Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Να σταματήσουν τα σενάρια
  • [02] Σε απεργία αύριο ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ
  • [03] Διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου
  • [04] Κλοπή 400.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα
  • [05] Συνάντηση Σημίτη - Μέσιτς
  • [06] Μετέφερε λαθρομετανάστες σε κρύπτη φορτηγού
  • [07] Νέες δηλώσεις Βαρθολομαίου για την κρίση
  • [08] Ηρεμία στη ΝΔ μετά τη διαφωνία Σουφλιά-Πολύδωρα
  • [09] Αποτρόπαιο έγκλημα στη Φλώρινα
  • [10] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Στεφανόπουλου
  • [11] Το νομοσχέδιο για τα δάση παρουσίασε ο κ. Δρυς
  • [12] Συνελήφθη ''αδιάφθορος'' του ΣΔΟΕ για εκβιασμό
  • [13] ''Κατεβαίνουν'' χιλιάδες διαφημιστικές πινακίδες
  • [14] Αυστηρή οδηγία για τα απόβλητα
  • [15] Επίσκεψη Μπους στο Λονδίνο
  • [16] Ενταλμα σύλληψης για τον Μάικλ Τζάκσον
  • [17] Ο Μπλερ υποστήριξε την αμερικανοβρετανική συμμαχία
  • [18] Δολοφονία τουρίστριας στα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας
  • [19] Αναγνωρίστηκαν οι δράστες των επιθέσεων στην Κων/πολη
  • [20] Εφοδος και συλλήψεις χρηματιστών απ' το FBI στο Μανχάταν
  • [21] Κατά των γάμων ομοφυλοφίλων ο Μπους
  • [22] Η Νότια Αφρική καταπολεμά το AIDS
  • [23] Ισραήλ: ''Δε σταματάμε την οικοδόμηση του τείχους''
  • [24] Έκκληση ΟΗΕ για τις ''ξεχασμένες'' κρίσεις στον κόσμο
  • [25] Διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβία
  • [26] Ρωσικό σχέδιο ειρήνης για Μ. Ανατολή
  • [27] Αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του αλ Ντούρι
  • [28] Προϋπολογισμός με αντιδράσεις
  • [29] Δημιουργία της νέας τραπεζικής εταιρίας Emporiki Credicom
  • [30] Μέτρα για τη λειτουργία των λαϊκών
  • [31] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών
  • [32] ''Η Επιστήμη των Αθλημάτων''
  • [33] Τύπος σταριού ρυθμίζει τη γλυκόζη
  • [34] Ιός εξαπατά όσους έχουν πιστωτικές κάρτες
  • [35] Τεχνολογία εναντίον Μπους
  • [36] Ποινική δίωξη για τον ''μαραθώνιο βότκας''
  • [37] Ομιλία Μπους για Ισραήλ και Παλαιστίνη

    [01] Γ. Παπανδρέου: Να σταματήσουν τα σενάρια

    19/11/2003 6:49:00 μμ

    Την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του στη σεναριολογία που τροφοδοτήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να εκφράζει τις απόψεις του. ''Έχω αποδείξει ότι σέβομαι πλήρως τους θεσμούς. Στήριζα, στηρίζω και θα στηρίζω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη'', τόνισε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η σχετική φημολογία "γιατί έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη μάχη η οποία θα είναι νικηφόρα". Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος έκανε λόγο "απαράδεκτη παραφιλολογία και μικροπολιτική", τονίζοντας ότι με τη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου βάζει τέλος σ' αυτά τα σενάρια.

    Ανέκαθεν καθαρή η στάση του κ. Παπανδρέου, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως "δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα" στις σχέσεις του Πρωθυπουργού και του κ. Γ. Παπανδρέου, οι οποίες "είναι πάντα εξαιρετικές και πολύ στενές".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως "η θέση του κ. Παπανδρέου υπήρξε ανέκαθεν πολύ καθαρή, κάνει συστηματικά τη δουλειά του και έχει μια ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ", υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει το Σαββατοκύριακο στην Καστοριά.

    Πρωτόπαπας περί ψηφοδελτίων

    Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στο θέμα των απαντητικών επιστολών που περιμένει από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως "κάποιοι συνάδελφοι είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε επειδή ολοκλήρωσαν τον πολιτικό τους κύκλο, είτε εξαιτίας άλλων λόγων, δεν επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές. Τους τιμούμε όλους και πρέπει να τονίσω πως με την εξαίρεση του κ. Παπαθεμελή, ουδείς άλλος αμφισβήτησε την υποστήριξή του στο ΠΑΣΟΚ. Η ανανέωση των ψηφοδελτίων, εξάλλου, είναι όρος και προϋπόθεση νίκης του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή είναι η ουσία".

    Αναφορικά με την περίπτωση Παπαθεμελή, ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σχετικές δηλώσεις έγιναν και από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι κάθε πολιτικός είναι άνθρωπος και μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του με βάση τις πεποιθήσεις του και τις εκτιμήσεις του, αλλά όλοι οι συνάδελφοι, πλην του Στέλιου Παπαθεμελή, δήλωσαν ότι θα βοηθήσουν για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

    Αράπογλου: ''Η ανανέωση είναι αίτημα της κοινής γνώμης''

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κόμματος, Χρύσας Αράπογλου. Η κ. Αράπογλου είπε ότι η αποχώρηση ενός κοινοβουλευτικού στελέχους δεν είναι ό,τι καλύτερο αλλά πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται και τιμά τα στελέχη που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, αλλά όχι και από την πολιτική.

    Σχετικά με την ανανέωση των ψηφοδελτίων, κ. Αράπογλου τη χαρακτήρισε "μεγάλη" και συμπλήρωσε ότι το αίτημα της ανανέωσης είναι ένα σημαντικό μήνυμα της κοινής γνώμης το οποίο καταγράφεται σε όλες τις ποιοτικές δημοσκοπήσεις και στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί.

    [02] Σε απεργία αύριο ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ

    19/11/2003 6:00:00 μμ

    Παραλύουν την Πέμπτη οι υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Η AΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο και οι καθηγητές δημοσίων Γυμνασίων και Λυκείων. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, θα διοργανωθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Αύριο και μεθαύριο απεργούν, επίσης, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Πρόβλημα με τα δρομολόγια των αεροπλάνων

    Τα κεντρικά αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ είναι:

    α. Ενιαίο μισθολόγιο με 1.050 ευρώ κατώτατο μισθό και ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό.

    β. Καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος από το Μάρτιο του 1999.

    γ. Συλλογική διαπραγμάτευση για οποιοδήποτε οικονομικό θέμα.

    δ. Ενσωμάτωση στα βαρέα και ανθυγιεινά των υπαλλήλων του Δημοσίου που τα δικαιούνται (οδοκαθαριστές, νοσοκομειακοί και άλλες ειδικότητες).

    Σχετικά με τις απεργίες κλάδων που διεκδικούν αυξήσεις στο εισόδημα μέσω ειδικών επιδομάτων ο κ. Παπασπύρος σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ δε διεκδικεί επιδοματικές αυξήσεις αλλά ενιαίο μισθολόγιο.

    Λόγω της συμμετοχής των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, η Ολυμπιακή Αεροπορία οδηγείται στην ακύρωση 23 πτήσεων εσωτερικού.

    Εκτός της Ολυμπιακής, σε αναγκαστική ματαίωση πέντε πτήσεων προχωρά και η Aegean Airlines. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία, δεν θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για Αλεξανδρούπολη, Μύκονο, Χίο, Κω και Μυτιλήνη.

    Απεργιακό δελτίο

    Σήμερα, εξάλλου, οι δικηγόροι πραγματοποίησαν τη δεύτερη ημέρα της πανελλαδικής τους απόχης, διεκδικώντας από το Δημόσιο το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών για το Ταμείο Νομικών. Στην αποχή συμμετέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι άμισθοι υποθηκοφύλακές και οι δικαστικοί επιμελητές.

    Σε 24ωρη απεργία κατήλθαν και οι σχολικοί φύλακες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Υπ. Εσωτερικών και πορεία στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τη μη μονιμοποίησή τους. Αντιπροσωπεία τους είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. και στη συνέχεια με το γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σιούφα.

    Την Παρασκευή πραγματοποιούν 24ωρη απεργία οι οδοντίατροι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Ζητούν αναπροσαρμογή του τιμολογίου των οδοντιατρικών πράξεων.

    Στις 21 του μηνός, θα επαναλάβουν τη δεύτερη προειδοποιητική απεργία τους οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ.ΑΕ). Αίτημά τους η μετατροπή των διετών διαδοχικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Σε 24ωρη απεργία, κατέρχονται οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, καθώς θεωρούν ως ανέφικτη την προθεσμία που έχει τεθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τις παραγγελίες των ταμειακών μηχανών.

    [03] Διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου

    19/11/2003 6:47:00 μμ

    Ένα νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, υψηλών προδιαγραφών που θα προσφέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Κρήτη θα δημιουργηθεί το 2009 στο Καστέλι Ηρακλείου. Οι εργασίες για το έργο συνολικού προυπολογισμού 813 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσουν το 2005 και θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι θα εξυπηρετεί την προβλεπόμενη επιβατική κίνηση ως το 2020.

    Παράγοντας ανάπτυξης για την Κρήτη

    Τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι εξήγγειλε νωρίτερα την Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μανόλη Στρατάκη, και του Διοικητή της ΥΠΑ, κ. Σταύρου Κωνσταντινίδη.

    Όπως είπε ο κ. Βερελής, το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο θα καλύψει τις ανάγκες της επιβατικής κίνησης ως το 2020, ενώ θα εξασφαλίζει καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών του νομού Ηρακλείου, αλλά και των γειτονικών νομών Ρεθύμνου και Λασιθίου.

    Το έργο, που θα επιβαρύνει σαφώς λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με άλλες λύσεις που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν, αναμένεται να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

    Όπως είπε ο Υπουργός, με τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου η Κρήτη θα μπορέσει να κατακτήσει ταχύτερους ρυθμούς προόδου και οικονομικής ανάπτυξης.

    Σε ιδιώτες η διοίκησή του για 30 χρόνια

    Η χρηματοδότηση του αεροδρομίου θα εξασφαλιστεί από επενδυτές, δανειακούς πόρους και μεγάλο ποσοστό του τέλους ανάπτυξης του Αεροδρομίου Ηρακλείου, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

    Μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, θα μεταβιβαστεί ποσοστό 40% των μετοχών σε επενδυτικό σχήμα.

