Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρέμβαση Παπανδρέου Καταργείται η επίμαχη τροπολογία
  • [02] Παραδέχθηκε ότι έβαλε υπογραφές για 3 βουλευτές Διαγράφεται ο Γιάννης
  • [03] Υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες Οκτώ νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στο
  • [04] Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Βουλής
  • [05] Επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
  • [06] Σε τηλεοπτική συνέντευξη για το BBC Θα παραιτηθεί τελικά ο Σαρόν;
  • [07] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [08] Στο 2,2% έπεσε η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Κλείνει η ψαλίδα στην
  • [09] Νεκρό ένα 6χρονο αγοράκι Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η γρίπη των

    [01] Εσωτερικά

    Παρέμβαση Παπανδρέου Καταργείται η επίμαχη τροπολογία

    (26/1/2004 11:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Θέμα λίγων ημερών είναι η κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας για το "Πόρτο Καρράς". Την παρέμβαση του στο θέμα του αποκλεισμού των 9 βουλευτών από τα ψηφοδέλτια έκανε την Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, διαμηνύοντας ότι η απόφαση ήταν επιβεβλημένη αλλά χωρίς προσωπικό χαρακτήρα. "Δεν αξιολογούμε τους βουλευτές, όμως τώρα ανοίγεται μία νέα προοπτική, μια νέα ελπίδα, ένα νέο όραμα", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα, ανάλογο μήνυμα είχε στείλει και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, λέγοντας ότι η απόφαση είναι πολιτική και δεν ενέχει ηθική απαξία για τους βουλευτές. Με πέντε από τους βουλευτές που τέθηκαν εκτός ψηφοδελτίου και συγκεκριμένα με τους κυρίους Χρυσανθακόπουλο, Ανθόπουλο, Κουρουπλή, Φλώρο και Κίρκο συναντήθηκαν την Δευτέρα οι κύριοι Ακριβάκης, Γείτονας και Λεβογιάννης. Την Τρίτη αναμένεται να γίνουν οι συναντήσεις και με τους άλλους τέσσερις.

    Μήνυση Γ. Κίρκου

    Μετά τις συναντήσεις ο κ. Ακριβάκης τόνισε ότι όλοι τους δήλωσαν στρατευμένοι με το κίνημα.

    Μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε την Δευτέρα ο βουλευτής Γιώργος Κίρκος, ισχυριζόμενος ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του. Ο βουλευτής Γιάννης Ανθόπουλος αναφερόμενος στις υπογραφές της τροπολογίας γνωστοποίησε ότι εν μέρει μπήκαν από τον ίδιο και εν μέρει και από τους ίδιους τους βουλευτές.

    Στο μεταξύ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις συντάξεις στο δημόσιο θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση , που είναι ήδη έτοιμη, του Υπουργείου Οικονομίας για την κατάργηση της τροπολογίας Πάχτα για το Πόρτο Καρράς.

    Σε δηλώσεις του για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπενθύμισε πως τρεις βουλευτές της Ν.Δ είχαν συνυπογράψει την επίμαχη τροπολογία και η μία βουλευτής δεν απέσυρε καν την υπογραφή της.

    Στις εξελίξεις αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

    Την πλήρη υποστήριξη του στον βουλευτή Χαλκιδικής Χρήστο Πάχτα εκφράζει κατά πλειοψηφία, με ψήφισμά του το Νομαρχιακό συμβούλιο Χαλκιδικής, μετά από πολύωρη συνεδρίαση. Αντίθετα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι θα ήταν επιζήμια για το ήδη επιβαρημένο περιβάλλον της Χαλκιδικής η περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή του Πόρτο Καρράς.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Αποχωρεί από όλες τις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής, όπου συζητούνται νέα νομοσχέδια, ανακοίνωσε η Ν.Δ. Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Σιούφας θα συμμετάσχει μόνο στη συζήτηση για τις αυξήσεις στις συντάξεις. Την Τρίτη αναμένεται να θέσει στη Βουλή θέμα λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται οι φάκελοι όλων των τροπολογιών που πέρασαν το τελευταίο διάστημα.

