Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: Κάλεσμα στην προοδευτική πλειοψηφία
  • [02] Βραβεία στην ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ απένειμε το FBI
  • [03] Επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα
  • [04] Η αποχώρηση της Παπαζώη
  • [05] Περιοδεία στην Κρήτη του Κ. Καραμανλή
  • [06] Παπαρήγα: ''Γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις''
  • [07] Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις εκρήξεις
  • [08] Συμπλοκή με τσεκούρι στην Κομοτηνή
  • [09] Αποστάσεις Κομισιόν στο ''φλερτ'' Μπερλουσκόνι-Πούτιν
  • [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία
  • [11] Ολοκληρώθηκε η υπεράσπιση της Σωτηροπούλου
  • [12] Γεωργία: Eπίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση
  • [13] Σε ρόλο ''πυροσβέστη'' ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα
  • [14] Η Αυστρία αναβάλλει την υπογραφή των συνθηκών ένταξης
  • [15] Ανησυχεί για την Τσετσενία ο ΟΗΕ
  • [16] Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις για το Γκουαντάναμο
  • [17] Η γερμανική Γερουσία μπλοκάρει το Σρέντερ
  • [18] Κύπρος: Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο ψευδοκράτος
  • [19] Αμερικανικό σώμα ''στο κατόπι'' Χουσεΐν - Μπιν Λάντεν
  • [20] Τουρκία: ''Δε θα πάμε στο Ιράκ''
  • [21] Νέες οικονομικές απάτες ανακάλυψε το ΣΔΟΕ
  • [22] Μέτρα για την τιμή της πατάτας
  • [23] Πιστοποιητικό μεταγραφών πήρε η ΑΕΚ από FIFA
  • [24] Ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση στο κύπελλο
  • [25] ''Ξαναγεννήθηκε'' ο Μωυσής του Μιχαήλ Αγγελου
  • [26] Games@office για καλύτερες αποδόσεις!
  • [27] Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός πολυμέσων Mobius
  • [28] Μουσικά βραβεία MTV στο Εδιμβούργο
  • [29] Ενώνουν τις δυνάμεις τους Sony και BMG

    [01] Σημίτης: Κάλεσμα στην προοδευτική πλειοψηφία

    7/11/2003 6:52:00 μμ

    "Το έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει την τετραετία αυτή μια από τις πιο παραγωγικές της μεταπολίτευσης, γιατί δεν αρχίζει και τελειώνει στις μακέτες", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας το νέο νοσοκομείο Σερρών. Ο πρωθυπουργός, επιτέθηκε εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, για λαϊκισμό και υποβιβασμό της πολιτικής σε ανεύθυνα συνθήματα. Όμως παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση στη "μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία", η οποία όπως είπε, "πρέπει να κάνει και θα κάνει αισθητή την παρουσία της, ώστε να ακυρώσει κάθε σενάριο αναχρονισμού, λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης".

    Οι στόχοι της επόμενης τετραετίας

    Ο κ. Σημίτης, ανέφερε η κυβέρνηση, κάνει πραγματικότητα το όραμα της ισχυρής Ελλάδας, τονίζοντας ότι η πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, που πλέον συγκλίνει με τις ανεπτυγμένες χώρες της Ένωσης.

    Οριοθετώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας, έθεσε ως βασικές προτεραιότητες, την αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματος, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ελλήνων πολιτών και την περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα υγείας τόνισε πως οι δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 1995, οδηγώντας στη δημιουργία νέων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, σε επενδύσεις σε μέσα και εξοπλισμό, αλλά και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, και δεσμεύτηκε για αύξηση των πόρων στην υγεία, από το 2,7% στο 4% του ΑΕΠ το 2008.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης την εικόνα της εξέλιξης της ευρύτερης περιοχής, καθώς το 1982, το ΑΕΠ του Νομού Σερρών ανερχόταν σε 150 δισ. δρχ. Περίπου, ενώ το 1992 ανήλθε σε 300 δισ. δρχ. και το 2002 σε 600 δισ. δρχ., θεωρώντας αποτέλεσμα της πολύπλευρης και ισορροπημένης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής που εφάρμοσε και εφαρμόζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

    Τέλος επιτέθηκε στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για δυσκίνητη πολιτική που επηρεάζεται από μικρά και μεγάλα συντεχνιακά συμφέροντα που δεν υπερασπίζει το συμφέρον της κοινωνίας και με υποκρισία, ικανοποιεί κάθε αίτημα, που τίθεται, λύνοντας ως δια μαγείας κάθε πρόβλημα, χωρίς η οποιαδήποτε προσπάθεια να εντάσσεται σ΄ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον.

    Εγκαίνια και πρότυπου σχολείου

    Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε, και το νέο σχολείο ειδικής αγωγής των Σερρών, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο νέο νοσοκομείο της πόλης και το οποίο στεγάζει το ειδικό νηπιαγωγείο και το δημοτικό, καθώς και την ειδική σχολή τεχνικής εκπαίδευσης.

    Το σχολείο αυτό, που λειτουργεί πιλοτικά, στεγάζεται σε κτίριο 8.000 τετραγωνικών μέτρων και κόστισε 1,2 δισ. δραχμές. Μπορεί να δεχθεί μαθητές από όλη τη βόρεια Ελλάδα και περιλαμβάνει εργαστήρια για την εκπαίδευση των παιδιών, πισίνα και υδροθεραπευτήριο, κλειστό γυμναστήριο, μαγειρεία, οικοτροφεία κλπ.

    Ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε και το Ροδολίβος, όπου στο μικρό αυτό δήμο των Σερρών εκτελέστηκαν την τελευταία τριετία έργα, που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ.

    Μεταξύ των έργων που έγιναν περιλαμβάνεται και το ολοήμερο σχολείο, που είναι το μοναδικό στο είδος του από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι τον Εβρο.

    Στην ομιλία του στην κεντρική πλατεία του δήμου, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ''για μας δεν υπάρχει ξεχασμένη Ελλάδα. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα, που έχει γνώση, θέληση και όραμα για να αναπτυχθεί''.

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακήρυξε τον πρωθυπουργό επίτιμο δημότη και του χάρισε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ενώ ο γυναικείος συνεταιρισμός προσέφερε στον κ. Σημίτη προϊόντα της περιοχής και η Μουσικοδραματική Ομάδα του δήμου μία φυσαρμόνικα.

    Σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Παγγαίου θα διαδραματίσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις, καθώς και η πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και προδιαγραφών, που ολοκληρώνεται μέσω του προγράμματος ''Ελλάδα 2004''.

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νομό Σερρών ολοκληρώθηκε με μία βόλτα στον πεζόδρομο του δήμου Ροδολίβους, όπου σε καφενείο του δήμου οι τοπικές αρχές παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του.

    Πολυδύναμο Κέντρο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ατόμων με αναπηρίες

    "Η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τα άτομα με αναπηρίες ως ενεργούς πολίτες που είναι ισότιμοι με όλους τους άλλους", δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο Πολυδύναμο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ατόμων με αναπηρίες στις Σέρρες.

