Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωθυπουργικά "φτειασιδώματα" Το νέο look του Σίλβιο
  • [02] Απών ο Μπάγεβιτς
  • [03] Αμερικανικές εκλογές Χωρίς "άρωμα γυναίκας" οι Δημοκρατικοί το 2004
  • [04] Διπλασιάζεται το εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής
  • [05] Δεν εισάγονται ούτε πούπουλα πουλιών Ινδονησιακό εμπάργκο στα μολυσμένα
  • [06] Εκατομμύρια λίρες το κόστος του σχεδίου "Μετακομίζουν" οι αγγλικές
  • [07] Ενδέχεται παράταση της λειτουργίας της Βουλής
  • [08] Επαναστατική συσκευή με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα Οργασμός με ένα κλικ
  • [09] Καταλληλότερος ο Παπανδρέου έναντι του Καραμανλή 2,5-3% η διαφορά
  • [10] Υπέρμαχος της πολιτικής Θάτσερ εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    [01] Διάφορα

    Πρωθυπουργικά "φτειασιδώματα" Το νέο look του Σίλβιο

    (16/1/2004 12:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στο κυνήγι του χαμένου....πρωθυπουργού επιδίδονταν τις τελευταίες ημέρες οι Ιταλοί πολίτες. Τελικά, το μυστήριο της εξαφάνισης του Ιταλού πρωθυπουργού λύθηκε την Πέμπτη, μετά από μία αποκαλυπτική δήλωση του προσωπικού του γιατρού και φίλου. Ο Ουμπέρτο Σκαμπάνι, δήλωσε ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε εξαφανισθεί τις τελευταίες μέρες από πολιτικό προσκήνιο για να φτιάξει τη δημόσια του εικόνα. Υποβλήθηκε σε μία μικρή χειρουργική επέμβαση γύρω από τα μάτια ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε και ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσει κάποια παραπανίσια κιλά. Και όλα αυτά προκειμένου να είναι σε φόρμα εν όψει Ευρωεκλογών.

    [02] Αθλητισμός

    Απών ο Μπάγεβιτς

    (16/1/2004 1:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Χωρίς την παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς διεξήχθει η απογευματινή προπόνηση της ΑΕΚ, καθώς ο έμπειρος τεχνικός ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση της Δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη. Η απουσία του Ντούσκο από την προπόνηση μπορεί να δικαιολογείται, αλλά το γεγονός όμως ότι ο Μπάγεβιτς δεν πήγε το πρωί στην εκδήλωση της FIAT HELLAS, που είναι χορηγός της Ενωσης, ενδέχεται να οφείλεται στον προβληματισμό του από τις τελευταίες εξελίξεις στην ομάδα, αν και λέγεται πως ήταν προγραμματισμένη.

    Εμπλοκή στη μεταγραφή του Ντάβιντσον

    Αφενός, η για ακόμη μία φορά προκλητική στάση των οπαδών της ομάδας προς το πρόσωπο του στον αγώνα με το Αιγάλεω (2-2) και αφετέρου η απογοητευτική εμφάνιση της ομάδας στο επίσης 2-2 με τον Αγροτικό Αστέρα για το κύπελλο, έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Μπάγεβιτς. Ανθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, δεν έκρυβαν ότι ο Ντούσκο είναι έντονα προβληματισμένος με όλα αυτά, ενώ παράλληλα φέρεται αποφασισμένος να μην ανεχθεί άλλο αυτήν την κατάσταση.

    Στην εκδήλωση της χορηγού εταιρείας της ΠΑΕ, η διοίκηση παρουσίασε και τον νεοαποκτηθέντα από την Καλαμαριά Βραζιλιάνο αμυντικό, Ντάβιντσον που στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της ΑΕΚ, τόνισε την ικανοποίησή του για την μεταγραφή του στην "Ένωση".

