Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σώοι στο Ηράκλειο οι επιβάτες του ''Κνωσός Παλάς''
  • [02] Νέες δηλώσεις Ερντογάν - Γκιούλ για το Κυπριακό
  • [03] ''Πρόταση εκεχειρίας'' απηύθυνε το Ισραήλ
  • [04] Σουηδία: Συντριβή ελικοπτέρου με 4 νεκρούς
  • [05] Σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες
  • [06] Κροκόδειλος αναστατώνει το Χονγκ Κονγκ
  • [07] Επιδρομές σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην ΕΤΑ
  • [08] Στην πρωθυπουργία ο Κοϊζούμι
  • [09] Oικογενειακή τραγωδία στην Ινδία
  • [10] Επιθέσεις στη Μοσούλη
  • [11] Νέα επίθεση με όλμους εναντίον του Τικρίτ
  • [12] Εμβόλιο-θεραπεία για τον Έμπολα

    [01] Σώοι στο Ηράκλειο οι επιβάτες του ''Κνωσός Παλάς''

    19/11/2003 10:23:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    "Καλάθια" της Πυροσβεστικής και σκάλες της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" επιστρατεύτηκαν προκειμένου να αποβιβαστούν οι 1.040 επιβάτες και τα 116 μέλη του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού "Κνωσός Παλάς", στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ μεσοπέλαγα, κατευθυνόμενο προς το Ηράκλειο της Κρήτης. Δυσφορία προκάλεσε το γεγονός ότι, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας φάνηκε ανέτοιμο στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και με έλλειμμα σωστής οργάνωσης. Στο μεταξύ τρεις επιβάτες μεγάλης ηλικίας έχουν μεταφερθεί, προληπτικά, σε νοσοκομείο της πόλης, καθώς παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Λίγο μετά τις 9 το πρωί, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση αποβίβασης των μικρών παιδιών από την πλευρά της πλώρης του σκάφους, ενώ, παράλληλα, συνεχιζόταν η αποβίβαση άλλων ατόμων από την πλευρά της πρύμνης.

    Ανακρίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς

    Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 3.40 το πρωί σε φορτηγό αυτοκίνητο στο χώρο του γκαράζ του πλοίου κατασβέστηκε μετά από μία περίπου ώρα από τα μέλη του πληρώματος. Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης από τον Πειραιά με προορισμό την Κρήτη και στις 6.30 το πρωί έφτασε στο Ηράκλειο με ίδιες δυνάμεις.

    Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς και μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΕΝ δίπλα στο πλοίο έσπευσαν τα οχηματαγωγά ''ΚΡΗΤΗ ΙΙ'' και το ''ΕGΙAN GLORY'', καθώς και πυροσβεστικό και περιπολικά σκάφη του ΛΣ, που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας, που, όμως, δεν χρειάστηκε.

    Από το Λιμενικό Σώμα γίνονται ανακρίσεις για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

    [02] Νέες δηλώσεις Ερντογάν - Γκιούλ για το Κυπριακό

    Πηγή: ΑΠΕ 19/11/2003 12:01:00 πμ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ηπιότερες προσεγγίσεις στο Κυπριακό υιοθετούν με δηλώσεις τους, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίες όμως εξακολουθούν να υποκρύπτουν αδιαλλαξία, με εμμονή σε γνωστές τουρκικές θέσεις. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε σε συνεδρία στελεχών του κόμματός του ότι η επίδειξη ευαισθησίας από τη διεθνή κοινή γνώμη για το Κυπριακό θα βοηθήσει τόσο τη διευθέτηση του προβλήματος, όσο και το στόχο της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ωστόσο, χαρακτήρισε το Κυπριακό εθνικό θέμα για την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη περίοδο και ότι, κατά την άποψη του, θα ήταν ορθό να αναληφθούν "παραγωγικές προσεγγίσεις".

    Για δίκαιη λύση κάνει λόγο ο Ερντογάν

    "Παράλληλα ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμα ένας στόχος που πρέπει να εκπληρώσουμε", δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέτει ότι "Κυπριακό και Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει να συνδέονται".

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, αλλά "η λύση πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη και να στηρίζεται στην αναγνώριση της διζωνικότητας και της ισότητας των δύο πλευρών".

