Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έντονη αντίδραση της ΝΔ Παραίτηση Δ. Συμβούλου ΕΛΠΕ
  • [02] Πολύνεκρη έκρηξη σε διυλιστήριο στην Αλγερία
  • [03] Θετική ανταπόκριση στην πρόταση Παπανδρέου "Πράσινο φως" για μειώσεις
  • [04] Ημερομηνία- ορόσημο η 13η Ιουνίου Καλούν τον ΟΗΕ στο Ιράκ
  • [05] Πρόταση Παπανδρέου για περικοπές εξοπλισμών Νέα ώθηση στα
  • [06] Ρεκόρ αυτοκτονιών στην Κίνα
  • [07] Την Κύπρο επισκέπτεται ο Κ. Καραμανλής
  • [08] Δωρεά έργων του Φράνσις Μπέικον
  • [09] Νέα έρευνα Βιταμίνες C και Ε κατά Αλτσχάιμερ
  • [10] Αναβαθμισμένα αντιβιοτικά Ο ιός "σκυλάκι"
  • [11] Υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη Στην αντεπίθεση ο
  • [12] 1.2 εκ. ευρώ για 3 χρόνια, η προσφορά "Όχι" λέει ο Νικοπολίδης στον ΠΑΟ
  • [13] Τα βήματα του ακολούθησαν και οι σύμβουλοί του Παραιτήθηκε ο πρόεδρος
  • [14] Γνωστά κολέγια του Λονδίνου Πτυχίο τουρκικών και νεοελληνικών σπουδών
  • [15] Προτελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές Συνεδρίαση Διυπουργικής για
  • [16] Σημαντικό βήμα η σύλληψη της 17Ν Θετικά σχόλια για την ασφάλεια του
  • [17] Δριμεία επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής Επίθεση Κωσταντόπουλου
  • [18] Μετά την παραίτηση Καραχάλιου Κόντρα για τα Ελληνικά Πετρέλαια

    [01] Οικονομία

    Έντονη αντίδραση της ΝΔ Παραίτηση Δ. Συμβούλου ΕΛΠΕ

    (20/1/2004 1:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την παραίτηση του υπέβαλε για προσωπικούς λόγους τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Αθανάσιος Καραχάλιος. Η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος τον ευχαρίστησε για την προσφορά του. Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ζήτησε να γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης του. "Λίγο πριν τις εκλογές ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Καραχάλιος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Και το μέγα θέμα είναι: Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της αποπομπής του;" διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσσόπουλος.

    [02] Διεθνή

    Πολύνεκρη έκρηξη σε διυλιστήριο στην Αλγερία

    (20/1/2004 6:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στους 27 ανήλθαν οι νεκροί και στους 72 οι τραυματίες σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό της ιδιοκτήτριας εταιρίας "Sonatrach"από τη σφοδρή έκρηξη, που σημειώθηκε στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Αλγερίας, στο λιμάνι Σκίκντα της Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται 500 χιλιομέτρων ανατολικά του Αλγερίου. Η έκρηξη, που εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε και σοβαρές υλικές ζημιές, σημειώθηκε στις 18.40 τοπική ώρα (19.40 ώρα Ελλάδος) σε ένα τμήμα του διυλιστηρίου, όπου εργάζονταν εργάτες, τεχνικοί και μηχανικοί. Η αλγερινή τηλεόραση μετέδοσε, ότι από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις.

    Ανεξακρίβωτα τα αίτια

    Από τους 72 τραυματίες, οι 43 αποχώρησαν από το νοσοκομείο της Σκίκντα, αφού τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της γειτονική πόλης Άναμπα. Οι αρχές έχουν διατάξει επίσημη έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών της καταστροφής.

    Ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Σακίμπ Χελίλ δήλωσε από τον τόπο της τραγωδίας στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό "Ήταν μία τρομερή έκρηξη. Η φωτιά συνεχίζεται, αλλά καταφέραμε να την περιορίσουμε".

    Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί. Όπως τονίστηκε στο σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ της αλγερινής τηλεόρασης, δεν υπάρχει κίνδυνος νέας έκρηξης , καθώς η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε δεν έχει ακόμη κατασβεσθεί, όπως δήλωσε επίσημη πηγή.

    Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις της "Sonatrach". Το συγκρότημα που καταστράφηκε παρήγε το 23% του φυσικού αερίου της Αλγερίας.

    Η πιο φονική έκρηξη στην Αλγερία

    Στον τόπο της καταστροφής μετέβη σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, καθώς η έκρηξη αυτή αποτελεί την πιο φονική που έχει σημειωθεί σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Αλγερίας από την ανεξαρτησία της χώρας το 1962.

    Η Αλγερία έχει υποστεί και στο παρελθόν ατυχήματα σε ορισμένα από τα διυλιστήριά της, καθώς, διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο. Τώρα, προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις.

    [03] Εσωτερικά

    Θετική ανταπόκριση στην πρόταση Παπανδρέου "Πράσινο φως" για μειώσεις εξοπλισμών

    (20/1/2004 9:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Θετικής υποδοχής από την Τουρκία έτυχε η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. "Είναι καλή πρόταση και μας βρίσκει σύμφωνους" ήταν η πρώτη αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στα όσα είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών από την Αλεξανδρούπολη. "Από κοινού με την Ελλάδα έχουμε υπογράψει πολλές συμφωνίες με στόχο την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και έχουμε αναβάλει στρατιωτικά γυμνάσια", πρόσθεσε ο κ. Γκιούλ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει αρχίσει από πέρσι διαδικασίες μείωσης στρατιωτικών εξοπλισμών. Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβαν την ετοιμότητα Αθήνας-Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    "Χρήσιμες και εποικοδομητικές" επαφές για το Κυπριακό στην Αθήνα

    Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Παπαδόπουλος συναντήθηκαν χθες στην ελληνική πρωτεύουσα με αντικείμενο την ανασκόπηση των δηλώσεων που έχουν γίνει τελευταία από τουρκικής πλευρά και την εξέταση διαφόρων πιθανών μελλοντικών σεναρίων.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που ολοκληρώνεται τυπικά την 1η Μαΐου και πρόσθεσε ότι το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στην Άγκυρα.

