Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το νέο μισθολόγιο των δ. υπαλλήλων
  • [02] Με ''κούριερ'' στο σπίτι τα ακριβά φάρμακα
  • [03] Σπάνε τα ρεκόρ για τα ολυμπιακά σπίτια
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου ενόψει ΚΥΣΕΑ
  • [05] Κυκλοφοριακό χάος λόγω βροχής στην Αθήνα
  • [06] Συνάντηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • [07] Δεν ''κατεβαίνει'' στις εκλογές ο Ε. Μαλέσιος
  • [08] Επίσκεψη στις Σέρρες του Πρωθυπουργού
  • [09] Υπεραμύνεται του Συμφώνου Σταθερότητας η Κομισιόν
  • [10] Ανήσυχος ο Πρόντι για το Ευρωβαρόμετρο
  • [11] Nέα νομοθεσία για τα χημικά προωθεί η Επιτροπή
  • [12] Απειλείται με κυρώσεις η Ελλάδα για την προστασία του όζοντος
  • [13] Αμερικανός στο ''τιμόνι'' της Yukos
  • [14] Σε πολιτική κρίση η Σρι Λάνκα
  • [15] Έκρηξη στην τουρκική πρεσβεία της Χάγης
  • [16] Μέλος της Χαμάς παραδόθηκε στους Ισραηλινούς
  • [17] Σ. Αραβία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση
  • [18] Ρουμανία: Παιδιά πουλήθηκαν ως ''σκλάβοι'' σε αγρότες
  • [19] Ιράν: Ελεύθεροι οι γιοι του Μονταζερί
  • [20] Η Ισπανία ανακαλεί διπλωμάτες από τη Βαγδάτη
  • [21] Πρώτη η Ελλάδα θα εφαρμόσει την οδηγία για τις κινητές αξίες
  • [22] Αναχώρησε για Ολλανδία η ΑΕΚ
  • [23] Ο ΠΑΟ παίζει το τελευταίο του χαρτί
  • [24] Διίστανται οι απόψεις της Γαλατασαράι
  • [25] Εκστρατεία ενημέρωσης για τον διαβήτη

    [01] Στη Βουλή το νέο μισθολόγιο των δ. υπαλλήλων

    4/11/2003 6:46:00 μμ

    Αυξήσεις από 6,4% έως 10% κατά μέσο όρο, εισαγωγικό μισθό 590 ευρώ αλλά και την ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων στον μισθό, προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή και αναμένεται να εφαρμοστεί από την αρχή του νέου έτους. Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει και τα ειδικά μισθολόγια, (πανεπιστημιακών, γιατρών, στρατιωτικών εκπαιδευτικών κ.α.). Ουσιαστικά με το νέο μισθολόγιο, ικανοποιείται μέρος των αιτημάτων της ΑΔΕΔΥ που σήμερα πραγματοποίησε 24ωρη απεργία διεκδικώντας βασικό μισθό 1.050 ευρώ ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων και ένταξη ορισμένων κλάδων του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων στο μισθό

    Στο νέο μισθολόγιο προβλέπεται ακόμα η καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους το 2004, ενώ τα μισθολογικά κλιμάκια όλων των κατηγοριών υπαλλήλων μειώνονται και διαμορφώνονται σε 18 από 36 που είναι σήμερα.

    Ο βασικός μισθός του εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης ορίζεται σε 590 ευρώ, του υπαλλήλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 690 ευρώ, τεχνολογικής εκπαίδευσης σε 773 ευρώ και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε 808 ευρώ.

    Στο βασικό μισθό κάθε μισθολογικού κλιμακίου ενσωματώνονται επίσης 20 επιδόματα (για διδακτορικό, για μεταπτυχιακό κλπ), ενώ προβλέπεται επίδομα 35 ευρώ για τον έγγαμο υπάλληλο χωρίς παιδιά, στο οποίο προστίθεται 18 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα ανήλικα παιδιά και 35 ευρώ για το τρίτο, 47 για το τέταρτο και 73 για το πέμπτο και πάνω.

    Επιπρόσθετα χορηγείται πριμ απόδοσης, το οποίο ξεκινά από 86 ευρώ για τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης και διαμορφώνεται στα 96 ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα 135 ευρώ για την τεχνολογική εκπαίδευση και στα 150 ευρώ για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

    Στο νέο μισθολόγιο ύπαρχει επίσης ρύθμιση και για τις περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες ή αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και οι απαιτήσεις που απορρέουν από αυτές δεν έχουν εξοφληθεί ως τη δημοσίευση του νόμου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται.

    Τέλος, το νομοσχέδιο περιορίζει τις υπερωρίες και τις αμοιβές για συμμετοχή σε συμβούλια δημοσίων υπαλλήλων.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ετήσιες αυξήσεις όπως διαμορφώνονται με το νέο μισθολόγιο είναι σημαντικά υψηλότερες του πληθωρισμού, εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Προϋπολογισμού και βρίσκονται μέσα στα όρια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

    Μισθοί και επιδόματα κατά κλάδο

    [02] Με ''κούριερ'' στο σπίτι τα ακριβά φάρμακα

    4/11/2003 6:50:00 μμ

    Eπτά μόνο φαρμακεία σε όλη τη χώρα, έξι στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, θα χορηγούν στο εξής στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ τα ακριβά φάρμακα, αξίας 300-13.500 ευρώ. Για αυτά τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν συμμετοχή, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έφτανε και το 25%. Οσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα φαρμακεία θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα φάρμακα με κούριερ. Η σχετική εγκύκλιος, με ημερομηνία ισχύος 1η Νοεμβρίου, μοιράστηκε στα νοσοκομεία, τα πολυιατρεία και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Το μέτρο εκτιμάται πως αφορά περίπου 171 σκευάσματα. Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ''.

    Η ''λίστα'' φαρμάκων

    Η μαύρη λίστα του ΙΚΑ περιλαμβάνει 171 ακριβά φάρμακα:

    - εξωσωματικής γονιμοποίησης,

    - αντικαρκινικά,

    - αυξητικές ορμόνες,

    - ανταγωνιστές αυξητικών ορμόνων,

    - ανοσορυθμιστικά,

    - καρδιοτονωτικά,

    - συστηματικά αντιμυκητισιακά,

    - ιοστατικά κλπ.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα συγκεκριμένα φάρμακα θα χορηγούνται από:

    - το κεντρικό φαρμακείο του ΙΚΑ στην Αθήνα,

    - το παράρτημά του στον Πειραιά,

    - τα φαρμακεία του 1ου, του 3ου, του 6ου και του 7ου νοσοκομείου στην Αθήνα,

    - καθώς και το φαρμακείο του 2ου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

    Με παραγγελίες

    Για τους ασφαλισμένους της περιφέρειας που δεν έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα επτά φαρμακεία, η εγκύκλιος ορίζει ότι θα μπορούν να γίνονται και παραγγελίες από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ ανά την Ελλάδα.

    Μετά τη συνταγογράφηση, οι συνταγές θα προωθούνται στο οικείο υποκατάστημα, που θα στέλνει την παραγγελία σε ένα από τα φαρμακεία του ΙΚΑ, για να του στείλει πίσω τα φάρμακα που ζητά.

