Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου
  • [02] Κατέπεσε Μιράζ 2000 - Σώθηκαν οι χειριστές
  • [03] Αρνηση εισαγγελέα για το αίτημα Κοσκωτά
  • [04] Επικρίσεις Πρωτόπαπα για ομιλία Μ. Λιάπη
  • [05] Πρωτόπαπας:Αδικη για Χρυσοχοϊδη η παρέμβαση Λαλιώτη
  • [06] Απέρριψε το Πατριαρχείο την πρόταση
  • [07] Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Ρογκ
  • [08] Στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού
  • [09] Μ. Παπανδρέου εναντίον Λ. Κανέλλη
  • [10] Μετέφεραν 20 κιλά κοκαϊνης στο Ρέθυμνο
  • [11] Σε τεταμένο κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
  • [12] Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Νάπολη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [13] Ευρωπαϊκό διαβατήριο και για τα κατοικίδια ζώα της ΕΕ
  • [14] Αδιάλλακτος ο Σαρόν
  • [15] Τουρκία: Νέες παραπομπές υπόπτων
  • [16] Σεβαρντνάντζε: Με πρόδωσαν οι ΗΠΑ
  • [17] Ο εγκέλαδος ''κούνησε'' την Κίνα
  • [18] Κι άλλοι Αμερικανοί στο Ιράκ
  • [19] Αντιπαράθεση για την Οικονομία στη Βουλή
  • [20] ''Συντεχνία Μουσικών'' στο Αθηναϊκό Καφενείο
  • [21] ''Σπουδές και Παραλλαγές'' από το πινέλο του Γ. Τσαρούχη
  • [22] Μαγικές βραδιές με τη φωνή της Emma Shapplin
  • [23] Kαρκίνος παχέος εντέρου: Ο συχνότερος καρκίνος
  • [24] Τέσσερα παιδιά νεκρά από γρίπη στο Κολοράντο
  • [25] Μαθητικό κολατσιό με ένα κλικ!
  • [26] Η Σουηδία, πρώτη στον κατάλογο Ψηφιακής Πρόσβασης
  • [27] Χαμογελούν οι καπνιστές στη Γαλλία
  • [28] Ρίγανη και βανίλια για να ισιώσουν τα μαλλιά
  • [29] ΣΥΝ: ''Η πολιτική σας μεταλλάχθηκε''
  • [30] Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από ΚΚΕ

    [01] Έφυγε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου

    27/11/2003 7:33:00 μμ

    Πέθανε την Πέμπτη το απόγευμα σε ηλικία 86 χρόνων, στην κατοικία του, ο ακαδημαϊκός Γιάγκος Πεσμαζόγλου. Γεννημένος στη Χίο το 1918 είχε μία μακρά πολιτική πορεία καθώς διετέλεσε πολλές φορές βουλευτής και υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος ΚΟΔΗΣΟ. Την περίοδο 1955-1967 διατελεί οικονομικός Σύμβουλος και στη συνέχεια Υποδιοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος πριν παραιτηθεί με την επιβολή της δικτατορίας.

    [02] Κατέπεσε Μιράζ 2000 - Σώθηκαν οι χειριστές

    27/11/2003 1:00:00 μμ

    Σώοι περισυνελέγησαν οι χειριστές του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους τύπου Μιράζ 2000, που κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στις νησίδες Καλόγεροι, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. Τον επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα και τον ανθυποσμηναγό Ιωάννη Χατζούδη περισυνέλεξε ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας και τους μετέφερε στη Χίο, απ΄όπου θα διακομιστούν για προληπτικούς λόγους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε πρόβλημα στον κινητήρα. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

    [03] Αρνηση εισαγγελέα για το αίτημα Κοσκωτά

    27/11/2003 7:37:00 μμ

    Αρνητική είναι η πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα προς το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά, για άρση των όρων με τους οποίους αποφυλακίστηκε ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς. Ο κ. Κοσκωτάς είχε υποβάλλει αίτηση στο Συμβούλιο ζητώντας να παύσει ο όρος που του απαγόρευε την έξοδο του από τη χώρα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στις ΗΠΑ και να δει τους δικούς του. Στη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Συμβούλιο, το οποίο και τελικά θα αποφασίσει επί του αιτήματος, γίνεται δεκτό το αίτημα του κ. Κοσκωτά να μην εμφανίζεται στο ΑΤ της περιοχής τόσο συχνά όσο μέχρι σήμερα κάθε 15θήμερο, αλλά απορρίπτει το αίτημα του να ταξιδέψει εκτός της ελληνικής επικράτειας. Πάντως δεν αποκλείεται το Συμβούλιο Εφετών Πειραιά να γνωμοδοτήσει διαφορετικά από τον εισαγγελέα ή και να αποδεχθεί την πρότασή του.

    [04] Επικρίσεις Πρωτόπαπα για ομιλία Μ. Λιάπη

    27/11/2003 7:15:00 μμ

    Εντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ομιλία του βουλευτή και πρώην επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλη Λιάπη. Ο κ. Πρωτόπαπας πριν ξεκινήσει την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε την εξής παρατήρηση: "την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της ΝΔ αγωνίζεται να μας πείσει ότι δήθεν δεν είναι δεξιός, ο ξάδελφός του, κ. Λιάπης αποκαλύπτοντας την πραγματική παράδοση και θέση της παράταξής του επαίρεται ότι η Δεξιά μας έσωσε από τον Κομμουνιστικό κίνδυνο". Και ο υπουργός Τύπου επισημαίνει ότι "ομολογούν την ταυτότητά τους, ομολογούν τις διαχωριστικές γραμμές που οι ίδιοι χαράζουν και πετούν στο καλάθι των αχρήστων τις προσπάθειες, που επίπλαστα και χωρίς να τις πιστεύει, καταβάλει ο αρχηγός τους για να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η Δεξιά, η σκληρή Δεξιά, η Δεξιά που διαχωρίζει τους Έλληνες, η Δεξιά που πιστεύει σε παλιές ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες αντιλήψεις που στο μόνο που αποσκοπούν είναι να γυρίσουν την χώρα σημαντικά πίσω".

    Η ομιλία στο Περιστέρι

    Λίγες μόλις ημέρες μετά από την ομιλία του κ. Kαραμανλή στην Kαισαριανή και τα "πολιτικά ανοίγματα" στην Aριστερά, ο κ. M. Λιάπης, κορυφαίο στέλεχος της NΔ και πρώην επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ στο Περιστέρι διεκδίκησε εύσημα για το κόμμα του, επειδή, όπως είπε, "αυτή η δεξιά ήταν η παράταξη που λύτρωσε την Eλλάδα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο".

    H επιστροφή στο παρελθόν κάθε άλλο παρά τονίζει τα όσα επιχειρεί να προβάλει ο πρόεδρος της NΔ για "κυβέρνηση όλων των Eλλήνων, χωρίς διακρίσεις και χωρίς διαχωρισμούς", ενώ παράλληλα δημιουργεί προβληματισμούς στους ψηφοφόρους που δεν ανήκουν στον στενό κομματικό χώρο της NΔ.

