Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη
  • [02] Σε τεταμένο κλίμα το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
  • [03] Πιέσεις για επαναλειτουργία της Χάλκης
  • [04] Συνάντηση Μπλερ-Αχερν για εθνοσυνέλευση Β. Ιρλανδίας
  • [05] Εμπλοκή ΗΠΑ στη διευθέτηση του Μεσανατολικού
  • [06] Στο Ιράκ ο Μπους !
  • [07] Πρόκριση της Περούτζια με ''χ'' στη Τούμπα
  • [08] Αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ
  • [09] Συλλήψεις για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια
  • [10] Ευρωλίγκα: ΑΕΚ-Ορτέζ 71-83
  • [11] Ευρωλίγκα: Ολυμπιακός-Εφες Πίλσεν 57-69
  • [12] Crash tests 9 νέων μοντέλων

    [01] Νέα σεισμική δόνηση στην Κρήτη

    27/11/2003 8:09:00 μμ

    Μια ακόμη σεισμική δόνηση, η έκτη κατά σειρά, σημειώθηκε στις 4:50 το απόγευμα της Πέμπτης στην Κρήτη. Η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο, τη θαλάσσια περιοχή νότια του Τυμπακίου, που είχαν και οι άλλες δονήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο 48ωρο. Η δόνηση ήταν εντάσεως 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητή κυρίως στις νότιες περιοχές του νομού. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφού είναι σύνηθες το συγκεκριμένο σημείο να δίνει μικρής εντάσεως σεισμούς.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Και πέμπτος σεισμός σε ένα 24ωρο νότια της Κρήτης

    Αλλεπάλληλοι σεισμοί κούνησαν την Κρήτη

    [02] Σε τεταμένο κλίμα το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    27/11/2003 9:07:00 μμ

    Οι πόροι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2004 όπως αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό αποτελούν το σημείο αιχμής του τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που ξεκίνησε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του συνεδρίου, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά την έναρξη των εργασιών, καθώς υπήρξε ρήξη το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Πάρη Κουκουλόπουλο. Οι έντονες αντιπαραθέσεις από την έναρξη του Συνεδρίου είχαν ως αιτία τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας.

    Επίθεση από ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση

    Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για την Αυτοδιοίκηση έκαναν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας.

    Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κάλεσε τους συναδέλφους του σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της ΤΑ.

    Για "υπεξαίρεση πόρων" της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση και "κράτος-μπαταχτσή", μίλησε ο Βύρων Πολύδωρας.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είπε πως η κυβέρνηση αθέτησε όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε πως ο όρος "υπεξαίρεση" παραπέμπει σε παράβαση νόμων και είναι βαριά κατηγορία την οποία απέρριψε και τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2004 οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με το 2003.

    Δεσμεύσεις Σκανδαλίδη

    Όσον αφορά τις αρμοδιότητες της ΤΑ, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως τα ΚΕΠ αποτελούν μόνιμη δομή της Αυτοδιοίκησης, ενώ από το επόμενο έτος θα περάσουν στην αρμοδιότητα της ΤΑ.

    Επίσης, εγγυήθηκε τη διατήρηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", πρόσθετο κονδύλι στους ΚΑΠ για τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ το θέμα των σχολικών φυλάκων βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόφασης και θα λυθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Στο θέμα του καταλογισμού ευθυνών ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα καταλογίζονται ευθύνες σε Δημάρχους ή Δημοτικά Συμβούλια για πραγματικά ποινικά κολάσιμες ενέργειες και όχι για ενέργειες που αφορούν δαπάνες που απλώς δεν προβλέπονται από το νόμο.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός υπάρχουν τρεις περιπτώσεις Δημάρχων στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες για εικονικές συναλλαγές και αλλοιώσεις παραστατικών, της τάξης των 800 έως και 1,6 δις δραχμών.

    Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στους Δημάρχους τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια την οργάνωση των περιοχών αυτών σε μητροπολιτικές διοικήσεις.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, παραδέχθηκε πως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα σε όλους τους ΟΤΑ και πως είναι δεδομένη η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου αριθμού Δήμων στο Γ΄ΚΠΣ, ενώ παράλληλα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του για Δήμους που έχουν ενταγμένα έργα.

    Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ επέμενε στις αρχές του αιρετού Περιφερειάρχη, στους Μητροπολιτικούς Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μητροπολιτικές λειτουργίες με μορφή συνδέσμων των ΟΤΑ, ενώ η περαιτέρω εξέλιξη Καποδιστριακών Δήμων να έχει ως βασικό κριτήριο το ιστορικό και οικονομικό κέντρο της κάθε περιοχής.

    "Ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην οικονομική αυτοδυναμία των δήμων είναι η φορολογική αρμοδιότητα αυστηρά οριοθετημένη από τη Βουλή", επεσήμανε ο κ. Κουκουλόπουλος στην ομιλία του.

    Αυτό το σημείο ανέπτυξε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας πως η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ πρέπει να στηρίζεται σε "στην πλήρη αναδιάταξη του φορολογικού συστήματος που οδηγεί σε ένα εντελώς νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι ΟΤΑ δεν είναι απλώς οι διαχειριστές χρημάτων που το κράτος παραχωρεί, αλλά είναι οι διαχειριστές χρημάτων και εσόδων και πόρων που οι ίδιοι εξασφαλίζουν με δικούς τους μηχανισμούς βεβαίωσης και είσπραξης εσόδων".

    Στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου το λόγο έλαβαν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαλαγιάννης, του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, του ΣΥΝ, Σπ. Λυκούδης, του ΔΗΚΚΙ, Σωκράτης Ακριτίδης, και ο Νομάρχης Φλώρινας, Γ. Στρατάκης.

    [03] Πιέσεις για επαναλειτουργία της Χάλκης

    Πηγή: ΝΕΤ 27/11/2003 9:34:00 μμ

    Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Αγκυρα για την επαναλειτουργία της ιστορικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που έχει σιγήσει εδώ και 32 χρόνια. Ακόμα και στην Τουρκία, το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κερδίζει καθημερινά έδαφος. Σε εκτενές τους αφιέρωμα, οι δημοσιογράφοι του Cnn Turk, τονίζουν ότι η επαναλειτουργία της Σχολής θα βελτιώσει την εικόνα της Αγκυρας και την ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας.

    Η κατάλληλη στιγμή

    Το CNN TURK και η δημοσιογράφος Αχού Οζγιούρτ, υποστήριξαν ότι τώρα ίσως είναι η πλέον κατάλληλη ώρα να λειτουργήσει και πάλι η θεολογική σχολή της Χάλκης.

    "Αυτή τη στιγμή ένα βήμα που είναι δυνατόν να γίνει από την Αγκυρα, θα δώσει μεγάλη ισχύ στο Πατριαρχείο και αυτό είναι το άνοιγμα της Θεολογικής σχολής" αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η Αχού Οζγιούρτ τονίζοντας ότι η Τουρκία με αυτήν την κίνηση θα δείξει το ευρωπαϊκό της πρόσωπο απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

    [04] Συνάντηση Μπλερ-Αχερν για εθνοσυνέλευση Β. Ιρλανδίας

    27/11/2003 9:28:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχερν θα συναντηθούν την Παρασκευή, στο Κάρντιφ, στην Ουαλία, για να αναλύσουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Από την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές για την εθνοσυνέλευση της Β. Ιρλανδίας έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται ένας ριζοσπαστισμός των καθολικών και προτεσταντών εκλογέων, ο οποίος απειλεί το μέλλον της διαδικασίας συμφιλίωσης στη βρετανική επαρχία. Οποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των εκλογών, η Εθνοσυνέλευση που θα εκλεγεί δεν θα πρέπει ν' αναλάβει καθήκοντα πριν από μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και το Δουβλίνο και τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας

    [05] Εμπλοκή ΗΠΑ στη διευθέτηση του Μεσανατολικού

    27/11/2003 7:59:00 μμ

    Έτοιμες είναι οι ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε την Πέμπτη μιλώντας σε αμερικανικό ραδιοσταθμό ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ. Πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφεραν ότι η ενεργοποίηση της αμερικανικής διπλωματίας θα μπορούσε να συμβεί όταν γίνει πραγματικότητα η σχεδιαζόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Αριελ Σαρόν και Αχμεντ Κορέι.

    Κρίσιμη καμπή

    ''Είμαστε έτοιμοι να έχουμε πιο αποφασιστική εμπλοκή όταν γίνει η συνάντηση Σαρόν - Κορέι και μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα του οδικού χάρτη, το Διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που έχει την έγκριση και των ΗΠΑ", τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν προτίθεται να κάνει πιο ελαστικές τις θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας απέναντι στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ.

    ''Είμαστε μπροστά σε μία κρίσιμη καμπή του Μεσανατολικού και όταν άνθρωποι σκέφτονται τα θέματα και προτείνουν τις ιδέες τους, εμείς χαιρόμαστε'', δήλωσε ο Πάουελ, υπαινισσόμενος πλην του οδικού χάρτη και την μη-κυβερνητική έτοιμη να παρουσιαστεί ''Πρωτοβουλία της Γενεύης''.

    [06] Στο Ιράκ ο Μπους !

    27/11/2003 8:12:00 μμ

    Με τους στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, βρέθηκε την Πέμπτη, για περισσότερες από δυο ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ιράκ, κράτησε την επίσκεψη του μυστική για λόγους ασφαλείας. "Είμαστε περήφανοι για σας και σας ευχαριστούμε" δήλωσε απευθυνόμενος σε 600 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε αίθουσα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Ακρα μυστικότητα

    '"Εψαχνα κάποιον να με καλέσει σε γεύμα. Δεν υπήρχε καλύτερη παρέα για να περάσω την Ημέρα των Ευχαριστιών από εσάς" δήλωσε μιλώντας στους Αμερικανούς στρατιώτες ο Τζορτζ Μπους, φορώντας ένα στρατιωτικό τζάκετ.

    Ο Μπους, ανέβαλε το προγραμματισμένο γεύμα γαλοπούλας, με τη σύζυγο και την οικογένεια του για να περάσει λίγες ώρες με τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

    Η επίσκεψη του κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους.

    Ο Τζορτζ Μπους έφυγε με άκρα μυστικότητα από το ράντσο του στο Τέξας την Τετάρτη το βράδυ και έφθασε στο Ιράκ την Πέμπτη για να περάσει δυόμισι ώρες μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

    Έκπληξη

    Τη μυστική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, σχεδίασε ο Αμερικανός Διοικητής στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ.

    Ο Τζορτζ Μπους, εμφανίσθηκε την ώρα, που ο Μπρέμερ, ανακοίνωνε στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι θα διαβαζόταν μήνυμα από κάποιον ανώτατο αξιωματούχο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την εμφάνιση του από την πλαϊνή πόρτα, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους στρατιώτες.

    [07] Πρόκριση της Περούτζια με ''χ'' στη Τούμπα

    27/11/2003 10:37:00 μμ

    Μπορεί η Περούτζια να μην έχει πετύχει ακόμη νίκη στο καμπιονάτο, όμως για τον Αρη αποδείχθηκε πολύ ισχυρή. Η ιταλική ομάδα προκρίθηκε άνετα στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, καθώς απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τους "κίτρινους" στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ στο πρώτο ματς είχε νικήσει 2-0. Τα γκολ πέτυχαν ο Μαρτζιότα στο 28' και ο Νίκος Παπαδόπουλος στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Η αποστολή των "κιτρίνων" ήταν δύσκολη, αφού το αποτέλεσμα του "Ρενάτο Κούρι" δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Με τη συμπαράσταση περίπου 20.000 φίλων του, ο Αρης έψαξε το γρήγορο γκολ που θα άλλαζε τα δεδομένα της αναμέτρησης και το πλησίασε στο 13', όμως το σουτ του Κυζερίδη από το ύψος του πέναλτι έφυγε μόλις άουτ.

