Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας Στην Αθήνα το προεδρείο Βοσνίας-
  • [02] Πριν τις 23 Φεβρουαρίου η απόφαση Αποφασίζει για το τείχος το Ανώτατο
  • [03] Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ "Φωτιές" ανάβει το 35ωρο
  • [04] "Πράσινος" ο Λουκάς Βύντρα
  • [05] Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας "Όχι στις εκλογές αμερικανικού τύπου"
  • [06] Νέα προσωρινή διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης
  • [07] Ενωτικός ο Κώστας Σημίτης "Όλοι μαζί"
  • [08] Αποσύρεται η Γκραφ
  • [09] Εξερεύνηση Κόκκινου Πλανήτη Τα βήματα του Spirit στον Αρη
  • [10] Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας Συνομιλίες Ερντογάν - Πρόντι

    [01] Εσωτερικά

    Ζητά τη βοήθεια της Ελλάδας Στην Αθήνα το προεδρείο Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

    (15/1/2004 3:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    "Είμαστε διατεθειμένοι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, για να γίνει εφικτή η προσέγγισή μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και προκειμένου να προσελκύσουμε τις ξένες επενδύσεις"

    Ντράγκαν Τσόβιτς, μέλος του προεδρείου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

    Οι στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με το προεδρείο της Βαλκανικής χώρας. Ο προεδρεύων του τριμελούς προεδρείου της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, ευχαρίστησε θερμά την ηγεσία και τους πολίτες της Ελλάδας για τη βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του και αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάπτυξης που αυτή καταβάλλει. Επίσης, ο κ. Τσόβιτς ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδος για την ανάπτυξη της Βοσνίας, αλλά και για την προώθησή της προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ακόμα, τα μέλη του προεδρείου υπέγραψαν τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Από την πλευρά του, ο κ. Σημίτης τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στη γειτονική χώρα. Νωρίτερα, το προεδρείο της Βοσνίας έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, απένειμε στον κ. Τσόβιτς το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνων.

    Συμπαράσταση για την ειρήνη

    "Είναι καλό να προωθήσουμε την αμοιβαία πληροφόρηση, που είναι η βάση για μια ειρηνική, φιλική και εποικοδομητική σχέση". Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός της Ελλάδας

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι, η χώρα μας έχει ενισχύσει οικονομικά τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και αναφέρθηκε στις συμφωνίες για βοήθεια σε θέματα δημόσιας τάξης και αποναρκοθέτησης της περιοχής του Σαράγεβο.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι, θα εδραιωθεί η ειρήνευση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, επισημαίνοντας τις πληγές της Ελλάδας από τον δικό της εμφύλιο πόλεμο. Ο κ. Σημίτης ανέφερε πως, η αναταραχή στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα "και όσον αφορά τις πολιτικές σχέσεις, αλλά κυρίως όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα θα έχει "ηγετική παρουσία", όταν η ΕΕ αναλάβει την ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία.

    Νωρίτερα, το προεδρείο της Βοσνίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο , ο οποίος χαρακτήρισε "σημαντικό παράδειγμα για τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη" την ειρηνική εξέλιξη στη γειτονική χώρα.

    Τέλος, ο κ. Στεφανόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσόβιτς να παρευρεθεί στα εγκαίνια της γέφυρας του Μόσταρ, που είχε καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου.

    [02] Διεθνή

    Πριν τις 23 Φεβρουαρίου η απόφαση Αποφασίζει για το τείχος το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ

    (15/1/2004 7:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πρόθεσή του, να πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο μέσα στον επόμενο μήνα για να εξετάσει τη νομιμότητα του τείχους ασφαλείας που το Ισραήλ χτίζει στην Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε την Πέμπτη, μέσω εκπροσώπου του, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η σύνοδος του ισραηλινού δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί πριν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αρχίσει τις ακροάσεις του, στις 23 Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποφανθεί αν το Ισραήλ υποχρεούται από νομική άποψη να καταστρέψει το τείχος. Την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου ζήτησε, μια ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων διακαιωμάτων, που ονομάζεται: "Κέντρο για την Υπεράσπιση του Ατόμου", για να προσδιοριστεί κατά πόσο είναι νόμιμη η οικοδόμηση τμημάτων του τείχους αυτού μέσα σε παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου: "Τρεις δικαστές θα συζητήσουν τη νομιμότητα του τείχους σε ένα μήνα από σήμερα".

