Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο λόγος στο Φανάρι
  • [02] Από ΚΤΕΟ και οι μοτοσυκλέτες
  • [03] Στοπ στις αθέμιτες διακρίσεις
  • [04] Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Σέρρες
  • [05] Παρατυπίες και προβλήματα αποκαλύπτει ο ΑΣΕΠ
  • [06] Εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας
  • [07] ''Δεν αποδείχθηκε συμμετοχή της Σωτηροπούλου''
  • [08] Νεκρός 11χρονος Παλαιστίνιος
  • [09] Μπους: Ο εκδημοκρατισμός της Μ. Ανατολής στο επίκεντρο
  • [10] Συναγερμός για άνθρακα σε αμερικανικά ταχυδρομεία
  • [11] Γαλλο-ισπανικό μέτωπο κατά ισλαμικής τρομοκρατίας
  • [12] Γαλλία: Κατάργηση αργίας για την ενίσχυση των ηλικιωμένων
  • [13] Νέα συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
  • [14] Συμπόσιο για την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [15] UEFA: Περούτζια - Αρης 2-0

    [01] Ο λόγος στο Φανάρι

    7/11/2003 9:25:00 πμ

    Η Εκκλησία της Ελλάδος διαμόρφωσε χθες την πρόταση που αποσκοπεί στην εκτόνωση της κρίσης με το Φανάρι. Το κείμενο που υπερψηφίστηκε, προβλέπει την αποστολή του καταλόγου των μητροπολιτών των Νέων Χωρών στον Πατριάρχη προς άσκηση των δικαιωμάτων του, που είναι η προσθαφαίρεση ονομάτων, αλλά η τελική έγκριση παραμένει αρμοδιότητα της Ελλαδικής Εκκλησίας. Επίσης επιβεβαιώνει το σεβασμό στο ισχύον καθεστώς, με σεβασμό όμως των νόμων του κράτους. Ο λόγος τώρα ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο θα μεταφέρει τις αποφάσεις επιτροπή Αρχιερέων.

    Σημειωτέον ότι η χθεσινή ψηφοφορία συνοδεύτηκε από την αντίδραση εννέα μητροπολιτών που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας ότι καταστρατηγείται η ουσία της Πράξης του 1928.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Απόφαση με αποχωρήσεις

    [02] Από ΚΤΕΟ και οι μοτοσυκλέτες

    7/11/2003 11:43:00 πμ

    Και οι μοτοσικλέτες θα περάσουν τις πύλες των ΚΤΕΟ από το 2004. Η αρχή θα γίνει από τα μικρού κυβισμού δίκυκλα και συγκεκριμένα από 50 έως 120 κυβικά, καθώς όπως έχει προκύψει από σχετική μελέτη, οι μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτες είναι καλύτερα συντηρημένες, αφού οι οδηγοί τους κάνουν και μεγάλα ταξίδια. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Mεταφορών Χρίστος Βερελής, με αφορμή την Ημέρα της Μοτοσικλέτας, στο πλαίσιο της οποίας, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από ΚΤΕΟ θα περνούν και όλες οι μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες που εισάγονται, ανεξάρτητα από ηλικία και κυβισμό. Ο τεχνικός έλεγχος, που θα αφορά κυρίως φρένα, συστήματα ασφαλείας και θόρυβο, θα γίνεται από αμιγώς ιδιωτικά ΚΤΕΟ, τα οποία θα καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο από αυτά των αυτοκινήτων, ενώ το κόστος για να περάσει ένα δίκυκλο από τεχνικό έλεγχο θα είναι πολύ χαμηλό.

    Στο 8% το ΦΠΑ για τα κράνη

    Η συχνότητα του ελέγχου προσδιορίζεται στη διετία αν και μελετάται το ενδεχόμενο της τετραετίας, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των δικύκλων στην Ελλάδα, πάνω από δύο εκατομμύρια, και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να περάσουν όλα μέσα σε δύο χρόνια.

    Η έναρξη του μέτρου των ΚΤΕΟ στα δίκυκλα αναμένεται στο τέλος του 2004. Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων για τα δίκυκλα και τους μοτοσικλετιστές.

