Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγορεύτηκε ο απόπλους δύο πλοίων από τον Πειραιά Επιδείνωση του
  • [02] Εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ
  • [03] Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα
  • [04] Κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στην Ταϊλάνδη
  • [05] Έντονες διακυμάνσεις Εβδομαδιαία εκλογική δημοσκόπηση
  • [06] Δεν παραιτείται ο Σαρόν
  • [07] Διεργασίες για τα ψηφοδέλτια Στα ύψη το προεκλογικό θερμόμετρο
  • [08] Στην Αβάνα ο Βαρθολομαίος
  • [09] Ριζική λύση Πρόταση Μπαμπινιώτη για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

    [01] Εσωτερικά

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους δύο πλοίων από τον Πειραιά Επιδείνωση του καιρού

    (21/1/2004 11:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Από τη Βόρεια Ελλάδα άρχισε την επίθεσή του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που θα επεκταθεί τις επόμενες ώρες σχεδόν σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Την Πέμπτη το βράδυ, αναμένεται να χιονίσει και στην Αθήνα, ενώ η θερμοκρασία παντού θα πέσει πολλούς βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές θα επικρατήσει παγετός. Στα πελάγη επικρατεί θαλασσοταραχή, καθώς οι άνεμοι φθάνουν τα 11 μποφόρ και από το απόγευμα έχει απαγορευθεί ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά των φέρι μποτ "Εξπρές Ποσειδών" για Κυκλάδες και "Ανθή Μαρίνα" για Δωδεκάνησα. Στη Φλώρινα χιονίζει από το πρωί ενώ η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Επί ποδός βρίσκεται η κρατική μηχανή καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε η από τις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους μέτρα αυξημένης ετοιμότητας για τις επόμενες ημέρες.

    [02] Οικονομία

    Εκδήλωση για την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ

    (22/1/2004 12:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 25% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των συμπερασμάτων ειδικής μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η μεγάλη άνοδος των επενδύσεων οφείλεται στην επάρκεια χρηματοδοτήσεων από κοινοτικούς πόρους, στα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο, στην αυξημένη επενδυτική ζήτηση από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης και στη διαφορετική φάση στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοστό των άμεσων ξένων επενδύσεων ενώ επεσήμανε ότι οι ξένες επενδύσεις αποτελούν διαβατήριο της Ελλάδας στη παγκοσμιοποίηση.

    Χρειάζονται αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδυτών

    Όπως ανέφερε, για τον ξένο επενδυτή η κοινωνία μας μοιάζει απαγορευτική και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Δεν αρκούν ευνοϊκά μέτρα, νόμοι και κίνητρα, αλλά χρειάζεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, αλλαγή νοοτροπίας και ειδικότερα να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο ξένος επενδυτής. Πρακτικές μέθοδοι, κανόνες και συμπεριφορές είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν ώστε η χώρα μας να ανταγωνιστεί χώρες που προηγούνται σε ξένες επενδύσεις, τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.

    Από την πλευρά του ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ανέφερε ότι η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς στο άμεσο μέλλον συνιστά τη μεγαλύτερη ευκαιρία για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους παράγοντες που πρέπει να δώσει βάρος η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μετά τις εκλογές (πρακτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ) τόνισε ότι σε αυτούς ανήκουν το φορολογικό σύστημα , η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα διατηρήσουν τον δυναμισμό της οικονομίας και το ξεκαθάρισμα θεμάτων χωροθέτησης.

    Ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Παναγιώτης Θωμόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους που αποτρέπουν τους ξένους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η γραφειοκρατία , η φορολογία, η νομοθεσία κ.λ.π. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν προσφέρει το χαμηλό κόστος παραγωγής, που προσφέρουν άλλες χώρες, ούτε εύκολη πρόσβαση στα βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης.

    Την αισιοδοξία του για την αύξηση επενδύσεων στο άμεσο μέλλον εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς. Η αισιοδοξία του κ. Ζανιά οφείλεται στο νέο αναπτυξιακό νόμο , στις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις καθώς και στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [03] Εσωτερικά

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα

    (22/1/2004 11:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμους που φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ. Στην Αθήνα, νωρίς το πρωί, πλημμύρισε η λεωφόρος Ποσειδώνος, στο ύψος του Ελληνικού, και η γέφυρα Καλλιρρόης από και προς Καλλιθέα. Κλειστός από τα χιόνια ο δρόμος προς την Πάρνηθα. Προβλήματα στην κυκλοφορία και στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου. Στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ήδη ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

    Με αλυσίδες στην Αθηνών - Λαμίας και στα βόρεια προάστια

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα το δίκτυο της ΔΕΗ. Ορισμένες μικρές διακοπές τάσης που σημειώνονται οφείλονται στις παρενοχλήσεις των δικτύων υψηλής τάσης από την κακοκαιρία, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο διευθυντής δικτύου Δημήτρης Σταυρόπουλος.

    Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Ηρακλής Καλογεράκης .

    Βροχές και χιόνια καθιστούν όλους τους δρόμους ολισθηρούς και χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους οδηγούς, τόνισε ο κ. Καλογεράκης. Επιπλέον, ζήτησε από όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ασφαλίσουν όλα τα κινητά αντικείμενα που θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τους θυελλώδεις ανέμους.

    Με προβλήματα η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος του Ελληνικού όπου έσπασε φρεάτιο, και στη γέφυρα Καλλιρρόης από και προς Καλλιθέα.

    Δέκα κλήσεις δέχτηκε έως τώρα η πυροσβεστική για άντληση νερού από σπίτια και καταστήματα σε Θρακομακεδόνες, Αιγάλεω και Λιόσια.

    Κλειστή από τα νερά και η λεωφόρος Πόρτο Ράφτη.

    Κλειστός από τα χιόνια ο δρόμος προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, από την πλατειά παλαιάς Πεντέλης προς Αγ. Πέτρο και Ν. Μάκρη και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών -Θηβών από Α. Σωτήρα και μετά.

    Με αλυσίδες εξάλλου γίνεται η κίνηση στην Αθηνών - Λαμίας μετά τα διόδια Αφιδνών, αλλά και στα βόρεια προάστια , ενώ σε περιοχές όπως ο Διόνυσος και η Δροσιά το χιόνι φτάνει μέχρι και τα 10 εκατ.

    Όλα τα βαρέα οχήματα που κινούνται στην Αθηνών-Λαμίας πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αλυσίδες, τονίζει η τροχαία που διενεργεί και σχετικούς έλεγχους.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αθηνών - Λαμίας στο 118ο χλμ., καθώς νωρίτερα δίπλωσαν νταλίκες.

    Άνδρες της ΕΜΑΚ με πέντε ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα κινούνται προς Μαλακάσα για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό οχημάτων από την εθνική οδό. Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά την Εθνική οδό Λαμίας-Λάρισας, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στο 260 χλμ στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό.

    Στην εθνική Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Χαλυβουργικής , κλειστό είναι το ρεύμα εξόδου, καθώς το ύψος του νερού ξεπερνά τα 40 εκατοστά. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της περιφερειακής του Αιγάλεω στην Αττική οδό και από εκεί προς τα διόδια της Ελευσίνας και αντίστροφα.

    Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων γίνονται από το πρωί. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, κλειστά είναι τα αεροδρόμια Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Λήμνου, Μυτιλήνης και Ρόδου

    Μόνο με κλειστού τύπου πλοία πραγματοποιείται η διακίνηση στον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα πορθμεία Ρίου - Αντιρρίου και Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας.

    Προβλήματα σε εθνικό - επαρχιακό δίκτυο

    Κλειστά σήμερα τα σχολεία στους νόμους Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Θάσου. Ισχυρή χιονοθύελλα στη Λήμνο

    Εξάλλου, προβλήματα υπάρχουν στην κυκλοφορία και στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου.

    Ελεγχόμενα τα προβλήματα στην κεντρική Μακεδονία είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Κοκολάκης.

    Μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σημειώνονται από τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας λόγω των έντονων χιονοπτώσεων. Χιόνι έπεσε και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα σε τμήμα της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας μέσω Αγίου Βασιλείου, σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας αλλά και στα ορεινά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στους νομούς Έβρου και Ροδόπης από τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώνονται από τις βραδινές ώρες και συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους.

    Ειδικά στον Έβρο, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση κοινοτήτων της περιοχής Φερών, Πέπλου, Κήπων και στους ορεινούς οικισμούς του Δερείου.

    Προβλήματα αντιμετωπίζει και το οδικό δίκτυο των ορεινών οικισμών Κέχρου και Οργάνης Ροδόπης.

    Μηχανήματα των νομαρχιών ασχολούνται με την διάνοιξη των δρόμων καθώς και τμημάτων της Εγνατίας Οδού, που έχουν καλυφθεί από το χιόνι και παρουσιάζουν ολισθηρότητα.