    "Έσπασε η λογική του ιδρυματισμού στην αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρία", δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν 1.274 τμήματα ένταξης ατόμων με αναπηρίες σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 286 ειδικές σχολικές μονάδες και 61 ειδικά εργαστήρια.

    Το Πολυδύναμο Κέντρο των Σερρών διαθέτει ειδικό νηπιαγωγείο, ειδικό δημοτικό σχολείο και εργαστήριο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

    [02] Βραβεία στην ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ απένειμε το FBI

    7/11/2003 5:39:00 μμ

    Βραβεία στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έδωσε ο αρχηγός του FBI, Ρόμπερτ Μούλερ, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Μούλερ βράβευσε τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Φώτη Νασιάκο, τον αρχηγό της ΕΥΠ κ. Παύλο Αποστολίδη, τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Στέλιο Σύρο, τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών κ. Κυριακάκη και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Τασιόπουλο.

    Αιτία, η πάταξη της τρομοκρατίας

    Τα βραβεία δόθηκαν για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα από τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, ενώ ο κ. Τασιόπουλος βραβεύτηκε για την επί σειρά ετών συμβολή του στη συνεργασία μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και FBI στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Πριν τις βραβεύσεις η αμερικανική αντιπροσωπεία, στην οποία μετείχαν και άλλα στελέχη του FBI, είχε συνομιλίες με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη και τις ηγεσίες της αστυνομίας και ΕΥΠ, με κύριο θέμα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στις συναντήσεις αυτές, συζητήθηκαν επίσης θέματα συνεργασίας στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

    [03] Επίσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα

    7/11/2003 5:17:00 μμ

    Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στο Ισραήλ. Ο κ. Σιμόν Πέρες το μεσημέρι συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γιώργο Παπανδρέου. Οι κ. Παπανδρέου και Πέρες, μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι συζήτησαν για το Μεσανατολικό με επίκεντρο τον 'Οδικό Χάρτη' και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαπιστώθηκαν δείγματα προόδου για τον 'Οδικό Χάρτη'

    Για το Μεσανατολικό, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Πέρες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δείγματα προόδου στην εφαρμογή του 'Οδικού Χάρτη' και από τις δύο πλευρές, οι οποίες κινούνται μπροστά έχοντας θέσει έναν στόχο, η μία στο πλευρό της άλλης, προκειμένου να υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την εφαρμογή του 'Οδικού Χάρτη' και από τις δύο πλευρές και το Ισραήλ έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις, όσον αφορά τα σημεία εποικισμού.

    Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στο Ισραήλ τόνισε ότι η πρώτη επιτυχία του 'Οδικού Χάρτη' είναι το γεγονός ότι τυγχάνει ευρύτατης υποστήριξης απ' όλο τον κόσμο στη Μέση Ανατολή, ενώ στο Ισραήλ τον στηρίζουν όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς.

    Ο κ. Πέρες ζήτησε "περισσότερες πρωτοβουλίες από πλευράς Κουαρτέτου (Ρωσίας, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΗΕ), το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως παράγοντας δραστηριοποίησης, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα πρόσφατης δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο, το 60% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί το Ισραήλ απειλή για την ειρήνη, ο κ. Πέρες έκανε λόγο για "στοιχείο αντισημιτισμού, αφού το Ισραήλ δεν αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ιράκ, τη Βόρεια Κορέα ή τη Λιβύη", ενώ διευκρίνισε ότι "κάθε δημοσκόπηση δεν είναι δεσμευτική και δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη σε παλαιές αντιλήψεις και αισθήματα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "υπάρχουν κάποια στοιχεία αντισημιτισμού, τα οποία συνδέονται περισσότερο με γενικότερες επικρίσεις που ακούγονται από πολλούς στην Ευρώπη και αφορούν κυρίως γενικευμένες πολιτικές που ακολούθησε ίσως το Ισραήλ και ιδιαιτέρως η κυβέρνηση Σαρόν".

    [04] Η αποχώρηση της Παπαζώη

    7/11/2003 5:11:00 μμ

    "Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει τις προσωπικές του επιλογές. Η αιτιολόγησή τους, όμως, δεν μας βρίσκει κατ΄ανάγκην σύμφωνους. Στην πολιτική όλοι και όλα κρίνονται". Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στην πρώην υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη, η οποία την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην πολιτευτεί στις ερχόμενες εκλογές.

    ''Δεν αποφεύγω τα δύσκολα''

    Η βουλευτής των Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την πρόθεσή της με επιστολή της στον Πρωθυπουργό στην οποία αναφέρει: "Με την αποχώρησή μου δεν αποφεύγω τα "δύσκολα". Αντίθετα, ξέρω και μου αρέσει να αγωνίζομαι για πράγματα που πιστεύω. Όπως αγωνίστηκα με την πρώτη μου υποψηφιότητα, το Νοέμβριο του 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει την εξουσία και διασυρόταν χυδαία".

    Στην επιστολή της η κ. Παπαζώη άφησε αιχμές τονίζοντας: "Στη δύσκολη αυτή απόφαση κατέληξα, επειδή οι όροι που διέπουν σήμερα την πολιτική ζωή του τόπου μας βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη ασυμφωνία με αρχές και αξίες που πίστευα και πιστεύω".

    [05] Περιοδεία στην Κρήτη του Κ. Καραμανλή

    7/11/2003 11:59:00 πμ

    Διήμερη επίσκεψη στους νομούς Ρεθύμνου και Χανίων πραγματοποιεί από σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα έχει σύσκεψη με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του νομού Ρεθύμνου ενώ θα επισκεφθεί τον μητροπολίτη, τον νομάρχη και τον δήμαρχο της πόλης. Αύριο, θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ενώ θα επισκεφθεί τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο δήμο Μουσούρων (Λάκκοι). Το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τις παραγωγικές τάξεις στο επιμελητήριο Χανίων ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της Σούδας.

    [06] Παπαρήγα: ''Γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις''

    7/11/2003 5:32:00 μμ

    Γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις και να ενισχυθούν οι δωρεάν παροχές στην υγεία, ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων. "Tην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία και το συνταξιοδοτικό" τόνισε η κα Παπαρήγα. Η γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε προσβλητικές για τους συνταξιούχους δηλώσεις του υφυπουργού Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο οποίος, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, ούτε λίγο ούτε, πολύ είπε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στο καθεστώς των πλούσιων συνταξιούχων, προαναγγέλλοντας και την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης.