    [05] Πρωτόπαπας:Αδικη για Χρυσοχοϊδη η παρέμβαση Λαλιώτη

    27/11/2003 6:20:00 μμ

    Η παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη στο θέμα της αποφυλάκισης των «επτά» κρατουμένων για τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης «αδικησε το κόμμα και τον γραμματέα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας την Πέμπτη. «Δεν θέλω να κρίνω στελέχη μας, γιατί συνήθως αποφεύγω αυτή την τακτική. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι είναι απολύτως θεμιτό να υπάρχουν ανησυχίες, προτάσεις, θέσεις και κριτικές, γιατί όχι, και προς το κόμμα και προς την κυβέρνηση. Κάθε ένας έχει τις προσωπικές του ανησυχίες, τις προσωπικές του θέσεις και κάποια στιγμή, ό,τι έχει, αισθάνεται την ανάγκη να το εκφράσει. Ομως, θέλω να πω ότι αναμφίβολα αδικήθηκε το κόμμα και ο γραμματέας του Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την παρέμβαση αυτή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Να μην μείνουν ''γρίζες'' πτυχές

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ανύπαρκτα σενάρια, ανύπαρκτα θέματα που στερούνται κάθε σοβαρότητος» το δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στο οποίο γίνεται λόγος για κρίση στις σχέσεις του πρωθυπουργού με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Η υπό όρους αποφυλάκιση των επτά κρατουμένων στα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνιο συνοδεύτηκε από μία σκληρή πολιτική δήλωση του τέως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη που ζήτησε να μην μείνει «καμία γκρίζα πτυχή» στο θέμα.

    Ο κ. Λαλιώτης χρησιμοποίησε οξύτατες διατυπώσεις και κατήγγειλε σπουδή κάποιων από την ΕΛ.ΑΣ. να ενοχοποιήσουν ορισμένους από τους διαδηλωτές αυτούς. Ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαχώρισε μάλιστα τις ευθύνες των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι ο πρώτος αντιμετωπίζει το θέμα «με ευθύνη και ευαισθησία», ενώ για τον δεύτερο ανέφερε απλώς ότι πιστεύει πως «θα δώσει απάντηση» σε σχέση με κατηγορίες κατά στελεχών της αστυνομίας ότι «κατασκεύασαν ένοχο το διαδηλωτή Σάιμον Τσάπμαν».

    Την περίοδο που εκδηλώθηκαν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    [06] Απέρριψε το Πατριαρχείο την πρόταση

    27/11/2003 5:16:00 μμ

    Απορρίπτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο την πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εκτόνωση της κρίσης. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο Φανάρι, που συνεδρίασε σήμερα, ενέκρινε ομόφωνα την απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Την επιστολή θα παραδόσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο Μητροπολίτης Τυρολόης Παντελεήμων.

    Η απαντητική επιστολή του Πατριαρχείου ζητά την πιστή τήρηση της πατριαρχικής πράξης του 1928. Επίσης, θεωρεί ότι δεν υφίσταται νομικό κώλυμα για να έχει ο Πατριάρχης την τελική έγκριση των υποψηφίων μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος, όμως αν η Ελλαδική Εκκλησια πιστεύει το αντίθετο, τότε πρέπει να ζητήσει η ίδια την τροποποίηση του σχετικού νόμου του 1977.

    Νομοθετική ρύθμιση θα ζητήσει η Εκκλησία της Ελλάδος

    Η Σύνοδος εισηγείται -σύμφωνα με πληροφορίες- στην Αθήνα να ζητήσει από την Ελληνική Πολιτεία, τις απαραίτητες μικρές αλλαγές του νόμου, που θα άρουν αυτούς τους κινδύνους και θα διαλύσουν τις ανησυχίες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως η Πολιτεία μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την εκτόνωση της κρίσης, εφόσον όμως το ζητήσουν και οι δυο πλευρές.

    [07] Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Ρογκ

    27/11/2003 3:43:00 μμ

    Ενα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα της Αθήνας να φιλοξενήσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ. Τόσο για την πορεία των έργων, όσο και για το θέμα της ασφάλειας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τόνισε με έμφαση πως "ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, γίνεται".

    ''Δεν θα επηρεαστεί η Ολυμπιάδα από τις εκλογές''

    Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε την Πέμπτη στην Αθήνα με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου ο Ζακ Ρογκ, σίγουρος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο των έργων, κυρίως της στέγης Καλατράβα, του προαστιακού και του τραμ.

    Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αν οι εκλογές θα επηρεάσουν την ολυμπιακή προετοιμασία.

    "Οχι" ήταν η απάντηση του κ. Ρογκ, προσθέτοντας ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα πήρε τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις πως ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος το οργανωτικό σχήμα θα παραμείνει το ίδιο

    [08] Στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού

    27/11/2003 3:12:00 μμ

    Την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, παραδίδεται στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού, από τη Μεταμόρφωση μέχρι και τα διόδια της Ελευσίνας. Η τελετή παράδοσης του νέου τμήματος της Αττικής Οδού θα γίνει στη σήραγγα των Ανω Λιοσίων στις 30 Νοεμβρίου.

    Με μικρή αύξηση των διοδίων

    Ουσιαστικά από την ερχόμενη Κυριακή, 12 το μεσημέρι, θα λειτουργεί ολόκληρη η Αττική Οδός, εκτός από ένα μικρό τμήμα στον ανισόπεδο κόμβο του Σταυρού, ο λεγόμενος Δυτικός κλάδος της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την υπόλοιπη Αττική Οδό.

    Ούτως ή άλλως όμως η σύνδεση αυτή λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, μέσω του Ανατολικού κλάδου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου έχει διευκρινίσει, σε δηλώσεις της, ότι η όποια αύξηση των διοδίων για όσους χρησιμοποιούν το σύνολο της Αττικής Οδού δεν θα ξεπερνά τα όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και όχι την εταιρεία.

    [09] Μ. Παπανδρέου εναντίον Λ. Κανέλλη

    27/11/2003 5:50:00 μμ

    Το ποσό των πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών, ζητά από τη δημοσιογράφο Λιάνη Κανέλλη, η Μαργαρίτα Παπανδρέου, για συκοφαντική δυσφήμιση σε δημοσίευμα του περιοδικού "Νέμεσις". Η υπόθεση εκδικάστηκε την Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφαση του.

    [10] Μετέφεραν 20 κιλά κοκαϊνης στο Ρέθυμνο

    27/11/2003 5:46:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Στον εισαγγελέα Ιωαννίνων οδηγήθηκε ο 38χρονος Αλβανός Μάρτιν Γκιον, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Τελωνείο της Κακαβιάς να μεταφέρει 19,5 κιλά ηρωΐνης και κοκαΐνης που είχαν προορισμό το Ρέθυμνο της Κρήτης.

    Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο ρεζερβουάρ ενός λευκού ''Νισσάν'' με ελληνικές πινακίδες που οδηγούσε ο 38χρονος Αλβανός. Το αυτοκίνητο ανήκει στον συμπατριώτη του Μπόλσε Πρενγκ, κάτοικο Ρεθύμνου Κρήτης, όπου είναι κάτοικος της ίδιας πόλης και ο συλληφθείς. Ο Γκιον τις τελευταίες μέρες είχε επιστρέψει με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο στην Αλβανία και στα Τίρανα παρέλαβε τα ναρκωτικά σε 36 δέματα που τα έκρυψε με τους συνεργάτες του, στο ειδικά διασκευασμένο ρεζερβουάρ.

