Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σηκώνουν μανίκια... στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ''Αχτίδα φωτός'' στο απεργιακό
  • [03] Όσα παίρνει ο άνεμος...!
  • [04] Στο δρόμο πάλι οι αστυνομικοί
  • [05] Κατεδαφίζονται οι αυθαίρετες επεκτάσεις στο Σούνιο
  • [06] Εργατικό ατύχημα στο Ολυμπιακό Χωριό
  • [07] ''Όχι στη μαρτυροποίηση κατηγορουμένων'', λέει ο Μυλωνάς
  • [08] Μπάουτσερ: ''Συμπνέουν ΗΠΑ-Ελλάδα στο θέμα της 17Ν''
  • [09] Ινδονησία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με μαθήτριες
  • [10] Νέες κυρώσεις εναντίον της Συρίας προωθούν οι ΗΠΑ
  • [11] Αυξάνει το στρατό του στη Δ.Όχθη το Ισραήλ
  • [12] Τουρκία: Δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς σε ορυχείο
  • [13] Ισχυρός σεισμός χωρίς θύματα στη Ιαπωνία
  • [14] Εκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη
  • [15] Επιμένει η Ράις για τα όπλα του Ιράκ
  • [16] Τα μαζεύει ο Λευκός Οίκος μπροστά στην αντίδραση Ραμσφελντ
  • [17] Δεν θα αναπτυχούν στα βόρεια οι τουρκικές δυνάμεις

    [01] Σηκώνουν μανίκια... στο ΠΑΣΟΚ

    9/10/2003 10:28:00 πμ

    Με την πολιτική ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αρχίζουν στις 6.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο NOVOTEL οι διήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης το απόγευμα θα καλέσει όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος σε μια συνολική στράτευση για τη μεγάλη εξόρμηση ενόψει των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του θα αναφερθεί στο τεράστιο έργο που έχει επιτελεστεί στη χώρα από το 1996 έως σήμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα, αλλά και στη Χάρτα Σύγκλισης που αποτελεί τον κεντρικό άξονα του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία. Σε εξέλιξη αυτή την ώρα, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τη Διακυβερνητική.

    Εμφαση στη Χάρτα και το κοινωνικό πακέτο

    Ο κ. Σημίτης, αναμένεται να προχωρήσει σε εξειδίκευση της Χάρτας ώστε όλα τα στελέχη να αποκτήσουν τη γνώση των όσων αναφέρονται στο κείμενο για να μπορέσουν να τα μεταφέρουν με μεγαλύτερη ευκολία στους πολίτες.

    Ο Πρωθυπουργός, όπως υποστηρίζει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν γνωρίζει τι περιλαμβάνει τόσο η Χάρτα όσο και το κοινωνικό πακέτο παροχών. Παράλληλα, θα κηρύξει την έναρξη εκστρατείας στην περιφέρεια με στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη τετραετία.

    Θα ακολουθήσει ομιλία του Γραμματέα της Κ.Ε. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Την Παρασκευή, οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, να αναλύσουν τα μέτρα που περιελαμβάνονται στη Χάρτα.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο μετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι γραμματείς των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι ή Γραμματείς τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Στη συνεδρίαση αυτή έχουν κληθεί επίσης οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών των Νομών που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ''Αχτίδα φωτός'' στο απεργιακό

    9/10/2003 8:00:00 πμ

    Πρόσκληση διαλόγου αναμένουν οι γεωτεχνικοί από τον υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή και να λυθεί η απεργία που κρατά αιχμάλωτη την αγορά όλης της χώρας. Κανονικά λειτούργησαν την Τετάρτη τα σφαγεία της Λάρισας και του Βόλου, μετά τη λήξη της απεργίας των γεωτεχνικών και των κτηνιάτρων της περιοχής, σε μία κίνηση καλής θέλησης. Την Πέμπτη, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου στη νέα προσφυγή του υπουργείου Γεωργίας προς τα πρωτοβάθμια σωματεία των γεωτεχνικών. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι ιδιοκτήτες ταξί, ενώ κλιμακώνουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οι ένστολοι. Από την άλλη η κυβέρνηση δεν αρνείται το διάλογο.