    Φτάνοντας στην Κύπρο ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι διαπιστώθηκε όπως πάντα ομοφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ως προς τις εκτιμήσεις, την τακτική και τους χειρισμούς επί του ζητήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με σημερινή δήλωση του τέως προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ότι ορισμένες πλευρές επιρρίπτουν ευθύνη και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό που ζητείται είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει τίποτε για όσους θέλουν να βοηθήσουν την τουρκική πλευρά.

    "Αυτοί που θέλουν να βοηθήσουν την Τουρκία επιδιώκουν λύση μέχρι την 1η Μαίου και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα προσπαθήσουν η ευθύνη να μη βαρύνει μόνο την τουρκική πλευρά", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκιουλ, ότι η Αγκυρα επιθυμεί διαπραγματεύσεις και μετά δημοψήφισμα, τις ενέταξε στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δώσει την εντύπωση ότι κάτι κάνει για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι "όλοι έχουμε τη γνώση να μην παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας και να μην μεγαλοποιούμε απλές και γενικές λεκτικές δηλώσεις".

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι την Παρασκευή συγκαλείται στην Άγκυρα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελικές προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ενώ καθοριστική για το θέμα κρίνεται η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με το Τζόρτζ Μπους στις 28 του μηνός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ετοιμότητα για το Κυπριακό

    [04] Ιράκ

    Ημερομηνία- ορόσημο η 13η Ιουνίου Καλούν τον ΟΗΕ στο Ιράκ

    (20/1/2004 10:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, BBC

    Την αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη ζήτησαν από τον Κόφι Ανάν, ο πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, και μέλη του διορισμένου από την Ουάσινγκτον Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου, ύστερα από συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τόνισε πως, οποιεσδήποτε αποφάσεις θα παρθούν μετά από τις αναγκαίες συνομιλίες και διευκρίνισε ότι, "υπάρχει πάντα το ζήτημα της ασφάλειας " των αντιπροσωπειών του Οργανισμού στη χώρα. Την ίδια ώρα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στο Ιράκ, ενώ οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ συμφωνούν να ορισθεί ως ημερομηνία παράδοσης της εξουσίας στους Ιρακινούς, η 13η Ιουνίου.

    Ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών

    Πλήρης συμφωνία για μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 13 Ιουνίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο εκλογών, αν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον ΟΗΕ.

    Ο προεδρεύων του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, Αντνάν Παχατσί, δήλωσε του ότι, "είναι κοινή επιθυμία όλων η τήρηση της προθεσμίας της 13ης Ιουνίου", για την ανάθεση της εξουσίας σε μια προσωρινή κυβέρνηση Ιρακινών. Επίσης, ο κ. Παχατσί διευκρίνισε πως, "είναι προτιμότερο" να γίνει η μετάβαση της εξουσίας στο Ιράκ μέσω εκλογών, "με τη βοήθεια του γενικού γραμματέα".

    Στη διεξαγωγή εκλογών αναφέρθηκε και ο κ. Ανάν, συγκαταλέγοντας το ζήτημα αυτό στις "λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινισθούν".

    Εκπρόσωπος του ηγέτη των Σιϊτών του Ιράκ, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, δήλωσε στο BBC ότι, αν η επιτροπή που θα στείλουν τα Ηνωμένα Έθνη, αποφανθεί κατά της διεξαγωγής γενικών εκλογών, η πνευματική ηγεσία των Σιϊτών "θα μπορούσε να εγκαταλείψει το αίτημα για άμεσες, ελεύθερες εκλογές". Πάντως, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στον ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον φαίνεται να εγκαταλείπει την ιδέα να επιλεγεί η ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση από ένα συμβούλιο, το οποίο θα έχει σχηματιστεί από τοπικές επιτροπές, αν ο ΟΗΕ αποφασίσει τη διενέργεια εκλογών

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνομιλίες για το Ιράκ στον ΟΗΕ

    [05] Εσωτερικά

    Πρόταση Παπανδρέου για περικοπές εξοπλισμών Νέα ώθηση στα ελληνοτουρκικά

    (20/1/2004 4:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ανοίγει ο δρόμος για μελλοντική διμερή συμφωνία επί της πρότασης Παπανδρέου για αμοιβαίες περικοπές εξοπλισμών σε Ελλάδα και Τουρκία

    Τη θετική ανταπόκριση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ συνάντησε η ελληνική πρόταση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών των δύο χωρών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενέργεια αυτή δηλώνοντας ότι καταδεικνύει την πολιτική θέληση για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο χαρακτήρισε πρόωρες τις συνομιλίες για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας. Η αντίδραση του κ. Γκιούλ αποτελεί μια πρώτη βάση για το διάλογο και την υλοποίηση των προτάσεων αυτών, σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας, ενώ και ο κ. Παπανδρέου από το Λαύριο σήμερα χαιρέτισε τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του.

    Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη στάση της 'Αγκυρας

    Ο Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια σοβαρότατη μείωση των αμυντικών δαπανών που οδήγησε στην εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή "έγινε δυνατή χάρη στην πολιτική του κ. Παπανδρέου και στην ευρύτερη αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γκιούλ, τόνισε ότι "παγίως εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και δεν αλλάξαμε πολιτική". Ωστόσο, "αυτού του είδους τα θέματα δεν θα τα μετέτρεπα σε αντικείμενο συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σωστή και θετική χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης την ανταπόκριση του κ. Γκιούλ στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει και στην πράξη. "Η μείωση αυτή θα απελευθερώσει πόρους και για τον πολιτισμό και για τον κοινωνικό τομέα που έχει ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης" επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια για μείωση των εξοπλισμών πρέπει να γίνει και από τις δύο πλευρές και δεν μπορεί να είναι μονομερής.

    Γκιουλ: Συνεχίζεται η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών

    "Δε λέω ότι θα υπογράψουμε αμέσως μια τέτοια συμφωνία, όμως υπάρχει πρόθεση", υπογράμμισε ο Γκιουλ

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την ελληνική κίνηση. "Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών", τόνισε ο κ. Γκιουλ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή. "Δε λέω ότι θα υπογράψουμε αμέσως μια τέτοια συμφωνία, όμως υπάρχει πρόθεση", υπογράμμισε ο Γκιουλ και εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές δαπάνες της κάθε χώρας να διατίθενται για την ευημερία των λαών.

    Ο κ. Γκιουλ αφού υπενθύμισε ότι η χώρα του ήδη έχει προχωρήσει σε περικοπές των εξοπλισμών πρόσθεσε ότι η πρόοδος στην πορεία προς την ΕΕ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για την πλήρη ένταξή της και η οριστική ένταξή της, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την Ελλάδα στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου ο κ. Γκιουλ είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συμφωνία που πρόκειται άμεσα να υπογραφεί.

    Υπογραμμίζοντας την θετική τροπή που έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Γκιουλ είπε χαρακτηριστικά ότι "νομίζω ότι η δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα χαθεί ακόμα και αν το κόμμα της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πράσινο φως" για μειώσεις εξοπλισμών

    [06] Διάφορα

    Ρεκόρ αυτοκτονιών στην Κίνα

    (20/1/2004 5:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: El Pais, ΑΠΕ

    Στην Κίνα 280.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος αφαιρεί τη ζωή του κάθε δύο λεπτά. Από αυτούς, οι 150.000 είναι γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 56% των γυναικών που αυτοκτονούν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο είναι Κινέζες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά του Yπουργείου Υγείας της Κίνας, η χώρα αυτή είναι μια από τις λίγες στον κόσμο όπου οι αυτοκτονίες των γυναικών είναι περισσότερες από εκείνες των ανδρών. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αιτία θανάτου στη χώρα αυτή και για την πρώτη ανάμεσα στους νέους 15 ως 34 ετών που ζουν στην επαρχία.

    Η αυτοκτονία θεωρείται μια "σιωπηρή διαμαρτυρία"

    Το περιστατικό που ακολουθεί τα λέει όλα.

    Η 18χρονη Λιου είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πριν από πέντε μήνες επειδή οι προϊστάμενοί της αποφάσισαν να παρατείνουν για έξι ακόμη μήνες τη μαθητεία της σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης, κατηγορώντας την ότι δεν εργάζεται με ανεξάρτητο τρόπο και κουβεντιάζει συνεχώς με τις συναδέλφους της.

    Την παραμονή του θανάτου της, η προϊσταμένη της την επέκρινε και πάλι, και αυτή τη φορά επενέβη η αδελφή της για να την υπερασπιστεί.

    "Ναι, μιλάω άσχημα στην αδελφή σου και δεν θα αλλάξω τη στάση μου ακόμη κι αν ξαναπροσπαθήσει να αυτοκτονήσει", απάντησε η προϊσταμένη.

    Την επομένη μέρα, η Λιου ήταν νεκρή .

    Ακόμα και σήμερα η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε δώσει σημασία σε αυτό το πρόβλημα και μόλις πρόσφατα άρχισε να ασχολείται με τα αίτια που οδηγούν δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας (από τους οποίους το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες). Ένας από τους λόγους είναι ότι η αυτοκτονία ήταν πάντα βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και στις αξίες της χώρας. Δεν υπάρχει κάποιο κοινωνικό ή θρησκευτικό ταμπού που να την απαγορεύει. Στον ανατολικό πολιτισμό, η αυτοκτονία θεωρείται μια "σιωπηρή διαμαρτυρία", ενώ αυτό που απαγορεύεται είναι η εξωτερίκευση των αισθημάτων. Το μέγεθος του προβλήματος, που θεωρείται πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα, οδήγησε τις αρχές να εκπονήσουν ένα Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών, που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Tάσεις αυτοκτονίας

    Από το 1978, η Κίνα γνωρίζει μια ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη που έχει προκαλέσει ριζικές αλλαγές στη ζωή του πληθυσμού.

    Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύεται: από μεγάλα κύματα μετανάστευσης από την επαρχία προς την πόλη, από την εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού, από το κλείσιμο εκατοντάδων κρατικών επιχειρήσεων, από αύξηση της ανεργίας, από την κατάργηση πολλών κοινωνικών επιδοτήσεων καθώς και της ισόβιας εργασίας, από τη φιλελευθεροποίηση των περισσοτέρων οικονομικών τομέων και από την επέκταση του καταναλωτισμού.

