Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ
  • [02] Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί Στο "κόκκινο" το
  • [03] Η γρίπη των πτηνών "ξαναχτυπά"
  • [04] Η πλειοψηφία επικροτεί την απόφαση Παπανδρέου "Πάσχει η πολιτική ζωή"
  • [05] Γυναίκα καμικάζι Επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο
  • [06] Νίκη-πρόκριση για την ΑΕΚ επί της Ορτέζ
  • [07] Απολογίες κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ
  • [08] Την Τετάρτη συνέρχεται το αρμόδιο δικαστήριο Δικάζεται ο "Νέμο"
  • [09] Συνάντηση Τσοβόλα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ
  • [10] Μολότοφ σε τράπεζα της συμπρωτεύουσας

    [01] Διεθνή

    Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    (29/1/2004 8:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισραηλινό αεροσκάφος που μετέφερε 30 Αραβες κρατούμενους από το Ισραήλ για τη Γερμανία, προσγειώθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κολωνίας, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ των ισραηλινών αρχών και της οργάνωσης Χεζμπολάχ. Νωρίτερα, στο ίδιο αεροδρόμιο είχε προσγειωθεί το γερμανικό αεροπλάνο που μεταφέρει έναν Ισραηλινό επιχειρηματία και τις σορούς τριών Ισραηλινών στρατιωτών, από τη Βηρυτό με προορισμό την Κολωνία. Στο μεταξύ, αναχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα από ισραηλινή φυλακή δύο λεωφορεία με τους πρώτους Παλαιστίνιους, που θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Τα λεωφορεία μεταφέρουν τους πρώτους από τους 400 Παλαιστίνιους που κρατούνταν στη φυλακή του Κετζιότ, με προορισμό τη Δυτική Όχθη. Αλλα λεωφορεία αναμένεται να αναχωρήσουν εντός της ημέρας από τη φυλακή, αλλά θα κατευθύνουν σε άλλους προορισμούς.

    Προορισμός το Σαλάμ

    ''Τα δύο λεωφορεία έφυγαν από το Κετζιότ νωρίς και κατευθύνονται στο πιο απομακρυσμένο σημείο ελέγχου'' ανέφερε στρατιωτική πηγή.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προορισμός τους είναι το Σαλάμ, στα σύνορα μεταξύ της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ.

    Οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν υπό κράτηση μέχρι να επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς η ταυτότητα των τριών νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών που παραδόθηκαν από τη Χεζμπολάχ κατόπιν μεσολάβησης της Γερμανίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιδρομή Ισραηλινών "αφήνει" 13 νεκρούς

    [02] Εσωτερικά

    Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο

    (29/1/2004 8:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Για μηδενιστική λογική, καταστροφολογία και καλλιέργεια κλίματος μιζέριας κατηγόρησε την Τετάρτη τη ΝΔ, ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία πριν τις εκλογές προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα τη λειτουργία του Κράτους. Από την πλευρά του, για κινδυνολογία, καθεστωτική νοοτροπία και υπόθαλψη φαινομένων διαφθοράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής. Σφοδρή κριτική σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση άσκησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ωστόσο, το χειροκρότημα των βουλευτών, τόσο της συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης προς τον Κ. Σημίτη, καθώς η τοποθέτησή του αποτελούσε την τελευταία ως Πρωθυπουργός, χρωμάτισε το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή.

    Τελευταία τοποθέτηση Σημίτη ως Πρωθυπουργός

    "Δύσκολη αλλά αναγκαία" απόφαση χαρακτήρισε ο Κ. Σημίτης τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια των 9 βουλευτών.

    Για την τροπολογία Πάχτα, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης ήταν σαφής και ξεκάθαρη από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε την απέρριψε όταν για πρώτη φορά ήρθε στη Βουλή,

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αποφεύγει την αναμέτρηση των εκλογών, όπως τον κατηγορεί η ΝΔ, αλλά ότι έχει ένα όραμα για την κοινωνία και αυτό χρειάζεται ανανέωση.

