Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με σκοπό να αναδείξει την Ελλάδα Το "ταξίδι" της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [02] Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πουλερικών Σε μέτρα για την αποτροπή
  • [03] "Να διασφαλίσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό" Συνάντηση Στεφανόπουλου -
  • [04] Ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών Κωνσταντόπουλος: Αντίσταση στο
  • [05] Εξαίρετη δημοπρασία Στον οίκο Σόθμπις έργα τέχνης της οικογένειας
  • [06] Το θέαμα συγκλόνισε μαθητές Το κυνήγι του φασιανού
  • [07] Αισιοδοξία για την αναγνώριση του Πατριάρχη Ειρηναίου
  • [08] Θα είναι ο νεότερος Πρόεδρος στην Ευρώπη Σαρωτική νίκη του Σακασβίλι
  • [09] Άμεση ανάγκη η λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων Πιέσεις στο Ισραήλ από
  • [10] Προειδοποιεί για "λουκέτα" και απολύσεις Αντιδρά στο 35ωρο το ΕΒΕΑ
  • [11] Δεν είχε αντιληφθεί ότι τον κατέγραφαν οι κάμερες Ισπανός αποκαλεί on
  • [12] Αδιευκρίνιστα τα αίτια της έκρηξης Έκρηξη σε λεωφορείο βόρεια της
  • [13] Συνέντευξη Γκιουλ στη "Ραντικάλ" "Ναι" στο σχέδιο Ανάν λέει η Αγκυρα

    [01] Αθλητισμός

    Με σκοπό να αναδείξει την Ελλάδα Το "ταξίδι" της Ολυμπιακής Φλόγας

    (15/1/2004 1:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Η ελληνική διαδρομή, θα περιλαμβάνει περισσότερες από 680 πόλεις, ενώ η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλους τους νομούς της χώρας μας, σε 32 νησιά και σε 24 ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η τελετή αφής της Φλόγας θα γίνει στις 25 Μαρτίου στην Αρχαία Ολυμπία. Από εκεί θα ταξιδέψει για 7 ημέρες στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού και θα καταλήξει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο χώρο αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Εκεί θα παραδοθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και θα παραμείνει αναμμένη σε ειδικό βωμό μέχρι τις 4 Ιουνίου. Στη συνέχεια, η Φλόγα θα ταξιδέψει σε 33 πόλεις σε όλο τον κόσμο και θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 9 Ιουλίου.

    Επιλογή προορισμών

    Από 11.300 χέρια θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα!

    Η επιλογή όλων των προορισμών της Ολυμπιακής Φλόγας στηρίχθηκε στα εξής κριτήρια: ασφάλεια διέλευσης, πληθυσμό, κατάλληλη υποδομή, ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, καθώς και γεωγραφική θέση. Το πρόγραμμα της ελληνικής διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας -αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτήν- παρουσίασαν ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΑΘΗΝΑ 2004, Μάρτον Σίμιτσεκ και η διευθύντρια του προγράμματος Λαμπαδηδρομίας, Πέννυ Μικελοπούλου, σε ειδική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Παράλληλα, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, έκανε τα αποκαλυπτήρια του βωμού, τον οποίο σχεδίασε ο γλύπτης Ανδρέας Βαρώτσος. Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας θα διαρκέσει 78 ημέρες, συνολικά. Θα περάσει από 27 χώρες και θα αλλάξει 11.300 χέρια , καθώς τόσοι αναμένεται να είναι οι λαμπαδηδρόμοι. Στην Ελλάδα, η Φλόγα θα περάσει από περισσότερες από 680 πόλεις και θα πραγματοποιήσει στάσεις σε 174 περιπτώσεις, όπου θα λαμβάνει χώρα τελετή πρωτοκόλλου και πολιτιστικό πρόγραμμα.