    Από όλους αυτούς τους παράγοντες, μεγαλύτερο ρόλο στις αυτοκτονίες των γυναικών, κυρίως στην επαρχία, έχει παίξει η πολιτική του ενός παιδιού. Ενώ, η γυναίκα της πόλης έχει αποδεχθεί αυτόν τον περιορισμό προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή της και να αυξηθούν τα έσοδά της, στην επαρχία τα παιδιά (και συγκεκριμένα οι γιοι) συμβάλλουν στην οικογενειακή οικονομία και αποτελούν το θεμέλιο της οικογένειας. Στην επαρχία, τα ζευγάρια μπορούν να ζητήσουν άδεια για ένα δεύτερο παιδί όταν το πρώτο είναι κορίτσι και οι τοπικοί αξιωματούχοι αποφασίζουν ανάλογα με τις περιφερειακές ποσοστώσεις.

    Οι αμβλώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αυτοκτονίες. Έχει αποδειχθεί ότι ύστερα από μια άμβλωση, η γυναίκα παρουσιάζει τάσεις αυτοκτονίας εξαιτίας του πόνου από την απώλεια και της κατάθλιψης.

    Στο επαρχιακό περιβάλλον της Κίνας οι γάμοι εξακολουθούν να κανονίζονται από τις οικογένειες και η γυναίκα πρέπει να υπακούει πρώτα στον πατέρα της κι έπειτα στον σύζυγό της και στην πεθερά της.

    Σύμφωνα με ορισμένες στατιστικές, το 40% των παντρεμένων γυναικών υφίστανται κάποια μορφή βίας από τους συζύγους τους. Αν προστεθούν σε αυτά το μικρό ποσοστό των εγγραμμάτων γυναικών, η έλλειψη ευκαιριών και η απουσία αυτοεκτίμησης, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί οι αυτοκτονίες είναι τόσο πολλές στην κινεζική επαρχία.

    Η προτίμηση για τους γιους έχει ανατρέψει τη δημογραφική ισορροπία: σε κάθε 100 γυναίκες της τελευταίας γενιάς αντιστοιχούν 120 άνδρες. Αυτό έχει οδηγήσει στο εμπόριο γυναικών από οργανωμένες συμμορίες. Οι μοναχικοί αγρότες πληρώνουν από 250 ως 500 ευρώ για μια νεαρή κοπέλα και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πωλούνται στην Κίνα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες. Ορισμένες απ αυτές καταφέρνουν να δραπετεύσουν, αλλά συνήθως ντρέπονται να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Υπάρχει ακόμη ένας παράγων, όχι λιγότερο ανησυχητικός.

    Εδώ και μια δεκαετία χαρακτηρίζουν στην Κίνα τον μοναδικό γιο "ωρολογιακή βόμβα".

    Κι αυτό, επειδή τα παιδιά αυτά υφίστανται τεράστιες πιέσεις από τους γονείς τους και τους παππούδες τους για να πετύχουν στις σπουδές τους.

    Τα αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να αντέξουν μια αποτυχία ή μια ερωτική απογοήτευση, πράγμα που τους οδηγεί συχνά στην απόπειρα αυτοκτονίας.

    [07] Εσωτερικά

    Την Κύπρο επισκέπτεται ο Κ. Καραμανλής

    (20/1/2004 6:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την Κύπρο επισκέπτεται από το πρωί στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μια νέα δυναμική στην υπόθεση του Κυπριακού τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζοντας όμως, ότι παραμένει ακόμη ζητούμενο η επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ταυτόχρονα κατηγόρησε την Άγκυρα για κωλυσιεργία και της καταλόγισε ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για λύση πριν από την 1η Μαΐου που εντάσσεται και τυπικά η Κύπρος στην ΕΕ, εκφράζοντας την ευχή οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας, να υποδηλώνουν ουσιαστική αλλαγή της στρατηγικής της στο Κυπριακό ζήτημα.

    Λύση του Κυπριακού "εδώ και τώρα"

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως σ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουν όλοι να εργάζονται.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοψηφίσματα που προνοούνται στο σχέδιο Ανάν και αν θα πρέπει να γίνουν αφού υπάρξει προηγουμένως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε πως η στήριξή του στους χειρισμούς της εκάστοτε κυπριακής κυβέρνησης είναι δεδομένη και υπογράμμισε πως η στάση του είναι ενισχυτική στην κατεύθυνση να εξευρεθεί λύση με βάση τις αρχές που έχει περιγράψει. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως αυτή η στάση δεν επηρεάζεται από άλλα θέματα.

    Ο κ. Χριστόφιας, από την πλευρά του τόνισε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα και σημείωσε ότι με τον κ. Καραμανλή συμφώνησαν για λύση του Κυπριακού "εδώ και τώρα", με βάση διαπραγματεύσεων το σχέδιο Ανάν.

    Στο μεταξύ από την Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Γκιούλ επανέλαβε την πολιτική θέληση της χώρας του να αρχίσει συνομιλίες για το Κυπριακό βάσει του σχεδίου Αναν, με στόχο τη λύση του προβλήματος πριν την 1η Μαΐου. "Κάνουμε προσπάθειες να βρεθεί η λύση, ελπίζω ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια κατανόηση" δήλωσε.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι την Παρασκευή συγκαλείται στην Άγκυρα, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελικές προτάσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό, ενώ καθοριστική για το θέμα κρίνεται η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με το Τζόρτζ Μπους στις 28 του μηνός.

    Ο κ. Καραμανλής το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρώην πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, ενώ θα μιλήσει το βράδυ σε συγκέντρωση Ελληνοποντίων σε δείπνο που διοργανώνει το ΔΗΣΥ. Αύριο θα συνεχίσει τις επαφές του με αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων και θα επισκεφθεί τη Δερύνεια.

    Την Τρίτη συστάθηκε επιτροπή η οποία θα υποβάλει την εισήγησή της προς τον Κώστα Καραμανλή, για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Η επιτροπή αποτελείται από τους: Τζαννή Τζαννετάκη, πρόεδρο της επιτροπής εκλογών, Δημήτρη Σιούφα, γ.γ. Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Δόλογλου, γραμματέα Οργανωτικού και Άγγελο Μπρατάκο, γραμματέα Αυτοδιοίκησης.

