Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα πιο εξελιγμένα φάρμακα είναι και πιο ακριβά Κόντρα για τη θεραπεία
  • [02] Σε Θράκη, Ηλεία και Λάρισα το Σαββατοκύριακο Εξορμούν στην επαρχία
  • [03] Κλειστά αεροδρόμια και σχολεία Πάγωσε η Αμερική
  • [04] Αναγκαία ρύθμιση Τέλος οι εκπτώσεις στους ναύλους των πλοίων
  • [05] "Η ΝΔ είναι σταθερά μπροστά" Βέβαιος για τη νίκη ο Κ. Καραμανλής
  • [06] Τον Μάιο στην αγορά Όνειρα μηχανικά
  • [07] Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία του ανθρώπου Συσκευή- ανιχνευτής
  • [08] Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε
  • [09] Αλλιώς η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρ. Δικαστήριο Υποχρεωτική η
  • [10] Ημερίδα για τα ΜΜΕ από την ΕΤ-3
  • [11] Ύποπτοι για συμμετοχή στους Ταλιμπάν Συνελήφθησαν Αφγανοί στο Πακιστάν
  • [12] Πανικός για ένα εισιτήριο στο Μόναχο
  • [13] Εργατικό ατύχημα
  • [14] Αναβλήθηκε η υπόθεση της Ολυμπιακής
  • [15] Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των ΗΠΑ Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί
  • [16] Αναβλήθηκε η εκλογή των μητροπολιτών

    [01] Υγεία

    Τα πιο εξελιγμένα φάρμακα είναι και πιο ακριβά Κόντρα για τη θεραπεία της ελονοσίας

    (16/1/2004 12:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: "The Lancet", BBC

    Για χρηματοδότηση μη αποτελεσματικής θεραπείας της ελονοσίας στις Αφρικανικές χώρες, κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με άρθρο τους στο ιατρικό περιοδικό "Lancet". Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως, υπάρχουν πιο εξελιγμένα φάρμακα για την καταπολέμηση της νόσου, ενώ ο Οργανισμός τονίζει ότι, χρηματοδοτεί την πιο καινούργια και αποτελεσματική θεραπεία. Μάλιστα, οι υπογράφοντες το άρθρο προτείνουν νέα φάρμακα κατά της ελονοσίας, τα οποία, όμως, είναι δέκα φορές πιο ακριβά, από αυτά που χρηματοδοτεί ο ΠΟΥ.

    Προβληματίζει το υψηλό κόστος

    Το 1998, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγε ένα ιατρικό πρόγραμμα, προκειμένου να περιορίσει στο μισό τους θανάτους από μέχρι το 2010. Μάλιστα, την καμπάνια αυτή ενισχύει, με 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ο διεθνής οργανισμός, "Παγκόσμιο Ταμείο για το Έιτζ, τη Φυματίωση και την Ελονοσία".

    Στο άρθρο τους, οι επιστήμονες, χαρακτηρίζουν τη θεραπεία που χρησιμοποιείται "φθηνή και αναποτελεσματική" και κατηγορούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για "αντιεπαγγελματική συμπεριφορά" και τον καλούν να χαράξει "νέα πολιτική στην αντιμετώπιση της νόσου", λαμβάνοντας υπ' όψη του τα νέα φαρμακευτικά δεδομένα.

    Μιλώντας στο BBC, ο Ίαν Σίμσπον από τον ΠΟΥ υποστηρίζει πως, η θεραπεία που προτείνεται στο άρθρο είναι μεν πιο αποτελεσματική, αλλά το κόστος της είναι αποτρεπτικό. "Οι χώρες δεν είναι ακόμα πεπεισμένες ότι, μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη νέα θεραπεία", καταλήγει ο κ. Σίμπσον.

    Από την μεριά του "Παγκόσμιου Ταμείου", ο Τζον Λίντεν επισήμανε πως, ο Οργανισμός προωθεί την αλλαγή της θεραπείας, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, αφού οι χώρες την απορρίπτουν λόγω του υψηλού κόστους.

    Σχετικά Links:

    Περιοδικό "Lancet"

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

    Παγκόσμιο Ταμείο για το Έιτζ, τη Φυματίωση και την Ελονοσία

    [02] Εσωτερικά

    Σε Θράκη, Ηλεία και Λάρισα το Σαββατοκύριακο Εξορμούν στην επαρχία κόμματα και αρχηγοί

    (16/1/2004 12:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ηράκλειο Κρήτης ενώ σε Θράκη και Ηλεία θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο Παπανδρέου και Καραμανλής αντίστοιχα.

    Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα. Η περιφέρεια θα βρεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος το Σαββατοκύριακο, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου θα περιοδεύσει στη Θράκη και ο Κώστας Καραμανλής στην Αρκαδία και την Ηλεία, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η περιοδεία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μείωση του αριθμού των υπουργείων, περιφερειακή αποκέντρωση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο δικό του μοντέλο διακυβέρνησης, όπως προανήγγειλε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με το Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα διαφθοράς, γραφειοκρατίας και πολυνομίας και την ανάγκη μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης μέσα από ευρύτερες συναινέσεις.

    Στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός

    "Οι Έλληνες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους εκείνον της ανάπτυξης, που εχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ και τον άλλον της στασιμότητας, του "ράβε - ξήλωνε", που είναι ο δρόμος της ΝΔ. Κώστας Σημίτης

    Στο μεταξύ πρόσκληση σε όλους τους Κρητικούς για συστράτευση με το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του νέου προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου, απηύθυνε σε ομιλία του στο Αλκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης .

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, το δίλημμα είναι, πως οι Έλληνες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους εκείνον της ανάπτυξης, που εχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ και τον άλλον της στασιμότητας, του "ράβε ξήλωνε", που είναι ο δρόμος της ΝΔ. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο, όπου επιθεώρησε την πορεία των ολυμπιακών έργων. Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός επισκέφθηκε το πρωί η Αλέκα Παπαρήγα, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα ενώ χθες επανέλαβε το αίτημα για ισότιμη μεταχείριση των κομμάτων από τα MME. Με εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής ξεκίνησε συμβολικά την προεκλογική του εκστρατεία ο Συνασπισμός. Το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μεταβεί στη Λάρισα ενώ το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Την Πιερία θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    Μιλώντας πριν από λίγο στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι, η Ελλάδα δεν είναι φέουδο δύο ηγεμονικών κομμάτων, που θέλουν να μετατρέψουν τους έλληνες ψηφοφόρους σε υπηκόους προεκλογικών μηχανισμών. "Οι αλλαγές προσώπων, πρόσθεσε έχουν τη σημασία τους για να βελτιωθεί η επικοινωνία, η οποία χρειάζεται, αρκεί να μη γίνει το μακρύ χέρι, που ποδηγετεί, ενώ εκτίμησε ότι αυτές οι αλλαγές γίνονται την τελευταία στιγμή για να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια του κοινού. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επανέλαβε τέλος, το αίτημα του για δημόσια τηλεοπτική συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Αισιοδοξία Παπανδρέου για το θέμα Λαλιώτη

    Αναμένεται συνάντηση Παπανδρέου - Λαλιώτη σύμφωνα με πληροφορίες.

    Στο μεταξύ αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα Λαλιώτη, ενώ συνεργάτες του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημειώνουν ότι, "υπάρχει χρόνος για όλα τα ενδεχόμενα".

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τη μεγάλη αναστροφή του κλίματο,ς που έχει συντελεστεί με την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ωστόσο, δεν επιθυμεί να βρεθεί στις "μάχιμες" λίστες του Κινήματος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , τις προσεχείς ημέρες αναμένεται συνάντηση του υποψήφιου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου με τον κ. Λαλιώτη.

    [03] Διεθνή

    Κλειστά αεροδρόμια και σχολεία Πάγωσε η Αμερική

    (16/1/2004 2:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Υπό την κυριαρχία του χιονιά, βρίσκεται το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα των Ηνωμένων πολιτειών. Το θερμόμετρο, βρίσκεται, πολύ κάτω από το μηδέν, αγγίζοντας θερμοκρασίες ρεκόρ. Την ίδια ώρα ολες οι βορειοανατολικές πολιτείες έχουν μουδιάσει από το πρωτοφανές πολικό ψύχος. Παράλληλα τεράστια προβλήματα, έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία, αεροδρόμια και άλλες υπηρεσίες. Μόνο στη Νέα Υόρκη υπήρξαν τα 2.365, έφτασαν τα τηλεφωνικά παράπονα για ανεπαρκή θέρμανση μέχρι την Πέμπτη, την ώρα που ο αριθμός των τηλεφωνημάτων υπό κανονικές συνθήκες αγγίζει μόλις τα 1500. Ωστόσο η κακοκαιρία, αναμένεται να συνεχιστεί και οι μετεωρολόγοι περιμένουν τα χειρότερα.