    Αυτό βέβαια προϋποθέτει άριστο συντονισμό γιατρού, ασθενούς και... κούριερ, ώστε να γίνει εγκαίρως η παραγγελία και να μην "ξεμείνει" από φάρμακα ο ασθενής.

    Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

    "Είναι αδιανόητο να μοιράζονται φάρμακα στους ασφαλισμένους όπως οι... πίτσες", λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος.

    "Μόνο οι φαρμακοποιοί αντιδρούν επειδή χάνουν την προμήθεια", υποστηρίζει σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

    Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η γενική διευθύντρια του τομέα υγείας του ΙΚΑ Ειρήνη Αντωνοπούλου, ο κατάλογος αυτός πάντα ίσχυε. Απλώς τώρα ενισχύεται με περισσότερα φάρμακα. Σε επείγουσες περιπτώσεις με ειδικό σημείωμα του θεράποντος ιατρού ο ασθενής μπορεί να παίρνει τα φάρμακα και από φαρμακείο της περιοχής του διευκρίνισε η κ. Αντωνοπούλου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, "Τα ΝΕΑ"

    [03] Σπάνε τα ρεκόρ για τα ολυμπιακά σπίτια

    4/11/2003 7:01:00 μμ

    Μεγάλη είναι η ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Περίπου 22.000 ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να νοικιάσουν το σπίτι τους ενώ αντίστοιχα υψηλή είναι και η ζήτηση από πλευράς υποψηφίων φιλοξενουμένων. Οι δυο συνεργαζόμενες κοινοπραξίες "Αλφα Φιλοξενία" και "Ελληνική Φιλοξενία έχουν δεχθεί περισσότερες από 5000 αιτήσεις ενδιαφερομένων επισκεπτών ενώ ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για τη φιλοξενία 3500 ατόμων.

    Στόχος η πιστοποίηση 6000 κατοικιών

    Τα περισσότερα σπίτια που προσφέρονται, βρίσκονται κοντά και γύρω από αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας.

    Καθημερινά οι "Αλφα Φιλοξενία" και "Ελληνική Φιλοξενία" οι δυο κοινοπραξίες που έχουν από κοινού συστήσει τη "Φιλοξενία 04 Α.Ε." δέχονται 200 - 300 αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να διαθέσουν τα σπίτια τους ενώ μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 1.500 κατοικίες.

    Την ίδια ώρα, υψηλό είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν και οι υποψήφιοι φιλοξενούμενοι.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με 3500 ενδιαφερόμενους.

    Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη για τις μικρές κατοικίες, δυο ή τριών ατόμων, ενώ σαφώς περιορισμένη είναι αυτή για πολύ μεγάλες κατοικίες.

    Οι κατοικίες είναι κατανεμημένες σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το έτος κατασκευής και την ποιότητα της κατασκευής και της οικοσκευής.

    Στην κατηγοριοποίηση τους, λαμβάνεται επίσης και η θέση τους, αν δηλαδή βρίσκονται κοντά ή μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ή την πόλη.

    Τι θα εισπράξει ο ιδιοκτήτης

    Το ενοίκιο που θα καταβάλλουν οι επισκέπτες-θεατές κυμαίνεται από 2.520 έως 3.600 ευρώ για δύο - τρία άτομα και έξι διανυκτερεύσεις σε βασική ζώνη.

    Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας, αντίστοιχα, θα εισπράττει καθαρά :

    35-40 ευρώ ανά κλίνη την ημέρα (σε κατοικία εικοσαετίας) 70 ευρώ για Β΄ κατηγορίας (αν είναι χτισμένο τη δεκαετία του 90) 90 ευρώ της Α' κατηγορίας (αν το σπίτι είναι μοντέρνο με άριστο εξοπλισμό)

    Για την κατηγορία πολυτελείας, το ενοίκιο θα προκύψει από διαπραγμάτευση.

    Τα περιεχόμενα των κατοικιών θα ασφαλιστούν πλήρως από την εταιρεία φιλοξενία 04 ενώ τα έξοδα ρεύματος και νερού κατά την περίοδο ενοικίασης θα βαρύνουν τον ιδιοκτήτη.

    Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καλούνται να δώσουν εγγύηση 30 Ευρώ, η οποία θα συμψηφίζεται με το κόστος ενοικίασης.

    Σε περίπτωση που η κατοικία κριθεί ακατάλληλη από τις κοινοπραξίες το ποσό αυτό θα επιστρέφεται.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στη "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 04" στο τηλέφωνο 210-3277400.

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Παπαντωνίου ενόψει ΚΥΣΕΑ

    4/11/2003 3:50:00 μμ

    Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια θα δώσει το ΚΥΣΕΑ που συνεδριάζει για το σκοπό αυτό την Πέμπτη. Για την προετοιμασία της συνεδρίασης, κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα της ανανέωσης της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Αντωνακόπουλου συζήτησαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αμυνας. Ο κ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε ότι με τη μελλοντική δομή δυνάμεων επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να διατεθούν για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

    Στη μελλοντική δομή προβλέπονται τα εξής:

    Μετακίνηση δυνάμεων στον Έβρο κατάργηση μονάδων στο βορρά όπου δεν υπάρχει απειλή μείωση της οροφής του προσωπικού και δημιουργία ευέλικτων ισχυρών και λιγότερο δαπανηρών μονάδων

    [05] Κυκλοφοριακό χάος λόγω βροχής στην Αθήνα

    4/11/2003 3:13:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν από το πρωί εκατοντάδες οδηγοί στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης. Στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας: Μεσογείων, Κηφισίας, Κατεχάκη, Πειραιώς, Χαμοστέρνας, Συγγρού, Πανόρμου, Βασιλίσσης Σοφίας και Αλεξάνδρας, αλλά και στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου υπάρχουν ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, ενώ σε πολλά σημεία δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες. Στην Ομόνοια και στους γύρω δρόμους τα οχήματα κινούνται με ιδιαίτερη βραδύτητα, ενώ στην παραλιακή Ποσειδώνος πολλά αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει από τη βροχή σε Βάρκιζα, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Καισαριανή και Χίλτον.Το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιεί με 255 συνεργεία και 75 πυροσβέστες παρεμβάσεις όπου καλείται.

    Σοβαρά προβλήματα και στο ''Ελ. Βενιζέλος''

    Φωτό Αρχείου

    Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί και στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Αεροπλοΐας.

    Συγκεκριμένα, αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, τύπου ATR-45, που εκτελούσε την πτήση 703 Ρόδο-Αθήνα, όταν έφτασε πάνω από το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", δεν μπορούσε να προσγειωθεί, όχι γιατί υπήρχε κάποια βλάβη στα συστήματα πλοήγησης, αλλά γιατί επικρατούσε κακοκαιρία στην περιοχή, με καταρρακτώδη βροχή και αστραπές. Η καταιγίδα ήταν τόσο ισχυρή, ώστε για περίπου μισή ώρα στο αεροδρόμιο δεν προσγειώθηκε κανένα αεροπλάνο. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 30 επιβάτες, αφού επί μια ώρα έκανε βόλτες πάνω από την Αττική, μήπως βελτιωθούν οι συνθήκες, τελικά πήρε εντολή και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κω, όπου παρέμεινε , μέχρι να πάρει την έγκριση από το "Ελ. Βενιζέλος" ότι όλα είναι εντάξει.

    Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας προσγειώθηκε επίσης η πτήση 205 της Ο.Α Θεσσαλονίκη -Αθήνας, πάλι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Επίσης, λόγω λόγω κεραυνών στο "Ελ. Βενιζέλος" η πτήση 908 Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσει με καθυστέρηση περίπου 2 ωρών, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεφοδιασμός καυσίμων. Η πτήση επρόκειτο να φύγει στη 1 και τέταρτο και αναμένεται να αναχωρήσει στις 3.30 το απόγευμα.

    [06] Συνάντηση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

    4/11/2003 5:17:00 μμ

    Συνολική πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με συντονισμό του ρόλου όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, ζήτησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος, με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος για τα άτομα με αναπηρία.

    Σημαντικό το έργο της κυβέρνησης

    Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοίδης, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    "Το 1981 δεν υπήρχε κανένα τμήμα ειδικής αγωγής, κανένα τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης, για άτομα με αναπηρίες και σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 1.500 σε όλη τη χώρα" τόνισε μεταξύ άλλων ενώ αναφέρθηκε επίσης και στα Κέντρα Στήριξης και Αποκατάστασης που λειτουργούν σε όλους τους νομούς αλλά και στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" μέσω του οποίου παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία.

    Αναφέρθηκε επίσης και στο ελάχιστο επίδομα, που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρίες.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη δομών υπηρεσιών για τα θέματα της αναπηρίας και ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών η Συνομοσπονδία θα υποβάλει υπόμνημα με τις θέσεις της, που θέλει να συμπεριληφθούν στη χάρτα σύγκλισης.

    [07] Δεν ''κατεβαίνει'' στις εκλογές ο Ε. Μαλέσιος

    4/11/2003 2:12:00 μμ

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων και πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εθνικές εκλογές του 2004, ούτε στο νομό Ιωαννίνων, ούτε οπουδήποτε αλλού. Αιτιολογώντας την απόφασή του ο κ. Μαλέσιος δήλωσε ότι οδηγήθηκε σε αυτή, "...εκτιμώντας και ζυγιάζοντας με προσοχή και ευαισθησία, τις υποχρεώσεις, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που έχω ως πολιτικός, ως άνθρωπος και οικογενειάρχης".

    [08] Επίσκεψη στις Σέρρες του Πρωθυπουργού

    4/11/2003 11:35:00 πμ

    Επίσκεψη στις Σέρρες θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο. Στην διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει ένα από τα πλέον σύγχρονα σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό νοσοκομεία της χώρας, το νέο νοσοκομείο Σερρών. Το κόστος κατασκευής του ξεπέρασε τα 20 δισ. δραχμές και διαθέτει 350 αναπτυγμένα κρεβάτια. Το νοσοκομείο έχει τεθεί σε λειτουργία από τον περασμένο Μάιο και η τελετή εγκαινίων θα γίνει στις 11 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού.

    Στο Ροδολίβος

    Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει σχολείο εκπαίδευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, το οποίο βρίσκεται σε χώρο δίπλα από το νοσοκομείο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ροδολίβος, που είναι ένας Καποδιστριακός Δήμος. Εκεί θα τον υποδεχτεί ο δήμαρχος Κώστας Τσιρογιάννης, θα συνομιλήσει με κατοίκους και θα επισκεφθεί το ολοήμερο νηπιαγωγείο, το πειραματικό ολοήμερο σχολείο και ολυμπιακά έργα (γήπεδα τένις, πισίνα κ.α.).

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Υγείας Κώστας Στεφανής, Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    [09] Υπεραμύνεται του Συμφώνου Σταθερότητας η Κομισιόν

    4/11/2003 12:57:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεραμύνθηκε, χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, της βασικής φιλοσοφίας του Συμφώνου Σταθερότητας, αποφεύγοντας μία νομική ερμηνεία, που θα οδηγούσε σε αρρυθμία τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων, σε όποιο κράτος θα ξεπερνούσε τα όρια στο κρατικό έλλειμμά του. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες τόνισε ότι η θέση της Κομισιόν παραμένει σαφέστατη, όσον αφορά στη αυστηρή διατήρηση της βάσης των συστάσεων για την εφαρμογή των κυρώσεων. Οι δηλώσεις του κ. Σόλμπες έγινα μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, κατά την οποία εξετάσθηκε η διαδικασία έναντι της Γαλλίας.

    Δόθηκε χρονικό περιθώριο στη Γαλλία για περαιτέρω διευκρινίσεις

    "Χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 104.9, η εφαρμογή των κυρώσεων θα αποφασιζόταν κατά συνθήκη σύμφωνα με μία μέθοδο που δεν συνάδει στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας", τόνισε ο κ. Σόλμπες.

    Στις 21 Οκτωβρίου η Κομισιόν είχε αποφασίσει ομόφωνα, επί τη βάση του συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης, να συστήσει στη Γαλλία να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες μέσα στο 2004 για να μειώσει το έλλειμμά της, δίνοντάς της μία διορία έως το 2005 για να επιστρέψει στα όρια του Συμφώνου.

    "Η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της. Τώρα απομένει στο συμβούλιο υπουργών να αποφασίσει", επανέλαβε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η επαναβεβαίωση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπίπτουν με την νομική ερμηνεία που κατέθεσε η Γερμανία, η οποία εκτιμά πως ένα κράτος, που θα δείχνει πως συνεργάζεται - στο βαθμό που καταβάλλει προσπάθειες για να χαλιναγωγήσει τα ελλείμματά του -, θα μπορούσε να αποφύγει τη σχετική διαδικασία, που σε ακραία περίπτωση θα επέσυρε κυρώσεις εναντίον του.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ECOFIN αποφασίστηκε το ζήτημα της λήψης απόφασης επί του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας που υπερβαίνει το όριο του 3%, να μετατεθεί για την προσεχή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών στις 25 Νοεμβρίου.

    Οπως δήλωσε ο προεδρεύων του συμβουλίου ECOFIN Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, στη συνεδρίαση της ευρωομάδας συμφωνήθηκε να δοθεί περαιτέρω χρονικό περιθώριο στη Γαλλία, προκειμένου να δώσει δημόσια διευκρινίσεις για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να καταστεί δυνατή μία συνολική εκτίμηση.

    Ο κ. Τρεμόντι διευκρίνισε ότι την εν λόγω απόφαση καταψήφισαν η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

    Από την πλευρά του ο αρμόδιο για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Πέδρο Σόλμπες δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο, στη συνεδρίαση, να εξετασθεί το ενδεχόμενο των συστάσεων και προς τη Γερμανία.