    Σφιχτό κέντρο

    Από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι παρατάχθηκαν με "σφιχτό" κέντρο και κυνήγησαν στις αντεπιθέσεις το γκολ που ουσιαστικά θα τους εξασφάλιζε την πρόκριση.

    Το "άγγιξαν" στο 20΄, όταν ο Τεντέσκο προ κενής εστίας έχασε το κοντρόλ και ο Κατσιαρός πρόλαβε και απομάκρυνε σωτήρια, και τελικά το πέτυχαν στο 28'.

    Ο Ζε Μαρία έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Βρύζας με το στήθος έστρωσε τη μπάλα στον Μαρτζιότα που με δυνατό σουτ νίκησε τον Γκίτκο και "έγραψε" το 0-1.

    Οι παίκτες του Ολε Σκόμποε παραλίγο να απαντήσουν δύο λεπτά αργότερα, όμως ο Ταρντιόλα επενέβη εντυπωσιακά σε κεφαλιά του Κυζερίδη.

    Στη συνέχεια όμως, η απογοήτευση από τον διαφαινόμενο αποκλεισμό κυριάρχησε στους γηπεδούχους, που κινήθηκαν στη μετριότητα και δεν απείλησαν ξανά την Περούτζια ως τη λήξη του ημιχρόνου.

    Το δεύτερο μέρος ήταν τυπική διαδικασία, με τους δύο αντιπάλους να σκέφτονται περισσότερο τις επόμενες εγχώριες αγωνιστικές υποχρεώσεις τους και να ταλαιπωρούν τη μπάλα στο χώρο του κέντρου.

    Στα τελευταία λεπτά πάντως δημιουργήθηκαν κάποιες καλές ευκαιρίες, με τον Αρη τελικά να ισοφαρίζει στην εκπνοή του αγώνα (95') με δυνατό σουτ του Νίκου Παπαδόπουλου έξω από την περιοχή κι αφού η μπάλα κόντραρε σε παίκτη της Περούτζια.

    Διαιτητής: Φιλίπ Λεμπά (Ελβετία)

    Κίτρινες: Θεοδωρίδης, Φουζάνι

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Διγκόζης, Κατσιαρός, Ν.Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Σελάντερ, Πασσαλής (83΄ Θεοδωρίδης), Κυζερίδης, Λαζανάς, Φρατζέσκος (83΄ Αβρ.Παπαδόπουλος), Κούσας (67΄ Αμπελάς)

    ΠΕΡΟΥΤΖΙΑ: Ταρντιόλι, Ντι Λορέτο, Ντιαμουτένε, Ινιόφο, Ομποντο, Τεντέσκο, Ζε Μαρία (75΄ Γκάτι), Γκρόσο (84΄ Λουμπούτης), Φουζάνι, Μαρτζιότα (67΄ Μπερετόνι), Βρύζας.

    [08] Αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ

    27/11/2003 8:04:00 μμ

    Όνειρο ήταν και πάει... Ο ΠΑΟΚ, πληρώνοντας την μέτρια εμφάνιση που πραγματοποίησε στην Τούμπα πριν από 20 ημέρες, οπότε και είχε παραχωρήσει ισοπαλία 1-1 στη Ντέμπρετσεν, έμεινε έξω από τη συνέχεια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Το συγκρότημα του Αγγελου Αναστασιάδη, στο δεύτερο αγώνα για το β` γύρο που έγινε στο "Ολα Γκάμπορ", αναδείχθηκε ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0) με την ουγγρική ομάδα και -όπως και πέρυσι- αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

    Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα έδινε το προβάδισμα στους γηπεδούχους, κάτι που ήξεραν οι παίκτες του ΠΑΟΚ και θέλησαν από τα πρώτα λεπτά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να φθάσουν στο γκολ και να υποχρεώσουν τους Ούγγρους να ανοιχτούν. Αυτό όμως δεν έγινε και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΟΚ σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο μόλις μία φορά έφθασε με αξιώσεις στα καρέ του Τόμιτς, αλλά ο Χασιώτης στο 14ο λεπτό δεν κατάφερε να τον νικήσει.