    Η διοίκησή του θα ανατεθεί στους επενδυτές και θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

    Ο συνολικός χρόνος παραχώρησης θα είναι 30 χρόνια μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

    Τη θεσμική εποπτεία της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου θα έχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Αντίδραση ΝΔ

    Οι εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Ηράκλειο Κρήτης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη της ΝΔ για θέματα ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Σάββα Τσιτουρίδη.

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για νέο προεκλογικό λαθρεμπόριο υποσχέσεων και απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών της Ανατολικής Κρήτης.

    "Ένα σύγχρονο και ασφαλές αεροδρόμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και στις προοπτικές του αύριο είναι χρέος να κατασκευασθεί στο Ηράκλειο. Αυτό όμως είναι υπόθεση της επόμενης Κυβέρνησης" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [04] Κλοπή 400.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

    19/11/2003 4:41:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Διάρρηξη με λεία 400.000 ευρώ σημειώθηκε τα ξημερώματα σε υποκατάστημα της Εθνικής Tράπεζας στα Βίλια Αττικής. Aγνωστοι δράστες παραβίασαν την κεντρική είσοδο της τράπεζας και αφού πέρασαν στο εσωτερικό έκοψαν τα καλώδια από τις συσκευές τηλεφώνου και κατέστρεψαν τον συναγερμό. Στη συνέχεια κατάφεραν να παραβιάσουν το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και το χρηματοκιβώτιο. Η λεία ανέρχεται σε 400.000 ευρώ. Από την αστυνομία διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στην υπόθεση να εμπλέκονται και υπάλληλοι της τράπεζας.

    Δυο σενάρια εξετάζει η αστυνομία

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι δράστες πρέπει να έδρασαν κατά τις 3 τα ξημερώματα.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν δυο ενδεχόμενα.

    Το ένα να εμπλέκεται στην υπόθεση υπάλληλος ή υπάλληλοι του υποκαταστήματος της τράπεζας ή να πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα που διέθετε ακριβείς πληροφορίες και είχε στη διάθεση του όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραβίαση του χρηματοκιβωτίου και του μηχανήματος ΑΤΜ.

    [05] Συνάντηση Σημίτη - Μέσιτς

    19/11/2003 3:11:00 μμ

    Την σταθερή πολιτική της Ελλάδας ότι όλες οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κροατίας, Στέπαν Μέσιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης του κ. Μέσιτς στην Αθήνα. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι η Κροατία θα γίνει μέλος της Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα με την επόμενη διεύρυνσή της, μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Από την πλευρά του, ο κ. Μέσιτς τόνισε τη στενή συνεργασία της χώρας του με την Ε.Ε. και με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να σταματήσει η συλλογική ευθύνη για τον Σερβοκροατικό πόλεμο. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κροατίας υπέγραψε την διακήρυξη για την ολυμπιακή εκεχειρία και δήλωσε ότι είναι φιλειρηνιστής και λάτρης της ελληνικής ιστορίας.

    Απαραίτητη η ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας

    Υπέρ της ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονοείται πρόθεση επανένωσης της Γιουγκοσλαβίας, τάχθηκε τόσο ο κ. Μέσιτς όσο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μέσιτς τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του ''να αφήσει πίσω το παρελθόν και να προχωρήσει στην Ενωμένη Ευρώπη, υιοθετώντας την απαραίτητη νομοθεσία και τα στάνταρτς της Ε.Ε.''. Αναφερόμενος στα βήματα που πραγματοποιεί η χώρα του προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μέσιτς έκανε λόγο για νέο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων, νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, αναδιάρθρωση του στρατού και της αστυνομίας, κατασκευή έργων υποδομής, συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εξομάλυνση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής.

    Απαντώντας σε σχόλιο του κ. Σημίτη για την ''ανάγκη δημιουργίας οργανισμού Διαβαλκανικής Συνεργασίας, σε εξέλιξη της σημερινής χαλαρής συνεργασίας'', ο κ. Μέσιτς διευκρίνισε ότι η Κροατία επιθυμεί τη συνεργασία με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά σε καμιά περίπτωση ''δεν μπορεί να αναβιώσει κάτι που δυο φορές τελείωσε με αίμα''.

    Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στη σημασία της κατασκευής της Ιονίας οδού, η οποία θα ενώσει τη δυτική Ελλάδα, τις ακτές της Αδριατικής και τη δυτική Ευρώπη και τόνισαν τη σημασία του έργου, ενώ ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι το ελληνικό τμήμα θα έχει ολοκληρωθεί με κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ έως το 2007.

    Ο κ. Σημίτης χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Κροατία στην πορεία προς την Ε.Ε. και δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειές της. Ο κ. Μέσιτς ολοκλήρωσε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στήριξη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Υπογραφή της ολυμπιακής εκεχειρίας από τον Μέσιτς

    Ιδιαίτερης σημασίας είναη η υπογραφή της ολυμπιακής εκεχειρίας από τον Κροάτη Πρόεδρο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, καθώς "η Κροατία είναι μια χώρα που χτυπά την πόρτα της Ε.Ε. και υπάρχει μια σημαντική προοπτική για την πορεία της στην Ένωση".

    "Η Κροατία είναι μια χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας που έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας δεν αφορούν μόνο την Αθήνα, αλλά ολόκληρη την περιοχή, Ελπίζουμε, επίσης, ότι θα αναδείξουμε ένα νέο πρόσωπο ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κροατίας

    [06] Μετέφερε λαθρομετανάστες σε κρύπτη φορτηγού

    19/11/2003 2:46:00 μμ

    Με ειδική κατασκευή είχε δημιουργήσει κρύπτη σε φορτηγό για τη μεταφορά λαθρομεταναστών από τα σύνορα στην Αθήνα. Πρόκειται για 60 χρονο που συνελήφθη από άνδρες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης, σήμερα Τετάρτη, το πρωί, στο 5ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης για παράνομη μεταφορά 30 λαθρομεταναστών. Οι λαθρομετανάστες είχαν εισέλθει από τον Εβρο και προέρχονταν από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Ινδία, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα και τη Σομαλία.

    Σινιάλο με κόκινο φως

    Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο 60χρονος είναι μέλος διεθνούς κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και εμπορίας ανθρώπων. Ο 60χρονος μετάφερε τους 30 αλλοδαπούς με φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της Α.Σ. του Π. κατοίκου της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό την Αθήνα.

    Ο οδηγός φτάνοντας στην Αθήνα θα έπαιρνε από τον κάθε ένα λαθρομετανάστη 2.000 δολάρια ΗΠΑ, συνολικά 60.000. Κατά τον έλεγχο που έγινε στο φορτηγό διαπιστώθηκε πως ο 60χρονος είχε δημιουργήσει ειδική σιδηροκατασκευή, πίσω από την καμπίνα, όπου είχαν κρυφτεί οι αλλοδαποί.

    Μάλιστα μέσα στην κρύπτη εντοπίστηκε ειδική εγκατάσταση με φωτεινό κόκκινο σηματοδότη, με τον οποίο ο οδηγός πατώντας ένα διακόπτη που βρισκόταν στο τιμόνι ενημέρωνε τους λαθρομετανάστες για την ύπαρξη αστυνομικού ελέγχου.

    Οι 30 αλλοδαποί μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα την Τρίτη μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [07] Νέες δηλώσεις Βαρθολομαίου για την κρίση

    19/11/2003 7:20:00 μμ

    Στη διαφορά νοοτροπίας και αντιλήψεως, εντόπισε και πάλι τα αίτια της κρίσης Φαναρίου - Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με νεότερες δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης προς τιμήν του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Πάνου Καλογερόπουλου. Όπως είπε, ενώ "η ιστορική συγκυρία δίνει νέας θεολογικάς ελπίδας δια καλύτερας ημέρας θεία χάριτι, δι όλους" κάποιοι από την άλλη πλευρά "δεν αντιμετωπίζουν τα πράγματα με γνώμονα το αιώνιο συμφέρον της σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου, αλλά σκέπτονται και ενεργούν κινούμενοι από κίνητρα πρόσκαιρα και ατομικά".

    Εν αναμονή της απόφασης του Πατριαρχείου

    Την Τρίτη, ο κ. Βαρθολομαίος, δήλωσε από την Αρχαία Έφεσο, ότι

    "εάν υπάρχουν ασυμφωνίες και αντιπαραθέσεις, όπως επ' εσχάτων, αυτές οφείλονται στη διαφορά της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας".

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πατριαρχείο ενσαρκώνει διαχρονικά και εκφράζει την οικουμενικότητα του γένους και της Ορθοδοξίας.

    Στο μεταξύ, κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε για το εκκλησιαστικό, καθώς μέχρι και το τέλος της αναμένεται να δοθεί η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην απόφαση της Ιεραρχίας για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων Νέων Χωρών.

    [08] Ηρεμία στη ΝΔ μετά τη διαφωνία Σουφλιά-Πολύδωρα

    19/11/2003 7:00:00 μμ

    Έπεσαν οι τόνοι στη Νέα Δημοκρατία μετά την ένταση που προκλήθηκε στο κόμμα από τη δημόσια διαφωνία του Βύρωνα Πολύδωρα με τη στρατηγική συστράτευσης που υπογράφει ο Γιώργος Σουφλιάς και το ενδεχόμενο επιστροφής των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη σύσκεψη των συντονιστών της Νέας Δημοκρατίας για τον προϋπολογισμό, οι κ.κ. Πολύδωρας και Σουφλιάς συναντήθηκαν, όπου και οι δύο προσπάθησαν να κλείσουν το θέμα. Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι ο κ. Πολύδωρας είναι φίλος του, υπενθυμίζοντας την χθεσινή ανασκευαστική δήλωση του συντονιστή της ΝΔ, ενώ ο κ.Πολύδωρας τόνισε ότι όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για το αύριο που είναι η νίκη της ΝΔ. Χαμηλούς τόνους κράτησαν και όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μετά από παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή όπου τους ζήτησε να δώσουν τέλος στην αντιπαράθεση.

    [09] Αποτρόπαιο έγκλημα στη Φλώρινα

    19/11/2003 6:56:00 μμ

    Νεκρή βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο της σε δρόμο στα σύνορα των νομών Φλώρινας Έδεσσας μία 45χρονη γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο δράστης αφού χτύπησε τη γυναίκα, περιέλουσε το αμάξι της με βενζίνη και της έβαλε φωτιά. Η ασφάλεια ερευνά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ το απόγευμα, οδηγήθηκε για ανάκριση στην Αστυνομική Διεύθυνση Έδεσσας ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας.