    [08] Πολιτισμός

    Δωρεά έργων του Φράνσις Μπέικον

    (20/1/2004 5:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 1.000 κομμάτια από έργα του Φράνσις Μπέικον (1909-1992), δώρισε στην Τέιτ Γκάλερι, ένας παλιός φίλος και γείτονας του βρετανού ζωγράφου, ανακοίνωσε το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Λονδίνου. Η δωρεά, αποτελούμενη από σχέδια πάνω σε αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες του ζωγράφου με φίλους του και σκίτσα, είναι μέχρι σήμερα μια από τις πλέον γενναιόδωρες που έλαβε η Τέιτ Μόντερν, το παράρτημα της Τέιτ Γκάλερι που είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Τα περισσότερα από τα κομμάτια δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Ο Καναδός Μπάρι Τζούλ, 49 ετών, έγινε φίλος του ζωγράφου το 1978, αφότου επισκεύασε την κεραία της τηλεόρασής του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης, που βρίσκεται στη νότια όχθη του Τάμεση.

    Η αυθεντικότητα της συλλογής

    Η αξία των σημαντικών έργων της συλλογής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 7,22 εκατομμύρια ευρώ).

    Η Τέιτ Μόντερν χρειάζεται τρία χρόνια για να εξετάσει τη συλλογή πριν την εκθέσει, ελπίζοντας να κατανοήσει καλύτερα τα έργα του ζωγράφου που πέθανε σε ηλικία 83 ετών.

    ''Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε την αυθεντικότητα όλης αυτής της συλλογής ότι δηλαδή ανήκει στον Φράνσις Μπέικον, ωστόσο προέρχεται από το εργαστήρι του και έχει σαφώς σχέση με το έργο του'', εξήγησε η εκπρόσωπος του μουσείου.

    Ο Μπέικον που καταγόταν από το Δουβλίνο, ήταν αυτοδίδακτος. Πιθανότατα ξεκίνησε τη ζωγραφική γύρω στο 1930, στο Λονδίνο, αφότου είδε μια έκθεση του Πικάσο. Αφού κατέστρεψε τα περισσότερα από τα πρώτα έργα του, έγινε γνωστός το 1944 με το έργο ''Τρεις μελέτες για μια σταύρωση''.

    Ο δωρητής κράτησε μερικά κομμάτια τα οποία θα κληροδοτήσει αργότερα στην Τέιτ Μόντερν.

    [09] Υγεία

    Νέα έρευνα Βιταμίνες C και Ε κατά Αλτσχάιμερ

    (20/1/2004 5:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Reuters

    Η από κοινού λήψη βιταμινών C και Ε σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην πρόληψη από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες από την ιατρική σχολή Johns Hopkins Bloomberg, οι οποίοι μελέτησαν τις περιπτώσεις 4740 ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους που ξεκίνησε το 1995 είναι εντυπωσιακά καθώς φαίνεται ότι οι δυο βιταμίνες μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη εκδήλωση της νόσου. Παρόλα αυτά, επειδή η μελέτη έχει περισσότερο στατιστικό χαρακτήρα, θα πρέπει η ευεργετική δράση των δυο βιταμινών να επιβεβαιωθεί και μέσα από κλινικές μελέτες.

    Η έρευνα

    Κατά την πρώτη φάση της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα στα οποία χορηγήθηκαν μαζί συμπληρώματα βιταμινών Ε και C είχαν σε ποσοστό 78% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια αργότερα.

    Ωστόσο, αξίζει να τονισθεί ότι προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει οι δυο βιταμίνες να χορηγούνται ταυτόχρονα ως συμπληρώματα και όχι να λαμβάνονται μέσα από πολυβιταμίνες όπου η δόση των δυο βιταμινών είναι σημαντικά μειωμένη.

    Ευεργετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να έχει και η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Ε μαζί με πολυβιταμίνες, ωστόσο η ευνοϊκή δράση της "θεραπείας" δεν είναι η μέγιστη δυνατή.

    [10] Τεχνολογία

    Αναβαθμισμένα αντιβιοτικά Ο ιός "σκυλάκι"

    (20/1/2004 5:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    [11] Εσωτερικά

    Υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη Στην αντεπίθεση ο Γιώργος Παπανδρέου

    (20/1/2004 5:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: AΠΕ, ΝΕΤ

    Στο Λαύριο, την πόλη που έχει δοκιμαστεί από την ανεργία όσο λίγες, εξήγγειλε τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στην ομιλία του, έξω από το δημαρχείο της πόλη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συνεχίζει το έργο του Κώστα Σημίτη και του Ανδρέα Παπανδρέου και προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μία ενδεχόμενη άνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία. Ο υπουργός χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Γκιούλ στην πρότασή του για ισόρροπη μείωση των αμυντικών δαπανών Ελλάδας-Τουρκίας. Την ίδια ώρα, κινητικότητα για τα ψηφοδέλτια επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναμένεται να κλείσουν οι κενές θέσεις της επαρχίας, ενώ σήμερα συνεδριάζει και το Εκτελεστικό Γραφείο, με θέμα την προετοιμασία του συνεδρίου της 6ης Φεβρουαρίου. Αύριο, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται να συναντηθεί με τους πρώην γραμματείς του κόμματος Ακη Τσοχατζόπουλο, Κώστα Σκανδαλίδη και Κώστα Λαλιώτη.