    Για τροπολογία -σκάνδαλο που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, έκανε λόγο το ΚΚΕ, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για προώθηση τροπολογιών με περιεχόμενο κραυγαλέας σκοπιμότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Α.Π: "Ελλιπής και ανεπαρκής η εφετειακή απόφαση"

    Κατατίθεται η "αντι-τροπολογία"

    [02] Εσωτερικά

    Παραδέχθηκε ότι έβαλε υπογραφές για 3 βουλευτές Διαγράφεται ο Γιάννης Ανθόπουλος

    (27/1/2004 11:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Και την παραπομπή Ανθόπουλου στον Τομέα Δεοντολογίας του κόμματος, ζήτησε με επιστολή του ο Κώστας Σημίτης

    Την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προκάλεσε η δημόσια παραδοχή εκ μέρους του Γιάννη Ανθόπουλου, ότι υπέγραψε για λογαριασμό των βουλευτών κ.κ. Κουρουπλή, Κίρκο και Διαμαντή, την "τροπολογία Πάχτα". Με επιστολή του ο κ. Σημίτης ζήτησε τη διαγραφή του κ. Ανθόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την παραπομπή του στον Τομέα Δεοντολογίας του κόμματος. Αναφορά στο επίμαχο θέμα του αποκλεισμού των "εννιά" από τα ψηφοδέλτια αναμένεται να κάνει αύριο ο Πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στο μεταξύ, σήμερα θα καταθέσουν ενώπιον της άτυπης επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι άλλοι τέσσερις από τους εννιά βουλευτές, οι κ.κ. Θ. Κατσανέβας, Κ. Διαμαντής. Σπ. Βούγιας και Ν. Στρατηλάτης.

    Υπέβαλε υπογραφές για συναδέλφους του βουλευτές

    Την απόφαση του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Ο Κ. Σημίτης κοινοποίησε την απόφασή του στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Όπως διευρκινίζει στην επιστολή του ο κ. Σημίτης ότι έλαβε την απόφαση του με αφορμή τις ενέργειες του κ. Ανθόπουλου και τη συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους του βουλευτές, στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας.

    Ο κ. Ανθόπουλος παραδέχθηκε χθες δημόσια σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι υπέγραψε ο ίδιος την τροπολογία, για τους κ.κ. Κουρουπλή, Κίρκο και Διαμαντή, χωρίς να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως μαζί τους, για την υπογραφή εκ νέου της τροπολογίας.

    Πάντως, χθες σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ανθόπουλος είχε αναφέρει ότι "με βάση τη συνήθη πρακτική να υπογράφονται και να συζητούνται τροπολογίες με υπόδειξη ενός υπουργού, υπόγραψα την επίμαχη τροπολογία και παρότρυνα μάλιστα συναδέλφους μου να με μιμηθούν". Επίσης επέκρινε τη ΝΔ για δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους του να αφοσιωθούν στην προσπάθεια της παράταξης για το καλό της χώρας.

    Αντιδράσεις και σχόλια από τους αποπεμφθέντες βουλευτές

    Υπενθυμίζεται ότι χθες κατέθεσαν ενώπιον της άτυπης επιτροπής του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Χρυσανθακόπουλος, Ανθόπουλος, Κουρουμπλής, Φλώρος και Κίρκος, οι οποίοι δήλωσαν στρατευμένοι με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργος Κίρκος, που κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ισχυρίστηκε ότι πλαστογραφήθηκε η υπογραφή του. "Το κόμμα μετά το πρώτο σοκ λειτουργεί. Οι αναπεπταμένες κεραίες του πήραν τα μηνύματα και θα προχωρήσουμε σε αποκατάσταση όσων δεν έχουν εμπλοκή" σημείωσε ο κ. Κίρκος και αναρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει ηθική αποκατάστασή του χωρίς να συμπεριληφθεί εκ νέου στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

    Ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πάτρα επέμεινε στην αθωότητα του, τονίζοντας ότι υπέγραψε 7ος την τροπολογία, όταν ενημερώθηκε ότι ήταν επιθυμία του υφυπουργού Οικονομικών. Ζήτησε επανεξέταση του θέματος της απομάκρυνσης των "εννιά", κάνοντας λόγο για βιασύνη εκ μέρους του κόμματος. Τέλος, άφησε αιχμές για το περιβάλλον και τους συμβούλους του Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Κίρκος κληθείς, να σχολιάσει δήλωση του βουλευτή Αχαΐας Αλ. Χρυσανθακόπουλου ότι κάποιοι παρέσυραν τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις αποφάσεις του, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ηγέτης με πείρα και δεν μπορεί να τον παρασύρει κανείς.

    Κατανοούμε την πικρία που έχουν, αλλά όλοι δήλωσαν ότι είναι στρατευμένοι με το κίνημα και αυτό ήταν το πιο σημαντικό από όλα, είπε ο κ. Ακριβάκης εκ μέρους της άτυπης τριμελούς επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώπιον της οποίας κατέθεσαν χθες οι πέντε βουλευτές.

    Στο μεταξύ έτοιμη είναι η ακυρωτική τροπολογία του κ. Χριστοδουλάκη, η οποία θα κατατεθεί μετά τη λήξη της συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου για τις συντάξεις στο δημόσιο. Η τροπολογία δεν κατατίθεται τώρα γιατί, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταργείται η επίμαχη τροπολογία

    [03] Διεθνή

    Υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες Οκτώ νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στο Κάιρο

    (27/1/2004 9:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Οκτώ είναι τελικά οι νεκροί, που ανέσυραν τα σωστικά συνεργεία, από τα ερείπια ενός 11όροφου κτηρίου, που κατέρρευσε, μετά από πυρκαγιά, στο Κάιρο. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τουλάχιστον άλλων έξι ανθρώπων, που πιστεύεται ότι βρίσκονται ακόμα παγιδευμένοι. Το κτήριο, βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο του Καΐρου, στην περιοχή Νασρ, 15 μόλις λεπτά από το κεντρικό Κάιρο. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους αγνοούμενους είναι στρατιώτες και διασώστες, που είχαν μπει στο κτήριο για να απομακρύνουν τους ενοίκους, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Οι ένοικοι είχαν απομακρυνθεί πριν την κατάρρευση.

    Οι έρευνες συνεχίζονται

    "Εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες. Θα εργαζόμαστε για μέρες μέχρι να είμαστε απολύτως βέβαιοι, ότι δεν έχει μείνει ούτε ένας στα ερείπια", δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. Η ίδια πηγή τόνισε, ότι και μετά από 48 ώρες, μπορεί να βρεθούν ζωντανοί, γιατί μπορεί να καταφέρουν να επιζήσουν σε θυλάκους με αέρα. Οι περισσότεροι νεκροί πέθαναν από τα χτυπήματα που δέχθηκαν κατά την κατάρρευση και όχι από ασφυξία.

    Στα ερείπια του κτηρίου υπολογίζεται ότι έχουν παγιδευτεί άλλοι έξι στρατιώτες και διασώστες. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν παγιδευτεί και πολίτες.

    Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της πυρκαγιάς

    Τα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το κτίριο έχουν αποκλεισθεί και εκσκαφείς προσπαθούν με προσεκτικές κινήσεις να απομακρύνουν τους όγκους από τσιμέντο. Νωρίτερα πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν το έργο των σωστικών συνεργείων, είχαν ξεσπάσει σε ζητωκραυγές , όταν είδαν να ανασύρεται ζωντανός ένας από τους παγιδευμένους.