    Χιονίζει από τα ξημερώματα στα ορεινά της Καβάλας μέχρι την δυτική περιοχή του νομού. Χιόνια πέφτουν εξάλλου στις Σέρρες, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ροδόπη.

    Στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου το χιόνι έπεφτε πυκνό και το θερμόμετρο στις 7 το πρωί έδειχνε -3 βαθμούς, ενώ φυσούσε δυνατός κρύος αέρας.

    Η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη κυμαίνεται από -3 έως +2 βαθμούς.

    Εξάλλου, με μεγάλη ένταση πέφτει το χιόνι σε όλη τη Φθιώτιδα και όλα τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας είναι αποκλεισμένα, ενώ χιόνι πέφτει και μέσα στην πόλη της Λαμίας. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, στις Ράχες Τυμφρηστού από Λαμία προς Άμφισσα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ , αλλά και από Λαμία προς Δομοκό από το 8 μέχρι το 22 χιλιόμετρο αλλά και στο 38ο μέχρι το 41ο χλμ λίγο μετά το Δομοκό.

    Στο βορειονατολικό Αιγαίο πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί έντασης 8-9 μποφόρ και δεν γίνονται τα θαλάσσια δρομολόγια από Καβάλα και Κεραμωτή Νέστου προς Θάσο και αντίστροφα. Στο νησί υπήρξε χιονοθύελλα τις πρωινές ώρες σε ορισμένες περιοχές του.

    Χιονοθύελλα πλήττει από το πρωί το νησί της Λήμνου, με τη θερμοκρασία να έχει αγγίξει τον 1 βαθμό Κελσίου. Γενικό μπλακ - αουτ επικρατεί αυτή την ώρα στο νησί ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν έχουν ρίξει κολώνες της ΔΕΗ, πράγμα που σημαίνει ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει σε αρκετές μέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιδείνωση του καιρού

    [04] Υγεία

    Κρούσμα της γρίπης των πουλερικών στην Ταϊλάνδη

    (22/1/2004 8:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ταϊλάνδη, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε ότι γίνονται εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί εάν πάσχουν από την ασθένεια αυτή τρία ακόμα άτομα που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου. Την ίδια ώρα, από το Ανόι του Βιετνάμ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η γρίπη των πουλερικών να μεταδίδεται και στον άνθρωπο μέσω μιας μετάλλαξης του ιού που την προκαλεί. Από την γρίπη των πουλερικών έχουν βρει το θάνατο πέντε άτομα έως τώρα.

    Η Ιαπωνία διακόπτει την εισαγωγή πουλερικών από την Ταϊλάνδη

    Η ανησυχία που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση της ασθένειας οδήγησε την Ιαπωνία να διακόψει προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη.

    Η απόφαση ελήφθη μετά τις καταγγελίες μερίδας του Τύπου ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη αρκετοί άνθρωποι από τη νόσο των πουλερικών, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση.

    [05] Εσωτερικά

    Έντονες διακυμάνσεις Εβδομαδιαία εκλογική δημοσκόπηση

    (22/1/2004 8:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μια εβδομαδιαία εκλογική δημοσκόπηση θα δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα η VPRC μέσω της εφημερίδας "Καθημερινή", αρχής γενομένης από σήμερα. Κάθε Πέμπτη, με μια τηλεφωνική έρευνα θα γίνεται μέτρηση των τάσεων που εμφανίζονται στο εκλογικό σώμα σε όλη τη χώρα. Με το σκεπτικό ότι η προεκλογική περίοδος που διανύουμε παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις, η εταιρεία αποφάσισε να καθιερώσει αυτές τις δημοσκοπήσεις. Το μέγεθος των διακυμάνσεων ίσως αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι το 61% των ερωτηθέντων στη σημερινή πρώτη δημοσκόπηση εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Μαρτίου είναι μάλλον αμφίβολο και μόνο το 32% εκτιμά ότι έχει κριθεί.

    Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Γ. Παπανδρέου

    Το 63% των πολιτών δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ και αρκετά για τις εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, τις εντυπώσεις κερδίζει ο Γιώργος Παπανδρέου με 28% έναντι 20% του Κώστα Καραμανλή.

    Το 39% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει καλύτερες εμφανίσεις στην τηλεόραση έναντι 29% που δηλώνει ότι καλύτερες εμφανίσεις κάνει ο Κώστας Καραμανλής.