    "Πρέπει να πυροδοτηθεί μια γενικευμένη αντίδραση των συνταξιούχων αλλά και των εν ενεργεία εργαζομένων, με ενιαίο θέμα τη συνταξιοδότηση αλλά και την υγεία", δήλωσε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [07] Αναρχικοί ανέλαβαν την ευθύνη για τις εκρήξεις

    7/11/2003 2:53:00 μμ

    Με τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ένας άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις που έγιναν χθες το βράδυ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο υποκαταστήματα τραπεζών. Όπως είπε, οι εκρήξεις ήταν μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ερχομό του αρχηγού του FBI στη χώρα μας και την σύλληψη εφτά νεαρών κατά διάρκεια επεισοδίων στη Σύνοδο της ΕΕ στη Χαλκιδική.

    Κατέλαβαν δημαρχεία σε Ηράκλειο και Καβάλα

    Σήμερα το πρωί, αναρχικοί κατέλαβαν το δημαρχείο του Ηρακλείου Κρήτης και της Καβάλας. Οι καταληψίες ανήρτησαν πανό και μοίρασαν στους περαστικούς φεϊγ-βολάν. Όπως είπαν στους δημοσιογράφους οι δυο δήμαρχοι, οι αναρχικοί ήθελαν να γνωστοποιήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αντίδρασή τους για τον ερχομό του αρχηγού του FBI και για τη σύλληψη των εφτά νεαρών στη Θεσσαλονίκη. Βασικό αίτημα των αναρχικών είναι η απελευθέρωσή των κρατουμένων. Μετά από εκδηλώσεις λίγων ωρών, η κατάληψη των κτιρίων έληξε και οι αναρχικοί αποχώρησαν χωρίς να δημιουργήσουν επεισόδια.

    [08] Συμπλοκή με τσεκούρι στην Κομοτηνή

    7/11/2003 12:00:00 μμ

    Ενας 63χρονος άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε την Πέμπτη το βράδυ με τσεκούρι έναν 29χρονο ενώ απείλησε άλλα τρία άτομα στο Κόσμιο της Ροδόπης, μετά από διαμάχη για επίλυση προσωπικών διαφορών. Ο 29χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες αποχώρησε. Ο δράστης υπέβαλε μηνύσεις κατά των παθόντων για απειλή, με αποτέλεσμα να συλληφθούν όλοι από την αστυνομία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [09] Αποστάσεις Κομισιόν στο ''φλερτ'' Μπερλουσκόνι-Πούτιν

    7/11/2003 7:14:00 μμ

    Διαχωρίζει τη θέση της η Κομισιόν από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με τις οποίες είχε υποστηρίξει το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις υποθέσεις της Yukos και της Τσετσενίας. "Δε συμμεριζόμαστε τη γνώμη του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι όσον αφορά την κατάσταση στη Yukos ή όσον αφορά την παρούσα ή την παρελθούσα κατάσταση στην Τσετσενία'', είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ρέιγιο Κέμπινεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας είπε στο Ρώσο Πρόεδρο ότι η σύλληψη του πρώην προέδρου της Yukos, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και η δέσμευση μετοχών της ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρείας έχει δημιουργήσει ανησυχίες ως προς την ασφάλεια των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία.

    Ευρωπαϊκοί διαξιφισμοί

    Στις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δηλώσεις Μπερλουσκόνι, ο εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Μποναϊούτι, απάντησε σε έντονο ύφος: "Όσοι δε συμφωνούν θα μπορούσαν να είχαν μιλήσει νωρίτερα" για να προσθέσει: "Εάν η Κομισιόν και ο πρόεδρος Πρόντι ήθελαν να πουν κάτι διαφορετικό (από όσα είπε ο Μπερλουσκόνι) για την υπόθεση Yukos και την Τσετσενία θα μπορούσαν να το είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της Συνόδου ή στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε".

    Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας την Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε υπερασπιστεί την πολιτική του Πούτιν στα δύο επίμαχα θέματα λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ενεργώ ως συνήγορος υπεράσπισης του προέδρου Πούτιν, ακόμη κι αν ο ίδιος δε μου το έχει ζητήσει". Ο κ. Μπερλουσκόνι κατηγόρησε τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τη Yukos και την Τσετσενία και συμπλήρωσε: "Γνωρίζω αρκετά καλά τον πρόεδρο Πούτιν και μπορώ να εγγυηθώ προσωπικά για την κατανόηση που επιδεικνύει στο διαχωρισμό μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας ".

    Αιχμηρή απάντηση ήρθε από την πλευρά του Ρομάνο Πρόντι ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοκρατορία που διατηρεί ο Ιταλός πρωθυπουργός ιταλικά ΜΜΕ λέγοντας: "Ελπίζω η πληροφόρηση του κ. Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία να είναι καλύτερη από αυτή που δόθηκε στον κ. Πούτιν για την Ιταλία".

    Ανησυχία από το Ευρωκοινοβούλιο για Τσετσενία

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, κατήγγειλε την απουσία της οποιασδήποτε αναφοράς στην Τσετσενία στην τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής. "Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με μεγάλη λύπη και ανησυχία σημειώνω ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά για την Τσετσενία και το πρωτόκολλο του Κιότο", αναφέρει ο κ. Κοξ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον κ. Κοξ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανειλημμένα έχει επιμείνει στο θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία "λόγω της δυσανάλογης και υπερβολικής χρήσης της στρατιωτικής βίας".

    "Η απουσία μιας πολιτικής προοπτικής για την ειρήνη συνεχίζει να θέτει ένα πρόβλημα για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Ρωσία", πρόσθεσε ο Πατ Κόξ.

    Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας είδε έρευνα του ΟΗΕ για τη Ρωσία στην οποία η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού εκφράζει τη "βαθιά ανησυχία" της για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Ανησυχεί για την Τσετσενία ο ΟΗΕ

    [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία

    7/11/2003 7:31:00 μμ

    Στις Βρυξέλλες, στις 10 και 11 Νοεμβρίου, θα φιλοξενηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ατόμων με Αναπηρία, τη διοργάνωση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η 1η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία σε 200 επίσημους εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, από 28 διαφορετικές χώρες, να αναπτύξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους ευρωβουλευτές. Όσον αφορά την περαιτέρω προώθηση των αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους 2003, την ανάπτυξη καλών πρακτικών και καινοτόμων ιδεών γύρω από τα ζητήματα αναπηρίας, καθώς και την προώθηση της πολιτικής για την αναπηρία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε αυτήν την ιστορική στιγμή του Ευρωπαϊκού Αναπηρικού Κινήματος θα συμμετάσχουν σημαντικές προσωπικότητες της Ευρώπης όπως είναι η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία κ. Γ. Βαρδακαστάνης.