    Για τις αλλαγές είμαστε υπερήφανοι

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη του στο Λαύριο, σήμερα, τόνισε πως η επίσκεψη του αυτή είναι συμβολική, γιατί το Λαύριο από πόλη της ανεργίας και των μεταναστών έχει γίνει πρότυπο εργατικής πόλης. Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ''το Λαύριο ήταν η πόλη της ανεργίας, της μαύρης σημαίας και του συσσιτίου'' της τριετίας 1990-1993, αποδίδοντάς το στην πολιτική του ''ώριμου φρούτου, της μοιρολατρίας, της μιζέριας και της απελπισίας''- πολιτική που, όπως υπογράμμισε, πρεσβεύει και σήμερα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    ''Αν αφήσουμε τη λογική του ''ώριμου φρούτου", η παγκοσμιοποίηση θα φέρει ανεργία, απολύσεις, αδιέξοδα, περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όχι στη λογική του ώριμου φρούτου, ναι στην λογική της ανανέωσης και τη νέα εποχή'', τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε το όραμα του ΠΑΣΟΚ του 1981 για "αλλαγή ενός κράτους αδιάφορου και εχθρικού προς τον πολίτη'' καθώς και τους στόχους του 1996 για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, την ανάδειξη της χώρας σε κέντρο ειρήνης στα Βαλκάνια, σε κράτος ευημερίας και ανάληψης μεγάλων διεθνών υποχρεώσεων, όπως η διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων. ''Γι' αυτές τις αλλαγές είμαστε, όχι μόνο συνυπεύθυνοι αλλά και υπερήφανοι'', υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στα περί συνυπευθυνότητάς του στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    ''Ρωτάνε: Πού ήταν ο Γιώργος όταν ο Ανδρέας έβαζε το στίγμα του για τη νέα Ελλάδα, όταν ο Σημίτης έβαζε το στίγμα του για την ισχυρή Ελλάδα. Ήμουν εδώ, είμαι εδώ και θα είμαι εδώ'', υπογράμμισε χειροκροτούμενος από ένα ενθουσιώδες κοινό του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Προτάσεις για την απασχόληση

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε και πάλι μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη, με χτύπημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς όπου κι αν υπάρχουν.

    Ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε μία νέα πρόταση επέκτασης των κινήτρων για απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας, καταθέτοντας για διάλογο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την ιδέα:

    - όλοι οι νέοι απόφοιτοι λυκείου ή ΤΕΕ έως 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται για 4 χρόνια με πλήρη μισθό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που θα τους απορροφούν- είτε οι ίδιοι- να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές,

    - για τους αποφοίτους των ΑΕΙ και ΤΕΙ, το όριο ηλικίας για την εν λόγω πρόσληψη, να αυξηθεί στα 29 έτη.

    ''Η εφαρμογή του 35ωρου χρειάζεται προσοχή. Εφαρμόστηκε σε χώρες όπως η Γαλλία, με μεγάλες βιομηχανίες αλλά στην Ελλάδα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα με τη μείωση του χρόνου εργασίας'', ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας, σε ερώτηση εργαζομένων στην εταιρεία ''Ολύμπικ Μαρίν''. ''Εμείς έχουμε ανάγκη να μείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις μας. Το 35ωρο πρέπει να γίνει αντικείμενο διαλόγου ώστε η όποια μείωση του χρόνου εργασίας, να μην οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας'', συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Το όραμα μίας σύγχρονης Παιδείας γίνεται πραγματικότητα!

    Κατά την επίσκεψή του στο Λαύριο, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσης το Γ' Δημοτικό σχολείο, ένα πρότυπο ολοήμερο σχολείο (σσ στην Ελλάδα λειτουργούν 28 αντίστοιχα), το οποίο είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας. Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τους διδάσκοντες και με τα παιδιά, τα οποία παρακολουθούσαν μαθήματα θεατρικής αγωγής και πληροφορικής και, με δεδομένο ότι στο σχολείο παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής, ακόμα και ενήλικες του Λαυρίου, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το Γ' Δημοτικό, ''Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης της ίδιας της κοινωνίας''.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, οι οποίοι εγκαινίασαν και ένα νέο σύνθημα: ''Αλλαγή-με το γιο του ιδρυτή''.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πάρκο της πόλης, ενώ κατά την λήξη της επίσκεψής του δέχθηκε τις εντονότατες διαμαρτυρίες μητέρας με γιο με ειδικές ανάγκες, η οποία διαμαρτυρήθηκε για το επίπεδο των κοινωνικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι επόμενες κινήσεις του Γ. Παπανδρέου

    Στη Ροδόπη ο Γιώργος Παπανδρέου

    Θερμή υποδοχή για τον Γ.Παπανδρέου στη Θράκη

    Σχετικά Links:

    H ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο Λαύριο

    [12] Αθλητισμός

    1.2 εκ. ευρώ για 3 χρόνια, η προσφορά "Όχι" λέει ο Νικοπολίδης στον ΠΑΟ

    (20/1/2004 6:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Δεν φαίνεται να τα βρίσκουν Νικοπολίδης και "ΠΑΕ Παναθηναϊκός", καθώς δεν επήλθε συμφωνία για το μέλλον του τερματοφύλακα στην ομάδα αφού υπάρχουν οικονομικές διάφορες. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, αναφέρει αναλυτικά την πρόταση που κατέθεσαν ο Αργύρης Μήτσου και ο Βέλιμιρ Ζάετς στον Αντώνη Νικοπολίδη, κατά τη συνάντηση τους, για την ανανέωση της συνεργασίας τους. Οι «πράσινοι» γνωστοποιούν ότι προσέφεραν στον διεθνή τερματοφύλακα τριετές συμβόλαιο αντί 1.2 εκ. ευρώ συνολικά. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα στον παίκτη μετά τον Ιούνιο του 2004, όταν θα τεθεί σε ισχύ το νέο συμβόλαιο, να αποχωρήσει χωρίς ανταλλάγματα, προκειμένου να ενταχθεί σε ομάδα του εξωτερικού.