    Ειδικά για το Γιώργο Παπανδρέου, το 35% υποστηρίζει ότι πρέπει να ακολουθήσει μια δική του νέα πολιτική, το 14% προτείνει να ακολουθήσει την πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, μόλις το 6% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της πολιτικής Σημίτη, ενώ το 33% δηλώνει ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί ούτε η μία πολιτική ούτε η άλλη.

    Συντάσσεται λοιπόν με το 35% που θέλει μια νέα πολιτική και συνολικά φθάνουν σε ένα μεγάλο ποσοστό, στο 68%.

    [06] Διεθνή

    Δεν παραιτείται ο Σαρόν

    (22/1/2004 9:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί, γνωστοποίησε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε επιχειρηματία ο οποίος κατηγορείται ότι τον δωροδόκησε. Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιοσεφ Λάπιντ, με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι ο Σαρόν δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί των καθηκόντων του εφόσον δεν κατηγορείται, εκτιμώντας όμως ότι θα πρέπει να το κάνει στην περίπτωση που παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη. Αίσθηση όμως προκαλεί δημοσκόπηση που δείχνει ότι το μετά το σκάνδαλο, το 64% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει μάλιστα πως δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς του Σαρόν ότι δεν γνώριζε τίποτα.

    Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση

    Ο συνήγορος του επιχειρηματία Νταβίντ Απέλ αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως, "κανείς δεν έδωσε τίποτε και κανείς δεν πήρε τίποτε από κανέναν".

    Ωστόσο, οι αρχές του Ισραήλ ερευνούν την υπόθεση, εστιάζοντας στη σχέση του κ. Απέλ με τον γιο του πρωθυπουργού Γκιλάντ Σαρόν. Το κυρίαρχο σενάριο θέλει τη "μίζα" του επιχειρηματία να δίνεται ως προίκα στο γιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Στην υπόθεση αυτή, ο Γκιλάντ Σαρόν φαίνεται να πήρε 20.000 δολάρια για την κατασκευή τουριστικής μονάδας σε ελληνικό νησί. Οι κατηγορίες για συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε οικονομικά σκάνδαλα έχουν αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα του, αν και δεν διευκρινίζεται αν ο κ. Σαρόν αποδέχθηκε ή όχι τη δωροδοκία.

    Με αφορμή το σκάνδαλο η Εργατική αντιπολίτευση κατέθεσε την Τετάρτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Η πρόταση, η οποία πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προβλέπει ότι ''ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του δεδομένων των υποψιών που τον βαρύνουν''.

    Για να πέσει η κυβέρνηση, η πρόταση μομφής πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία (61 ψήφους στους 120), πράγμα που αποκλείεται δεδομένης της άνετης πλειοψηφίας που έχει στη βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός.

    Για την ίδια αιτία είχε παραιτηθεί ο Γιτζάκ Ράμπιν

    Για παρόμοια περίπτωση το 1977, είχε παραιτηθεί εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας από την ηγεσία των Εργατικών, ο Γιτζάκ Ράμπιν.

    Την άνοιξη του 1977, η ισραηλινή εφημερίδα ''Χααρέτζ'' αποκάλυψε ότι η σύζυγος του είχε ανοίξει σε τράπεζα στην αμερικανική πρωτεύουσα λογαριασμό στον σύζυγό της συνολικού ύψους περίπου 10 χιλιάδων δολαρίων. Ο λογαριασμός αυτός που άνοιξε η Λέα Ράμπιν ενέπιπτε στον ισραηλινό νόμο περί συναλλάγματος.

    Μετά από αυτό, ο Ράμπιν παραιτήθηκε και νέος ηγέτης αναδείχθηκε ο Σίμον Πέρες. Στις εκλογές που έγιναν τον Μάιο του 1977 οι Εργατικοί υπέστησαν μια χωρίς προηγούμενο ήττα και την εξουσία ανέλαβε, πρώτη φορά στη σύντομη πολιτική ιστορία του εβραϊκού κράτους-- η εθνικιστική δεξιά.

