Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέρασε από την Ξάνθη ο ΠΑΟ
  • [02] Νίκη "βάλσαμο" για τον Άρη
  • [03] "Δικέφαλο" τσίμπημα... στη Ριζούπολη
  • [04] Από "Πετραλώνων" και "Ομονοίας" η εξυπηρέτηση Κλείνει ο σταθμός
  • [05] Ανησυχία στην Κίνα
  • [06] Αγώνας δρόμου στα κομματικά επιτελεία Προεκλογικός πυρετός
  • [07] Tο Ισραήλ καλεί την Συρία σε διαπραγματεύσεις

    [01] Αθλητισμός

    Πέρασε από την Ξάνθη ο ΠΑΟ

    (11/1/2004 8:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Αλώβητος πέρασε ο Παναθηναϊκός από την Ξάνθη. Οι "πράσινοι", σε αγώνα για την 16η ημέρα της Α` Εθνικής, επικράτησαν 1-0 του ακριτικού συγκροτήματος και συνέχισαν τη θετική παράδοση που τους θέλει να φεύγουν τουλάχιστον μ΄ ένα βαθμό από τη Ξάνθη τα τελευταία έξι χρόνια (πέντε νίκες, μία ισοπαλία). Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης πέτυχε ο Σαπάνης στο 4ο λεπτό.

    Η πρώτη "υποψία" ευκαιρίας σημειώθηκε στο πρώτο λεπτό, ωστόσο ο Μπα, από πλάγια δεξιά, προτίμησε να πλασάρει τον Νικοπολίδη, ο οποίος δεν αιφνιδιάστηκε. Στην πρώτη "επίσκεψη" των φιλοξενουμένων στα αντίπαλα καρέ, ήρθε και το 0-1. Στο 3ο λεπτό, ο Αγγελος Μπασινάς έγινε κάτοχος της μπάλας από τα δεξιά, έβγαλε τη μπαλιά και από τα αριστερά και ο επερχόμενος Σαπάνης, με πλασέ, άνοιξε το σκορ.

    Το γρήγορο προβάδισμα των «πρασίνων, πάντως, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε στα επόμενα λεπτά να μην παιχθεί καλό ποδόσφαιρο. Με εξαίρεση ένα πανέμορφο αλλά και ακυρωθέν γκολ, και πάλι του Σαπάνη, στο 12`, η μπάλα κινούνταν στον χώρο της μεσαίας γραμμής και οι αδέξιες ενέργειες διαδέχονταν η μία την άλλη. Ετσι, οδηγηθήκαμε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου προσπαθούσαν με τον Μπα και τον Πέρεζ από τα πλάγια να κάνουν κάτι καλό αλλά δεν τα κατάφερναν, με εξαίρεση ένα σουτ του δεύτερου από θέση αριστερά στο 17.

    Η πρώτη σπουδαία στιγμή του δευτέρου μέρους, σημειώθηκε στο 71ο λεπτό, μετά από εκτέλεση φάουλ από δεξιά για τους γηπεδούχους. Ο Αντώνης Νικοπολίδης και οι αμυντικοί του αδράνησαν, με αποτέλεσμα ο Μπα να γίνει κάτοχος της μπάλας αλλά το σουτ του Σενεγαλέζου βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι του Αρτινού πορτιέρο και απομακρύνθηκε, μαζί με τον κίνδυνο.

    Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης) Κίτρινες κάρτες: Γκούμας, Μεσέρδης

    ΞΑΝΘΗ: Γκραντέλ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου (46` Μεσέρδης), Μελισσάς (65` Καζάκης), Παβιό, Παπαθανασίου, Μπα, Ρόκε Πέρες, Κούλοβιτς, Μπαϊκαρά, Ζωγραφάκης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Μορίς, Γκούμας, Μινχ, Ζουτάουτας, Μπασινάς, Σαπάνης (77` Σανμαρτεάν), Μικάελσεν, Παπαδόπουλος (63` Μάριτς), Κωνσταντίνου (90` Κώτσιος).