    [10] Ανήσυχος ο Πρόντι για το Ευρωβαρόμετρο

    4/11/2003 12:06:00 μμ

    "Πολύ ανήσυχος" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, με τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης του "Ευρωβαρόμετρου" σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν το Ισραήλ ως τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, τονίζοντας ότι αυτό "δεν απηχεί ούτε τις απόψεις ούτε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Ο κ. Πρόντι, με ανακοίνωσή του που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, τόνισε ότι τα αποτελέσματα "δείχνουν μια προκατάληψη που πρέπει να καταδικαστεί χωρίς δισταγμό". Τη Δευτέρα και η ιταλική προεδρία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα αποτελέσματα του "Ευρωβαρόμετρου" ενώ, νωρίτερα, την αγανάκτησή της είχε εκφράσει η ισραηλινή πλευρά.

    ''Καμία ανοχή στον αντι-σημιτισμό''

    "Δεν πρέπει να υπάρχει ουδεμία ανοχή στον αντι-σημιτισμό" τόνισε ο κ. Πρόντι, προσθέτοντας ότι "στο μέτρο που η δημοσκόπηση αποτελεί μία ένδειξη ότι η προκατάληψη αυτή είναι πιο βαθιά αναφορικά με τον εβραϊκό κόσμο, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι ακόμη πιο ριζική".

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν επισήμως τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ εκτιμά ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει τη σοβαρότερη απειλή "για την ειρήνη στον κόσμο", μεγαλύτερη απ' ό,τι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ, που έρχονται και οι τρεις στη δεύτερη θέση.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Το Ισραήλ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη λένε οι Ευρωπαίοι

    Αδικαιολόγητος ο πόλεμος επαναλαμβάνουν οι Έλληνες

    [11] Nέα νομοθεσία για τα χημικά προωθεί η Επιτροπή

    4/11/2003 1:58:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε μετά από δύο χρόνια εντατικών συνομιλιών, μία αμφιλεγόμενη πρόταση που αφορά μια νέα νομοθεσία για τις χημικές ουσίες, η οποία έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιδίωξη αυτής της πρότασης είναι να εγκαθιδρυθεί σταδιακά, σε 11 χρόνια, ένα νέο σύστημα καταγραφής, εκτίμησης και χορήγησης άδειας για τις χημικές ουσίες και ο πυρήνας της πρότασης βρίσκεται στη μεταβίβαση της "ευθύνης τεκμηρίωσης" από τις αρχές, στις βιομηχανίες. Η πρόταση συναντά τις σφοδρές αντιδράσεις της γερμανικής, τη γαλλικής και τη βρετανικής βιομηχανίας.

    Καταγραφή 30.000 χημικών ουσιών σε μια βάση δεδομένων

    Σύμφωνα με τη νέα οδηγία οι βιομηχανίες θα πρέπει να δείξουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή, ενώ θα εναπόκειται στις αρχές να δείξουν ότι είναι επικίνδυνα.

    Το σύνολο των χημικών αυτών ουσιών που πωλούνται στην Ευρώπη (περισσότερες από 100.000) δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί, διότι κυκλοφόρησαν στο εμπόριο προτού τεθεί σε ισχύ ένα πρώτο σύστημα έγκρισής τους το 1981.

    Στο μεταξύ καθένας μας εκτίθεται σε έναν αριθμό από αυτές τις χημικές ουσίες, καθώς είναι παρούσες σε καθημερινά καταναλωτικά αγαθά (επικαλύψεις δαπέδων, υφάσματα, υπολογιστές κ.α.).

    Βάσει της πρότασης της Επιτροπής περίπου 30.000 χημικές ουσίες που παρασκευάζονται ή εισάγονται σε ποσότητες μεγαλύτερες του ενός τόνου ετησίως θα καταγραφούν σε μια κεντρική βάση δεδομένων στους κόλπους μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

    Περίπου 20% από αυτές θα υποβληθούν σε μια πιο ενδελεχή εκτίμηση και οι πιο επικίνδυνες, που υπολογίζονται σε 1.500, θα υποβληθούν σε μια διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης-κυρίως αυτές που εγκυμονούν τον κίνδυνο συσσώρευσης με μη αναστρέψιμο τρόπο στον οργανισμό και στο περιβάλλον ή πρόκλησης ορμονικών διαταραχών.

    Απόρριψη από τις βιομηχανίες, αποδοχή από τις οικολογικές οργανώσεις

    Ωστόσο, η πρόταση για μια νέα νομοθεσία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Μάιο και έκτοτε τροποποιήθηκε ευρέως, αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις από τη γερμανική, τη γαλλική και τη βρετανική βιομηχανία, που επικαλούνται καταστροφικές δαπάνες στις δραστηριότητές τους.

    Αντίθετα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρετίζουν την πρόταση αυτή, εκφράζοντας ωστόσο παράλληλα τη λύπη τους για την αποδυνάμωσή της σε σχέση με τις αρχικές της φιλοδοξίες.

    "Δεν πρόκειται να παραφορτώσουμε το σύστημα καθιστώντας το υπερβολικά φιλόδοξο από την αρχή", απάντησε σχετικά η επίτροπος για το Περιβάλλον, Μάργκοτ Βάλστρομ.

    Η προτεινόμενη ρύθμιση θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί με τους ίδιους όρους από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ, κάτι που αναμένεται όχι πριν τα τέλη του 2005-6.

    [12] Απειλείται με κυρώσεις η Ελλάδα για την προστασία του όζοντος

    4/11/2003 1:37:00 μμ

    Την έναρξη της διαδικασίας προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες κατά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις κυρώσεις, που αποφασίζουν οι χώρες αυτές για τη χρήση ουσιών που καταστρέφουν το όζον. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε γραπτή προειδοποίηση στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία επειδή δεν ενημέρωσαν, όπως όφειλαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2000, για τις κυρώσεις που έχουν θεσπίσει ώστε να αποτρέπουν τις παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τις ουσίες που καταστρέφουν το όζον.

    Ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα με στόχο την εξάλειψη της χρήσης βλαβερών ουσιών

    Σημειώνεται ότι ο κανονισμός 2037 του 2000 αποβλέπει στον περιορισμό και την εξάλειψη της χρήσης ουσιών που καταστρέφουν το στρατοσφαιρικό όζον, το οποίο αποτελεί την "ασπίδα" της γης από τις επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες.

    Ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη την κοινοποίηση των μέτρων που έλαβαν για την ανάκτηση, την ανακύκλωση, την ποιοτική αποκατάσταση και καταστροφή των ελεγχόμενων ουσιών, όπως είναι οι CFC (χλωροφθοράνθρακες), HCFC (υδροχλωροφθοράνθρακες) και το μεθυλοβρωμίδιο.

    Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται ευρέως στα ψυγεία, ως διαλύτες καθαρισμού και στα κλιματιστικά μηχανήματα και προβλέπεται να αντικατασταθούν στο μέλλον από λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές ουσίες.

    Σχολιάζοντας την απόφαση η αρμόδια για το περιβάλλον επίτροπος Μάργκοτ Βάλστρομ δήλωσε: "Η περαιτέρω καταστροφή του όζοντος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου ανά τον κόσμο. Συνεπώς, ο περιορισμός των βλαπτικών δραστηριοτήτων αποτελεί παγκόσμιο καθήκον. Καλώ την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τις κυρώσεις που έχουν θεσπίσει για να αποτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες".