    Πολλά τα προβλήματα από την κακοκαιρία

    Συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη το χιόνι, που έφτασε τα 12 εκατοστά, καθήλωσε στο έδαφος 225 πτήσεις και κράτησε στο σπίτι τους δεκάδες μαθητές στα σπίτια τους. Κλειστά λόγω καιρικών συνθηκών, όμως, έμειναν τα σχολεία, στο Νιου Τζέρσεϋ, το Κονέκτικατ, το Μίσιγκαν, τη Μασαχουσέτη και τη Βοστόνη.

    Επίσης τα 24 εκατοστά έφτασε το χιόνι στο Μίσιγκαν, ενώ ο Κυβερνήτης του Μέιν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία στο Καριμπού, ανακοίνωνε ότι οι παγωμένοι άνεμοι θα ρίξουν τη θερμοκρασία, μέχρι και 10 βαθμούς υπό το μηδέν.

    Ωστόσο υπήρξαν κι εκείνοι που αψήφησαν το κρύο και βρήκαν το θάρρος να βγουν στους δρόμους. Οι περισσότεροι, που αποφάσισαν να κάνουν το επίμαχο τόλμημα ήταν υποστηρικτές ή υποψήφιοι που βγήκαν για να διαδηλώσουν υπέρ του κόμματός του και να προωθήσουν την προεκλογική τους καμπάνια ενόψει των εκλογών της 27ης Ιανουαρίου.

    Συνεχίζεται η κακοκαιρία

    Προς το παρόν, πάντως, ο υδράργυρος έχει σπάσει όλα τα τα ρεκόρ με τις θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ, να φτάνουν τους 8 βαθμούς υπό το μηδέν, σημείο στο οποίο είχαν φτάσει, πάλι το 1934.

    Η κακοκαιρία, όμως, δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι μετεωρολόγοι περιμένουν περαιτέρω επιδείνωση. Ειδικότερα, επιστήμονες στο Μάουντ της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσαν πως αναμένουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, το ισχυρότερο κύμα ανέμου που παρουσιάστηκε στη γη, τα τελευταία 70 χρόνια.

    [04] Οικονομία

    Αναγκαία ρύθμιση Τέλος οι εκπτώσεις στους ναύλους των πλοίων

    (16/1/2004 4:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Νομοθετική ρύθμιση δύο υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομίας, βάζει τέλος στις εκπτώσεις στους ναύλους των ακτοπλοϊκών πλοίων, που δικαιούνται 19 κατηγορίες προσώπων. Μεταξύ, των οποίων, βουλευτές, μητροπολίτες, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και πολύτεκνοι, φοιτητές, συνταξιούχοι ναυτικοί και οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, μετά την συνεδρίαση που είχαν σήμερα αποφάσισαν να μην χορηγούν εκπτώσεις στα ναύλα των επιβατηγών πλοίων τους.

    Υπουργικές αποφάσεις

    Εμμένουν στην απόφασή τους να μην χορηγούν εκπτώσεις στα ναύλα των επιβατηγών πλοίων τους, οι Έλληνες ακτοπλόοι εφοπλιστές, ενώ παράλληλα ζητούν την άμεση απελευθέρωση του ναύλου της οικονομικής θέσης, η τιμή της οποίας σήμερα διαμορφώνει τις τιμές της διακεκριμένης θέσης μετά κλίνης.

    Παρά τη νομοθετική ρύθμιση για την πληρωμή των εκπτωτικών εισιτηρίων που προωθεί η κυβέρνηση, τα μέλη της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας που συνεδρίασαν έκτακτα σήμερα αποφασίζοντας να συνεχίσουν να μην χορηγούν εισιτήρια με έκπτωση και στις 19 κατηγορίες προσώπων, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που προκύπτουν δημιουργούν στις εταιρίες τεράστια οικονομική ζημιά.

    Το ΥΕΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι εκπτώσεις των ναύλων που καθορίζονται από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ισχύουν χωρίς καμιά μεταβολή.

    Η νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία από τους υπουργούς Γιώργο Πασχαλίδη και Νίκο Χριστοδουλάκη, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2004, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, αρνούνται να χορηγούν μειωμένα εισιτήρια ή και ελεύθερη μετακίνηση στις ειδικές κατηγορίες προσώπων.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων στις ακτοπλοϊκές εταιρίες, στις οποίες έχει δοθεί γραπτή διαβεβαίωση, τονίζεται ότι θα καταβάλλονται μετά την υποβολή των απαραίτητων παραστατικών, στα οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς ποσά, αριθμοί προσώπων που ταξίδεψαν με έκπτωση και χρονική περίοδος.