    [03] Οικονομία

    Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ "Φωτιές" ανάβει το 35ωρο

    (15/1/2004 5:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες την εβδομάδα. Σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΣΕ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε το αίτημα που έθεσε η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων. Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου που κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για λαϊκισμό ενόψει των εκλογών, ζητώντας τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με ευρύ διάλογο. Αντίθετη γνώμη εξέφρασαν επίσης ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο επίτιμοΕΒΕς πρόεδρος της ΝΔ κ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το προεδρείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Υπέρ ο Συνασπισμός.

    "Απειλείται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων"

    Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, αναφέρθηκε στη "εργασιακή ειρήνη", που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις εργατών και εργοδοτών, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων στο θέμα αυτό. Για τον κ. Αρμενάκη, η εμπλοκή αυτή δεν θα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά "θα προκαλέσει περισσότερη σύγχυση και στρέβλωση".

    Ακόμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του 35ωρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "ανατριχιάζω στην υποστήριξη του 35ωρου, διότι, αν γίνει κάτι τέτοιο θα βουλιάξει η οικονομία".

    Υπενθυμίζεται πως, η ΓΣΕΕ έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμμματα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους για την 35ωρη απασχόληση και την παροχή αυξήσεων της τάξης του 8%. Ήδη υπέρ της ΓΣΕΕ έχει εκφραστεί ο Συνασπισμός, ενώ την Πέμπτη η Συνομοσπονδία είχε συνομιλίες με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Αντίθετο με το 35ώρο το ΕΒΕΛ

    Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι επιπτώσεις από την καθιέρωση ενός τέτοιου μέτρου θα ήταν καταστροφικές για περίπου 300 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα είχε ως αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας τους να αυξηθεί κατά 30%.

    Επίσης, το Επιμελητήριο τονίζει την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για το ενδεχόμενο εφαρμογής του 35ωρου, σε μια περίοδο που "πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις".

    Για το ίδιο ζήτημα ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης, αναφέρθηκε στη "εργασιακή ειρήνη", που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις εργατών και εργοδοτών, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων στο θέμα αυτό.

    Ακόμα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά του 35ωρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, "ανατριχιάζω στην υποστήριξη του 35ωρου, διότι, αν γίνει κάτι τέτοιο θα βουλιάξει η οικονομία".

    Σε δήλωση του εξάλλου ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος αναφέρει ότι η καθιέρωση του 35ωρου αποτελεί έγκλημα σε βάρος της οικονομίας, καθώς θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και θα εκτινάξει ακόμη πιο υψηλά την ανεργία. Ανακοίνωση για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη εξέδωσε και ο Συνασπισμός που ήδη έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής του 35ώρου, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα για εμπαιγμό καθώς όπως υποστηρίζει ενώ δύο φορές (1999 και 2001), είχε φέρει το ζήτημα στη Βουλή για ψήφιση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. το καταψήφισαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - ΓΣΕΕ

    Στηρίζει τη ΓΣΕΕ ο Κωνσταντόπουλος

    [04] Αθλητισμός

    "Πράσινος" ο Λουκάς Βύντρα

    (15/1/2004 9:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Παίκτης του Παναθηναϊκού είναι από σήμερα ο Λουκάς Βύντρα. Στη νέα συνάντηση που είχαν ο μεγαλομέτοχος της "πράσινης" ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο πρόεδρος του Πανηλειακού, Σάκης Σταυρόπουλος επήλθε συμφωνία για την παραχώρηση του διεθνή -με την Ελπίδων- ποδοσφαιριστή. Στην ομάδα του Πύργου, θα δοθεί σαν αντάλλαγμα ο νεαρός Γιάννης Χρυσάφης που αγωνίζεται δανεικός στον ΟΦΗ από το καλοκαίρι του 2002. Ο 23χρονος αμυντικός (5/2/81), ξεκίνησε την καριέρα του στον Αλμωπό Αριδαίας. Την περίοδο 1999-200 ανήκε στον Πανηλειακό (Α' Εθνική), ενώ την επόμενη σεζόν "μετακόμισε" στη Βέροια (Γ' Εθνική) με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε 24 φορές. Την επόμενη σεζόν, επέστρεψε στον Πύργο και τον Πανηλειακό (Β' Εθνική), με τον οποίο πέρυσι πανηγύρισε το περασμένο καλοκαίρι την άνοδο στην Α' Εθνική.