    Στις 4 Νοεμβρίου του 1995 ο Ράμπιν, που αρκετούς μήνες πριν είχε αναλάβει την πρωθυπουργία και προχωρούσε σε ειρηνευτικό διάλογο, δολοφονήθηκε πυροβολημένος από ακροδεξιό ισραηλινό, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, αφού στο σημερινό Ισραήλ δεν ισχύει η θανατική ποινή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπόθεση δωροδοκίας "καίει" τον Σαρόν

    [07] Εσωτερικά

    Διεργασίες για τα ψηφοδέλτια Στα ύψη το προεκλογικό θερμόμετρο

    (22/1/2004 11:16:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Τόνι Μπλερ και τον Τζακ Στρο, με αντικείμενο το Κυπριακό και την επιστροφή των Μαρμάρων. Αυτή την ώρα, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων. Περιοδεία στη Θεσσαλία ξεκινά το μεσημέρι ο Κ. Σημίτης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Σμόκοβο, τα Φάρσαλα και θα μιλήσει στη Λάρισα για την Περιφερειακή Χάρτα Σύγκλισης. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιήσει την επιστροφή του στη Ν.Δ. Επιπλέον, σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει επαφές και με τα παλαιά στελέχη του κόμματος, στα οποία και θα γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του για τους συνδυασμούς που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

    Συστρατεύσεις και επιστροφές

    Την ανάγκη να δώσουν ενωμένες οι προοδευτικές δυνάμεις τον αγώνα γιατί η αλλαγή χρειάζεται στήριξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζοντας το νέο επιβατικό σταθμό στον Πειραιά.

    Την πρόθεσή του να είναι παρών και στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα εξέφρασε ο Κώστας Λαλιώτης μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα είναι στην τιμητική 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, έκανε λόγο για νέα εποχή, η οποία απαιτεί ανανέωση προσώπων και ιδεών. Στην πορεία συστράτευσης με ορίζοντα τη νέα εποχή αναφέρθηκαν και οι πρώην Γραμματείς Ακης Τσοχατζόπουλος και Κώστας Σκανδαλίδης.

    Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα στις εκλογές εξέφρασε η Βάσω Παπανδρέου, ενώ το άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου στην Αριστερά για την ενίσχυση της δημοκρατικής παράταξης χαιρέτισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης .

    Την υλοποίηση των οραμάτων της νέας εποχής περιμένει από την πλευρά της η Μαρία Δαμανάκη.

    Εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, θα δούμε πολύ περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνηση αλλά θα υπάρξουν και τα μέσα που θα ενισχύσουν τη γυναικεία παρουσία στο δημόσιο βίο της χώρας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Μιλένα Αποστολάκη.

    Η δική μας εκδήλωση για τις γυναίκες είναι μια σταδιακή πορεία που εξελίσσεται χρόνια, δεν είναι μια αποσπασματική και ευκαιριακή εκδήλωση, όπως αυτή που διοργάνωσε απέναντί μας ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε στον ίδιο σταθμό η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά.

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στον Πειραιά.

    "Οι προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ αφορούν μια εικονική πραγματικότητα. Οι πολίτες είναι καχύποπτοι γιατί πολλές φορές έχουν παγιδευτεί από ανούσιες υποσχέσεις που τα μεγάλα κόμματα ξεχνούν την επομένη των εκλογών", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η αποχώρηση του Μανώλη Δασκαλάκη απο το ΔΗΚΚΙ. Την απόφασή του, ο Μ. Δασκαλάκης, την ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, ενώ τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, θα δημοσιοποιήσει τις περαιτέρω πολιτικές του κινήσεις.

    [08] Εσωτερικά

    Στην Αβάνα ο Βαρθολομαίος

    (22/1/2004 10:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην Αβάνα έφτασε την Πέμπτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πενθήμερη επίσκεψη στην Κούβα. Είναι η πρώτη φορά που πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων επισκέπτεται χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τον Πατριάρχη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο. Η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί πάντως στο Μέγαρο της Επανάστασης.

    Θα εγκαινιάσει ορθόδοξη εκκλησία

    Ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα εγκαινιάσει τον Καθεδρικό του Αγίου Νικολάου, την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στο νησί, η οποία χτίστηκε ειδικά για την περίπτωση αυτή από την κουβανική κυβέρνηση ως ''προσφορά του κουβανικού λαού'' στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Κατά την τελετή ο Κάστρο αναμένεται ότι θα καθίσει σε έναν από τους τρεις ξύλινους θρόνους, δίπλα στον Πατριάρχη, ο οποίος θα του δωρίσει το σταυρό του Αγίου Ανδρέα σε ένδειξη ευχαριστίας για την αναγνώριση των Ορθόδοξων Χριστιανών της Κούβας.