    [11] Ολοκληρώθηκε η υπεράσπιση της Σωτηροπούλου

    7/11/2003 3:05:00 μμ

    Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα η δίκη για την υπόθεση "17Ν". Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι με την αγόρευση της κας Ιωάννας Κούρτοβικ, συνηγόρου υπεράσπισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, η οποία τόνισε ότι η εντολέας της δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της αποδίδονται. "Η σχέση που είχε η Αγγελική Σωτηροπούλου με το σύζυγό της είναι το κλειδί για να αντιληφθείτε γιατί δε θα μπορούσε η κατηγορουμένη να συμμετέχει στη 17 Νοέμβρη", είπε η κα Κούρτοβικ επισημαίνοντας πως ποτέ ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν θα ενέπλεκε τη σύζυγό του στην Οργάνωση. Νωρίτερα, είχε αγορεύσει η κα. Δάφνη Βαγιανού, επίσης συνήγορος της Α. Σωτηροπούλου, η οποία είχε ζητήσει την αθώωση της κατηγορούμενης.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    "Εσπευσμένη και άδικη η δίωξη κατά Σωτηροπούλου"

    [12] Γεωργία: Eπίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση

    7/11/2003 4:52:00 μμ

    Περίπου πενήντα ένοπλοι εισέβαλαν την Παρασκευή σε στάδιο της πόλης Ζουγκντίλι της δυτικής Γεωργίας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη εκδήλωση οπαδών της αντιπολίτευσης. Οι ένοπλοι, που ήταν ντυμένοι με πολιτικά, κατέλαβαν το στάδιο και εκδίωξαν εκατοντάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ταυτόχρονα, επιτέθηκαν με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, τραυματίζοντας πολλά άτομα.

    Πρώτος ο Σεβαρντνάντζε-Με περισσότερες έδρες η αντιπολίτευση

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα, η φιλοκυβερνητική συμμαχία του Έντουαρντ Σεβαρντνάτζε φαίνεται να καταλαμβάνει και πάλι την πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας το 20,47% των ψήφων.

    Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής. Τα ίδια, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το προβάδισμά τους είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικό και κατηγορούν την κυβέρνηση για νοθεία.

    [13] Σε ρόλο ''πυροσβέστη'' ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα

    7/11/2003 1:20:00 μμ

    Ο Ρανίλ Γουϊκρεμεσίνγκ

    Σύγκληση του κοινοβουλίου ζήτησε κατά την επιστροφή του στη Σρι Λάνκα, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουϊκρεμεσίνγκ, καθώς κατά την απουσία του στην Ουάσιγκτον, η πρόεδρος Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα απέπεμψε τρεις υπουργούς, ανέστειλε τη λειτουργία της βουλής για δύο εβδομάδες και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες Ταμίλ, που εδώ και 20 μήνες τηρούν τη συμφωνία εκεχειρίας και σέβονται τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου, δηλώνουν ότι περιμένουν υπομονετικά να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση.

    Αμερικανικές ''ευλογίες'' για τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας

    Η Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα

    Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, επέστρεψε σήμερα στο Κολόμπο, φέρνοντας μαζί του από την Ουάσιγκτον, την έγκριση των ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταμίλ.

    Φυσικά, πρώτο του μέλημα η εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκύψει με την πρόεδρο της χώρας.

    Φτάνοντας στο αεροδρόμιο έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου, που τον επευφημούσε και τον έραινε με λουλούδια.

    Σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε λανθασμένη την ενέργεια της προέδρου του νησιού να διαλύσει το κοινοβούλιο, καθώς με την προκληθείσα κρίση απειλείται η κατάπαυση του πυρός με τους αντάρτες Ταμίλ.

    "Το κοινοβούλιο πρέπει συγκληθεί, είναι το μόνο σώμα με διαπραγματευτική εντολή" είπε ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα.

    Επαναφέρει σε ισχύ το κοινοβούλιο της χώρας ο πρωθυπουργός

    Σύμφωνα με κυβερνητική εφημερίδα, η πρόεδρος της χώρας, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα θα προχωρήσει σε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του στρατού, ενώ όπως ανακοίνωσε συνεργάτης της πρόκειται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα το απόγευμα.

    Να σημειώσουμε ότι η διαμάχη μεταξύ της προέδρου και του πρωθυπουργού, οι οποίοι ανήκουν σε αντιπολιτευόμενα κόμματα, πηγάζει από τις αντιρρήσεις της Κουμαρατούνγκα όσον αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, το οποίο θεωρεί ιδιαιτέρως "γενναιόδωρο" προς τους αντάρτες.

    Πάντως, η οργάνωση των ανταρτών Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει υπομονή μέχρι τη λήξη της πολιτικής αναταραχής: "Πρέπει να παρατηρήσουμε την πολιτική κρίση στο Κολόμπο με αρκετή νηφαλιότητα... Μπορούμε να κάνουμε υπομονή όσο είμαστε ισχυροί" τόνισε ο στρατιωτικός ηγέτης τους, συνταγματάρχης Β.Καρούνα σε μήνυμα του μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης.

    Οι τελευταίοι 20 μήνες, που βρίσκεται σε ισχύ η εκεχειρία με τους Ταμίλ, είναι η πλέον ήσυχη περίοδος που βιώνει η χώρα από την έναρξη του εμφυλίου, το 1983.

    Μέσα σε αυτά τα χρόνια 64.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

    [14] Η Αυστρία αναβάλλει την υπογραφή των συνθηκών ένταξης

    7/11/2003 7:44:00 μμ

    Γιέργκ Χάιντερ

    Το Προεδρείο της Αυστριακής Βουλής αποφάσισε να αναβάλει για τις 3 Δεκεμβρίου την επικύρωση των Συνθηκών Ένταξης των δέκα νέων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ύστερα από τις δηλώσεις του Γιέργκ Χάιντερ, πρώην αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων, που βρίσκεται στην Κυβέρνηση, ότι θα θέσει βέτο στη διεύρυνση της Ένωσης, αν δεν γίνει αποδεκτή η ρύθμιση της Αυστρίας για τη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων των κοινοτικών χωρών από τη χώρα.

    ''Πόλεμος'' κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

    Η απόφαση για την αναβολή επικρίθηκε έντονα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πρασίνους, που τη χαρακτήρισαν ως νέα υποχώρηση του καγκελάριου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και της υπουργού Εξωτερικών, Μπενίτα Φερέρο, στον πρώην αρχηγό των εθνικιστών.

    Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ελευθέρων, Χέρμπερτ Σάιμπνερ, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα βέτο από το κόμμα του. Ωστόσο, δε διευκρίνισε εάν και οι 18 βουλευτές των Ελευθέρων θα ψηφίσουν την επικύρωση των συνθηκών ένταξης.

    [15] Ανησυχεί για την Τσετσενία ο ΟΗΕ

    7/11/2003 4:43:00 μμ

    Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σε έκθεσή της για τη Ρωσία, εκφράζει τη "βαθιά ανησυχία" της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την έκθεση, στην Τσετσενία τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται κυρίως με φόνους, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και βιασμούς, ενώ, παρά την άσκηση διώξεων από τις ρωσικές αρχές, εξακολουθούν να συντελούνται εγκλήματα εναντίον αμάχων. Η έκθεση προσθέτει ότι "τα κατηγορητήρια και οι καταδίκες δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα των πράξεων".

