Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμεία επίθεση Καραμανλή από το Πέραμα
  • [02] Τραυματισμός 13χρονου από σιδερένια πόρτα
  • [03] Αναχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Αρχιεπίσκοπος
  • [04] Λιβερία:Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από το Μπαγκλαντές
  • [05] Συλλήψεις σε διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία
  • [06] Τουρκία: ''Σταθεροποιητική δύναμη τα στρατεύματα''
  • [07] Τρία ασημένια πήρε ο Χατζίδης στο Ευρωπαϊκό Εφήβων
  • [08] ''Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας η κλωνοποίηση''
  • [09] Χορηγός της UNICEF η Πολιτιστική Ολυμπιάδα
  • [10] Δημοπρατείται διαμάντι 103,83 καρατίων

    [01] Δριμεία επίθεση Καραμανλή από το Πέραμα

    8/10/2003 10:02:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Επίθεση στην κυβέρνηση, για την πολιτική της στα θέματα του περιβάλλοντος, εξαπέλυσε από το Πέραμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας την για ατολμία και ανικανότητα. Ο κ. Καραμανλής επέκρινε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για υποσχεσιολογία που πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε σειρά μέτρων και κινήτρων για την ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης όπως η μετεγκατάσταση των αποθηκών πετρελαιοειδών και για τη διατήρηση του ναυπηγο-επισκευαστικού χαρακτήρα της ζώνης του Περάματος.

    Εμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας

    ''Πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της ζώνης και δεν συμμεριζόμαστε τις σκέψεις μετεκπαίδευσης και προώθησης των εργαζομένων σε άλλα επαγγέλματα που έκανε πράξη η κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεση ανασυγκρότηση της ζώνης με την κήρυξή της σε ειδική βιομηχανική περιοχή και τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών'', τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση και για τα εγκαίνια δημοσίων έργων με προεκλογικό χαρακτήρα λέγοντας ''τα έργα που γίνονται -τα περισσότερα μάλιστα παραδίδονται σε προεκλογικές περιόδους- δεν είναι δώρα από τους πολιτικούς προς τους πολίτες. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της δεδομένης απαίτησης των πολιτών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και όχι χάρη προς αυτό''.

    Παράλληλα σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων καθημερινών προβλημάτων και τόνισε ότι αυτή η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας οδηγεί στο χάρτη της καθημερινότητας.

    [02] Τραυματισμός 13χρονου από σιδερένια πόρτα

    Πηγή: ΑΠΕ 8/10/2003 8:55:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ενα 13χρονο αγόρι κινδύνεψε σοβαρά το απόγευμα, όταν καταπλακώθηκε από τη βαριά σιδερένια πόρτα ιδιωτικού σχολείου, στο Χαϊδάρι. Το περιστατικό συνέβη στα εκπαιδευτήρια Ξάνθου, στην οδό Σωκράτους 65. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το παιδί δεν είναι μαθητής του σχολείου, αλλά έπαιζε στην είσοδο όταν η βαριά συρόμενη πόρτα έφυγε προφανώς από τις ράγες της και το καταπλάκωσε. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων ''Αγία Σοφία'', όπου διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στο χέρι και το πόδι, αλλά είναι εκτός κινδύνου.

    [03] Αναχώρησε από τις Βρυξέλλες ο Αρχιεπίσκοπος

    8/10/2003 8:10:00 μμ

    Ολοκλήρωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, με επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου Πατ Κοξ και ανώτατους αξιωματούχους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη βελγική πρωτεύουσα, δεν απέκλεισε συναντήσεις στο προσεχές μέλλον με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ξεκαθάρισε, όμως, ότι ως τώρα δεν έχει οριστεί συγκεκριμένο ραντεβού.

    Κρίσιμη συνάντηση Σημίτη-Αρχιεπισκόπου

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

    Η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκρεμεί εδώ και δύο περίπου χρόνια.

    Πρόκειται να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία, εκτός από το θέμα των ταυτοτήτων, το οποίο για την κυβέρνηση έχει κλείσει οριστικά.