    Σκοπός του ταξιδιού

    Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ελληνικής διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, θα ξεκινήσει από την Κρήτη, όπου θα έχει φτάσει από την Κύπρο, θα μεταφερθεί στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο και από εκεί θα συνεχίσει το ταξίδι της διασχίζοντας τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και μέσω της Πελοποννήσου θα καταλήξει στην Αθήνα στις 13 Αυγούστου στο Ολυμπιακό Στάδιο, για να σημάνει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Σκοπός του "ταξιδιού" της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ελλάδα είναι να αναδείξει την ομορφιά της χώρας μας, συνδυάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά της με τα σύγχρονα επιτεύγματά της. Το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας θα στηριχθεί στην εθελοντική προσφορά καλλιτεχνών και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Πως μπορεί να γίνει κανείς λαμπαδηδρόμος;

    Όποιοι ενδιαφέρονται να γίνουν λαμπαδηδρόμοι ή συνοδοί λαμπαδηδρόμων, μπορούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις μπορεί να είναι προσωπικές, ή αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να προτείνει κάποιον άλλο. Αιτήσεις θα υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, στο site του "ΑΘΗΝΑ 2004", και σε έντυπη μορφή. Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής, η συγκέντρωση των αιτήσεων θα γίνει στον "ΑΘΗΝΑ 2004", ενώ η αξιολόγηση και η επιλογή των Λαμπαδηδρόμων θα γίνει από τα Κέντρα Επιλογής Λαμπαδηδρόμων, τα οποία αποτελούνται από τρία έως πέντε μέλη, που ορίζονται από τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και από τους Δήμους. Συνολικά, θα λειτουργήσουν 192 τέτοια κέντρα. Για να γίνει κανείς Συνοδός Λαμπαδηδρόμος πρέπει να είναι άνω των 16 ετών, να είναι κάτοικος Ελλάδος, να μην έχει πολιτικό αξίωμα, εκτός αν υπήρξε αθλητής και έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και προφανέστατα να έχει την υγεία και την ικανότητα να τρέξει 1,5 χιλιόμετρο. Οι αιτήσεις των Συνοδών Λαμπαδηδρόμων πρέπει και αυτές να υποβληθούν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Σ αυτή την περίπτωση οι αιτήσεις είναι αυστηρά προσωπικές και υπάρχουν μόνο σε έντυπη μορφή. Η υποβολή των αιτήσεων των Συνοδών γίνεται στους Δήμους και στις Κοινότητες απ όπου θα περάσει η Φλόγα. Κάθε Λαμπαδηδρόμος, μπορεί να αποκτήσει τη δάδα σαν ενθύμιο , καταβάλλοντας μόνο το κόστος της (305 ευρώ συν ΦΠΑ), η οποία θα διατίθεται και μέσω VISA και μάλιστα με 12 άτοκες δόσεις. Οι στολές των Λαμπαδηδρόμων και των Συνοδών θα διατίθενται δωρεάν. Το συνολικό κόστος της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας είναι 46,2 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 26 εκ. θα τα καλύψουν οι χορηγοί.

    [02] Υγεία

    Προληπτικά μέτρα για τη γρίπη των πουλερικών Σε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού των πτηνών προχωρά η Ταϊβάν

    (15/1/2004 1:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Η Ταϊβάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 20.000 πουλερικά θα σφαγιαστούν προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών μετά την ανακάλυψη του ιού σε φάρμα του νησιού. Οι υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι το μέτρο αυτό είναι προληπτικό και πρόσθεσαν ότι ο ιός που ανακαλύφθηκε σε φάρμα της κομητείας της Τσάνγκουα, στο κέντρο της χώρας, είναι ο H5N2 που δεν κινδυνεύει να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ταϊβάν, ο ιός αυτός διαφέρει από τον H5Ν1 που προκάλεσε θανάτους στο παρελθόν στο Χονγκ Κονγκ και στο Βιετνάμ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    "Ξαναχτυπά" η γρίπη των πουλερικών

    [03] Εσωτερικά

    "Να διασφαλίσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό" Συνάντηση Στεφανόπουλου - Καραμανλή

    (15/1/2004 2:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τέσσερις προτάσεις της ΝΔ για τη διασφάλιση του ήπιου προεκλογικού κλίματος κατέθεσε ο αργηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη. Να διασφαλισθούν οι κανόνες του Συντάγματος στην προεκλογική εκστρατεία και να γίνει συζήτηση μεταξύ όλων των αρχηγών των κομμάτων, ζήτησε ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή τους. ''Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στον εκλογικό του αγώνα με νηφαλιότητα, ευθύνη και αντιπαράθεση θέσεων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας.