    [03] ''Πρόταση εκεχειρίας'' απηύθυνε το Ισραήλ

    19/11/2003 10:40:00 πμ

    Πρόταση εκεχειρίας απηύθυνε τη Τρίτη το βράδυ ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δεν πρόκειται να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων, εφόσον οι τελευταίοι τερματίσουν τις επιθέσεις και τις τρομοκρατικές ενέργειες. Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν νεαρό Παλαιστίνιο κοντά στον οικισμό εβραίων εποίκων Νετζαρίμ, στη Γάζα, ενώ δύο Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από φίλια πυρά σε οδόφραγμα στη Ραμάλα κι άλλοι τρεις σε ανατίναξη σπιτιού από Ισραηλινούς στη Ράφα.

    ''Το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση''

    ''Δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμμία στρατιωτική επιχείρηση, εκτός εάν με αυτήν πρόκειται να αποτρέψουμε μία τρομοκρατική ενέργεια η οποία βρίσκεται καθ' οδόν προς την πραγμάτωσή της'', τόνισε ανώτατο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    ''Δεν πιστεύουμε πως μία ανακωχή θα αποτελέσει τη λύση, Εάν όμως κυριαρχήσει μία πραγματική γαλήνη, τότε το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση'', διαβεβαίωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

    Στην προκείμενη περίπτωση το Ισραήλ θα σταματούσε τα ''προληπτικά πλήγματα'', με άλλα λόγια την εξουδετέρωση παλαιστινίων μαχητών, παρά μόνον στην περίπτωση για να αποτρέψει ένα τρομοκρατικό πλήγμα.

    Επίσης, υπογράμμισε πως το Ισραήλ δεν θα ικανοποιούνταν με μία τέτοια ανακωχή, αλλά αντιθέτως απαιτεί την ''εξάρθρωση και τον αφοπλισμό των ενόπλων παλαιστινιακών ομάδων'', σύμφωνα προς τα θεσπίσματα του 'Οδικού Χάρτη', του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου για την ειρήνευση.

    ''Το Ισραήλ δεν πρόκειτια να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, έτσι ώστε αυτό ποτέ να μην δεί το φώς'', κατέληξε.

    Ο 'Οδικός Χάρτης' προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

    Τέλος, ο ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως ο Σαρόν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αχμαντ Κορέι την ερχόμενη εβδομάδα.

    Έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.

    Έναν 22χρονο Παλαιστίνιο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Ο νεαρός μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Γάζας.

    Ο Ζακάρια Αμπού Χέιλου βρισκόταν στην απαγορευμένη ζώνη, που περιβάλει τον οικισμό και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του, φοβούμενοι ότι θα επιχειρούσε εισβολή στον οικισμό.

    Ο νεαρός δεν ήταν οπλισμένος και οι στρατιώτες αφού του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες τον παρέδωσαν σε παλαιστινιακό ασθενοφόρο.

    Επίσης, δύο Παλαιστίνιοι, τους οποίους είχαν σταματήσει τη Τρίτη ισραηλινοί στρατιώτες, για έλεγχο σε ένα οδόφραγμα κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, τραυματίσθηκαν από πυρά άλλων Παλαιστινίων, οι οποίοι στόχευαν τους στρατιώτες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

    Οι δύο Παλαιστίνιοι δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες επί τόπου και κατόπιν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στη Ραμάλα, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε τη Τρίτη το βράδυ μία κατοικία στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδος της Γάζας, στο οποίο βρισκόταν μία σήραγγα που οδηγούσε στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη.

    Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, τόνισαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

    Ο ισραηλινός στρατός αναδιπλώθηκε από την παλαιστινιακή κοινότητα έπειτα από την ανατίναξη του κτηρίου.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Πόλεμος και ειρήνη στη Μέση Ανατολή...

    Το Ισραήλ απαντά στην Αίγυπτο

    [04] Σουηδία: Συντριβή ελικοπτέρου με 4 νεκρούς

    19/11/2003 8:56:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις σουηδοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται από την πτώση στη θάλασσα ενός ελικοπτέρου του στρατού στη διάρκεια άσκησης, ανοικτά του Γκέτεμποργκ, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας οι δύο αγνοούμενοι είναι τα μέλη του πληρώματος. Αλλος ένας επιβάτης του ελικοπτέρου τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Γκέτεμποργκ. Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου δεν έχουν γίνει γνωστά.