    Επικρίσεις για τον κρατικό έλεγχο στα ΜΜΕ

    Στην ίδια έκθεση, η Ρωσία επικρίνεται για την ανάληψη του ελέγχου των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης από το κράτος. Οι εισηγητές του Οργανισμού, εκφράζουν φόβους για το κλείσιμο πολλών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και την αύξηση του κρατικού ελέγχου, άμεσα ή έμμεσα μέσω κρατικών επιχειρήσεων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, δημοσιογράφοι, εμπειρογνώμονες και οικολόγοι καταδικάστηκαν για προδοσία, ουσιαστικά επειδή διένειμαν πληροφορίες θεμιτού δημόσιου ενδιαφέροντος.

    Η Επιτροπή του ΟΗΕ καλεί τη Ρωσία να προστατεύσει τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και να αποφύγει τη δημιουργία κρατικού μονοπωλίου.

    Έρευνα για το ατύχημα στο θέατρο Ντουμπρόβκα

    Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν, επίσης, από τη Ρωσία να διεξάγει έρευνα σε βάθος για τις συνθήκες επίθεσης των ρωσικών ειδικών δυνάμεων με αέριο στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας, που είχε καταληφθεί από Τσετσένους αντάρτες τον Οκτώβριο του 2002. Στη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων είχαν βρει το θάνατο 130 άνθρωποι.

    Η Επιτροπή ισχυρίζεται πως "δεν υπάρχει ανεξάρτητη και αμερόληπτη αξιολόγηση για την ιατρική φροντίδα που παρασχέθηκε στα θύματα μετά την απελευθέρωσή τους, ούτε για το θάνατο των ανταρτών" και καλεί τη Ρωσία να ερευνήσει το θέμα και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.

    [16] Η Γαλλία ζητά εξηγήσεις για το Γκουαντάναμο

    7/11/2003 4:25:00 μμ

    "Συγκεκριμένες πληροφορίες" απαιτεί η Γαλλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις κατηγορίες που βαρύνουν έξι Γάλλους κρατουμένους στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ερβέ Λαντσού. "Ζητούμε από τις αμερικανικές αρχές να μας διαβιβάσουν συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά τα γεγονότα που προσάπτονται στους κρατουμένους συμπατριώτες μας και τις κατηγορίες που τους βαρύνουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Κι άλλοι Ευρωπαίοι κρατούνται στην αμερικανική βάση

    "Θα συζητήσουμε με την αμερικανική κυβέρνηση την πιθανότητα να πραγματοποιήσουμε μία νέα αποστολή στο Γκουαντάναμο", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι έχουν προηγηθεί δύο αποστολές στις αρχές του 2002, κυρίως για να εξακριβωθεί η ταυτότητα των κρατουμένων.

    Ο κ. Λαντσού κατέληξε λέγοντας ότι η Γαλλία θα συνεργαστεί για το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους της οι οποίοι έχουν επίσης δικούς τους πολίτες μεταξύ των 650 περίπου κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.

    [17] Η γερμανική Γερουσία μπλοκάρει το Σρέντερ

    7/11/2003 3:52:00 μμ

    Η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Γερουσία αποφάσισε να μπλοκάρει δύο νομοσχέδια για την εργατική νομοθεσία και την περικοπή φόρων, που προωθεί η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Τα νομοσχέδια αποτελούν τον πυρήνα ενός πακέτου μέτρων, που τιτλοφορείται "Ατζέντα 2010", και έχει στόχο να βγάλει τη γερμανική οικονομία από τη στασιμότητα των τριών τελευταίων χρόνων.

    Προσπάθειες για συμβιβασμό

    Ο υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, μιλώντας στη Γερουσία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα αυτά. Ο Κλέμεντ έκανε επίσης λόγο για μια μεσολαβητική κοινοβουλευτική επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμό.

    Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση εξέφρασε τη βούλησή της να προχωρήσει σε συμβιβασμό, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα του διαλόγου για τις φορολογικές περικοπές. Ωστόσο, χαρακτήρισε "ανήθικο" τον τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Έντμουντ Στόιμπερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, δήλωσε πως η αντιπολίτευση είναι υπέρ των περικοπών. "Θέλουμε να τις κάνουμε δυνατές, αλλά με διαφορετική χρηματοδότηση", κατέληξε ο Στόιμπερ.

    [18] Κύπρος: Καταγγελίες για εκλογική νοθεία στο ψευδοκράτος

    7/11/2003 1:44:00 μμ

    Οι παρατηρητές από το Κέντρο Κάρτερ για την επιτήρηση των εκλογών στο ψευδοκράτος ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της αποστολής τους και αναχωρούν σήμερα, για να επανέλθουν πριν από τη ψηφοφορία στις 14 ερχομένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της αποστολής τους, οι τέσσερις παρατηρητές είχαν επαφές με Τουρκοκυπρίους πολιτικούς, οι οποίοι διατύπωσαν καταγγελίες για μια σειρά ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος που αποβλέπουν στον επηρεασμό του αποτελέσματος των λεγόμενων εκλογών.

    Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Αμερικανοί παρατηρητές

    Μαζικές παραχωρήσεις ιθαγένειας και προσλήψεις στο Δημόσιο αποκαλύπτει η αντιπολίτευση

    Στα κατεχόμενα βρίσκεται και πέμπτος παρατηρητής από τη Φινλανδία.

    Οι παρατηρητές του Κέντρου Κάρτερ είχαν συνάντηση με τον αρχηγό του Κινήματος για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία τους.

    Ο κ. Ακκιντζί είπε ότι η αποστολή τους είναι προκαταρκτική και διερευνητική και παρέθεσε γεγονότα, τα οποία καταδεικνύουν την προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε τη μαζική παραχώρηση της ιθαγένειας και μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο, την προσπάθεια των στρατιωτικών να επηρεάσουν την εκλογική συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων και την εκστρατεία φίμωσης Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, οι παρατηρητές δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις επαφές και ότι τους ενθάρρυναν όσα άκουσαν για την παρουσία τους στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

    [19] Αμερικανικό σώμα ''στο κατόπι'' Χουσεΐν - Μπιν Λάντεν

    7/11/2003 12:23:00 μμ

    Κοντά στα ίχνη του πρώην προέδρου του Ιράκ βρίσκεται αμερικανικό στρατιωτικό σώμα, το οποίο συγκροτήθηκε πρόσφατα για να εντοπίσει τους δύο πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο, τον Σαντάμ Χουσεΐν και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης. Επικαλούμενη πηγές του Πενταγώνου και στρατιωτικούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων από την Ερυθρά Θάλασσα ως τον Ινδικό Ωκεανό, συγκρότησε την ειδική αυτή δύναμη επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες για να εντοπίσει τον Σαντάμ και τον Μπιν Λάντεν.

    Δράση σε διάφορες χώρες

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατηγός Τζον Αμπιζαϊντ, διέλυσε δύο σώματα που ερευνούσαν χωριστά για τους δυο άνδρες και τις αντικατέστησε με μια πιο ευέλικτη δύναμη, η οποία βρίσκεται ήδη κοντά στα ίχνη του Σαντάμ.