    Ο Αχμεντ Αντέλ, υφυπουργός Υγείας της Αιγύπτου δήλωσε στο Ρόιτερ, ότι από την πυρκαγιά και την κατάρρευση του κτηρίου τραυματίσθηκαν 42 άνθρωποι . Ο πυροσβέστης Νάσερ Ζακάρι δήλωσε, ότι το κτίριο κατέρρευσε μιάμιση ώρα αφότου ξέσπασε η φωτιά, το βράδυ της Δευτέρας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από μία αποθήκη με πλαστικά, που βρισκόταν στους πρώτους ορόφους του κτηρίου, αλλά τα αίτια δεν έχουν διευκρινισθεί.

    Παράνομοι οι περισσότεροι όροφοι

    Ο κυβερνήτης του Καΐρου, Αμπντέλ Ραχίμ Σεχάτα, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, ΜΕΝΑ, ότι το 1992 είχε υπογραφεί απόφαση για την κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτίσματος, που ήταν ήδη 20 ετών. Η οικοδομική άδεια, που είχε εκδοθεί αφορούσε στην οικοδόμηση τεσσάρων ορόφων, αλλά οι κατασκευαστές παράνομα είχαν προσθέσει άλλους επτά ορόφους .

    [04] Εσωτερικά

    Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Βουλής

    (27/1/2004 9:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στις 5 Φεβρουαρίου θα γίνει εκ μέρους του υπουργικού συμβουλίου η εισήγηση για τη διάλυση της ελληνικής Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου. Την προαναγγελία έκανε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    [05] Εσωτερικά

    Επιδείνωση του καιρού προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

    (27/1/2004 10:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Νέα επέλαση του χιονιά προβλέπει από σήμερα η ΕΜΥ. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας οι βροχές, οι χιονοπτώσεις και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι. Στο μεταξύ σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης, τα προβλήματα παραμένουν έντονα. Χθες ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με το χιόνι να ξεπερνά τα τρία μέτρα. Επίσης, σημειώθηκαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων. Δεκάδες σχολεία σε ολόκληρη την Κρήτη να έμειναν κλειστά και χθες, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Στη Λήμνο , αποκαταστάθηκε σε ποσοστό 90% η ηλεκτροδότηση και τα σχολεία λειτουργούν πλέον κανονικά σχεδόν στο σύνολο τους, με εξαίρεση που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ακόμη, είτε από την ΔΕΗ, είτε από γεννήτριες. Στα Δωδεκάνησα, οι θυελλώδεις άνεμοι των τελευταίων ημερών προκάλεσαν υλικές ζημιές, ενώ βυθίστηκαν ορισμένα αλιευτικά σκάφη.

    Στο Βόλο, συνεχίζεται από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ η αποτίμηση των προβλημάτων. Οι αγρότες κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή λόγω του παγετού στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα εσπεριδοειδή, στην ευρύτερη περιοχή της Αρτέμιδας, του Διμηνίου και της Ζαγοράς.

    Πρόγνωση

    Να σημειώσουμε ότι η ΕΜΥ προβλέπει για σήμερα βροχές με χιονόνερο, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά, πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 ως 7 βαθμούς Κελσίου.

    Στα ηπειρωτικά, κεντρικά νότια από -2 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα νησιά του Αιγαίου από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα, μέτριοι έως ισχυροί νότιοι άνεμοι και θερμοκρασία από 1 έως 11 βαθμούς, θα επικρατήσουν στην Αττική.

    Χιονοπτώσεις, νότιοι μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη.

    [06] Διεθνή

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη για το BBC Θα παραιτηθεί τελικά ο Σαρόν;

    (27/1/2004 10:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, εάν συνεχισθούν οι ποινικές διώξεις εναντίον του σχετικά με το οικονομικό σκάνδαλο. Αυτό, τουλάχιστον πιστεύει ο Ισραηλινός υπουργός Μετανάστευσης Τζίπι Λίβνι. Ο υπουργός προσθέτει ότι, έστω και αν δεν επιβάλλει την παραίτηση του η νομοθεσία, ο Σαρόν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Όμως, κατά την άποψη του Λίβνι, μέχρι την πιθανή παραίτησή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λαμβάνει όλες τις αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα και κινείται με τον πιο θαυμαστό τρόπο που υπάρχει.