    Παρόλα αυτά προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του γενικού διευθυντή Απόλλωνα Καλαμαριάς, Ηλία Δαμήλου, ότι η μεταγραφή είναι στον αέρα καθώς η ΑΕΚ δεν έχει ακόμα δώσει τις εγγυήσεις που η ΠΑΕ έχει ζητήσει.

    Ο παράγοντας της μακεδονικής ομάδας απείλησε να πάρει τον παίκτη και να ματαιώσει τη μεταγραφή αν στις επιταγές της Ενωσης δεν προσυπέγραφε ως εγγυητής ο πρόεδρος της, Γιάννης Γρανίτσας. Η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ αντιπρότεινε την υπογραφή του οικονομικού διαχειριστή της ομάδας, Παναγιώτη Βαλασόπουλου, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από τον παράγοντα της Καλαμαριάς.

    Στις συζητήσεις που ξεκίνησαν και πάλι για το θέμα αυτό παρέστη εκ μέρους της ΑΕΚ ο νομικός κ. Πέτρος Καϊμακάμης και συμφωνήθηκε να εξεταστεί το θέμα συνολικά και πάλι αύριο με νέες συζητήσεις, αλλά με αμετακίνητη την άποψη του Απόλλωνα Καλαμαριάς και του προέδρου της, κ. Παπαδόπουλου, που δεν συναινεί στην μεταγραφή του Ντάβιντσον αν δεν υπάρξει εγγύηση στο οικονομικό μέρος της συμφωνίας, που προβλέπει ποσό 300.000 ευρώ για την μετακίνηση του νεαρού Βραζιλιάνου.

    Τέλος, έφτασε στα γραφεία της ΕΠΟ η "μπλε κάρτα" του Γκόραν Ποπόφ, ο οποίος θα αγωνίζεται με το Νο 27 στην φανέλα.

    [03] Διεθνή

    Αμερικανικές εκλογές Χωρίς "άρωμα γυναίκας" οι Δημοκρατικοί το 2004

    (16/1/2004 1:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Απέσυρε την υποψηφιότητα της για την αμερικανική προεδρία στις εκλογές του 2004, η Κέρολ Μόσλι Μπράουν, η μοναδική γυναίκα υποψήφια με το κόμμα των Δημοκρατικών. Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του κυβερνήτη Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος, όπως είπε, εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανανέωση της αμερικανικής πολιτικής. Η Μπράουν, είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα του αμερικανικού Κογκρέσου. Με την αποχώρηση της, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για τον προεδρικό θώκο μειώνονται στους οκτώ.

    [04] Οικονομία

    Διπλασιάζεται το εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής

    (16/1/2004 9:39:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Καταργείται το πλαφόν στο εφάπαξ των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας με απόφαση των υφυπουργών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών, Ροβέρτου Σπυρόπουλου και Νίκου Φαρμάκη, οι οποίοι ενέκριναν το νέο καταστατικό του ταμείου, που μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το νέο ανώτερο όριο στο χορηγούμενο εφάπαξ, που σήμερα είναι 51.000 ευρώ, υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 124.000 ευρώ για στελέχη σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις (αύξηση έως και 120%).

    Αναδρομικά σε 2.900 συνταξιοδοτηθέντες

    Ωφελημένοι από τη νέα ρύθμιση είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 1993, καθώς θα εισπράξουν αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν λόγω της επιβολής του πλαφόν στο εφάπαξ (νόμος Σιούφα 2084/92).

    Το ταμείο θα διαθέσει άμεσα ποσό 49.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που είχαν οι 2.900 εργαζόμενοι της Εθνικής που βγήκαν στη σύνταξη την τελευταία δεκαετία.

    Για δίκαιη λύση που ακυρώνει την αυθαιρεσία και διασφαλίζει τις επόμενες γενιές, έκανε λόγο σχολιάζοντας την άρση του πλαφόν ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) Σταύρος Κούκος.

