Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιλοτική εφαρμογή "Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004"
  • [02] Επ' αόριστον ανεστάλη η προβολή Αναστατώνει την Τουρκία η νέα ταινία
  • [03] Για 4ετή απασχόληση άνεργων νέων χωρίς εισφορές Αντιδράσεις στην
  • [04] Ενας διαφορετικός αγώνας Μουρούτσος εναντίον Σιγάλα
  • [05] Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ισχυρή η οικονομική δραστηριότητα στην
  • [06] Σφοδρές επικρίσεις των Δημοκρατικών στην ομιλία Μπους
  • [07] Συνοδεύεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο Το Λίβανο επισκέπτεται ο Πρόεδρος
  • [08] Ψυχολογικό τεστ σε σκύλους Τα σκυλιά έχουν προσωπικότητα!
  • [09] Κλειστά τα δικαστήρια από 3 έως 10 Μαρτίου
  • [10] Ο Χριστόδουλος στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [11] Φορτηγό με εκρηκτικά εντοπίστηκε στη Νατζάφ
  • [12] Σημαντική νίκη για Ολυμπιακό

    [01] Διάφορα

    Πιλοτική εφαρμογή "Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004"

    (21/1/2004 12:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την έναρξη του Προγράμματος "Χειμερινές Μαθητικές Εβδομάδες 2004" ανακοίνωσαν την Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό τουριστικό θεσμό που εισάγει μια νέα αντίληψη για τις σχολικές εκδρομές, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε. Το 2002 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του και συνεχίστηκε με απόλυτη επιτυχία το 2003 κατά κοινή ομολογία μαθητών και καθηγητών που έδωσαν και αυτοί το "παρών" στη συνέντευξη. Το πρόγραμμα οργανώνεται με τη συνεργασία των δυο Υπουργείων στο πλαίσιο των αποφάσεων του διυπουργικού οργάνου τουρισμού.

    Βασικοί στόχοι

    Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι την περίοδο 2004-2008 ο αριθμός των μαθητών που θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις μαθητικές εβδομάδες, θα ανέλθει συνολικά στις 300.000.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, τμήματα σχολείων από όλη την Ελλάδα μεταφέρονται για μια εβδομάδα σε οικισμούς κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα ή σημεία της υπαίθρου με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπου το πρωί ασχολούνται με χειμερινά αθλήματα κ.α., ενώ το απόγευμα συνεχίζουν κανονικά το μαθητικό τους πρόγραμμα.

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου και η επιλογή των σχολείων που μετέχουν σε αυτό γίνεται με κλήρωση από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το πρόγραμμα για το 2004 ξεκινά στις 19/1/2004 και ολοκληρώνεται στις 30/4/2004. Αφορά συνολικά 36 περιοχές προορισμούς από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Συνολικά θα μετακινηθούν 50.000 μαθητές (200.000 διανυκτερεύσεις), ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ και επιδοτείται κατά 100% από την κυβέρνηση, από τα έσοδα της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ).

    Την υλοποίηση του προγράμματος συντονίζει η Αγροτουριστική με την υποστήριξη των τοπικών αναπτυξιακών εταιριών της χώρας.

    "Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου και συγχρόνως η πιο ισόρροπη κατανομή της τουριστικής ζήτησης και προσφοράς σε όλη την περιφέρεια, πέραν των καθιερωμένων τουριστικών περιοχών, παράλληλα με την επέκταση της ζήτησης και της προσφοράς σε όλη τη διάρκεια του έτους", τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Τέλος, ο κ.Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στις αιτιάσεις που δέχεται η ΕΤΑ περί ξεπουλήματος της περιουσίας του ΕΟΤ. "Δεν δεν ξεπουλάμε τίποτα. Η ΕΤΑ είναι ένα εργαλείο αξιοποίησης της αργούσας τουριστικής υποδομής, στο πλαίσιο πάντα διεθνών διαγωνισμών", κατέληξε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    [02] Διεθνή

    Επ' αόριστον ανεστάλη η προβολή Αναστατώνει την Τουρκία η νέα ταινία του Εγκογιάν

    (21/1/2004 7:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον διχασμό έχει σπείρει στη γειτονική Τουρκία τις τελευταίες μέρες, η επ αόριστον απαγόρευση προβολής της ταινίας "ΑΡΑΡΑΤ" του Αρμένιου σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν, η οποία έχει ως θέμα της, τη σφαγή των Αρμενίων. Το ζήτημα προκύπτει απ το ότι η γείτονα δεν αναγνωρίζει ως ιστορικό γεγονός τις σφαγές των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που από το 1915 ως το 1917 κόστισαν το θάνατο σε ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιους και απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση ότι επρόκειτο για γενοκτονία.