    Δέχεται πιέσεις

    "Καθένας θεωρείται αθώος, μέχρι της αποδείξεως του εναντίου, ακόμα και αν πρόκειται για τον ίδιο τον πρωθυπουργό" λέει ο Τζίπι Λίβνι

    Πάντως, η κατάσταση είναι "δύσκολη" και κατά την άποψη του Λίβνι αυτό οφείλεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στην έντονη φημολογία. Παρόλα αυτά, η ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα, πως ο Σαρόν είχε ανακοινώσει στους στενούς του συνεργάτες, πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά την κλήτευσή του για ανάκριση στην υπόθεση του χρηματισμού του την εποχή που ήταν υπουργός εξωτερικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του Σαρόν

    Οι κατηγορίες δεν πτοούν τον Σαρόν

    [07] Εσωτερικά

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΙΚΑ

    (27/1/2004 10:47:00 πμ)

    Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ, με συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά αιτήματα. Συνεπώς, μέχρι και την Παρασκευή στα ιατρεία του Ιδρύματος θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [08] Εσωτερικά

    Στο 2,2% έπεσε η διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Κλείνει η ψαλίδα στην "πρόθεση" ανοίγει στην "παράσταση"

    (27/1/2004 10:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επιπτώσεις στο προεκλογικό σκηνικό έχει η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα, όπως καταγράφεται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, από τις οποίες η μία διενεργήθηκε πριν την δημοσιοποίηση του θέματος και η άλλη μετά, από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα. Και ενώ η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δείχνει να κλείνει κι άλλο, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, ανοίγει, ωστόσο, στην παράσταση νίκης, μετά την παραίτηση Πάχτα και τον αποκλεισμό των 9 βουλευτών. Με 2,2 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη δημοσκόπηση, που έγινε με ερωτηματολόγια και κάλπη το διάστημα μεταξύ 17 και 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο στην δεύτερη δημοσκόπηση, που έγινε τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο, στην καρδιά της δημοσιοποίησης του θέματος Πάχτα, η παράσταση νίκης, σε σχέση με την πρώτη δημοσκόπηση, διευρύνεται για τη ΝΔ κατά 10,4 μονάδες, όταν η πρώτη δημοσκόπηση έδινε διαφορά 8,6. Τα ποσοστά, ωστόσο, που έχασε το ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκαν στο "δεν ξέρω /δεν απαντώ".

    Περισσότεροι από τους μισούς συμφωνούν με τον "εξοστρακισμό"

    Οι ερωτηθέντες στην δεύτερη, την τηλεφωνική δημοσκόπηση, θεωρούν, πως η τροπολογία ήταν "απόδειξη διαπλοκής" σε ποσοστό 48,8%, "κακή στιγμή" σε ποσοστό 20% ενώ το 6,8% θεωρεί, πως "βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής".

    Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική δημοσκόπηση, που έγινε σε δείγμα 800 ατόμων και ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου, δίνει στο ΠΑΣΟΚ 27,3% και στη ΝΔ 46,4% στην παράσταση νίκης, ενώ η πρώτη δημοσκόπηση, που έγινε με τη μέθοδο της κάλπης στο ίδια ερώτημα έδινε στο ΠΑΣΟΚ 37,7% και στη ΝΔ 46,3%.