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, οι τελωνειακοί, με τη βοήθεια και του σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών, εντόπισαν το φορτίο και τον συνέλαβαν.

    Στη συνέχεια, ειδοποιήθηκε η αστυνομία Ρεθύμνου για τη σύλληψη των συνεργατών του.

    Σε άλλα σημεία του αυτοκινήτου, εντοπίστηκαν ίχνη και άλλων ναρκωτικών, γεγονός που σημαίνει ότι στο παρελθόν αυτό χρησιμοποιήθηκε και για άλλες μεταφορές ναρκωτικών στη χώρα μας.

    [11] Σε τεταμένο κλίμα το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    27/11/2003 5:04:00 μμ

    Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος

    Οι πόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2004 όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό αποτελούν το σημείο αιχμής του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τεταμένο ήταν και το κλίμα κατά την έναρξη των εργασιών, καθώς υπήρξε ρήξη το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Πάρη Κουκουλόπουλο. "Ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην οικονομική αυτοδυναμία των δήμων είναι η φορολογική αρμοδιότητα αυστηρά οριοθετημένη από τη Βουλή", επεσήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος στην ομιλία του. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη.

    Ειδικότερα, η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου αριθμού δήμων στο Γ' ΚΠΣ, η μη απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στην Αυτοδιοίκηση, η χορήγηση άτοκων δανείων για την εξόφληση παλαιότερων χρεών τους, χωρίς όρους, η ανάγκη ψήφισης τροπολογίας για μη καταλογισμό κυρώσεων σε δημάρχους, στην περίπτωση που είχαν προχωρήσει σε δαπάνες με την προηγούμενη σύμφωνη άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. Η σημερινή συνεδρία θα λήξει με την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, ενώ προηγουμένως θα έχουν πάρει το λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.

    [12] Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Νάπολη για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    27/11/2003 7:12:00 μμ

    Με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, πραγματοποιείται στις 28 και 29 Νοεμβρίου στη Νάπολη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη συζήτηση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, ανακοίνωσε ότι η Ιταλική Προεδρία διαβίβασε τη συνολική συμβιβαστική, επί του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πρότασή της η οποία θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της διακυβερνητικής διάσκεψης.

    Σταθερή στις θέσεις της παραμένει η Ελλάδα

    "Πρόκειται για μια πρόταση η οποία επιχειρεί να συνθέσει τις επιμέρους απόψεις, σημαντικά ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα τα οποία μέχρι σήμερα συναντούν τη διαφωνία των κρατών-μελών" είπε ο κ. Μπεγλίτης αλλά πρόσθεσε ότι "δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμβιβαστική πρόταση καθώς δεν περιλαμβάνει προτάσεις επί όλων των θεσμικών ζητημάτων".

    Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, για τα θέματα της άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ υπάρχει μια σειρά τροπολογιών που προτείνει η Ιταλική Προεδρία κυρίως για τα θέματα της στενότερης συνεργασίας και της αμοιβαίας άμυνας, τα οποία θα συζητηθούν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

    Ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της για την ειδική πλειοψηφία και για την αρχή του ενός Επιτρόπου από κάθε κράτος-μέλος με αρμοδιότητες και δικαίωμα ψήφου στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

    Ερωτηθείς αν η συνάντηση του Δεκεμβρίου θα είναι καταληκτική, ο Πάνος Μπεγλίτης είπε ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή αλλά υπάρχει η βούληση όλων των κρατών-μελών για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος της Ιταλικής Προεδρίας.

    Αυτό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε στη συνέχεια να μπορούν να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες για την κύρωση και την υπογραφή του νέου Ευρωσυντάγματος, πριν τις Ευρωεκλογές του 2004.

    Μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Νάπολη το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος θα συζητηθεί στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου, ενόψει της προετοιμασίας για τη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

    [13] Ευρωπαϊκό διαβατήριο και για τα κατοικίδια ζώα της ΕΕ

    27/11/2003 3:55:00 μμ

    Ένα εντελώς καινούργιο διαβατήριο που θα δίνει τη δυνατότητα στα σκυλιά, στις γάτες και στα άλλα κατοικίδια ζώα της Ευρώπης να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλα τα κράτη-μέλη θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2004. Το μέτρο αυτό, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. Το διαβατήριο των ζώων θα είναι ένα μικρό βιβλιάριο γαλάζιου χρώματος που εξωτερικά θα φέρει τα αστέρια που είναι το σύμβολο της ΕΕ ενώ οι εσωτερικές σελίδες του θα μοιάζουν με ένα συνηθισμένο βιβλιάριο υγείας και εμβολιασμών.

    Εξαιρούνται οι Βρετανία, Ιρλανδία και Σουηδία

    Το διαβατήριο ζώων συντροφιάς, θα εκδίδεται από τους κτηνιάτρους και θα έχει ισχύ επισήμου εγγράφου καθώς θα αποτελεί εγγύηση ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και, εάν κριθεί αναγκαίο, και κατά άλλων νοσημάτων.

    Χάρη στο διαβατήριο αυτό οι Ευρωπαίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ με το ζωάκι τους, εκτός της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Σουηδίας όπου ισχύουν πιο αυστηροί κανονισμοί. Εάν κάποιος θέλει να ταξιδέψει μαζί με το κατοικίδιό του στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει πρώτα να το υποβάλει σε μία πρόσθετη εξέταση για αντισώματα.

    Το ειδικό αυτό καθεστώς παραχωρήθηκε στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία για μία περίοδο πέντε χρόνων, η οποία μπορεί να παραταθεί έπειτα από συμφωνία μεταξύ του συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [14] Αδιάλλακτος ο Σαρόν

    27/11/2003 6:29:00 μμ

    Χωρίς περιστροφές απέρριψε την Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, τις απαιτήσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Αχμεντ Κορέι για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Κορέι είχε ζητήσει από τον Σαρόν να σταματήσει τελείως η κατασκευή του ισραηλινού φράκτη ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και να γκρεμιστούν τα τμήματα του που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Επίσης μέσα στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επανέναρξη του διαλόγου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός είχε ζητήσει να τερματιστεί κάθε εποικιστική δραστηριότητα, να εκκενωθούν όλοι οι παράνομοι οικισμοί και να αρθεί η πολιορκία του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Ο Σαρόν, τορπιλίζοντας ουσιαστικά την ειρηνευτική διαδικασία με την αδιάλλακτη στάση του, απάντησε με ένα ηχηρό όχι σε όλα.

    Ζήτημα ασφαλείας οι οικισμοί και ο ''φράχτης''

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με δηλώσεις του, θεωρεί ότι ορισμένοι από τους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Οχθη, αλλά και ο "φράχτης ασφαλείας" είναι ''μεγάλης στρατηγικής σημασίας'', για το Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στους οικισμούς που χτίστηκαν χωρίς να έχει δοθεί το πράσινο φως από τις αρχές, τα θεώρησε προχωρημένα φυλάκια ασφαλείας, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γκρεμιστούν αυτοί που αποτελούν πραγματική πρόκληση και εκείνοι που δεν θα είναι αναγκαίοι εφόσον επικρατήσει ηρεμία.