    Για την οδήγηση διαφοροποιείται η μέχρι τώρα Α1 κατηγορία, όπου τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών αποκτούσαν άδεια οδήγησης για μοτοσικλέτες έως 125 κυβικά και αντικαθίσταται από την Α με την οποία ο κάτοχος θα μπορεί να οδηγεί δίκυκλο μέχρι 400 κυβικά. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε όσους αποκτούν δίπλωμα αυτοκινήτου, να γίνονται κάτοχοι διπλώματος για μοτοποδήλατα μέχρι 50 κυβικά. Για τα κράνη, ύστερα από πρόταση του υπουργείου Μεταφορών, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπέβαλε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 8%. Τα γραφεία ενοικίασης δικύκλων υποχρεούνται στο εξής να παρέχουν στους ενοικιαστές κράνη ειδικού τύπου, εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές. Με τροπολογία, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, θα θεωρείται αδίκημα και θα διώκονται οι δημοτικές αρχές, που τοποθετούν "σαμαράκια" στους δρόμους, χωρίς να τηρούνται οι επιβαλλόμενες προδιαγραφές. Όλες οι εξατμίσεις, που αφορούν τα δίκυκλα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένου τύπου. Επίσης, υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία ζώνης 5 μέτρων στα φανάρια, με ειδική σήμανση, για την αναμονή των δικύκλων. Όσον αφορά τους αγώνες μοτοσικλετών στην Ελλάδα, στη χώρα μας υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και το υπουργείο Μεταφορών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο του ΚΟΚ, περί μηχανοκίνητου αθλητισμού, ώστε το άθλημα να αποκτήσει ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    ''Ημέρα της Μοτοσικλέτας''

    Το Σάββατο διοργανώνεται στο Ζάππειο εκδήλωση για την "Ημέρα της Μοτοσικλέτας", στο πλαίσιο της οποίας θα λειτουργήσει έκθεση με φωτογραφικό υλικό, έργα τέχνης, που αφορούν τα δίκυκλα, έκθεση νέων μοντέλων μηχανών και συναυλία. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Όσον αφορά την πρόοδο του προγράμματος των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής, έχει ήδη υλοποιηθεί το 60% του αρχικού προγράμματος ενώ προχωρά πιλοτικά το πρόγραμμα για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, σε τέσσερις δήμους, Λάρισα, Ψυχικό, Μεσολόγγι και Καρδίτσα, ενώ σύντομα θα ενταχθούν στο σύστημα χρηματοδότησης και οι υπόλοιποι 14 δήμοι, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων.

    [03] Στοπ στις αθέμιτες διακρίσεις

    7/11/2003 11:38:00 πμ

    "Φρένο" στα φαινόμενα ρατσισμού και διακρίσεων, στον δημόσιο η στον ιδιωτικό τομέα, προσπαθούν να θέσουν με το νομοσχέδιο κατά των αθέμιτων διακρίσεων που παρουσίασαν την Πέμπτη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος και Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται κάθε άμεση η έμμεση διάκριση, που αφορά φυλετικές η εθνικές διαφορές, θρησκευτικές, και σεξουαλικές προτιμήσεις. Ο νόμος προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους στους παραβάτες και αποζημίωση υπέρ των θυμάτων. Η σύνταξη του νομοσχεδίου εναρμονίζει τις κοινοτικές οδηγίες 2000/43 και 2000/78 με την ελληνική νομοθεσία, ενώ όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τις ρυθμίσεις ορίζεται η έννοια της ίσης μεταχείρισης και εισάγονται νομικά μέσα δικαστικής και διοικητικής προστασίας, ώστε να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη διάκριση.

    Ποινικές κυρώσεις για κάθε παράβαση

    Το πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου, περιλαμβάνει την πρόσβαση στην εργασία και την απασχόληση, τη διαμόρφωση, εξέλιξη και λύση εργασιακής σχέσης, την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές παροχές, καθώς και την πρόσβαση στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης της στέγης.

    Κύριος άξονας του σχεδίου νόμου είναι η απαγόρευση όχι μόνο της άμεσης διάκρισης, αλλά και κάθε μορφής συγκεκαλυμμένης διάκρισης για τους παραπάνω λόγους. Σε περίπτωση παράβασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης, το θύμα διαθέτει ένα πλήρες σύστημα έννομης προστασίας, που αντιστρέφει εν μέρει το βάρος απόδειξης και αρκεί να αποδείξει γεγονότα από τα οποία να μπορεί να συναχθεί διάκριση.