    [05] Υγεία

    Δεν εισάγονται ούτε πούπουλα πουλιών Ινδονησιακό εμπάργκο στα μολυσμένα πουλερικά

    (16/1/2004 9:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, η κυβέρνηση της Ινδονησίας αποφάσισε την απαγόρευση των εισαγωγών πουλερικών και σχετικών προϊόντων, από χώρες της περιοχής που έχουν εντοπισθεί κρούσματα της νόσου. Το εμπάργκο στις εισαγωγές είναι τόσο αυστηρό που απαγορεύεται ακόμη και η εισαγωγή πούπουλων από τις χώρες αυτές. Ειδικότερα, ο Σοφιάν Σουντραζάτ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ζωικής παραγωγής στο Ινδονησιακό υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές πουλερικών από το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. "Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη γρίπη των πτηνών, διότι ο ιός προσβάλει και ανθρώπους.", τόνισε ο Σουντραζάτ, καλώντας ταυτόχρονα, τις περιφερειακές αρχές να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

    [06] Διεθνή

    Εκατομμύρια λίρες το κόστος του σχεδίου "Μετακομίζουν" οι αγγλικές πρεσβείες

    (16/1/2004 10:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε ασφαλέστερες τοποθεσίες σκοπεύει να μεταφέρει η βρετανική κυβέρνηση πολλές πρεσβείες και προξενεία της στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Γκάρντιαν. Αιτία γι αυτή την απόφαση στάθηκε η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της αγγλικής διπλωματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολης, το Νοέμβριο του 2003. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, το σχέδιο αυτό θα χρειαστεί 5 με 10 χρόνια για να πραγματοποιηθεί και θα κοστίσει στο Φορέιν Όφις εκατομμύρια λιρών. Τα πρώτα βήματα, δε, έχουν γίνει, με τα βρετανικά προξενεία στην Ταγγέρη και στην Καζαμπλάνκα να στεγάζονται ήδη, σε ασφαλέστερα κτίρια. Την ιδιαίτερη σημασία του εγχειρήματος, πιστοποιούν και τα λόγια εκπροσώπου του Φορέιν Όφις, ο οποίος δήλωσε: "Γνωρίζουμε ότι η απειλή είναι πιο μεγάλη από ποτέ και θα παραμείνει αυξημένη".

    [07] Εσωτερικά

    Ενδέχεται παράταση της λειτουργίας της Βουλής

    (16/1/2004 10:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν τα σχέδια νόμου για παροχή νομικής βοήθειας σε οικονομικά ασθενέστερους, για τον εκλογικό νόμο και για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων

    Το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος της Βουλής περίπου μία εβδομάδα αργότερα από το προβλεπόμενο, εξετάζεται από την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου. Τα νομοσχέδια που προγραμματίστηκαν να συζητηθούν στην ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες ημέρες είναι αυτά του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο εκλογής των βουλευτών και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ψήφιση και άλλων νομοσχεδίων, όπως αυτό του "μίνι ασφαλιστικού", πριν τη διάλυση της Βουλής. Πάντως, η τελική απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στόχος η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν τρία ακόμη νομοσχέδια μεταξύ των οποίων το συνταξιοδοτικό. Ήδη έχουν κατατεθεί, χωρίς τίποτα να προεξοφλεί ότι θα συζητηθούν πριν τις 6 Φεβρουαρίου, και άλλα σχέδια νόμου. Πρόκειται για τα νομοσχέδια:

    "Ίδρυση και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων" του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, που ρυθμίζει θέματα σχετικά με τα εμπορευματικά κέντρα, αλλά και την κατασκευή και λειτουργία του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης. Σημειώνεται ότι εμπορευματικά κέντρα θεωρούνται οριοθετημένες ζώνες μεταφορών και επιμελητειακής υποστήριξης, εξοπλισμένες με κατάλληλα δίκτυα τεχνικής υποδομής και εξοπλισμό και με δυνατότητα χρήσης διαφορετικών μέσων μεταφοράς, μέσω κατάλληλων χωροθετήσεων.