    Ο Αριέλ Σαρόν, ξεκαθάρισε επίσης, ότι θα επιταχύνει την κατασκευή του ''φράχτη'' κατά μήκος της Δυτικής Όχθης, για λόγους ασφαλείας.

    ''Είναι σαφές ότι τελικά δεν θα βρισκόμαστε σε όλα τα μέρη που είμαστε τώρα. Αλλά θα επιταχύνουμε την κατασκευή του φράκτη και δεν θα τη σταματήσουμε διότι είναι σημαντική για την ασφάλεια του κράτους'', είπε σχετικά.

    Απευθυνόμενος δε στην παλαιστινιακή ηγεσία, ο Αριέλ Σαρόν προειδοποίησε ότι ''η υπομονή του έχει και όρια'' και ότι ''δεν θα διστάσει να λάβει μονομερώς μέτρα εάν η παλαιστινιακή κυβέρνηση του Αχμεντ Κορέι δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε να επιτραπεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

    Τέλος απέρριψε την Πρωτοβουλία της Γενεύης, ως ''ενοχλητική και επιζήμια'', που υπονομεύει την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη''.

    Η Πρωτοβουλία της Γενεύης έχει αναληφθεί από προσωπικότητες της ισραηλινής αριστεράς και Παλαιστίνιους. Προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και ειδικότερα την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και το 97% των εδαφών της Δυτικής Οχθης.

    Νέα εισβολή στην Τζενίν

    Το πρωί της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός, εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ανακοίνωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

    Το βράδυ της Τετάρτης, τρεις Παλαιστίνιοι που σχεδίαζαν επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών. Παλαιστινιακές πηγές διέψευσαν ότι τα θύματα έφεραν όπλα.

    Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση των Ισραηλινών, οι στρατιώτες εντόπισαν τέσσερις άνδρες, από τους οποίους οι δύο κρατούσαν ημιαυτόματα όπλα, ενώ, η επίθεση ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές της Εϊντ αλ Φιτρ, της γιορτής για το τέλος του Ραμαζανιού.

    [15] Τουρκία: Νέες παραπομπές υπόπτων

    27/11/2003 6:24:00 μμ

    Συνεχίζονται οι έρευνες στην Τουρκία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υπόπτων για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στις 15 και 20 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, που στοίχισαν τη ζωή σε 55 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 750. Την Πέμπτη, εννέα ακόμα νέοι ύποπτοι, παραπέμφθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί στον ανακριτή 51 άτομα και κατηγορίες έχουν απαγγελθεί κατά 18 εξ αυτών, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής διευθυντής της Ασφάλειας στην Κων/πολη, Χαλίλ Γιλμάζ. Κατά τη διάρκεια των ερευνών και των προσαγωγών, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανακαλύφθηκαν μεγάλες ποσότητες πυροβόλων όπλων, καθώς και κινητά τηλέφωνα κι ασύρματοι. Σήμερα, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι οι επιθέσεις υποβοηθήθηκαν και από Τσετσένους που έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    Τον Αλ Ζαρκάουι δείχνει ο τουρκικός Τύπος

    Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος υποδεικνύει ως ηθικό αυτουργό των επιθέσεων της 20ης Νοεμβρίου εναντίον βρετανικών στόχων, τον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα,.

    Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Αλ Ζαρκάουϊ διευθύνει από τη νοτιοανατολική Τουρκία, μία περιοχή όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, την οργάνωση Τουρκική Χεζμπολάχ (δεν έχει καμιά σχέση με την ομώνυμη λιβανική οργάνωση) και την οργάνωση Μπεγιάτ αλ Ιμάμ (Ένωση των Ιμάμηδων), η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα.

    ''Φτάσαμε κοντά στη σύλληψη των δραστών''

    Τσετσένοι και Τούρκοι σύνδεσμοι της Αλ Κάιντα εκτιμά ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης ότι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε την Πέμπτη στην εφημερίδα "Μιλιέτ" πως Τσετσένοι και Τούρκοι, που διατηρούν δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, βοήθησαν στην προετοιμασία των βομβιστικών επιθέσεων.

    Ο Τσιτσέκ αποκάλυψε ότι η αστυνομία βρέθηκε κοντά στη σύλληψη δύο ανδρών, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν την επίθεση εναντίον του βρετανικού προξενείου και της τράπεζας HSBC, που χτυπήθηκαν στις επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας. "Εκείνοι που εκτέλεσαν τις δύο τελευταίες επιθέσεις κατόρθωσαν και διέφυγαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας αφότου λάβαμε την πληροφορία και πραγματοποίησαν την αποτρόπαια ενέργειά τους'', τόνισε ο Υπουργός, χωρίς να προσδιορίσει την προέλευση της πληροφορίας.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

    Λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη

    [16] Σεβαρντνάντζε: Με πρόδωσαν οι ΗΠΑ

    27/11/2003 5:27:00 μμ

    Την πικρία του για το ρόλο των ΗΠΑ στην πρόσφατη γεωργιανή κρίση εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ τον πρόδωσαν, ενώ εκείνος τους πρόσφερε την πλήρη στήριξη του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Νωρίτερα, ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι, αποκάλυψε ότι πτέρυγα του στρατού σχεδίαζε πραξικόπημα μετά την παραίτηση Σεβαρντνάντζε και τόνισε ότι η Γεωργία, υπολογίζει στις ΗΠΑ για οικονομική βοήθεια και εγγυήσεις ασφάλειας.

    Στη στήριξη των ΗΠΑ υπολογίζει ο Σαακασβίλι

    "Όταν οι ΗΠΑ μου ζήτησαν τη στήριξη της Γεωργίας στο θέμα του Ιράκ, εγώ τους την πρόσφερα" δήλωσε ο Σεβαρντνάντζε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στην κατοικία του στα περίχωρα της Τυφλίδας.

    Τόνισε επίσης ότι προτίμησε να παραιτηθεί ώστε να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα.

    Νωρίτερα, ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι, αποκάλυψε ότι μετά την παραίτηση Σεβαρντνάντζε, πτέρυγα του στρατού σχεδίαζε πραξικόπημα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση του να υπάρξει διάλογος στο θέμα των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στη Γεωργία, τις οποίες η Τυφλίδα απαιτεί να αποχωρήσουν ενώ όσον αφορά στην αυτόνομη Δημοκρατία της Αντζαρίας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας.

    Δήλωσε επίσης ότι η Γεωργία, υπολογίζει στις ΗΠΑ για οικονομική βοήθεια και εγγυήσεις ασφάλειας, ενώ άφησε ανοιχτό και το παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα.