    Το σύστημα προστασίας ολοκληρώνεται με ποινικές κυρώσεις που περιλαμβάνουν φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή για όσους με πρόθεση παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής κατά τη συναλλακτική διάθεση αγαθών ή υπηρεσιών στο κοινό".

    Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται επίσης η παροχή συνδρομής από το Συνήγορο του Πολίτη στα θύματα αθέμιτων διακρίσεων από τη δημόσια διοίκηση και συνιστάται Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Στο πλαίσιο της απασχόλησης, θα αξιοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Η Επιτροπή Ίσης Μεταχείρισης θα επιλαμβάνεται καταγγελιών και θα δρα καταρχήν συμφιλιωτικά προκειμένου να αποκατασταθεί τυχόν προσβολή. Εντούτοις, σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της ίσης μεταχείρισης και αποτυγχάνει η συμφιλιωτική δράση, η υπόθεση θα παραπέμπεται στον εισαγγελέα και σε κάθε άλλη τυχόν αρμόδια κυρωτική αρχή.

    [04] Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Σέρρες

    7/11/2003 10:18:00 πμ

    Στις Σέρρες μεταβαίνει σήμερα, ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο της πόλης και το πρότυπο σχολείο Ειδικής Αγωγής. Στη συνέχεια θα μεταβεί στον καποδιστριακό Δήμο Ροδολίβους, όπου θα επισκεφθεί το ολοήμερο δημοτικό σχολείο και τα εκτελούμενα εκεί αθλητικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος ''Ελλάδα 2004''.

    [05] Παρατυπίες και προβλήματα αποκαλύπτει ο ΑΣΕΠ

    7/11/2003 9:58:00 πμ

    Όργιο παρατυπιών από τους δήμους στο θέμα των προσλήψεων, αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2002, που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής διαπιστώθηκαν προβλήματα στα στοιχεία και στα δικαιολογητικά, που καταθέτουν οι υποψήφιοι των διαγωνισμών, που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις για τον έλεγχό τους. Επίσης, προβλήματα εντοπίστηκαν στις συμβάσεις ανάθεσης έργου σε φυσικά πρόσωπα, σε υπαναχωρήσεις δήμων, που επιχειρούν ανάκληση προκηρύξεων κυρίως για διαγωνισμούς, που έχουν αποφασίσει οι προκάτοχοί τους, ενώ άλλοι δήμοι εκδίδουν αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό προκηρύξεων και τέλος επισημάνθηκαν προβλήματα με την καθυστέρηση αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Προτάσεις

    Βάσει αυτών, το ΑΣΕΠ συνέταξε προτάσεις για τη διευθέτηση των προβλημάτων και τις υπέβαλε στους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα, προτείνει:

    Νομοθετική ρύθμιση, που θα υπαγάγει τις συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα σε μια αντικειμενική διαδικασία υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία, καθώς και να περιορίζεται ο αριθμός των συμβάσεων έργου μόνο στις γνήσιες συμβάσεις έργου. Νομοθετική ρύθμιση για να τεθούν υπό επανεξέταση όλες οι εξαιρέσεις από το σύστημα προσλήψεων. Να θεσμοθετηθεί επιτροπή με συμμετοχή και του ΑΣΕΠ, η οποία αφού εξετάσει τους λόγους της εξαίρεσης και τους ενδιαφερόμενους φορείς, να εισηγηθεί υπεύθυνα στην κυβέρνηση για τις εξαιρέσεις, που δικαιολογημένα πρέπει να διατηρηθούν και τις λοιπές, που πρέπει να καταργηθούν. Προτείνει επίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να παρέμβει, ώστε οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ να προγραμματίζουν τις προσλήψεις τακτικού μη διοικητικού προσωπικού τους, ώστε να εκδίδουν μόνο μία προκήρυξη ανά εξάμηνο. Με φροντίδα του ΑΣΕΠ να οργανωθεί αποτελεσματικότερη διαδικασία κατάταξης των υποψηφίων χωρίς δικαιολογητικά, αλλά μόνο με τα στοιχεία, που δηλώνουν στην αίτησή τους. Η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνεται μόνο από τους διοριστέους σε χρόνο, που θα καθορίζεται από την προκήρυξη. Το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει στο ΔΙΚΑΤΣΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων.