    "Απόλυτη ουδετερότητα του κράτους"

    "Θέλουμε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα είναι σύγχρονος, ειλικρινής, πολιτισμένος, χωρίς ύβρεις και με σεβασμό στην άλλη άποψη". Κ. Καραμανλής, πρόεδρος της Ν.Δ.

    Είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, ανέφερε ο κ. Καραμανλής σε δήλωσή του αμέσως μετά, σημειώνοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η απόλυτη ουδετερότητα του κράτους, να τηρηθεί το Σύνταγμα για την αντικειμενική ενημέρωση και παρουσίαση των γεγονότων.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να εμφανίζονται μόλις χθες Τετάρτη στη Βουλή επτά ρουσφετολογικά νομοσχέδια, όπως ο ίδιος είπε, και ζήτησε μια συζήτηση μεταξύ των αρχηγών όλων των κομμάτων στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, και τουλάχιστον τρεις εφ' όλης της ύλης συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, ακόμη, πως θα πρέπει να προστατευτεί το περιβάλλον από την αφισορύπανση και την ηχορύπανση.

    Σχόλιο Πρωτόπαπα

    ''Το ΠΑΣΟΚ προχωρά στον εκλογικό του αγώνα με νηφαλιότητα, ευθύνη και αντιπαράθεση θέσεων. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να πείσει για την αλήθεια των λόγων του'', ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις του Προέδρου της ΝΔ.

    Στο σχόλιό του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπαινίχθη χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα , ο οποίος (όπως παρατήρησε ο κ. Πρωτόπαπας χωρίς να τον κατονομάσει) ''στράφηκε κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με βαρύτατες εκφράσεις''.

    [04] Εσωτερικά

    Ανάγκη για αλλαγή συσχετισμών Κωνσταντόπουλος: Αντίσταση στο δικομματισμό

    (15/1/2004 2:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τα σύμβολα και η εκλογική διακήρυξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρουσιάστηκαν την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο. Την πεποίθηση ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τον λαό το ενωτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη σημερινή παρουσίαση. Στο ενωτικό ψηφοδέλτιο, εκτός από το Συνασπισμό, συμμετέχουν ακόμα πέντε αριστερές κινήσεις, ανένταχτοι και στελέχη οικολογικών κινημάτων.

    "Πλαστό το δίλημμα που θέτουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ"

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τους πολίτες να αντιταχθούν στον δικομματισμό ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ για απομονωτισμό που εμποδίζει τη σύμπραξη των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Οι επικεφαλής των κινήσεων που απαρτίζουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο χαρακτήρισαν πλαστό το δίλημμα που θέτουν στους ψηφοφόρους το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας την ανάγκη ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων της συνεργασίας και της Αριστεράς

    Υπενθυμίζεται ότι στο "Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" συμμετέχουν ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ, ανένταχτοι του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, καθώς και στελέχη οικολογικών κινήσεων και κινημάτων για τα δικαιώματα.

    [05] Πολιτισμός

    Εξαίρετη δημοπρασία Στον οίκο Σόθμπις έργα τέχνης της οικογένειας Ουίτνι

    (15/1/2004 3:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το περίφημο "Αγόρι με την πίπα" του Πικάσο και έργα των γάλλων ζωγράφων Ντεγκά και Μανέ, θα διαθέσει σε πλειστηριασμό η γνωστή φιλανθρωπική οικογένεια Ουίτνι, μέρος της μυθικής συλλογής της και συγκεκριμένα 44 πίνακες ζωγραφικής. Η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια δολάρια, κατά τις εκτιμήσεις του οίκου Σόθμπις. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 5 Μαϊου 2004, στη Νέα Υόρκη και αποτελεί, σύμφωνα με το διευθυντή του Σόθμπις Μπιλ Ρούπρεχτ, "την πλέον εξαίρετη δημοπρασία με πίνακες ζωγραφικής που ο οίκος Σόθμπις είχε ποτέ την ευκαιρία να διαθέσει σε δημοπρασία".