    Επαφές Ιβανόφ

    Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Γεωργία, θα εξετασθεί σε συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών με τους ηγέτες των αυτόνομων περιοχών της Γεωργίας, της Ν. Οσετίας, της Αμπζαχίας και της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αντζαρίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης Αντζαρίας, Ασλάν Αμπατσίντζε, χαρακτήρισε πραξικόπημα τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Σεβαρντνάντζε ενώ από την πλευρά του ο Σαακασβίλι, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παραχώρησης ανεξαρτησίας στην Αντζαρία.

    "Η Αντζαρία δεν μπορεί παρά να παραμείνει τμήμα της Γεωργίας" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [17] Ο εγκέλαδος ''κούνησε'' την Κίνα

    27/11/2003 2:01:00 μμ

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην κομητεία Λουντιάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν και εκατοντάδες έμειναν άστεγοι, αφού τουλάχιστον 1400 σπίτια καταστράφηκαν. Σημειώνεται ότι, πριν από δύο εβδομάδες, η ίδια κομητεία είχε χτυπηθεί από σεισμό 5,1 Ρίχτερ, που άφησε άστεγους περίπου 10.000 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 65.

    [18] Κι άλλοι Αμερικανοί στο Ιράκ

    27/11/2003 12:04:00 μμ

    Tην αποστολή στο Ιράκ επιπλέον 3.000 πεζοναυτών από τις αρχές του 2004, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, στο πλαίσιο της εναλλαγής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, στις αρχές του μήνα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τη μείωση των στρατευμάτων σε 105.000, από περίπου 132.000 που είναι σήμερα. Η αποστολή νέων πεζοναυτών σημαίνει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη. Το Πεντάγωνο αρνείται πάντως ότι η αποστολή επιπλέον Αμερικανών στο Ιράκ βασίζεται στην έλλειψη ασφάλειας. Πάντως, το σχέδιο ανάπτυξης της νέας δύναμης δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

    Πρόγραμμα αντικατάστασης

    Οι νέοι Αμερικανοί στρατιώτες θα αντικαταστήσουν αυτούς που ήδη υπηρετούν στο Ιράκ και σε κάθε περίπτωση το Πεντάγωνο αρνείται πως, η αποστολή επιπλέον Αμερικανών οφείλεται στις συνεχόμενες επιθέσεις Ιρακινών ανταρτών εναντίον αμερικανικών και μη στόχων.

    Κάθε νέο τάγμα θα αποτελείται από 900 στρατιώτες και επιπλέον προσωπικό υποστήριξης, αν και το τελικό σχέδιο ανάπτυξης της νέας δύναμης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των πεζοναυτών, ταγματάρχη Ντάγκλας Πάουελ, "ο ακριβής αριθμός, ο τόπος προέλευσης και τα καθήκοντα των νέων στρατιωτών, δεν έχουν προσδιοριστεί ακριβώς".

    Μικρή βοήθεια από τρίτες χώρες

    Η αποστολή επιπλέον στρατιωτών φανερώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στο να πείσουν τις τρίτες χώρες να στείλουν στρατό στο Ιράκ.

    Υπενθυμίζεται πως, στο Ιράκ έχουν ήδη στείλει στρατό η Ιταλία και η Πολωνία. Η Τουρκία ακύρωσε το σχέδιο για αποστολή 10.000 ανδρών στις αρχές του μήνα. Η Νότια Κορέα έχει υποσχεθεί να διαθέσει περίπου 3.000 στρατιώτες, λιγότερους από όσους είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ και οι οποίοι θα εκτελούν κυρίως βοηθητικές εργασίες. Τέλος, η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί να στείλει 1.000 άνδρες το 2004, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC

    [19] Αντιπαράθεση για την Οικονομία στη Βουλή

    27/11/2003 4:34:00 μμ

    Μέσα σε κλίμα σκληρής αντιπαράθεσης, διαξιφισμών και έντασης διεξήχθη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός, Κώστα Σημίτης, τόνισε ότι έργο της κυβέρνησης είναι μία σύγχρονη κοινωνία με όραμα την ισχυρή Ελλάδα. Στην τοποθέτηση αυτή ο αρχηγός της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, άσκησε δριμεία κριτική υποστηρίζοντας ότι έχει εγκαθιδρυθεί κομματικό κράτος. Στην παρέμβασή τους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, έκανε λόγο για αλχημείες στη δημοσιονομική πολιτική, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, απέδωσε την κατάσταση της Οικονομίας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

    Χριστοδουλάκης: Συνεχίζεται η πολιτική για την αύξηση της ανάπτυξης

    Η ένταση και η αντιπαράθεση στη σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκαν στα θέματα των δαπανών όταν υπήρξαν κατηγορίες προς την κυβέρνηση για τήρηση "διπλών βιβλίων" και αδιαφάνειας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι παραποιεί τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και χρησιμοποιεί στοιχεία από αυτές όπως τον συμφέρουν.

    Καταστροφολογία και ατεκμηρίωτες επικλήσεις εκτιμήσεων διεθνών οργανισμών, καταλόγισε στη ΝΔ ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο Yπουργός, πάντως, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ακόμη υψηλή ανεργία και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υποσχέθηκε πως θα εντείνει την ίδια πολιτική που οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους, αύξηση της ανάπτυξης, με παράλληλη αύξηση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική.

    [20] ''Συντεχνία Μουσικών'' στο Αθηναϊκό Καφενείο

    27/11/2003 3:55:00 μμ

    Μια καινούρια προσπάθεια που στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου χώρου άμεσης επαφής ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες εγκαινιάζει ο Δήμος Αθηναίων. Υπό τον τίτλο "Συντεχνία Μουσικών", γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Αθηναϊκό καφενείο, με παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 10.30 καθ' όλη την διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου και μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του νέου έτους. Τις εκδηλώσεις εγκαινιάζει η Μελίνα Τανάγρη την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, ενώ το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, στις 13.00, θα εμφανιστούν οι Cross Shadow, από το Ωδείο Πολυρυθμία. Χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ.

    Ακολουθούν οι Ορφέας Περίδης, Γιώτης Κιούρτσογλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Τουλιάτος, Σταύρος Λάντσιας, Χάικ Γιαντζιτζιάν, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Τάκης Φαρατζής, Σοφία Παπάζογλου, Βασίλης Ρακόπουλος, Καίτη Χωματά, Ντέιβιντ Λιντς, Γιώργος Καλούδης, Βασίλης Δημητρίου και τα Κρόταλα.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η γνωστή χορογράφος Σοφία Σπυράτου.

    Παράλληλα, κάθε Σάββατο μεσημέρι στις 13.00 στη Νεανική Συντεχνία Μουσικών θα παρουσιάζονται νέα παιδιά, μαθητές Ωδείων, δημιουργώντας το φυτώριο των αυριανών καλλιτεχνών.

    Να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει εισιτήριο, ούτε επιπλέον επιβάρυνση στις τιμές του Καφενείου, καθ' ότι ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αναλαμβάνει το κόστος της οργάνωσης.