    [05] Σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

    19/11/2003 8:33:00 πμ

    Ένα παιδί έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ισχυρού σεισμού που συγκλόνισε νωρίς σήμερα το πρωΐ, τοπική ώρα, τις κεντρικές Φιλιππίνες, σπέρνοντας τον πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι έντρομοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής άμυνας. Οι σεισμολόγοι ενημέρωσαν πως η δόνηση, που σημειώθηκε στη 01.14, τοπική και 19.14 την Τρίτη, ώρα Ελλάδος, μετρήθηκε 6.6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Από τη δόνηση σείσθηκαν πολλές πόλεις στη νήσο Σαμάρ, την τρίτη μεγαλύτερη της νησιωτικής χώρας, και έγινε αισθητή μέχρι την περιοχή Μπικόλ στην κύρια νήσο Λουζόν στα βόρεια, όπως και σε πολλά τμήματα της νήσου Μιντανάο στον νότο.

    Στέλεχος της πολιτικής άμυνας δήλωσε πως το παιδί έχασε τη ζωή του, όταν το καταπλάκωσαν οι καταρρέοντες τοίχοι του σπιτιού του στην πόλη Καναμπίντ.

    "Ακόμη πασχίζουμε να προσδιορίσουμε την έκταση των ζημιών", τόνισε η ίδια πηγή.

    Η δόνηση σημειώθηκε 70 χλμ βορειοδυτικώς της πόλης Μπορονγκάν στα ανατολικά της Σαμάρ και προκλήθηκε από κινήσεις της τεκτονικής πλάκας της περιοχής των Φιλιππινών, τόνισαν οι σεισμολόγοι.

    [06] Κροκόδειλος αναστατώνει το Χονγκ Κονγκ

    19/11/2003 11:39:00 πμ

    Εδώ και δύο εβδομάδες "εφιάλτης" έχει γίνει για το Χονγκ Κονγκ ένας... κροκόδειλος. Το ενάμιση μέτρου ερπετό, έχει εγκατασταθεί μόνιμα σε ποτάμι της κινεζικής πόλης και εδώ και δύο εβδομάδες διαφεύγει από τους κυνηγούς που το καταδιώκουν, παρά το γεγονός ότι το ερπετό αυτό υποτίθεται ότι δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρού στη συγκεκριμένη περιοχή. Για την "έξωση" του κροκοδείλου κλήθηκε ένας ιδιοκτήτης φάρμας από το Κουϊνσλαντ της Αυστραλίας, ο γνωστός και ως "κροκοδειλάκιας" Τζον Λίβερ. Παρόλη την εμπειρία του, ο Αυστραλός μέχρι τώρα καταμετρά τρεις αποτυχημένες προσπάθειες.

    Κροκοδείλια τα δάκρυα του Λίβερ!

    Ο Λίβερ, λίγο πριν το ταξίδι του στο Χονγκ Κονγκ είχε δηλώσει πως απλά θα έκανε μία βόλτα στο ποτάμι και θα "άρπαζε" τον ερπετό. Αλλά, ο κροκόδειλος απέφευγε με μεγάλη επιδεξιότητα τις παγίδες που του έστησε ο Λίβερ, καθώς και τις απόπειρές του να το καμακώσει με ένα ειδικό καμάκι από μπαμπού το οποίο, όπως υποστηρίζει ο Αυστραλός, δεν θα κάνει κακό στο ζώο.

    Ο κυνηγός κροκοδείλων, που έχει μάθει τη συγκεκριμένη τεχνική από τους Παπούα της Νέας Γουϊνέας, ρίχνει τις ευθύνες για τις συνεχόμενες αποτυχίες του στο ποτάμι. Συγκεκριμένα ανέφερε πως τα φώτα της πόλης αντανακλούν στο νερό και είναι αδύνατος ο εντοπισμός του κροκοδείλου. Ενώ προσέθεσε, πως την περασμένη Κυριακή παραλίγο να τα καταφέρει.