    [04] Λιβερία:Αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από το Μπαγκλαντές

    8/10/2003 8:35:00 μμ

    Ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Μπαγκλαντές έφτασαν την Τετάρτη στη Λιβερία αποτελώντας την πρώτη στρατιωτική δύναμη εκτός δυτικής Αφρικής που φτάνει στη χώρα για να ενσωματωθεί στη μεγαλύτερη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, η πλήρης δύναμη των 800 αντρών, που έχει πάρει μέρος σε παρόμοια ειρηνευτική αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη και θα αναπτυχθεί στην περιοχή του λιμανιού. Οι χώρες της δυτικής Αφρικής έχουν στείλει συνολικά 3.500 στρατιώτες στην ταλαιπωρημένη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων και της κυβέρνησης. Συνολικά, η δύναμη του ΟΗΕ θα αποτελείται από 15.000 στρατιώτες, 1.115 αστυνομικούς, 250 παρατηρητές και 160 υπαλλήλους.

    ΠΗΓΗ: REUTERS

    [05] Συλλήψεις σε διαδηλώσεις Κούρδων στην Τουρκία

    8/10/2003 7:54:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 63 άτομα σε δύο διαδηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη στη νοτιανατολική Τουρκία, κατά της απόφασης της Αγκυρας να αποστείλει στρατό στο Ιράκ και οι οποίες μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις υπέρ του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με κουρδικές πηγές. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο περιφερειακός επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού DEHAP, Αλί Τανριβερντί. Το DEHAP σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την ειρήνη, δεν μπορεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση της ασφάλειας και της ειρήνης στο Ιράκ".

    [06] Τουρκία: ''Σταθεροποιητική δύναμη τα στρατεύματα''

    8/10/2003 8:55:00 μμ

    Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράκ, Οσμάν Πακσούτ, στο τέλος της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τον ασκούντα την προεδρία της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, Αγιάντ αλ Αλλάουι, δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Ιράκ ως "σταθεροποιητική" δύναμη και όχι ως δύναμη "κατοχής". ''Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι να έρθει στο Ιράκ ως δύναμη κατοχής. Επιθυμούμε να είμαστε εδώ ως ένας φιλικός παράγοντας σταθεροποίησης για να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας", δήλωσε ο Πακσούτ κατά το τέλος της σύντομης συνάντησης που έγινε στα κτήρια όπου στεγάζεται η προσωρινή αρχή της Συμμαχίας.

    Αντιδράσεις από Ιράκ

    Εν τω μεταξύ, ο Νασίρ Καμάλ Σαντερτζί, σουνίτης και μέλος του συμβουλίου της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων θα καθυστερήσει την επιστροφή της ιρακινής κυριαρχίας και πρόσθεσε: "Το υπουργικό συμβούλιο θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Είμαι κατά της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων ή στρατευμάτων της οποιασδήποτε γειτονικής προς το Ιράκ χώρας διότι δεν θέλουμε να επιδεινωθούν οι σχέσεις μας με τις χώρες αυτές".

    Υπενθυμίζουμε ότι πολλές τουρκικές εφημερίδες τάχθηκαν κατά της αποστολής τουρκικής δύναμης στο Ιράκ τη στιγμή που η κοινή γνώμη είναι εναντίον μιας τέτοιας κίνησης.

    [07] Τρία ασημένια πήρε ο Χατζίδης στο Ευρωπαϊκό Εφήβων

    8/10/2003 8:29:00 μμ

    Ο Χάρης Χατζίδης άνοιξε το "χορό" των μεταλλίων για την ελληνική Αρση Βαρών, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων, Νεανίδων που ξεκίνησε στη Βαλένθια. Ο 18χρονος αθλητής του Κρόνου Σερρών κατέκτησε τρία ασημένια μετάλλια στην κατηγορία 56κ., ενώ το άγχος που είχε τού κόστισε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ των 56κ. Ενώ μπήκε πολύ άνετα στα 102,5κ. και τα έκανε με την πρώτη εξασφαλίζοντας ήδη, το αργυρό μετάλλιο, μια και είχε μείνει μόνο ο Βούλγαρος Φίλεφ, στη συνέχεια δεν πήγε όσο καλά θα ήθελε. Τα τεχνικά λάθη και το άγχος για τη νίκη τον έκαναν να χάσει τις άλλες δύο προσπάθειες στα 105κ. που αν τα έκανε θα έφτανε στο χρυσό, αφού εκεί έμεινε και ο βαρύτερός του, Φίλεφ.

    Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο ζετέ, με τον Χατζίδη να ξεκινά από τα 125, να χάνει τα 130 και να τα "κάνει" στην τρίτη, κάτι που του κόστισε ίσως το 135, το οποίο θα του έδινε τουλάχιστον το χρυσό στην κίνηση, αφού τα ίδια κιλά σήκωσε και ο Φίλεφ, που πήρε και το σύνολο.

    Ο Χατζίδης σε δηλώσεις εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διακρίσεις ωστόσο εξέφρασε το παράπονο ότι έχασε το χρυσό από το άγχος του.

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Παύλος Σαλτσίδης επεσήμανε ότι "του άξιζε κάτι περισσότερο και έπρεπε να πάρει τουλάχιστον ένα χρυσό, αφού είχε τα κιλά με τα οποία κέρδισε ο Βούλγαρος", ωστόσο είμαστε ικανοποιημένοι για πρώτη μέρα με την 4η θέση της Πιπιλιαρίδου και τα μετάλλια του Χατζίδη.

    Την Πέμπτη, από ελληνικής πλευράς αγωνίζεται μόνο ο Γιώργος Κουζούκας στην κατηγορία των 77κ. (στο β' γκρουπ), στην οποία έχουν δηλωθεί 23 αθλητές.

    [08] ''Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας η κλωνοποίηση''

    8/10/2003 8:38:00 μμ

    Ομάδα νομικών και επιστημόνων ζήτησε την Τετάρτη από τον ΟΗΕ να κηρύξει την κλωνοποίηση ανθρώπων για αναπαραγωγικούς, μόνον, στόχους "έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας". Πρόκειται για επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με το "Ινστιτούτο πολιτικής για την ανθρώπινη κλωνοποίηση" και η οποία ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να προκαλέσει γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφασή του για το θέμα της κλωνοποίησης ανθρώπων. Στην έκκληση αυτή γίνεται αναφορά στις εργασίες κλωνοποίησης των γενετιστών Παναγιώτη Ζαβού, Σερβίνο Αντινόρι και Μπριζίτ Μπουασελιέ που διακηρύσσουν επανειλημμένως το τελευταίο τρίμηνο και με μεγάλη προβολή στα διεθνή ΜΜΕ ότι "σε μυστικές τοποθεσίες κάνουν ανθρώπινη κλωνοποίηση". Στην έκκληση συνοψίζονται, επίσης, οι πολλαπλές επιφυλάξεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα τεκταινόμενα.

    [09] Χορηγός της UNICEF η Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    8/10/2003 5:16:00 μμ

    Ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες παιδιά του τρίτου κόσμου θα σωθούν φέτος από την ιλαρά, τη διφθερίτιδα, την πολιομυελίτιδα, τη φυματίωση, τον κοκίτη και τον τέτανο, χάρη στην αρωγή των 7 εκατομμυρίων δολαρίων, που πρόσφερε στη Unicef η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, ως μεγάλος χορηγός. Σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής και τίμησε με την παρουσία του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, παρουσιάστηκαν οι πέντε Χριστουγεννιάτικες κάρτες για το 2003 που φέρουν σχέδια που δημιούργησε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ειδικά για τη γιορτινή συλλογή της Unicef. Στο πίσω μέρος των καρτών υπάρχει σύντομο κείμενο που αναδεικνύει τους στόχους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Διπλό μήνυμα ευαισθησίας και Πολιτισμού

    Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε σύμβαση χορηγίας με την Unicef, για την ενίσχυση του διεθνούς προγράμματος εμβολιασμού ενάμιση εκατομμυρίου παιδιών του τρίτου κόσμου, με το ποσό των 7 εκατ. δολαρίων. Από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περίπου 650.000 παιδιά, σε περισσότερες από 40 χώρες.