    [02] Αθλητισμός

    Νίκη "βάλσαμο" για τον Άρη

    (11/1/2004 9:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Πολύτιμη νίκη πήρε ο Αρης με αντίπαλο τον Ακράτητο, τον οποίο νίκησε με 3-0, χάρις σε τέρματα των Αμπελά (45΄), Πασσαλή (73΄) και Κούσα (88΄), σε ένα παιχνίδι που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Σε έναν πολύ βαρύ, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που τις τελευταίες ημέρες επικρατούν στη χώρα μας, αγωνιστικό χώρο, οι δύο ομάδες προσπάθησαν όσο μπορούσαν, με τον Αρη να πιέζει αρχικά και τον Ακράτητο να ισορροπεί μετά το πρώτο τέταρτο.

    Μάλιστα, οι παίκτες του Αντώνη Κασβοβασίλη έχασαν καλή ευκαιρία να προηγηθούν, όταν στο 22ο λεπτό ο Σκούφαλης προσπάθησε να πλασάρει από περίπου 35 μέτρα τον εξερχόμενο Γκίτκο, αλλά αστόχησε.

    Ο Αρης ανταπέδωσε στο 43΄, με τον Διγκόζη να μην μπορεί εξ επαφής να νικήσει τον Ράπτη που απέκρουσε, αλλά ακριβώς στην εκπνοή του ημιχρόνου η ομάδα του Ολε Σκόμποε μπήκε στη θέση του οδηγού, χάρις στον Αμπελά που εκμεταλλεύτηκε τη σύχγυση στην άμυνα του αθηναϊκού συγκροτήματος (η μπάλα κόλλησε στη λάσπη) και έκανε το 1-0.

    Το γκολ αυτό αποδείχθηκε "καταλύτης" για τη συνέχεια της συνάντησης, αφού "έκοψε" τα πόδια των νεαρών και άπειρων (στην πλειοψηφία τους) παικτών του Ακράτητου, ενώ αντίθετα απελευθέρωσε από το άγχος τους "κιτρινόμαυρους", οι οποίοι χωρίς να φορτσάρουν ιδιαίτερα στην επανάληψη, κατόρθωσαν να διευρύνουν την τελική έκταση του σκορ επιτυγχάνοντας άλλα δύο γκολ, με τον Πασσαλή στο 73΄ και τον νεαρό Κούσα στο 88΄.

    Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά) Κίτρινες: Κυζερίδης, Διγκόζης, Κουτσοκώστας

    ΑΡΗΣ: Γκίτκος, Παπαδόπουλος Α., Κυζερίδης, Αμπελάς, Μαλλούς, Κολτσίδας, Διγκόζης, Λαζανάς (77' Παπαδόπουλος), Καραλιόπουλος, Πασσαλής (80' Κούσας), Βαγγέλης.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Γκίτσης, Ηλιόπουλος, Σκούφαλης (57' Μπαγιαζίτ), Βενέτης, Στεφανίδης, Κουτσοκώστας, Δαδούσης, Ευθυμιάδης, Τσιμόπουλος, Τελκίνσκι (84' Σκαρλάτος).

    [03] Αθλητισμός

    "Δικέφαλο" τσίμπημα... στη Ριζούπολη

    (11/1/2004 9:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Θρίαμβος του ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη επί του Ολυμπιακού, τον οποίο νίκησε με 2-1 σπάζοντας μια αρνητική γι αυτόν 14χρονη παράδοση, αφού μετρούσε 14 σερί ήττες. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Καστίγιο (66΄), για να ισοφαρίσει ο Σαλπιγγίδης (68΄) και να χαρίσει το τρίποντο στον "δικέφαλο του βορρά" ο Σπάσιτς στο 86΄.

    "Ματ" του Αναστασιάδη στον Προτάσοφ

    Με σφιχτή αμυντική τακτική και πίεση από ψηλά, ο Αγγελος Αναστασιάδης προσπάθησε να "καταστρέψει" την καλή κυκλοφορία της μπάλας, στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει τον εφετινό Ολυμπιακό. Βέβαια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν, μάλλον, παθητικό ρόλο εκ μέρους του "δικέφαλου του βορρά", γεγονός που πολύ ευχαρίστησε τον Ελευθερόπουλος που πέρασε ένα από τα πιο ήσυχα εφετινά απογεύματά του.