    Οι ερωτηθέντες στην δεύτερη, την τηλεφωνική δημοσκόπηση, θεωρούν, πως η τροπολογία ήταν "απόδειξη διαπλοκής" σε ποσοστό 48,8%, "κακή στιγμή" σε ποσοστό 20% ενώ το 6,8% θεωρεί, πως "βοηθά στην ανάπτυξη της περιοχής". Οι εκτιμήσεις των πολιτών αναφέρουν, πως η υπόθεση της τροπολογίας "θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ εκλογικά" κατά 46%, πως "θα το βοηθήσει" κατά 18,6% και πως "δεν θα το επηρεάσει" κατά 10,7%.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, ότι το 54,8% συμφωνεί με την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να απομακρύνει τους 9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τα ψηφοδέλτια ενώ το 23,3% διαφωνεί και το 5,9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 44,6% θεωρεί, πως θα έπρεπε η ΝΔ να απομακρύνει τους τρεις βουλευτές, που είχαν εμπλακεί στην πρώτη τροπολογία, που δεν ψηφίστηκε ενώ το 28,9% διαφωνεί και το 26,5% δεν απαντά.

    Στην πρώτη δημοσκόπηση, προ της υπόθεσης Πάχτα, που έγινε με κάλπη πανελλαδικά, η ΝΔ προηγείται με 2,2% του ΠΑΣΟΚ, έναντι 2,5%, που κατέγραφε η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα "Τα Νέα", στις 14 Ιανουαρίου. Η ΝΔ συγκεντρώνει 39,4% έναντι 37,2%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση συγκέντρωνε 40,1% και το ΠΑΣΟΚ 37,6%.

    Συνεχίζεται το προβάδισμα Παπανδρέου έναντι Καραμανλή

    Καταλληλότερος ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου του Κ.Καραμανλή με 3,3%.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι, στους ψηφοφόρους, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ανάμεσα τους νέοι, ετεροδημότες καθώς και, όσοι δεν άσκησαν την προηγούμενη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 44,1% έναντι 26,7% της ΝΔ, ενώ στο σταθερό εκλογικό σώμα, σε όσους δηλαδή ψηφοφόρους ψηφίζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και δεν έχουν χαλαρή σχέση με την πολιτική και οι οποίοι αποτελούν περίπου το 88% του συνόλου των ψηφοφόρων, η ΝΔ προηγείται με 41,2% έναντι 36,2% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 4,7% ο ΣΥΝ 2,9%, το ΔΗΚΚΙ 1,3%, το ΛΑΟΣ 1,8% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 12,7%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με αυθόρμητες απαντήσεις, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 39,7% και ο κ. Καραμανλής 38,2%, ενώ ο κ. Σημίτης 2% και η κ. Μπακογιάννη 2,5% ενώ ακολουθούν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με ποσοστά κάτω του 2%.

    Πάντως στο διλημματικό ερώτημα μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,3% ενώ στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας για τα "Τα Νέα" η διαφορά υπέρ του κ. Παπανδρέου ήταν 5,2%.

    Αμείωτες παραμένουν οι μετακινήσεις δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, που φτάνουν το 9,5% αλλά το ισοζύγιο ελαττώνεται, καθώς έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ και φτάνουν σήμερα το 2,9%.

    Καταλληλότερη να διαχειριστεί τα θέματα ανεργίας και νέων θέσεων εργασίας θεωρείται η ΝΔ με διαφορά 6,2% καθώς και στην υγεία με διαφορά 3%, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα με 3,7% και στην παιδεία με 1,9%. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ θεωρείται καταλληλότερο για την εξωτερική πολιτική με διαφορά 16,8%, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με διαφορά 15,5% και την οικονομία με διαφορά 0,7%.

    [09] Υγεία

    Νεκρό ένα 6χρονο αγοράκι Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η γρίπη των πουλερικών

    (27/1/2004 11:01:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Δεύτερος θάνατος καταγράφηκε στην Ταϊλάνδη από τη γρίπη των πουλερικών. Το νέο θύμα είναι είναι ένα εξάχρονο αγόρι που εξέπνευσε την Τρίτη το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές. Τη Δευτέρα, η Ταϊλάνδη είχε ανακοινώσει επισήμως τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από τη νόσο, ενός επίσης εξάχρονου αγοριού. Η Ταϊλάνδη είναι η δεύτερη χώρα από τις περίπου δέκα στην Ασία, οι οποίες μαστίζονται από τη γρίπη των πουλερικών ενώ στο Βιετνάμ έχουν ήδη επιβεβαιωθεί έξι θάνατοι από τη γρίπη των πουλερικών. Στο μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο ιός φαίνεται να είναι ανθεκτικός στα βασικά φάρμακα κατά της γρίπης και μεταλλάσσεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως ένα εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες για να παρασκευαστεί.