    Ερευνα για την υπόθεση

    Το αποτρόπαιο θέαμα, αντίκρισε πρώτος ένας αγρότης στο 8ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αρνισσας Κέλης.

    Η 45χρονη, μητέρα πέντε παιδιών, βρέθηκε καμένη μέσα στο όχημά της.

    Όπως εκτιμάται από τις αρχές, ο δράστης του εγκλήματος χτύπησε την άτυχη γυναίκα με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

    Στη συνέχεια την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά.

    Προηγουμένως είχε λύσει το χειρόφρενο, για να κυλήσει το αυτοκίνητο στην κατηφόρα.

    Τους τελευταίους δύο μήνες η άτυχη γυναίκα ζούσε με την οικογένειά της στους Λόφους Φλώρινας.

    Οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν πολλές επαφές ούτε με την ίδια αλλά ούτε με το σύζυγο της.

    [10] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου - Στεφανόπουλου

    19/11/2003 6:29:00 μμ

    Η ενεργειακή πολιτική, βρέθηκε, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο, για την ενεργειακή αγορά, τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, όπως τον αγωγό φυσικού αερίου, τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην προώθηση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    [11] Το νομοσχέδιο για τα δάση παρουσίασε ο κ. Δρυς

    19/11/2003 4:16:00 μμ

    Το νέο δασικό νομοσχέδιο παρουσίασε την Πέμπτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Στην ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο καλύπτεται η ανάγκη εναρμόνισης της δασικής νομοθεσίας, με το νέο Συνταγματικό πλαίσιο, προκειμένου να αποσαφηνισθούν και να ρυθμιστούν νομοθετικά, διάφορα θέματα που δημιουργούν προβλήματα και οξύνουν τις σχέσεις Κράτους και πολιτών. Επεσήμανε δε, ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τη νομιμοποίηση καταπατήσεων, την ανέγερση αυθαιρέτων κτισμάτων, ή θέματα σχετικά με οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις που οδηγούν στην άρση της προστασίας του δάσους

    Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, με το νομοσχέδιο εξειδικεύεται ο ορισμός του δάσους και τις δασικής έκτασης και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Δρυς, με το νέο νομοσχέδιο επιτυγχάνονται πολλαπλοί στόχοι, όπως:

    -επέρχεται διαφάνεια στους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων και αποτρέπονται τυχόν καταστρατηγήσεις.

    -ενισχύεται η δασοπροστασία και επιτυγχάνεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.

    -θεσπίζονται οι αναγκαίες διατάξεις για την κατάρτιση του Δασολογίου, η οποία αρχίζει αμέσως μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών και ολοκληρώνεται εντός 5 μηνών.

    - επιλύεται το θέμα των διακατεχόμενων δασών.

    Κατά το νέου νομοσχεδίου τάχθηκε η Κοινωνική Δράση για τη Διάσωση των Δασών και της Δημόσιας Γης, που ζήτησε την καταψήφιση του, καθώς καταργείται το τεκμήριο του δημοσίου συρρικνώνοντας έτσι τη δασική γη και τη δημόσια περιουσία.

    Για το ζήτημα αυτό, αντιπροσωπεία της Δράσης, όπου συμμετέχουν δεκάδες οργανώσεις και φορείς, τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί με τα κόμματα. Για το Σάββατο έχει οριστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [12] Συνελήφθη ''αδιάφθορος'' του ΣΔΟΕ για εκβιασμό

    19/11/2003 3:28:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Υπάλληλος του ΣΔΟΕ συνελήφθη από αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ με την κατηγορία ότι εκβίαζε επιχειρηματία και του απέσπασε 80.000 ευρώ προκειμένου να του μειώσει το πρόστιμο από παραβάσεις που διαπίστωσε στην επιχείρησή του. Πρόκειται για τον Κλεόβουλο Καλατζή 45 ετών ο οποίος θα οδηγηθεί το απόγευμα στον εισαγγελέα.

    Ο Καλατζής, μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου στην Αθήνα, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη ότι το πρόστιμο που πρέπει να του επιβληθεί ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο δραχμές και του ζήτησε 40.000 ευρώ προκειμένου να μεσολαβήσει για να μειωθεί η χρηματική ποινή.

    Ο επιχειρηματίας δέχθηκε αλλά την επόμενη ημέρα ο "αδιάφθορος" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος επανήλθε ζητώντας του 100.000 ευρώ.

    Ο επιχειρηματίας ενημέρωσε την Αστυνομία και με την καθοδήγηση των αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατάφερε να κατεβάσει το ποσό στα 80.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά παρέλαβε ένας ιδιοκτήτης εταιρίας μαρμάρων τον οποίον συνέλαβαν οι αστυνομικοί όταν έφυγε από το κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Στη συνέχεια, με τη βοήθειά του συνέλαβαν τον Καλατζή την ώρα που αυτός παραλάμβανε τα χρήματα από το μεσάζοντα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

    [13] ''Κατεβαίνουν'' χιλιάδες διαφημιστικές πινακίδες

    19/11/2003 1:45:00 μμ

    Χιλιάδες διαφημιστικές πινακίδες θα "αποκαθηλωθούν" άμεσα στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα μετά την απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Βάσως Παπανδρέου, να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο της άναρχης τοποθέτησης υπαίθριων διαφημίσεων, που παραβιάζει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε εντολή στους γενικούς γραμματείς περιφέρειας να θέσουν προθεσμία μέχρι ένα μήνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να "ξηλώσουν" όλες τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, διαφορετικά να τους επιβάλουν πρόστιμα. Η εντολή αυτή επεκτείνεται και στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας για τις διαφημιστικές πινακίδες στις εθνικές οδούς. Παράλληλα η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε άμεση διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα διαφημιστικά πλαίσια που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου.

    [14] Αυστηρή οδηγία για τα απόβλητα

    19/11/2003 6:05:00 μμ

    Οδηγία- πλαίσιο για τα απόβλητα, υιοθέτησε την Τετάρτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή, Χανς Μπλόκλαντ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεγαλύτερη αυστηρότητα απέναντι στα κράτη μέλη, που παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο στο θέμα των αποβλήτων. Ταυτόχρονα, καλούν την Επιτροπή να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει, εις βάρος όλων των κρατών- μελών, στα οποία γίνονται παράνομες ή ανεξέλεγκτες αποθέσεις αποβλήτων. Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τη διαφορετικές ρυθμίσεις για τα απόβλητα, που ισχύουν σε κάθε κράτος της ΕΕ και ζητούν από την Επιτροπή να διαφυλάξει την εφαρμογή των οδηγιών περί αποβλήτων.

    Στο στόχαστρο η Ελλάδα

    Στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεν υπάρχουν απαγορεύσεις στη διάθεση των αποβλήτων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο κυρίως σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των αποβλήτων. Με την έκθεση καταγγέλλεται ότι, το 59,6% των αποβλήτων διατίθεται σε τοποθεσίες της Ελλάδας, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας μας.

    Στον τομέα της ανακύκλωσης οικιακών αποβλήτων, η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των πέντε κρατών- μελών με ποσοστό ανακύκλωσης χαμηλότερο του 10%. Στη λίστα αυτή βρίσκονται επίσης η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες χώρες της Ένωσης με ποσοστό υψηλότερο του 40%. Σε αυτές περιλαμβάνονται, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, διαμορφώνονται μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του θέματος των αποβλήτων, αιτία που οδήγησε την ευρωβουλή στην υιοθέτηση της νέας οδηγίας.

    [15] Επίσκεψη Μπους στο Λονδίνο

    19/11/2003 5:26:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε λόγο που εκφώνησε σήμερα στο Λονδίνο, υπεραμύνθηκε της εισβολής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και είπε ότι ο πόλεμος είναι ορισμένες φορές ο μοναδικός τρόπος "για την προάσπιση αξιών". "Ο λαός μάς ανέθεσε το καθήκον να τον υπερασπιζόμαστε και αυτό το καθήκον απαιτεί ορισμένες φορές τη συγκράτηση βίαιων ανθρώπων με τη βία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μαζική χρήση βίας είναι αυτό που μας προστατεύει από ένα χαοτικό κόσμο όπου βασιλεύει η βία", είπε και πρόσθεσε ότι πιστεύει στους διεθνείς θεσμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. Στην ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Μεσανατολικό.

    Παρακάμφθηκε το πρωτόκολλο για λόγους ασφαλείας

    Για πρώτη φορά η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο ανάκτορο και όχι στο στρατώνα της βασιλικής φρουράς, όπως θέλει η παράδοση. Επίσης, στην επίσκεψη αυτή δεν τηρήθηκε και η παράδοση να μεταβεί στο ανάκτορο ο επίσημος καλεσμένος με άμαξα, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Σαράντα ένας κανονιοβολισμοί σε διάστημα 10 δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλο σήμαναν την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία.

    Σήμερα, Τετάρτη, ο Μπους κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενώ οι συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, θα ξεκινήσουν την Πέμπτη.

    Έρευνα από το Μπάκιγχαμ για την υπόθεση του δημοσιογράφου

    Επείγουσα έρευνα για το θέμα της πρόσληψης του δημοσιογράφου της εφημερίδας ''Ντέιλι Μίρορ" ως υπηρέτη στα βρετανικά ανάκτορα με πλαστές συστάσεις, ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει το Μπάκιγχαμ.

    Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κλερ Μπιούκαν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης στη βρετανική ασφάλεια. Σήμερα, ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα έγιναν δεκτοί με κάθε επισημότητα από τη βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε μια τελετή στην οποία παρέστησαν ο σύζυγός της Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, Τζακ Στρο και Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

    ''Θα μπορούσα να δολοφονήσω τον Μπους''

    Παρά την επίσημη διαβεβαίωση από το Μπάκιγχαμ ότι θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το πώς ο δημοσιογράφος κατόρθωσε παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, και ενώ αναμενόταν ο Πρόεδρος Μπους, να προσληφθεί εδώ και δύο μήνες ως υπηρέτης στα βρετανικά ανάκτορα χρησιμοποιώντας πλαστές συστάσεις, η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο. Ο ρεπόρτερ-υπηρέτης, που κυκλοφορούσε ελεύθερα στα ανάκτορα, ισχυρίζεται ότι, μπορεί ακόμη και να του ανέθεταν να σερβίρει το πρωινό του Αμερικανού Προέδρου.