    Υπέρ της προβολής ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού

    Αρχικά, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είχε δώσει το "πράσινο φως " για την προβολή της ταινίας "Αραράτ", ελπίζοντας, ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα φανεί η δημοκρατικότητα της χώρας. Παρόλα αυτά, η σφοδρή αντίδραση και οι απειλές της νεολαίας του Εθνικιστικού Κόμματος Δράσης, έφεραν την επ΄ αόριστον αναβολή.

    Με το θέμα ασχολήθηκαν και οι Νιου Γιορκ Τάιμς, οι οποίοι στάθηκαν στον πολιτικό αντίκτυπο ή και το κόστος που μπορεί να έχει για την Τουρκία η απαγόρευση αυτή. Ειδικότερα η εφημερίδα αναφέι πως η κινηματογραφική ταινία "διχάζει" τον τουρκικό λαό, τη στιγμή που ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας "ιστορικής συμφωνίας" για το Κυπριακό.

    Στο ίδιο άρθρο, σημειώνεται, ότι ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, έχει ενοχληθεί από την αναστολή της προβολής της ταινίας και απεύχεται να έχει και η προβολή του "ΑΡΑΡΑΤ" την ίδια τύχη, εντός και εκτός Τουρκίας, με την ταινία το "Εξπρές του Μεσονυχτίου" που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη όταν προβλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70.

    [03] Οικονομία

    Για 4ετή απασχόληση άνεργων νέων χωρίς εισφορές Αντιδράσεις στην πρόταση Παπανδρέου

    (21/1/2004 8:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Θετικά αντιμετώπισαν την πρόταση ο Υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Περίπου 100.000 νέους υπολογίζεται ότι αφορά η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη δυνατότητα πρόσληψης ανέργων κάτω των 29 ετών με τετραετή απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών. Ο Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε όλοι οι νέοι, απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ, ΙΕΚ έως 24 ετών και οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ 29 ετών, να προσλαμβάνονται για διάστημα 4 ετών με πλήρη μισθό αλλά χωρίς να καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, εκτός από την ασφάλεια για εργατικό ατύχημα. Για προεκλογικές υπερβολικές υποσχέσεις κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ, χαρακτήρισε τις προτάσεις Παπανδρέου "στάχτη στα μάτια της νεολαίας". Για διγλωσσία μίλησε ο ΣΥΝ. Ωστόσο θετικά αντιμετώπισαν την πρόταση, ο Υπουργός Εργασίας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    Διέξοδος για τους νέους άνεργους

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, είπε ότι η νέα πρόταση για την ανεργία δίνει διέξοδο ιδίως στους νέους ανέργους οι οποίοι πραγματικά αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ένταξης στην αγορά εργασίας. Ο Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι "είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται και να αμείβεται αποκτώντας γνώση και εμπειρία, από το να παραμένει άνεργος" γιατί είπε ότι η ανεργία αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο , ώστε κάποιος να οδηγηθεί στην περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό.

    "Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τους άνεργους νέους αποσκοπεί στο να τους δώσει την δυνατότητα να μπουν ομαλά στην αγορά εργασίας", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τη φαρμακευτική περίθαλψη θα την προσφέρουν οι γονείς και αν δεν υπάρχουν γονείς θα παρεμβαίνει το Δημόσιο .

    Τολμηρή πρόταση, που αποτελεί τομή και δίνει μια θετική απάντηση διεξόδου στις προσδοκίες των νέων, χαρακτήρισε την πρόταση ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας παράλληλα, πως η πρόταση προσφέρεται για διάλογο, παρατηρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις, ενώ διευκρίνισε, πως εφόσον οι ασφαλιστικές εισφορές δε θα καταβάλλονται δε θα υπάρχει και προσμέτρηση στην ασφαλιστική κάλυψη των ταμείων, "εκτός αν εκ των υστέρων προβλεφθεί καταβολή των εισφορών".

    Αντιδράσεις για την πρόταση

    "Δεν υπάρχει μελέτη, ούτε κοστολόγηση της πρότασης. Είναι προεκλογικό πυροτέχνημα και θα οδηγήσει σε χρεοκοπία το ΙΚΑ".