    [06] Εκρήξεις στο κέντρο της Αθήνας

    6/11/2003 11:59:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Πυρκαγιά ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας έπειτα από εκρήξεις, την Πέμπτη το βράδυ, περίπου στις 23:00, επί της οδού Μητροπόλεως 41, 43 και 45, έξω από υποκαταστήματα των τραπεζών Κύπρου, Εμπορικής και Eurobank. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 10 άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και φορούσαν κουκούλες και κράνη σταμάτησαν στο σημείο όπου βρίσκονται οι Τράπεζες, τοποθέτησαν εξωτερικά των καταστημάτων εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από γκαζάκια και αφού τους πυροδότησαν επιβιβάστηκαν στα δίκυκλά τους και εξαφανίστηκαν. Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, οι πυρκαγιές σβήστηκαν πριν πάρουν διαστάσεις. Μεγαλύτερες ζημιές έχει υποστεί το υποκατάστημα της Eurobank. Η οδός Μητροπόλεως παρέμεινε αποκλεισμένη ενώ αστυνομικοί περιπολούν σε όλη την Αθήνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση καμία οργάνωση.

    [07] ''Δεν αποδείχθηκε συμμετοχή της Σωτηροπούλου''

    7/11/2003 11:33:00 πμ

    Την αθώωση της Αγγελικής Σωτηροπούλου ζήτησε η συνήγορός της Δάφνη Βαγιανού, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη ''17 Νοέμβρη''. Σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης, δεν αποδείχθηκε από τη διαδικασία ότι η Αγγελική Σωτηροπούλου συμμετείχε στη ''17 Νοέμβρη'' και πως ήταν συνεργός σε κάποιο από τα χτυπήματα της οργάνωσης.

    Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των μαρτύρων

    Η κυρία Βαγιανού αμφισβήτησε τις καταθέσεις των μαρτύρων, που έχουν αναγνωρίσει την Αγγελική Σωτηροπούλου, εμπλέκοντάς την στις υποθέσεις της έκρηξης στον Πειραιά και της δολοφονίας του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της κυρίας Βαγιανού το λόγο θα πάρει η Ιωάννα Κούρτοβικ, δεύτερη συνήγορος της Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    Στο νοσοκομείο για οφθαλμολογικές εξετάσεις ο Σάββας Ξηρός

    Στο μεταξύ, το πρωί, ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε στην οφθαλμολογική κλινική του γενικού κρατικού νοσοκομείου Αθηνών για να υποβληθεί σε εξετάσεις στα μάτια.

    [08] Νεκρός 11χρονος Παλαιστίνιος

    7/11/2003 11:41:00 πμ

    Ένας 11χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή από έκρηξη οβίδας ισραηλινού τεθωρακισμένου άρματος στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές. Ο Μαχμούντ αλ Κάγεντ χτυπήθηκε από θραύσματα οβίδας στο στήθος, την ώρα που έπαιζε με φίλο του κοντά στο Κάρνι, ένα από τα σημεία ελέγχου ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το ισραηλινό έδαφος. Νωρίτερα, δύο Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στον φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, ακόμη ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε την Παρασκευή στον καταυλισμό προσφύγων Ελ Μογάζι, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

    [09] Μπους: Ο εκδημοκρατισμός της Μ. Ανατολής στο επίκεντρο

    7/11/2003 10:19:00 πμ

    Προτεραιότητα των ΗΠΑ αποτελεί, τώρα, η προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την Πέμπτη, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον για τη Μ. Ανατολή, την οποία ο Λευκός Οίκος έσπευσε να χαρακτηρίσει νέα προσέγγιση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Μπους παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η μακρόχρονη πολιτική της Δύσης να κλείνει τα μάτια στην έλλειψη ελευθερίας στη Μ. Ανατολή. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπάρχει μία περιοχή στον πλανήτη μας όπου δεν έχει ριζώσει η δημοκρατία, η αραβική Μ. Ανατολή. Ο Τζορτζ Μπους έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πόσο λάθος κάνουν όσοι επιρρίπτουν στο Ισλάμ την ευθύνη για την έλλειψη δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή, αφού, όπως είπε, μπορεί να συνάδει το Ισλάμ και η αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση.

