Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε μειονοτικά χωριά και στα πομακοχώρια Στη Ροδόπη ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Ανακοινώθηκε από το ΔΣ του ΜΤΣ Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της Γενικής
  • [03] Ερευνα για τις ανθρώπινες σχέσεις Αποκαλυπτική "σεξουαλική
  • [04] Θα λείπει από τη νέα συνεδρίση ο Γ. Παπανδρέου Εκκρεμές το θέμα των
  • [05] "Ουδέν κακόν αμιγές καλού" Αηδιάστε! Σας κάνει καλό!
  • [06] Επιδρομή στη Γάζα
  • [07] Απόρριψη του αιτήματος Όχι στην επανάληψη της δίκης για τη δολοφονία
  • [08] Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ "Παραβίαση του κανόνα της πολυφωνίας"
  • [09] Tον Ρόμπιν Πέρσι της Φέγενορντ θέλει η Αρσεναλ
  • [10] Άνεμοι έως και 11 μποφόρ "Αγριεύει" ο καιρός
  • [11] Τον Μάρτιο η δίκη Αποζημιώσεις 2 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η
  • [12] Διαμάχη για την ανεργία

    [01] Εσωτερικά

    Σε μειονοτικά χωριά και στα πομακοχώρια Στη Ροδόπη ο Γιώργος Παπανδρέου

    (18/1/2004 3:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Κάνουμε ένα νέο κόμμα με σκοπό την δημιουργίας μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης". (Γιώργος Παπανδρέου)

    Κριτική στη λειτουργία του κόμματος άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου κάνοντας λόγο για κλειστή κάστα, επισημαίνοντας ότι, στη νέα εποχή δεν μας ταιριάζουν οι πλαστικές σημαίες αλλά οι νέες ιδέες. Μιλώντας στην Ξάνθη, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των νομαρχιακών επιτροπών ΠΑΣΟΚ των νομών της Θράκης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στην κριτική αν οι εσωκομματικές εξελίξεις αποτελούν συνέχεια ή αλλαγή του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: "Έχουμε φτερά, με γερά πόδια, που στηρίζονται στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη". Νωρίτερα στη Φιλύρα είχε απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ υποσχέθηκε ισονομία και ισοπολιτεία και για τον τελευταίο μουσουλμάνο πολίτη.

    Αισιόδοξος για την ελληνοτουρκική προσέγγιση

    "Έχουμε μεγάλη δυσαρέσκεια, αλλά λόγω σεβασμού στο πρόσωπό σας θα ψηφίσουμε και πάλι ΠΑΣΟΚ". (Χιασί Χασάν Χακί, δήμαρχος Φιλύρας)

    "Κάνουμε ένα νέο κόμμα με σκοπό την δημιουργίας μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης", δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στους κατοίκους της Φιλύρας και δεσμεύτηκε ότι, θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα και αναφερόμενος στα προβλήματα της μειονότητας επεσήμανε ότι, στην νέα εποχή θα υπάρξει ισονομία και ισοπολιτεία και για τον τελευταίο μουσουλμάνο πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός το πρωί από τους μουσουλμάνους κατοίκους της Φιλύρας στο νομό Ροδόπης, δεύτερη μέρα της περιοδείας του στη Θράκη, με θερμές εκδηλώσεις, τοπικούς χορούς και μουσικά όργανα.

    Καλωσορίζοντας τον "αυριανό", όπως είπε, "πρωθυπουργό της χώρας", ο δήμαρχος Χιασί Χασάν Χακί, ανέφερε ότι ο Δήμος αποτελείται από 8.500 κατοίκους, "Έλληνες πολίτες, με μουσουλμανικό θρήσκευμα και τουρκική καταγωγή".

    Εξέφρασε το παράπονο των κατοίκων για την έλλειψη γυμνασίου και λυκείου, ΚΑΠΗ, γυμναστηρίου, "και πολλών άλλων", όπως επίσης και για την πτώση στις τιμές του καπνού. "Έχουμε μεγάλη δυσαρέσκεια", είπε ο κ. Χακί, "αλλά λόγω σεβασμού στο πρόσωπό σας θα ψηφίσουμε και πάλι ΠΑΣΟΚ", ανέφερε στον κ. Παπανδρέου.

    Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία ότι, θα κριθεί το Κυπριακό, γιατί έχει μπει σε μία σωστή ρότα και θα επιτευχθεί η περαιτέρω προσέγγιση Ελλάδος - Τουρκίας καθώς "αναμένεται να δούμε φως στο θέμα της υφαλοκρηπίδας". Το απόγευμα επισκέφθηκε Πομακοχώρια του νομού.