    "Σήμερα ήταν η τελευταία συζήτηση στην οποία συμμετέχω ως πρωθυπουργός", είπε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ευχαρίστησε ονομαστικά και τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης διότι, όπως είπε, "μου δώσατε τη δυνατότητα να ελέγξω και να βελτιώσω τις θέσεις μου και να κάνω τη δουλειά μου".

    "Υπήρξαν διαφωνίες αλλά και η κοινή πεποίθηση και η συμφωνία ότι εργαζόμαστε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε οι πολίτες να είναι πιο κριτικοί. Η γνώση αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνία των πολιτών", κατέληξε ο κ. Σημίτης, χειροκροτούμενος και από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή.

    Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής πλησίασε στα κυβερνητικά έδρανα και είχε θερμή χειραψία με τον κ. Σημίτη όπως και μεγάλο μέρος των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

    Σφοδρή κριτική από Παπαρήγα - Κωνσταντόπουλο

    Για κινδυνολογία, καθεστωτική νοοτροπία και υπόθαλψη φαινομένων διαφθοράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε επικριτικά στην απουσία του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίον κατηγόρησε και για τη συμμετοχή του στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    Για συμπτώματα εκτεταμένης διαφθοράς και σήψης έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα η οποία τόνισε ότι η εκλογική μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει ένα κατηγορώ απέναντι στις πολιτικές των δύο κομμάτων.

    Θέατρο χαρακτήρισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τις αποπομπές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαπλοκή, αδιαφάνεια και προνομιακή σχέση με τους ισχυρούς.

    Για θέατρο ανούσιων αντιπαραθέσεων, κάνει λόγο με ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας και καλεί τους Έλληνες πολίτες να θέσουν τέρμα σε μία τέτοια στείρα αντιπαράθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρή κόντρα στη Βουλή

    [03] Υγεία

    Η γρίπη των πτηνών "ξαναχτυπά"

    (29/1/2004 8:33:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερις νέες εστίες της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκαν στην Ταϊβάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες γεωργικές υπηρεσίες του νησιού. Στο μεταξύ, την άμεση σφαγή όλων των ζώων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή η οποία πλήττει δέκα χώρες της Ασίας, διέταξε η πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σουκαρνοπούτρι. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας είχε παραδεχτεί την περασμένη Κυριακή ότι στη χώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της γρίπης, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας είχε απορρίψει την πιθανότητα να σφαγιαστούν τα ζώα, όπως συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όπως κάνουν άλλες χώρες προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοσή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύσκεψη για την ανακοπή του ιού των πουλερικών

    Φόβοι για πανδημία από τον ιό των πουλερικών

    [04] Εσωτερικά

    Η πλειοψηφία επικροτεί την απόφαση Παπανδρέου "Πάσχει η πολιτική ζωή" σύμφωνα με δημοσκόπηση

    (29/1/2004 9:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Υποθέσεις σαν την "τροπολογία Πάχτα" δεν αφορούν μόνο ένα κόμμα αλλά είναι κάτι που συμβαίνει, γενικά, την πολιτική ζωή, πιστεύει το 82,3% όσων ερωτήθηκαν σε τηλεφωνική δημοσκόπηση της Opinion για την "Ελευθεροτυπία". Η πλειοψηφία των πολιτών, με το υψηλό μάλιστα ποσοστό του 62,2%, επικροτεί την απόφαση Παπανδρέου να τεθούν εκτός ψηφοδελτίου οι βουλευτές που ενεπλάκησαν, ενώ το 46,6% πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρνει την ανανέωση στα πολιτικά ήθη, το 53,4% διαφωνεί σε αυτό. Στο μεταξύ, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή, το 71% των ερωτηθέντων απαντά ότι έχει σχηματίσει αρνητική γνώμη για τον Χ. Πάχτα και τους 9 βουλευτές.