    Ποιοι απεργούν

    ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ

    Τα πρωτοβάθμια σωματεία των γεωτεχνικών εμμένουν στην απεργία τους, ωστόσο στη Λάρισα και το Βόλο αποφάσισαν να λύσουν την απεργία, ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους κρεοπώλες και το καταναλωτικοί κοινό.

    Ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς διευκρίνισε ότι από τα 167 σφαγεία στη χώρα, τα 60 λειτουργούν κανονικά (Βόλου, Αλμυρού, Ασπρόπυργου και Χαλκίδας).

    Την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας στη νέα προσφυγή του υπ. Γεωργίας. Ο κ. Δρυς τους κάλεσε να σταματήσουν την απεργία για να συνεχιστεί ο διάλογος.

    Παράλληλα, από τον εισαγγελέα διατάχθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι διατίθενται στην αγορά επικίνδυνα τρόφιμα.

    Στην Αθήνα οι ανάγκες καλύπτονται με εισαγωγές κρεάτων ενώ η κατανάλωση πέφτει ραγδαία.

    Στα Γιάννενα δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα, ενώ στον Εβρο προμηθεύονται κρέατα από άλλους νομούς.

    Ανοιχτά κατ' εξαίρεση και για μία μόνον ημέρα ήταν την Τρίτη τα δημοτικά σφαγεία της Κέρκυρας, προκειμένου όπως είπε ο προϊστάμενος του τμήματος Ελέγχου Τροφίμων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι του νομού και να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

    ΤΑΞΙ

    Οι ιδιοκτήτες ταξί συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αντιδρώντας στο νέο μέτρο χρήσης ταμειακών μηχανών στα οχήματα τους. Για τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού έχει αποφασιστεί η παράταση των δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

    Στο Ηράκλειο Κρήτης ιδιοκτήτες ταξί απ' όλη την Κρήτη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Με τα οχήματά τους κατευθύνθηκαν στον παραλιακό δρόμο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρεια Κρήτης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα σ' όλη την πόλη. Εκεί, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών επέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη με τα αιτήματά τους, βασικότερο των οποίων είναι να δοθεί παράταση ενός χρόνου για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών ταξιμέτρων-ταμειακών μηχανών.

    ΓΙΑΤΡΟΙ

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πραγματοποιούν νέα 48ωρη απεργία, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, ενώ αποφάσισαν για τις 13, 14 και 15 Οκτωβρίου να κάνουν αποχή από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία και γενικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία. Ακόμη αποφάσισαν μια δεύτερη 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 16 και Παρασκευή 17 Οκτωβρίου.

    Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, να χαρακτηριστεί ανθυγιεινή η δουλειά τους και να διασφαλιστεί η μονιμότητά τους. Ομως το σημαντικότερο αιτήμά τους που ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό του μισθού τους σε ορισμένες περιπτώσεις είναι η χορήγηση από την κυβέρνηση των ειδικών επιδομάτων που δικαιούνται.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

    Για 5η συνεχή εβδομάδα οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ απέχουν από τα καθήκοντά τους. Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκάλεσε η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση. Ανοίγοντας τον δρόμο του διαλόγου ο κ. Σημίτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο των πρυτάνεων Γιώργο Μπαμπινιώτη τονίζει ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας. Τα προβλήματα των πανεπιστημίων αντιμετωπίζονται με αίσθημα ευθύνης και έχουν δοθεί οδηγίες στους συναρμόδιους υπουργούς για να λυθούν τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών τονίζεται ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει και μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σεβόμενος το κύρος και την αξιοπρέπεια των πανεπιστημιακών στις τάξεις των οποίων υπηρέτησε και ο ίδιος.

    Κλειστό θα παραμείνει στις 15 Οκτωβρίου το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά από απόφαση της Συγκλήτου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη ικανοποίηση από την κυβέρνηση των αιτημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου αποφασίστηκε για την ίδια μέρα, η διοργάνωση στην αίθουσα Τελετών του Ιδρύματος, ανοιχτής συζήτησης, προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχθούν στην κοινωνία της πόλης τόσο τα προβλήματα των Πανεπιστημίων όσο και ο ρόλος των πανεπιστημιακών ως δημοσίων λειτουργών.

    Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ αποφάσισε την Τρίτη να εισηγηθεί στις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και νέα 48ωρη απεργία για το τέλος του μήνα ή για τις αρχές Νοεμβρίου. Προειδοποιεί επίσης και με επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 18 Νοεμβρίου και μετά, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου. Η οριστική απόφαση πάντως θα ληφθεί το Σάββατο στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

    ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

    Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου τα μέλη των Δικαστικών Ενώσεων θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο από τις 12.30 έως τις 14.30, με οικονομικά αιτήματα.

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

    Συνεχίζουν την απεργία τους, οι υπάλληλοι της διαμαρτυρόμενοι για την προωθούμενη αλλαγή στο νομικό σχήμα της υπηρεσίας.

    ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Με 24ωρη απεργία στις 4 Νοεμβρίου κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της η ΑΔΕΔΥ, με βασικό αίτημα τη θέσπιση ενός νέου μισθολογίου, ενώ νέα 48ωρη απεργία από τις 16 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Η κυβέρνηση δεν αρνείται το διάλογο

    "Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί συγκρούσεις με τους εργαζόμενους, ούτε αρνείται το διάλογο μαζί τους, αλλά παράλληλα διαμηνύει πως δεν υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αυξήσεις". Αυτό δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει γενναίες αυξήσεις προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κάλεσε τους απεργούς να επιδείξουν ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

    Κατηγορηματικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα υπάρχοντα περιθώρια της οικονομίας για παροχές. Παράλληλα κάλεσε και τα κόμματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    [03] Όσα παίρνει ο άνεμος...!

    9/10/2003 8:46:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Σοβαρά προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους δημιουργήθηκαν τη νύχτα σε ολόκληρη την Αττική. Δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ παρασύρθηκαν τέντες και ταμπέλες, δημιουργώντας κινδύνους για τους οδηγούς. Από πεσμένα δέντρα προκλήθηκαν προβλήματα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου μέχρι την Ελευσίνα. Κανονικά εκτελούνται από τις 10 το πρωί τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό με τα πλοία κλειστού τύπου. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ήταν η αιτία της προσάραξης, του φορτηγού πλοίου "Αρμενιστής", στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, χωρίς να προκληθεί ρύπανση ή τραυματισμός μελών του πληρώματος. Επίσης λόγω του καιρού, παρασύρθηκαν από το αγκυροβόλιό τους πλοία που ήταν παροπλισμένα στην περιοχή της Κυνοσούρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ενώ αναφέρθηκαν ανατροπές και βυθίσεις μικρών λέμβων σε διάφορα λιμανάκια.

    Εγκλωβίστηκε οικογένεια στο Αλεποχώρι

    Η ξαφνική κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα, τετραμελής οικογένεια, η οποία επέβαινε σε επιβατικό αυτοκίνητο, εγκλωβίστηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα στο δρόμο από το Αλεποχώρι προς τα Ψάθα, λόγω κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τα τεράστια κύματα που έφτασαν στον παραλιακό δρόμο.

    Την οικογένεια απεγκλώβισε συνεργείο της ΕΜΑΚ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.

    [04] Στο δρόμο πάλι οι αστυνομικοί

    9/10/2003 11:01:00 πμ

    Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφάλειας ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, με αίτημα να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους ως βαρύ και ανθυγιεινό. Αργότερα σχεδιάζουν πορεία στο κέντρο της Αθηνάς. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο για τον ίδιο λόγο. Τα ΜΑΤ, έκαναν ευρεία χρήση δακρυγόνων, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκε η αστυφύλακας Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη από το Κιλκίς. Την εντολή για την χρήση των χημικών ουσιών έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Ιωάννης Τσιρώνης μετατρέποντας σε πεδίο μάχης την πλατειά Συντάγματος.