    Σταυρός Δήμας, πρώην υπουργός

    Ανεύθυνη, επιπόλαιη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. "Η ανεργία δεν καταπολεμάται με αυτό το τρόπο. Χρειάζονται νέες δουλειές, που πάνε καλά και νέες επενδύσεις", κατέληξε.

    "Επιδοτούμε την εργασία και όχι την ανεργία", αντέτεινε στη ΝΕΤ 105,8 ο Στέφανος Μάνικας.

    "Δεν υπάρχει μελέτη, ούτε κοστολόγηση της πρότασης. Είναι προεκλογικό πυροτέχνημα και θα οδηγήσει σε χρεοκοπία το ΙΚΑ", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο Σταύρος Δήμας.

    Αμελέτητη και επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Παπανδρέου ο Γιώργος Σουφλιάς εκτιμώντας ότι "διαταράσσει την κοινωνική γαλήνη της χώρας" καθώς θα θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα ήδη υπερχρεωμένα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε, επίσης, "ανεπίτρεπτα αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ" καθώς "το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου υπόσχεται μια ανεφάρμοστη και επικίνδυνη "πρόταση" για την ανεργία και το βράδυ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να ανασκευάζει τις δηλώσεις του στα βασικότερα σημεία της".

    Για εκτίναξη της ανεργίας στο 13,2% μίλησε ο Μιλτιάδης Έβερτ, τονίζοντας παράλληλα ότι, η επιδότηση ανεργίας είναι απλώς και μόνο βραχυπρόθεσμο μέτρο.

    Για κρυφή ανεργία έκανε λόγο και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι, οι περίπου 600.000 άνεργοι του 2003 αποτελούν κόλαφο για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.

    "Επικοινωνιακό πυροτέχνημα" χαρακτήρισε την πρόταση και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, που στοχεύει στον "εγκλωβισμό και αποπροσανατολισμό της νεολαίας".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, αναφέρει ότι η πρόταση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος, όπως τόνισε, φέρει και την υπογραφή του κ. Παπανδρέου.

    Πάνω από μισό εκατομμύριο οι άνεργοι Έλληνες

    Στο μεταξύ τους 507.000 έφθασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ αυτό το μήνα αν και τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας.

    Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γιάννης Νικολάου, δέχθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι αισθητά μεγαλύτερος από τους 390.000 της Στατιστικής Υπηρεσίας, που στηρίζουν την εικόνα ότι η ανεργία περιορίζεται στο 8,9%.

    Έκανε, επίσης, λόγο για μια ιδιότυπη αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων άνεργων λόγω της καταμέτρησης και των εποχικά απασχολούμενων αλλά και της μαζικής προσέλευσης στον ΟΑΕΔ ανθρώπων, που θέλουν να επωφεληθούν από τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την Έκθεση, που υιοθετήσει την Τετάρτη η Κομισιόν σχετικά με τα επιτεύγματα των προτεραιοτήτων της ατζέντας της Λισαβόνας, η Ελλάδα αν και βρίσκεται σε απόλυτα μεγέθη στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κοινοτικών χωρών, έχει κάνει από πέρυσι σοβαρή πρόοδο, την οποία η Κομισιόν χαρακτηρίζει ως μια από τις πιο ικανοποιητικές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρή η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν

    Διαμάχη για την ανεργία

    [04] Αθλητισμός

    Ενας διαφορετικός αγώνας Μουρούτσος εναντίον Σιγάλα

    (21/1/2004 9:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με το χρυσό Ολυμπιονίκη του Ταεκβοντό Μιχάλη Μουρούτσο αναμετρήθηκε για τις ανάγκες του επίσημου περιοδικού της "Αθήνα 2004", ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, Γιώργος Σιγάλας. Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική καθώς και οι δυο τους εκτέλεσαν με ζηλευτή ακρίβεια και εκπληκτική δεξιοτεχνία τις "χορευτικές" κινήσεις ενός εξαιρετικά απαιτητικού αθλήματος.

    "Εκτός έδρας" έπαιξε ο Σιγάλας

    Οι δύο μεγάλοι Έλληνες αθλητές δεν περιορίσθηκαν μόνο στην αναμέτρηση στο Ταεκβοντό.