    Γενικό φαινόμενο

    Όσον αφορά το ερώτημα ότι υποθέσεις σαν και αυτή της τροπολογία Πάχτα δεν τις συναντά κανείς μόνο σε ένα κόμμα, στο σύνολο των ψηφοφόρων το 82, 3% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει γενικά στην πολιτική ζωή της χώρας, ένα ποσοστό που ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (91%), ενώ υψηλό είναι και το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς της ΝΔ (74% ).

    Περισσότερο απ' όλους το πιστεύουν, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ (94,7%) και ακολουθούν το ΔΗΚΚΙ (90,9%) και το ΣΥΝ (89,4% ).

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για την Ελευθεροτυπία σε συνολικό δείγμα 1.003 ατόμων είναι τηλεφωνική και καλύπτει την περίοδο 27 - 28 Ιανουαρίου.

    Διεύρυνση διαφοράς υπέρ ΝΔ δείχνει το βαρόμετρο της VPRC

    Σύμφωνα με την έρευνα της VPRC, η υπόθεση Πάχτα φαίνεται να ασκεί καταλυτική επίδραση στο ερώτημα για την παράσταση νίκης .

    Το 48% εκφράζει την άποψη ότι στις εκλογές θα κερδίσει η ΝΔ, έναντι του 23% που πιστεύει ότι θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρόθεση ψήφου, καταγράφεται διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ από 3,2 σε 4,3 εκατοστιαίες μονάδες.

    Στη σύγκριση μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή οι δύο άνδρες έχουν ίδιο ποσοστό, 36%, σε ό,τι, αφορά τις απόψεις και τις θέσεις τους.

    Το 39% πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να ανανεώσει περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου, έναντι 32% για το Γιώργο Παπανδρέου.

    Επίσης, το 37% πιστεύει ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της διαφθοράς έναντι 27% για το Γιώργο Παπανδρέου.

    Η έρευνα είναι τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.220 άτομα.

    [05] Διεθνή

    Γυναίκα καμικάζι Επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο

    (29/1/2004 11:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η έκρηξη ήταν σφοδρότατη και μετέτρεψε το λεωφορείο σε κομμάτια

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν, μετά την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, πολύ κοντά στην κατοικία του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μάγκεν Νταβίντ Ατομ δήλωσε ότι 10 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 15 με βαριά τραύματα. Η εφημερίδα Χααρέτζ γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα ότι η επίθεση έγινε από γυναίκα καμικάζι που καθόταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη τη στιγμή που το όχημα περνούσε κοντά στην κατοικία του Σαρόν. Την ώρα της επίθεσης ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν στο αγρόκτημά του , στην έρημο Νεγκέβ. " Ήταν μια τρομακτική επίθεση σε ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες, τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ Μάικ Λεβί, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Η έκρηξη ήταν σφοδρότατη και μετέτρεψε το λεωφορείο σε κομμάτια.

    Το πίσω τμήμα του λεωφορείου είχε αποκοπεί

    Από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαντάσα είχε αναχωρήσει το λεωφορείο της γραμμής 19. Η έκρηξη έγινε στη διασταύρωση των οδών Αρλοζόροφ και Γάζας, λίγα μέτρα από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.

    ''Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν αυτές που έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε. Το πίσω τμήμα του λεωφορείου είχε αποκοπεί και ο κόσμος πηδούσε από τα παράθυρα'' δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στην ισραηλινή τηλεόραση.

    Η επίθεση αυτοκτονίας, που αναμένεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών, εκδηλώθηκε μία ημέρα μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια προάστια της πόλης της Γάζας που οδήγησε στον θάνατο 8 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων και πέντε μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Η οργάνωση απείλησε μάλιστα την Τετάρτη ότι θα εκδικηθεί τον θάνατό τους.

