Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα μέσα της χρονιάς στην αγορά Όλοι στο Internet
  • [02] "Τσίμπησε" η τιμή του ψωμιού
  • [03] Αλλαγή στάσης; Ντενκτάς: "Στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν"
  • [04] Σε πανηγυρικό κλίμα Η κοπή πίτας της ERTonline
  • [05] Έστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς Ισότιμο διάλογο ζητά ο
  • [06] Δεκαετίες αδιάκοπης προσπάθειας Νέα εκστρατεία για τα Γλυπτά του
  • [07] Αισόδοξος για τη νίκη Στη Νεολαία ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [08] Internet: είδος πολυτελείας και απαγορευμένο αγαθό Απαγορευμένο το

    [01] Διάφορα

    Στα μέσα της χρονιάς στην αγορά Όλοι στο Internet

    (12/1/2004 11:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πρόσβαση στο διαδίκτυο των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες έρχεται να διευκολύνει καινοτόμο λογισμικό σύστημα. Η φιλόδοξη εφεύρεση ονομάζεται Κομιουνικέιτ Γουεμπγουάϊζ (Σοφό Δίκτυο), είναι προϊόν της αμερικανικής εταιρίας Γουίντζιτ και έχει την ιδιότητα να μετατρέπει αυτόματα τις πληροφορίες των ιστοσελίδων σε σύμβολα ή σε ακρυπτογράφητο κείμενο. Είναι αποτέλεσμα 40 χρόνων δουλειάς και αναμένεται να βγει στην αγορά στα μέσα του χρόνου, στην τιμή των 100 ευρώ περίπου.

    Εργαλείο-κλειδί η νέα εφεύρεση

    Η πολυπλοκότητα σχεδίασης των ιστοσελίδων, δυσκoλεύει την πρόσβαση των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες σε πολλούς δικτυακούς τόπους, ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της εταιρίας Γουίντιτζιτ.

    Τις δυσκολίες αυτές έρχεται ν αντιμετωπίσει το Γουεμπγουάϊζ,το οποίο διαθέτει σύμβολα αλλά και ακρυπτογράφητο κείμενο οποιασδήποτε γραμματοσειράς τα οποία μπορούν ν' αντκαταστήσουν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων μεατρέποντας το σε μορφή αναγνωρίσιμη από τα άτομα αυτά. Επίσης παρουσιάζει τα links στο χρήστη με ειδικό χρώμα ώστε να διευκολύνει την πλοήγηση.

    Το σύστημα συμβόλων που χρησιμοποιεί είναι το Ρέμπους , που είχε αναπτύξει η εταιρία για τον ίδιο λόγο στα 1960, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει και με άλλα συστήματα πέραν αυτού.

    Η αχίλλειος πτέρνα του Γουάιζγουεμπ είναι οι ιστοσελίδες που διαθέτουν πολύπλοκα γραφικά, τις οποίες και δυσκολεύεται να μετατρέψει μ' επιτυχία.

    Πως θα βοηθήσει το νέο λογισμικό

    "Στοχεύει στην εξυπηρέτηση ατόμων που δυσκολεύονται στη χρήση του Διαδικτύου επειδή υστερούν στην κατανόηση κειμένου, δηλώνει η Κρις Χόπκινς εκπαιδευτική σύμβουλος και στενή συνεργάτης της Γουίνττζιτ." "Η πολύπλοκη σχεδίαση πολλών ιστοσελίδων συχνά δεν τους επιτρέπει να εντοπίσουν και να πάρουν τις πληροφορίες που αναζητούν", πρόσθέτει.