    Μίλησαν για τον Ελληνικό Αθλητισμό, την πορεία του και τις προσδοκίες τους, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εξέφρασαν επίσης τον ενθουσιασμό τους καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις που αναδύονται σιγά-σιγά από το έδαφος αναδεικνύονται σε έργα που θα μείνουν μετά τους Αγώνες για να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

    [05] Οικονομία

    Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ισχυρή η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν

    (21/1/2004 9:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Θετικές επισημάνσεις αλλά και προειδοποιήσεις για τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και θα συζητηθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου. Η Κομισιόν απηύθυνε προειδοποίηση προς όλα τα κράτη-μέλη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των Γενικών Προσανατολισμών Οικονομικής Πολιτικής για την περίοδο 2003-2005. Οι καθυστερήσεις αφορούν την εφαρμογή των απαιτούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και στις ελλείψεις στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των αγορών.

    Τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση των μισθών στην ΕΕ έχει η Ελλάδα

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Επιτροπή , τα συμπεράσματα αυτά είναι "μια πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί, καθώς τα κράτη-μέλη διαθέτουν δύο ακόμη χρόνια για να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των συστάσεων και να επιλύσουν τα προβλήματα, ενώ μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση πρόκειται να υιοθετηθεί σε δύο χρόνια".

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι "η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ισχυρή, καθόσον η οικονομία επωφελείται από μια σειρά παραγόντων που έχουν τονώσει την εσωτερική ζήτηση". Οι βασικές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια είναι η περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας .

    Ειδικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι υψηλές μισθολογικές αυξήσεις και οι μειώσεις των φόρων που προωθήθηκαν με τη φορολογική μεταρρύθμιση της προηγούμενης χρονιάς, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος δανεισμού λόγω των θετικών οικονομικών συνθηκών, έδωσαν ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση . Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,4% το 2003 σε σχέση με το 2002, που είναι η δεύτερη υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ μετά την Ιρλανδία (3,5%). Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 0,9% και της ευρωζώνης 0,6%.

    Παράλληλα, η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα το 2003 υπήρξε η υψηλότερη στην ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2002. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 0,8% και της ευρωζώνης 0,6%.

    Οι δημόσιες δαπάνες σε έργα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εισροή πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, ενίσχυσαν τις δημόσιες επενδύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, το 2003 οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν οι τρίτες πιο υψηλές στην ΕΕ με 4% του ΑΕΠ. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 2,2%.

    Χρειάζεται πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά μεγέθη

    Ωστόσο, παρά τις θετικές συνθήκες, η ελληνική οικονομία δε σημείωσε επαρκή πρόοδο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δύο βασικότερα διαρθρωτικά προβλήματα που είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας διεθνώς και οι δημοσιονομικές ανισορροπίες . Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η ανάγκη ελέγχου σε συστηματική βάση των δημοσιονομικών ανισορροπιών είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η Ελλάδα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο στη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους.

    Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, "μια σειρά από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως οι υψηλότερες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, δαπάνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τα νέα κοινωνικά μέτρα που στόχο είχαν την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στον εθνικό προϋπολογισμό". Ωστόσο, εκφράζεται ικανοποίηση για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογούνται, τα οποία, όπως επισημαίνεται, θα συμβάλλουν στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    Ειδικότερα για τα δημοσιονομικά μεγέθη, η Επιτροπή διαπιστώνει μικρή μείωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα που παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για τη μείωση του χρέους βασίζονται κυρίως στην επιτυχία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινωθεί, ενώ αναμένεται ακόμη περαιτέρω μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2004. Διαπιστώνει επίσης περιορισμένο έλεγχο των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού που σημείωσαν υπέρβαση κατά 475 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

    Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, η έκθεση θεωρεί ότι έχει υπάρξει μεν βελτίωση τα τελευταία χρόνια αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κυρίως λόγω των περιορισμένων επενδύσεων σε Έρευνα και Τεχνολογία και της περιορισμένης αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας οφείλεται επίσης στον περιορισμένο ανταγωνισμό σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας και στην έλλειψη επιχειρηματικού δυναμισμού που απορρέουν από την υψηλή γραφειοκρατία.

    Τέλος, για την αγορά ηλεκτρισμού, η έκθεση σημειώνει ότι, παρά τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση που έγιναν, οι προσπάθειες για την υλοποίηση του πραγματικού ανταγωνισμού σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να ενισχυθούν.