    Ιδια εικόνα παρουσίασε και η Ντέμπρετσεν, μόνο που οι γηπεδούχοι δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από το γεγονός ότι δεν δημιούργησαν τις μεγάλες ευκαιρίες στην εστία του Ατματσίδη. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν το "μηδέν" στην εστία του Τόμιτς. Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στο δεύτερο ημίχρονο, με τις δύο ομάδες να περιορίζονται σε μονομαχίες στο χώρο του κέντρου.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης προσπάθησε να κάνει πιο επιθετικό τον "Δικέφαλο" με την είσοδο των Σπάσιτς και Γιαννιτσανάκη, όμως ο ΠΑΟΚ και πάλι δεν κατάφερε να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που ήθελε και το γεγονός ότι περιόρισε τους Ούγγρους στον χώρο άμυνάς τους, οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή των γηπεδούχων να οπισθοχωρήσουν, προκειμένου να ρίξουν όλη τους την προσοχή στην άμυνα.

    Οι Ούγγροι μάλιστα, σε μια από τις λιγοστές ευκαιρίες που δημιούργησαν, λίγο έλειψε να παραβιάσουν την εστία του Ατματσίδη, όταν στο 89` το σουτ του Χάλμοσι βρήκε τη ρίζα της αριστερής κάθετης δοκού πριν καταλήξει στα χέρια του γκολκίπερ του ΠΑΟΚ.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γέφετ (Ισραήλ)

    ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ: Βαγγελής, Γιαννιτσανάκης.

    ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ: Τόμιτς, Φλάβιο Πιν, Σάντορ, Μπόορ (70` Βινζ), Νικόλοφ, Κις (90΄ Τσεχ), Εγκερ, Χάμπι, Σάτμαρι, Ντόμπι, Μπαϊζάτ (70` Χαλμόζι).

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Ουντέζε, Χασιώτης (61` Σπάσιτς), Καραδήμος (66` Γιαννιτσανάκης), Βόκολος, Φουτσίνι (81` Βοσκαρίδης), Χάγκαν, Γιασεμάκης, Βαγγελής, Κουτσόπουλος, Σαλπιγγίδης.

    [09] Συλλήψεις για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια

    27/11/2003 8:02:00 μμ

    Έξι άτομα εκ των οποίων τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, στάση και αντίσταση κατά των αστυνομικών, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Τετάρτης έξω από το Δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και αστυνομικών. Στα επεισόδια, τραυματίστηκαν ελαφρά 4 αστυνομικοί και ένας 60χρονος, που είπε ότι τον χτύπησαν οι αστυνομικοί πιστεύοντας ότι ενέχεται στα επεισόδια και σημειώθηκαν μεγάλες φθορές στην είσοδο του Δημαρχείου, σε έξι καταστημάτων και σε αυτοκίνητα.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια από οπαδούς της ΑΕΚ

    [10] Ευρωλίγκα: ΑΕΚ-Ορτέζ 71-83

    27/11/2003 11:10:00 μμ

    Η ΑΕΚ γνώρισε βαριά ήττα, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα, καθώς ηττήθηκε εντός έδρας με 83-71, από τη γαλλική, Ορτέζ, η οποία αποτελούσε την ουραγό του βαθμολογικού πίνακα του Α' ομίλου με τρεις διαδοχικές ήττες. Στον αγώνα έλειψε η οργάνωση του Νίκου Χατζή, που δεν αγωνίστηκε λόγω ενοχλήσεων στον Αχίλλειο τένοντα, ενώ την σημερινή αναμέτρηση παρακολούθησε και ο Λαρι Μπερντ (πρόεδρος των Ιντιάνα Πέισερς), ο οποίος ολοκλήρωσε το τουρ του στην Ευρώπη (αναχωρεί σήμερα τα ξημερώματα για τις H.Π.Α), προκειμένου να ανακαλύψει νέα ταλέντα. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-20, 35-47, 49-66, 71-83.