    Υστερα από όλα αυτά, ήταν λοιπόν απολύτως λογικό που η πρώτη καλή στιγμή της αναμέτρησης δημιουργήθηκε μόλις στο 22ο λεπτό, με τον Καρεμπέ να βρίσκει τέλεια τον Τζόρτζεβιτς, τον ερυθρόλευκο άσο να "εισβάλει" στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά το σουτ που επιχείρησε να εξουδετερώνεται από τον Τοχούρογλου.

    Στο 33΄ ο Καρεμπέ, που ως εκείνη τη στιγμή ήταν ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων, τραυματίστηκε (αύριο θα υποβληθεί στις σχετικές εξετάσεις) και έδωσε τη θέση του στον Καφέ.

    Το τελευταίο δεκάλεπτο του πρώτου μέρους ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοσή του και πίεσε πολύ την ομάδα της Μακεδονίας, χάνοντας δύο πολύ καλές ευκαιρίες: την πρώτη στο 41΄, όταν σε φάση διαρκείας στην περιοχή του ΠΑΟΚ ο Τοχούρογλου απέκρουσε εντυπωσιακά το γυριστό σουτ του καφέ, και τη δεύτερη στο 43΄, όταν ο Ανατολάκης έπιασε θαυμάσιο δεξί φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το αριστερό κάθετο δοκάρι.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν το ίδιο "φουριόζοι" και στην επανάληψη, χάνοντας μεγάλη ευκαιρία στο 56΄ με τον Καφέ, που απέναντι από τον γκολκίπερ του ΠΑΟΚ έστειλε τη μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι. Ενα λεπτό αργότερα ο Γρηγόρης Γεωργάτος έκανε την επανεμφάνισή του στο ελληνικό πρωτάθλημα με τα χρώματα του Ολυμπιακού, αντικαθιστώντας τον Γεωργιάδη.

    Ηταν μια προσπάθεια του Ολεγκ Προτάσοφ να «ανακατέψει την τράπουλα, αφού ο "Γκεό" πήγε αριστερά, ο Καστίγιο δεξιά και ο Τζόρτζεβιτς πέρασε σε θέση επιτελικού μέσου. Δέκα λεπτά αργότερα, ο Πάντος έκανε έξοχη ατομική προσπάθεια από δεξιά, σέντραρε, και ο Καστίγιο με κεφαλιά έκανε το 1-0.

    Η χαρά των «ερυθρόλευκων δεν κράτησε όμως πολύ, αφού στο 68΄ Γιασεμή και Σαλπιγγίδης εξέθεσαν την άμυνα των γηπεδούχων, με τον δεύτερο να επιτυγχάνει το 9ο εφετινό τέρμα του, και να ισοφαρίζει σε 1-1. Στο 74΄, ο Τοχούρογλου έδιωξε εκπληκτικά σε κόρνερ την κεφαλιά του Στολτίδη, και στο 86΄ ο νεοεισελθών Σπάσιτς "σκότωσε" τον Ολυμπιακό, υποχρεώνοντάς τον στην πρώτη εφετινή εντός έδρας ήττα του, όταν σκόραρε το τελικό 1-2 απέναντι σε μια άμυνα πελαγοδρομούσα και σε αυτή τη φάση.

    Διαιτητής: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας) Κίτρινες: Βαγγελής, Κουτσόπουλος

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας, Ανατολάκης, Καρεμπέ (34΄ Καφές), Στολτίδης, Γεωργιάδης (57΄ Γεωργάτος), Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο (75΄ Κούζμπα), Τζιοβάνι.

    ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Βόκολος, Χασιώτης, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Βαγγελής (59΄ Κοντέων), Κούτσης, Χάγκαν (80΄ Σπάσιτς), Φουτσίνι, Γιασεμή, Σαλπιγγίδης.

    [04] Εσωτερικά

    Από "Πετραλώνων" και "Ομονοίας" η εξυπηρέτηση Κλείνει ο σταθμός "Θησείο" προς Πειραιά

    (12/1/2004 10:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν θα πραγματοποιούν από σήμερα στάσεις στο Θησείο οι συρμοί του ηλεκτρικού με κατεύθυνση προς Πειραιά. Οι επιβάτες από την Κηφισιά με προορισμό το σταθμό "Θησείο" θα αποβιβάζονται στα Πετράλωνα και θα επιστρέφουν στο Θησείο. Όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν από το σταθμό "Θησείο" προς Πειραιά θα επιβιβάζονται στους συρμούς με κατεύθυνση προς Κηφισιά, θα αποβιβάζονται στην Ομόνοια και από εκεί θα επιστρέφουν προς Πειραιά. Όλες οι παραπάνω μετακινήσεις θα γίνονται με την επικύρωση ενός εισιτηρίου.