    Η δράση της δεν θα περιορίζεται εντός των ιρακινών και των αφγανικών συνόρων, ωστόσο, θα πρέπει να έχει την έγκριση μιας ξένης κυβέρνησης για να ενεργήσει στο έδαφός της.

    Στόχος της δύναμης αυτής, η οποία φέρει την ονομασία Task Force 121 και δρα μυστικά, είναι να ενεργεί γρήγορα αξιολογώντας πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να εντοπίζει "στόχους υψηλής αξίας". Η δύναμη αυτή, τα μέλη της οποίας προέρχονται από το στρατό ξηράς, την αεροπορία και το σώμα των πεζοναυτών, ενισχύεται από μια συμβατική δύναμη, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλείσει την περιοχή εντός της οποίας θα πραγματοποιηθεί μια επιδρομή.

    Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα συλληφθεί ο Σαντάμ, δυσχεραίνει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της κατάστασης στο Ιράκ, καθώς πολλοί Ιρακινοί αρνούνται να βοηθήσουν τις δυνάμεις του συνασπισμού, φοβούμενοι ότι ο Σαντάμ θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία.

    [20] Τουρκία: ''Δε θα πάμε στο Ιράκ''

    7/11/2003 5:02:00 μμ

    Η Τουρκία αποφάσισε να μην αναπτύξει στρατεύματα στο Ιράκ, μετέδωσαν πριν λίγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει τον περασμένο μήνα την ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, έπειτα από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, ένα σώμα που συστάθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων. "Η κυβέρνηση αποφάσισε να μη στείλει στρατεύματα στο Ιράκ", δήλωσε σε δημοσιογράφους τουρκική κυβερνητική πηγή. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχε χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον Αμερικανό συνάδελφό του, Κόλιν Πάουελ.

    [21] Νέες οικονομικές απάτες ανακάλυψε το ΣΔΟΕ

    7/11/2003 6:47:00 μμ

    Δύο μεγάλες υποθέσεις που αφορούν εικονικά τιμολόγια και φοροδιαφυγή αποκάλυψε την Παρασκευή το ΣΔΟΕ. Η πρώτη αφορά οργανωμένο κύκλωμα που με την μέθοδο της ίδρυσης πολλών εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό διενεργούσε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις χρυσού και αργύρου χωρίς να αποδίδει το ΦΠΑ, που εισέπραττε από τις πωλήσεις. Οι απώλειες εσόδων μόνο από το ΦΠΑ για το ελληνικό δημόσιο ανέρχονται σε περισσότερα από 4 εκ. ευρώ. Η δεύτερη υπόθεση αφορά στημένους πλειστηριασμούς ακινήτων, από τα ίδια πρόσωπα τα οποία λειτουργούσαν κατ΄εντολή και με χρήματα τρίτων χωρίς να έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και χωρίς να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

    Καλά στημένες οι απάτες

    Το ΣΔΟΕ έκανε έλεγχο σε 1132 υποθέσεις πλειστηριασμών ακινήτων και διαπίστωσε ότι σε 441 περιπτώσεις ισάριθμα ακίνητα αγοράστηκαν με τιμή που ήταν μόλις κατά 1000 δραχμές υψηλότερη από την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού και κατά 50% χαμηλότερα από την αντικειμενική τους αξία.

    Μια περίπτωση ενδεικτική, πολυώροφη οικοδομή 700 μ. στη Νέα Σμύρνη αντικειμενικής αξίας 600 εκ. δραχμών βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 300 εκ. δραχμές και τελικά κατακυρώθηκε με τιμή 300 εκ. και 1000 δραχμών.

    Εκτός από τα 22 άτομα που έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί, το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ελέγχους σε άλλους 25.

    Το ΣΔΟΕ αποκάλυψε επίσης κύκλωμα δέκα ατόμων που είχε συστήσει 41 εικονικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις στη Βρετανία καθώς και υπεράκτιες εταιρίες.

    Μέσα από τριγωνικές συναλλαγές αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων (χρυσό, ασήμι) και άλλων προϊόντων (οικοδομικά υλικά, ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρική είδη κλπ) παρακρατούσαν το ΦΠΑ από τις πωλήσεις που πραγματοποιούν στην Ελλάδα. Οι δέκα εμπλεκόμενοι συνέστησαν εικονικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (στις έδρες των εταιριών που είχαν δηλωθεί υπήρχε μόνο τηλεφωνική γραμμή η οποία είχε εκτραπεί σε κινητό τηλέφωνο).

    Παράλληλα είχαν συστήσει εικονικές επιχειρήσεις στη Βρετανία, σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Παρθένιους Νήσους. Οι εικονικές εταιρίες που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα πραγματοποιούν εισαγωγές πολύτιμων μετάλλων από τις επιχειρήσεις που έχουν συστήσει οι εμπλεκόμενοι σε άλλες χώρες της ΕΕ (οι ενδοκοινοτικές συναλλαγές δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ).

    Στη συνέχεια διαθέτουν τα πολύτιμα μέταλλα σε υπαρκτές ελληνικές επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοϊας εισπράττοντας Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ωστόσο, μέσα απο μια πολύπλοκη φορολογική διαδικασία, αντί ο ΦΠΑ να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο παρακρατείται παρανόμως από τις εικονικές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα.

    Χριστοδουλάκης: Θα ισχυροποιηθεί ο ρόλος του ΣΔΟΕ

    Εν τω μεταξύ, μιλώντας στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, απάντησε ουσιαστικά στις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί διάλυσης ή αναδιάρθρωσης του ΣΔΟΕ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε, ότι το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να υπάρχει, θα αναβαθμιστεί και θα ισχυροποιηθεί από κάθε άποψη για να συνεχίσει να διαδραματίζει τον πολύτιμο ρόλο του που είναι η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης ''επιτέθηκε'' στη ΝΔ λέγοντας ότι το ΣΔΟΕ δεν εξυπηρετεί καμιά πολιτική σκοπιμότητα και θα συνεχίσει να διέπεται από διαφάνεια και επαγγελματισμό.

    ''Τη μια ακούμε την αντιπολίτευση να λέει ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ, την άλλη ότι θα το καταργήσει με την υπάρχουσα μορφή του, τη μία ότι θα το αντικαταστήσει με άλλο ελεγκτικό μηχανισμό και την άλλη ότι θα το αναδιαρθρώσει. Το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να υπάρχει, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και δεν εξυπηρετεί καμιά πολιτική σκοπιμότητα'', είπε χαρακτηριστικά.

    [22] Μέτρα για την τιμή της πατάτας

    7/11/2003 6:43:00 μμ

    Αγορανομική διάταξη, με την οποία θα περιορίζεται το ποσοστό κέρδους, στην τιμή της πατάτας, προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Σήμερα στις λαϊκές αγορές η τιμή της έφτασε ακόμη και τα 80 λεπτά το κιλό. Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, που επισκέφθηκε συσκευαστήριο του προϊόντος στη Θήβα, μετά την υπογραφή της αγορανομικής διάταξης την ερχόμενη εβδομάδα "η τιμή της πατάτας θα μειωθεί θεαματικά".