    Φόβοι για εξάπλωση και μετάλλαξη του ιού

    Ο πατέρας του νέου θύματος, που πιθανολογείται ότι μολύνθηκε όταν άγγιξε ένα νεκρό μολυσμένο ζώο, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για ελλιπή πληροφόρηση του πληθυσμού. Την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης κατηγόρησε και η ΕΕ τη Δευτέρα για "μη διαφανείς" μεθόδους αντιμετώπισης της κρίσης ενώ ο Πρωθυπουργός της χώρας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του αρχικά κράτησε κρυφή την έξαρση της γρίπης για να μην προκαλέσει πανικό στον πληθυσμό.

    Ο τελευταίος θάνατος ακολουθεί την ανακοίνωση για ύπαρξη της ασθένειας και στο Λάος ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ιός να έχει προσβάλει πληθυσμούς πάπιας στην Κίνα. Οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο ιός ενδέχεται να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι τώρα οκτώ θάνατοι οφείλονται στη γρίπη των πουλερικών: δύο στην Ταϊλάνδη και έξι στο Βιετνάμ.

    Η Ταϊλάνδη ετοιμάζεται να οργανώσει ένα διεθνές συνέδριο την ερχόμενη Τετάρτη για να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της εξάπλωσης της γρίπης στην Ασία. Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν εκπρόσωποι από 12 τουλάχιστον κράτη συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Γεωργίας της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ο ιός έχει ανιχνευθεί και σε άλλες οκτώ επαρχίες ενώ οι Αρχές της χώρας έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση θανάτωσης όλων των πουλερικών που βρίσκονται στις μολυσμένες περιοχές ενώ μέχρι στιγμής περισσότερα από 24 εκατομμύρια πουλερικά έχουν θανατωθεί. Μεγάλα, όμως, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγρότες που εκτρέφουν πουλερικά και η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει μέτρα αποζημίωσής τους.

    Η Αυστραλία καλεί τις ασιατικές χώρες να ενημερώσουν τη διεθνή κοινότητα

    "Ελπίζω το πάθημα με το SARS να έγινε μάθημα σε πολλές χώρες" (Αλεξάντερ Ντάουνερ, υπουργός ΥΠΕΞ της Αυστραλίας)

    Εν τω μεταξύ, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κάλεσε τις ασιατικές χώρες να πουν στη διεθνή κοινότητα όλη την αλήθεια για την γρίπη των πτηνών, προκειμένου και οι άλλες χώρες να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα .

    Ήδη οι αυστραλιανές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση της νόσου καθώς η γειτονική Ινδονησία έγινε η έβδομη χώρα στην Ασία που επιβεβαίωσε κρούσματα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών. Ο Αυστραλός Υπουργός σημείωσε ότι εκτός της Ινδονησίας και το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Ταϊβάν επιβεβαίωσαν ότι είχαν κρούσματα της νόσου αλλά όχι και η Κίνα που συνορεύει με τις χώρες αυτές.

    "Δεν έχω πληροφορίες ότι η Κίνα αποκρύβει την αλήθεια. Ελπίζω να λένε την αλήθεια. Όλοι θυμόμαστε ότι όσον αφορά την ασθένεια SARS , η Κίνα αρνιόταν αρχικά να αποδεχθεί το μέγεθος του προβλήματος. Ελπίζω το πάθημα με το SARS να έγινε μάθημα σε πολλές χώρες", είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξαπλώνεται η νόσος των πουλερικών


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 January 2004 - 10:00:40 UTC