    Στο δημοσίευμα της Μίρορ, που φέρει τον τίτλο: "Το πιο μεγάλο βασιλικό σκάνδαλο - Θα μπορούσα να είχα δηλητηριάσει τη Βασίλισσα", ο Πέρι περιγράφει σε 15 ολόκληρες σελίδες, το πως κατόρθωσε να προσληφθεί στο Μπάκιγχαμ, "εξουδετερώνοντας" όλα τα μέτρα ασφαλείας.

    "Εάν ήμουν τρομοκράτης, έχοντας την πρόθεση να δολοφονήσω την βασίλισσα Ελισάβετ, ή τον Πρόεδρο Μπους, θα μπορούσα να το κάνω με απόλυτη ευκολία", γράφει ο δημοσιογράφος Ράιαν Πέιρι, που παρέμεινε στο παλάτι και μετά την άφιξη του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Στην ουσία θα μπορούσα σήμερα το πρωί να σερβίρω το πρωινό σε πρόσωπα κλειδιά της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και στην σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και στον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ'', σημειώνει ο Πέιρι.

    Ο Βρετανός δημοσιογράφος εξηγεί πώς παρουσίασε ψεύτικες συστάσεις για να κατορθώσει να προσληφθεί στο Μπάκιγχαμ την ώρα που το προσωπικό του κι η αστυνομία προετοιμάζονταν πυρετωδώς και ελάμβαναν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την υποδοχή του προέδρου Μπους.

    Στο δημοσίευμα της Μίρορ παρουσιάζονται και φωτογραφίες από το δωμάτιο, που φιλοξενούνται ο Μπους και η σύζυγός του Λόρα, καθώς και από την αίθουσα, στην οποία θα μπορούσε ο Πέιρι, εάν ήταν τρομοκράτης, να δηλητηριάσει άνετα το πρωινό των συνεργατών του Αμερικανού Προέδρου.

    "Ο Πέιρι πήρε τη δουλειά χωρίς την παραμικρή δυσκολία, χωρίς τον οποιονδήποτε έλεγχο για το ποιος ήταν ή τι θα μπορούσε να σχεδιάσει", γράφει η Μίρορ και καλεί το Μπάκιγχαμ να δώσει "επειγόντως μια απάντηση, όχι μόνο για το καλό του ανθρώπου, που φιλοξενείται στο καλύτερο δωμάτιο των ξένων, αλλά για το καλό του βρετανικού λαού".

    Ιράκ και χάλυβας στην αμερικανοβρετανική ατζέντα

    Στο επίκεντρο των πολιτικών συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ, με δεδομένη την απόφαση για μεταβίβαση της εξουσίας, ενώ από βρετανικής πλευράς αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των αμερικανικών, προστατευτικών δασμών, στα προϊόντα χάλυβα.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, προειδοποίησε λίγο πριν την άφιξη του κ. Μπους για τις επιπτώσεις που θα είχε στο διεθνές εμπόριο η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου κατά των αμερικανικών δασμών.

    Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε πάντως ότι, ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να ανακοινώσει κάτι για το θέμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για τους χιλιάδες διαδηλωτές

    Ελικόπτερα, έφιπποι αστυνομικοί, κινητές μονάδες ταχείας επέμβασης και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι θα επιτηρούν το κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας για να αντιμετωπίσουν πιθανά επεισόδια από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που ετοιμάζουν "θερμή υποδοχή" στον Αμερικανό Πρόεδρο.

    Επίκεντρο της κεντρικής διαδήλωσης, που θα γίνει την Πέμπτη θα είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου οι διαδηλωτές θα ανατρέψουν συμβολικά ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μπους από χαρτόνι, όπως είχε γκρεμιστεί και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεϊν κατά την κατάληψη της Βαγδάτης.

    Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εφημερίδας Γκάρντιαν, για το 43% των Βρετανών πάντως, ο Πρόεδρος Μπους είναι "καλοδεχούμενος", ενώ το 36% τάσσεται κατά της επίσκεψης. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μειώθηκε κατά 12 μονάδες το ποσοστό εκείνων, που καταδικάζουν τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

    Σκληρή κριτική στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου άσκησε για άλλη μία φορά ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, υποδεικνύοντας το κόστος των εξόδων υποδοχής, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Στο Λονδίνο ο Μπους - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Τεχνολογία εναντίον Μπους

    "Ο Μπους είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη"

    [16] Ενταλμα σύλληψης για τον Μάικλ Τζάκσον

    Αννίτα Πασχαλινού 19/11/2003 7:42:00 μμ

    Ένταλμα σύλληψης εις βάρος του τραγουδιστή της pop, Μάικλ Τζάκσον, έχει εκδώσει η αμερικανική αστυνομία σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Court TV. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Εισαγγελέας, Τομ Σνέντον, επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του τραγουδιστή για παραβίαση του άρθρου 288 του ποινικού κώδικα, που αναφέρεται στη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι αρχές είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη σύλληψη του τραγουδιστή. Μέχρι στιγμής πάντως, η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί για το θέμα εντός της ημέρας.

    Υπόσχεται πλήρη συνεργασία με τις αρχές

    Το "Λούνα Πάρκ" ράντσο του

    Μάικλ γνωστό και Neverland

    Την Τρίτη, για περισσότερες από 15 ώρες, εβδομήντα αστυνομικοί, πραγματοποιούσαν έρευνα στο ράντσο Νέβερλαντ του τραγουδιστή στην Καλιφόρνια.

    Την ώρα εκείνη ο Μάικλ Τζάκσον, ήταν μαζί με τα τρία του παιδιά στο Λας Βέγκας, για τις ανάγκες ενός νέου βίντεο κλιπ.

    Η έρευνα στο ράντσο του Μάικλ Τζάκσον, κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά από την κατηγορία ενός 12χρονου παιδιού ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Την πληροφορία για ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Τζάκσον, μετέδωσε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο Court TV και το αμερικανικό δίκτυο NBC.

    Σύμφωνα με το Court TV, το ένταλμα για τη σύλληψη του Τζάκσον ισχύει και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

    Νωρίτερα, ο τραγουδιστής δήλωσε μέσω των δικηγόρων του, ότι είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί πλήρως με τις αρχές σε οτιδήποτε του ζητηθεί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ράντσο αξίας 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων, θυμίζει Λούνα Παρκ και έχει βαπτιστεί από τον ίδιο, ως Νέβερλαντ, δηλαδή η "χώρα του ποτέ".

    [17] Ο Μπλερ υποστήριξε την αμερικανοβρετανική συμμαχία

    19/11/2003 7:40:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπεραμύνθηκε σθεναρά της συμμαχίας ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στη Βρετανία του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους. "Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και ποιοι είναι οι εχθροί μας, ώστε να μείνουμε με τους πρώτους και να πολεμήσουμε τους δεύτερους", δήλωσε ο Μπλερ επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξή του στις ΗΠΑ στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    ''Σημαντική η δύναμη της συμμαχίας''

    "Είμαι σίγουρος ότι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που ανησυχεί γι΄αυτό που είναι προς το συμφέρον της χώρας, αναγνωρίζει ότι η δύναμη της συμμαχίας ανάμεσα στη χώρα αυτή και τις ΗΠΑ είναι σημαντική για την παγκόσμια ειρήνη, την παγκόσμια ασφάλεια, και για το μέλλον των χωρών μας'', πρόσθεσε με την ευκαιρία ειδικής εβδομαδιαίας συνόδου για την υποβολή ερωτήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η σύνοδος διαταράχτηκε από ένα διαδηλωτή που εισήλθε στην αίθουσα, στις θέσεις της βουλής για το κοινό, και κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι είναι "εγκληματίας πολέμου" πριν απομακρυνθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    [18] Δολοφονία τουρίστριας στα σύνορα Ισραήλ-Ιορδανίας

    19/11/2003 3:51:00 μμ

    Αιματηρό επεισόδιο με δράστη ένοπλο Ιορδανό, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον τουριστών στο συνοριακό πέρασμα Ακαμπα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ιορδανία, κοντά στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ. Από τις σφαίρες του τραυματίστηκαν πέντε άτομα, μέλη ενός τουριστικού γκρουπ από το Εκουαδόρ, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των μεθοριακών φρουρών. Λίγο αργότερα, όμως και μία τουρίστρια υπέκυψε στα τραύματα της. Το Αμάν εξέφρασε λύπη και καταδίκασε το επεισόδιο διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για το έργο ενός και μοναδικού ατόμου.

    Εδρασε μόνος λένε οι αρχές

    Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους ο ένοπλος κρυμμένος ανάμεσα σε φορτηγά κατάφερε να πλησιάσει απαρατήρητος και άρχισε να πυροβολεί με περίστροφο όταν βρέθηκε σε απόσταση 20 μέτρων από τον ισραηλινό φυλάκιο ελέγχου διαβατηρίων.

    Η υφυπουργός και κυβερνητική εκπρόσωπος της Ιορδανίας Ασμα Χαντρ, απέδωσε λίγο αργότερα την επίθεση σε οδηγό φορτηγού από τη Ζάρκα, μια εργατική περιοχή ανατολικά της ιορδανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η περιοχή θεωρείται παραδοσιακά προπύργιο ισλαμιστών.

    Οι επιθέσεις εξτρεμιστών στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία σπανίζουν μετά τις συμφωνίες που υπεγράφησαν το 1979 και το 1994, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής και αρκετοί αντιτίθενται στις διαδικασίες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Πηγές: Reuters, BBC

    [19] Αναγνωρίστηκαν οι δράστες των επιθέσεων στην Κων/πολη

    19/11/2003 2:39:00 μμ

    Στην ταυτοποίηση, μέσω εξετάσεων DNA, των δραστών που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης πρόκειται για τον 29χρονο Μεσούτ Τσαμπούκ, στον οποίο αποδόθηκε η επίθεση στη συναγωγή Μπέιτ Ισραέλ και τον 22χρονο Γκοκχάν Ελάλτουντας, που ευθύνεται για την επίθεση στη συναγωγή Νέβε Σαλόμ. Και οι δύο άνδρες κατάγονται από το Μπίνγκιολ της ανατολικής Τουρκίας, ενώ όπως διευκρινίστηκε οι έρευνες συνεχίζονται. ''Οι επιθέσεις δε στόχευαν μόνο την τουρκική εβραϊκή κοινότητα, αλλά το σύνολο του τουρκικού λαού και ολόκληρη την ανθρωπότητα'', τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε αποκλειστική συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχαρονότ.

    ''No 1 πρόβλημα'' η διεθνής τρομοκρατία λέει ο Ερντογάν

    ''Δεν είναι οι πρώτες, ούτε οι τελευταίες επιθέσεις. Η διεθνής τρομοκρατία είναι σήμερα το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στον κόσμο'', πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν το θάνατο 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων των 300.