    [05] Εσωτερικά

    "Η ΝΔ είναι σταθερά μπροστά" Βέβαιος για τη νίκη ο Κ. Καραμανλής

    (16/1/2004 2:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η ΝΔ, παρά την απόπειρα αποπροσανατολισμού που επιχειρείται από το ΠΑΣΟΚ, έχει σταθερό προβάδισμα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματός, και δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως η επιτυχία είναι δεδομένη με τη συμβολή όλων των στελεχών κάτι που θα αποτελέσει τον θρίαμβο της πραγματικής δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας εμμέσως στον Γ. Παπανδρέου και την αυτοκριτική που έκανε για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν σβήνονται τα λάθη με ένα σφουγγάρι και αυτό το υποστηρίζουν εκείνοι που τους συμφέρει να ξεχνά ο κόσμος τα χαμένα χρόνια.

    Περιμένω απαντήσεις από το Γ. Παπανδρέου

    Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στον κ. Καραμανλή, δήλωσε ότι δεν θέλει να σβήσει οτιδήποτε από τη διακυβέρνηση των τελευταίων οχτώ ετών, διότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά. Πρόσθεσε δε, ότι χτίζει πάνω σε μια βάση μια προοπτική και θέλει να αναδείξει τα προβλήματα.

    Οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις και πειστικές προτάσεις για τη λύση των προβλημάτων τους- σημείωσε ο κ. Καραμανλής- και πρόσθεσε ότι οι ευκαιρίες στη ζωή δεν είναι πολλές για να χαρίζονται, για να ξαναδοκιμάσουν στην πλάτη του Έλληνα πολίτη αυτοί που έκαναν διαρκώς λάθη. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, είπε ο κ. Καραμανλής, και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση έχει χρέος να πετύχει για τη νέα γενιά, για τους πολίτες που βρέθηκαν στο περιθώριο για την αναβάθμιση της ποιότητας και της ουσίας της δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ονομάσει τους αλαζόνες υπουργούς , να πει ποιοι έκαναν τα λάθη και ποιοι θα πληρώσουν γι' αυτά, αλλά και πού ήταν ο ίδιος και τι έκανε για να αποτρέψει αυτά τα λάθη.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση εκ μέρους του κ. Παπανδρέου στις προτάσεις που έκανε για το πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα κινηθεί χωρίς ακρότητες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς, ενώ υπενθύμισε όπως το ΠΑΣΟΚ απειλούσε με σκληρό ροκ, αλλά δεν τα κατάφερε, και το εγκατέλειψε για να προχωρήσει στις πρακτικές της διχαστικής αντιπαράθεσης και της πόλωσης, καθώς και της καθεστωτικής νοοτροπίας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο για την προεκλ ογική περίοδο και την διακυβέρνηση του τόπου και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταβάλλει απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία με σύμμαχο, όπως είπε, το κατεστημένο κάτι, όμως, που, όπως εκτίμησε, είναι αδύνατον.

    Πυρά Καραμανλή κατά κυβέρνησης

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ στις δηλώσεις τους, τόνισαν ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα κερδίσουν τις εκλογές.

    Ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη "βροχή", όπως την χαρακτήρισε, κατάθεσης νομοσχεδίων , ενώ τόνισε ότι ουδέποτε έχει συμβεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας 10 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου να συζητείται ο εκλογικός νόμος.

    Μίλησε ακόμα για λειτουργία του κυβερνώντος κόμματος με το σύνδρομο της ηττοπάθειας και κρυφές σκέψεις, με αφορμή την τροποποίηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι εκλογές με λίστα μπορεί να γίνουν- αντί για 12 μήνες που ισχύει σήμερα- μετά από 18 μήνες από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου .

    Επίσης ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει κάθε σκέψη, όπως εκείνη με το νομοσχέδιο που έδινε άφεση αμαρτιών για την καταστροφή στο Χρηματιστήριο, όπου η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης υποχώρησε ατάκτως, σημειώνοντας ''για ποιους νοιάζονται την ώρα που φεύγουν από την εξουσία να καλύψουν στο παρά πέντε. Φαίνονται ή δεν φαίνονται οι τεράστιες ευθύνες τους για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου ;''.