    Αθηναϊκό Καφενείο: Σόλωνος, δίπλα στη Νομική (κτίριο Πνευματικού Κέντρου, Ακαδημίας 50)

    Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: 210 36 11 702

    Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    [21] ''Σπουδές και Παραλλαγές'' από το πινέλο του Γ. Τσαρούχη

    27/11/2003 2:18:00 μμ

    Μια διαφορετική έκθεση με έργα του Γιάννη Τσαρούχη εγκαινιάζεται την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο ομώνυμο Ίδρυμα. Δώδεκα θέματα από την πλούσια δουλειά του καλλιτέχνη επελέγησαν και παρουσιάζονται από την πρώτη μορφή που τους έδωσε η έμπνευση, μέχρι την τελική τους απεικόνιση. Ο κύκλος της δημιουργίας σκηνοθετείται από την αρχή έως το τέλος για χάρη του θεατή, αρχίζοντας από την παράθεση των δοκιμών που γίνονται με πλήρη ελευθερία για κάθε έργο, από το πρώτο σκίτσο, τα σχέδια, τις ακουαρέλες, μέχρι τον τελικό πίνακα και τις παραλλαγές στο ίδιο θέμα.

    Μεταξύ των θεμάτων που επελέγησαν για την έκθεση "Σπουδές και Παραλλαγές" είναι η εικονογράφηση για το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη, "οι Θεατρίνοι Μ. Α." από το Ημερολόγιο του καταστρώματος Β΄, "η Θυσία της Ιφιγένειας", "ο Σκεπτόμενος", "η Μεγάλη Πλαζ", κ.ά.

    Παράλληλα εκτίθενται και τα αντικείμενα που ζωγράφισε ο Γιάννης Τσαρούχης στους πίνακες του.

    Παρέχονται και εκπαιδευτικά προγράμματα μετά από συνεννόηση.

    Το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, στην οδό Πλουτάρχου 28 στο Μαρούσι, λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή από τις 9 π. μ. ως τις 2 μ. μ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη είναι κλειστό για το κοινό. (Τηλ. 210 80 62 636-7)

    [22] Μαγικές βραδιές με τη φωνή της Emma Shapplin

    27/11/2003 2:12:00 μμ

    Η ρομαντική, μυστηριώδης και φλογερή Emma Shapplin επισκέπτεται ξανά τη χώρα μας για τρεις μοναδικές συναυλίες την Παρασκευή 28, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Big Top Theatre, το νέο μεγάλο θέατρο της Αθήνας, στο Allou Fun Park του Ρέντη. Η φωνή που κατάφερε να συνδυάσει την ένταση και την συναισθηματική φόρτιση της όπερας με τον αισθησιασμό και την αμεσότητα της ποπ μουσικής, είναι εδώ για να μαγέψει ξανά το ελληνικό κοινό.

    Η 29χρονη Γαλλίδα με την σαφή προτίμηση στα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά ιταλικά τραγούδια, που πέτυχε να εμφυσήσει νέα πνοή στην παλιά μουσική, αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι η μουσική δεν εντάσσεται σε κατηγορίες, δεν υπακούει σε κανόνες και κομφορμισμούς.

    Ποιός, άλλωστε δεν έχει ακούσει το "Spente le stelle", ή τις μελωδίες του δίσκου της "Carmine Meo" που την εκτόξευσε στην κορυφή, φτάνοντας στο ρεκόρ των 1.800.000 αντιτύπων. Το τελευταίο, πρόσφατο, δισκογραφικό εγχείρημα "Etterna" δεν παρουσιάζει τόσο μια ντίβα της όπερας ή ένα ποπ είδωλο αλλά μια οραματίστρια καλλιτέχνιδα, της οποίας η μουσική αναδύεται από τα βάθη της ψυχής της.

    Τα εισιτήρια για τις συναυλίες της κυμαίνονται από 40 έως 70 ευρώ.

    Προπώληση γίνεται από τα Virgin Megastores ή από την ticketshop, Τηλ: 211 95 59 900 Για τηλεφωνικές κρατήσεις με πιστωτική κάρτα, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

    [23] Kαρκίνος παχέος εντέρου: Ο συχνότερος καρκίνος

    27/11/2003 2:24:00 μμ

    Το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και το σωματικό βάρος είναι μερικές από τις αιτίες που καθιστούν έναν άνθρωπο- κυρίως άνω των 50 ετών- επιρρεπή στο να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Έξι στους 10 Ευρωπαίους θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αυτή τη μορφή καρκίνου, που είναι συχνότερη από τον καρκίνο του πνεύμονα ή του μαστού, όπως τόνισαν οι επιστήμονες σε ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία.

    H έγκαιρη διάγνωση σώζει

    Τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου δεν γίνονται εύκολα εμφανή. Σχεδόν σε 9 στις 10 περιπτώσεις, αυτός ο καρκίνος προέρχεται από πολύποδες που είναι συνήθως καλοήθεις. Είναι πιθανό όμως να εξελιχθούν σε καρκίνο, καθώς αυξάνεται το μέγεθός τους.

    Στην Ελλάδα περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο.

    Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου επιφέρει μακρά επιβίωση ακόμη και ριζική θεραπεία.

    Παράγοντες που μπορούν να δράσουν προστατευτικά είναι η κατανάλωση νωπών λαχανικών και φρούτων, που περιέχουν φυτικές ίνες, η σωματική άσκηση, καθώς και μία ασπιρίνη την ημέρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    [24] Τέσσερα παιδιά νεκρά από γρίπη στο Κολοράντο

    Πηγή: ΑΠΕ 27/11/2003 1:03:00 μμ

    Τέσσερεις θάνατοι παιδιών από γρίπη στο Κολοράντο την τελευταία εβδομάδα θορύβησαν τις υπηρεσίες υγείας που σήμερα προέτρεψαν το κοινό να εμβολιαστεί και τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους για κύρια συμπτώματα της νόσου. ''Δεν είναι συνηθισμένο που έχουμε τόσους πολλούς θανάτους τόσο νωρίς (εποχιακά) στο Κολοράντο, όπου συνήθως μόνο τρία ή τέσσερα παιδιά ετησίως χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Οι γονείς πρέπει να πηγαίνουν στον παιδίατρο όταν το παιδί εμφανίζει νωθρότητα, δεν μπορεί να ηρεμήσει, δεν πίνει υγρά ή παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή'', προειδοποιούν αξιωματούχοι.

    Αρχισε ο εμβολιασμός - Σε επιφυλακή γονείς, γιατροί και Αρχές

    Τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι, εφέτος, η περίοδος της γρίπης άρχισε νωρίτερα από την αναμενόμενη σε όλη τη χώρα και ο υπουργός Υγείας Τόμι Τόμσον προέτρεψε το κοινό να εμβολιαστεί.

    Το Τέξας και το Κολοράντο είναι κυρίως οι Πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη γρίπη.

    Στο Κολοράντο, ένα αγόρι οκτώ χρονών, ένα άλλο δύο ετών και ένα μικρό μόλις 21 μηνών πέθαναν αυτή την εβδομάδα, ενώ ένας 15χρονος την περασμένη εβδομάδα. Το αγοράκι των δύο ετών και ο 15χρονος έπασχαν και από άλλες ασθένειες.