    Απαραίτητες οι δημοκρατικές αλλαγές

    Οι ηγέτες της περιοχής, συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πρέπει ν' αποφασίσουν εάν θέλουν να τους θυμούνται οι συμπολίτες τους για τον εκδημοκρατισμό στον οποίο προχώρησαν ή για τα εμπόδια τα οποία παρενέβαλαν στη διαδικασία αυτή.

    Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τους ηγέτες συμμαχικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρών, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, να προωθήσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Ο μόνος δρόμος για τον παλαιστινιακό λαό είναι η δημοκρατία, τόνισε ο Μπους ο οποίος πρόσθεσε πως όπως η Αίγυπτος άνοιξε το δρόμο για την ειρήνη, έτσι και τώρα θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την προώθηση της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εν συνεχεία στην κατάσταση στο Ιράκ: αν δεν στεφθεί μ' επιτυχία ο εκδημοκρατισμός στη χώρα αυτή, είπε, κερδισμένοι θα βγουν οι τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο. "Η δημοκρατία θα επιτύχει στο Ιράκ", έσπευσε να προσθέσει επαναλαμβάνοντας ότι η εγκατάσταση ενός δημοκρατικού καθεστώτος στο Ιράκ θα είναι ''ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρη η περιοχή''.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του Ιράν, κάλεσε τους ηγέτες της χώρας αυτής να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του λαού τους που ζητεί δημοκρατικές αλλαγές.

    Η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στις δημοκρατικές ελπίδες το λαού της γιατί αλλιώς θα χάσει κάθε νομιμότητα, πρόσθεσε ο Μπους.

    Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον, Ρομπ Γουάτσον, επισημαίνει πως ο λόγος αυτός του Μπους μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό σημείο της προεδρικής του θητείας.

    Πηγές: BBC GREEK, ΑΠΕ

    [10] Συναγερμός για άνθρακα σε αμερικανικά ταχυδρομεία

    7/11/2003 9:59:00 πμ

    Μνήμες του 2001, όταν οι ΗΠΑ ασφυκτιούσαν κάτω από την απειλή της επίθεσης με βιολογικά όπλα, ξύπνησε το σήμα συναγερμού που χτύπησε χθες σε στρατιωτική εγκατάσταση στη νοτιοανατολική Ουάσινγκτον, όπου διαχωρίζεται χειρωνακτικά η αλληλογραφία, καθώς οι αισθητήρες των μηχανημάτων ανίχνευσαν σπόρια άνθρακα. Αμέσως δόθηκε σήμα για κλείσιμο άλλων δέκα ταχυδρομικών γραφείών για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου των αμερικανικών ταχυδρομείων στην εφημερίδα Washington Post, δεν υπάρχει ένδειξη ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους μολύνθηκαν από τον άνθρακα.

    Τα τελικά αποτελέσματα των έλεγχων εντός διημέρου

    Την ύπαρξη σπορίων άνθρακα έχουν δείξει μέχρι στιγμής δύο προκαταρκτικά τεστ. Ωστόσο η τελική επιβεβαίωση των πρόσθετων ελέγχων αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα το επόμενο 48ωρο.

    Υπενθυμίζεται ότι επιστολές με σπόρια άνθρακα ευθύνονται για τον θάνατο πέντε ατόμων στις ΗΠΑ, πριν δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων ήταν και δυο υπάλληλοι των αμερικανικών ταχυδρομείων.

    Από τότε η υπηρεσία τοποθέτησε αυτόματους βιολογικούς αισθητήρες στις εγκαταστάσεις της προκειμένου να ανιχνεύονται άμεσα οι θανατηφόροι βιολογικοί παράγοντες που εισέρχονται στο χώρο.