    Ο περιφερειακός διευθυντής της Unicef, για την Ευρώπη Φίλιπ Ο' Μπράιαν ευχαρίστησε την Πολιτιστική Ολυμπιάδα για τη συνεισφορά της στις δράσεις της οργάνωσης για τα παιδιά και έκανε μια σύντομη αναφορά των δραστηριοτήτων της οργάνωσης.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην έννοια του Πολιτισμού της επιβίωσης, υπογράμμισε ότι με το πρόγραμμα εμβολιασμού η Ελλάδα προσφέρει την ηθική ανανέωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Αναζητούμε την υπεραξία σε θεσμούς όπως η Ολυμπιακή Εκεχειρία και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

    "Κανένα παιδί δεν επιτρέπεται να πεθαίνει από ασθένεια που υπάρχει εμβόλιο", επισήμανε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

    Για την πρωτοβουλία αυτή ευχαρίστησε, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, η Νάνα Μούσχουρη με την ιδιότητα της, ως πρέσβειρα καλής Θελήσεως της Unicef. Υπενθύμισε, μάλιστα, στο ακροατήριο ότι κάθε χρόνο 4 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν την ηλικία των 5 ετών, από θανατηφόρες ασθένειες και μολύνσεις γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν.

    Ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής της Unicef, αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 "που δίνουν την ευκαιρία και θέτουν σε νέο προσανατολισμό μια σχέση που συνδέει ουσιαστικά τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού με τα σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα, της φτώχειας, των διακρίσεων, του αποκλεισμού και της παιδικής εκμετάλλευσης".

    Οι Χριστουγεννιάτικες κάρτες κυκλοφορούν παγκοσμίως από τις αρχές του φθινοπώρου και στην χώρα μας θα είναι διαθέσιμες από σήμερα.

    Τέλος, θα εκδοθεί πόστερ που προωθεί τη συνεργασία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με την Unicef και θα κυκλοφορήσει σ' όλο τον κόσμο.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η πρόεδρος του 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης, ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Θωμάς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ν. Εξαρχος, βουλευτές και μέλη της επιτροπής των Αθανάτων.

    [10] Δημοπρατείται διαμάντι 103,83 καρατίων

    8/10/2003 8:01:00 μμ

    Ένα τέλειο διαμάντι στο μέγεθος ενός καρυδιού θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα, στην αίθουσα του Οίκου Σόθμπις στο Λονδίνο, με τιμή εκκίνησης τα 10 εκατομμύρια δολάρια. "Χρώμα D'' ονομάζεται και είναι ένα από τα καλύτερα διαμάντια", δήλωσε η Αλεξάντρα Ρόντις, επικεφαλής στο τμήμα κοσμημάτων του οίκου Σόθμιπς της Γενεύης, σε μια πρώτη προκαταρκτική παρουσίαση, τη Τρίτη, στο Λονδίνο. Όταν η πολύτιμη πέτρα κατακυρωθεί στο νέο της κάτοχο, το διαμάντι 103,83 καρατίων θα είναι το μεγαλύτερο αυτού του τύπου που θα έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το διαμάντι είναι μόλις πέντε καράτια ελαφρύτερο από το φημισμένο διαμάντι ''Koh-I-Noor''.

    Ο σχεδιασμός κοπής και λοιπής επεξεργασίας διήρκησε 18 μήνες

    Σε αντίθεση με πολλά μεγάλα διαμάντια, αυτό δεν συνδέει το παρελθόν του με κάποιο ειδύλλιο.

    Η πολύτιμη πέτρα, ιδιοκτησίας της εταιρίας διεθνούς εμπορίου διαμαντιών Steinmetz Group βρέθηκε στη Νότιο Αφρική, πριν από λίγα χρόνια.

    Ο σχεδιασμός κοπής και λοιπής επεξεργασίας της στο Γιοχάνεσμπουργκ και τη Νέα Υόρκη διήρκησε 18 μήνες.

    Από τότε εκτίθεται στο Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσινγκτον μαζί με έξι από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 20:56:24 UTC