    Νωρίτερα ο Ταξίαρχος είχε αναγνώσει διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σύμφωνα με την οποία απαγορεύονταν οι συγκεντρώσεις ένστολων έξω από το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας 10λεπτη διορία για να διαλυθούν ήσυχα.

    Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν στους γύρω δρόμους. Στην περιοχή έφτασαν και οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ και Αντώνης Σκυλάκος του ΚΚΕ, οι οποίοι είχαν ζητήσει απο τον γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Ευσταθιάδη, να σταματήσει η ρίψη δακρυγόνων αλλά και αυτοί απομακρύνθηκαν σε κακή κατάσταση λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

    Σήμερα αναμένονται και άλλοι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες.

    [05] Κατεδαφίζονται οι αυθαίρετες επεκτάσεις στο Σούνιο

    9/10/2003 10:04:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, που έχει εκδώσει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για επέκταση πολυτελών κατοικιών στον αιγιαλό θα υλοποιήσουν σήμερα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, που θα μεταβούν στην ακτογραμμή Αθηνας-Σουνίου. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ξεκαθάρισε, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα αυτό. Στο μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις, αναφορικά με την ανάκληση επιχείρησης κατεδάφισης πολυτελών κατοικιών στην Ανάβυσσο. Χθες εξάλλου άρχισε η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών στους δήμους, προκειμένου να συνδεθούν τα αυθαίρετα με τα δίκτυα της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.

    [06] Εργατικό ατύχημα στο Ολυμπιακό Χωριό

    9/10/2003 9:18:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Πέμπτης, στο Ολυμπιακό Χωριό στο Μενίδι, ένας εργάτης από την Αλβανία. Ο άτυχος Αλέξι Μπάτσι, παρασύρθηκε από μπετονιέρα με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα. Για τα αίτια του δυστυχήματος γίνονται έρευνες από την Τροχαία Νέας Ιωνίας. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας (ΕΚΑ), σε ανακοίνωση της κάνει λόγο Για αμέλεια των υπευθύνων του έργου, λόγω της εντατικοποίησης για την ολοκλήρωση των έργων αλλά και για μη σεβασμό των κανόνων Ασφαλείας, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Παράρτημα Εργαζομένων στο Ολυμπιακό Χωριό του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές αποφάσισε το κλείσιμο του εργοταξίου την Πέμπτη και την πραγματοποίηση μαζικής παράστασης στο Υπουργείο Εργασίας στις 11 το πρωί.

    Σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο θεωρεί την κυβέρνηση, συνυπεύθυνη για τα πολλά εργατικά ατυχήματα και προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των οικοδόμων, θα προχωρήσουν στο κλείσιμο όλων των εργοταξίων των ολυμπιακών και των άλλων μεγάλων έργων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) που καλεί σε κινητοποιήσεις για να "σταματήσει αυτό το μακελειό".

    [07] ''Όχι στη μαρτυροποίηση κατηγορουμένων'', λέει ο Μυλωνάς

    9/10/2003 10:58:00 πμ

    Στις μαρτυρίες συγκατηγορουμένων του εντολέα του επικεντρώθηκε με την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου Ιπποκράτης Μυλωνάς, που αγορεύει για τρίτη ημέρα. Ο συνήγορος επεσήμανε, πως η κρίση του δικαστηρίου δε θα πρέπει να βασιστεί αποκλειστικά στις ομολογίες κατηγορουμένων στο στάδιο της προδικασίας, οι οποίες είναι επιβαρυντικές για συγκατηγορουμένους τους, τονίζοντας ότι "το δικαιϊκό σύστημα δεν αποδέχεται την μαρτυροποίηση κατηγορουμένων". Επιπλέον, ο κ. Μυλωνάς τόνισε, πως αν η απόφαση του δικαστηρίου βασιστεί σε καταθέσεις συγκατηγορουμένων στο στάδιο της προδικασίας, αυτό θα συνιστά σοβαρότατη παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Παρωδία χαρακτήρισε την εισαγγελική πρόταση

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του αγόρευσης ο κ.Μυλωνάς έκανε λόγο για μια μή δίκαιη δίκη. Κατηγόρησε τους δύο εισαγγελείς της έδρας, αλλά και τον πρόεδρο του δικαστηρίου, για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας, ενώ χαρακτήρισε παρωδία την εισαγγελική πρόταση λέγοντας, ότι υπήρξε μια επιδερμική προσέγγιση των κατηγοριών σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου.