    [11] Γαλλο-ισπανικό μέτωπο κατά ισλαμικής τρομοκρατίας

    7/11/2003 10:59:00 πμ

    Οι αστυνομικές ηγεσίες χωρών της Μεσογείου πρόκειται να συναντηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Παρίσι, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας της Γαλλίας και της Ισπανίας, με στόχο την με στόχο τη δημιουργία μια ζώνης ασφάλειας στη δυτική Μεσόγειο. Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών η συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος κορυφαίοι αστυνομικοί αξιωματικοί από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, θα ασχοληθεί με τους τρόπους αντιμετώπισης της "ισλαμικής τρομοκρατίας". Επιπλέον Γαλλία και Ισπανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για τη δημιουργία κοινής ομάδας, που θα διερευνά τους οικονομικούς πόρους, από τους οποίους προέρχονται τα έσοδα των τρομοκρατών.

    [12] Γαλλία: Κατάργηση αργίας για την ενίσχυση των ηλικιωμένων

    7/11/2003 10:56:00 πμ

    Μια ημέρα παραπάνω κάθε χρόνο θα ζητήσει η Γαλλία από τους πολίτες της να δουλεύουν, ώστε να χρηματοδοτήσουν ένα βελτιωμένο σύστημα φροντίδας των ηλικιωμένων και των ανάπηρων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το θάνατο 15.000 Γάλλων, κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας, το καλοκαίρι λόγω του καύσωνα. ''Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν ένα φονικό καλοκαίρι. Μας έδειξε πως έχουμε καθήκον να κινητοποιηθούμε για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους'', δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν.

    Σε πνεύμα αλληλεγγύης

    Ο Ραφαρέν επισήμανε πως θα ζητηθεί από τις εταιρίες και τα σωματεία εργαζομένων να επιλέξουν ποια δημόσια αργία ή μη εργάσιμη ημέρα θα δουλέψουν.

    Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί ανάμεσα στην 1η Ιουλίου 2004 και την 1η Ιουλίου 2005.

    Σκοπός του είναι να συγκεντρωθεί το ποσό του 1,9 δις ευρώ το χρόνο που θα χρησιμοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας.

    ''Για να χρηματοδοτήσουμε αυτόν τον τομέα χρειαζόμαστε μια συνεισφορά που να γίνει μέσα σε πνεύμα αδελφότητας και αλληλεγγύης. Οι εργαζόμενοι θα χαρίσουν μια εργάσιμη ημέρα και οι εταιρίες τα κέρδη μιας ημέρας'', τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το μέτρο αυτό δεν θα έχει άμεση επίπτωση στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση σχεδίαζε να καταργήσει την αργία της Πεντηκοστής, που συνήθως πέφτει μέσα στο Μάιο. Όμως, μετά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των εργοδοτών απέσυρε την ιδέα.

    [13] Νέα συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    7/11/2003 12:01:00 μμ

    Η είδηση της νέας πτώσης αμερικανικού ελικοπτέρου κοντά στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ, πάγωσε σήμερα το αίμα των Αμερικανών, μόλις μία ημέρα μετά την κηδεία των 15 εκ των 16 στρατιωτών που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την κατάρριψη ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου Chinook, την περασμένη Κυριακή, στη Φαλούτζα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και οι έξι επιβαίνοντες είναι νεκροί, ενώ ο αμερικανικός στρατός προς το παρόν δεν γνωρίζει αν η συντριβή του ελικοπτέρου Blackhawk οφείλεται σε εχθρική επίθεση ή σε μηχανική βλάβη. Εν τω μεταξύ, χθες άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και επτά τραυματίσθηκαν, όταν αμερικανική φάλαγγα δέχθηκε επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στη Μοσούλη.

    Τσένι: Θα πράξουμε το καθήκον μας στο Ιράκ

    Κι ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις προσπαθούν να ρίξουν φως σε αυτές τις νέες επιθέσεις, την ίδια ώρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι διαβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρεκκλίνουν από τον στόχο τους να απελευθερώσουν το Ιράκ από τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου.

    "Η ελευθερία ακόμα έχει εχθρούς στο Ιράκ. Αυτοί οι τρομοκράτες στοχεύουν την μεγάλη ευημερία και την ελευθερία που παρέχουμε στον ιρακινό λαό. Αλλά θα παραμείνουμε μέχρι και ο τελευταίος από αυτούς αντιμετωπιστεί και νικηθεί" είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής βραδιάς τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την προεκλογική εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Μπεν Νάιτχορς Κάμπελ από το Κολοράντο.