    [05] Ιράκ

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας "Όχι στις εκλογές αμερικανικού τύπου"

    (15/1/2004 9:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Την αντίθεση τους στη διεξαγωγή εκλογών που προωθεί η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ, εξέφρασαν χιλιάδες Σίιτες Ιρακινοί Μουσουλμάνοι που διαδήλωσαν ειρηνικά στη Βασόρα. Οι Σίιτες, που αποτελούν την πλειοψηφία του ιρακινού λαού θεωρούν ότι η διεξαγωγή εκλογών δεν είναι εφικτή και προτείνουν να ορισθεί μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής η οποία θα συγκροτείται από ηγέτες όλων των θρησκειών και εθνικών ομάδων.

    Γιατί αντιδρούν

    Οι Σίιτες Μουσουλμάνοι ήταν από τους βασικούς πολέμιους της πολιτικής του Σαντάμ Χουσείν και αρχικά υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι δεν θα έφερναν αντιστάσεις στην αμερικανική διοίκηση.

    Η στάση τους όμως άλλαξε όταν επί διοίκησης Πολ Μπρέμερ, ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία μίας νέας ιρακινής Εθνοσυνέλευσης, τα μέλη της οποίας δεν θα εκλέγονταν αλλά θα ορίζονταν από την αμερικανική διοίκηση.

    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Βασόρα, οι διαδηλώσεις, έχουν "επικοινωνιακά" ως στόχο να αποδείξουν τη δύναμη που έχει στην περιοχή ο τοπικός θρησκευτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Σαίντ Αλ Ακίμ αλλά και να στείλουν στους Αμερικανούς ένα ηχηρό μήνυμα.

    "Μπορούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο εναντίον σας, αν θέλουμε".

    Η διαδήλωση που έληξε ειρηνικά, έγινε κάτω από τη διακριτική επίβλεψη των βρετανικών δυνάμεων, οι οποίες ελέγχουν τις νότιες περιοχές του Ιράκ.

    [06] Αθλητισμός

    Νέα προσωρινή διοίκηση στην ΠΑΕ Άρης

    (15/1/2004 9:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Από σήμερα και για τους επόμενους τέσσερις μήνες η ΠΑΕ Άρης θα έχει νέα προσωρινή διοίκηση, αυτήν που διόρισε σήμερα το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά την χθεσινή αίτηση του ΑΣ Άρης. Στην προσωρινή αυτή διοίκηση μετέχουν ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Ματθαίου και οι κκ. Γραβάνης, Γρανούζης, Καραμανλής, Μπεκιάρης, Παπαδόπουλος και Σκόρδας, οι οποίοι θα συγκροτηθούν σε "σώμα" τις προσεχείς μέρες. Η νέα διοίκηση έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις οικονομικές εκκρεμότητες της ομάδας, αλλά και τη διαφύλαξη του έμψυχου υλικού καθώς τις τελευταίες μέρες επτά παίκτες έχουν προχωρήσει σε προσφυγές. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει και στην έγκριση της λειτουργίας της ΠΑΕ από την ΕΕΑ.

    Δεν παρέστησαν στην εκδίκαση της αίτησης οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ

    Βασικός στόχος της νέας διοίκησης είναι να κρατήσει τον 29χρονο μέσο Πέτρο Πασσαλή στην ομάδα, ο οποίος όπως είναι γνωστό, έχει καταθέσει προσφυγή και περιμένει την απόφαση της Ε.Ε.Ο.Δ.Ε.Π. Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και για τον Άγγελο Διγκόζη, ενώ δύσκολα θα αλλάξει κάτι στις περιπτώσεις των Παπαδόπουλου, Κατσιαρού, Σπέρτου και Σελάντερ. Ο Νίκος Κυζερίδης κατέθεσε σήμερα τη δεύτερη προσφυγή (για 208.000 ευρώ αλλά συνολικά διεκδικεί 576.000 ευρώ), και δήλωσε ότι θα μιλήσει με τη νέα διοίκηση ελπίζοντας να βρεθεί μία λύση για να μείνει στην ομάδα.

    Στην αίθουσα του Πρωτοδικείου, όπου εκδικάστηκε η αίτηση του Άρη με την μορφή του "κατεπείγοντος" δεν παρέστησαν οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ κ. Καραμπέρης και Τσαρούχας, μολονότι είχαν κληθεί το Δικαστήριο, για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Οι δυο παράγοντες που έχουν στην κατοχή τους το 83% περίπου του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Άρης, διαφωνούν με τη λύση του Πρωτοδικείου, έχοντας ανοιχτή αντιδικία με τους παράγοντες του ΑΣ Άρης και για το λόγο αυτό απέφυγαν να παραστούν στη διαδικασία.

    Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από οπαδούς

    Εν τω μεταξύ, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση οπαδών του Άρη, στην οποία παρέστησαν πολλά μέλη διοικήσεων του συλλόγου, βετεράνοι αθλητές και ποδοσφαιριστές, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο βουλευτής ΝΔ κ. Σπηλιόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά φίλαθλοι. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του τέως μεγαλομετόχου κ. Κοντομηνά. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη σωτηρίας του συλλόγου επισημαίνοντας παράλληλα την ευθύνη της αθλητικής ηγεσίας στην διαμόρφωση της κατάστασης που φέρει τώρα τον Άρη μπροστά σε άλυτα προβλήματα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου.

    [07] Εσωτερικά

    Ενωτικός ο Κώστας Σημίτης "Όλοι μαζί"

    (15/1/2004 9:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων έκανε την Πέμπτη από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπου βρίσκεται για να παρουσιάσει την περιφερειακή Χάρτα Σύγκλισης του νησιού. Μιλώντας στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ "Λίντο", ο κ. Σημίτης κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες, ανεξάρτητα, από κομματικές καταβολές, καθώς και ένα σημαντικό κοινωνικό και δημοκρατικό, όπως το χαρακτήρισε, στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας, να συσπειρωθούν με το ΠΑΣΟΚ, για την πραγματική πρόοδο, για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, για την εδραίωση και ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

    Εξαγγελίες για κοινωνική πολιτική

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του τόπου, και αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του Κινήματος τόνισε ότι θα είναι η νέα ηγεσία της χώρας μετά τις εκλογές και θα πραγματοποιήσει την πρόοδο με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και πιο αποτελεσματικά.

    Έθεσε για άλλη μια φορά το δίλημμα, (ασφάλεια ανάπτυξη και ευημερία για όλους ή προχειρότητες και νεοφιλελεύθερα πειράματα), προσθέτοντας ότι στις εκλογές του Μαρτίου θα κριθούν και δύο πολύ σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της χώρας προς το μέλλον, αυτό της επίλυσης των μεγάλων εθνικών θεμάτων μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, καθώς και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον ερχόμενο Αύγουστο.

    Αναφέρθηκε σε στόχους της επόμενης τετραετίας που περιλαμβάνονται στη Χάρτα Σύγκλισης και αφορούν στην αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η οποία θα φθάσει σταδιακά το 5% του ΑΕΠ και κονδύλια τα οποία θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ.

    Ανέλαβε, επίσης, δέσμευση ότι το χρέος της χώρας θα μειώνεται κατά τέσσερις περίπου μονάδες το χρόνο, ώστε να φθάσει στο 85% του ΑΕΠ. Σε αυτό, όπως ανέφερε, θα συμβάλει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το οποίο αναμένονται έσοδα της τάξης του 1 έως 2% κάθε χρόνο.

    Επίσης ανέφερε ότι θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και πρόνοιας στο 4% του ΑΕΠ.

    Εξήγγειλε μείωση της φορολογίας στις οικογένειες με μείωση του ανώτατου συντελεστή στο 35% και στις επιχειρήσεις με μείωση του αντίστοιχου συντελεστή στο 30%.

    Το όραμά μας τόνισε ο κ. Σημίτης κλείνοντας την ομιλία του είναι η πιο ισχυρή Ελλάδα και το μήνυμά μας είναι ''εμείς είμαστε μπροστά, εμείς οδηγούμε το λαό και την επόμενη τετραετία''.

    Νωρίτερα κατά την άφιξη του τον κ. Σημίτη, τόνισε ότι η Κρήτη είναι πρωτοπόρα στους δημοκρατικούς αγώνες και το νησί της προόδου, εκφράζοντας την βεβαιότητα του για το νικηφόρο αποτέλεσμα στις εκλογές, τονίζοντας ότι η νίκη θα είναι δική μας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χάρτα Σύγκλισης της Κρήτης

    [08] Αθλητισμός

    Αποσύρεται η Γκραφ

    (15/1/2004 10:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η "ασημένια" Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800μ Στέφανι Γκραφ, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το τέλος της αθλητικής καριέρας της, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον την μεγάλη επιθυμία για να συνεχίσει να μάχεται όπως παλαιότερα. Η 30χρονη Αυστριακή αθλήτρια, προσπαθούσε εδώ και καιρό να ανακτήσει την παλιά καλή φυσική της κατάσταση, αφού μετά την επέμβαση που είχε υποβληθεί το 2002 είχε μείνει αρκετά πίσω. "Μόνο το 70% του εαυτού μου ήθελε να τρέξει και αυτό είναι σαφώς πολύ λίγο για να έχω υψηλούς στόχους μέσα στην Ολυμπιακή χρονιά που διανύουμε. Γνωρίζω πλέον ότι ο αθλητισμός δεν είναι και το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή", έγραψε σε επιστολή της η Γκραφ από το προπονητικό κέντρο που βρίσκεται στη Νότια Αφρική.

