Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόλαφος η έκθεση Χάτον για τον Οργανισμό Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC
  • [02] Δάκρυα χαράς Πέτυχε η εγχείρηση του μικρού Ιρακινού
  • [03] Συνάντηση Μπους-Ερντογάν στο Λευκό Οίκο
  • [04] Στον απόηχο της τροπολογίας Πάχτα Πολιτικής αντιπαράθεσης συνέχεια
  • [05] Βαρύ πλήγμα στους βαρόνους της κοκαΐνης Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών
  • [06] Στον ανακριτή ο Σκυφτούλης
  • [07] Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο Σκληρή κόντρα στη Βουλή
  • [08] Νέα εποχή για την πόλη της Αδριατικής Επανενώθηκε η πόλη Μόσταρ στη
  • [09] Η απάντηση της ΝΔ "Κανένα θέμα για Παυλόπουλο"
  • [10] Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται Δε θα ανεχτούν οι ΗΠΑ τη

    [01] Διεθνή

    Κόλαφος η έκθεση Χάτον για τον Οργανισμό Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC

    (28/1/2004 7:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: BBC, BBC Greek, ΑΠΕ

    Την παραίτηση του υπέβαλλε ο πρόεδρος του BBC Γκάβιν Ντέιβις, μετά την σκληρή κριτική, που άσκησε στο κανάλι ο δικαστής Μπράιαν Χάτον κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πολυαναμενόμενης έκθεσης του για τις συνθήκες θανάτου του δρ Ντέιβιντ Κέλι, εμπειρογνώμονα του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σε θέματα εξοπλισμών. Ο καθηγητής Κέλι αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του ονόματος του ως πηγή ρεπορτάζ του BBC, που υποστήριζε ότι, η βρετανική κυβέρνηση "παραφούσκωσε" το φάκελο, μεγαλοποιώντας πέρυσι τα στοιχεία, που είχε στη διάθεσή της για το ιρακινό οπλοστάσιο ώστε να πεισθεί η κοινή γνώμη και το Κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα του πολέμου. Στο μεταξύ τη δημόσια συγγνώμη του εξέφρασε το BBC για ορισμένες λανθασμένες κατηγορίες, που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Άντριου Γκίλιγκαν, και τις οποίες ο δικαστής λόρδος Μπράιαν Χάτον χαρακτήρισε αβάσιμες. Η έκθεση Χάτον απαλλάσσει από κάθε υποψία την βρετανική κυβέρνηση τόσο για ύπουλη στρατηγική εκ μέρους της στην αποκάλυψη του ονόματος του καθηγητή στον Τύπο, όσο και για το ότι, υπερέβαλλε για τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Την πλήρη ιακονποίηση του εξέφρασε ο Μπλερ.

    "Έσφαλε το Υπουργείο Άμυνας"

    "Δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα". Έκθεση Χάτον

    Σοβαρότατη και αστήριχτη χαρακτηρίζει ο λόρδος Χάτον την καταγγελία του δημοσιογράφου του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, ότι η κυβέρνηση Μπλερ προσέθεσε έναν ισχυρισμό, εν γνώσει της λανθασμένο, μέσα στα στοιχεία ότι, το ιρακινό καθεστώς μπορούσε να εξαπολύσει μέσα σε 45 λεπτά όπλα μαζικής καταστροφής.

    Από τις "βολές" Χάτον δεν ξέφυγαν και τα διευθυντικά στελέχη του BBC, επειδή δεν κατάλαβαν ότι, οι σημειώσεις, που κράτησε ο ρεπόρτερ από τη συνάντησή του με τον δόκτορα Κέλι δεν στήριζαν τη σοβαρότερη από τις καταγγελίες του.

    Σύμφωνα με την έκθεση δεν υπήρξε εν κρυπτώ στρατηγική της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο το όνομα του δόκτορα Κέλι δόθηκε στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι, θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι, η ταυτότητα του κυβερνητικού συμβούλου δεν θα αποκαλυπτόταν εφόσον είχε συναντηθεί με τον Άντριου Γκίλιγκαν. Στο σημείο, όμως, αυτό ο λόρδος Χάτον αναφέρει ότι, το υπουργείο Άμυνας, ο φυσικός εργοδότης του καθηγητή Κέλι, έσφαλε στον τρόπο, που χειρίστηκε το θέμα μετά την αποκάλυψη.