    [08] Μπάουτσερ: ''Συμπνέουν ΗΠΑ-Ελλάδα στο θέμα της 17Ν''

    8/10/2003 11:16:00 μμ

    Την άποψη ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων και προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο θέμα της 17Ν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε ελληνοαμερικανικό συνέδριο ότι η 17Ν εξαρθρώθηκε, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε: ''Δεν βλέπω καμία συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον. Όπως γνωρίζετε η δίκη συνεχίζεται. Σας εξήγησα ότι υπάρχουν λεπτομερή κριτήρια για την αφαίρεση ατόμων από τον κατάλογο της τρομοκρατίας. Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι βρίσκονται πλήρως εκτός δράσης για δυο χρόνια. Αρα, δεν φτάσαμε ακόμη σε αυτό το σημείο. Δεν πρόκειται για διαφορά απόψεων σε ότι αφορά την κατάσταση της οργάνωσης''.

    [09] Ινδονησία: Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με μαθήτριες

    9/10/2003 10:34:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Πενήντα τέσσερις άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαθήτριες, που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στο Μπαλί, σκοτώθηκαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τυλίχτηκε στις φλόγες αφού συγκρούστηκε διαδοχικά με μια νταλίκα και ένα ημιφορτηγό στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας. Οι μαθήτριες επέστρεφαν στο σχολείο τους στη Γιογκιακάρτα, όταν συνέβη το δυστύχημα, αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Σιτουμπόντο. Η αστυνομία έκανε αρχικά λόγο για 52 νεκρούς αλλά από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα πτώματα έγινε γνωστό ότι τα θύματα είναι 54. "Είναι 51 μαθήτριες, δύο δάσκαλοι και ένας τουριστικός πράκτορας", είπε ένας γιατρός του νοσοκομείου.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σιτουμπόντο, Τούγκας Ντούι Απριγιάντο, ανέφερε, ότι συνολικά υπήρχαν τρία λεωφορεία γεμάτα με νεαρές μαθήτριες αλλά τα άλλα δύο δεν ενεπλάκησαν στο δυστύχημα και έφτασαν το πρωί της Πέμπτης στο σχολείο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το φορτηγό, που συγκρούστηκε με το λεωφορείο παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.

    [10] Νέες κυρώσεις εναντίον της Συρίας προωθούν οι ΗΠΑ

    9/10/2003 10:07:00 πμ

    Ο Πρόεδρος Ασαντ

    Με το αιτιολογικό, ότι η Δαμασκός υποθάλπει την τρομοκρατία και προσπαθεί να αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής η επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής βουλής αποφάσισε την επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία. Η απόφαση, που ελήφθη με ψήφους 33 υπέρ και δύο κατά αναμένεται τώρα να τεθεί προς ψήφιση στο Κογκρέσο για να εφαρμοστεί. Την επιβολή των νέων κυρώσεων στη Συρία υποστηρίζει και ο Λευκός Οίκος. Η Συρία, που αρνείται τις κατηγορίες, έχει περιορισμένες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά οι νέες κυρώσεις θα απαγορεύσουν τις αμερικανικές επενδύσεις και θα επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Δαμασκό.

    Την κατηγορούν για υπόθαλψη τρομοκρατών

    "Η Συρία πρέπει να αλλάξει πορεία και συμπεριφορά και να σταματήσει να δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν.

    Η απόφαση της επιτροπής ακολούθησε την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακού καταυλισμού στο συριακό έδαφος το Σαββατοκύριακο, μια επιδρομή, που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους αρνήθηκε να καταδικάσει.