    Συγκεκριμένα βοηθά τα άτομα αυτά με δυο τρόπους. Κατ αρχάς δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σ εκείνους που δε μπορούν να διαβάσουν μέσω της καθολικής χρήσης συμβόλων, ενώ στα άτομα που βρίσκονται σ ένα αναγνωστικό επίπεδο επιτρέπει την αντικατάσταση των άγνωστών τους λέξεων από σύμβολα

    Τέλος, αναμένεται να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με τη διδασκαλία τέτοιων ατόμων. Οι τελευταίοι θα μπορούν να βρίσκουν στο διαδίκτυο το εκπαιδευτικό υλικό που επιθυμούν και να το παρουσιάζουν μεσω του Γουεμπγουάιζ στους μαθητές τους σε μορφή κειμένου ή συμβόλων αφαιρώντας κάθε φορά τις πληροφορίες που πιθανόν δυσκολεύουν τους δεύτερους.

    [02] Οικονομία

    "Τσίμπησε" η τιμή του ψωμιού

    (12/1/2004 2:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αύξηση της τάξης του 9 με 10% παρατηρείται από τις αρχές του μήνα στην λιανική τιμή του ψωμιού που οφείλεται στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (άλευρα). Στις επιχειρήσεις του κλάδου ασκούνται πιέσεις για συγκράτηση των τιμών, δεδομένου ότι έχει διατυπωθεί η πρόθεση να υπάρξει μία αύξηση γύρω στο Πάσχα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του κλάδου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καταβάλλονται προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές.

    [03] Διεθνή

    Αλλαγή στάσης; Ντενκτάς: "Στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν"

    (12/1/2004 2:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διαλλακτικότερος για το σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης του Κυπριακού εμφανίσθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του από την Τουρκία που είχε συνομιλίες με τον Ταγίπ Ερντογαν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εγκαταλείποντας για πρώτη φορά την αντίθεσή του για το σχέδιο, το οποίο μέχρι προχθές χαρακτήριζε ''φιρμάνι αυτοκτονίας των Τουρκοκυπρίων'', δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να καταστεί το σχέδιο αποδεκτό. Τόνισε επίσης ότι θα έχει νέες επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του θέματος από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

    Χρυσοστομίδης: "Ας ξεκεθαρίσουν"

    ''Θα μπορούσε να λεχθεί ότι το Σχέδιο Ανάν είναι ακόμη στο τραπέζι, θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε'', είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας όμως ότι ''η εργασία γι' αυτό είναι προκαταρκτική και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να φέρουμε το Σχέδιο Ανάν σε αποδεκτό επίπεδο''.

    Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από πολιτικούς παρατηρητές στη Λευκωσία είναι κατά πόσο ο Ραούφ Ντενκτάς δέχεται τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν ή κατά πόσο πρόθεσή του είναι να αλλάξει τις βασικές παραμέτρους του, σύμφωνα με την πάγια πολιτική του για αναγνώριση δύο κρατών και χωριστή κυριαρχία.

    Σχολιάζοντας τις νέες τοποθετήσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι οι αντιφατικές δηλώσεις δημιουργούν σύγχυση, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και οι πραγματικές θέσεις της Αγκυρας.

    [04] Εσωτερικά

    Σε πανηγυρικό κλίμα Η κοπή πίτας της ERTonline

    (12/1/2004 3:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μεσα σε πανηγυρικό κλίμα η ERTonline έκοψε την πίτα της. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πολυμέσων Χρίστος Σταθακόπουλος κατάφερε να μην αδικήσει κανέναν και οι τυχεροί της ημέρας - και της χρονίας βεβαίως - ήταν η Γιωργία και ο Παναγιώτης από το τμήμα προγραμματισμού.

    [05] Εσωτερικά

    Έστειλε επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς Ισότιμο διάλογο ζητά ο Καραμανλής

    (12/1/2004 6:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ,ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Επιστολή στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή και την Ευρωβουλή, και στον Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Στην επιστολή αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει τις προτάσεις του για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα και ζητά από τα ΜΜΕ να καλέσουν στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής άσκησε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να πάρει θέση για όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα. Την ίδια ώρα, υπέρ του διαλόγου όλων των αρχηγών, τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ.