    Πάντως ο κύριος Χάτον κατέληξε λέγοντας ότι, ο Ντέιβιντ Κέλι υπήρξε ένας δημόσιος λειτουργός, που υπηρέτησε πιστά τη χώρα του σε όλη του τη ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι, λυπάται για τη διαρροή της έκθεσής του 24 ώρες πριν τη δημοσίευσή της σε εφημερίδα.

    Αντιδράσεις της οικογένειας Κέλι

    "Το BBC αναγνωρίζει εμπράκτως ότι, ορισμένες βασικές κατηγορίες, που διατύπωσε ο δημοσιογράφος του Αντριου Γκίλιγκαν στο πρόγραμμα "Σήμερα" στις 29 Μαΐου του 2003 ήταν ψευδείς και ζητούμε δημόσια συγγνώμη", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του BBC Γκρεγκ Ντάικ και τόνισε ότι, ουδέποτε το BBC μετέδωσε στο οκτάμηνο, που μεσολάβησε ότι, ''ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ψεύδεται".

    Στο μεταξύ με ανακοίνωση της η οικογένεια του καθηγητή Κέλι, εξέφρασε την ελπίδα ότι, η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα στο μέλλον για να εγγυηθεί ότι, κανένα άλλο άτομο δεν θα υποφέρει, όσο υπέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι. Η οικογένεια του εκλιπόντος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι, ο δικαστής Χάτον πραγματοποίησε μία πολύμηνη έρευνα για τις αιτίες, που οδήγησαν τον καθηγητή Κέλι στην αυτοκτονία.

    Τέλος επισημαίνεται ότι, η οικογένεια του εκλιπόντος προσπαθεί ακόμη να ξεπεράσει το τραγικό γεγονός και ζητά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να φερθούν με ευαισθησία στο μέλλον και να μην φέρουν τους στενούς συγγενείς στο φως της δημοσιότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης Χάτον

    Ευθείες βολές στο BBC από την έκθεση Χάτον

    "Καθαρός" ο Τόνι Μπλερ

    [02] Διάφορα

    Δάκρυα χαράς Πέτυχε η εγχείρηση του μικρού Ιρακινού

    (28/1/2004 9:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πριν από 10 μήνες μία σφαίρα σφηνώθηκε στο κεφαλάκι του μικρού Μπάκερ Αλί Χασάν, όταν αμερικανική περίπολος άνοιξε πυρ κατά υπόπτων. Αν και το χτύπημα δεν ήταν μοιραίο, έβλαψε, την όραση, την κίνηση και την ακοή, η οποία μάλλον ποτέ δεν θα επανέλθει, του μικρού αγοριού. Τη σωτήρια λύση για το αγόρι έδωσαν το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σε συνεργασία με τους "γιατρούς του κόσμου", που έστειλαν το 4 χρονο αγόρι στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν, όπου έγινε η λεπτή επέμβαση.

    Τον έσωσε η αγάπη των Ελλήνων

    "Η ιατρική αυτή πράξη είναι συμβολική. Συμβολίζει την αγάπη του ελληνικού λαού προς τον ιρακινό. Στη θέση μου θα ήθελε να είναι ο κάθε Έλληνας γιατρός". Δημήτρης Ρολογής, Νευροχειρούργος

    Όσο ο καιρός περνούσε τόσο η κατάσταση για τον Μπάκερ Αλί Χασάν γινόταν ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς η σφαίρα προχωρούσε μέρα με τη μέρα, προς στο σημείο του εγκεφάλου, όπου λειτουργούν τα κέντρα ζωής.