    ''Στην Τουρκία, οι εβραίοι και οι άλλοι Τούρκοι είναι αδέλφια και ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Υπάρχει αρμονία μεταξύ τους εδώ και εκατό χρόνια. Όταν πλήττονται οι μεν, οι άλλοι υποφέρουν'', τόνισε.

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ''οι δυτικές χώρες πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στην τρομοκρατία και να ανταποκριθούν στην έκκληση την οποία έχει απευθύνει η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια για μια κοινή αντιτρομοκρατική βάση''.

    [20] Εφοδος και συλλήψεις χρηματιστών απ' το FBI στο Μανχάταν

    19/11/2003 1:39:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Στη σύλληψη 48 χρηματιστών προχώρησε το FBI μετά από έφοδο που πραγματοποίησε χθες σε κτιριακό συγκρότημα στο Μανχάταν, όπου στεγάζονταν αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες. Η έφοδος του FBI πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γενικότερης έρευνας για απάτη στο χρηματιστήριο αξιών και χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εναντίον των συλληφθέντων θα απαγγελθούν κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών μέσω ψευδών συναλλαγών στο τομέα του συναλλάγματος.

    Παρατυπίες με τα αμοιβαία κεφάλαια

    Η αγορά συναλλάγματος της οποίας ο τζίρος παγκοσμίως ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, σε αντίθεση με εκείνη των μετοχών παραμένει χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο. Οι συλλήψεις έγιναν λίγο μετά τις αποκαλύψεις παρατυπιών στο τομέα των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι πράκτορες του FBI διενήργησαν ελέγχους και στα γραφεία των εταιρειών για τις οποίες υπήρχαν υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων.

    Προς το παρόν το FBI δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το μέγεθος της απάτης ή για τις ταυτότητες των συλληφθέντων και επιφυλάσσεται να κάνει αργότερα σήμερα τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις χρηματιστές της βρετανικής ICAP, οι οποίοι όπως μεταδίδει το πρακτορείο Rreuters εργάζονταν σε διαφορετικό κτίριο από αυτό που έγινε η έφοδος των αρχών.

    Η διοίκηση της ICAP έσπευσε σήμερα, από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, να λάβει τις αποστάσεις της ανακοινώνοντας ότι οι τρεις συλληφθέντες, απασχολούνταν σε περιφερειακό τομέα και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές επισήμως εκ μέρους της εταιρείας.

    Ούτε και η Βρετανική Αρχή αρμόδια για τις Οικονομικές Υπηρεσίες δεν θέλησε να προβεί σε επίσημο σχολιασμό.

    Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασώσουν το κύρος των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων της χώρας μετά την αποκάλυψη σκανδάλων όπως αυτό της Enron και της WorldCom.

    Ηδη έχουν υποβληθεί πρόστιμα σε μια σειρά τραπεζικών ιδρυμάτων της Νέας Υόρκης επειδή έδιναν παραπλανητικές συμβουλές σε πελάτες για το ποιες μετοχές να αγοράσουν.

    Μάλιστα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Morgan Stanley συμφώνησε να καταβάλει στις ρυθμιστικές αρχές 50 εκατ. δολάρια καθώς κατηγορήθηκε ότι παρείχε παραπλανητικές επενδυτικές συμβουλές στους πελάτες της εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα, σημαντικές προμήθειες από εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [21] Κατά των γάμων ομοφυλοφίλων ο Μπους

    19/11/2003 12:15:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, καταδίκασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης, να επιτρέψει τους γάμους ομοφυλοφίλων. ''Ο γάμος είναι ένας ιερός θεσμός μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας'', δήλωσε ο Μπους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος στο Λονδίνο, όπου ο Μπους πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Υπέρ του γάμου το δικαστήριο της Μασαχουσέτης

    ''Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης παραβιάζει αυτή τη σημαντική αρχή. Θα εργαστώ με τους αξιωματούχους του Κογκρέσου και με άλλους για να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να υπερασπιστούμε την ιερότητα του γάμου'', διαβεβαίωσε ο Μπους.

    Το δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικό να στερούνται τα ζευγάρια τα δικαιώματα που συνεπάγεται ο γάμος.

    Με την απόφαση αυτή η Μασαχουσέτη μπορεί να γίνει η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που θα δίνει πιστοποιητικά γάμου σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

    Σχετική είδηση:

    ΗΠΑ: Προς αναγνώριση οι γάμοι ομοφυλοφίλων

    [22] Η Νότια Αφρική καταπολεμά το AIDS

    19/11/2003 7:01:00 μμ

    Μάντο Τσαμπαλάλα

    Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του AIDS που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση φαρμάκων μέσω του κρατικού συστήματος υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, Μάντο Τσαμπαλάλα- Μσιμάνγκ. Μάλιστα, η ίδια τόνισε πως "η κυβέρνηση θα αρχίσει επειγόντως να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων στους ασθενείς". Η υπουργός παραδέχτηκε πως, "έχουμε πολύ δρόμο ακόμα", ωστόσο, "η αρχή έγινε". Πρακτικά, τα νέα μέτρα σημαίνουν τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους ασθενείς και παράλληλα, ενίσχυση της καμπάνιας για την πρόληψη του ιού. Στη Νότια Αφρική παρατηρείται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μόλυνσης από τον ιό HIV στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, σε σύνολο πληθυσμού περίπου 45 εκατομμυρίων, έχουν εκδηλώσει την ασθένεια ή έχουν μολυνθεί.

    Πολιτική θέληση η καταπολέμηση του ιού

    Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής αποδέχτηκε τον Αύγουστο το παγκόσμιο πρόγραμμα καταπολέμησης του AIDS και ανέθεσε σε στελέχη του υπουργείου Υγείας την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης βρίσκεται "σε προχωρημένο επίπεδο", ενώ οι υπεύθυνοι του προγράμματος συνεχίζουν να ψάχνουν τρόπους για την περαιτέρω μείωση του κόστους της θεραπευτικής αγωγής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, για το πρόγραμμα κατά του AIDS έχουν εγκριθεί κονδύλια ύψους 3,2 εκατομμυρίων ραντ για το έτος 2004- 2005. Τα κονδύλια αυτά θα αυξηθούν σε 4,1 ραντ για τα έτη 2005- 2006, ενώ το 2007 θα φθάσουν περίπου τα 5 εκατομμύρια ραντ.

    Ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη

    Τρέβορ Μανουέλ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής, Τρέβορ Μανουέλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας ελπίζει πως το πρόγραμμα κατά του AIDS θα συμβάλλει και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, αρνείται τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση προέβη σε αυτό το σχέδιο "για να καλοπιάσει τους εκλογείς".

    "Πρόκειται για έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και όχι για μια ξαφνική καταναλωτική μανία", κατέληξε ο υπουργός, ενώ εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα, από το 2,2% που είναι σήμερα, θα φθάσει το 3,3%.

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    [23] Ισραήλ: ''Δε σταματάμε την οικοδόμηση του τείχους''

    19/11/2003 6:55:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εργασίες για την οικοδόμηση του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη δε θα σταματήσουν παρά το αίτημα του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, προς το Ισραήλ να μη βλάψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες "υψώνοντας τοίχους και φράκτες". "Η αμερικανική θέση είναι γνωστή" δήλωσε ο Σαλόμ στον ισραηλινό στρατιωτικό ραδιοσταθμό και πρόσθεσε: "Καταλήξαμε σε μια σαφή και χωρίς διφορούμενα απόφαση: να οικοδομήσουμε αυτό το τείχος για να μην επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να μας επιτεθούν".

    [24] Έκκληση ΟΗΕ για τις ''ξεχασμένες'' κρίσεις στον κόσμο

    Πηγή: ΑΠΕ 19/11/2003 5:50:00 μμ

    Επείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ξεχνά ότι ορισμένες χώρες περνούν ανθρωπιστικές κρίσεις, απηύθυναν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας που άρχισε την Τετάρτη για τη σωτηρία 45.000.000 ανθρώπων που πλήττονται από πολέμους και φυσικές καταστροφές. ''Δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν διεθνή βοήθεια'', τόνισε ο Τζέιμς Μόρις, διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Πρόγράμματος (ΡΑΜ) του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες που οργανώθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το ΡΑΜ, τρεις χώρες ειδικά κινδυνεύουν να γίνουν ''επείγουσες καταστάσεις β' κατηγορίας'': το Σουδάν, η Ουγκάντα και το Τατζικιστάν. ''Είναι δεύτερης κατηγορίας για τα μέσα ενημέρωσης. Ανήκουν στις ξεχασμένες κρίσεις'', δήλωσε ο Μόρις.

    Τρία δισ. δολάρια ζητά ο Ανάν

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ζήτησε την Τρίτη από τις πλούσιες χώρες να δώσουν μέσα στο 2004 3 δισ. δολάρια για να σωθούν 45.000.000 άνθρωποι που ζουν σε 21 χώρες.

    ''Αυτή η σημαντική επείγουσα βοήθεια δεν είναι μόνο μια ηθική ευθύνη των δωρητών και των πολιτών που έχουν τα μέσα, αλλά μια υποχρέωση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο'', επισήμανε ο Αναν.

    Οι 21 χώρες για τις οποίες προορίζεται η βοήθεια βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται η Τσετσενία, η Β. Κορέα και οι γειτονικές στη Ρωσία δημοκρατίες.

    Η εκστρατεία που ξεκίνησε το ΡΑΜ έχει στόχο να συγκεντρωθούν 465 εκατ. δολάρια για το Σουδάν, 128 εκατ. για την Ουγκάντα και 54 για το Τατζικιστάν, τη φτωχότερη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

    [25] Διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σερβία

    19/11/2003 4:45:00 μμ

    Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς

    Ο συνασπισμός DOS που κυβερνά τη Σερβία αυτοδιαλύθηκε την Τρίτη το βράδυ, μετά την αποτυχία του υποψηφίου του, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 16ης Νοεμβρίου, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω υπερβολικά χαμηλής συμμετοχής. Ο συνασπισμός DOS, ο οποίος είχε σχηματιστεί στις αρχές του 2000 από 18 κόμματα, ανέτρεψε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. "Ο DOS επιτέλεσε την ιστορική αποστολή του (έριξε τον Μιλόσεβιτς) και είναι θαύμα το γεγονός ότι ένας τέτοιος συνασπισμός μπόρεσε να λειτουργήσει" για τόσο καιρό, υπογράμμισε ο Μιτσούνοβιτς στο τέλος συνόδου στη διάρκεια της οποίας επισημοποιήθηκε η διάλυση.