    [06] Διάφορα

    Τον Μάιο στην αγορά Όνειρα μηχανικά

    (16/1/2004 3:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Τέλος στους εφιάλτες μας υπόσχεται να βάλει η "ονειροφάμπρικα", μια μηχανή ονείρων, που θα διαθέσει στην αγορά ο ιαπωνικός όμιλος παιχνιδιών Τακάρα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, στη μηχανή μπορεί ο καθένας να βάλει μια φωτογραφία ή ένα μικρό βίντεο με αυτό που επιθυμεί να δει. Μόλις ο χρήστης αποκοιμηθεί, η "ονειροφάμπρικα" ξεκινά την αναπαραγωγή του ονείρου, χωρίς να διακόπτει την κανονική ροή του ύπνου.

    Φρου- φρου κι αρώματα

    Όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της Τακάρα, η μηχανή ξεκινά να "παίζει" το όνειρο που επέλεξε ο χρήστης, εμπλουτίζοντάς το με φώτα, ήχους και αρώματα. Επίσης, η "ονιεροφάμπρικα" έχει και ενσωματωμένο μαγνητόφωνο, που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τις λέξεις- κλειδιά, που θα κάνουν τα όνειρά τους γλυκύτερα.

    Η συσκευή επινοήθηκε και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με έναν Ιάπωνα ψυχολόγο, ο οποίος υποστηρίζει πως, τα χαλαρωτικά αρώματα που διαχέονται από αυτήν, διευκολύνουν την ηρεμία και τον ύπνο των πιεσμένων ψυχολογικά ανθρώπων.

    Κι αν κάποιος ξυπνήσει ξαφνικά; Οι κατασκευαστές προέβλεψαν κι αυτό το ενδεχόμενο. Η "ονειροφάμπρικα" επαναλαμβάνει σε χαμηλό τόνο τις λέξεις, που ο χρήστης κατέγραψε στο μαγνητόφωνο, όσο διαρκεί η αϋπνία του.

    Ακόμα κι αν η επομένη αναμένεται να είναι μια δύσκολη μέρα, η συσκευή αναλαμβάνει και πάλι δράση: έχει και ενσωματωμένο ξυπνητήρι, το οποίο εκπέμπει γαλήνια μουσική, ώστε ο χρήστης να ξαναθυμάται την ευχάριστη προηγούμενη νύχτα.

    Κι αν όλα αυτά φαίνονται περίεργα, αξίζει να αναφερθεί πως, η Τακάρα κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2002 μια μηχανή, που μεταφράζει, σε ανθρώπινα λόγια, τα γαβγίσματα τρων σκύλων!

    [07] Τεχνολογία

    Τεχνολογία αιχμής στην υπηρεσία του ανθρώπου Συσκευή- ανιχνευτής τρακαρίσματος

    (16/1/2004 4:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: NewScientist.com

    Ένα πρωτότυπο σύστημα, που ειδοποιεί τις αρχές όταν ένα αυτοκίνητο τρακάρει, προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το E-merge μπορεί να διαισθανθεί ένα τρακάρισμα και να ενημερώσει αυτόματα τις αρχές, και μάλιστα στη δική τους γλώσσα, για τον τόπο του συμβάντος. Το επαναστατικό αυτό προϊόν δημιουργήθηκε από τον οργανισμό ERTICO, που αυτό τον καιρό εκτελεί τις πρώτες δοκιμές του E-merge στις Βρυξέλλες. Οι άνθρωποι του ERTICO εκτιμούν ότι, αν οι χώρες της ΕΕ αποφασίσουν να ξοδέψουν τα χρήματα για τις απαιτούμενες υποδομές, το E-merge θα μπει σε λειτουργία μέχρι το 2008. Μάλιστα, σε έρευνα γνωστής γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αποδείχθηκε πως, η συσκευή θα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό των θανάτων από τα τροχαία ατυχήματα.

    Μικρές διαστάσεις και μεγάλα οφέλη

    Το E-merge έχει τις διαστάσεις ενός κινητού τηλεφώνου και αποτελείται από ένα τηλεφωνικό κύκλωμα, ένα σύστημα εντοπισμού συντεταγμένων, μικρόφωνο και ακουστικό. Τοποθετείται κάτω από το ταμπλό του αυτοκινήτου και ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση σύγκρουσης, όπως ακριβώς και ο αερόσακος, με τον οποίο συνδέεται. Επίσης, το E-merge προγραμματίζεται ώστε να "γνωρίζει" τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, στο οποίο τοποθετείται.

    Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS (που χρησιμοποιείται και στα κινητά τηλέφωνα), η συσκευή "αντιλαμβάνεται" τη χώρα του ατυχήματος και στέλνει το μήνυμα με τον ακριβή τόπο του δυστυχήματος στη γλώσσα της χώρας αυτής. Στη συνέχεια, καλεί τηλεφωνικά τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, με τις οποίες μπορούν να συνομιλήσουν και οι επιβάτες του αυτοκινήτου, χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο.

    Αξίζει να αναφερθεί πως, σε έρευνα της εταιρίας αυτοκινήτων Renault, εκτιμάται ότι, με το E-merge 4.000 ζωές, σε σύνολο 60.000 που χάνονται κάθε χρόνο στους ευρωπαϊκούς δρόμους, θα μπορούσαν να σωθούν σε περίπτωση τροχαίου. Τέλος, η χρήση της συσκευής, αναμένεται να μειώσει κατά 150 δισεκατομμύρια δολάρια τις δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας και οδικής ασφάλειας.

    Σχετικά Links:

    Περιοδικό NewScientist

    [08] Υγεία

    Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

    (16/1/2004 5:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών και σχετικών προϊόντων, από χώρες της περιοχής που έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου. Το εμπάργκο στις εισαγωγές είναι τόσο αυστηρό που απαγορεύεται ακόμη και η εισαγωγή πούπουλων από τις χώρες αυτές. Πάντως, υπάρχει και κάτι αισιόδοξο στην υπόθεση αυτή: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως οι τρεις άνθρωποι που πέθαναν στο Βιετνάμ από τη γρίπη των πτηνών, μολύνθηκαν απευθείας από τα πουλερικά και όχι από άλλον άνθρωπο.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Π.Ο.Υ., βασιζόμενος στη δομή του γονιδιώματος του ιού της γρίπης αυτής.

    Ο ιός Η5Ν1, που ευθύνεται για το θάνατο 13 ανθρώπων αποκρυπτογραφήθηκε γενετικά, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Φαντέλα Σάιμπ. ''Γνωρίζουμε πως όλα τα γονίδια προέρχονται από τα πτηνά και δεν έχουν μεταλλαχθεί σε ανθρώπινα γονίδια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό, γιατί αν τα γονίδια μεταλλαχθούν σε ανθρώπινα, τότε η ασθένεια θα μπορεί να μεταδίδεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο'', επισήμανε η ίδια.

    ''Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο'', κατέληξε.

    Εμπάργκο στα μολυσμένα πουλερικά

    Την ίδια ώρα, το Βιετνάμ διέταξε τη σφαγή χιλιάδων πουλερικών σε 12 περιοχές της χώρας και απαγόρευσε τις πωλήσεις πουλερικών στην πόλη Χο Τσι Μινχ, οικονομική πρωτεύουσα του νότου.

    Οι Φιλιππίνες απαγόρευσαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Νότια Κορέα και ετοιμάζονται να λάβουν ανάλογα μέτρα και για τις εισαγωγές από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης των πτηνών σε αυτές τις χώρες.

    Ανάλογο μέτρο έλαβε και η κυβέρνηση της Ινδονησίας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου. Απαγορεύτηκε να εισαχθούν ακόμα και πούπουλα πουλιών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού των πτηνών προχωρά η Ταϊβάν

    Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    [09] Εσωτερικά

    Αλλιώς η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρ. Δικαστήριο Υποχρεωτική η μονιμοποίηση των συμβασιούχων

    (16/1/2004 5:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    "Μεγάλο βήμα για τον αγώνα των συμβασιούχων" χαρακτήρισε την απόφαση ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να φέρει άμεσα νέο πλήρως εναρμονισμένο με την οδηγία νομοθέτημα.

    Αντιμέτωπη με την υποχρέωση να μονιμοποιήσει τους συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα βρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Αυτό έγινε σαφές μετά την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει τις διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την ελλιπή μεταφορά στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 99/70, σχετικά με την εργασία ορισμένου χρόνου.

    Μετά από κοινή σύσκεψη, χθες, στην Αθήνα, κοινοτικών παραγόντων με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, σχολιάστηκε ότι το προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις μετατροπής των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξαιρεί μεγάλες κατηγορίες συμβασιούχων, όπως είναι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στην ΕΡΤ, κλπ. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί, τότε σε 4-6 μήνες η Επιτροπή θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δεν αναμένεται να καταλήξει πριν από δύο χρόνια.