    Έπεσαν ''αμαχητί''

    Η δίψα της πρωταθλήτριας Γαλλίας για την πρώτη της νίκη στην Ευρωλίγκα φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, καθώς μπήκε πολύ δυναμικά στο παρκέ των Ανω Λιοσίων, ενώ μοναδική τους προσωρινή απειλή ήταν ο Χρήστος Ταπούτος, ο οποίος προσπαθούσε να κρατήσει την ΑΕΚ κοντά στο σκορ.

    Οι λύσεις του νεαρού φόργουορντ κάποια στιγμή "στέρεψαν" με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να ξεφύγουν στο σκορ με πέντε πόντους (20-15), που ήταν και σκορ πρώτου δεκαλέπτου.

    Η συνέχεια ήταν απογοητευτική για την ΑΕΚ, η οποία αγωνιζόταν δίχως τον αρχηγό της, Νίκο Χατζή (πρόβλημα στον Αχίλλειο τένοντα), καθώς την ανυπαρξία οργάνωσης των "κιτρινόμαυρων" εκμεταλεύτηκε στο έπακρο ο Φουαρέ (17 πόντους στο α' μέρος) και άρχισε να "οικοδομεί" μία διαφορά ασφαλείας.

    Μάλιστα όταν ο Ταπούτος σταμάτησε να προσπαθεί και κόλησε στους οκτώ πόντους της πρώτης περιόδου, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν στο 17' να ξεφύγουν με +11 (36-25).

    Η διαφορά συνέχισε να αυξάνεται για να κλείσει το πρώτο ημίχρονο με τον φωτεινό πίνακα του κλειστού να γράφει το 47-35, υπέρ των παικτών της Ορτέζ.

    Από την ΑΕΚ ο Τζένκινς προσπαθούσε να σώσει την ομάδα του από τη συντριβή, αλλά οι 15 πόντοι του δεν ήταν αρκετοί για την ανατροπή της κατάστασης.

    Στο δεύτερο μέρος του αγώνα, με μοναδική εξαίρεση τον Χόρας Τζένκινς, οι υπόλοιποι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν "αμαχητί", μιας και σε κανένα μέρος του αγώνα δεν κατάφεραν να διαφυλάξουν την έδρα τους και να πετύχουν τη δεύτερη νίκη στη διοργάνωση.

    Το τελικό 83-71 αποτελεί το καλύτερο πειστήριο για την ανεπίτρεπτη σημερινή εμφάνιση της ΑΕΚ, κόντρα σε μία όχι και τόσο ισχυρή ομάδα.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΑΕΚ: Ζήσης 3, Παπαϊωακείμ 2, Τζένκινς 29, Σέκουλιτς 6, Νικολαϊδης 1, Μισιακός 1, Λόλις 13, Γλυνιαδάκης 2, Aντιτς 4, Ταπούτος 10.

    ΟΡΤΕΖ: Φουαρέ 24, Λουκόφσκι 15, Σκελιν 12, Φοτού 3, Πιετρού 9, Ερντμαν 2, Ντροζμπόφ 9, Ζουλιάν 7, Ντιμπό 2.