    "Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας" και "Απόκτηση ιατρικής ειδικότητας και συνεχιζόμενη εκπαίδευση ιατρών" από το υπουργείο Υγείας.

    "Εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης, εποπτεία και έλεγχος τυχερών παιχνιδιών, εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Ανάπτυξης όπου προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής, με σκοπό την εποπτεία των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράλληλα επιδιώκεται η συμπλήρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας "Περί ανωνύμων εταιριών", με τους διεθνείς κανόνες για τα Λογιστικά Πρότυπα.

    "Ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού", που κατατέθηκε και αυτό από το υπουργείο Ανάπτυξης, με επιδίωξη τον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας από το 1920 νομοθεσίας περί ιαματικών πηγών, καθώς και τη θεμελίωση της των βάσεων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του θερμαλισμού.

    "Καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους, μέτρηση της αποδοτικότητας και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, επεσήμανε σχετικά πως με αυτό ολοκληρώνεται το πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή εμπειρία και τα στελέχη καλούνται να ανταποκριθούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία. Οσον αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ο Υπουργός είπε πως έχει ως βασικό στόχο την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και την ανάδειξη μιας νέας διοικητικής συμπεριφοράς και κουλτούρας.

    Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την "ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων" από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ανέβηκαν οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επέκρινε τους κ.κ. Σημίτη και Παπανδρέου ότι επιτρέπουν την κατάθεση μεγάλου αριθμού νομοσχεδίων λίγο πριν τις εκλογές, ως κάτι που οδηγεί σε πρωτοφανή υποβάθμιση του κοινοβουλίου.

    Παρέμβαση για το θέμα έκανε με δήλωσή του και ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δ. Σιούφας, ο οποίος έκανε λόγο για "βιομηχανία" νομοσχεδίων . "Η Βουλή δεν θα λειτουργήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως επιθυμεί η κυβέρνηση. Εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα για να αποτρέψουμε τον περαιτέρω διασυρμό του κοινοβουλίου", είπε χαρακτηριστικά.

    [08] Τεχνολογία

    Επαναστατική συσκευή με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα Οργασμός με ένα κλικ

    (16/1/2004 11:06:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Μια επαναστατική συσκευή, που μοιάζει με μικρό φορητό ραδιοκασετόφωνο, υπόσχεται στις γυναίκες περισσότερους και εντονότερους οργασμούς. Ο τρόπος χρήσης του "Slightest Touch" είναι απλός, αλλά και χρονοβόρος. Η "υποψήφια" πρέπει να πιεί ένα αναψυκτικό με ηλεκτρολύτες, σαν αυτά που πίνουν οι αθλητές, είκοσι λεπτά πριν χρησιμοποιήσει το μηχάνημα. Στη συνέχεια, τοποθετεί τα "πέλματα" της συσκευής στην εσωτερική μεριά των αστράγαλων και πατά το διακόπτη Η συσκευή κυκλοφόρησε πριν από έξι μήνες στην Αμερική και σιγά- σιγά κατακτά την Ευρώπη, αν και πολλοί επιστήμονες αμφιβάλουν για το νέο υποκατάστατο της ερωτικής πράξης.

    Το κάνει ή δεν το κάνει;

    Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα έχει διχάσει τους επιστήμονες, που ακόμα αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητά του.

    Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το "Slightest Touch" είναι ακίνδυνο, αφού διεγείρει τα σεξουαλικά νεύρα, χωρίς να έρχεται σε επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

    Η Σέρις Ντάβινσον, επικεφαλής του τμήματος πελατών της κατασκευάστριας εταιρίας, τονίζει πως, η συσκευή "διεγείρει τις ερωτογόνες ζώνες της γυναίκας, κάνοντάς την να κινείται σε επίπεδα οργασμού, για όση ώρα επιθυμεί". "Τα υπόλοιπα, είναι θέμα διέγερσης", καταλήγει η κ. Ντάβινσον.