    Η προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας είχε εκδηλωθεί τα Χριστούγεννα κοντά στο Τελ Αβίβ με συνέπεια να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

    Ισραήλ: "Στόχος του τείχους ασφαλείας"

    "Στόχος του τείχους είναι να κρατήσουμε τους καμικάζι έξω από το Ισραήλ"

    Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού

    Ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η νέα επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ επιβεβαιώνει την ανάγκη οικοδόμησης του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, δήλωσε σήμερα ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    "Ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να κάτσει στη θέση του και να μας αφήσει να κάνουμε ότι χρειάζεται για την άμυνά μας" υποστήριξε ο Γκισίν, προσθέτοντας ότι στόχος του τείχους είναι "να κρατήσουμε τους καμικάζι έξω από το Ισραήλ".

    ''Παλαιστίνιοι τρομοκράτες συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών στην καρδιά των πόλεων μας'', δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Σαρόν, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτοκτονίας είναι το αποτέλεσμα της στάσης της Παλαιστινιακής Αρχής που δεν καταπολεμά την τρομοκρατία.

    ''Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να συνεχίσει να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει τέτοιες επιθέσεις, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένας πόλεμος της τρομοκρατίας εναντίον μας και η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία που ξεκινά από το έδαφός της'', πρόσθεσε η ίδια πηγή μιλώντας στην εφημερίδα Χααρέτζ. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολλάχ θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά την επίθεση αυτοκτονίας παλαιστίνιας καμικάζι στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, που στοίχισε τη ζωή σε 10 Ισραηλινούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ισραηλινός αξιωματούχος.

    Παλαιστίνη: "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων"

    Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας και ζήτησε την επανάληψη των συνομιλιών με το Ισραήλ.

    "Καταδικάζουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων ανεξάρτητα αν είναι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι" τόνισε ο παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ.

    "Αυτός ο κύκλος της βίας μπορεί να σταματήσει μόνο με μία ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    [06] Αθλητισμός

    Νίκη-πρόκριση για την ΑΕΚ επί της Ορτέζ

    (29/1/2004 9:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την 5η της νίκη πέτυχε η ΑΕΚ, χθες, επικρατώντας της Ορτέζ με 78-68, στη Γαλλία στο πλαίσιο της 11ης ημέρας του Α' ομίλου, της Ευρωλίγκα. Η αφύπνιση του Χόρας Τζένκινς στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά και ένα τρίποντο του Τσιάρα στο πιο κρίσιμο σημείο, ανανέωσαν τις ελπίδες της "Ένωσης" για πρόκριση στην φάση των "16". Τα δεκάλεπτα: 17-11, 31-29, 51-48, 68-78.

    Ντέρμπι η αναμέτρηση στο β' μέρος

    Η Ορτέζ κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της αμέσως μετά το εναρκτήριο τζάμπολ και προηγήθηκε με 13-9, χάρη σε 8 πόντους του Σκέλιν. Στον αντίποδα, η ΑΕΚ παρουσιάστηκε νευρική στον επιθετικό τομέα, απόρροια της κακής κυκλοφορίας της μπάλας και, καθώς ο Χόρας Τζένκινς έδειχνε εκτός κλίματος, οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 17-11 στο 10'.

    Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη ισοφάρισαν σε 19-19, η Ορτέζ ξέφυγε και πάλι με 24-19 κι όταν η ΑΕΚ απάντησε 25-24 ακολούθησε σερί 6-0 της Ορτέζ (31-24) με τον Σκέλιν να φτάνει τους 11 πόντους και τον Φουαρέ τους 7.

    Ο Τζένκινς δεν αφυπνίσθηκε ούτε στη δεύτερη περίοδο και το... παράδειγμά του ακολουθούσε και ο Λόλις, καθώς αμφότεροι είχαν συνεισφορά 6 πόντων (3 έκαστος) στο 20'.