    Ανάγκη για περαιτέρω μέτρα στην ανεργία και το ασφαλιστικό πρόγραμμα

    Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί πρόσφατα, καθώς η ανεργία γνωρίζει πτωτική πορεία λόγω της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρά τη βελτίωση αυτή στα ποσοστά απασχόλησης, η μακροπρόθεσμη ανεργία και ειδικότερα αυτή των νέων παραμένει σημαντική, ενώ η πρόοδος στην αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών παραμένει περιορισμένη.

    Στην έκθεση επισημαίνονται ακόμη οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την προώθηση της μερικής απασχόλησης, οι οποίες όμως δεν είχαν επιπτώσεις στον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου ήταν από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με έμφαση στις διαπραγματεύσεις επί των μισθών.

    Η έκθεση αναφέρεται και στη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά εκτιμά ότι λόγω των επικείμενων εκλογών είναι "απίθανο να σημαντική τροποποίηση του συνολικού πλαισίου για τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις". Σε γενικές γραμμές πάντως τα εμπόδια στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας και οι δυσκαμψίες στην προσφορά εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος , η Επιτροπή αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και τα συνταξιοδοτικά συστήματα το 2002, που στόχο είχαν την εισαγωγή αυξημένης αξιοπιστίας και ευελιξίας, δεν έλαβαν επαρκώς υπόψη τις τρέχουσες τάσεις στα δημόσια οικονομικά και ειδικότερα στο υψηλό δημόσιο χρέος.

    Υπογραμμίζεται ότι, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον, η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας θα χαρακτηριστεί από υψηλό κίνδυνο , εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Παράλληλα επισημαίνεται ότι κανένα τέτοιο πρόσθετο μέτρο δεν έχει προβλεφθεί ακόμη για τη μείωση του αυξανόμενου κόστους στα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων και στα συνταξιοδοτικά συστήματα.

    Σχετικά Links:

    http://www.europa.eu.int/comm/index_el.htm

    [06] Διεθνή

    Σφοδρές επικρίσεις των Δημοκρατικών στην ομιλία Μπους

    (21/1/2004 9:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ BBC REUTERS

    Οι επισημάνσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους κατά την χθεσινή 54λεπτη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους ενώπιον του Κογκρέσου, ότι η εξωτερική πολιτική που ακολούθησε κατέστησε τον κόσμο ασφαλέστερο για όλους, φαίνεται πως δεν έπεισαν τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πέρασαν στην αντεπίθεση επικρίνοντας με σφοδρότητα τους πολιτικούς χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της θητείας του. "Ο κ. Μπους οδήγησε τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο βασισμένο σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς, με τεράστιο οικονομικό τίμημα για τους φορολογούμενους" δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, καταγγέλλοντας τον Αμερικανό πρόεδρο για εξωτερική πολιτική "απομονωτισμού", που στέρησε πολύτιμους πόρους από την υγεία και την παιδεία. Αλλά και οι αμερικανικές εφημερίδες σχολιάζοντας την ομιλία, με την οποία, όπως επισημαίνουν, ο Τζορτζ Μπους άρχισε ουσιαστικά την εκστρατεία για την επανεκλογή του, του προσάπτουν ότι απέφυγε να θίξει πολλά σημαντικά ζητήματα.

    Απέτυχε η περίφημη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας, τονίζουν

    "Ο πρόεδρος ανέπτυξε το δόγμα του προληπτικού πολέμου, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας και απέτυχε να ηγηθεί μιας πραγματικής διεθνούς συμμαχίας" τόνισε η Νάνσι Πελόσι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπους έχει αποτύχει στον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατία .

    Εν συνεχεία, ο νικητής των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών στην Αϊοβα, γερουσιαστής Τζον Κέρι τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια χάθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από την εποχή της μεγάλης ύφεσης στη δεκαετία του 1930.

    Ο απόστρατος στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών, παρομοίασε την κυβέρνηση Μπους με τον "’ξονα του Κακού" μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος για να χαρακτηρίσει τα έθνη που αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ. "Πρόκειται για ένα άξονα πολιτικών που απειλεί το μέλλον μας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία θα αποτελέσει τον άξονα της εκστρατείας για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει τα αμερικανικά κονδύλια για την "προώθηση της δημοκρατίας στον κόσμο", με στόχο να στηρίξει την πορεία φιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε θα ζητήσει από το Κογκρέσο να διπλασιασθούν τα κονδύλια του Εθνικού Ταμείου για τη Δημοκρατία από τα 42 στα 84 εκατ. δολάρια .