    Οι γονείς του Τζόζεφ Ουίλιαμς, του οκτάχρονου που δεν εκδήλωσε άλλο σύμπτωμα παρά μόνο πόνο στο στομάχι, μίλησαν στους δημοσιογράφους σήμερα καλώντας τους άλλους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. ''Ακόμη κι αν τα παιδιά σας νιώθουν αδιάθετα, πάρτε τα και πηγαίνετε τα στον γιατρό'', είπε ο πατέρας του αγοριού Σκοτ Ουίλιαμς.

    Ο δρ. Νεντ Καλόντζ, επικεφαλής των υγειονομικών Αρχών του Κολοράντο δήλωσε: ''Ένας από τους θανάτους από γρίπη που καταγράφηκαν εφέτος ήταν ενός παιδιού που εμφάνισε συμπτώματα που δεν ταιριάζουν με εκείνα της γρίπης. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό είναι μια εξαιρετική περίπτωση. Δεν υπήρξαν παρόμοια κρούσματα στο Κολοράντο ή το Τέξας''. Η γρίπη που πλήττει κυρίως τους μεσήλικες, σκοτώνει περίπου 36.000 ανθρώπους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [25] Μαθητικό κολατσιό με ένα κλικ!

    Αννίτα Πασχαλινού 27/11/2003 7:46:00 μμ

    Ευρηματική πρωτοβουλία ή ανούσια τεχνολογική εφαρμογή; Όποια και αν είναι η απάντηση, το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές ενός σχολείου στη Βρετανία, έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, αφού πλέον έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν το κολατσιό τους με τη βοήθεια ενός υπολογιστή που θα είναι online συνδεδεμένος με την καντίνα του σχολείου. Όσο για τη χρέωση; Αυτή θα γίνεται κατευθείαν στο λογαριασμό των γονιών τους!

    Από τον υπολογιστή ...στο πιάτο τους!

    Πρακτικά, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στο Λόστοκ της Βρετανίας, θα μπορούν, πριν χτυπήσει το κουδούνι για να αρχίσουν μάθημα, να κάνουν log in σε ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές τους και να παραγγέλνουν το μενού που ανταποκρίνεται στις γαστρονομικές τους προτιμήσεις.

    Στον κατάλογο των γευμάτων, δεν θα υπάρχουν φυσικά , παχυντικά σνακς και junk food, αλλά πολλές προτάσεις υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλών λιπαρών.

    Και όλα αυτά, δίχως να χρειάζεται να πληρώσουν με μετρητά, αλλά χρεώνοντας απευθείας έναν ειδικό λογαριασμό που θα έχει ανοιχθεί για κάθε μαθητή προσωπικά.

    Ενθουσιασμένοι οι μαθητές

    Το πρόγραμμα γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τα πιτσιρίκια!

    Το 80% αυτών θεωρεί συναρπαστικό το να μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του με αυτόν τον τρόπο!

    Από την άλλη πλευρά και οι ιδιοκτήτες της καντίνας, είναι ευχαριστημένοι, αφού με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν σημαντικά τις απώλειες και ετοιμάζουν την ακριβή ποσότητα γευμάτων που χρειάζεται.

    [26] Η Σουηδία, πρώτη στον κατάλογο Ψηφιακής Πρόσβασης

    27/11/2003 2:05:00 μμ

    Οι σκανδιναβικές χώρες ηγούνται στον παγκόσμιο Κατάλογο Ψηφιακής Πρόσβασης αλλά και σε άλλες τεχνολογίες επικοινωνιών, ωστόσο, η Νότια Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες καλύπτουν γρήγορα τη διαφορά, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Ανάμεσα στις εκπλήξεις είναι η ισοβαθμία της Σλοβενίας στην 21η θέση με τη Ν. Ζηλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλίας, ενώ πλην του Καναδά, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται μόνο ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Η έρευνα της ITU περιέλαβε 178 χώρες με βάση μια σειρά από κριτήρια, όπως ο αριθμός των τηλεφωνικών συνδέσεων και των κινητών τηλεφώνων ανά κάτοικο (3η η Κύπρος σε συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας), το κόστος σύνδεσης με το διαδίκτυο, ο εθνικός αλφαβητισμός, η ταχύτητα των διαθέσεων συνδέσεων και το ποσοστό των κατοίκων που είναι χρήστες του διαδικτύου.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση - Εκτός δεκάδας οι ΗΠΑ

    - Πρώτη στον Κατάλογο Ψηφιακής Πρόσβασης είναι η Σουηδία.

    - Ακολουθεί η Δανία στην 2η θέση.

    - Η Ισλανδία βρίσκεται στην 3η θέση.

    - Η Νότια Κορέα, παγκόσμια πρωτοπόρος στην υψηλών ταχυτήτων "ευρυζωνική" πρόσβαση, βρίσκεται στην 4η θέση.

    - Η Νορβηγία βρίσκεται στην 5η θέση.

    Τις υπόλοιπες θέσεις στη δεκάδα συμπληρώνουν:

    - Η Ολλανδία (6η θέση),

    - το Χονγκ Κονγκ-Κίνα (7η θέση),

    - η Φιλανδία (8η θέση),

    - η Ταϊβάν και Κίνα (9η θέση)

    - και ο Καναδάς (10η θέση).

    - Οι ΗΠΑ πέφτουν στην 11η θέση λόγω του υποανάπτυκτου συστήματος κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου, η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ παροχών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, έτσι οι τιμές παραμένουν υψηλές εν συγκρίσει με αυτές της Ασίας.

    - Η Κύπρος είναι στην 27η θέση.

    - Η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση.

    ΠΗΓΕΣ:

    ITU

    Κατάλογος Ψηφιακής Πρόσβασης

    [27] Χαμογελούν οι καπνιστές στη Γαλλία

    Αννίτα Πασχαλινού 27/11/2003 6:35:00 μμ

    Την πρώτη τους νίκη πέτυχαν οι καπνοπώλες στη Γαλλία, στον αγώνα τους να αποτρέψουν το χαράτσι που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα τσιγάρα. Με απόφαση της η Γερουσία, προτείνει αύξηση από 8-10% σημαντικά μικρότερη από την αύξηση 20% που είχε ζητήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά, προκειμένου η πρόταση της Γερουσίας, να γίνει νόμος θα πρέπει να πάρει την έγκριση και της κάτω βουλής. Νωρίτερα τη Δευτέρα, χιλιάδες καπνοπώλες κατέβηκαν και πάλι στους παριζιάνικους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη φορολογία.

    ''Μας εξοντώνουν''

    Οι καπνοπώλες τονίζουν ότι με την επιβολή αυτής της φορολογίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να τους εξοντώσει, ενισχύοντας μάλιστα και τη μαύρη αγορά.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι κινήσεις της έχουν στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

    Ένας Γερουσιαστής που ψήφισε χθες για τη μείωση του φόρου στα τσιγάρα, εξήγησε ότι θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τους κατοίκους της περιφέρειας όπου τα καπνοπωλεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία.

    Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δηλώνουν ότι η ψήφος της Γερουσίας ήταν ανανδρία.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Καπνοπωλών της χώρας, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, έχουν ήδη οδηγήσει σε χρεοκοπία το 57% των καπνοπωλών.