    [11] Ευρωλίγκα: Ολυμπιακός-Εφες Πίλσεν 57-69

    27/11/2003 11:04:00 μμ

    Με ήττα συνοδεύτηκε το ντεμπούτο του Ντράγκαν Σάκοτα στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Στο πλαίσιο της 4ης ημέρας του Γ' Ομίλου της Ευρωλίγκα, η ομάδα του Πειραία υπέστη την τέταρτη ήττα της στη διοργάνωση με 69-57 από την Τουρκική Εφες Πίλσεν. Τα δεκάλεπτα: 13-16, 31-37, 42-53, 57-69.

    Αμυντικό σύστημα

    Η ζώνη ήταν το αμυντικό σύστημα που επέλεξαν και οι δύο προπονητές αμέσως μετά το τζάμπολ.

    Ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τους κοντούς σε αυτό το διάστημα, ενώ για την τουρκική ομάδα ο Αρσλάν ευστόχησε σε δύο τρίποντα γρήγορα και έδωσε προβάδισμα στην Εφες στο δεκάλεπτο με 16-13.

    Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ομάδα του Πειραιά έδειχνε αδύναμη να βρει λύσεις απέναντι στη ζώνη, ενώ πρόβλημα παρουσίαζε και στα αμυντικά ριμπάουντ παρά την παρουσία Βολκοβίτσκι και Μπάγκαριτς.

    Ο Γκόρενς σημείωσε 6 πόντους με ένα τρίποντο, ενώ από ένα τρίποντο πέτυχαν και οι Λιαδέλλης και Μιλισάβλιεβιτς σε αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μειώσει σε 35-31 και το ημίχρονο έληξε 37-31 υπέρ των φιλοξενουμένων.

    Η επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ επεφύλασσε μία δυσάρεστη έκπληξη για τους "ερυθρόλευκους", αφού όχι μόνο δεν μείωσαν τη διαφορά, αλλά "κατάφεραν" να δουν την αντίπαλό τους να απομακρύνεται ακόμη και με 16 πόντους 51-35.

    Οι παίκτες του Σάκοτα αντέδρασαν, πραγματοποίησαν σερί 7-0, αλλά στο 30' η Εφές Πίλσεν διατηρούσε προβάδισμα 53-42. Η τουρκική ομάδα δεν απειλήθηκε ποτέ από τον Ολυμπιακό στην τέταρτη περίοδο.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιούρακ 4, Χαρίσης 5, Σκλάβος 5, Γκόρενς 11, Διαμαντόπουλος 12, Μπάγκαριτς 1, Γιαννουζάκος 2, Λιαδέλλης 7, Βολκοβίσκι 3, Μιλισάβλιεβιτς 7

    ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Λάνγκντον 10 (1), Αρσλάν 6 (2), Γιλμάζ, Νίκολιτς 14, Κουκό 10, Σαιγκίν, Πεκέρ 7, Γκρέιντζερ 14, Πρκάτσιν 8.

    [12] Crash tests 9 νέων μοντέλων

    Aννα Κούρτη 27/11/2003 8:05:00 μμ

    David Ward (A)

    Βασίλης Δεσποτόπουλος (Δ)

    Για πρώτη φορά στην Αθήνα ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός Euro NCAP σε συνεργασία με Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου-FIA και την ΕΛΠΑ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των τελευταίων δοκιμών πρόσκρουσης (crash tests) εννέα νέων επιβατικών μοντέλων αυτοκινήτων. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα για την προστασία των παιδιών μέσα στο αυτοκίνητο. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο Δημαρχείο της Αθήνας την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2003 στις 10.00 το πρωί, υπό την προεδρεία του Προέδρου της FIA και του Οργανισμού Euro NCAP Max Mosley, παρουσία του υπουργού Μεταφορών-Επικοινωνιών Χρ.Βερελή, της Δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη, του Προέδρου της ΕΛΠΑ Βασ. Δεσποτόπουλου και του πρόεδρου του ΙΝΚΑ Χαρ. Κουρή. Κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά κι άλλα αποτελέσματα πρόσκρουσης για οικογενειακά αυτοκίνητα, μικρά αυτοκίνητα, super mini, 4x4, μεγάλα και μικρά πολυμορφικά.