    Στα 60 λεπτά από Δευτέρα η τιμή της

    Τη Δευτέρα, θα υπογραφεί αγορανομική διάταξη με την οποία θα περιορίζεται το ποσοστό κέρδους σε 8% για τους χονδρέμπορους και 25% για τους λιανοπωλητές.

    Έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα, η τιμή της πατάτας αναμένεται να πέσει στα 60 λεπτά το κιλό.

    Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα ελέγχουν την προέλευση του προϊόντος ώστε να μη "βαφτίζονται" ελληνικές οι πατάτες εισαγωγής.

    [23] Πιστοποιητικό μεταγραφών πήρε η ΑΕΚ από FIFA

    7/11/2003 3:27:00 μμ

    Ανάσα μέσα στις δύσκολες ημέρες που περνάει η ΑΕΚ αποτελεί η απόφαση της FIFA, να άρει την απαγόρευση πραγματοποίησης διεθνών μεταγραφών από την Ενωση. Αυτό σημαίνει, ότι με δεδομένη την βούληση της διοίκησης για "εν λευκώ" διαχείριση της ομάδας από τον Μπάγεβιτς, ο έμπειρος τεχνικός μπορεί να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, έτσι ώστε να φέρει την ΑΕΚ εκεί που θέλει. Πρακτικά, η σημερινή είδηση, ελευθερώνει την διοίκηση της ΑΕΚ να κάνει πράξη την επιθυμία του Μπάγεβιτς και "ντύσει" στα κιτρινόμαυρα τον Μπράνιμιρ Πέτροβιτς.

    Στο ''μάτι'' Πέτροβιτς και Βλάνταν Ιβιτς

    Ο 23χρονος Σέρβος μέσος, αγωνίζεται στην πατρίδα του με τα "χρώματα" της Ζέτα και αποτελεί προσωπική επιλογή του Μπάγεβιτς.

    Τον παίκτη τον είδε αγωνιζόμενο και ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Στέφανος Μαματζής στον αγώνα με την Παρτιζάν, όπου ήταν ο καλύτερος παίκτης της Ζέτα. Ο Πέτροβιτς αγωνίζεται στην θέση του επιτελικού μέσου και έχει εκφράσει ανοικτά την επιθυμία του να έρθει στην ΑΕΚ και να παίξει υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΑΕΚ θα κινηθεί και για την απόκτηση του Βλάνταν Ιβιτς. Ο μικρός αδελφός του Ιλια ανήκει στην Παρτιζάν Βελιγραδίου και διακρίνεται για τόσο για την ευχέρεια του στο σκοράρισμα, όσο και για την δημιουργικότητα στο παιχνίδι του.

    [24] Ντέρμπι έβγαλε η κλήρωση στο κύπελλο

    7/11/2003 2:32:00 μμ

    Το ντέρμπι Ηρακλής-Αρης ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αγώνων για την Γ` φάση του κυπέλλου Ελλάδας, μετά την κλήρωση που έγινε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ. Κατά τ΄ άλλα ο Ολυμπιακός θ΄αντιμετωπίσει την Ξάνθη, και ο Παναθηναϊκός τον ΟΦΗ. Επίσης η κλήρωση έφερε αντιμέτωπους την Προοδευτική με τον Ακράτητο, ενώ η ΑΕΚ κληρώθηκε με τον Αγροτικό Αστέρα. Εύκολη η κλήρωση για τον ΠΑΟΚ που θα παίξει με την Καστοριά, ενώ σαφές προβάδισμα για την πρόκριση, έχουν Χαλκηδόνα και Πανιώνιος, που θα αντιμετωπίσουν τον Πατραϊκό και την Καλαμάτα, αντίστοιχα.

    Συνοπτικά τα "ζευγάρια" που προέκυψαν για την Γ` φάση του κυπέλλου Ελλάδας, είναι τα εξής:

    ΠΑΟΚ-Καστοριά

    Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

    Προοδευτική-Ακράτητος

    Ηρακλής-Αρης Θ.

    Ολυμπιακός-Ξάνθη

    Αγροτικός Αστέρας-ΑΕΚ

    Καλαμάτα-Πανιώνιος

    Πατραϊκός-Χαλκηδόνα

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 3/12, 17/12 και 7/1, ενώ οι επαναληπτικοί στις 14, 21 και 28 Ιανουαρίου.

    [25] ''Ξαναγεννήθηκε'' ο Μωυσής του Μιχαήλ Αγγελου

    7/11/2003 1:40:00 μμ

    Μετά από πέντε ετών συνεχείς εργασίες συντήρησης, το άγαλμα του Μωυσή που δημιούργησε πριν από 500 χρόνια ο Μιχαήλ Αγγελος δείχνει ολοκαίνουργιο. Οι συντηρητές εργάζονταν συνεχώς χωρίς ''φωταψίες και τυμπανοκρουσίες'' για να αποκαλύψουν όλη την ομορφιά του περίφημου αγάλματος του Μωυσή και προσπαθώντας να πείσουν τους ειδικούς ότι πρέπει να ξεκινήσουν και οι εργασίες συντήρησης του γυμνού Δαβίδ στην Φλωρεντία. ''Στόχος μας είναι να φέρουμε και πάλι στο φως την αρχική δουλειά και τέχνη του Μιχαήλ Αγγελου, η οποία αρχικά σακατεύτηκε από τους κριτικούς και μετά από τους χτίστες. Στην αρχή το γλυπτό έδειχνε βδελυρό, αλλά σιγά σιγά και με υπομονή από το 1998 αφαιρέσαμε από πάνω του όλη τη βρωμιά. Ο Μωυσής είναι η πραγματική έκφραση της δύναμης και τους πάθους του Μιχαήλ Αγγελου'', δήλωσε ο επικεφαλής των συντηρητών, Αντόνιο Φορτσελίνο. Τα αποκαλυπτήρια έχουν προγραμματισθεί για τον Ιανουάριο.

    Αντιρρήσεις για την αναπαλαίωση έργων τέχνης

    Οι συζητήσεις εντούτοις συνεχίζονται και οξύνονται για το εάν στον κόσμο της τέχνης πρέπει να γίνονται εργασίες συντήρησης σε τέτοιου είδους αριστουργήματα.

    Ο Τζεημς Μπεκ, ιστορικός Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, υποστηρίζει ότι με τη συντήρηση επιβάλλεται ''το παρόν πάνω στην τέχνη και την αλλοιώνει για πάντα''. Ο Μπεκ έχει ταχθεί κατά του καθαρισμού του γυμνού Δαβίδ, γλυπτό το οποίο θεωρείται το σύμβολο της πλούσιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

    Ωστόσο, ο Φορτσελίνο υποστηρίζει ότι όλη αυτή η διαμάχη για τον Δαβίδ γίνεται για το ποιός θα συγκεντρώσει πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας.