    Η σφαίρα αφαιρέθηκε με επιτυχία από το κεφάλι του αγοριού, μετά από τρίωρη επέμβαση στο νοσοκομείο "Μετροπόλιταν". Ο μικρός Μπάκερ αμέσως μετά την εγχείρηση μεταφέρθηκε σε εντατική νευροχειρουργική μονάδα, όπου και θα παραμείνει για τις επόμενες σαράντα-οκτώ ώρες και θα συνεχίσει να νοσηλεύεται για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα στο νοσοκομείο. Αν και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, οι γιατροί έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του παιδιού.

    Την ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε ότι: "Η προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να μεταφέρει και να νοσηλεύσει το μικρό Μπάκερ στη χώρα μας, ευοδώθηκε. Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της κατάστασης του μικρού Μπάκερ κι ευχόμαστε να πάνε όλα καλά".

    [03] Διεθνή

    Συνάντηση Μπους-Ερντογάν στο Λευκό Οίκο

    (28/1/2004 9:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνάντηση είχαν πριν λίγη ώρα στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να θεωρεί τρομοκρατικές τις οργανώσεις που προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την εξεύρεση λύσης στο χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου, τις οποίες, όπως είπε, εκτιμά.

    "Η τουρκική πλευρά θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την ελληνική"

    Στις δηλώσεις που έγιναν πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον κ. Ερντογάν "ευθύ πολιτικό" με τον οποίο μπορεί να έχει καλή συνεργασία και αναφερόμενος στο Ιράκ τον διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν, επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Κόφι Ανάν και είναι έτοιμη να προσέλθει σε νέες διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος, λαμβάνοντας το σχέδιο Ανάν ως "σημείο αναφοράς". "Η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα το συντομότερο και θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την ελληνική", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα ακολουθήσει γεύμα και στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Τσένι, με την οποία θα ολοκληρώσει τη δίωρη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Eπαφές Παπαδόπουλου-Ερντογάν για το Κυπριακό

    "Δε θα ανεχτούμε το PKK στο βόρειο Ιράκ"

    [04] Εσωτερικά

    Στον απόηχο της τροπολογίας Πάχτα Πολιτικής αντιπαράθεσης συνέχεια

    (28/1/2004 10:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η τροπολογία Πάχτα, βρέθηκε και πάλι την Τετάρτη στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το θέμα έχει κλείσει, μετά την παρέμβαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. "Πολιτικά το θέμα κλείνει εδώ και δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο. Εμείς τολμήσαμε. Ας τολμήσουν και οι άλλοι να πράξουν κάτι ανάλογο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας. Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε και πάλι λόγο για "αμαρτωλές" τροπολογίες που η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποσύρει από τη Βουλή.

    Λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση

    Ο κ. Πρωτόπαπας κατηγόρησε επίσης την ΝΔ για έλλειψη πολιτικών θέσεων που την οδηγεί στην καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας επ' αόριστον, ενώ τόνισε ότι προσωπικά ο ίδιος δεν θα υπέγραφε αυτή την τροπολογία .

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τους εννέα βουλευτές.

    "Το ΠΑΣΟΚ έκανε ότι έπρεπε να κάνει" σχολίασε σχετικά με την υπόθεση ο Γιάννος Παπαντωνίου ενώ από την πλευρά του ο Πέτρος Ευθυμίου, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία "έδειξε αυτό που θέλει το ΠΑΣΟΚ, να ταυτίζεται δηλαδή με τη διαφάνεια"

    Αναφερόμενη στο θέμα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε με αποφασιστικότητα και τα πολιτικά όργανα πήραν μία πολιτική απόφαση που έχει συμβολική σημασία. Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι ακόμα αναμένεται η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

    Όσον αφορά τους διαγραφέντες σημείωσε ότι θεωρεί την απόφαση σωστή, καθώς δίνει σήμα ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε ριζικές αλλαγές που απαιτεί η ελληνική κοινωνία στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου αλλά και του κυβερνητικού σχήματος.

    Απόσυρση διατάξεων ν/σ ιαματικού τουρισμού

    Νωρίτερα, η απόσυρση διατάξεων από το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, προκάλεσε αντιδράσεις.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ για δήθεν σκοπιμότητα πίσω από την κίνηση αυτή.