    Νέος τομέας αξιολόγησης για την προστασία των παιδιών

    Επίσης, ανακοινώθηκαν αποτελέσματα για τα πρώτα 8 αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν στον νέο τομέα αξιολόγησης για την προστασία των παιδιών.

    Το Ford C-Max είναι το πρώτο αυτοκίνητο που συγκέντρωσε 4 αστέρια για την προστασία των παιδιών ως επιβάτες.

    Εκτός του Audi και του Mazda, όλοι οι άλλοι κατασκευαστές είναι σύμφωνοι με τις απαιτήσεις του τομέα υπενθύμισης ζωνών ασφαλείας του Euro NCAP.

    Η αξιολόγηση με αστέρια του Euro NCAP βασίζεται στους επιβάτες που φορούν τη ζώνη ασφαλείας και συμπερασματικά το σύστημα υπενθύμισης χρήσης ζωνών ασφαλείας αναφέρεται ως ύψιστης σημασίας.

    Όλα όσα έχουν αποκομισθεί για την ασφάλεια από τον Euro NCAP τα πρόσφατα χρόνια δεν έχουν καμία σημασία, αν όλοι οι επιβαίνοντες δε φορούν τη ζώνη τους πριν από κάθε διαδρομή.

    Δήλωση Max Mosley

    Max Mosley

    Ο Max Mosley, Πρόεδρος του Euro NCAP και της FIA δήλωσε:

    "Τα τελευταία αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν από τον Euro NCAP έχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας για τους επιβάτες, προσφέροντας στους Ευρωπαίους αγοραστές αυτοκινήτου ευρύτερη και περισσότερο από κάθε άλλη φορά, επιλογή ασφαλέστερων μοντέλων.

    Δυστυχώς, ενώ η ασφάλεια των επιβατών βελτιώνεται συνεχώς, ο αριθμός των κατασκευαστών που βαθμολογούνται με ένα ή δύο αστέρια για την προστασία των πεζών συνεχίζει να είναι απογοητευτικός.

    Ο Euro NCAP παρακινεί όλους τους κατασκευαστές να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ασφάλειας των πεζών.

    Τα τελευταία αποτελέσματα του Euro NCAP είναι ιδιαίτερα σημαντικά διότι για πρώτη φορά αξιολογούνται τα αυτοκίνητα ειδικά για την προστασία που έχουν τα παιδιά ως επιβάτες.

    Κάναμε αυτό το βήμα προκειμένου να εστιάσουμε την προσοχή των κατασκευαστών και αγοραστών στο ζωτικό θέμα της οδικής ασφάλειας".

    Δήλωση Δεσποτόπουλου

    Βασίλης Δεσποτόπουλος

    Ο Βασίλης Δεσποτόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΠΑ δήλωσε σχετικά:

    "Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε στη χώρα μας την πρώτη παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρόσκρουσης για εννέα νέα μοντέλα αυτοκινήτων.

    Οι δοκιμές αξιολόγησης νέων αυτοκινήτων που έχουν καθορισθεί διεθνώς από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP, που συνεργάζεται στενά με τη FIA Foundation, στον ευαίσθητο τομέα της ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για όλους. Παρακολουθώντας τη λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων για κάθε μοντέλο και για τους τομείς που ελέγχονται από τον Euro NCAP, βλέπουμε τη βελτίωση των αυτοκινήτων και τη συνεχή προσπάθεια των κατασκευαστών προς αυτήν την κατεύθυνση

    Όλα τα αυτοκίνητα από τις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, θα εκτίθενται στους χώρους της Πλατείας Κοτζιά, έναντι του Δημαρχείου Αθήνας, όπου θα έχει τη δυνατότητα να τα δει και το κοινό με ελεύθερη είσοδο για τις τρεις επόμενες ημέρες (27- 30 Νοεμβρίου).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2003 - 22:01:29 UTC