    [14] Συμπόσιο για την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων

    6/11/2003 11:12:00 μμ

    "Η επόμενη μέρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι" ήταν το θέμα συμποσίου που διοργάνωσε την Πέμπτη η εφημερίδα International Herald Tribune στο ξενοδοχείο Χίλτον. Στη διοργάνωση για την προοπτική της Ελλάδας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, η δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Μπακογιάννη, η επίτροπος της ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ι. Πατέλλης και οι βουλευτές της ΝΔ, Φ. Πάλλη-Πετραλιά και Γ. Αλογοσκούφης. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε, επίσης, έρευνα της Κάπα-Research σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Ευοίωνες οι προοπτικές για τον τουρισμό μετά το 2004

    Αντίθετα, αισιόδοξος για τη μετά-ολυμπιακή εποχή εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι πετυχημένοι αναφέροντας ότι θα εξασφαλιστούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η διοργάνωση των Αγώνων θα αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης της χώρας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ενώ ανέφερε ότι η γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία θα εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από την επιτυχή φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ιωάννης Πατέλλης, ο οποίος ανέφερε ότι κατά το μετά-ολυμπιακό έτος 2005 θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία του τουρισμού.

    Διαμαντοπούλου: ''Η Αθήνα θα ωφεληθεί''

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην καταλυτική σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων για την οικονομική μεγέθυνση και την πολεοδομική αναγέννηση των χωρών που τους φιλοξένησαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κα Διαμαντοπούλου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι τη δεκαετία του '80 θεωρούνταν επιζήμιοι ενώ αλλαγή υπήρξε από τη διοργάνωση του Λος Άντζελες (1984) και μετά καθώς οι χώρες που διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς άρχισαν να προσελκύουν επενδυτές.

    Για την Ελλάδα και τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται η κ. Διαμαντοπούλου είπε: ''Η επιτάχυνση των έργων κοστίζει, όμως το κόστος μπορούμε να το αποσβέσουμε'', ενώ αναφέρθηκε στις υποδομές που θα μείνουν στη χώρα μας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στα οφέλη που θα προκύψουν για την εικόνα της χώρας διεθνώς. Τέλος, επεσήμανε την ευθύνη που έχουν οι επιχειρήσεις για να καινοτομήσουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν υποδομές και συστήματα για μία Ελλάδα που έχει ως ορίζοντα ολόκληρο τον κόσμο.

    ''Η κοινωνία πρέπει να αξιοποιήσει τους Ολυμπιακούς''

    Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με αδιαφορία ενώ επεσήμανε ότι η κοινωνία συνολικά καλείται να αξιοποιήσει την δοκιμασία, την εμπειρία και τις προοπτικές που ανοίγει για αυτήν το κολοσσιαίο αυτό εγχείρημα.

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα του συνεδρίου η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, τονίζοντας ότι έχουν δαπανηθεί περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τόνισε ότι "όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα φέρει στο μικροσκόπιο τη νομιμότητα των συμβάσεων".

    [15] UEFA: Περούτζια - Αρης 2-0

    7/11/2003 12:22:00 πμ

    Ένα αυστηρό πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής στο 88΄ "ψαλίδισε" τις ελπίδες του Αρη για πρόκριση στον Γ΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "κίτρινοι" γνώρισαν την ήττα με 2-0 από την Περούτζια στο "Ρενάτο Κούρι", καθώς ο Μαρτζιότα ευστόχησε από τη "βούλα", ενώ νωρίτερα (στο 46΄) ο ίδιος παίκτης είχε ανοίξει το σκορ. Η ρεβάνς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 27 Νοεμβρίου. Ο Ολε Σκόμποε στο ντεμπούτο του στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο αποδείχθηκε άψογα "διαβασμένος".