    Ο πρόεδρος Μπους απέφυγε να θιξει μείζονα ζητήματα επισημαίνει ο Τύπος

    Η εφημερίδα New York Times αφιερώνει στην ομιλία δύο κύρια άρθρα: ένα για την εξωτερική πολιτική του "η οποία έβαλε σε δοκιμασία τις σχέσεις της Αμερικής με την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου" και ένα για την εσωτερική πολιτική του, "η οποία συνοψίζεται σε ένα καταστροφικό γεγονός: η επιμονή του για την εισαγωγή τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων για τους πλούσιους, που στέρησε τη χώρα από τα τους αναγκαίους πόρους για να ανταποκριθεί στα προβλήματά της και αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική της ασφάλεια".

    Η Washington Post αναφέρει ότι η ομιλία του προέδρου δεν διέθετε συνοχή και ότι το κύριο μέλημα του ήταν να υπεραμυνθεί των επιλογών του και να αντικρούσει τις επιθέσεις που δέχεται από τους Δημοκρατικούς. "Ο πρόεδρος Μπους μίλησε για τα προβλήματα που μένει να διευθετηθούν στο Ιράκ, αλλά δεν έκανε καμία μνεία στο πιθανό κόστος που θα πρέπει να πληρώσουμε για την επίλυσή τους. Και όπως πριν, πρότεινε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φόρων παρά το αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης" αναφέρει αναλυτής της εφημερίδας.

    Οι New York Times επικρίνουν ιδιαίτερα τον Μπους για το ότι επικέντρωσε την προσοχή του στο Ιράκ την στιγμή που "άλλες επικίνδυνες κρίσεις παρέμειναν σε εκκρεμότητα", ειδικότερα στο Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και τις παλαιστινο-ισραηλινές σχέσεις. Η εφημερίδα επικρίνει επίσης τις προτεραιότητες που προέβαλε ο πρόεδρος Μπους στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής , κάνοντας την εκτίμηση ότι οι πιο ανεπτυγμένες ιδέες του ήταν "αόριστες μέχρι του σημείου να χάσουν κάθε νόημα". Η "πιο αποθαρρυντική" ήταν, σύμφωνα με τους Times, η πρόταση για μια συνταγματική τροπολογία που θα απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, ενώ για την Post, το θέμα αποτελεί "πολιτική ανθοδέσμη" που προσέφερε στους υποστηρικτές του.

    Και οι δύο εφημερίδες υπογραμμίζουν την αποτυχία του Μπους να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς του για το ιρακινό οπλοστάσιο.

    Επικριτική για τις θέσεις Μπους είναι και η εφημερίδα Los Angeles Times, η οποία θεωρεί ότι η πραγματική επιτυχία του Μπους είναι η αποστολή ενός μηνύματος: "Είμαι το αφεντικό. Δεν φοβάμαι να κάνω ό,τι πρέπει να γίνει. Μείνετε μαζί μου". "Ο Μπους εμφανίζεται ως ο πρόεδρος που κατατρόπωσε την τρομοκρατία, σκότωσε τους φόρους και έσωσε τις παραδοσιακές αξίες. Ακόμη και αν τα γεγονότα παραμένουν αναπόδεικτα, πρόκειται για μία σούπερ στρατηγική για την επανεκλογή του", αναφέρουν οι Los Angeles Times.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μπους: Δε θα ζητήσουμε την άδεια

    [07] Εσωτερικά

    Συνοδεύεται από τον Ανδρέα Λοβέρδο Το Λίβανο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    (21/1/2004 9:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Εμίλ Λαχούντ, ξεκίνησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό των Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο, και μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Στεφανόπουλος, που είναι ο πρώτος Έλληνας αρχηγός κράτους που επισκέπτεται το Λίβανο μετά τη μεταπολίτευση, έφθασε στη Βηρυτό αργά το μεσημέρι και αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ν. Πέρι, τον πρωθυπουργό, Ραφίκ Χαρίρι, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ισάμ Φάρες.