    Πόσο τα τσιγάρα στην Ευρώπη;

    Στη Γαλλία ένα πακέτο τσιγάρα , αγγίζει τα 5 Ευρώ, ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο η τιμή του κυμαινόταν στα 3 Ευρώ.

    Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος τιμής πακέτου τσιγάρων (των 20) κυμαίνεται:

    Νορβηγία 7.3 Ευρώ Βρετανία 6.7 Ευρώ Γαλλία: 5.0 Ευρώ Γερμανία: 3,4 Ευρώ Ολλανδία: 2.9 Ευρώ Ιταλία: 2,5 Ευρώ Ισπανία: 1,9 Ευρώ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος ενός πακέτου τσιγάρων στις ΗΠΑ είναι 3,3 Ευρώ, στην Ιαπωνία 2,2 Ευρώ ενώ στη Ν. Αφρική, 1,3 Ευρώ.

    [28] Ρίγανη και βανίλια για να ισιώσουν τα μαλλιά

    27/11/2003 2:11:00 μμ

    Το ατίθασο σγουρό μαλλί δεν είναι αναγκαίο να μας βασανίζει άλλο και δεν χρειάζεται για να το δαμάσουμε να καταφύγουμε στα χημικά φάρμακα των κομμωτηρίων, σύμφωνα με τη σύμβουλο ομορφιάς Ούσκα Πίτροφ. Η Γερμανίδα ειδικός υποστηρίζει ότι η λύση βρίσκεται στη φύση και μάλιστα είναι εξαιρετικά μυρωδάτη. Η λύση βρίσκεται σε ένα συνδυασμό δύο αρωματικών βοτάνων που χρησιμοποιούνται, τόσο στην μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική. Στη ρίγανη και στη βανίλια.

    Εκτέλεση της μυστικής συνταγής

    Βράζουμε για μισή ώρα ένα φλιτζάνι νερό, μέσα στο οποίο έχουμε προσθέσει μια χούφτα ρίγανη και μια κουταλιά του τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας.

    Βάζουμε το μίγμα σε ένα ψεκαστήρα και ψεκάζουμε τα μαλλιά.

    Ο ψεκαστήρας είναι φτηνός και μπορείτε να τον προμηθευθείτε από οποιοδήποτε φαρμακείο.

    Η Πίτροφ έχει γράψει πολλά βιβλία με συμβουλές ομορφιάς και έχει προκαλέσει την οργή πολλών κομμωτών.

    [29] ΣΥΝ: ''Η πολιτική σας μεταλλάχθηκε''

    27/11/2003 6:00:00 μμ

    "Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την οργή της κοινωνίας η οποία νοιώθει να προσβάλλεται η νοημοσύνη της" υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού.

    "Μεταλλάχθηκε η πολιτική σας. Δεν είναι αριστερή πολιτική. Μπορεί να έχετε μία επίδοση στο να αφυδατώνετε μια έννοια από το πολιτικό και ιδεολογικό της περιεχόμενο, αλλά δεν μπορείτε να μιλάτε με διπλή γλώσσα" είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι οι δείκτες για την οικονομία στους οποίους αναφέρεται η κυβέρνηση, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. "Ο εκσυγχρονισμός έγινε κατ΄ευφημισμόν εκσυγχρονισμός, παραγοντισμός και εκμαυλισμός", κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επέμεινε στην επιχειρηματολογία για την ύπαρξη "διπλών βιβλίων" και "διπλών ταμείων".

    "Η κυβέρνηση απάντησε ότι η εμφάνιση στα έσοδα και έξοδα του Προϋπολογισμού των ποσών αυτών, θα διόγκωνε πλασματικά το δημόσιο χρέος και ότι υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για τη μη αναγραφή τους. Αν αυτά δε λέγονται αλχημείες, βρείτε μου τον όρο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος και κατέληξε: " Δεν σημαίνει διπλά βιβλία και διπλό ταμείο, όταν δεν μπορεί να υπάρχει απολογισμός, ισολογισμός, έλεγχος;".

    Δευτερολογία Κωνσταντόπουλου

    "Αφού η Οικονομία είναι τόσο ισχυρή, όπως επανέλαβε ο κ. Σημίτης, γιατί δεν κατοχυρώνει εγγυημένο εθνικό εισόδημα, κατώτερο μισθό και σύνταξη;" ρώτησε ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δευτερολογία του, και πρόσθεσε: "Θα περίμενα, αφού (η Οικονομία) είναι ισχυρή και επαρκής, να μην αντιμετώπιζε με αυτόν τον αυταρχισμό, τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων και των μισθωτών". Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε απολύσεις που θεσπίζει "δια νόμου" των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και δεν εφαρμόζει τις στοιχειώδεις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει τον καταναλωτή ενώ σχολιάζοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού στο κατώτερο όριο φτώχειας των δύο δολαρίων την ημέρα που θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, τη χαρακτήρισε "μηχανισμό που ελέγχεται απ΄όλους τους λαούς και τις κοινωνίες γιατί χρησιμοποιεί την εκμετάλλευση για να παράγει εξαθλίωση τύπου Αργεντινής".

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέληξε λέγοντας: "Η πραγματικότητα λέει ότι στην Ελλάδα το κοινωνικό πρόβλημα είναι μεγάλο".

    [30] Επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από ΚΚΕ

    27/11/2003 6:11:00 μμ

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κοινοβουλευτικός Έκπρόσωπος του κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για την διαχείριση της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, αλλά προς όφελος των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που υποστηρίζει και η Ν.Δ. Στη δευτερολογία του ο κ. Κολοζώφ κατηγόρησε τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κόμματων ότι οι ομιλίες τους περιείχαν "κορώνες για ζητήματα που δεν έχουν σχέση με οικονομία".

    ''Οι πλούσιοι συσσωρεύουν πλούτο και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι''

    "Μίλησαν για το ΑΣΕΠ και για το αν οι νεολαίοι κατάστρεψαν κάποιους χώρους. Μπορεί αυτά να βοηθούν στην πόλωση, αλλά όχι στο να γίνουν κατανοητό οι διαφωνίες τους για την οικονομική πολιτική" είπε ο κ. Κολοζώφ σημειώνοντας ότι η άποψη που κυριαρχεί είναι "να κινείται απρόσκοπτα το κεφάλαιο και βαρίδι είναι οι κατακτήσεις των εργαζομένων".

    Ο κ. Κολοζώφ εκτίμησε ότι "είμαστε σε μακρά προεκλογική περίοδο" και προέβλεψε ότι τα δύο κόμματα θα οξύνουν την αντιπαράθεσή τους σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ παρότρυνε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να πάνε στις δυτικές συνοικίες, στον Πειραιά, και στην επαρχία και πρόσθεσε: "να δείτε εκεί τι σημαίνει 8,9% ανεργία, όταν σε κάθε σπίτι υπάρχουν 1,2,3 άνεργοι σε κάθε σπίτι, όταν δεν ξέρουν πώς να βγάλουν το μήνα.

    Η κατάσταση μπορεί να καλυτερεύει στους γενικούς δείκτες, αλλά οι πλούσιοι συσσωρεύουν πλούτο και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι". Ο κ. Κολοζώφ κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2003 - 17:55:55 UTC