    ''Η διαδικασία καθαρισμού και ανακαίνισης του γλυπτού δεν είναι διαστημική επιστήμη. Η επιτυχία ή η αποτυχία της όλης διαδικασίας δεν οφείλεται στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται, αλλά στην ικανότητα και στην τέχνη του συντηρητή'', κατέληξε ο Φορτσελίνο.

    [26] Games@office για καλύτερες αποδόσεις!

    Αννίτα Πασχαλινού 7/11/2003 7:48:00 μμ

    Ακούγεται πέρα για πέρα πρωτόγνωρο για τα εργασιακά δεδομένα, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ομάδα Ολλανδών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Ούτρεχτ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι που παίζουν computer games εν ώρα εργασίας είναι πιο παραγωγικοί και σαφώς πιο ικανοποιημένοι από το εργασιακό τους περιβάλλον.

    Το πείραμα

    Οι περισσότερες εταιρείες απαγορεύουν από τους υπαλλήλους τους, την πρόσβαση στα παιχνίδια που είναι ήδη εγκατεστημένα στους υπολογιστές, όπως η πασιέντζα, το φλίπερ, τον ναρκαλιευτή και τις κυψέλες.

    Για αυτό, εξάλλου ήταν και εξαιρετικά δύσκολο για τους Ολλανδούς ερευνητές, να εντοπίσουν μία εταιρεία που θα δεχόταν με προθυμία να πάρει μέρος στο ιδιόμορφο πείραμα.

    Μετά από αρκετό ψάξιμο, εντοπίστηκε στην Ολλανδία, μία ασφαλιστική εταιρεία που θα επιθυμούσε να πάρει μέρος στην έρευνα.

    Για ένα μήνα οι 60 υπάλληλοι της, με τις ευλογίες των αφεντικών τους, μπορούσαν να παίζουν παιχνίδια μέχρι μία ώρα την ημέρα.

    Τα συμπεράσματα

    Το γεγονός αυτό, πέρα από ότι άλλαξε προς το καλύτερο την εργασιακή συμπεριφορά τους, ενίσχυσε την παραγωγικότητα και μείωσε την αφηρημάδα τους.

    Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Τζέφρεϊ Γκόλντστάιν, ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο εργασίας.

    Και αυτό γιατί, οι υπάλληλοι που κάνουν ένα τέτοιο ψυχαγωγικό διάλειμμα, επιστρέφουν στο πόστο τους με μεγαλύτερη όρεξη και είναι σε θέση να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    Πηγή: BBC

    [27] Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός πολυμέσων Mobius

    7/11/2003 4:46:00 μμ

    Τις καλύτερες ψηφιακές δημιουργίες στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης και της Μυθοπλασίας, φιλοξενεί από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Αθηναΐς, φέτος η Αθήνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Βραβείων Πολυμέσων Mobius. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την εποπτεία του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκτός από τις παραγωγές από πολλά μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα, η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία κ.α. στο διαγωνισμό συμμετέχουν και Έλληνες δημιουργοί. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη των διαφορών στο περιεχόμενο, το λογισμικό, την τεχνική και την αισθητική σ΄ένα χώρο δημιουργίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη.

    Η επιλογή των έργων θα βασιστεί, στην ποικιλία των στόχων, των μέσων των θεμάτων και των αναδυόμενων συνθηκών παραγωγής, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την ελεύθερη σκέψη των δημιουργούν.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [28] Μουσικά βραβεία MTV στο Εδιμβούργο

    7/11/2003 3:46:00 μμ

    Τα μεγαλύτερα αστέρια της ποπ μουσικής σκηνής συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Εδιμβούργο για τη δέκατη απονομή μουσικών βραβείων του ΜΤV, την οποία παρουσίασε η Christina Aguilera. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκ. τηλεθεατές από 28 χώρες παρακολούθησαν το σόου στο οποίο τραγούδησαν οι Beyonce Knowles, Pink και Black Eyed Peas. Οι καλλιτέχνες διαγωνίστηκαν σε 12 κατηγορίες μεταξύ των οποίων οι ποπ, ροκ και hip-hop. Οι τηλεθεατές του MTV ψήφισαν για τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες από το internet. Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Justin Timberlake ο οποίος κέρδισε συνολικά τρία βραβεία, το βραβείο καλύτερου τραγουδιστή, καλύτερου ποπ τραγουδιστή και καλύτερου άλμπουμ για το δίσκο Justified.

    Ξεσήκωσε τα πλήθη η Aguilera

    Η Christina Aguilera, που παρουσίασε το σόου ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων θαυμαστών, πήρε το βραβείο καλύτερης τραγουδίστριας παραμερίζοντας τις Beyonce, Kylie Minogue, Pink αλλά και Madonna. Η Beyonce, όμως, πήρε το αίμα της πίσω κερδίζοντας το βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού για το τραγούδι Crazy in Love.

    Η εκδήλωση άνοιξε με την Christina Aguilera να ανεβαίνει στη σκηνή φορώντας ένα ράσο καλόγριας το οποίο πέταξε από πάνω της όταν άρχισε να τραγουδάει το Dirrty, για να μείνει με ένα πιο αποκαλυπτικό ένδυμα. Κατά τη διάρκεια του σόου η παρουσιάστριά του άλλαξε περίπου 12 κοστούμια.

    Το βρετανικό συγκρότημα Coldplay, που δεν ήταν παρόν στην τελετή, πήρε το βραβείο καλύτερου συγκροτήματος.

    Ο Eminem, που ούτε αυτός ήταν παρών στη διοργάνωση, κέρδισε για Πέμπτη συνεχή χρονιά το βραβείο καλύτερου hip-hop τραγουδιστή.

    Για το κοινό των 8.000 ατόμων που δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εισιτήρια για να παρακολουθήσει από κοντά τη διοργάνωση, είχε στηθεί μία μεγάλη σκηνή.

    [29] Ενώνουν τις δυνάμεις τους Sony και BMG

    7/11/2003 6:20:00 μμ

    Η εταιρεία Sony Music και η BMG ανακοίνωσαν την Πέμπτη την ένωσή τους δημιουργώντας ένα νέο κολοσσό στο χώρο της μουσικής. Η κίνηση αυτή θα ενώσει τις δύο κορυφαίες εταιρείες με σκοπό να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο τη θέση τους στην αγορά σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τη μουσική αγορά η οποία πλήττεται, κυρίως, από τη δωρεάν διακίνηση μουσικής μέσω του internet. "Εάν δεν προχωρούσαμε στην ένωση, θα αναγκαζόμασταν να μικρύνουμε τις λίστες με τους καλλιτέχνες μας και να διακόψουμε τις δραστηριότητές μας στις μικρότερες χώρες", είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της BMG και πρόσθεσε: "Αυτή η συγχώνευση είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μία μακρά λίστα καλλιτεχνών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 November 2003 - 17:57:05 UTC