    Εν τω μεταξύ, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αυστρίας, που παλαιότερα είχε προτείνει στην Γκραφ να θέσει υποψηφιότητα για το κοινοβούλιο, διέψευσε δημοσιεύματα ότι η αθλήτρια θα κατεβεί στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο στην επαρχία Καρίνθια, απ' όπου και κατάγεται.

    [09] Τεχνολογία

    Εξερεύνηση Κόκκινου Πλανήτη Τα βήματα του Spirit στον Αρη

    (15/1/2004 10:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μεγαλόπνοων αμερικανικών σχεδίων εξερεύνησης του Διαστήματος, η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό ρομπότ Spirit που προσεδαφίστηκε πριν από δέκα μέρες στον Αρη, αποκολλήθηκε από το κύριο τμήμα του και άρχισε να "περπατά" πάνω στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ανακοίνωσε με καθυστέρηση, το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα, γιατί ήθελε πρώτα έχει να στα χέρια της τις φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι η αποστολή του ήταν όντως επιτυχής.

    Ψάχνοντας για νερό

    Το Spirit αναμένεται να καλύψει την απόσταση των 600 μέτρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    Κάποιοι επιστήμονες της NASA είναι αρκετά αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι ίσως να μπορέσει να διανύσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση.

    Το σίγουρο είναι πάντως, ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να εξερευνήσει τους λόφους που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ από το σημείο που είναι τώρα.

    Έτσι λοιπόν θα περιοριστεί στην εξερεύνηση αβαθών κοιλοτήτων κάποιες από τις οποίες είναι ήδη γνωστές στους επιστήμονες από προηγούμενες φωτογραφίες.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πληροφορίες που θα δώσει για για τον κρατήρα Gusev, ο οποίος έχει το μέγεθος της Ουαλίας και ο οποίος εκτιμάται ότι κάποτε ήταν λίμνη .

    Την ίδια ώρα, ένα δεύτερο διαστημικό ρομπότ, με την κωδική ονομασία "Ευκαιρία", "opportunity", θα αρχίσει να περπατά στην άλλη πλευρά του κόκκινου Πλανήτη, για να εξερευνήσει τη σκοτεινή κοιλάδα Meridian , στην οποία υπάρχουν κοιτάσματα ενός μεταλλεύματος που φαίνεται να έχει σχέση με Σίδηρο και το οποίο συχνά παράγεται σε περιοχές όπου υπάρχει νερό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανθρωποι στον Αρη μέχρι το 2020

    [10] Διεθνή

    Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας Συνομιλίες Ερντογάν - Πρόντι

    (15/1/2004 11:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το μήνυμα ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί μέχρι την πρώτη Μαΐου μετέφερε στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο Ρομάνο Πρόντι, που επισκέπτεται την Αγκυρα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέτρεψε την Τουρκία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό, τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου πριν την είσοδο της Ε.Ε θα βοηθήσει, ωστόσο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. "Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις" δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ενώ όσον αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε την επιθυμία το πρόβλημα να επιλυθεί οριστικά.

    Ορόσημο η 1η Μαΐου

    Μιλώντας ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Ρομάνο Πρόντι, προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν τελικά δοθεί το πράσινο φως, θα είναι μακρές και δύσκολες .

    ''Η ένταξη δεν είναι ένας όρος τυπικός και δεν αφορά το άμεσο μέλλον. Οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο, λόγω των δυσκολιών που υφίστανται σε πολλούς τομείς σε μια τόσο μεγάλη και πολύμορφη χώρα'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Ραντικάλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες στο κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν .

    Τόνισε ότι η 1η Μαΐου του 2004 είναι μία κρίσιμη ημερομηνία και παραδέχτηκε ότι με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην επίλυση του Κυπριακού αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Αγκυρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες Ερντογάν - Πρόντι

    Επιστολή Μπους προς Ερντογάν

    Ντενκτάς: "Στο τραπέζι το σχέδιο Ανάν"

    Συνέντευξη Ερντογάν για Κυπριακό

    Συνάντηση Κορυφής στην Άγκυρα για το Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 21:52:22 UTC