    [02] Οικονομία

    Ανακοινώθηκε από το ΔΣ του ΜΤΣ Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της Γενικής Τράπεζας

    (20/1/2004 7:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση πώλησης στη Societe Generale έξι εκατομμυρίων μετοχών της Γενικής Τράπεζας (23% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου), ιδιοκτησίας του ΜΤΣ, αντί τιμήματος έξι ευρώ ανά μετοχή. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Τράπεζα Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την πρόοδο της διαδικασίας αυξήσεως του κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας. Ταυτόχρονα, υπεγράφη σύμβαση μετόχων με τη Societe Generale, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 89.142.858 ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, επίσης στην τιμή των έξι ευρώ ανά μετοχή και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων. Το ΜΤΣ θα προκαλέσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της παραπάνω αύξησης και τη σχετική τροποποίηση του καταστατικού της Γενικής Τράπεζας.

    Η σύμβαση προβλέπει τη διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας

    Βάσει της σύμβασης, το ΜΤΣ παραμένει μέτοχος της Γενικής Τράπεζας με 4.354.632 μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση, ενώ διατηρεί τρεις θέσεις στο ΔΣ της Γενικής. Στις συμβάσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της Γενικής και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Δεδομένου ότι, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Societe Generale θα κατέχει ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, θα προβεί σε δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Γενικής Τράπεζας για την εξαγορά των μετοχών τους. Το ΜΤΣ δε θα προσφέρει τις μετοχές του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Societe Generale η Γενική

    Σχετικά Links:

    http://www.societegenerale.fr/

    http://www.geniki.gr/index.asp

    [03] Διάφορα

    Ερευνα για τις ανθρώπινες σχέσεις Αποκαλυπτική "σεξουαλική χαρτογράφηση"

    (20/1/2004 7:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος μπορεί να είναι ο μέσος όρος ζωής μίας σχέσης, ενός γάμου, αλλά και της εργένικης ζωής; Ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, δίνουν Αμερικανοί κοινωνιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι οποίοι πέρασαν από το μικροσκόπιο τη σεξουαλική ζωή των κατοίκων της πόλης.

    "Sex in the city"

    Σε μία ιδιότυπη σεξουαλική χαρτογράφηση των κοινωνικών και σεξουαλικών συμπεριφορών των κατοίκων της πόλης του Σικάγο, προχώρησαν Αμερικανοί κοινωνιολόγοι.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησαν, οι κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης περνούν κατά μέσο όρο 19 χρόνια από τη ζωή τους, εκτός γάμου , ως εργένηδες, χωρίς σταθερό ερωτικό σύντροφο ή ψάχνοντας για το ιδανικό έτερον ήμισυ.

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι κατά μέσο όρο περνούν τέσσερα χρόνια της ζωής τους συζώντας με τους αγαπημένους τους, ενώ όσοι τελικά επιλέξουν τα δεσμά του γάμου, το πράττουν για δεκαοκτώ χρόνια .

    Οι γυναίκες ζηλεύουν.....οι άνδρες απατούν

    Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι σκηνές ζηλοτυπίας αλλά και τα βίαια περιστατικά, είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο σε αυτούς που συζούν από ότι στους παντρεμένους.

    Διαπίστωσαν επίσης ότι η ζήλια είναι μάλλον γένους θηλυκού αφού εκδηλώνεται περισσότερο από τις γυναίκες (ποσοστό 31%). Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 23%.

    Οι άνδρες πάλι, φαίνεται ότι είναι οι περισσότερο πολυγαμικοί αφού κατά τη διάρκεια μίας σταθερής σχέσης παραδέχονται σε ποσοστό 20% ότι έχουν απατήσει τη σύντροφο τους με ένα άλλο άτομο.

    Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι μόλις 6%.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τη ζωή 2.114 ανθρώπων από το Σικάγο την περίοδο 1995-1997, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, εθνικοτήτων και επιπέδων μόρφωσης.

    Ο επικεφαλής της έρευνας, Εντουαρντ Λόμαν, χαρακτηρίζει σπουδαίες τις κοινωνικές αλλαγές, οι οποίες όπως τονίζει, αγγίζουν τα όρια της σεξουαλικής επανάστασης.