    [13] Αμερικανός στο ''τιμόνι'' της Yukos

    4/11/2003 4:12:00 μμ

    Ένας Ρώσος εμιγκρές που έχει λάβει αμερικανική υπηκοότητα και επανήλθε στη Ρωσία το 1995 όπου εργάστηκε στις τρεις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου της χώρας, ανέλαβε το "τιμόνι" της ηγεσίας του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos μετά την παραίτηση Χοντορκόφσκι. Ο Σάιμον Κούκες ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Yukos και σύμφωνα με την εταιρεία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μετά την κρίση που ξέσπασε με τη σύλληψη του προέδρου και γενικού διευθυντή της. Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη, προσπαθεί με δηλώσεις του στην Corriere della Sera να αμβλύνει τις ανησυχίες των ξένων επενδυτών για ανάμειξη του Κρεμλίνου στον επιχειρηματικό τομέα δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δε θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

    Ποιος είναι ο νέος γενικός διευθυντής

    Ο Σάιμον Κούκες, 56 ετών, διετέλεσε πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας TNK και είναι γνώστης των δυτικών μεθόδων διαχείρισης. Εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ενωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1977 χάνοντας αυτομάτως τη σοβιετική υπηκοότητα. Επέστρεψε στη Ρωσία το 1995 για να εργαστεί στις πετρελαϊκές εταιρείες Amoco, Yukos και τελικά στην TNK.

    Ο διορισμός της νέας διεύθυνσης της Yukos, στην οποία συμμετέχουν δύο ακόμη Αμερικανοί υπήκοοι, θα επικυρωθεί κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις 28 Νοεμβρίου.

    Η οικονομική εφημερίδα Vedomosti διαβεβαιώνει ότι η Yukos εξέταζε το ενδεχόμενο διορισμού του Σάιμον Κούκες στη διεύθυνση της εταιρείας YukosSibneft (ονομασία που θα έχει η εταιρεία μετά την συγχώνευσή της με τη Sibneft την 1η Ιανουαρίου) πριν από τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφκσι.

    Προσπάθεια υποβιβασμού της σύλληψης Χοντορκόφκσι από τον Πούτιν

    Εν τω μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Ρώμη, προσπαθεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες της σύλληψης του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. "Ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες καμμία εικοσαριά διευθυντές εταιρειών προσήχθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια ενώπιον της δικαιοσύνης. Σκεφτείτε μόνο την Enron", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera και πρόσθεσε: "Όμως τίποτε δεν συνέβη και κανείς δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη κράτους δικαίου. Ούτε και στη Ρωσία συνέβη κάτι το εξαιρετικό".

    Ο κ. Πούτιν είπε επίσης: "Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη λήψη μέτρων που ακυρώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δυνατόν να είναι κανείς επικριτικός απέναντι στη διαδικασία αυτή, αλλά ένα πισωγύρισμα θα είχε πολύ αρνητικές επιδράσεις για την οικονομία και την κοινωνία", υπογραμμίζοντας ότι η σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφκσι δε θέτει σε αμφισβήτηση τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

    "Θα συνεχίσουμε την πορεία μας ως προς τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία της αγοράς, θα ενισχύσουμε το σύστημα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, θα τελειοποιήσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα αγωνισθούμε κατά της διαφθοράς", πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Ρώμη στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ρωσίας και θα γίνει δεκτός και από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

    [14] Σε πολιτική κρίση η Σρι Λάνκα

    4/11/2003 3:55:00 μμ

    Τη λειτουργία της βουλής ανέστειλε την Τρίτη για δύο εβδομάδες η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα, αφού νωρίτερα απέπεμψε τρεις βασικούς υπουργούς, προκαλώντας μια πρωτοφανή συνταγματική κρίση στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή. Η πρόεδρος Κουματούνγκα βιώνει μια δύσκολη συγκατοίκηση με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, το κόμμα του οποίου επικράτησε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2001. Η Κουμαρατούνγκα διαφωνεί κυρίως όσον αφορά στους χειρισμούς, από την πλευρά της κυβέρνησης, της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους αντάρτες Ταμίλ. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησε την Πρόεδρο ότι προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα ''στο χάος και την αναρχία''.

    Αντιρρήσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας κυβέρνησης - Ταμίλ

    Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της βουλής, Τζόζεφ Μάικλ Περέρα, η Κουμαρατούνγκα ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της βουλής έως τις 19 του μηνός, αποφεύγοντας έτσι και την παρουσίαση του προϋπολογισμού που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου.

    Η πρόεδρος δεν έδωσε εξήγηση για την απόφασή της αυτή, η οποία λαμβάνεται μετά την αποπομπή από τα καθήκοντά τους των υπουργών Αμυνας, Τιλάκ Μαραπάνα, Εσωτερικών, Τζον Αμαρατούνγκα, και Τύπου, Ιμτίαζ Μπάκεερ Μαρκάρ, προκαλώντας τη σοβαρότερη κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.

    Η Κουμαρατούνγκα επιρρίπτει στην κυβέρνηση ότι κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις προς τους αυτονομιστές αντάρτες, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που κατέληξε σε συμφωνία εκεχειρίας στις αρχές του περασμένου έτους, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, πρώτη φάση της διαδικασίας για τον τερματισμό της τριαντάχρονης αιματοχυσίας.

    Από την πλευρά του, το κόμμα της προέδρου (SLFP) απέρριψε την πρόταση για ειρήνη την οποία πρόσφατα διατύπωσαν οι αντάρτες Ταμίλ.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει στην Κουμαρατούνγκα να ''υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία και την οικονομική ευημερία'', κατηγορώντας την πρόεδρο ότι οι αποφάσεις της έχουν ακριβώς ως σκοπό να δυναμιτίσουν τις προσπάθειες ειρήνης με τους αντάρτες Ταμίλ.

    ''Σας υπόσχομαι ότι η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει σε αυτή την απελπισμένη και ανεύθυνη προσπάθεια να εμποδίσει την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας'', τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός.

    Ο Βικρεμεσίνγκε πρόκειται να γίνει την Τρίτη δεκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, με αντικείμενο συνομιλιών την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες Τίγρεις των Ταμίλ Ιλάμ, προκειμένου να τερματιστεί ένας πολυετείς εμφύλιος πόλεμος.

    Πολυετείς, αιματηρές συγκρούσεις

    Με εντολή της προέδρου, μονάδες του στρατού αναπτύχθηκαν στο Κολόμπο, λίγες ώρες μετά την αποπομπή των τριών υπουργών.

    ''Αναπτύξαμε μονάδες σε στρατηγικές θέσεις, ώστε να αποτρέψουμε ενδεχόμενες ταραχές που μπορεί να σημειωθούν μετά την αποπομπή των υπουργών'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

    Στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από το επίσημο τυπογραφείο, τα γραφεία του κρατικού ραδιοφώνου και δύο τηλεοπτικών σταθμών αλλά και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ μάχονται τα τελευταία 30 χρόνια για αυτοδιάθεση στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές.