    "Ορισμένοι φαντάζονται θέλοντας να κάνουν Αντιπολίτευση, ότι πλέον η λειτουργία του Κοινοβουλίου, πρέπει να είναι ύποπτη, οτιδήποτε και αν συμβαίνει, είτε προσθέσουμε ότι αφαιρέσουμε κάτι σε ένα νομοσχέδιο. Θα τους συνιστούσα ψυχραιμία" είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ενημερώσει του αρμοδίους για την πρωτοβουλία του να αποσύρει τις ''λοιπές διατάξεις''.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός προχώρησε σε αυτή την ενέργεια γιατί "ήθελε να περάσει ο κεντρικός κορμός του νομοσχεδίου του και κατ' οικονομίαν του χρόνου προτίμησε να αποσύρει τις λοιπές διατάξεις που περιλαμβάνονταν σε ορισμένα άρθρα".

    "Οι διατάξεις αποσύρονται γιατί είναι αμαρτωλές" δήλωσε από την πλευρά του αναφερόμενος στο θέμα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Συγνώμη Χρυσανθακόπουλου

    Στο μεταξύ, θέμα δημιουργήθηκε ότι έγινε γνωστό ότι ένας από τους διαγραφέντες βουλευτές, ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες που είχε με την επιτροπή.

    Με γραπτή του ανακοίνωση ωστόσο, ο βουλευτής, διαβεβαίωσε ότι κατέστρεψε το υλικό και ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Κανένα θέμα για Παυλόπουλο"

    [05] Διεθνή

    Βαρύ πλήγμα στους βαρόνους της κοκαΐνης Εξαρθρώθηκε κύκλωμα ναρκωτικών στην Ιταλία

    (28/1/2004 9:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένα μεγάλο διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου κοκαΐνης εξάρθρωσαν οι αρχές της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ιταλική αστυνομία. Το δίκτυο διηύθυνε η Ντρανγκέτα, μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις της Ιταλίας. Αστυνομικοί ανακάλυψαν εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης, κρυμμένα μέσα σε ένα πλοίο στο λιμάνι Τζόα Τάουρο της Καλαβρίας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από χίλιοι ιταλοί αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πιερλουίτζι Βίνια, ανώτερου ανακριτή που αναλαμβάνει υποθέσεις κατά της Μαφίας, "αυτό το λαθρεμπόριο χρηματοδοτούσε την τρομοκρατία και της παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Κολομβία".

    Οι έρευνες συνεχίζονται

    Έχουν εκδοθεί περίπου εκατό εντάλματα σύλληψης, που αφορούν κυρίως υπόπτους στην περιοχή της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Σαράντα ακόμη εντάλματα εκδόθηκαν σε άλλες χώρες, κυρίως στην Κολομβία.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πισάνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις κατά της Μαφίας και της ιταλικής αστυνομίας στην επιτυχημένη επιχείρηση.

    Η κοκαΐνη "κυκλοφορούσε" στην Ευρώπη

    Εκπρόσωποι της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ρώμη, ανέφεραν, ότι η εγκληματική οργάνωση της Καλαβρίας, η οποία πήρε τα πρωτεία στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών από την Σικελική Μαφία, μετέφερε επεξεργασμένες ποσότητες κοκαΐνης από την Κολομβία στην Ιταλία. Οι ποσότητες των ναρκωτικών που διακινούσαν "κυκλοφορούσαν" στην Ιταλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Γαλλία και την Αυστρία.

    [06] Εσωτερικά

    Στον ανακριτή ο Σκυφτούλης

    (28/1/2004 9:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κλήση σε απολογία για την Πέμπτη το πρωί έλαβε από τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989, πράξη που αποδίδεται στον ΕΛΑ και την 1η Μάη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αρνηθεί να εμφανισθεί στο ανακριτικό γραφείο, ο κ. Ζερβομπεάκος φέρεται διατεθειμένος να εκδώσει σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Στο μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν για 8 υποθέσεις εκρήξεων σε Οργανισμούς κοινής ωφελείας οι Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη που είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση του ΕΛΑ.