    Οι κάτοικοι του Χόγκ Κογκ παρακολουθούν με τεράστιο ενδιαφέρον το κυνήγι του κροκόδειλου και το θέμα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της περιοχής, ενώ το θέμα έχει γίνει είδηση σε όλη την Ασία και την Αυστραλία.

    [07] Επιδρομές σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην ΕΤΑ

    19/11/2003 10:59:00 πμ

    Δώδεκα ύποπτοι για συμμετοχή στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ έχου προσαχθεί από την Ισπανική αστυνομία. Πάνω από 150 αστυνομικοί έκαναν, την Τρίτη, επιδρομές σε σπίτια στη Βασκική επαρχία της Γκιπουθκόα και της Ναβάρα αλλά και στη Σεβίλλη μετά από εντολή του Δικαστή Μπαλτάζαρ Γκαρθόν. Πληροφορίες του Ρόιτερ αναφέρουν ότι μέχρι φέτος έχουν προσαχθεί 167 άτομα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην ΕΤΑ.

    Πιο αδύναμη από ποτέ

    Ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών Ανχελ Αθέμπες είπε πως οι συλλήψεις αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα στην τρομοκρατική οργάνωση. Συγκεκριμένα, ο κος Αθέμπες ανάφερε πως "Η ΕΤΑ σήμερα είναι πιο αδύναμη από ποτέ, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει".

    Οι επιδρομές των αστυνομικών ήταν αποτέλεσμα πληροφοριών που είχαν οι Ισπανικές αρχές. Οι πληροφορίες προέρχονταν από έγγραφα που αποκόμισαν μετά τη σύλληψη του φερόμενου ως μέλος της ΕΤΑ Ιμπον Φερνάντεθ Δε Ιράδι, ο οποίος συνελήφθη στη Νοτιοδυτική Γαλλία το Δεκέμβρη του 2002, αλλά δραπέτευσε δύο ημέρες μετά.

    Περισσότερα από 800 άτομα θεωρούνται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιθέσεις της ETA στην 35χρονη δράση της. Η ΕΤΑ ζητά της αυτονόμηση της χώρας των Βάσκων και τη δημιουργία ανεξάρτητου κρατιδίου στα βόρεια της Ισπανίας και τα νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην ΕΤΑ.

    [08] Στην πρωθυπουργία ο Κοϊζούμι

    19/11/2003 9:35:00 πμ

    Η Κάτω Βουλή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου επανεξέλεξε σήμερα τον Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι στο αξίωμα του πρωθυπουργού, έπειτα από τη νίκη του κόμματός του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD) στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Νοεμβρίου.

    [09] Oικογενειακή τραγωδία στην Ινδία

    19/11/2003 9:13:00 πμ

    Έξι μέλη μίας οικογένειας βρήκαν τον θάνατο, νωρίς τη Τετάρτη το πρωί, όταν εξαγριωμένο πλήθος έβαλε φωτιά στο σπίτι όπου ζούσαν στο κρατίδιο του Ασάμ στη βορειοανατολική Ινδία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Γκουουαχάτι, που απέχει 250 χλμ από την πόλη όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, ανάφερε ότι "Ο όχλος επιτέθηκε στην κατοικία μίας οικογένειας από το Μπιχάρ στην πόλη Ντιμπρουγκάρ και κατακρεούργησε έξι μέλη της, βάζοντας κατόπιν φωτιά στο σπίτι τους".

    Στο κρατίδιο του Ασάμ συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ντόπιους και σε επoίκους από το ανατολικό κρατίδιο Μπιχάρ. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν δέχθηκαν επίθεση στο Μπιχάρ, την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι ταξιδιώτες από το Ασάμ. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για επιθέσεις που είχαν δεχθεί, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σπουδαστές από το Μπιχάρ στο Ασάμ.

    [10] Επιθέσεις στη Μοσούλη

    19/11/2003 10:05:00 πμ

    Δύο ιρακινοί αστυνομικοί και ένας διερμηνέας που εργαζόταν για τις αμερικανικές δυνάμεις τραυματίστηκαν τη Τρίτη το βράδυ στη διάρκεια δύο επιθέσεων στη Μοσούλη, ανακοίνωσε σήμερα η ιρακινή αστυνομία. , ένοπλοι αντάρτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μπροστά σε ξενοδοχείο της Μοσούλης έναν ιρακινό διερμηνέα που εργαζόταν για λογαριασμό των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ιρακινός διερμηνέας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.