    Ζόραν Τζίντζιτς

    Ο συνασπισμός DOS, ο οποίος περιορίστηκε σε 15 μέλη μετά την αποχώρηση τριών κομμάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθούσε, δεν κατάφερε να συνέλθει μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 12 του περασμένου Μαρτίου στο Βελιγράδι. Ένα από τα κόμματα που είχαν αποχωρήσει ήταν και το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    "Ο DOS έπαψε στην πραγματικότητα να υφίσταται την ημέρα που κηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μιτσούνοβιτς και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την ενδεχόμενη σύναψη νέων συμμαχιών.

    Η διάλυση του DOS πραγματοποιείται λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ηθική νίκη για τους υπερεθνικιστές στη Σερβία

    Προς αποτυχία οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία

    [26] Ρωσικό σχέδιο ειρήνης για Μ. Ανατολή

    19/11/2003 4:13:00 μμ

    Γιούρι Φεντότοφ

    Σχέδιο απόφασης για τη στήριξη του οδικού χάρτη, του σχεδίου ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, υπέβαλε την Τετάρτη στον ΟΗΕ η Ρωσία, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως το σχέδιο "θα υιοθετηθεί έως το τέλος της εβδομάδας". Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως δεν χρειάζεται νέα απόφαση του Οργανισμού για το Μεσανατολικό, ενώ η Ρωσία τις κατηγορεί για αθέτηση υποσχέσεων στο θέμα του Ιράκ.

    Αυστηρή κριτική στις ΗΠΑ

    Παράλληλα, ο κ. Φεντότοφ επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν "τη μέγιστη διαφάνεια" στη συγκρότηση του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ. Ο ίδιος τόνισε πως, οι Αμερικανοί δεν έλαβαν υπόψη τις γνώμες και άλλων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και γειτονικών χωρών του Ιράκ. Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός είπε πως, ο διορισμός του προσωρινού κυβερνήτη του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, έγινε "ιδιωτικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της διεθνούς κοινότητας".

    Τέλος, ο κ. Φεντότοφ έκανε λόγο για "συλλογική δράση" στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, προκειμένου να διευθετηθούν τα προβλήματα. "Μόνον αυτή η προσέγγιση μπορεί να δώσει στη διαδικασία διευθέτησης την αναγκαία νομιμότητα", κατέληξε ο υφυπουργός.

    Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε ότι, στο τέλος Ιουνίου του 2004 θα αναλάβει καθήκοντα μία νέα μεταβατική κυβέρνηση, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να υποβάλει στα Ηνωμένα Έθνη το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    [27] Αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για τη σύλληψη του αλ Ντούρι

    19/11/2003 5:31:00 μμ

    Αμοιβή ύψους 10 εκατ. δολαρίων υπόσχεται με αφίσα της η αμερικανο-βρετανική συμμαχία στο Ιράκ για πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψη του Εζάτ Ιμπραχίμ, Νο2 του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. ''Οποιαδήποτε πληροφορία που οδηγεί στη σύλληψη του Εζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, αξίζει μέχρι δέκα εκατομμύρια δολάρια'', γράφει η αφίσα που έχει τη φωτογραφία του Ιρακινού αξιωματούχου με στρατιωτική στολή. Ο στρατηγός αλ Ντούρι θεωρείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως συντονιστής των επιθέσεων εναντίον συμμαχικών στόχων στο Ιράκ. Αξιωματικοί δήλωσαν πως Αμερικανοί πεζοναύτες κατέστρεψαν το σπίτι του στο Τικρίτ, την Κυριακή.

    [28] Προϋπολογισμός με αντιδράσεις

    19/11/2003 4:54:00 μμ

    Αναπτυξιακό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το νέο προϋπολογισμό, τον οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης. Προβλέπει ανάπτυξη στο 4,2%, πραγματική αύξηση μισθών κατά 3,4% πάνω από τον πληθωρισμό, για τον οποίο στόχος είναι η πτώση του κάτω από το 3%, περιορισμό της ανεργίας στο 8%, του ελλείμματος κατά 1,2% του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους στο 98,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χριστοδουλάκης θα υπάρξει πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα εξάμηνο, η πρώτη δόση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος θα καταβληθεί στις αρχές του 2004, ενώ δρομολογούνται 41.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Για τον πιο αναξιόπιστο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, έκανε λόγο η ΝΔ. Το ΚΚΕ τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό, ενώ ο ΣΥΝ εξωραϊστικό και δεξιόστροφο.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    "Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι ο καλύτερος των τελευταίων ετών. Ο πληθωρισμός της χώρας μας είναι μεν ψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όμως κάθε χρόνο μειώνεται" τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Φαρμάκης.

    Ως αναξιόπιστο και προπαγανδιστικό εργαλείο της κυβέρνησης, που ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα, χαρακτήρισε η ΝΔ τον νέο προϋπολογισμό, κατά την σύσκεψη των συντονιστών του κόμματος.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΝΔ προς τα στελέχη του κόμματος, ο αρμόδιος περί των Οικονομικών θεμάτων, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις επικρίσεις που δέχθηκε το προσχέδιo, αλλά και τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μιλούν για έλλειμμα διπλάσιο από αυτό που εκτιμά η κυβέρνηση.

    "Συνιστούμε στον κ. Αλογοσκούφη να διαβάσει επιτέλους τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του κ. Σόλμπες για τον Προϋπολογισμό. Δυστυχώς γι' αυτούς, τα επιχειρήματα της Ν.Δ. για την κατάσταση της Οικονομίας βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα", η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Σε δηλώσεις του εξάλλου, ο γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε από την κυβέρνηση με την πεποίθηση ότι δεν θα κληθεί να τον εφαρμόσει.

    "H NΔ εφόσον γίνει κυβέρνηση θα καταθέσει διορθωτικό προϋπολογισμό", δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ oΓιώργος Αλογοσκούφης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα κάνει παρεμβάσεις και στο φορολογικό σύστημα.

    "Ο προϋπολογισμός και φέτος ακολουθεί την πεπατημένη, αφού δεν εμπεριέχει τίποτα καινούργιο. Από το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο, επωφελούνται και οι εύπορες τάξεις", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2004 ο οποίος κατατέθηκε χθες, θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου.

    Θα ακολουθήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια του σώματος στις 18 Δεκεμβρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μηνός με ψηφοφορία, η οποία θεωρείται και ως ''ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση''.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2004

    [29] Δημιουργία της νέας τραπεζικής εταιρίας Emporiki Credicom

    19/11/2003 5:55:00 μμ

    Τη δυνατότητα να λαμβάνουν δάνεια για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών μέσα από τους χώρους εμπορίας αυτοκινήτων σε πρώτη φάση και εμπορίας επίπλων, οικιακού εξοπλισμού κλπ σε δεύτερη φάση, δίνει η νέα τραπεζική εταιρία Emporiki Credicom που ίδρυσαν από κοινού η Εμπορική Τράπεζα και η Sofinco, θυγατρική της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, που είναι ο στρατηγικός σύμμαχος της Εμπορικής. Σε μεταγενέστερο στάδιο από το δίκτυο των συνεργαζόμενων εταιριών θα δίνεται η δυνατότητα χορήγησης και των κλασικών καταναλωτικών και προσωπικών δανείων.

    Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Credicom, Σαράντης Ασλόγλου, και ο γενικός διευθυντής της Sofinco, Hubert de Pelet, συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας εταιρίας θα είναι η υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης κινδύνου στη διαδικασία χορήγησης δανείων που θα έχει αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή σε μεταγενέστερο στάδιο η μείωση του κόστους και κατ΄ επέκταση η χαμηλότερη τιμολόγηση των δανειακών προϊόντων.

    Στόχος του ομίλου της Εμπορικής, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Τράπεζας Γιώργος Μιχελής, είναι ο διπλασιασμός του μεριδίου της αγοράς στην καταναλωτική πίστη και από 12% που είναι σήμερα, να ξεπεράσει το 20%.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Εμπορικής, Γιάννης Στουρνάρας, μετέφερε μήνυμα της διοίκησης της Credit Agricole, στο οποίο επισημαίνεται ότι η γαλλική τράπεζα όχι μόνον δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την Εμπορική, αλλά αντίθετα ενισχύει την συνεργασία της και την παρουσία της στην Ελλάδα.

    [30] Μέτρα για τη λειτουργία των λαϊκών

    Πηγή: ΑΠΕ 19/11/2003 5:14:00 μμ

    Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα έδωσε προθεσμία στους εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την λειτουργία του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου. Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, καθιερώνεται τριπλότυπο Δελτίο Αποστολής και Δελτίο Τιμολογίου κατά τη διακίνηση οπωρολαχανικών και αλιευτικών προϊόντων προς και από τις λαϊκές αγορές, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανάκλησης αδειών, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λαϊκών αγορών, καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο επιβολής των διοικητικών προστίμων.

    Πιο αυστηρά κριτήρια για τους ομογενείς

    Συστήνονται επίσης κλιμάκια από αρμόδια ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα μπορούν να επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα, που θα ανέρχονται από 150 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

    Τίθενται εξάλλου αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους ομογενείς, ενώ οι άδειες θα δίνονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.), αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων που έχει θεσπιστεί με το νόμο. Καθιερώνεται ακόμα η τήρηση μητρώου χονδρεμπορίου σε κάθε Ν.Α. και αυξάνονται τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται στα δελτία αποστολής για την επίτευξη διαφάνειας.

    [31] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών

    19/11/2003 12:57:00 μμ

    Δύο χρυσά μετάλλια χάρισε στο Ιράν ο Μοχάμαντ Νεζάντ, στην κατηγορία 77κ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αρσης Βαρών του Βανκούβερ. Με μια συγκλονιστική προσπάθεια στο ζετέ, ανύψωσε τα 202,5 κι έτσι κάλυψε την πολύ μεγάλη διαφορά που τον χώριζε από τους υπόλοιπους στην κίνηση του αρασέ. Από την άλλη πλευρά, η πιο συναρπαστική κατηγορία, έως τώρα, ήταν τα 63κ γυναικών. Η Λευκορωσίδα Αννα Μπατσιούσκα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με Παγκόσμιο ρεκόρ 113,5κ (παλιό της Κινέζας Κούγιανγκ Σιάοφανγκ με 113κ).