    Το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας της Σρι Λάνκα επέκρινε έντονα την πρόταση των ανταρτών να εγκαταστήσουν στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού προσωρινή αυτόνομη κυβέρνηση με πολλές εξουσίες. ''Αυτό θα έπληττε σαφώς την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Σρι Λάνκα και θα παραβίαζε το σύνταγμα της'', αναφερόταν σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Την πρόταση των Ταμίλ για ειρήνη χαιρέτισαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    [15] Έκρηξη στην τουρκική πρεσβεία της Χάγης

    4/11/2003 4:10:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη μπροστά στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στη Χάγη με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, ανακοίνωσαν Ολλανδοί αξιωματούχοι. Από την Αγκυρα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως ''ένας άντρας τοποθέτησε κάτι μπροστά στο κτίριο και όταν τον σταμάτησαν και άρχισαν να του υποβάλουν ερωτήσεις το έσκασε. Αμέσως μετά, σημειώθηκε η έκρηξη με αποτέλεσμα να καταστραφεί η πόρτα του κτιρίου''. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εργαζόμενοι στην πρεσβεία βρήκαν ένα δεύτερο πακέτο στο ίδιο σημείο και το παρέδωσαν σε πυροτεχνουργούς. Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ΑΝΡ και το ραδιοφωνικό σταθμό ΝΟS, η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο.

    Συνελήφθη ύποπτος

    Ο άντρας αυτός συνελήφθη στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Χάγης, που βρίσκεται κοντά στην τουρκική πρεσβεία, και έφερε εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο. Μέχρι τώρα η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    Σύμφωνα με υπάλληλο της πρεσβείας, ο άγνωστος μπήκε στο κτίριο λέγοντας πως θέλει να ζητήσει πληροφορίες και πυροδότησε τα εκρηκτικά.

    Όπως δήλωσε η Νέλι Εμπενχουτ, γραμματέας της πρεσβείας, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.

    Το πρακτορείο ΑΝΡ μετέδωσε, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία, πως ένας υπάλληλος πήδηξε από τον πρώτο όροφο και προσγειώθηκε στη σκεπή ενός αυτοκινήτου.

    [16] Μέλος της Χαμάς παραδόθηκε στους Ισραηλινούς

    4/11/2003 3:55:00 μμ

    Μέλος της Χαμάς καταζητούμενο από τις ισραηλινές αρχές παραδόθηκε τη Δευτέρα σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Πρόκειται για τον Τάρεκ Αχμαντ αλ Καρίμ Χασάν, που είχε κατηγορηθεί για τον φόνο ενός επτάχρονου κοριτσιού, κατά τη διάρκεια ένοπλης επίθεσης εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μία ισραηλινή οικογένεια, τον περασμένο Ιούνιο, στη Δυτική Όχθη. Ο καταζητούμενος Παλαιστίνιος μετέβη σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην Καλκίλια και παραδόθηκε. Στο μεταξύ, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσθέσει στον κατάλογο της με τις εκτός νόμου τρομοκρατικές οργανώσεις, την Χαμάς και το ισλαμικό κίνημα Λασκάρ-ε-Τάιμπα που δρα στο Κασμίρ. Ο Γιάσερ Αραφάτ παρέτεινε με απόφασή του την 30ήμερη θητεία της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Αχμεντ Κορέι, που έληγε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι αντανακλά την πάλη εξουσίας στην οποία έχει εμπλακεί με τον πρωθυπουργό του, σχετικά με τη σύνθεση της υπό σχηματισμόν νέας κυβέρνησης. Νωρίτερα, ο Κορέι δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να υποβάλλει προς έγκριση στην παλαιστινιακή Βουλή τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

    Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση της Αυστραλίας

    Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα υποβληθεί στη βουλή έχει στόχο να επιτρέψει την απαγόρευση οποιασδήποτε οργάνωσης, αν η κυβέρνηση πειστεί ότι η οργάνωση αυτή έχει συμμετάσχει σε τρομοκρατικές ενέργειες.

    Η απόφαση αυτή υιοθετείται την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τις εξουσίες του αυστραλιανού γραφείου μυστικών υπηρεσιών (Asio), μετά την απέλαση τον περασμένο μήνα ενός Γάλλου, ύποπτου για επαφές με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα.

    Ο Ουίλι Βιρζίλ Μπριζιτ απελάθηκε, αφού πρώτα έμεινε πέντε μήνες στην Αυστραλία και τώρα κρατείται στη Γαλλία για συμμετοχή σε οργάνωση κακοποιών που έχει σχέση με τρομοκρατική ενέργεια.

    Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα μπορεί μελλοντικά να χαρακτηρίσει μια οργάνωση τρομοκρατική και να τη θέσει εκτός νόμου στην Αυστραλία, ανεξάρτητα από τον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών, ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση του Εργατικού κόμματος καθώς και των κυβερνήσεων διαφόρων πολιτειών της Αυστραλίας.

    Το Εργατικό κόμμα έχει ταχθεί πάντως υπέρ του χαρακτηρισμού της Χαμάς ως "τρομοκρατικής οργάνωσης".

    Το κίνημα Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ισλαμική οργάνωση που μάχεται τον ινδικό στρατό στο Κασμίρ έχει αναλάβει την ευθύνη για περίπου 200 επιθέσεις κατά ινδικών στόχων την περίοδο 1999-2002.

    [17] Σ. Αραβία: Απετράπη τρομοκρατική επίθεση

    4/11/2003 2:42:00 μμ

    Ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών, πρίγκηπας Νάγιεφ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον των πιστών στην Μέκκα, αναφερόμενος στη χθεσινή εξόντωση δύο ισλαμιστών σε κρησφύγετό τους στην ιερή πόλη. "Οι άνθρωποι αυτοί είχαν στόχο τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Είναι ένας διαβολικός σκοπός. Ήθελαν να μετατρέψουν ολόκληρη τη χώρα σε τόπο τρομοκρατίας χωρίς εξαίρεση, ακόμη και τον πιο ιερό τοπο για το Ισλάμ στη γη όπου Σαουδάραβες και μη Σαουδάραβες έρχονται για να προσευχηθούν στο θεό" τόνισε ο πρίγκηπας Νάγιεφ.

    Σκοτώθηκαν δύο ισλαμιστές

    Δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Μέκκα από πυρά αντρών της σαουδαραβικής αστυνομίας, που περικύκλωσαν το κρησφύγετο τους στην ιερή πόλη. "Οι ισλαμιστές επιχείρησαν να διαφύγουν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους'', όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Ο Νάγιεφ τόνισε ότι η αστυνομία συνέλαβε άλλους έξι υπόπτους που πιστεύεται ότι συνδέονται με το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Κατασχέθηκαν ακόμη αυτοπροωθούμενες χειροβομβίδες, αυτόματα όπλα, πιστόλια και εκρηκτικά.