    [04] Εσωτερικά

    Θα λείπει από τη νέα συνεδρίση ο Γ. Παπανδρέου Εκκρεμές το θέμα των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ

    (20/1/2004 8:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ν αποφασίσει για το θέμα των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και τη συμπλήρωση των κενών θέσεων, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, καθώς δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του, την Τρίτη. Πληροφορίες, θέλουν την τελική, πολυαναμενόμενη απόφαση ν ανακοινώνεται, μετά από τη συνεδρίαση του ΕΓ, την επόμενη Πέμπτη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο κ. Σημίτης, ενώ δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών" το συνέδριο

    Την ίδια ώρα, το ΕΓ, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών", στη Νίκαια.. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 4.500 σύνεδροι, οι οποίοι θα αποφασίσουν σχετικά με τις αλλαγές στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος, θα γίνουν κανονικά στις 8 Φεβρουαρίου και θα πάρουν μέρος τα 150.000 μέλη του Κινήματος και όσοι φίλοι και μη θα ήθελαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Η ψηφοφορία θα γίνει σε μια κάλπη, η οποία θα στηθεί, όχι στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, αλλά σε χώρους περισσότερο οικείους για τους πολίτες, όπως είναι τα πνευματικά κέντρα των Δήμων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμα και τα καφενεία.

    Η ψηφοφορία για τα μέλη θα γίνεται με την επίδειξη της κομματικής ταυτότητας και για τους υπόλοιπους με βάση κατάλογο που θα συντάσσεται επι τόπου.

    [05] Υγεία

    "Ουδέν κακόν αμιγές καλού" Αηδιάστε! Σας κάνει καλό!

    (20/1/2004 9:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBConline-Newscientist

    Φως στο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από το αίσθημα της αηδίας, ρίχνουν Βρετανοί επιστήμονες. Όπως υποστηρίζουν, η έντονη αποστροφή προς κάτι το απεχθές είναι μία διαδικασία που γίνεται για να προστατέψει τον άνθρωπο από μία ενδεχόμενη απειλή, όπως για παράδειγμα μία ασθένεια. Φαίνεται μάλιστα, ότι το αίσθημα της αηδίας εκδηλώνουν περισσότερο οι γυναίκες γεγονός που αποδίδεται στο ότι φέρνουν στον κόσμο παιδιά. Μήπως τελικά, ουδέν κακόν αμιγές καλού;

    "Προσοχή είσαι σε κίνδυνο"

    Στο παρελθόν η έντονη απέχθεια που αισθάνονταν οι άνθρωποι, θεωρείτο ότι ήταν η απάντηση στη διαφορετικότητα.

    Σύμφωνα πλέον με την νέα έρευνα, με το αίσθημα της αηδίας, χτυπά καμπανάκι στον ανθρώπινο οργανισμό που του λέει: είσαι σε κίνδυνο.

    Οι γυναίκες "απαιτείται" λόγω του ρόλου τους στη φύση να αηδιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες.

    Και αυτό γιατί, μέσω αυτού του μηχανισμού, μπορούν και προστατεύουν τη ζωή που κρύβεται μέσα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Μάλιστα, όπως εξηγεί, ο Val Curtis, όσο μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας τόσο αυτή αισθάνεται όλο και λιγότερη αποστροφή απέναντι σε διάφορες καταστάσεις.

    Επιπλέον η έρευνα καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να σιχαίνονται λιγότερο .

    Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Λανς Γουρκμαν που πήρε μέρος στην έρευνα:

    "Την ώρα που κάποιοι άνθρωποι στον πλανήτη αηδιάζουν με τις αράχνες κάποιοι άλλοι τις τρώνε".

    Η έρευνα έγινε από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και σε αυτήν πήραν μέρος 40.000 άτομα

    Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο που έθεσαν οι ερευνητές στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC.

    Σχετικά Links:

    Ερωτηματολόγιο BBC

    [06] Διεθνή

    Επιδρομή στη Γάζα

    (20/1/2004 10:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τρεις Παλαιστίνοι τραυματίστηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα εκσκαφείς κατέστρεψαν 15 σπίτια και ανάγκασαν τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν. Η εισβολή στον καταυλισμό της Ράφα σημειώνεται έξι ημέρες αφότου μία Παλαιστίνια καμικάζι, μητέρα δύο παιδιών, ανατινάχθηκε στο κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ισραήλ και βόρειας Λωρίδας της Γάζας και συμπαρέσυρε στο θάνατο 4 ισραηλινούς στρατιώτες.

    Στη Ρωσία ο Ναμπίλ Σάατ

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα κτίρια στη Ράφα συχνά χρησιμοποιούνται από ενόπλους που βάλλουν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκια κατά μήκος της κοντινής μεθορίου με την Αίγυπτο. Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σάατ, που έφτασε την Τρίτη στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας, κάλεσε το Ισραήλ σε άμεσες συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.

    Ο κ. Σάατ πρόκειται να συναντηθεί αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκόρ Ιβανόφ για να συζητήσουν την παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ θα συζητήσουν και το φλέγον ζήτημα του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Οχθη.