    Η επίσκεψη του Πατριάρχη θεωρείται η σημαντικότερη που πραγματοποιεί θρησκευτικός ηγέτης στην Κούβα μετά το ιστορικό ταξίδι του Πάπα Ιωάννη Παύλου το 1998. Η κουβανική κυβέρνηση έχει απορρίψει το αίτημα της Καθολικής Εκκλησίας για την οικοδόμηση καινούριων ναών στο νησί.

    [09] Εσωτερικά

    Ριζική λύση Πρόταση Μπαμπινιώτη για ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

    (22/1/2004 10:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΝΕΤ 105,8 Ελευθεροτυπία

    Ανοίγει εκ νέου ο διάλογος για την ελεύθερη πρόσβαση στις σχολές ανώτατης εκπαίδευσης, με αφορμή άρθρο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτη στην εφημερίδα του Ιδρύματος, με το οποίο εισηγείται την ελεύθερη πρόσβαση στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το άρθρο, οι σχολές θα είναι εκείνες που θα ρυθμίζουν την εισαγωγή των φοιτητών με τους δικούς τους όρους και προδιαγραφές. Ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτηρίζει την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων ως "ριζική λύση" για την αντιμετώπιση της παραπαιδείας, της φοιτητικής μετανάστευσης, αλλά και της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

    Ο τρόπος εισαγωγής

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τονίζει πως τα 20 πανεπιστήμια που διαθέτει η χώρα έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν ακόμα και το σύνολο των υποψήφιων φοιτητών, δεδομένου ότι θα υπάρξει ανάλογη χρηματοδότηση από το κράτος, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι κατάλληλες υποδομές.

    Ο κ. Μπαμπινιώτης προτείνει την ένταξη των υποψηφίων φοιτητών σε δοκιμαστικό εξάμηνο σπουδών, με βάση το βαθμό απολυτηρίου και μετά από ορισμένες δοκιμασίες. Μετά από το δοκιμαστικό εξάμηνο , θα διαπιστώνεται εάν οι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να αλλάξουν πανεπιστήμιο ή να επαναλάβουν την προπαρασκευαστική περίοδο.

    Θα "ανασάνει" η ελληνική οικογένεια

    Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να "ανασάνει" από το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων και από τη φοιτητική μετανάστευση. Επίσης, το Λύκειο θα αποκτήσει το χαμένο του κύρος, θα αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ή την πρόσβαση σε ξένα πανεπιστήμια μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Ακόμα, τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους φοιτητές τους, όπως γίνεται στην Ευρώπη, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση τα πραγματικά τους ενδιαφέροντα και με μια πιο αξιόπιστη διαδικασία που δε θα βασίζεται στην απομνημόνευση ή στον παράγοντα τύχη. Οι φοιτητές θα επιλέγουν οι ίδιοι το γνωστικό τους αντικείμενο χωρίς να εισάγονται σε κάποια σχολή "κατά τύχη ".

    Συνεργασία πανεπιστημίων με κράτος

    Ο κος Μπαμπινιώτης τονίζει, ότι ίσως το μέτρο αυτό να μην εφαρμοστεί άμεσα, αλλά θα μπορούσε να γίνει μία προεργασία με μία συνεννόηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις. Η συνεννόηση πρέπει να γίνεται ανάλογα με τι ίδρυμα γιατί δεν έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες.

    Σχετικά με την πρόταση του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ότι ένα τέτοιο σχέδιο "θέλει μελέτη, οργάνωση, πόρους αύξηση υποδομών και προσωπικού" αλλά κάτι τέτοιο διότι έτσι λειτουργούν τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. "Την πρώτη φορά θα υπάρξει μία δυσκολία , διότι θα έχουμε συσσώρευση φοιτητών. Μετά, όμως, ο φοιτητής, ο οποίος θα ξέρει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ιατρική, τότε τον επόμενο χρόνο θα πάει κάπου αλλού" προσθέτει.

    Δραστικές μετατροπές

    Σχετικά με την πρόταση του κ. Μπαμπινιώτη, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι "η σταθερή γραμμή για την απεξάρτηση του Λυκείου από τις εξετάσεις θα αποτυπωθεί και στο σύνολο των μέτρων που θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ". Εκτιμάται, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει πλαίσιο δραστικών μετατροπών που θα κινηθούν από την απλοποίηση του ισχύοντος συστήματος έως και την πλήρη κατάργηση των πανελλαδικών. Οι σχετικές εξαγγελίες πιθανόν να ανακοινωθούν από τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου τις προσεχείς ημέρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 January 2004 - 10:27:36 UTC