    "Θα κριθούν οι πολιτικές"

    "Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου αυτό που θα κριθεί δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι πολιτικές που αυτά εκφράζουν". Κώστας Καραμανλής, Πρόεδρος ΝΔ

    Μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής επέκρινε την Κυβέρνηση για την κοινωνική της πολιτική, επανέλαβε τις κατηγορίες για διαφθορά και εξήγγειλε τη δημιουργία ενιαίου ταμείου κοινωνικής πρόνοιας για άνεργους και νέους.

    Ακόμα, κάλεσε το Γ. Παπανδρέου να πάρει θέση για όσα πολιτικά θέματα απασχολούν την κοινή γνώμη, αλλά και για τον εκλογικό νόμο, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε, επίσης, χαρακτηριστικά πως, στις 7 Μαρτίου αυτό που θα κριθεί "δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι πολιτικές που αυτά εκφράζουν".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απάντησε στις επικρίσεις Καραμανλή, κατηγορώντας τη ΝΔ για "γενικόλογες αναφορές" και "μηδενιστικό λόγο που δεν πείθει". Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι, η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανής και ότι ο λαός "αξιώνει καθαρές λύσεις" για τα προβλήματά του.

    Ζητούν βήμα διαλόγου

    Η πρόταση του κ. Καραμανλή, για διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών, βρήκε σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, "τίθεται θέμα στοιχειώδους δημοκρατίας να εκφραστούν στις συζητήσεις ισότιμα όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στην Ευρωβουλή" και ζητά να μην μονοπωλήσουν τις προεκλογικές συζητήσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

    Το ΔΗΚΚΙ, που εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το διάλογο "υποχρέωση μιας δημοκρατικής πολιτείας". Ο κ. Τσοβόλας, κατέληξε πως, το ΔΗΚΚΙ έχει ζητήσει και στο παρελθόν το διάλογο μεταξύ όλων των αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει "ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση" και ενημέρωση του λαού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Νεολαία ο Γιώργος Παπανδρέου

    Προεκλογικός πυρετός

    [06] Πολιτισμός

    Δεκαετίες αδιάκοπης προσπάθειας Νέα εκστρατεία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

    (12/1/2004 6:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τα τρία τέταρτα των Βρετανών πιστεύουν ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

    Μια ομάδα ακτιβιστών θα αρχίσει την Τετάρτη μια νέα εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει εκεί όπου δεκαετίες αδιάκοπης και συχνά παθιασμένης πίεσης απέτυχαν. Η εκστρατεία, που γίνεται από την ομάδα πίεσης Marbles Reunited (Επανένωση των Γλυπτών) και συντονίζεται από την εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson Marsteller, βασίζεται σε πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι περίπου τα τρία τέταρτα των Βρετανών πιστεύουν ότι τα γλυπτά πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

    Στόχος να επιστραφεί η ζωφόρος

    "Αυτή είναι μια νέα εκστρατεία. Την Τετάρτη θα είναι μια προσπάθεια για να προωθηθεί η ατζέντα", δήλωσε στο Ρόιτερ ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Ο άμεσος στόχος είναι να επιστραφεί η ζωφόρος, που αφαιρέθηκε από τον Παρθενώνα το 1803 από τον λόρδο Ελγιν και πουλήθηκε το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, με καθεστώς δανεισμού στην Ελλάδα έγκαιρα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Αυγούστου.

    "Οι όροι του δανεισμού δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά θα πρέπει να γίνει κατά τη χρονική περίοδο των Ολυμπιακών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ''Burson Marsteller'', χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας.