    Πολλές γυναίκες, που δοκίμασαν τη συσκευή, εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη καμιά ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη, που να εξακριβώνει του λόγου το αληθές.

    Το "Slightest Touch", που κοστίζει περίπου 140 δολάρια ΗΠΑ, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, δεν συνίσταται για τις εγκύους και τις γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια ή έχουν καρδιακά προβλήματα.

    Η βρετανική οργάνωση "Family Planning Association", που ασχολείται με θέματα σεξουαλικής υγείας, προτείνει στις επίδοξες θαυμάστριες της συσκευής, να συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν ξοδέψουν τα χρήματά τους για να την αγοράσουν.

    Άλλωστε, το μόνο σίγουρο είναι πως, η τεχνολογία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη μαγεία των ανθρώπινων σχέσεων

    Σχετικά Links:

    "The Slightest Touch"

    Family Planning Association

    [09] Εσωτερικά

    Καταλληλότερος ο Παπανδρέου έναντι του Καραμανλή 2,5-3% η διαφορά Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ

    (16/1/2004 9:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο 2,5% το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την Metron Analysisi, στο 3% σύμφωνα με την Opinion.

    Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιβεβαιώνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις, της Opinion, για την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και της Metron Analysisi, για τα ΝΕΑ, που ήρθαν σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Στο 2,5% το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την Metron Analysisi, στο 3% σύμφωνα με την Opinion. Και στις δυο δημοσκοπήσεις προηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ισχυρά χαρτιά για το κυβερνών κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, οι νεαρές ηλικίες και τα αστικά κέντρα.

    Προηγείται ο Παπανδρέου σε επτά ερωτήματα

    Σε έξι από τα επτά επιμέρους ερωτήματα ο Παπανδρέου προηγείται του Καραμανλή, που "κόβει το νήμα" μόνο σε μία ερώτηση, και αυτό οριακά.

    Προβάδισμα 2,5% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, διαδορά, που έχει μειωθεί αισθητά μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη διαδοχή στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα η ΝΔ προηγείται με 40,1% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 37%. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι, θα ψηφίσουν: ΝΔ: 40,1% ΠΑΣΟΚ: 37,6% ΚΚΕ: 4,9% ΣΥΝ: 2,2% ΔΗΚΚΙ: 1% Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα "Ποιος πιστεύτετε ότι, θα κερδίσει τις εκλογές" η ΝΔ προηγείται με 45% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 38,1% . Να σημειωθεί ότι η διαφορά σε αυτό το ερώτημα άγγιζε σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις το 30%.

    Στο ερώτημα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό το 46,9% δίνει "ψήφο εμπιστοσύνης" στον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ το 41,7% δείχνει προτίμηση στον Κώστα Καραμανλή . Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε επί μέρους ερωτήματα για σύγκριση των δύο πολιτικών: Ποιος έχει περισσότερο κύρος στο εξωτερικό :73,4% για τον Παπανδρέου - 16,3% για τον Καραμανλής. Ποιος εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη : 45,4% Παπανδρέου - 37,6% Καραμανλής. Ποιος είναι πιο φιλικός : 50,2% Παπανδρέου - 37,8% Καραμανλής. Ποιος έχει καλύτερους συνεργάτες : 41,1% Παπανδρέου - 34,3% Καραμανλής. Ποιος έχει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον : 46,5% Παπανδρέου - 35,3% Καραμανλής. Ποιος είναι πιο ειλικρινής : 37,7% Παπανδρέου - 34% Καραμανλής. Ποιος νοιάζεται περισσότερο για τα προβλήματα των ανθρώπων : 33% για τον Γ.Παπανδρέου - 34,6% για τον Κ.Καραμανλή. Η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει στο 89,1% και του ΠΑΣΟΚ σε 82,1%. Η έρευνα καταγράφει σημαντική υπεροχή του Γιώργου Παπανδρέου στους νέους, ενώ του Κώστα Καραμανλή στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ανάγνωση προηγούμενων δημοσκοπήσεων από την ίδια εταιρεία. Ειδικότερα η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ως εξής με τη ΝΔ να προηγείται: 11/02: 7% 3/03: 6,5% 6/03: 8 % 09/02: 7,1% 11/03: 6,8 Η δημοσκόπηση της Metron Analysis είναι πανελλήνια με δείγμα 1416 πολιτών, άνω των 18 ετών και διενεργήθηκε από 10-14 Ιανουαρίου.