    Αποτελέσματα γυναικών

    Στο ζετέ ήταν η ώρα της Ουκρανής Νατάλια Σκακούν να απαντήσει και καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο ρεκόρ με 138κ (παλιό της Κινέζας Σία Λιου με 137,5κ) πήρε το χρυσό τόσο στην κίνηση αυτή όσο και στο σύνολο.

    Όσο για τη Λιου, ισοφάρισε το προηγούμενο Παγκόσμιο ρεκόρ με τη δεύτερη προσπάθειά της, όμως στη συνέχεια απέτυχε στα 142,4κ κι έτσι αρκέστηκε σε δύο ασημένια κι ένα χάλκινο μετάλλιο.

    Χρονικά, η Μπατσιούσκα έγινε η αθλήτρια που καταρρίπτει το 600ο παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στην ιστορία, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η 22χρονη Λευκορωσίδα, η συνομίλική της, Σκακούν καθώς και η Πολωνή Αγκάτα Βρόμπελ είναι οι μοναδικές πρωταθλήτριες εκτός Ασίας, που κατέχουν παγκόσμια ρεκόρ σε επίπεδο γυναικών ή νεανίδων.

    Αποτελέσματα γυναικών:

    ΑΡΑΣΕ

    Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 113,5 (Π.Ρ.Γ.) Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 110 Σία Λιου (Κίνα) 107,5 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 105 Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 102,5 Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 100 Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 95 Οξάνα Σολονένκο (Ρωσία) 95

    ΖΕΤΕ

    Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 138 (Π.Ρ.Γ.) Σία Λιου (Κίνα) 137,5 Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 135 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 130 Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 127,5 Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 127,5 Λεϊλά Λασουανί (Αλγερία) 125 Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 120

    ΣΥΝΟΛΟ

    Νατάλια Σκακούν (Ουκρανία) 247,5 Σία Λιου (Κίνα) 245 Αννα Μπατσιούσκα (Λευκορωσία) 240 Μέιγινγκ Σιονγκ (Κίνα) 235 Γκεργκάνα Κιρίλοβα (Βουλγαρία) 235 Ζλατίνα Ατανάσοβα (Βουλγαρία) 230 Τσουμπάν Κεσόρν (Ταϊλάνδη) 215 Λεϊλά Λασουανί (Αλγερία) 215

    Αποτελέσματα ανδρών

    ΑΡΑΣΕ

    Χονκλί Λι (Κίνα) 162,5 Βιάτσεσλαβ Ερσοφ (Ρωσία) 162,5 Γκεβόργκ Νταβτιάν (Αρμενία) 160 Ρεϊχάν Αραμπατζιόγλου (Τουρκία) 160 Πλάμεν Ζελιάσκοφ (Βουλγαρία) 160 Αλεξάντρ Τσέρπακ (Ουκρανία) 160 Μοχάμαντ Νεζάντ (Ιράν) 155 Ναντέρ Αμπάς (Κατάρ) 152,5

    ΖΕΤΕ

    Μοχάμαντ Νεζάντ (Ιράν) 202,5 Γκεβόργκ Νταβτιάν (Αρμενία) 195 Ρεϊχάν Αραμπατζιόγλου (Τουρκία) 195 Χονκλί Λι (Κίνα) 190 Ρούντολφ Λούκατς (Σλοβακία) 190 Πλάμεν Ζελιάσκοφ (Βουλγαρία) 190 Αλεξάντρ Τσέρπακ (Ουκρανία) 190 Σεμπάστιαν Ντογκάριου (Ρουμανία) 187,5

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μοχάμαντ Νεζάντ (Ιράν) 357,5 Γκεβόργκ Νταβτιάν (Αρμενία) 355 Ρεϊχάν Αραμπατζιόγλου (Τουρκία) 355 Χονκλί Λι (Κίνα) 352,5 Πλάμεν Ζελιάσκοφ (Βουλγαρία) 350 Αλεξάντρ Τσέρπακ (Ουκρανία) 350 Βιάτσεσλαβ Ερσοφ (Ρωσία) 345 Σεμπάστιαν Ντογκάριου (Ρουμανία) 340

    [32] ''Η Επιστήμη των Αθλημάτων''

    19/11/2003 4:40:00 μμ

    Την πρωτοποριακή έκθεση "Η Επιστήμη των Αθλημάτων", που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο Επιστημών και παρουσιάζεται στο νέο εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, εγκαινίασε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέσω διαδραστικών συστημάτων, η έκθεση εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμες υποστηρίζουν τον αθλητισμό, ενώ διοργανώνεται ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στο πλαίσιο του έτους 2004, που έχει χαρακτηρισθεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο του 2004.

    Δράσεις προβολής των Ολυμπιακών αθλημάτων

    "Στην διάρκεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας δεν ασχολούμαστε μόνο με κατασκευαστικά έργα, αλλά και με άλλες δράσεις προβολής Ολυμπιακών αθλημάτων", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν δύο άξονες: "Πρώτον, η ανάδειξη της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η προβολή της δράσης των Ολυμπιακών αθλημάτων και, δεύτερον, η ανάδειξη λιγότερων γνωστών αθλημάτων. Κάτι που αφορά τα Ολυμπιακά και τα παραολυμπιακά αθλήματα". Ακόμη, ο κ.Βενιζέλος έκανε ειδική αναφορά στη συμβολή του Βρετανικού Μουσείου Επιστημών.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση αποτελεί μια καινοτόμο διοργάνωση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως στα παιδιά, και εισάγει τον επισκέπτη με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο των αθλημάτων. Μέσα από μια σειρά τεχνολογικών εφαρμογών με παιδαγωγικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό, όχι απλώς να πληροφορηθεί την ιστορία των αθλημάτων, αλλά να δοκιμάσει στην πράξη τις δυνατότητές του σε διάφορα αθλήματα, βιώνοντας με τη μέθοδο της προσομοίωσης τη χαρά της συμμετοχής, της προσπάθειας και της αθλητικής διάκρισης.

    Στην εκδήλωση εγκαινίων παραβρέθηκαν ακόμη ο Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Νίκος Εξαρχος, ο πρέσβης της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μάντεν, οι Ολυμπιονίκες μας και οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Δημοσθένης Ταμπάκος, Αιμίλιος Παπαθανασίου, Χρήστος Σπύρου και οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά.

    Νέες τεχνολογίες και ιστορική αναδρομή

    Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες.

    Η πρώτη ενότητα είναι η διαδραστική, όπου προβάλλονται δημοφιλή αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις, στίβος και αναρρίχηση σε βράχο δύο μέτρων. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ παρουσιάζονται θέματα σχετικά με την επιστήμη του αθλητισμού, όπως είναι η διατροφή, τα αντανακλαστικά, η όραση, οι μύες κ.λπ. Η κάθε θεματική ενότητα υποστηρίζεται από κείμενα και φωτογραφικό υλικό που εξηγούν με ποιο τρόπο η επιστημονική γνώση έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.

    Ακόμη, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μια τετραμελής ομάδα Ελλήνων και Σουηδών φοιτητών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου του Lund της Σουηδίας, ερευνούν τις δυνατότητες εφαρμογής του αθλήματος της αναρρίχησης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συνδυάζοντας τη γυμναστική των αστροναυτών με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό πνεύμα.

    Η δεύτερη ενότητα, η ιστορική, αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας, της Αναβίωσης (1896), τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προετοιμασία για την διοργάνωση του 2004. Παρουσιάζεται ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου δίνονται πληροφορίες για την προέλευση, το τελετουργικό και τα έπαθλα των Αγώνων.

    Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μεταφέρονται στο 19ο αιώνα, γνωρίζοντας μέσα από μια σειρά κειμηλίων και τεκμηρίων, που απέκτησε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού το Δεκέμβριο του 2001, τις προσπάθειες των Νεοελλήνων για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.

    Όσον αφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία για το 2004, προβάλλεται με φωτογραφίες των Ολυμπιακών έργων, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της νέας εποχής που ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

    [33] Τύπος σταριού ρυθμίζει τη γλυκόζη

    19/11/2003 1:50:00 μμ

    Είδος σταριού ευρέως διαδεδομένου στην κτηνοτροφία,το λεγόμενο φαγόπυρο, φαίνεται πως βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη, όπως προκύπτει από έρευνα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Μανιτόμπα του Καναδά. Οι επιστήμονες χορήγησαν εκχυλίσματα του σπόρου σε διαβητικά ποντίκια και παρατήρησαν τα ποσοστά γλυκόζης τους στο αίμα να μειώνονται κατά 19%. Όπως λένε οι ίδιοι το είδος αυτό σιταριού δε θεραπεύει το διαβήτη, αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί στη δίαιτα των ασθενών για τον έλεγχο της γλυκόζης και την αποφυγή πρόκλησης καρδιακών νευρικών ή ηπατικών επιπλοκών από τη νόσο.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία φέρνουν τα πορίσματα

    Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Τέιλορ σημειώσε πως χρειάστηκαν πειράματα και σε ανθρώπους για να καθοριστεί το ποσοστό σιταριού που πρέπει να καταναλώνεται είτε σε μορφή εκχυλίσματος είτε σε μορφή αλευριού ώστε να συμπεριφέρεται ρυθμιστικά προς τη γλυκόζη.

    Η έρευνα επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε ποντίκια με διαβήτη τύπου Ι στα οποία δόθηκε μια δόση τέτοιου σταριού.Από την πορεία των πειραμάτων φάνηκε πως στοιχείο κλειδί στο φαγόπυρο είναι ένα συστατικό που λέγεται κιροινοσιτόλη και που σε αντίθεση με τα άλλα φυτά εδώ συναντάται σε μεγάλη περιεκτικότητα.

    Μέχρι στιγμής, πειράματα σε ανθρώπους και ζώα έχουν αποδείξει ότι η κιροινοσιτόλη βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης.Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να "αποκρυπτογραφήσουν" τον τρόπο δράσης της, ωστόσο από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει πως κάνει τα κύτταρα πιο ευαίσθητα απέναντι στην ινσουλίνη ή δρα ως υποκατάστατο της.

    Παρά το γεγονός ότι τα πειράματα επικεντρώθηκαν στο διαβήτη τύπου Ι που προκαλείται από την έλλειψη ινσουλίνης, ορμόνης που διασπά τη γλυκόζη στο αίμα, πιστεύεται πως το φαγόπυρο θα δώσει ανάλογα αποτελέσματα σε μελλοντικά πειράματα για τον Τύπο ΙΙ. Ο τελευταίος είναι ο πιο συχνός και οφείλεται σε αδυναμία των κυττάρων ν' ανταποκριθούν στην ινσουλίνη.