    [11] Αυξάνει το στρατό του στη Δ.Όχθη το Ισραήλ

    9/10/2003 9:48:00 πμ

    Στρατιωτικές ενισχύσεις στέλνει το Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές ενώ ανοίγει και το δρόμο για να καλέσει εφέδρους στα όπλα, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις αυτοκτονίας. Πάντως ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις με τη Δαμασκό, διακήρυξε, ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η ένταση. Αλλά επανέλαβε, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για να μην επιτραπεί σε εξτρεμιστές να δρουν πέραν των ορίων της Συρίας. Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι ο Μοφάζ ενημέρωσε τους άλλους υπουργούς, ότι "έδωσε εντολή για άμεση ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων, τακτικών και εφέδρων", στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Υπαινίχθηκε δε, ότι θα κληθούν κι άλλοι έφεδροι για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις.

    Φοβούνται κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας

    Ο Μοφάζ δήλωσε, ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις αποτελούν μέρος των μέτρων, που λαμβάνονται για να την ασφάλεια του Ισραήλ μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε το Σάββατο. Ήδη οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σφίξει τον κλοιό και έχουν εντείνει τους ελέγχους στα Παλαιστινιακά Εδάφη, απαγορεύοντας στους Παλαιστινίους να μεταβαίνουν από τη μία πόλη στην άλλη.

    Πάντως η κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει ανησυχίες για επέκταση της κρίσης και στις γειτονικές χώρες.

    Από την πλευρά των Παλαιστινίων, ο πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία, λέγοντας σε συνέντευξή του σε ισραηλινή εφημερίδα ότι είναι έτοιμος να αρχίσει αμέσως συνομιλίες. Ωστόσο ο Σαούλ Μοφάζ σχολίασε ότι η κυβέρνηση Κορέι δεν φαίνεται να προσφέρει τίποτα νέο, αλλά "το Ισραήλ θα την κρίνει από τις ενέργειές της".

    [12] Τουρκία: Δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς σε ορυχείο

    9/10/2003 10:36:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Τέσσερις Τούρκοι ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από έκρηξη, που έγινε σήμερα το πρωί σε ορυχείο στην περιοχή Ζονγκουλτάκ, στη βόρεια Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Δεκάδες εργαζόμενοι βρίσκονταν στο ορυχείο τη στιγμή, που έγινε η έκρηξη, το οποίο εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή αερίου.

    [13] Ισχυρός σεισμός χωρίς θύματα στη Ιαπωνία

    9/10/2003 10:23:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα στο βορειότερο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ΝΗΚ, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 08:15 π.μ τοπική ώρα (02:15 ώρα Ελλάδας). Το επίκεντρο του εντοπίστηκε στα ανοιχτά του Κουσίρο, στη νοτιοανατολική ακτή του Χοκάιντο, σε βάθος περίπου 30 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει κίνδυνος για παλιρροϊκά κύματα, όπως έγινε τον περασμένο μήνα από τους ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν το Χοκάιντο και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 600 άνθρωποι.

    [14] Εκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη

    9/10/2003 11:27:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Νέα έκρηξη κοντά σε αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Σαντρ Σίτι συγκλόνισε το πρωί της Πέμπτης την βορειοανατολική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν, όπως δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και πέντε πολίτες.

    [15] Επιμένει η Ράις για τα όπλα του Ιράκ

    9/10/2003 10:19:00 πμ

    Κοντολίζα Ράις

    Υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους να κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ υποστηρίζοντας, ότι υπήρχαν αποδείξεις για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής η σύμβουλος Ασφαλέιας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις στην πρώτη δημόσια ομιλία της μετά το διορισμό της ως επικεφαλής της ομάδας σταθεροποίησης του Ιράκ. Η Ράις υποστήριξε, ότι πρόσφατες αποδείξεις δείχνουν, πως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν συνέχιζε να αποκτά και να αναπτύσσει πυρηνικά και βιολογικά όπλα. Είπε μάλιστα, ότι η Βαγδάτη προσπάθησε να αγοράσει πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα.

    Δηλώσεις εν αναμονή των κονδυλίων

    "Μέχρι τέλους ο Σαντάμ Χουσέιν ψευδόταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και μέχρι τέλους φιλοδοξούσε να απειλεί τον κόσμο με τα όπλα μαζικής καταστροφής και να συγκαλύπτει το δικό του πρόγραμμα παραγωγής όπλων", είπε μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Σικάγο.