    Έστησε την ομάδα κατά τρόπο τέτοιο ώστε η Περούτζια αδυνατούσε να δημιουργήσει την κλασσική ευκαιρία σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο. Σίγουρα, έπαιξαν ρόλο και οι σημαντικές απουσίες των Βρύζα και Ζε Μαρία, αλλά και ο Σέρσε Κόσμι που άφησε στον πάγκο τον Κώστα Λουμπούτη, έναν πρώην "Αρειανό" που γνώριζε όσο κανείς άλλος τους παλιούς του συμπαίκτες.

    Βέβαια, ο Τζέι Μπόθροϊντ ήταν μόνιμη πηγή κινδύνων για τους Θεσσαλονικείς και είχε κάποιες καλές στιγμές στο 10΄, το 15΄ και το 29΄ όμως ο Γκίτκος είχε σωστές τοποθετήσεις. Στο 34΄ κεφαλιά του Μαρτζιότα έφυγε λίγο άουτ, ενώ στο 42΄ ο Κώστας Φραντζέσκος βρέθηκε σε πολύ πλεονεκτική θέση, στην ευθεία του τέρματος και λίγο έξω από την περιοχή, όμως το σουτ που επιχείρησε πήγε πολύ μακριά... Μια φάση που λίγα χρόνια πριν ο έμπειρος μέσος θα είχε "τελειώσει".

    Όμως ό,τι έχτιζε σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο ο Αρης, το γκρέμισε μέσα σε δευτερόλεπτα στο δεύτερο ημίχρονο. Πριν καν συμπληρωθεί το 46ο λεπτό, ένα λάθος που έγινε στη δεξιά πλευρά της άμυνας των "κίτρινων" εκμεταλλεύθηκε ο Μαρτζιότα και με κοντινό σουτ άνοιξε το σκορ. Η ελληνική ομάδα μπορούσε απαντήσει άμεσα, όμως στο 52΄ ο Λαζανάς έχασε μοναδική ευκαιρία, στέλνοντας τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Κάλατς.

    Οι παίκτες του Σκόμποε δεν το έβαλαν κάτω. Στο 65΄ ένα από τα... παλιά καλά φάουλ του Φρατζέσκου "έξυσε" το δοκάρι, αλλά ένα λεπτό αργότερα η Περούτζια έφτασε μια "ανάσα" από το δεύτερο γκολ όταν ο Πασσαλής απέκρουσε πάνω στη γραμμή το εξ΄ επαφής σουτ του Τεντέσκο.

    Ο γρήγορος ρυθμός παρέμεινε έως το τέλος, με τον Αρη να έχει ισορροπήσει απόλυτα το παιχνίδι, ομως εκ των πραγμάτων είχε "ανοίξει" την άμυνά του κι η Περούτζια είχε κάποιες ευκαιρίες. Ωστόσο, χρειάστηκε να εξαντλήσει την αυστηρότητά του ο διαιτητής Μέντεθ για να αξιοποιήσει μία από αυτές, όταν στο 88΄ ο Καραλιόπουλος μάρκαρε (έβαλε και το χέρι του) τον Μπερετόνι στην περιοχή και ο Ισπανός ρέφερι όχι μόνο καταλόγισε το πέναλτι αλλά τιμώρησε με κόκκινη κάρτα τον αμυντικό του Αρη! Ο Μαρτζιότα ευστόχησε στην "εσχάτη των ποινών" και διαμόρφωσε το τελικό 2-0, σκορ που φέρνει την Περούτζια "αγκαλιά" με την πρόκριση στους "32" της διοργάνωσης.

    Διαιτητής: Μέντεθ (Ισπανία)

    Κίτρινες: Ινιόφο, Ντο Πράντο, Μαρτζιότα Κόκκινη: 88΄ Καραλιόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ: Κάλατς, Ντιαμουτένε, Ντι Λορέτο, Ινιόφο, Ντο Πράντο, Τεντέσκο, Ομπόντο (90΄ Λουμπούτης), Φουζάνι (46΄ Γκάτι), Γκρόσο, Μαρτζιότα, Μπόθροϊντ (75΄ Μπερετόνι)

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Καραλιόπουλος, Κούσας, Μαλλούς, Κατσιαρός, Παπαδόπουλος, Σελάντερ, Πασσαλής, Φρατζέσκος, Κυζερίδης, Λαζανάς (80΄ Καζαντζής)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 November 2003 - 10:22:24 UTC