    [10] Διάφορα

    Ημερίδα για τα ΜΜΕ από την ΕΤ-3

    (16/1/2004 5:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Ο τρόπος κάλυψης της προεκλογικής περιόδου από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η ΕΤ- 3. Στην ημερίδα, με τίτλο "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η προσέγγιση της πραγματικότητας", αναφέρθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των Μέσων και εξετάστηκε η ανάγκη υιοθέτησης ή μη ενός νέου μοντέλου για τα ελληνικά ΜΜΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σχολίασε το τηλεοπτικό τοπίο και το ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των πολιτών. Στην ημερίδα μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤ- 3, Γιώργος Σκαμπαρδόνης, ο γενικός διευθυντής της ΕΤ- 3, Δημήτρης Κατσαντώνης, η Χρύσα Αράπογλου, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης και η εκπρόσωπος του Συνασπισμού, βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη. Ακόμα, μίλησαν, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Χαβατζάς και ο Γιώργος Ρόκκος, από το ΔΗΚΚΙ.

    [11] Διεθνή

    Ύποπτοι για συμμετοχή στους Ταλιμπάν Συνελήφθησαν Αφγανοί στο Πακιστάν

    (16/1/2004 5:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: Reuters

    Περισσότεροι από τριάντα Αφγανοί βρίσκονται στα χέρια της αστυνομίας του Πακιστάν, με την υποψία, ότι έχουν σχέση με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της πακιστανικής αστυνομίας δήλωσε στο Ρόιτερ, ότι 28 Αφγανοί μαθητές συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής σε επιδρομή, που έκαναν οι αστυνομικοί σε τρία θρησκευτικά σχολεία του Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως οι μαθητές είναι λαθρομετανάστες και δήλωσε, ότι στην ίδια περιοχή είχαν προηγουμένως συλληφθεί και άλλοι τρεις συμπατριώτες τους. Επίσης, είπε ότι οι Αφγανοί συλληφθέντες παραδόθηκαν στις υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με τους Ταλιμπάν.

    Συγκεντρώνονται στο Πακιστάν οι Ταλιμπάν;

    Αφγανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει παράπονα, ότι στο Πακιστάν συγκεντρώνονται υποστηρικτές των Ταλιμπάν και εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν, από την ασφάλεια του πακιστανικού εδάφους. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει, ότι, τα τελευταία χρόνια, πάνω από 500 άτομα, μέλη της Αλ Κάιντα και διαφόρων άλλων ισλαμικών οργανώσεων, έχουν συλληφθεί και παραδοθεί στις ΗΠΑ.

    Όσο διοικούσαν οι Ταλιμπάν τον Αφγανιστάν, το Πακιστάν ήταν ο κύριος υποστηρικτής τους. Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος όμως, το Πακιστάν αποτελεί ένα πολύ σημαντικό χαρτί στα χέρια των ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [12] Champions League

    Πανικός για ένα εισιτήριο στο Μόναχο

    (16/1/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εξαιρετικά αυξημένη είναι η ζήτηση των εισιτηρίων για το παιχνίδι της Μπάγερν με την Ρεάλ Μαδρίτης, του κορυφαίου αγώνα της φάσης των "16" της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 150.000 φίλαθλοι, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την εξεύρεση ενός εισιτηρίου, όμως περίπου δύο στους τρεις θα παρακολουθήσουν το παιχνίδι από την τηλεόραση. Τα "μαγικά χαρτάκια" που θα εκδοθούν για τον αγώνα δεν θα ξεπεράσουν τις 59.000, αφού τόση είναι η χωρητικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου.

    "Καίνε" οι τιμές στο Διαδίκτυο

    Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι το γεγονός, ότι αρκετοί φίλαθλοι που προσπαθούν να βρουν ένα εισιτήριο μέσα από το Διαδίκτυο, είναι έτοιμοι να δαπανήσουν ακόμη και 500 (!) ευρώ για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα που θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου.