    Τα έσοδα στο ίδρυμα Greentree

    Πρωταγνωνιστής στη δημοπρασία θα είναι το ''Αγόρι με την πίπα'', μια από από τις ωραιότερες ελαιογραφίες της ρόδινης περίοδου, όπως χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη εποχή από την προτίμηση του ισπανού ζωγράφου στο χρώμα αυτό, που ο Πάμπλο Πικάσο πραγματοποίησε το 1872, λίγο αφότου εγκαταστάθηκε στη Μοντμάρτη το 1905.

    Ανάμεσα στα άλλα έργα τέχνης ξεχωρίζουν ο διάσημος πίνακας του Εντουάρ Μανέ που έγινε το 1872 και η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ένα ιππικό τοπίο του Εντγκάρ Ντεγκά που εκτιμάται μεταξύ 5 και 7 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στο ίδρυμα Greentree που θεμελιώθηκε το 1982 από τη Μπέτσι Χέι Ουίτνι στη μνήμη του συζύγου της διπλωμάτη, φιλάνθρωπου, επενδυτή και εκδότη Τζον Χέι Ουίτνι (1904-1982), ο οποίος μεταξύ άλλων είχε διετελέσει εκδότης της εφημερίδας New York Herald Tribune από το 1961 έως το 1966 και πρόεδρος της International Herald Tribune από το 1966 έως το θάνατό του.

    [06] Διάφορα

    Το θέαμα συγκλόνισε μαθητές Το κυνήγι του φασιανού

    (15/1/2004 4:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μια εκδρομή για "καθιερωμένο" κυνήγι των φασιανών, στη βασιλική αγροικία του Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, στην οποία πρωτοστατούσε ο γηραιός πρίγκιπας Φίλιππος, προκάλεσε τον τρόμο στους μικρούς μαθητές γειτονικού σχολείου. "Τα παιδιά παρακολουθούσαν άφωνα τους φασιανούς να πέφτουν από τον ουρανό, αιμόφυρτοι και να καταλήγουν νεκροί ή ετοιμοθάνατοι λίγο πιο πέρα από το προαύλιο που παίζουν", δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου. Οι κυνηγοί απομακρύνθηκαν από το σχολείο, όταν ο δάσκαλος τους ζήτησε να σταματήσουν να πυροβολούν, γιατί το θέαμα είχε συγκλονίσει τους μαθητές.

    Επιστολές παιδιών

    Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ο 82χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ δούκας του Εδιμβούργου, ήταν ένας από τους κυνηγούς.

    ''Το σχολείο έχει μια λέσχη με παρατηρητήριο πτηνών και πολλά παιδιά είναι μέλη της λέσχης αυτής'', είπε η Κάρολ ντε Βιτ μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

    "Τα παιδιά ξέρουν ότι το κυνήγι είναι ένα σπορ στη χώρα μας στη διάρκεια του έτους, αλλά ουδέποτε είχαμε δει στην πραγματικότητα να πυροβολούνται τα πουλιά'', πρόσθεσε η Ντε Βιτ.

    ''Ορισμένα από τα παιδιά έγραψαν επιστολές ζητώντας μου να τις διαβιβάσω στη βασιλική αγροικία στις οποίες αξίωναν το κυνήγι να μην γίνεται κοντά στο σχολείο όταν παίζουν στα διαλείμματα'', τόνισε η διευθύντρια του σχολείου.

    ''Η βασιλική αγροικία λυπάται εάν τα παιδιά εθλίβησαν με αυτό που είδαν'' δήλωσε εκπρόσωπος της βασίλισσας στο Σάντριγχαμ, γράφει η εφημερίδα Σαν.