    [18] Ρουμανία: Παιδιά πουλήθηκαν ως ''σκλάβοι'' σε αγρότες

    Πηγή: ΑΠΕ 4/11/2003 4:41:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η ρουμανική Υπηρεσία Προστασίας των Παιδιών (ANPC) ανακοίνωσε την Τρίτη τη διενέργεια έρευνας, μετά την ανακάλυψη ότι ανήλικοι πουλήθηκαν από τις οικογένειές τους και έχουν μετατραπεί σε ''σκλάβους'' αγροτών, σε ένα χωριό της νότιας Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για δύο αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών, τα οποία, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι γονείς, πουλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2002 σε έναν αγρότη στο χωριό Γκοστίνου της νότιας Ρουμανίας, αντί 110 ευρώ και ενός χοίρου για τα Χριστούγεννα. Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε την Κυριακή από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία υπογράμμισαν την έκταση που έχει προσλάβει η εκμετάλλευση των παιδιών στη Ρουμανία, ιδιαίτερα στις πιο φτωχές βορειοανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

    Δεν πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις

    Οι γονείς, που ζουν σε άθλιες συνθήκες χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στην Τσεπελνίτα της βορειοανατολικής Ρουμανίας, έχουν συνολικά 15 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε ιδρύματα.

    Όπως δήλωσαν γείτονες, η οικογένεια ζει αποκλειστικά από επιδόματα που παίρνουν τα ανήλικα παιδιά και μία ισχνή οικονομική βοήθεια από το δήμο.

    ''Παρόμοιες περιπτώσεις οφείλονται όχι μόνο στην έλλειψη παιδείας των γονιών και στη φτώχεια τους, αλλά και στην αδιαφορία των τοπικών αρχών'', αναφέρει η ANPC σε ανακοίνωσή της, η οποία κάνει επίσης λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι περιπτώσεις των δύο αυτών μικρών Ρουμάνων δεν είναι μοναδικές.

    [19] Ιράν: Ελεύθεροι οι γιοι του Μονταζερί

    4/11/2003 3:45:00 μμ

    Χοσεΐν Αλί Μονταζερί

    Ιρανικό δικαστήριο στην ιερή πόλη Κομ άφησε ελεύθερους το βράδυ της Δευτέρας τους δύο γιους του κορυφαίου Ιιρανού διαφωνούντα Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, που είχαν συλληφθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μονταζερί. ''Ο Αχμαντ και ο Σαΐντ Μονταζερί, οι δύο γιοι του αγιατολάχ Μονταζερί, που είχαν συλληφθεί μαζί με δύο άλλα μέλη του γραφείου του Μονταζερί, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες το βράδυ έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου'', αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τέσσερις άνδρες ανακρίθηκαν με ''δεμένα τα μάτια και φορώντας χειροπέδες''.

    Μαζί με τους γιους του Μονταζερί αφέθηκαν ελεύθεροι και τα δύο μέλη του γραφείου του διαφωνούντα κληρικού.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχαν συλληφθεί ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν σε ένα σπίτι που είχε κατασχεθεί από το κράτος, στο τέλος της δεκαετίας του '80. Ο Σαΐντ δήλωσε ότι η σύλληψή του δεν θα τον αποτρέψει να προσπαθήσει να εισέλθει στο σπίτι, το οποίο όπως ισχυρίζεται είναι ιδιοκτησία της οικογένειάς του.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Ιράν: Συνελήφθησαν γιοι διαφωνούντα ιερωμένου

    [20] Η Ισπανία ανακαλεί διπλωμάτες από τη Βαγδάτη

    4/11/2003 2:29:00 μμ

    Η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, ανακοίνωσε την Τρίτη την "προσωρινή ανάκληση" του ισπανικού διπλωματικού προσωπικού που είναι διαπιστευμένο στη Βαγδάτη λόγω της "πολύ περίπλοκης κατάστασης" που επικρατεί στο Ιράκ. "Σε αυτή την πολύ περίπλοκη περίοδο, αποσύραμε προσωρινά το προσωπικό από τη Βαγδάτη το οποίο, όμως, θα επιστρέψει σύντομα", δήλωσε η κ. Παλάθιο μιλώντας σε Ισπανούς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, όπου συμμετέχει σε γερμανο-ισπανική διάσκεψη κορυφής. Σύμφωνα με την κ. Παλάθιο, στο Ιράκ θα παραμείνει μόνο ο Ισπανός επιτετραμμένος, Εντουάρντο ντε Κεσάντα.

    Η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Ελ Μούντο", η οποία επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην ισπανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, ισχυρίζεται ότι η Μαδρίτη ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους 14 Ισπανούς εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με την προσωρινή διοίκηση στο Ιράκ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμερικανός Πολ Μπρέμερ, καθώς και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της πρεσβείας της.

    Η εφημερίδα "Ελ Μούντο" πρόσκειται στην ισπανική κυβέρνηση αλλά αντιτίθεται στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ.

    [21] Πρώτη η Ελλάδα θα εφαρμόσει την οδηγία για τις κινητές αξίες

    4/11/2003 5:13:00 μμ

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στο Συμβούλιο ECOFIN, για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που θα εφαρμόσει την πρόταση Οδηγίας για την διαφάνεια των πληροφοριών που παρέχονται στους επενδυτές, όσον αφορά τις κινητές αξίες. Η πρόταση Οδηγίας για την εναρμόνιση των υποχρεώσεων διαφάνειας έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση των πληροφοριών που παρέχονται στους επενδυτές από εταιρείες, των οποίων οι κινητές αξίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενες αγορές της ΕΕ. Οπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και μέσα στο μήνα αναμένεται να ψηφιστούν.

    Αντιδρούν Βρετανία, Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο και Αυστρία

    Ωστόσο, μεταξύ των χωρών-μελών υπάρχει διάσταση απόψεων όσον αφορά στην πρόταση του Συμβουλίου για την υποχρεωτική υποβολή τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων.

    Συγκεκριμένα η Βρετανία, η Ολλανδία, η Δανία, το Βέλγιο και η Αυστρία εκφράζουν την αντίθεση τους τόσο για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της δημοσίευσης των καταστάσεων, όσο και για το εύρος και το περιεχόμενο της εφαρμογής τους, θεωρώντας ότι επιβάλλεται αδικαιολόγητο κόστος για τις εταιρείες. Οι αρμόδιοι εισηγητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ταχθεί κατά της σχετικής υποχρέωσης.

    Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο υπουργός, η κατάρτιση τριμηνιαίων οικονομικών καταστάσεων αποτελεί υποχρέωση των εισηγμένων εταιρειών και κατά συνέπεια δεν προκύπτουν προβλήματα από την εν λόγω ρύθμιση. Ειδικά για τη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μέχρι σήμερα διαμορφωμένη πρόταση ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Επιπλέον πολλές από τις διατάξεις της πρότασης αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    ''Ζητάμε όμως'', πρόσθεσε, ''να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν με προσοχή ορισμένες ιδιαιτερότητες των εθνικών κεντρικών τραπεζών και των κρατικών χρεογράφων, όπως καλύπτονται από τις εθνικές νομοθεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη και το κοινοτικό κεκτημένο''.