    [13] Εσωτερικά

    Εργατικό ατύχημα

    (16/1/2004 6:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένας 22χρονος εργάτης βρήκε τραγικό θάνατο στις 10.30 το πρωί σε οικόπεδο που γινόταν εκσκαφή, όπου εργαζόταν στην οδό Πειραιώς 205 στα Πετράλωνα. Πρόκειται για τον Γεώργιο Αλαντζόπουλο του Κωνσταντίνου τον οποίο παρέσυρε φορτηγό που έστριβε για να μπει μέσα στο χώρο του οικοπέδου. Ο νεαρός εργάτης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [14] Οικονομία

    Αναβλήθηκε η υπόθεση της Ολυμπιακής

    (16/1/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέα παράταση για τις 15 Απριλίου 2004 έδωσε το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στη προθεσμία υποβολής ανταπάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο υπόμνημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κατόπιν αιτήματος της. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο δικαστήριο κατά της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τον ισχυρισμό ότι είχε δεχτεί χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος. Στη συνέχεια η διοίκηση του εθνικού μας αερομεταφορέα υπέβαλε δική της προσφυγή, προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της Επιτροπής, προσκομίζοντας παράλληλα όλα τα στοιχεία που ενίσχυαν την δική της θέση.

    Τέταρτη φορά που αναβάλλεται

    Η αρχική ημερομηνία συζήτησης της προσφυγής της Ολυμπιακής είχε ορισθεί η 10η Απριλίου 2003.

    Η προθεσμία παρατάθηκε από το Δικαστήριο τέσσερις φορές μέχρι σήμερα, σε συνέχεια αντίστοιχων αιτημάτων των πληρεξουσίων δικηγόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Αιτία ο μεγάλος όγκος των εγγράφων, των δικαιολογητικών και των υποστηρικτικών στοιχείων που προσκόμισε η Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς και η πολυπλοκότητα των νομικών θεμάτων που ανακύπτουν από τους νομικούς ισχυρισμούς της τελευταίας.

    [15] Διεθνή

    Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των ΗΠΑ Η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί

    (16/1/2004 6:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Θα συνεχίσει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα, αν δεν έρθει σε μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ακριβές μήνυμα που μετέφερε η Πιονγκγιάνγκ σε μία ομάδα απεσταλμένων από τις ΗΠΑ, ήταν "ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας. Όσο ο καιρός περνάει, το οπλοστάσιό μας ενισχύεται". Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι πραγματοποίησαν ανεπίσημη επίσκεψη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Γιονγκμπιόν. Παρόλο που η επίσκεψη ήταν ανεπίσημη, θεωρείται πολύ σημαντική, επειδή τα μέλη της ομάδας διατηρούν στενές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ενισχύονται οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ

    Ανάμεσα στα μέλη της ομάδας ήταν και μερικοί πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου. Ένας από αυτούς, ο Τσαρλς Πρίτσαρντ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθούν κατά πόσον είναι αληθινοί οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας.

    Πάντως, ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Γιονγκμπιόν βρέθηκε άδειος, γεγονός που ενισχύει τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ, ότι επεξεργάζεται τα χρησιμοποιημένα καύσιμα, προκειμένου να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Από τα χρησιμοποιημένα καύσιμα απομακρύνεται το ουράνιο και το πλουτώνιο και από αυτό που μένει δημιουργείται η ατομική βόμβα .

    Επιθυμούν να τη σταματήσουν

    Οι ΗΠΑ εκφράζουν φόβους, ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει έναν ή δύο τύπους πυρηνικών όπλων, συνεπώς, όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά, και άλλες Ασιατικές δυνάμεις, επιθυμούν να τη σταματήσουν. Η Πιονγκγιάνγκ, όμως, δηλώνει ότι εξελίσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να αυξήσει την άμυνα της στην επιθετικότητα των ΗΠΑ.

    [16] Εσωτερικά

    Αναβλήθηκε η εκλογή των μητροπολιτών

    (16/1/2004 6:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την αναβολή της εκλογής των νέων μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερούπολης για μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου αποφάσισε στη συνεδρίαση της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο εκπρόσωπος της μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα επικρατήσουν νηφάλιες σκέψεις προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης των δύο Εκκλησιών.

    Ισχύει η απόφαση για τον κατάλογο

    Τόνισε δε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της 6ης Νοεμβρίου 2003, σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος έστειλε τον κατάλογο των υποψήφιων μητροπολιτών στο Πατριαρχείο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου.

    Την απόφαση αυτή, την οποία επικαλούνται και σήμερα οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως γνωστόν, έχει απορρίψει το Πατριαρχείο το οποίο εμμένει στη θέση του για πιστή και πλήρη εφαρμογή των όρων της πράξης του 1928, χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου που θέτει η Εκκλησία της Ελλάδος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 January 2004 - 17:51:13 UTC