    [07] Εσωτερικά

    Αισόδοξος για τη νίκη Στη Νεολαία ο Γιώργος Παπανδρέου

    (12/1/2004 7:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Αισιόδοξος για εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου εμφανίστηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι του υποδέχθηκαν τον κ. Παπανδρέου με ενθουσιασμό, συνθήματα και βεγγαλικά. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους νέους να δώσουν μαζί του τον αγώνα και δήλωσε πως, θα παλέψει "για μια χώρα με ανοιχτή κοινωνία, για απασχόληση για όλους, για παιδεία για όλους". Τόνισε επίσης την ανάγκη να ξεφύγει η χώρα από τη γραφειοκρατία και κάλεσε τη νέα γενιά να αγωνισθεί με το ΠΑΣΟΚ"για μια Ελλάδα πιο ισχύρη, για έναν πολίτη πιο ισχυρό". Νωρίτερα, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

    Αισιοδοξία για τη νίκη

    Στη δίωρη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι, οι βουλευτές του μετέφεραν το κλίμα αισιοδοξίας, ελπίδας και συσπείρωσης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες.

    Παράλληλα, συμφώνησαν για την αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώστε να μετατραπούν σε φορείς παραγωγής πολιτικής. Τέλος, συζήτησαν τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το έκτακτο συνέδριο.

    Απαντώντας στις προτάσεις που έκανε τη Δευτέρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ο Κωστας Καραμανλής, χαρακτήρισε σημαντικό βήμα τη συναίνεση μεταξύ των κομμάτων "για τα μεγάλα ζητήματα την επόμενη μέρα των εκλογών".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισότιμο διάλογο ζητά ο Καραμανλής

    Προεκλογικός πυρετός

    [08] Τεχνολογία

    Internet: είδος πολυτελείας και απαγορευμένο αγαθό Απαγορευμένο το internet για τους Κουβανούς

    (12/1/2004 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC online

    Περικοπές στο internet ετοιμάζει ο Φιντέλ. Σύμφωνα με νομοθεσία, που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, μόνο όσοι έχουν την εξουσιοδότηση από το κράτος, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος Φιντέλ και οι γιατροί, οι οποίοι θα έχουν την πολτέλεια να "σερφάρουν" στο διαδίκτυο μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τηλεφωνικής εταιρίας της Κούβας, Etesca, οι επίδοξοι παραβάτες θα εντοπίζονται με ειδικά τεχνικά συστήματα, μέσω του τηλεφωνικού τους λογαριασμού. με τον τρόπο αυτό θα εμποδίζεται η σύνδεσή τους με το διαδίκτυο.

    Το νέο νομοσχέδιο τέθηκε σε ισχύ το περασμένο Σάββατο και οι ντόπιοι χρήστες πληροφορήθηκαν σχετικά, από επιστολή που έστειλε η E-net, η υπηρεσία για το internet της Εtesca.

    Η κυβέρνηση της Κούβας υποστηρίζει ότι, προχώρησε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με στόχο να εφαρμόσει ένα καθεστώς ελέγχου στις υπηρεσίες πλοήγησης του διαδικτύου, αποτρέποντας έτσι τις τυχόν υποκλοπές κωδικών πρόσβασης, τις απάτες, καθώς και την παράνομη χρήση του συγκεκριμένου μέσου.

    Στη μαύρη αγορά τα πολυμέσα

    Ναι στα πούρα, όχι στην τεχνολογία!

    Η μόνη σύνδεση με τον "έξω" κόσμο

    Το διαδίκτυο είναι, ίσως, η μόνη πηγή πληροφορίας της διεθνούς ειδησεογραφίας για τους Κουβανούς. Μόνο στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υπάρχουν δορυφορικές τηλεοράσεις , από τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν τα μεγάλα δυτικά κανάλια. Αυτό, όμως, σημαίνει πως η συγκεκριμένη δυνατότητα είναι βασικά προνόμιο των τουριστών.

    Από αυτή τη νομοθεσία, όμως, δεν βλάπτεται μόνο η ελεύθερη πληροφόρηση, αλλά και ο τουρισμός του πανέμορφου νησιού της Καραϊβικής, επειδή το διαδίκτυο αποτελεί το κύριο μέσο διαφήμισης, για πολλές κουβανέζικες τουριστικές επιχειρήσεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 January 2004 - 17:51:19 UTC