    [05] Υγεία

    Ανησυχία στην Κίνα

    (12/1/2004 10:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: BBC Reuters

    Ανακοινώθηκε το τρίτο ύποπτο κρούσμα μέσα σε δύο εβδομάδες, στην Νότια Κίνα. Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Εκφράζονται ανησυχίες για ξέσπασμα νέας επιδημίας.

    Για ύπαρξη και τρίτου ύποπτου κρούσματος άτυπης πνευμονίας κάνουν λόγο σήμερα οι εφημερίδες της Κίνας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι υγειονομικές αρχές έχουν απομονώσει και έχουν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση, σε νοσοκομείο της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, έναν 35-χρονο άνδρα, ο οποίος παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το Περιφερειακό υπουργείο Υγείας της επαρχίας επιβεβαίωσε την κατάταξη του άνδρα στον επίσημο κατάλογο με τα ύποπτα κρούσματα. Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η επανεμφάνιση του ιού αυξάνει τους φόβους για ενδεχόμενο νέο ξέσπασμα της επιδημίας, μέσα στο χειμώνα.

    Άλλοι δύο άνθρωποι που νόσησαν είναι πλέον καλά στην υγεία τους

    Την περασμένη Δευτέρα η Κίνα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας, από τον περασμένο Ιούλιο, που θεωρήθηκε πως η έξαρση της επιδημίας είχε σταματήσει. Επρόκειτο για έναν τηλεοπτικό παραγωγό, 32 ετών, κάτοικο της πόλης Γκουανγκζού, ο οποίος τελικά ανέρρωσε από την ασθένεια.

    Ειδικευμένο προσωπικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέτασαν τα συστήματα εξαερισμού και αποχέτευσης, στην πολυκατοικία, όπου διέμενε ο άνδρας, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν την εστία της μόλυνσης .

    Επίσης η κατάσταση άλλης μίας γυναίκας, μιας 20χρονης σερβιτόρας, επίσης στη νότιο Κίνα, που προσβλήθηκε από τον ιό και νοσηλεύτηκε σε ειδική νοσοκομειακή μονάδα, κρίνεται πλέον ικανοποιητική.

    Υπενθυμίζεται ότι η εξάπλωση της επιδημίας του SARS, που σημειώθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, το περασμένο έτος, κόστισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους , ενώ προσέβαλλε περίπου 8.000 ανθρώπους.

    Εξόντωση μικρών θηλαστικών ως μέτρο πρόληψης

    Τους επόμενους μήνες θα γίνει ξανά λόγος για ύποπτα κρούσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ταυτοποιηθούν ως επικίνδυνα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας.

    Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες δημόσιας υγείας της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, ολοκλήρωσαν πριν από δύο ημέρες, τον ελεγχόμενο αποδεκατισμό όλων των μικρών ζώων, που θεωρήθηκαν πιθανοί φορείς του ιού . Πρώτος στόχος η μοσχογαλή, ένα μικρόσωμο σαρκοβόρο θηλαστικό της Ασίας που μοιάζει με τη γάτα, στο οποίο πανεπιστημιακοί ερευνητές είχαν εντοπίσει τον κορονοϊό που προκαλεί την άτυπη πνευμονία. Θανατώθηκαν χιλιάδες ζώα του είδους, ενώ το μέτρο επεκτάθηκε και στους ασβούς , καθώς και σε άλλα μικρά ζώα που χρησιμοποιούνται στην ασιατική κουζίνα.

    Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην εν λόγω κινεζική επαρχία Δρ. Τόμας Τσανγκ διευκρίνισε ωστόσο ότι ο άνδρας που προσεβλήθη από τον ιό δεν ερχόταν σε επαφή με ζώα, ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω εντατικές έρευνες.

    Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανότατα τους επόμενους μήνες θα γίνει ξανά λόγος για ύποπτα κρούσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ταυτοποιηθούν ως επικίνδυνα, λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων της νόσου, με αυτά της κοινής γρίπης.