    Εκπρόσωπος τύπου των διαβητικών του Hνωμένου Βασιλείου αναφερόμενος στην έρευνα, πάντως, δήλωσε πως τα στοιχεία είναι όντως ενθαρρυντικά, χρειάζεται όμως πρώτα να καθοριστούν τα ακριβή ποσοστά φαγόπυρου που πρέπει να περιέχει η δίαιτα ενός διαβητικού και να διευκρινιστούν οι όποιες παρενέργειες εάν υπάρχουν.

    [34] Ιός εξαπατά όσους έχουν πιστωτικές κάρτες

    19/11/2003 3:37:00 μμ

    Ο Mimail.J είναι ένας καινούργιος ιός, που προσπαθεί να εξαπατήσει τους χρήστες που κάνουν αγορές μέσω του Διαδικτύου. Η εμφάνισή του έγινε την προηγούμενη Δευτέρα και πιστεύεται πως προέρχεται από τη Γαλλία, αν και τα περισσότερα μηνύματα στέλνονται από τις ΗΠΑ. Η εξάπλωση του ιού αυτού γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Συγκεκριμένα, ο ιός επισυνάπτεται σε ηλεκτρονικό μήνυμα και, όταν ανοιχθεί, αντιγράφεται σε νέες ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

    Χρησιμοποιεί ψεύτικη ιστοσελίδα

    Ο συγκεκριμένος ιός υποτίθεται πως είναι από την εταιρία Paypal και το θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος αναγράφει τη λέξη "επείγον". Στο μήνυμα επισυνάπτονται κυρίως δύο αρχεία, με τα ονόματα InfoUpdate.exe ή www.paypal.com.pif.

    Πώς όμως εξαπατά τους χρήστες; Διαβάζοντας το αρχείο που επισυνάπτεται, ο χρήστης "ενημερώνεται" πως, ο τραπεζικός του λογαριασμός ή η πιστωτική του κάρτα πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης και για αυτό καλείται να ανανεώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του. Φυσικά, αν ο χρήστης στείλει τα στοιχεία, οι επιτήδειοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν αγορές μέσω του Διαδικτύου ή να βγάλουν πλαστές πιστωτικές κάρτες.

    Οικονομική απάτη

    Όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ο ιός αυτός δεν αποσκοπεί στο να μπλοκάρει κάποιο πρόγραμμα των Windows, αλλά να εξαπατήσει οικονομικά τους χρήστες του Internet και να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά. Ο Μάρκ Σάνερ, επικεφαλής συστημάτων ασφαλείας της εταιρία MessageLabs, τονίζει πως, ο ιός αυτός αποδεικνύει ότι "στόχος των εγκληματιών του Διαδικτύου είναι να γεμίσουν τις τσέπες τους".

    Ο κ. Σάνερ, επισημαίνει πως, οι χρήστες του Διαδικτύου γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι σε κάθε λογής ιό, αν και ο Mimail.J έχει ρυθμιστεί να έχει σύντομη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, τονίζει πως οι επιτήδειοι θα "χτυπήσουν" και πάλι, με μια νέα παραλλαγή του ιού. Για το λόγο αυτό, οι χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να μην ανοίγουν κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνουν, ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται από έναν άγνωστο αποστολέα ή έχει "περίεργες" επισυνάψεις.

    Πηγή: BBC

    [35] Τεχνολογία εναντίον Μπους

    19/11/2003 1:01:00 μμ

    Με SMS και emails θα δηλώσουν την αντίρρηση τους στην πολιτική Μπους οι διαδηλωτές στη Μεγάλη Βρετανία. Τα μέτρα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου είναι δρακόντεια και η προσέγγισή του είναι αδύνατο. Για το λόγο αυτό, οι διαδηλωτές βρήκαν έναν εναλλακτικό τρόπο διαμαρτυρίας, ο οποίος είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός, όσον αφορά τη δημόσια εικόνα του πλανητάρχη. Στην εκστρατεία λοιπόν, καλούνται να συμμετάσχουν οι "μανιακοί" της τεχνολογίας, κάνοντας χρήση των κινητών τους τηλεφώνων και του διαδικτύου.

    ''Κυνηγήστε τον Μπους''

    "Κυνηγήστε τον Μπους" ονομάζεται η πρωτοφανής εκστρατεία, που ζητά από τους πολίτες να "αποσυντονίσουν τις δημόσιες σχέσεις" του Αμερικανού Προέδρου κατά την επίσκεψή του στη Γηραιά Αλβιόνα. Ο Τιμ Αιρλαντ, οργανωτής της εκστρατείας, ζητά από τους πολίτες να γυρνούν την πλάτη τους στους φωτογράφους του Τύπου, ώστε να μην μπορούν μετά να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες αυτές.

    Επίσης, οι "εμπνευστές" της εκστρατείας, έχουν δημιουργήσει ένα site στο οποίο καλούνται, όσοι δουν τον Μπους να στείλουν τη φωτογραφία του, ή όποιοι έχουν κάποια πληροφορία σχετικά με τον πλανητάρχη, να τη γνωστοποιήσου αμέσως στην ιστοσελίδα, προκειμένου να γίνει ευκολότερος ο εντοπισμός του. Ο Τιμ Aιρλαντ τονίζει πως με αυτό τον τρόπο δίνουν στους πολίτες "βήμα" για να εκρφάσουν ελεύθερα τη δυσαρέσκεια τους.

    Ελεύθερα τα δίκτυα

    Η Σκότλαν Γιάρντ παραλίγο να χαλάσει τα σχέδια των δημιουργών του site, καθώς, όπως δημοσίευσαν αγγλικές εφημερίδες, υπήρχαν φήμες για κλείσιμο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για το φόβο ενεργοποίησης βομβών μέσω κινητού. Η Σκότλαντ Γιάρντ, όμως, διέψευσε τα δημοσιεύματα.

    Θυμίζουμε ότι παρόμοιες κινήσεις είχαν πραγματοποιηθεί λίγο πριν την έναρξη του πρόσφατου πολέμου στο Ιράκ, όταν οι πολιτες, μέσω SMS, καλούνταν να αφήσουν τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών τους ανοιχτά, προκειμένου να τα καταγράψει, ως μορφή διαμαρτυρίας, ο δορυφόρος.

    Σχετικές ειδήσεις

    ''Εκτεθειμένα'' τα μέτρα ασφαλείας στο Μπάκιγχαμ

    ΣΧΕΤΙΚΑ LINKS:

    Chasing George Bush

    [36] Ποινική δίωξη για τον ''μαραθώνιο βότκας''

    19/11/2003 4:55:00 μμ

    Η εισαγγελία του Βόλγκοντονσκ στη νοτιοδυτική Ρωσία κίνησε τη διαδικασία ποινικής δίωξης των διοργανωτών ενός "μαραθωνίου βότκας", ο οποίος κατέληξε στο θάνατο του νικητή και στη διακομιδή των πέντε αναπληρωματικών στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, οι μετέχοντες στο διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα αλκοολούχων ποτών της πόλης, έπρεπε προκειμένου να κερδίσουν, να πίνουν από γεμάτες κούπες του μισού λίτρου.

    Ανησυχούν οι αρχές για τον αλκοολισμό

    Σύμφωνα με τον Ρόμαν Ποπόφ, τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, ο διαγωνισμός διήρκεσε 30-40 λεπτά της ώρας και ο νικητής ήπιε τρία μισόλιτρα. Φυσικά, ο νικητής δεν παρέλαβε ποτέ το βραβείο του, που δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά δέκα φιάλες βότκα. "Πέντε διαγωνιζόμενοι κατέληξαν στην εντατική, ενώ αυτοί που δεν κατέληξαν στο νοσοκομείο επέστρεψαν την επομένη, προφανώς για ένα ποτό", πρόσθεσε χαριτολογώντας ο εισαγγελέας.

    Η κατά κεφαλήν κατανάλωση καθαρού αλκοόλ στη Ρωσία υπολογίζεται σε 15 λίτρα ετησίως και είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι, ένας στους πέντε Ρώσους είναι αλκοολικός. Οι αρχές διέταξαν τη δίωξη των διοργανωτών, όχι μόνο εξ'αιτίας του θανάτου, αλλά και για να αποτρέψουν παρόμοιους διαγωνισμούς στο μέλλον.

    [37] Ομιλία Μπους για Ισραήλ και Παλαιστίνη

    19/11/2003 5:25:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις καθημερινές ταπεινώσεις των Παλαιστινίων και να μην προκαταλαμβάνει τις τελικές ειρηνευτικές συνομιλίες χτίζοντας "τείχη και φράκτες".

    "Το Ισραήλ θα πρέπει παγώσει την οικοδόμηση οικισμών, να διαλύσει τα παράνομα φυλάκια, να σταματήσει την καθημερινή ταπείνωση των Παλαιστινίων και να μην προκαταλαμβάνει τις τελικές ειρηνευτικές συνομιλίες χτίζοντας τείχη και φράκτες", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Λονδίνο.

    Ο Μπους επισήμανε πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να υιοθετήσουν ειρηνικά μέσα για τη διευθέτηση των σχέσεών τους με το Ισραήλ και κάλεσε τα αραβικά κράτη να μην υποκινούν αντιισραηλινά αισθήματα μέσω των δικών τους μέσα ενημέρωσης, αλλά και να διακόψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

    Στην ομιλία του για την εξωτερική πολιτική ο Μπους τόνισε πως "για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι που πρόδωσαν τους Παλαιστίνιους", στους οποίους αξίζουν ηγέτες "ικανοί να δημιουργήσουν και να κυβερνήσουν ένα δημοκρατικό κράτος".

    Αιχμές για Αραφάτ

    Ο Μπους ζήτησε από τους Ευρωπαίους να διακόψουν τις επαφές τους με τους Παλαιστίνιους ηγέτες που είναι ανίκανοι και η Ουάσινγκτον θεωρεί ανάξιους εμπιστοσύνης, χωρίς όμως να αναφέρει το όνομα του Γιασέρ Αραφάτ, με τον οποίον η Ουάσινγκτον έχει διακόψει τις επαφές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αλλά παράλληλα υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί την παγκόσμια αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

    Ο Μπους κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να πολεμήσουν και να καταδικάσουν τον αντισημιτισμό και να ταχθούν υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του Μεσανατολικού.

    "Οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άλλοι ηγέτες πρέπει να πολεμήσουν τον αντισημιτισμό που δηλητηριάζει τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Μέσης Ανατολής", κατέληξε ο Τζορτζ Μπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 November 2003 - 18:01:56 UTC