    Υπεγράφη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μπαάμπντα με τον πρόεδρο του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή . Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο Λίβανο και στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενδυναμώσεως και εμβαθύνσεως των σχέσεων Αθηνών - Βηρυτού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φύτεψε στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μπαάμπντα έναν "κέδρο της φιλίας" και αργότερα παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος Λαχούντ.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών Στεφανόπουλου - Λαχούντ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης με Λιβανέζους Υπουργούς μια συμφωνία τουριστικής συνεργασίας και άλλη μια διεθνών μεταφορών αγαθών και προσώπων, καθώς και ένα πρωτόκολλο επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας στο γεωργικό τομέα.

    Συνεργασία Ελλήνων και Λιβανέζων επιχειρηματιών

    Την Τετάρτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ελληνική επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι "επικρατεί ενθουσιασμός στην επιχειρηματική αποστολή" ενώ εκτίμησε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται Υπουργείο Εξωτερικών έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς ανοίγονται νέες ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου ενισχύονται ακόμα περισσότερο.

    Την Πέμπτη, οι κύριοι Στεφανόπουλος και Λαχούντ θα παραστούν στην έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλήνων και Λιβανέζων επιχειρηματιών. Η λιβανέζικη πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με την Ελλάδα καθώς την θεωρεί πύλη προς την Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα εκτιμά ότι τον ίδιο ρόλο διαδραματίζει ο Λίβανος προς τον αραβικό κόσμο.

    [08] Διάφορα

    Ψυχολογικό τεστ σε σκύλους Τα σκυλιά έχουν προσωπικότητα!

    (21/1/2004 10:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ένα ιδιότυπο ψυχολογικό τεστ, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι οι κάτοχοι σκύλων γνώριζαν και οι επιστήμονες διέψευδαν κατηγορηματικά. Τα σκυλιά έχουν προσωπικότητα υποστηρίζει ο ερευνητής Σαμ Γκοσλινγκ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ, μετά από ένα πείραμα που έκανε στα συμπαθή τετράποδα και τα αφεντικά τους. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η προσωπικότητα του κάθε σκύλου διαφέρει ακόμα και σε ζώα της ίδιας ράτσας. "Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν Pit bull που είναι επιθετικά και άλλα ιδιαίτερα τρυφερά".

    Το πείραμα

    Ο Γκόσλινγκ ζήτησε από τους κατόχους σκύλων να επιλέξουν ποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα ταιριάζει καλύτερα στο κατοικίδιο τους.

    Τα αφεντικά κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους, επιλέγοντας έναν από τους παρακάτω χαρακτηρισμούς.

    Είναι δραστήριος ή είναι τεμπέλης, είναι τρυφερός ή είναι επιθετικός, είναι ήρεμος ή είναι αγχωμένος, είναι έξυπνος ή είναι χαζός.

    Στη συνέχεια ο ερευνητής ζήτησε από άτομα που δεν γνώριζαν καθόλου τα σκυλιά, να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους, την ώρα που κάνουν διάφορες δραστηριότητες και να την αξιολογήσουν.

    Για παράδειγμα, οι άγνωστοι, είδαν σκυλιά να γαβγίζουν την ώρα που οι ιδιοκτήτες τους απομακρύνονταν και άλλα να ανακαλύπτουν κρυμμένα αντικείμενα στις πιο περίεργες θέσεις.

    Η πρώτη συμπεριφορά μεταφράστηκε σε κατάσταση άγχους ενώ η δεύτερη ανέδειξε έναν δείκτη ιδιαίτερης εξυπνάδας.

    Ο ερευνητής σύγκρινε την αξιολόγηση που έγινε από τα αφεντικά των σκύλων και τους αγνώστους.

    Και τι παρατήρησε;

    Ότι η αξιολόγηση που είχαν κάνει, ήταν η ίδια.

    Όπως εξηγεί, το γεγονός αυτό, αποδεικνύει περίτρανα, ότι τα σκυλιά έχουν προσωπικότητα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πείραμα συμμετείχαν 78 σκύλοι, όλων των μεγεθών και των ράτσων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκύλος: Ο καλύτερος φίλος των παιδιών

    [09] Εσωτερικά

    Κλειστά τα δικαστήρια από 3 έως 10 Μαρτίου

    (21/1/2004 10:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τα δικαστήρια της χώρας και τους Δικηγορικούς και Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων από 3 έως 10 Μαρτίου 2004, λόγω των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαρτίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα ανασταλεί και η διενέργεια των πλειστηριασμών. Αντίθετα, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν την 3η Μαρτίου 2004 και δε θα περατωθούν την ίδια μέρα, συνεχίζονται και μετά την 3η Μαρτίου 2004.

