τονίζοντας παράλληλα, ότι η χώρα του εξακολουθεί να είναι υπέρ της μεταβίβασης "το συντομότερο" της κυριαρχίας στους Ιρακινούς. "Η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν τον ίδιο στόχο: την ειρήνη και τη σταθερότητα ενός Ιράκ κυρίαρχου, δημοκρατικού και προσηλωμένου στο δρόμο της προόδου", τόνισε ο Σιράκ σε συνέντευξή του στο μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γαλλική Προεδρία.

    ''Εποικοδομιτικός ο ρόλος της Γαλλίας''

    Ο Σιράκ υπογράμμισε ότι "η Γαλλία περιμένει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στις συνομιλίες που διεξάγονται για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ", που αποσκοπεί στην αύξηση της βοήθειας της διεθνούς κοινότητας στην ασφάλεια και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    "Όμως, για να επιτύχουμε πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη, ότι οι Ιρακινοί θέλουν να είναι κυρίαρχοι της τύχης τους", τόνισε. "Αυτό, κατά την άποψή μας θα γίνει με τη μεταβίβαση, το συντομότερο, της κυριαρχίας του Ιράκ στους ίδιους τους Ιρακινούς", υπογράμμισε.

    [25] Επικριτικός ο τουρκικός Τύπος στην αποστολή στρατευμάτων

    8/10/2003 11:54:00 πμ

    Σοβαρούς κινδύνους ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζοντας την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τη στιγμή, που η κοινή γνώμη είναι αντίθετη, αναφέρεται στα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. "Η κυβέρνηση διακινδυνεύει στο Ιράκ'', αναφέρει το κύριο άρθρο της εφημερίδας Βατάν. "Εάν ο τουρκικός στρατός βυθιστεί στο τέλμα του μουσουλμανικού Ιράκ, αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προειδοποιεί το κύριο άρθρο της εφημερίδας". Για την Τζουμχουριέτ "η Τουρκία συμμετέχει στην κατοχή του Ιράκ" μαζί με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς. Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας επισημαίνεται η "εξευτελιστική" μεταχείριση, που επιφυλάχθηκε σε Τούρκους αξιωματικούς, που κρατήθηκαν επί μέρες από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ.

    Την Οθωμανική Αυτοκρατορία θυμήθηκαν Σαμπαχ-Χουριέτ

    "Σε αυτούς τους Αμερικανούς θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας", αναφέρεται στο κύριο άρθρο και τονίζεται ότι ο τουρκικός στρατός δεν πρέπει να ενεργεί ως "τραμπούκος" των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Αλλες τουρκικές εφημερίδες τονίζουν ότι η Τουρκία θα αντιμετώπιζε περισσότερους κινδύνους αν δεν έστελνε στρατεύματα στο Ιράκ ώστε να έχει δικαίωμα λόγου στο μέλος στην πολιτική ανοικοδόμηση της χώρας.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο γείτονας της Τουρκίας στο Ιράκ", γράφει ένας σχολιαστής της Μιλλιέτ, κάνοντας την εκτίμηση, ότι η εξουδετέρωση των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, που έχουν καταφύγει στα βουνά του βορείου Ιράκ, "εξαρτάται από τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες". Η Τουρκία έχει τη δυνατότητα με την στρατιωτική της παρουσία να ανακόψει τις αποσχιστικές προθέσεις των Κούρδων της περιοχής αυτής, επισημαίνει ο αρθρογράφος.

    Η Σαμπάχ και η Χουριέτ υιοθετούν περισσότερο εθνικιστικούς τόνους γράφοντας, ότι ο τουρκικός στρατός θα αναπτυχθεί στο Ιράκ, παλιά επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    "86 χρόνια μετά για την Ειρήνη", είναι ο τίτλος της Χουριέτ, υπενθυμίζοντας ότι τα οθωμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από τη Βαγδάτη το 1917.

    [26] Τραυματίας ο Οκκάς

    8/10/2003 7:38:00 μμ

    Ο Γιαννάκης Οκκάς εξαιρέθηκε από την αποστολή της Eθνικής Κύπρου για τον αγώνα με τη Σλοβενία, στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2004. Ο επιθετικός της ΑΕΚ υποβλήθηκε την Τετάρτη σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι υποφέρει από κάκωση έξω μηνίσκου και τενοντίτιδας ιγνυακού. Η Ένωση ειδοποίησε σχετικά την Κυπριακή Ομοσπονδία, η οποία αποφάσισε να τον εξαιρέσει από την Σαββατιάτικη αναμέτρηση. O Οκκάς θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και θα ακολουθήσει πρόγραμμα αποθεραπείας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑΕ, ο Πέτρος Στάθης έχει έρθει σε επαφή με τον δικηγόρο της Παρί Σεν Ζερμέν, Λορέν Ντενίζ, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τις οφειλές της ΑΕΚ προς τον γαλλικό σύλλογο για την μεταγραφή του Ερίκ Ραμπεσαντρατανά.

    Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογράψουν την τελική συμφωνία διακανονισμού του χρέους του "Δικεφάλου".

    [27] Πονοκέφαλοι από τα κινητά επόμενης γενιάς

    8/10/2003 7:36:00 μμ

    Τα ραδιοσήματα των κινητών τηλεφώνων επόμενης γενιάς μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ναυτία, σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλαν τρία ολλανδικά υπουργεία, με θέμα την επίδραση των μελλοντικών δικτύων δεδομένων στην υγεία. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το ολλανδικό τεχνολογικό ινστιτούτο ερευνών Τ.Ο.Ν., δοκίμασε την επίδραση της ακτινοβολίας των σταθμών βάσης, που χρησιμοποιούνται από το τρέχον τηλεφωνικό δίκτυο, σε σχέση με αυτούς της τρίτης γενιάς δικτύων ταχείας μεταφοράς δεδομένων. Οι διπλές- τυφλές εργαστηριακές δοκιμές, που σημαίνει ότι κανείς από όσους μετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζε εάν ο σταθμός βάσης εξέπεμπε σήματα ή όχι, εξέθεσαν τους υποκείμενους στο τεστ σε επίπεδα ακτινοβολίας των δικτύων 3ης γενιάς.

    Αρνητικές επιδράσεις στους ανθρώπους που εκτέθηκαν

    Οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στους σταθμούς βάσης 3ης γενιάς αισθάνθηκαν τσούξιμο, πονοκεφάλους και ναυτία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών.

    Δεν υπήρχε κάποια αρνητική επίδραση από τα σήματα των υπαρχόντων δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

    Ωστόσο, οι γνωστικές λειτουργίες, όπως αυτή της μνήμης και του χρόνου αντίδρασης ενισχύθηκαν, τόσο από τα δίκτυα 3ης γενιάς όσο και από τα τρέχοντα, σύμφωνα με την έρευνα.

    Πηγή: ICT Weekly, Wired News, Reuters

    [28] Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τους εφήβους

    8/10/2003 8:17:00 μμ

    Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) εκτιμά ότι είναι ''επείγον'' να γίνουν επενδύσεις, συνολικά 1,2 δισ., για τις ανάγκες- ιδίως στην υγεία- των εφήβων που αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως το AIDS και η φτώχεια, σε μία έρευνα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Παρίσι. ''Σχεδόν το 50% όλων των ανθρώπων είναι κάτω των 25 ετών. Περίπου το 20% είναι έφηβοι 10-19 ετών'' τονίζει η έκθεση και συμπληρώνει: "πρόκειται για την πιο πολυπληθή γενιά εφήβων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα''. Στην Αθήνα η φετινή έκθεση παρουσιάστηκε στο "Αρεταίειο" από το Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ ταυτόχρονα με τα αντίστοιχα κέντρα του σε όλο τον κόσμο.

    Ένας στους τέσσερις νέους υποφέρουν από τη φτώχεια

    ''Το 87% των εφήβων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες'', συνεχίζει η έκθεση η οποία τιτλοφορείται "Ένα δισεκατομμύριο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε: επένδυση στην υγεία και τα δικαιώματα των εφήβων". Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας περίπου 238 εκατομμύρια νέοι - σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους - υποφέρουν από τους περιορισμούς που επιβάλλει η ακραία φτώχεια.

    Αμεσα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των "παιδιών του δρόμου" που σήμερα υπολογίζεται μεταξύ 100-250 εκατομμυρίων. "

    Περισσότερα από 13 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν χάσει τουλάχιστον τον ένα γονιό τους εξαιτίας του AIDS", συνεχίζει η έκθεση σύμφωνα με την οποία οι ανήλικοι ''είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μόλυνση. Μπορεί να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και να υποστούν ιδίως φυσική και σεξουαλική κακοποίηση''.

    Πρόσθετοι κίνδυνοι για τις γυναίκες

    Ο ιός HIV μολύνει ένα άτομο κάθε 14 δευτερόλεπτα και οι νέοι (όλο και περισσότερο τα κορίτσια) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% όλων των νέων περιπτώσεων μόλυνσης από τον HIV σε ολόκληρο τον κόσμο. Το UNFPA υπενθυμίζει πως "82 εκατομμύρια κορίτσια που είναι σήμερα 10-17 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες θα παντρευτούν πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια". Η έκθεση συνεχίζει επισημαίνοντας: "Περίπου 14 εκατομμύρια γυναίκες 15-19 ετών - παντρεμένες ή ανύπανδρες - γεννούν κάθε χρόνο. Οι περιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού είναι μια σημαντική αιτία θανάτου, με την πρακτική έκτρωση σε επικίνδυνες συνθήκες να είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες''.

    Η έκθεση καταλήγει με μία επισήμανση προς τα κράτη και τις κυβερνήσεις: ''Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φθάσουν τους στόχους τους στον τομέα της ανάπτυξης και των δεσμεύσεών τους προς τους νέους''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 17:24:49 UTC