    [07] Εσωτερικά

    Απόρριψη του αιτήματος Όχι στην επανάληψη της δίκης για τη δολοφονία Πολκ

    (20/1/2004 10:33:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ αριθμ. 137/2004 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της κ. Θεοδώρας Ζησιμοπούλου-Στακτοπούλου, για επανάληψη της δίκης του εκλιπόντος συζύγου της Γ. Στακτόπουλου που είχε καταδικαστεί το 1949 για συνεργία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ τον Μάιο του 1948 στην Θεσσαλονίκη. Η αρεοπαγιτική απόφαση απέρριψε ένα προς ένα τους ισχυρισμούς της χήρας για νεώτερα στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητα του Στακτόπουλου και έκρινε ότι από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία δεν καθίσταται φανερό ότι ήταν αθώος, ούτε ότι καταδικάστηκε άδικα για έγκλημα που ήταν βαρύτερο από εκείνο που τέλεσε και απέρριψε την αίτηση ως αβάσιμη.

    Προηγήθηκε απορριπτική απόφαση

    Η απόφαση επαναλαμβάνει την κρίση της προηγούμενης απορριπτικής απόφασης του 2001 που είχε δεχθεί ότι προέκυψε η σαφής βασιμότητα της εκδοχής για συνεργία του στην ανθρωποκτονία και ότι η ομολογία του δεν αποτελούσε προϊόν ασκηθείσης σωματικής ή ψυχολογικής βίας από τις αστυνομικές αρχές, αφού εκείνος αρνήθηκε μόνο την γνώση του ανθρωποκτόνου σκοπού των φυσικών αυτουργών της ανθρωποκτονίας.

    Επίσης, δέχθηκε ο ΑΠ ότι η ομολογία ενισχύθηκε από τις θέσεις των τότε γραφολόγων και την ομολογία της μητέρας του ότι εκείνη έγραψε τον φάκελο που έστειλε στο Αστυνομικό Τμήμα με την ταυτότητα του Πόλκ, καθώς και από την μη δημοσίευση του σχετικού φακέλου στην εφημερίδα όπου εργαζόταν ο Στακτόπουλος καθώς πήρε ο ίδιος το κλισέ.

    Τέλος, για τα δημοσιεύματα, τα βιβλία και τις κατά καιρούς δηλώσεις διαφόρων που είχαν γίνει, έκρινε ο ΑΠ, ότι αποτελούν προσωπικές απόψεις που δεν επιβεβαιώνονται από αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία.

    [08] Εσωτερικά

    Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΣΗΕΑ "Παραβίαση του κανόνα της πολυφωνίας"

    (20/1/2004 10:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε αυστηρές συστάσεις ή ακόμη και πρόστιμα σκοπεύει να προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά του συνόλου των ιδιωτικών και δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών, υποστηρίζοντας ότι τα κανάλια συνεχίζουν να παραβιάζουν τον κανόνα της πολιτικής πολυφωνίας. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης διαμαρτύρεται γιατί, όπως αναφέρει, οι συνταγματικές επιταγές και διατάξεις για τους όρους, τις προϋποθέσεις και το χρόνος προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων "δεν εφαρμόζονται στην πράξη".

    "Μονοπωλιακή προβολή"

    Η ΕΣΗΕΑ αναφέρει στην επιστολή ότι "τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, αντί της αναλογικά ίσης παρουσίασης των πολιτικών θέσεων και προτάσεων έχουμε την μονοπωλιακή προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων και των αρχηγών τους και αντί της πολυφωνίας και της ισηγορίας επικρατεί η μονόπλευρη παρουσίαση των θέσεων και απόψεων συγκεκριμένων κομμάτων".

    "Αντί για πλήρη, ολόπλευρη και ουσιαστική ενημέρωση του πολίτη, επιχειρείται η κατασκευή μια πλαστής πολιτικής πραγματικότητας", υπογραμμίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και προσθέτει ότι "αυτό γίνεται με την επιλεκτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων των κομμάτων και των αρχηγών τους (χαρακτηριστικό είναι το αίσχος του μπαράζ έκτακτων δελτίων ειδήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα)".

    Η ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρει στην επιστολή της, "υπερασπίσθηκε και υπερασπίζεται το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση" και "γι' αυτό δεν ανέχεται και ούτε θα επιτρέψει οι δημοσιογράφοι να γίνουν μέρος όποιων σκοπιμοτήτων".