    Σχετικά Links:

    http://www.ministryofjustice.gr/

    [10] Εσωτερικά

    Ο Χριστόδουλος στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

    (21/1/2004 10:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σχόλια για την ανεργία αλλά και κριτική για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μαντήλα στους δημόσιους χώρους περιλάμβανε η ομιλία του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ομιλία του προς τους φοιτητές ο κ. Χριστόδουλος άφησε αιχμές κατά όσων του ασκούν κριτική για την ανάμειξή του σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Ως παράδειγμα ο Αρχιεπίσκοπος έφερε τους νέους που τον επισκέπτονται καθημερινά ζητώντας δουλειά. "Τι θα έπρεπε δηλαδή να πω στα παιδιά αυτά; Ότι αυτό είναι δουλειά του Υπουργού Ανάπτυξης και αφήστε με ήσυχο;", αναρωτήθηκε και πρόσθεσε "Αυτό δε θα το κάνω ποτέ".

    "Επαναστάτες δεν είναι οι σοσιαλιστές. Επαναστάτες είναι οι γνήσιοι χριστιανοί"

    Ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι η χριστιανική πίστη σέβεται την ελευθερία της έκφρασης όλων των ανθρώπων, ενώ χαρακτήρισε την ιδεολογία αυτή επαναστατική για τα κοινωνικά δεδομένα. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, κι ένα απόσπασμα από έργο του Ντοστογιέφσκι : "Επαναστάτες δεν είναι οι σοσιαλιστές. Επαναστάτες είναι οι γνήσιοι χριστιανοί".

    Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ασκώντας κριτική στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να μην επιτρέπει στις μουσουλμάνες να φορούν την μαντήλα σε δημόσιους χώρους είπε: "Ο καθένας πρέπει να μπορεί να φοράει ό,τι θέλει" και εξέφρασε το φόβο ότι σε λίγο καιρό ίσως απαγορευθεί και στους χριστιανούς να φορούν σταυρό .

    Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Κράμα", ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει πως θα συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα του τόπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι κοινωνικές παρεμβάσεις δεν έχουν ιδεολογικό και πολιτικό χρώμα. Για άλλη μια φορά ο κ. Χριστόδουλος τάχθηκε κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λειτουργίας της δημοκρατίας η γειτονική χώρα δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει την διαδρομή προς την Ευρώπη.

    [11] Ιράκ

    Φορτηγό με εκρηκτικά εντοπίστηκε στη Νατζάφ

    (21/1/2004 10:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου φορτωμένου με εκρηκτικά, ανακοίνωσε η αστυνομία της ιρακινής πόλης Νατζάφ. Το όχημα βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στα γραφεία του Ανώτατου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης, αλλά ο έγκαιρος εντοπισμός του αποσόβησε τα χειρότερα, καθώς τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν, ωστόσο ξύπνησαν στους κατοίκους οδυνηρές μνήμες από την τραγική βομβιστική επίθεση του περασμένου Αυγούστου. Τότε, 80 άνθρωποι μεταξύ τους και ο ηγέτης του Ανωτάτου Συμβουλίου, Μοχάμαντ αλ-Χακίμ, που παρακολουθούσε μαζί με πλήθος πιστών την προσευχή της Παρασκευής, έχασαν τη ζωή τους. Στο μεταξύ, άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε και εξουδετερώθηκε κοντά στα γραφεία του ίδιου σιιτικού κόμματος στην πόλη Κούφα, που απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από τη Νατζάφ.

    [12] Αθλητισμός

    Σημαντική νίκη για Ολυμπιακό

    (21/1/2004 11:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Παρά την απουσία του τραυματία Ρούμπεν Βολκοβίσκι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φτάσει στην 5η σερί νίκη του στην Ευρωλίγκα κάνοντας το πιο σημαντικό βήμα έως τώρα για την πρόκριση στους "16" της διοργάνωσης. Με τον Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς να καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Βολκοβίσκι και τον Λιαδέλη άξιο συμπαραστάτη του οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν της Ταουγκρές με 81-72 στο πλαίσιο της 10ης ημέρας του Γ ομίλου της Ευρωλίγκα. Τα δεκάλεπτα: 25-19, 42-40, 64-54, 81-72.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 January 2004 - 22:00:57 UTC