Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ριάντ
  • [02] Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο Ιράν
  • [03] Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία
  • [04] Συλλήψεις Παλαιστινίων στον τομέα της Βηθλεέμ
  • [05] ΗΠΑ: Δυσαρεστημένη η κοινή γνώμη για το θέμα του Ιράκ
  • [06] Επίθεση σε στρατόπεδο Αμερικανών στη Μοσούλη

    [01] Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ριάντ

    9/11/2003 11:16:00 πμ

    Τρεις διαδοχικές εκρήξεις που πιθανότατα οφείλονται σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο συγκλόνισαν κατοικημένη περιοχή στην πρωτεύουσα Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας. Οι πληροφορίες για τα θύματα, που ήταν κυρίως γυναικόπαιδα, είναι συγκεχυμένες. Αλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και άλλες για 20 με 30, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 100. Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε το βράδυ του Σαββάτου εναντίον συγκροτήματος κατοικιών, στο προάστιο Ελ Μοχάιγια, όπου διαμένουν πολλοί ξένοι υπήκοοι, ενώ έχουν σπίτια και μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας υποστήριξε ότι η επίθεση θυμίζει τον τρόπο δράσης της οργάνωσης Αλ Κάιντα.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών

    Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας ήταν ένα τζιπ της Σαουδαραβικής αστυνομίας, το οποίο προφανώς ήταν κλεμμένο.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση ξεκίνησε όταν ένοπλοι άντρες άρχισαν να πυροβολούν προς τη μεριά των φυλάκων του συγκροτήματος και στη συνέχεια οδήγησαν το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κοντά στο συγκρότημα των κατοικιών.

    Από την έκρηξη σχηματίστηκε κρατήρας βάθους δύο μέτρων, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς πέντε επαύλεις.

    Οι δράστες, οι οποίοι θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα, ήταν μεταμφιεσμένοι σε στελέχη των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας όταν οδηγούσαν το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό τους στο συγκρότημα. "Φορούσαν στολή και οδηγούσαν ένα αυτοκίνητο παρόμοιο με εκείνα που χρησιμοποιεί η αστυνομία", δήλωσε πηγή των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και δυτικός διπλωμάτης.

    Το συγκρότημα Αλ-Μουχάγια απέχει σχεδόν δύο χιλιόμετρα από τη διπλωματική συνοικία του Ριάντ.

    Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών είναι συγκεχύμένες.

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 5 και 100 οι τραυματίες. Το Ασσοσιέιτεντ Πρες επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, κάνει λόγο για δεκάδες νεκρούς, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, κάνει λόγο για τουλάχιστον 24 νεκρούς και 50 τραυματίες.

    Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων και για ανταλλαγή πυροβολισμών πριν και μετά τις εκρήξεις.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν εντολή στους διπλωμάτες τους που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία να μην βγουν από τα σπίτια τους.

    Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο, πρίγκιπας Τουρκί αλ-Φαϊζάλ, καταδίκασε την επίθεση στο Ριάντ χαρακτηρίζοντάς την "τρομερό γεγονός που διαπράχθηκε από μοχθηρούς ανθρώπους, ο μοναδικός στόχος των οποίων είναι η καταστροφή του βασιλείου". Σύμφωνα με τον πρεσβευτή, ο δράστης της επίθεσης δεν κατάφερε να εισχωρήσει στο συγκρότημα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι ζημιές να είναι σχετικά μικρές.

    [02] Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο στο Ιράν

    9/11/2003 11:41:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 10 τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό στο κεντρικό Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Η σύγκρουση συνέβη στον αυτοκινητόδρομο ανάμεσα στο Γιάζντ, πόλη γνωστή για τη ζωροαστρική κοινότητά της και την πόλη Τεμπάς στη μέση της ερήμου, όπου είχε συντριβεί ένα από τα αμερικανικά ελικόπτερα στην αποτυχημένη απόπειρα απελευθέρωσης των ομήρων της πρεσβείας των ΗΠΑ το 1980.

    Το Ιράν έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά οδικών δυστυχημάτων στον κόσμο. Ο Τύπος αποδίδει την αιτία στην κακή συντήρηση των δρόμων.

    [03] Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία

    9/11/2003 10:55:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 103 εκατ. Ιάπωνες ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους βουλευτές που θα στελεχώσουν την Κάτω Βουλή της χώρας και εμμέσως να αποφανθούν για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να επιβάλλει ο πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, τοπική και 13.00, ώρα Ελλάδος. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται λίγο αργότερα, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στη διάρκεια της νύχτας.

    Τι λένε οι προβλέψεις

    Όλες οι προβλέψεις φέρουν την τρικομματική κοινοβουλευτική συμμαχία υπό το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Κοϊζούμι θα εξασφαλίσει μία άνετη πλειοψηφία.

    Μάλιστα το LDP, του οποίου ο κομματικός ορίζοντας καλύπτει απόψεις από τον κεντρώο χώρο έως την εθνικιστική δεξιά, θεωρείται πως θα διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν και μία σημαντική αυξητική τάση του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (PDJ). Μία τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε τη μεταμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην Ιαπωνία από τη μονοκομματική πολιτική στον δικομματισμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των σφυγμομετρήσεων η συμμαχία του Κοϊζούμι υπολογίζεται στο 40 με 43%, ενώ το PDJ στο 33%.

    Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η συμμαχία θα εξασφαλίσει 250 με 270 από τις 480 έδρες της Κάτω Βουλής (από 287 που κατέχει σήμερα, με το LDP να διαθέτει τις 247 από αυτές).

    Μέχρι σήμερα το PDJ καταλαμβάνει 137 από τις έδρες της Κάτω Βουλής και διεκδικεί τουλάχιστον 200.

    [04] Συλλήψεις Παλαιστινίων στον τομέα της Βηθλεέμ

    9/11/2003 10:55:00 πμ

    Δέκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα από τον ισραηλινό στρατό στον προσφυγικό καταυλισμό της Αϊντα και στη Ντόχα, στον τομέα της Βηθλεέμ, όπως έγινε γνωστό από πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Τέσσερις από τους συληφθέντες είναι μέλη της Φατάχ, του κινήματος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [05] ΗΠΑ: Δυσαρεστημένη η κοινή γνώμη για το θέμα του Ιράκ

    9/11/2003 11:30:00 πμ

    Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (51%) με την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο Ιράκ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα από το περιοδικό ''Νιουσγουίκ''. Ο αριθμός των δυσαρεστημένων αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες (49% στις αρχές Οκτωβρίου, 46% στα τέλη Σεπτεμβρίου, 42% στα μέσα Σεπτεμβρίου). Ακριβώς οι μισοί Αμερικανοί (50%) δεν επιθυμούν την επανεκλογή του προέδρου Μπους, κάτι που υποστηρίζει το 44% των ερωτηθέντων.

    Διαφωνούν οι Αμερικανοί για τα χρήματα που ξοδεύονται

    Οσον αφορά το Ιράκ, μόλις το 14% των Αμερικανών δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι ότι χάρη στην αμερικανική παρουσία θα υπάρξει μια σταθερή και δημοκρατική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

    Το 36% είπε ότι είναι λίγο αισιόδοξοι, το 26% όχι και τόσο και το 21% καθόλου.

    Περισσότεροι από τους μισούς (53%) εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε ετοιμάσει ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης του μεταπολεμικού Ιράκ, ενώ το 60% πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα στη χώρα αυτή και το 54% δηλώνει ότι έχουν σταλεί υπερβολικά πολλοί στρατιώτες, οι οποίοι θα έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα.

    Στο ερώτημα ''είστε ικανοποιημένοι από την οικονομική πολιτική του Μπους'' το 48% των Αμερικανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι, ενώ το 44% την εγκρίνει.

    Συνολικά, η πολιτική γραμμή του Τζορτζ Μπους εγκρίνεται από τους Αμερικανούς με ποσοστό 52%, παρουσιάζει όμως μεγάλη πτώση από πέρυσι που ανερχόταν στο 68%.

    Οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές δεν φαίνονται πάντως ικανοί να απειλήσουν τον Μπους ο οποίος, έχοντας ως αντίπαλο τον Γουέσλι Κλαρκ λαμβάνει ποσοστό 48% έναντι 45% για τον απόστρατο στρατηγό. Απέναντι στον Χάουαρντ Ντιν και στον Τζον Κέρι (45% και για τους δύο) η διαφορά αυξάνεται στις τέσσερις μονάδες υπέρ του Μπους.

    [06] Επίθεση σε στρατόπεδο Αμερικανών στη Μοσούλη

    9/11/2003 10:38:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Αμερικανικό στρατόπεδο στη Μοσούλη δέχθηκε τη νύχτα πυρά Ιρακινών ανταρτών. Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως και ελικόπτερα άρχισαν να ερευνούν από αέρος. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση με δύο πυραύλους και κατά κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, το οποίο φιλοξενεί το γενικό αρχηγείο της συμμαχίας, Στο Ιράκ λόγω της έκρυθμης κατάστασης έκλεισαν προσωρινά τα γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Βαγδάτη και στη Βασόρα.

    Επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μοσούλη

    Σύμφωνα με δηλώσεις Ιρακινού αστυνομικού, κατά τη διάρκεια περιπολίας τους ακούστηκαν τέσσερις εκρήξεις από πυρά που ερρίφθησαν κατά του στρατοπέδου αλ Γιζλάνι, όπου έχουν τη βάση τους αμερικανικές μονάδες". "Οι επιτιθέμενοι μάλλον έριξαν τέσσερις οβίδες όλμου", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις αμέσως απέκλεισαν την περιοχή, ενώ ελικόπτερα άρχισαν να ερευνούν από αέρος.

    Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση κατά του ξενοδοχείου Μοσούλη στο κέντρο της πόλης, το οποίο φιλοξενεί το γενικό αρχηγείο της συμμαχίας, στις 02.00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες επρόκειτο για δύο πυραύλους. Οι Αμερικανοί στρατιώτες απέκλεισαν τον τομέα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 November 2003 - 9:54:05 UTC