    Οι δηλώσεις αυτές γίνονται σε μια στιγμή, που η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου για έγκριση πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 87 δις δολαρίων, που ζήτησε ο Πρόεδρος Μπους για την αντιμετώπισης των αναγκών στο μεταπολεμικό Ιράκ.

    [16] Τα μαζεύει ο Λευκός Οίκος μπροστά στην αντίδραση Ραμσφελντ

    9/10/2003 10:12:00 πμ

    Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι δεν είχε ενημερωθεί για την αναδιοργάνωση του επιτελείου, που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση της κατάστασης στο Ιράκ επιχείρησε ο Λευκός Οίκος. Ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ριζική αναδιάρθρωση του επιτελείου, που επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη στο Ιράκ, αναθέτοντας το γενικό πρόσταγμα στην Κοντολίζα Ράις. Η ενόχληση, που εξέφρασε ο Ράμσφελντ, μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, αποτελεί μία σπάνια δημόσια έκφραση των διαφορών, που διαφαίνονται στον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Τζορτζ Μπους. Μάλιστα η ενόχληση Ράμσφελντ εκφράσθηκε σε μία στιγμή, που ο Λευκός Οίκος, βλέποντας, πως μειώνεται η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους, επιχειρεί μία επιθετική τακτική δημοσίων σχέσεων για να αντιστρέψει το κλίμα.

    Έντονα ενοχλημένος ο Ράμσφελντ

    Ο Ράμσφελντ έδειξε ενοχλημένος από τις εξελίξεις αυτές επικεντρώνοντας την προσοχή του σε ένα έγγραφο εσωτερικής κυκλοφορίας στο Λευκό Οίκο, που υπέγραψε η Κοντολίζα Ράις, περιγράφοντας τις αλλαγές στο επιτελείο, που έχει την ευθύνη για το Ιράκ.

    "Δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του εγγράφου... (η Ράις) είπε όσα είπε και διαβάζοντας το έγγραφο αυτό διαπίστωσα, ότι αναφερόταν βασικά στις ευθύνες του επιτελείου, που είναι αυτές, που ήταν πάντα", δήλωσε ο Ράμσφελντ.

    Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν, ότι ο Τζορτζ Μπους εξακολουθεί να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον Ντόναλντ Ράμσφελντ και υποστήριζαν, ότι με την αναδιοργάνωση, που έγινε δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος του υπουργού Αμυνας και του Πενταγώνου στο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει τη Δευτέρα, ότι ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε ενημερωθεί και ενέκρινε την αναδιοργάνωση του επιτελείου, που φέρει την ευθύνη για το Ιράκ, αλλά σήμερα επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι "ίσως δεν θα έπρεπε να το είχα χαρακτηρίσει έτσι".

    [17] Δεν θα αναπτυχούν στα βόρεια οι τουρκικές δυνάμεις

    9/10/2003 12:22:00 πμ

    Οι τουρκικές δυνάμεις που θα σταλούν στο Ιράκ δεν θα αναπτυχθούν στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο βοηθός υπουργός Αμυνας, αρμόδιος για διεθνή θέματα ασφάλειας, Πίτερ Ρόντμαν, δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων του Κογκρέσου ότι δεν πρόκειται να σταλεί τουρκική δύναμη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, καθώς "οι Κούρδοι στο Ιράκ είναι φίλοι μας". Ο Πίτερ Ρόντμαν υπογράμμισε ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

    Η Ουάσινγκτον καλεί το Συμβούλιο του Ιράκ να δεχθεί τα στρατεύματα

    Παράλληλα, κάλεσαν το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ να αποδεχθεί την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο ιρακινό έδαφος, παρά την έντονη αντίθεση πολλών μελών του συμβουλίου.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ έχει σειρά επαφών με μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου και άλλους αξιωματούχους, για το ζήτημα της τουρκικής παρουσίας στο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε ''καλή ιδέα'' την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ''πως και οι Ιρακινοί θα έχουν ανάλογη εκτίμηση''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 October 2003 - 9:54:37 UTC