    [06] Εσωτερικά

    Αγώνας δρόμου στα κομματικά επιτελεία Προεκλογικός πυρετός

    (12/1/2004 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Νέα μεγάλη δημοσκόπηση, με τη μέθοδο της κάλπης, θα δοθεί το βράδυ στη δημοσιότητααπό την ΑΛΚΟ.

    Με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συναντάται στις 3 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πυκνώνει τις επαφές του με κομματικά στελέχη, κοινωνικούς φορείς και πολιτικά πρόσωπα ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται τα κομματικά επιτελεία μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τα νέα δεδομένα στο προεκλογικό σκηνικό μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου εντός των ημερών θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναίρεσε προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε ότι, θα είναι και πάλι υποψήφιος, στη Β Αθήνας αυτή τη φορά ενώ στην ίδια περιφέρεια, πληροφορίες φέρουν υποψήφιο και τον πρώην υφυπουργό Σταύρο Μπένο. Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί στη Ρηγίλλης. Στην Κ.Ο του κόμματος του μιλάει αυτή την ώρα ο Κώστας Καραμανλής.

    Συνέχεια επαφών και συναντήσεων

    Σε ειδική εκδήλωση προς όλους τους υποψηφίους βουλευτές θα μιλήσουν από κοινού Παπανδρέου και Σημίτη.

    Εξάλλου επίκεινται συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Λαλιώτη ενώ πιθανό θεωρείται να κλείσουν σήμερα τα κενά στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται, να προωθηθούν οι διαδικασίες επαφών με πολιτικά στελέχη, τα οποία θα σηματοδοτήσουν την αμφίπλευρη διεύρυνση, η οποία, ουσιαστικά, άνοιξε με τη Μαρία Δαμανάκη, που ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του Γιώργου Παπανδρέου. Αύριο ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα μιλήσουν σε ειδική εκδήλωση σε όλους τους υποψηφίους βουλευτές.

    "Υπάρχει ανταπόκριση από όλη την Ελλάδα στο κάλεσμα Παπανδρέου για αυτό και δεν περιμένουμε να δούμε τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβουμε τη μεταστροφή του κλίματος", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε, πως "υπάρχουν τομείς, που δεν τα χουμε καταφέρει, ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως, δημιουργεί πολιτική προσδοκία αλλαγής κι ανατροπών". Τις αμφιβολίες του για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τον Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Προκόπης Παυλόπουλος. "Τα δυο μεγάλα κόμματα επιχειρούν μια πόλωση της πολιτικής ζωής με έναν "ευγενικό" αγώνα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυο πρόσωπα" τόνισε ο ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.

    [07] Διεθνή

    Tο Ισραήλ καλεί την Συρία σε διαπραγματεύσεις

    (12/1/2004 11:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας κάλεσε το Ισραήλ την Συρία. Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν που την Κυριακή είχε δηλώσει έτοιμος για διαπραγματεύσεις με το καθεστώς της Δαμασκού αν πάψει να υποστηρίζει "την τρομοκρατία", ο πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ προσκάλεσε την Δευτέρα τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ αλ Ασσαντ να επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ.

    "Ετοιμη να βοηθήσει" η Ε.Ε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, υποστήριξε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπήρξαν μυστικές επαφές με τη Συρία, οι οποίες όμως διεκόπησαν, όταν υπήρξαν διαρροές στη δημοσιότητα για την πραγματοποίηση συναντήσεων. Οι επαφές έγιναν με πρόσωπα που είναι "πολύ κοντά" στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ, είπε ο κ. Σαλόμ. Η Δαμασκός, διέψευσε ανεπίσημα τις δηλώσεις Σαλόμ υποστηρίζοντας ότι η Συρία εμμένει στην πολιτική της που ευθυγραμμίζεται με τις διεθνείς πρωτοβουλίες, με τις οποίες καλείται το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό αραβικών εδαφών. Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεσανατολικό Μαρκ Οτε, που την Κυριακή είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαρούκ αλ Σάρα.

    Ο Μαρκ Οτε δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι "έτοιμη να βοηθήσει" σε μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων αλλά υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν θα παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διπλωμάτη "οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 January 2004 - 9:51:29 UTC