    [07] Εσωτερικά

    Αισιοδοξία για την αναγνώριση του Πατριάρχη Ειρηναίου

    (15/1/2004 4:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Την ελπίδα του για αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου, εξέφρασε στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβραάμ Ποράζ. Ο Ισραηλινός υπουργός υπενθύμισε στον κ. Μαγκριώτη πως, και στο παρελθόν υπήρχαν ανάλογες ενδείξεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οριστική επίλυση του θέματος. Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ, οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό και η σημασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για τη γύρω περιοχή. Ακόμα, ο κ. Ποράζ συνομίλησε για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Τέλος, ο υπουργός του Ισραήλ συναντήθηκε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βύρωνα Πολύδωρα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    [08] Διεθνή

    Θα είναι ο νεότερος Πρόεδρος στην Ευρώπη Σαρωτική νίκη του Σακασβίλι στη Γεωργία

    (15/1/2004 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ο Μιχαήλ Σακασβίλι αναδείχθηκε και επίσημα νέος πρόεδρος της Γεωργίας, σύμφωνα και με τα οριστικά πλέον αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής που δόθηκαν στην δημοσιότητα, την Πέμπτη. Συγκεκριμένα ο Σακασβίλι συγκέντρωσε στις εκλογές της 4ης Ιανουαρίου, το 96,27% των ψήφων, από τον πρώτο κιόλας γύρο. Οι πέντε άλλοι υποψήφιοι βρίσκονται πολύ πίσω σε ποσοστά με τον πλησιέστερο προς τον Σακασβίλι να συγκεντρώνει μόλις το 1,85%. Συνολικά ψήφισαν 1.963.556 άτομα αριθμός που αντιπροσωπεύει το 92% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο ηλικίας 36 ετών, νέος πρόεδρος της Γεωργίας αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στις 25 Ιανουαρίου, θα είναι ο μικρότερος σε ηλικία πρόεδρος στην Ευρώπη.

    [09] Διεθνή

    Άμεση ανάγκη η λήψη αντιτρομοκρατικών μέτρων Πιέσεις στο Ισραήλ από Μπλερ

    (15/1/2004 5:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στενεύουν τα περιθώρια του Ισραήλ για λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας, έπειτα από δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όσο το Ισραήλ δεν έχει απτές εγγυήσεις πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να τερματισθεί η τρομοκρατία. Οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι άλλες επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους βλάπτουν πολύ περισσότερο τον παλαιστινιακό σκοπό, απ όσο τον εξυπηρετούν, τόνισε ο κ. Μπλερ. "Όπως γνωρίζετε εγώ προσωπικά έχω επικρίνει πλείστες φορές ορισμένες από τις πτυχές της ισραηλινής πολιτικής", επεσήμανε ο Μπλερ σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου.

    "Ειδικό καθεστώς" για Ιράν και Συρία

    "Στον σημερινό κόσμο, και ειδικότερα έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία αποτελεί ένα εμπόδιο στην πρόοδο της πολιτικής, είτε αυτή είναι στη Βόρειο Ιρλανδία, είτε στη Μέση Ανατολη, είτε στο Κασμίρ, στην Τσετσενία, ή σε όποια άλλη ζώνη πυρός"

    Όσον αφορά, τώρα, τη Συρία και το Ιράν, δύο κράτη που κατηγορούνται πως υποθάλπουν τους παλαιστίνιους μαχητές, ο Μπλερ τόνισε πως καθώς τηρούν μια επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της τρομοκρατίας δεν βρίσκονται στην ίδια φάση με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση για τη Συρία, ο κ. Μπλερ δήλωσε, πως ανέκαθεν θεωρούσε σημαντικό να συνειδητοποιήσει η χώρα τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να τις τηρήσει.

    "Στον σημερινό κόσμο, και ειδικότερα έπειτα από την 11η Σεπτεμβρίου, η τρομοκρατία αποτελεί ένα εμπόδιο στην πρόοδο της πολιτικής, είτε αυτή είναι στη Βόρειο Ιρλανδία, είτε στη Μέση Ανατολη, είτε στο Κασμίρ, στην Τσετσενία, ή σε όποια άλλη ζώνη πυρός", κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    [10] Οικονομία

    Προειδοποιεί για "λουκέτα" και απολύσεις Αντιδρά στο 35ωρο το ΕΒΕΑ

    (15/1/2004 5:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Τις επιπτώσεις από την καθιέρωση του 35ωρου απασχόλησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, περίπου 300 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσουν, ενώ το κόστος λειτουργίας θα αυξηθεί κατά 30%. Επίσης, το Επιμελητήριο τονίζει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για το ενδεχόμενο εφαρμογής του 35ωρου, σε μια περίοδο που "πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις". Στο θέμα αναφέρθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων"

    Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, αναφέρθηκε στη "εργασιακή ειρήνη", που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις εργατών και εργοδοτών, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων στο θέμα αυτό. Για τον κ. Αρμενάκη, η εμπλοκή αυτή δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά "θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση και στρέβλωση".

    Ακόμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του 35ωρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "ανατριχιάζω στην υποστήριξη του 35ωρου, διότι, αν γίνει κάτι τέτοιο θα βουλιάξει η οικονομία".

    Υπενθυμίζεται πως, η ΓΣΕΕ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους για την 35ωρη απασχόληση και την παροχή αυξήσεων της τάξης του 8%. Ήδη υπέρ της ΓΣΕΕ έχει εκφραστεί ο Συνασπισμός, ενώ την Πέμπτη η Συνομοσπονδία είχε συνομιλίες με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - ΓΣΕΕ

    Στηρίζει τη ΓΣΕΕ ο Κωνσταντόπουλος

    [11] Διεθνή

    Δεν είχε αντιληφθεί ότι τον κατέγραφαν οι κάμερες Ισπανός αποκαλεί on camera "ηλίθιο" τον Μπλερ

    (15/1/2004 6:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον Χοσέ Μπόνο, ηγετικό στέλεχος του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος "συνέλαβαν" οι τηλεοπτικές κάμερες να αποκαλεί "τελείως ηλίθιο" και "ευήθη" τον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ. Ο Μπόνο, που είναι πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής της Καστίλης-Λα Μάντσα, καταφέρθηκε εναντίον του Μπλερ κατά τη διάρκεια συνόδου της κεντρικής επιτροπής του κόμματός τους, την Τετάρτη, χωρίς να αντιληφθεί πως τον απαθανάτιζαν τα τηλεοπτικά συνεργεία. Αξίζει να πούμε, δε, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, είναι στενός φίλος του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος σύντομα θα αντικατασταθεί στην ηγεσία του ΡΡ, από τον Μαριάνο Ραχόι.

    Ακολούθησε κι άλλος το παράδειγμά του

    Τα ακριβή του μάλιστα, ενώπιον άλλων ηγετικών στελεχών των Σοσιαλιστών, ήταν: "Ακούστε, ο συνάδελφος Μπλερ είναι παντελώς ηλίθιος". Ο "κοσμητικός" χαρακτηρισμός του αναφερόταν, στην υποδοχή του ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Μαριάνο Ραχόι, από το Βρετανό πρωθυπουργό δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των ισπανικών βουλευτικών εκλογών στις 14 Μαρτίου. Κι όταν ευκαιρίας δοθείσης, ο Χουάν Κάρλος Ροδρίγκεθ Ιμπάρα, πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής της Εξτρεμαδούρα, ειρωνεύτηκε λέγοντας: " Βεβαίως μας έκανε μία χάρη", τότε ο Μπόνο συμπλήρωσε, με τη φράση "Τι ευήθης που είναι".

    [12] Ιράκ

    Αδιευκρίνιστα τα αίτια της έκρηξης Έκρηξη σε λεωφορείο βόρεια της Βαγδάτης

    (15/1/2004 6:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δύο επιβάτες λεωφορείου σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε, την Πέμπτη, από έκρηξη που σημειώθηκε, βόρεια της Βαγδάτης, προκαλώντας, ταυτόχρονα, ζημιές στο λεωφορείο, αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Συγκεκριμένα, "δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν υπέστη ζημιές από έκρηξη", δήλωσε ο λοχίας Σαλβαντόρ Μαρτίνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, σημειώθηκε κοντά στο Τικρίτ, 180 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης.