    Καταλληλότερος ο Παπανδρέου κατά 4,1 "δίνει η Opinion

    Μεγάλο φαίνεται είναι το ενδιαφέρον, που δείχνουν οι πολίτες για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, καθώς το 72,2% των ερωτηθέντων απαντά σε σχετική ερώτηση "Αρκετά" ή "Πολύ".

    Στις τρεις μονάδες βρίσκεται η διαφορά της ΝΔ (40%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (37%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion, για λογαριασμό της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι, θα ψηφίσουν: ΝΔ: 40% ΠΑΣΟΚ: 37% ΚΚΕ: 4,9% ΣΥΝ: 2,9% ΔΗΚΚΙ: 1.6% ΛΑΟΣ: 1,7% Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 11,9% .

    Στο ερώτημα "Ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό;" ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή κατά 4,1 μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,7% έναντι 41,6% . Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στο ερώτημα "Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι, θα κέρδιζε τις εκλογές εάν αυτές γίνονταν αύριο;", η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 4,5 μονάδες. Ειδικότερα: ΝΔ: 45,6% ΠΑΣΟΚ: 41,1% , Κανένα από τα δύο: 2,6% Δεν ξέρω/Δεν απαντώ: 10,6% Μεγάλο φαίνεται ότι, είναι το ενδιαφέρον, που δείχνουν οι πολίτες για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, καθώς το 72,2% των ερωτηθέντων απαντά σε σχετική ερώτηση "Αρκετά" ή "Πολύ", ενώ "Λίγο" απαντά το 17,9% και "Καθόλου" το 9,7% .

    Η πανελλαδική έρευνα της Opinion διενεργήθηκε το διάστημα 8 έως 14 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.601 ατόμων, ηλικίας άνω των 18 ετών. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με ατομικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και κάλπης.

    Τα περιθώρια δειγματοληπτικού σφάλματος για την πρόθεση ψήφου ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ±2,4.

    [10] Εσωτερικά

    Υπέρμαχος της πολιτικής Θάτσερ εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    (16/1/2004 11:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    "Η πολιτική της Θάτσερ, που εδώ τη βλέπαμε ως φόβητρο, κατάργησε την ανεργία στην Αγγλία" δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

    Την αντίδραση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πάχτα προκάλεσε η δήλωση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ότι η πολιτική της Θάτσερ, που εδώ τη βλέπαμε ως φόβητρο, κατάργησε την ανεργία στην Αγγλία, προσθέτοντας ότι οι θέσεις εργασίας θα υπάρξουν μόνον αν υπάρξουν επενδύσεις. Την εκτίμηση αυτή έκανε κατά τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για την "ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων" από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. "Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει τον θαυμασμό της για την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας", σχολίασε ο κ. Πάχτας.

    Αποστάσεις από την τοποθέτηση του κράτησε η ΝΔ

    Κάλεσε μάλιστα τη ΝΔ, να αποσαφηνίσει εάν υιοθετεί ακραίες πολιτικές όπως αυτές της περιόδου 1990-93, οι οποίες -όπως είπε- οδήγησαν σε βίαιες ιδιωτικοποιήσεις, μαζικές απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, μείωση κοινωνικών πόρων και κατάργηση των συντάξεων για την Εθνική Αντίσταση.

    Για το ίδιο θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι "η θέση του κόμματός είναι αμιγώς φιλελεύθερη στην οικονομία και αμιγώς κοινωνική στο κράτος, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές άλλων χωρών".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 January 2004 - 9:52:12 UTC