    [07] Εσωτερικά

    Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο Σκληρή κόντρα στη Βουλή

    (28/1/2004 10:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Υψηλοί τόνοι επικράτησαν την Τετάρτη στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη λειτουργία του κράτους. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία, καλλιέργεια μιζέριας και αποσιώπηση των επιτυχιών της χώρας. Αναφερόμενος στην επίμαχη τροπολογία Πάχτα υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης υπήρξε "σαφής και ξεκάθαρη" και χαρακτήρισε "αναγκαίες ενέργειες" τα μέτρα που πάρθηκαν. Για κινδυνολογία, διχαστικά συνθήματα, υπόθαλψη φαινομένων διαφθοράς και καθεστωτική νοοτροπία επέκρινε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής. Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τη ΝΔ άσκησαν από την πλευρά τους η Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ομιλία Σημίτη

    "Η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής και ξεκάθαρη, όταν ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου για πρώτη φορά ήρθε η τροπολογία στη Βουλή και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση" δήλωσε ο Κ. Σημίτης αναφερόμενος στην "τροπολογία Πάχτα" τονίζοντας ότι αυτή "προωθήθηκε και ψηφίστηκε σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση και με αντιδεοντολογική διαδικασία''

    Χαρακτήρισε ως αναγκαίες τις ενέργειες που ακολούθησαν τόνισε ωστόσο, ότι η απόφαση για τους βουλευτές ήταν δύσκολη .

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δημιουργεί μία "εικονική πραγματικότητα γενικής σήψης και απαξίωσης των αξιών'' και "δημιουργεί την εικόνα μιας διχασμένης κοινωνίας"

    Είπε ακόμα ότι η ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει πολιτικές προτάσεις και προτιμά το ''το εύκολο πρότυπο των περασμένων δεκαετιών, δηλαδή τη σκανδαλολογία, την διαφθορολογία, την καταστροφολογία και τις προσωπικές επιθέσεις''

    Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της οικονομίας, ενώ η πολιτική απασχόλησης που θέλει να ακολουθήσει είναι ασαφής.

    Ομιλία Καραμανλή

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, επέκρινε την κυβέρνηση για διχαστικά συνθήματα, υπόθαλψη φαινομένων διαφθοράς και καθεστωτική νοοτροπία .

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ομολόγησε ότι υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς και επιτέθηκε στο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε όφειλε να βρίσκεται στην "καρδιά της Δημοκρατίας" τη Βουλή.

    " Η συμμετοχική δημοκρατία που ευαγγελίζεται βρίσκεται στο κοινοβούλιο και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα και στους κομματικούς μονολόγους" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Είπε επίσης ότι οι πληγές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπήρξαν η διαφθορά και η γραφειοκρατεία και αναφερόμενος στο μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, επιθετική αγροτική πολιτική, καλύτερη εκπαίδευση, απλοποίηση των διαδικασιών, απασχόληση και κοινωνικό κράτος , με πόρους που υπάρχουν ήδη και θα διαχειρισθούν με μεγαλύτερη προσοχή.

    Ομιλίες Κωνσταντόπουλου - Παπαρήγα

    "Ο λαός δεν μπορεί να πιστέψει στο ΠΑΣΟΚ ή να ελπίζει στη ΝΔ" υποστήριξε από την πλευρά της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τονίζοντας ότι η εκλογική μάχη θα πρέπει να εκφράσει το "κατηγορώ' του λαού απέναντι στις πολιτικές των δυο μεγάλων κομμάτων.

    Δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης άσκησε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια προωθήθηκε αντί για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό που επαγγέλθηκε η κυβέρνηση, μία νεοφιλελεύθερη πολιτική σε όλα τα βασικά θέματα.