    [22] Αναχώρησε για Ολλανδία η ΑΕΚ

    4/11/2003 7:30:00 μμ

    Για την Ολλανδία αναχώρησε το πρωί της Τρίτης η ΑΕΚ, για τον αυριανό αγώνα μέσα στην έδρα της Αϊντχόφεν, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Champions League. "Εχουμε πολλούς τραυματίες, αλλά τι να κάνουμε. Η αλήθεια είναι, ότι έχουμε αρκετά προβλήματα, αλλά αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Έχουμε ένα παιχνίδι, ξέρουμε πως έχουν τα πράγματα, αλλά δεν πάμε εκεί σαν τουρίστες. Θα κάνουμε, ότι καλύτερο μπορούμε", δήλωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Επτά είναι οι απουσίες στην Ένωση και συγκεκριμένα: Καψής, Μπορμπόκης, Μαλαδένης, Γεωργάτος, Αμπονσά, Κρέικ, Κάππος. Είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων και ο μέχρι σήμερα απολογισμός για την ελληνική ομάδα είναι μία νίκη και δύο ήττες.

    Οι στόχοι της ΑΕΚ

    Όσο για τους στόχους της ΑΕΚ από το παιχνίδι με την Αϊντχόβεν ο Σέρβος τεχνικός ήταν συγκρατημένος, προσθέτοντας "σε αυτά τα παιχνίδια, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα και γενικά στο ποδόσφαιρο. Εμείς, είμαστε έτοιμοι, αλλά μπορεί να έρθει και το καλό, αλλά και το κακό αποτέλεσμα. Θα προσπαθήσουμε. Έχουμε ακόμα ελπίδες για το Κύπελλο UEFA και θα τις εξαντλήσουμε. Από εκεί και πέρα, θα δούμε, αλλά δεν πάμε για να χάσουμε".

    Δυσμενής είναι και η προϊστορία της "Ενωσης" επί ολλανδικού εδάφους, αφού μέχρι στιγμής έχει δώσει τέσσερις αγώνες και έχει ισάριθμες ήττες (από την Τβέντε το 1970, την Αϊντχόβεν το 1992, τον Αγιαξ το 1994 και την Βίτεσε Αρνεμ το 1998).

    Ο Aυστριακός διαιτητής Κόνραντ Πλάουτς που ορίστηκε να διευθύνει το ματς έχει "σφυρίξει" τρεις φορές σε αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων: την εκτός έδρας ισοπαλία 0-0 της ΑΕΚ με την βελγική Γκενκ για το Champions League στις 17/9/2002, τη συνάντηση ΠΑΟ-Μαγιόρκα 2-0 στις 19/9/2001 για την ίδια διοργάνωση και την εκτός έδρας νίκη του Πανιωνίου επί της φινλανδικής Χάκα με 3-1 την 1/10/1998 για το κύπελλο Κυπελλούχων.

    H προϊστορία της ΑΕΚ με την Αϊντχόβεν:

    21/10/1992 ΑΕΚ - Αϊντχόβεν 1-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών 04/11/1992 Αϊντχόβεν - ΑΕΚ 3-0 Κύπελλο Πρωταθλητριών 21/10/2003 ΑΕΚ - Αϊντχόβεν 0-1 Champions League

    [23] Ο ΠΑΟ παίζει το τελευταίο του χαρτί

    4/11/2003 4:37:00 μμ

    Κρίσιμο είναι το αποψινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Στουτγάρδη για τη συνέχεια των πρασίνων στο Champions League. Το έργο του Παναθηναϊκού είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά τόσο ο Ιτζάκ Σούμ όσο και οι ποδοσφαιριστές του ελπίζουν σε θετικό αποτέλεσμα. Τον αγώνα θα μεταδώσει απευθείας στις 10 παρά τέταρτο η NET.

    Κρίσιμο ματς

    Το τελευταίο του χαρτί για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Champions League, παίζει το βράδυ της Τρίτης ο Παναθηναϊκός απέναντι στη Στουτγάρδη.

    Αυτό τόνισε και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα ο Γιτζάκ Σουμ, ο οποίος κάλεσε τους φίλους των "πρασίνων" να σταθούν στο πλευρό της ομάδας, παρά την απογοήτευση που υπάρχει.

    "Αν κερδίσουμε, τα πάντα θα είναι ανοιχτά, ενώ, αν χάσουμε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα έχουμε μείνει έξω. Δεν συμμερίζομαι την απογοήτευση του κόσμου και τον παρακαλώ να έρθει στο γήπεδο. Αλλωστε παίζουμε γι' αυτόν", είπε ο τεχνικός του Παναθηναϊκού.

    Tη βοήθεια του κόσμου ζήτησε και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.

    "Ελπίζω να έρθει ο κόσμος να μας βοηθήσει. Θα είναι ένα δύσκολο ματς απέναντι σε μία φορμαρισμένη ομάδα" είπε χαρακτηριστικά.

    [24] Διίστανται οι απόψεις της Γαλατασαράι

    4/11/2003 7:32:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Διαφορετικές απόψεις για την έκβαση του αυριανού αγώνα με τον Ολυμπιακό, για τον 3ο όμιλο του Champions League, έχουν ο πρόεδρος της Γαλατασαράι, Οχάν Τζαναϊντίν και ο προπονητής της τουρκικής ομάδας, Φατίχ Τερίμ. "Πιστεύω ότι θα φύγουμε από την Αθήνα με τους τρεις βαθμούς της νίκης", δήλωσε ο Τζαναϊντίν, ενώ από την πλευρά του, ο Τερίμ εμφανίσθηκε πιο "διπλωμάτης" αναγνωρίζοντας την δυσκολία του αγώνα. Η αποστολή των Τούρκων έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης στο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας, Φατίχ Τερίμ δήλωσε ότι "θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα. Είναι απλά ένα παιχνίδι. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σε αυτό από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό".

    [25] Εκστρατεία ενημέρωσης για τον διαβήτη

    4/11/2003 6:36:00 μμ

    Εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της ασθένειας του διαβήτη, ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Η εκστρατεία, που έχει οργανωθεί από το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, έχει στόχο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να ακολουθήσουν πιο υγιείς συνήθειες στον τρόπο ζωής τους, προκειμένου να αποφύγουν την ασθένεια του διαβήτη (σάκχαρο).

    Αυξήθηκε το ποσοστό ασθενών στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 20%, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας και της όλο και λιγότερης φυσικής άσκησης των Ευρωπαίων.

    Το ευρωπαϊκό τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΔΟΔ), σύμφωνα με την ανακοίνωση, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να αλλάξουν αυτή την τάση με το να ακολουθήσουν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.

    Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενημέρωσης, το ευρωπαϊκό τμήμα της ΔΟΔ θα πραγματοποιήσει στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, έκθεση σχετικά με την πρόληψη του διαβήτη, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση και να εξεταστούν σχετικά με τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα τους.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία αυτή, ο αρμόδιος για την υγεία και προστασία των καταναλωτών, κοινοτικός επίτροπος Ντέιβιντ Μπερν δήλωσε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές στους Ευρωπαίους πολίτες ότι μια υγιεινή δίαιτα και τακτική φυσική άσκηση θα τους βοηθήσει να αποφύγουν ασθένειες όπως ο διαβήτης, και αυτός είναι και ο λόγος που στηρίζουμε την πρωτοβουλία αυτή".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 November 2003 - 17:54:29 UTC