    [09] Champions League

    Tον Ρόμπιν Πέρσι της Φέγενορντ θέλει η Αρσεναλ

    (20/1/2004 10:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πρόταση για την απόκτηση του επιθετικού της Φέγενορντ Ρόμπιν Πέρσι, έχει κάνει σύμφωνα με τον υπεύθυνο εξωτερικών υποθέσεων του συλλόγου, Γιαν Σβαρτ, η διοίκηση της Αρσεναλ. Η πρόταση έρχεται σε μια στιγμή που ο Ρόμπιν έχει ήδη διαμηνύσει στην διοίκηση της ομάδας ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και μάλιστα σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου. Το συμβόλαιο του 20χρονου επιθετικού με την ομάδα του Ρότερνταμ, ολοκληρώνεται το 2005 και σίγουρα οι διοικούντες τον ολλανδικό σύλλογο, θα επιδιώξουν να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από την παραχώρηση του, καθώς εφόσον μείνει ελεύθερος δεν πρόκειται να αποζημιωθούν σε μία ενδεχόμενη μεταγραφή του.

    [10] Εσωτερικά

    Άνεμοι έως και 11 μποφόρ "Αγριεύει" ο καιρός

    (20/1/2004 11:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε αυξημένη ετοιμότητα τέθηκε ο κρατικός μηχανισμός, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο Τετάρτη, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εμφανισθούν αρχικά από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και σταδιακά θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται απότομη πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 10 βαθμούς, ενώ χιόνια θα πέσουν ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φτάσουν και τα 11 μποφόρ.

    [11] Εσωτερικά

    Τον Μάρτιο η δίκη Αποζημιώσεις 2 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει η "Ρικομέξ"

    (20/1/2004 11:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Συνολικό ποσό 2.000.000 ευρώ ενέκρινε το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας στις οικογένειες 6 εκ των 39 θυμάτων από την κατάρρευση του εργοστασίου "Ρικομέξ" στο σεισμό του 1999. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της "Ρικομέξ" φέρουν άμεση ευθύνη για την κατάρρευση. Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Εφετείου, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου γνώριζαν τις κακοτεχνίες και τα ελαττώματα του κτίσματος και αγνόησαν το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του. Επίσης, οι πολιτικοί μηχανικοί με πράξεις και παραλείψεις τους συνέβαλαν στο να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο το κτίριο, σε σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, η εταιρεία δηλώνει αδυναμία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων και τους καλεί να έρθουν σε συμβιβασμό .

    Τον Μάρτιο η δίκη

    Με τις αποφάσεις κρίνεται, επίσης, ότι ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος αρχίζει από τη στιγμή που συνέβη το ζημιογόνο αποτέλεσμα (κατάρρευση κτιρίου) και όχι από το χρόνο της κατασκευής του.

    Για την υπόθεση των 39 νεκρών της "Ρικομέξ" είναι κατηγορούμενα τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας αλλά και οι αρμόδιοι πολιτικοί μηχανικοί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και η δίκη τους έχει προσδιοριστεί για τις 24 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση δεν έχει δυνατότητα να καταβάλει το ποσό των δυο εκατομμυρίων ευρώ γιατί σε αυτή την περίπτωση η εταιρία θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της πτώχευσης.

    [12] Οικονομία

    Διαμάχη για την ανεργία

    (20/1/2004 9:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Αντιπαράθεση έχει πυροδοτήσει η δημοσίευση των ποσοστών ανεργίας από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού τονίζει ότι η ανεργία φτάνει στο 8,9%, ενώ έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", εκτιμά ότι το ποσοστό φτάνει στο 13,2%. Στο μεταξύ, διευκρινίσεις για την ανεργία δόθηκαν την Τρίτη από τον ΟΑΕΔ, λόγω της αύξησης των εγγεγραμμένων αυτό το μήνα σε 507.000, ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν υποχώρηση της ανεργίας. Για πλαστογραφημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    "Αρμόδια η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία"

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Οργανισμού, Γιάννης Νικολάου, τόνισε ότι ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί ασφαλή καταγραφή του ποσοστού ανεργίας, καθώς, μεταξύ άλλων, οφείλεται στην προϋπόθεση έκδοσης κάρτας ανεργίας από όσους συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και στα προγράμματα απασχόλησης.

    Παράλληλα, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι αρμόδιος οργανισμός για την μέτρηση της ανεργίας είναι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε το διοικητή του ΟΑΕΔ ότι ψεύδεται, ενώ αλχημείες ώστε να αποκρύψει την αύξηση της ανεργίας, απέδωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Εν τω μεταξύ, σταδιακή μείωση της ανεργίας στο 7,17% μέχρι το 2006, προβλέπει με έκθεσή της η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 2004 - 21:51:27 UTC