    Αλλες οι απόψεις του Αντώνη

    Την διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές επιβεβαίωσε και ο μάνατζερ του Νικοπολίδη, Νίκος Λυράκης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό SUPERSPORT FM.

    "Δεν ικανοποίησε τον Αντώνη η πρόταση του Παναθηναϊκού. Δεν υπήρξε σύγκληση απόψεων και αφήσαμε το θέμα για να το εξετάσουμε στο μέλλον, κατά την άποψή μου περίπου σε ένα δίμηνο. Πλέον θα κάτσουμε να δούμε αν θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι πιθανότητες για να μείνει είναι μοιρασμένες. Το θέμα είναι αν οι δύο πλευρές θεωρούν τη διαφορά τους διαφορά προσέγγισης ή διαφορά χωρισμού".

    [13] Αθλητισμός

    Τα βήματα του ακολούθησαν και οι σύμβουλοί του Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Ίντερ

    (20/1/2004 6:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    O "ισχυρός άντρας" της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την παραίτηση του από τα καθήκοντα του προέδρου, σύμφωνα με τον επίσημο δικτυακό τόπο της ομάδας. Τον ίδιο δρόμο βέβαια ακολούθησαν και οι σύμβουλοι του Μάρκο Τρονκέτι Πρόβερα, Πάολο Τζιουλίνι, Αντζέλο Μάριο Μοράτι, και Αντζέλο Μοράτι, οι οποίοι παραιτήθηκαν από το σώμα των διευθυντών. Ο Μοράτι πριν εγκαταλείψει τον προεδρικό "θώκο" έχρισε αντικαταστάτη του τον αντιπρόεδρο της ομάδας, Τζιαντσίντο Φακέτι. Ο Μάσιμο Μοράτι είχε αναλάβει την Ιντερ στις 19 Φεβρουαρίου του 1995, όταν και είχε αγοράσει όλο το "πακέτο" των μετοχών του Ιταλικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Την Κυριακή, η Ίντερ αντίκρισε τη δεύτερη διαδοχική ήττα, αυτήν τη φορά από την Έμπολι και έμεινε 11 βαθμούς πίσω από την Ρόμα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες από τους φιλάθλους της ομάδας. Η Ίντερ, έχει να στεφθεί πρωταθλήτρια από το 1989.

    [14] Πολιτισμός

    Γνωστά κολέγια του Λονδίνου Πτυχίο τουρκικών και νεοελληνικών σπουδών

    (20/1/2004 6:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Δύο γνωστά κολέγια του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το "Κινγκς Κόλλετζ" και η "Σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών", ανακοίνωσαν ότι καθιερώνουν πτυχίο τουρκικών και νεοελληνικών σπουδών, το πρώτο τέτοιο πτυχίο που καθιερώνεται σε Πανεπιστήμιο στον κόσμο. Η φοίτηση θα είναι τετραετής, ένα χρόνο περισσότερο από κάθε άλλο πρώτο πτυχίο και στον επί πλέον χρόνο οι σπουδαστές θα πρέπει να ζήσουν μελετώντας σε μια από τις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία. Στο τμήμα τουρκικών και νεοελληνικών σπουδών θα διδάσκονται και οι δύο γλώσσες, η τουρκική και η ελληνική.

    Διαβάστηκαν αποσπάσματα από έργα Ελλήνων λογοτεχνών

    Η ανακοίνωση για το νέο αυτό πανεπιστημιακό πτυχίο έγινε σε ειδική εκδήλωση, στη "Σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών" και συνοδεύτηκε με την προβολή της ελληνικής και της τουρκικής μουσικής και ποίησης. Διαβάστηκαν αποσπάσματα από έργα των Ελλήνων λογοτεχνών Ελύτη, Σεφέρη, Αναγνωστάκη, Καζαντζάκη.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο Αναστάσιος Σκοπελίτης, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Λονδίνο, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και σπουδαστές.

    Ο Βρετανός καθηγητής Ρόντερικ Μπίτον, της έδρας "Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών" στο "Κινγκς Κόλλετζ", με σημαντική συμβολή στην καθιέρωση του νέου πτυχίου, δήλωσε ότι "δεν πρόκειται για προσπάθεια των πανεπιστημιακών να αναμιχθούν στα πολιτικά πράγματα και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν τις ιστορικές πραγματικότητες".

    [15] Εσωτερικά

    Προτελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές Συνεδρίαση Διυπουργικής για Ολυμπιακούς Αγώνες

    (20/1/2004 6:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή με αντικείμενο τους Ολυμπιακούς Αγώνες εν όψει και της άφιξης του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Όσβαλντ. Την αισιοδοξία τους για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας εξέφρασαν στελέχη της κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η προεκλογική περίοδος δεν πρόκειται να επηρεάσει το ολυμπιακό εγχείρημα. "Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν καθόλου, την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων" δήλωσε ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης.

    Συζήτησαν ενέργεια και πληρωμές

    Συνέχιση του έργου με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς ζήτησε η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    "Ζητάμε από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους με τους ίδιους καλούς ρυθμούς και με καλύτερους ρυθμούς, αν γίνεται, για τους Αγώνες" είπε χαρακτηριστικά.

    Κατά τη συνεδρίαση, που είχε διάρκεια δυο ώρες, επί τάπητος βρέθηκε η ενεργειακή επάρκεια την περίοδο των Αγώνων και το θέμα της δημιουργίας του υποσταθμού της ΔΕΗ στον Κορυδαλλό.