    [13] Εσωτερικά

    Συνέντευξη Γκιουλ στη "Ραντικάλ" "Ναι" στο σχέδιο Ανάν λέει η Αγκυρα

    (15/1/2004 6:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Τουρκία θα ανακοινώσει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες στο κυπριακό με βάση το σχέδιο του, δηλώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε αποκλειστική συνέντευξη του στη εφημερίδα Ραντικάλ. "Μπροστά μας υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία, η 1η Μαΐου 2004", επισημαίνει ο Τούρκος υπουργός και εξηγεί "έχουμε καθυστερήσει για τη λύση του κυπριακού και η διαπραγματευτική θέση μας αποδυναμώνεται". Ο κ. Γκιουλ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσε να είχε κερδίσει, αντιστρέφοντας έτσι τη λογική που προωθούσε μέχρι σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Διαψεύδει τα περί διαφορών στρατιωτικών και διπλωματών για το κυπριακό

    "Έχουμε καθυστερήσει για τη λύση του κυπριακού και η διαπραγματευτική θέση μας αποδυναμώνεται"

    Αμπντουλάχ Γκιουλ, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

    Επίσης, τονίζει ότι και οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη λύση του κυπριακού. "Οι ΗΠΑ είναι η υπερδύναμη του κόσμου και θα δεχθούμε , ευχαρίστως, οποιαδήποτε θετική και αμερόληπτη συμβολή της, χάρη στην οποία θα προστατεύονται τα συμφέροντα και της τουρκικής πλευράς", προσθέτει ο Τούρκος υπουργός.

    Παράλληλα, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που θα συζητήσει στις 23 Ιανουαρίου το θέμα, "δεν είναι το όργανο λήψης απόφασης" και υπενθυμίζει ότι το παλαιό ΣΕΑ: δεν υπάρχει πλέον και όλες οι αποφάσεις παίρνονται από την πολιτική ηγεσία. Μάλιστα, διαψεύδει τα όσα λέγονται περί διαφορών μεταξύ στρατιωτικών και διπλωματών για το κυπριακό. "Το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εξωτερικών συνεργάστηκαν από την αρχή για την διαμόρφωση της τουρκικής θέσης στο κυπριακό", αναφέρει ο κ. Γκιουλ.

    "Τα αποφασισθέντα εγκρίθηκαν, από τις υψηλότερες βαθμίδες. Η εργασία αυτή δεν έχει τερματιστεί πλήρως. Εκκρεμούν ακόμη μερικά θέματα, αλλά αυτά δεν είμαι σε θέση να τα ανακοινώσω, για να μην αποδυναμωθεί η θέση μας. Ακόμη και αυτή τη στιγμή οι εργασίες συνεχίζονται , αλλά εντός μερικών ημερών θα ολοκληρωθούν", υπογραμμίζει ο Τούρκος υπουργός, ενώ επισημαίνει ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και αυτός υπέρ της έναρξης των συνομιλιών. Τέλος, ο κ. Γκιουλ διευκρινίζει ότι υπάρξουν διαβουλεύσεις και με τη νέα κυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων και θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες, για τις οποίες είναι πανέτοιμοι.

    Πρόντι: Βοηθά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ η επίλυση του Κυπριακού

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος βρίσκεται από το μεσημέρι στην Αγκυρα, δήλωσε ότι μια συμφωνία για επανένωση της Κύπρου πριν η νήσος εισέλθει στην Ε.Ε την 1η Μαΐου δεν συνιστά προϋπόθεση για την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί σε αυτή όμως ''θα βοηθήσει''. ''Είναι πολύ σαφής η θέση μας, ότι η διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος θα βοηθήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, αυτό όμως σαφώς δεν αποτελεί προϋπόθεση'', τόνισε ο κ. Πρόντι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν .

    Παράλληλα, επισήμανε ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Τουρκίας που στοχεύουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ έχουν φέρει την υποψήφια προς ένταξη χώρα πλησιέστερα στους ευρωπαϊκούς κόλπους. ''Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των μεταρρυθμίσεων γιατί ήδη έχει επιτύχει εντυπωσιακή πρόοδο και έτσι η χώρα βρίσκεται τώρα πολύ πλησιέστερα στην ΕΕ'', τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 17:59:15 UTC