    "Αγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο άνοιξαν πυρ σε αστυνομικό τμήμα. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή. Από ένα άλλο αυτοκίνητο όμως εκτοξεύτηκε μία χειροβομβίδα με αποτέλεσμα δύο αστυνομικοί που ήταν μπροστά στο κτίριο να τραυματιστούν", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [11] Νέα επίθεση με όλμους εναντίον του Τικρίτ

    19/11/2003 8:46:00 πμ

    Ο αμερικανικός στρατός βομβάρδισε με όλμους για τρίτη συνεχόμενη νύχτα θέσεις των ανυπότακτων μελών της ιρακινής αντίστασης στην περιφέρεια του Τικρίτ, γενέτειρα του έκπτωτου ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν. Οι όλμοι ήσαν τοποθετημένοι σε τεθωρακισμένα, τα οποία προστάτευαν άρματα μάχης, στο άνυδρο πεδίο έξω από την πόλη, η οποία χρησιμεύει ως ορμητήριο για τους ιρακινούς αντάρτες.

    "Ο εχθρός θα σκεφθεί τώρα διπλά προτού προσπαθήσει να ξαναχρησιμοποιήσει αυτό το σημείο", τόνισε ο επικεφαλής της ίλης των όλμων του 22ου Τάγματος της 4ης Μεραρχίας Πεζικού.

    Από την Κυριακή τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν εκτοξεύσει δύο κατευθυνόμους από δορυφόρο πυραύλους, ενώ τα ελικόπτερά τους έρριψαν αρκετούς πυραύλους Χελφάιρ, στις επιχειρήσεις στο Τικρίτ, που στόχο έχουν να καταστρέψουν τις θέσεις που χρησιμοποιούν οι οπαδοί του προηγούμενου καθεστώτος.

    [12] Εμβόλιο-θεραπεία για τον Έμπολα

    19/11/2003 11:46:00 πμ

    Τις πρώτες δοκιμές, σε ανθρώπους πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα ξεκίνησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα η καινούρια θεραπεία έχει ήδη χορηγηθεί σε 27 ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας καθώς μια μόνο δόση του κατάφερε να προστατέψει πιθήκους από τον ιό τον Αύγουστο. Ο Έμπολα που πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική το 1976 ανήκει στους πιο θανατηφόρους ιούς στον κόσμο και οι Ηνωμένες πολιτείες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο.

    Εκατοντάδες τα θύματα από επιδημίες

    Το εμβόλιο περιέχει στελέχη του DNA του ιού, ώστε να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και ουσιαστικά έχει δομή ανάλογη με εκείνων που χρησιμοποιούνται για το ΑΙDS, την ελονοσία και την ηπατίτιδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το να μπορούμε να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι το κλειδί για ν' αποφύγουμε πιθανό ξέσπασμα επιδημίας, ελλείψει μέχρι τώρα θεραπείας.

    "Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον Έμπολα όχι μόνο θα ήταν σωτήριο για τους πληθυσμούς των χωρών που υποφέρουν απ' αυτόν, αλλά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για όσους θα σκέφτονταν να τον χρησιμοποιήσουν ως βιολογικό όπλο", τόνισε ο διευθυντής του Niaid, Aντονυ Φάουτσι.

    Ο Έμπολα είναι εξαιρετικά μολυσματικός καθώς μεταδίδεται με την απλή προσωπική επαφή μέσω των σωματικών υγρών. Οι φορείς νοσούν άμεσα, παρουσιάζοντας εσωτερική αιμορραγία και νευροπληξία και καταλήγουν σε ποσοστό 70 με 90%.

    Πρόσφατη επιδημία στο Κονγκό Μπραζαβίλ προκάλεσε το θάνατο σε έντεκα άτομα, ενώ τις εκατοντάδες ανέρχονται τα θύματα σε ανάλογες περιπτώσεις, τόσο στη χώρα αυτή όσο και σε γειτονικές, όπως το Σουδάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 2003 - 10:04:45 UTC