    [08] Διεθνή

    Νέα εποχή για την πόλη της Αδριατικής Επανενώθηκε η πόλη Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    (28/1/2004 10:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ανακοινώθηκε την Τετάρτη η επανένωση της πόλης Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Η πόλη χωρίστηκε το 1993 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Από τότε οι δύο κοινότητες ζουν χωριστά στις δύο πλευρές του ποταμού Νερέτβα. Την ανακοίνωση έκανε ο Πάντι Ασντάουν, ανώτατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "Οι πολίτες του Μόσταρ περίμεναν οκτώ χρόνια για να αποκτήσουν μια δημοτική αρχή που να εργάζεται για αυτούς. Θέλω να κηρύξω σήμερα το νέο καθεστώς για την πόλη του Μόσταρ".

    Το νέο καθεστώς

    Με το νέο καθεστώς, η πόλη που μέχρι σήμερα ήταν χωρισμένη σε έξι διαμερίσματα -τρία κροατικά και τρία μουσουλμανικά- μετατρέπεται σε μία και μόνο διοικητική μονάδα. Η δημοτική αρχή της πόλης θα αποτελείται από ένα συμβούλιο με 35 μέλη, στο οποίο οι δύο κοινότητες θα έχουν τον ίδιο αριθμό εκπροσώπων. Επίσης, στο συμβούλιο θα εκπροσωπούνται και οι άλλες κοινότητες που διαμένουν στο Μόσταρ, όπως η σερβική.

    [09] Εσωτερικά

    Η απάντηση της ΝΔ "Κανένα θέμα για Παυλόπουλο"

    (28/1/2004 10:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    "Δεν υπάρχει θέμα" δηλώνει κατηγορηματικά η Ρηγίλλης, σχετικά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στο παρελθόν παρείχε νομικές υπηρεσίες στον επιχειρηματία κ. Στέγγο, νυν ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς. Ο κ. Παυλόπουλος, που είχε συνάντηση με κ. Καραμανλή, όπως κάθε μέρα άλλωστε, ανέφερε ότι είχε αναλάβει να γνωματεύσει για υπόθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας πριν ο κ. Στέγγος αγοράσει το Πόρτο Καρράς. Υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός ότι ο ίδιος καταψήφισε την τροπολογία , εκ μέρους της ΝΔ, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    "Είναι άδικη η εμπλοκή του ονόματος του κ. Παυλοπουλου στο θέμα της τροπολογίας, την οποία πρώτος βγήκε και κατήγγειλε στη Βουλή" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η Ντόρα Μπακογιαννη.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, η ΝΔ, ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας του Πόρτο Καρράς, είχαν έρθει σε επαφή με το γενικό γραμματέα του κόμματος Β. Μεϊμαράκη και τον τομεάρχη Τουρισμού Αναστάσιο Λιάσκο, για να τους ενημερώσουν για την τροπολογία που ήθελαν να προωθηθεί.

    Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Ρηγίλλης, η απάντηση που έλαβαν ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

    [10] Διεθνή

    Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται Δε θα ανεχτούν οι ΗΠΑ τη δράση του KADEK στο Ιράκ

    (28/1/2004 11:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δε θα ανεχτούν τη δράση της τουρκοκουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης KADEK (Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο Κουρδιστάν) στο Ιράκ οι ΗΠΑ, δηλώνει ο Πολ Μπρέμερ, ο Αμερικανός προσωρινός διοικητής του Ιράκ. Η αυτονομιστική οργάνωση θεωρείται, από τον αμερικανικό νόμο, τρομοκρατική. "Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, είναι αποφασισμένος να δοθεί τέλος στη χρήση του ιρακινού εδάφους ως παραδείσου της τρομοκρατίας", προσθέτει ο Μπρέμερ.

    Ικανοποίηση Ερντογάν

    "Δεν υπάρχει χώρος για την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο νέο Ιράκ" Πολ Μπρέμερ

    Το KADEK, που προήλθε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) του οποίου ηγέτης ήταν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον Αύγουστο του 2002 ανακοίνωσε τη δέσμευσή του στη μη βία, όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι διαλύεται και ανοίγει το δρόμο σε μια νέα οργάνωση που θα αγωνιστεί για τα κουρδικά δικαιώματα αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικές τις οργανώσεις που προέρχονται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 2004 - 21:52:23 UTC