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τον πρωθυπουργό.

    Την ίδια μέρα, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης.

    [16] Αθλητισμός

    Σημαντικό βήμα η σύλληψη της 17Ν Θετικά σχόλια για την ασφάλεια του 2004

    (20/1/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με θετικό τρόπο στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων αναφέρεται μετά την εφημερίδα Washington Post και η δεύτερη εφημερίδα της αμερικανικής πρωτεύουσας, οι Washington Times. Η Ελλάδα φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση στο θέμα της ολυμπιακής ασφάλειας, γράφει η εφημερίδα. Μετά τις παλαιότερες διεθνείς επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά την αποφασιστικότητα εξασφάλισης ενός απόλυτα ασφαλούς περιβάλλοντος για τους αγώνες, οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα, αφού μικρή προσέλευση στους αγώνες θα πλήξει την ελληνική οικονομία και το γόητρο της Ελλάδας και ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της. Έστω και καθυστερημένα, τον περασμένο μήνα η Ελλάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα με την σύλληψη και καταδίκη των μελών της μαρξιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, που για δεκαετίες δρούσε ανενόχλητη, έχοντας στο ενεργητικό της 23 δολοφονίες με στόχους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Το ΝΑΤΟ θα παράσχει εναέρια προστασία

    Το γεγονός ότι για την ολυμπιακή ασφάλεια η Ελλάδα έχει ενεργώς αναζητήσει διεθνή συνδρομή, το ΝΑΤΟ θα παράσχει εναέρια προστασία κατά την διάρκεια των αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό θα προστατευθεί με διπλή περίφραξη, κάμερες και σαρωτές ακτίνων Χ, ενώ και οι ΗΠΑ, μετά από τη διαμεσολάβηση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ την οποία ζήτησε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση απειλής "βρώμικης βόμβας", θα συμβάλουν με συστήματα ανίχνευσης ραδιενέργειας, αξίας 500.000 δολαρίων που θα αναπτυχθούν σε ολυμπιακούς χώρους και στην ελληνική μεθόριο.

    Επίσης, η Washington Times τονίζει ότι με δεδομένο το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν αποτελέσει τρομοκρατικό στόχο στο παρελθόν (Μόναχο 1972) και υπάρχει διεθνής ανησυχία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Κωνσταντινούπολη, η συμβουλευτική ομάδα ολυμπιακής ασφάλειας θα πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια, όπου χρειαστεί.

    Σχετικά Links:

    http://www.washingtonpost.com/

    http://www.washingtontimes.com/

    http://www.nato.int/

    http://www.ydt.gr/

    [17] Εσωτερικά

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβερνητικής πολιτικής Επίθεση Κωσταντόπουλου στην κυβέρνηση

    (20/1/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και για το μείζον ζήτημα της ανεργίας, χρέωσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας συνταξιουχικών τραπεζικών οργανώσεων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και για λαϊκισμό, κάνοντας λόγο για απόκρυψη της αλήθειας και εμπόριο εξαγγελιών. Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίστηκε, η κυβέρνηση μεγάλωσε την κοινωνική δυσφορία και αδικία, κάνοντας, πιο πολλά τα προβλήματα των πολιτών.

    Κατηγόρησε και το Γιώργο Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, αναφέρθηκε και στον Γιώργο Παπανδρέου, καταλογίζοντάς του, ότι βγάζει σε προεκλογική δημοπρασία τη νεολαία και τα προβλήματά της, ενώ τον κάλεσε απαντήσει γιατί μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης από το Πασόκ, η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων.

    Μάλιστα, αναρωτήθηκε: «Τι έχει να πει η ηγεσία Σημίτη - Παπανδρέου για το ότι κονδύλια κοινοτικών ταμείων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων κατασπαταλήθηκαν και γιατί το κατώτερο ημερομίσθιο στην Ελλάδα και η μικρότερη σύνταξη είναι κάτω από το 50% του μέσου όρου της ΕΕ;»

    Επίσης, ανέφερε πως ο Υπουργός Εξωτερικών, προσπαθεί μόνο με λόγια να διαχωρίσει τη θέση του από την κυβερνητική πολιτική, χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα. Τέλος, δήλωσε, πως στους τομείς της εργασίας, της απασχόλησης, της ασφάλισης και των εισοδημάτων, η κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ των Σημίτη - Παπανδρέου έγινε δοκιμαστήριο νεοφιλελεύθερων εφαρμογών , άδικων, ανάλγητων και αυταρχικών.

    [18] Εσωτερικά

    Μετά την παραίτηση Καραχάλιου Κόντρα για τα Ελληνικά Πετρέλαια

    (20/1/2004 7:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Γενικόλογη και καταστροφολογική χαρακτήρισε ο υπουργός Aνάπτυξης κ. Aκης Tσοχατζόπουλος την τοποθέτηση και τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση στα Eλληνικά Πετρέλαια, με αφορμή την παραίτηση που υπέβαλε την Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Aθανάσιος Kαραχάλιος. O συντονιστής Παραγωγής και Eμπορίου της NΔ κ. Γ. Σαλαγκούδης αναφέρθηκε στην απομάκρυνση του κ. Kαραχάλιου και έκανε λόγο για σπατάλες. Ο κ. Καραχάλιος στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται λόγους υγείας και τονίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα ανάπτυξης του Ομίλου. O πρόεδρος της EΛΠE κ. Γιώργος Mωραΐτης, που ανέλαβε από χθες και τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, ανέφερε ότι η τελευταία διετία ήταν η καλύτερη περίοδος για την Ελληνικά Πετρέλαια, με καθοριστική συμβολή του κ. Kαραχάλιου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 2004 - 17:55:30 UTC