    Λύσεις στην επίθεση ήρθαν από τον Σέκουλιτς, αλλά και τους Παπαϊωακείμ, Ζήση και Χατζή και χάρη στο εύστοχο σουτ δύο πόντων του τελευταίου, η ΑΕΚ μείωσε σε 29-31 στο ημίχρονο.

    Ντέρμπι παρέμεινε η αναμέτρηση σε ολόκληρο το β' μέρος. Αν και οι Ζουλιάν, Φοτού έδωσαν αέρα 7 πόντων στην Ορτέζ (40-33) ο αρχηγός της ΑΕΚ, Νίκος Χατζής, μείωσε στους δύο πόντους από τα 6.25 λίγο αργότερα.

    Ο Παπαϊωακείμ μείωσε σε 49-48, για να λήξει η τρίτη περίοδος 51-48 υπέρ της γαλλικής ομάδας. Και πάλι η Ορτέζ οικοδόμησε διαφορά πέντε πόντων, 55-50, αλλά η αφύπνιση του Χόρας Τζένκινς και οι 7 διαδοχικοί του πόντοι έδωσαν το δικαίωμα στην Ένωση να προηγηθεί με 57-55, έξι λεπτά πριν το τέλος.

    Αν και ο Χρήστος Ταπούτος δεν είχε φανεί για 35 λεπτά, σημείωσε ένα καλάθι στην πλέον κρίσιμη στιγμή και συγκεκριμένα όταν η Ορτέζ προηγήθηκε με 59-57 και εν συνεχεία ο Ζήσης έγραψε το 61-59 για την ομάδα του.

    Σε ήρωα της ΑΕΚ αναδείχτηκε ο "μικρός" Τσιάρας, αφού με εύστοχο τρίποντο έγραψε το 64-61, στην επόμενη φάση πήρε το ριμπάουντ και κέρδισε το φάουλ. Με γκολ φάουλ του Τζένκινς η ΑΕΚ κατάφερε να κοιτάξει από απόσταση 7 πόντων την Ορτέζ (68-61) και δεν πτοήθηκε ούτε όταν ο Λουκόφκσι με έμμεσο τρίποντο μείωσε σε 68-65.

    Ο εξαφανισμένος για 30 λεπτά Τζένκινς «αντέγραψε τον Τσιάρα και γράφοντας από τα 6.25 το 71-65, 1΄ 50΄΄ πριν τη λήξη έδωσε ουσιαστικά τη νίκη στην ΑΕΚ.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΡΤΕΖ: Λουκόφσκι 11, Ντρόζντοφ 5, Πιετρούς 5, Σκέλιν 13, Ζουλιάν 9, Φουαρέ 13, Φοτού 3, Ερντμαν 3, Ντιμπό 6, Αρτσιμπονγκ.

    ΑΕΚ: Ζήσης 8, Τζένκινς 20, Νικολαϊδης 3, Χατζής 10, Παπαϊωακείμ 7, Σέκουλιτς 9, Λόλις 11, Ταπούτος 4, Μπουρούσης, Γλυνιαδάκης, Τσιάρας 6.

    Αποτελέσματα 11ης ημέρας

    Σε αγώνες της 11ης ημέρας της Ευρωλίγκα σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Α' ΟΜΙΛΟΣ

    Ορτέζ (Γαλλία)-ΑΕΚ 68-78 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ολίμπια Λ. (Σλοβενία) 92-72 Τσιμπόνα (Κροατία)-Παρτιζάν Βελ. (Σερβία/Μαυροβ.) 92-69 Ρόμα (Ιταλία)-Ούλκερ (Τουρκία) 53-69 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 11 αγώνες):

    Μπαρτσελόνα 20 Τσιμπόνα 18 Ούλκερ 17 Παρτιζάν 16 ΑΕΚ 16 Ορτέζ 15 Ολίμπια Λ. 15 Ρόμα 15Β' ΟΜΙΛΟΣ

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-68 Πέμπτη (29/01) Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μάλαγα (Ισπανία) Σιένα (Ιταλία)-Κρκα Νόβο Μέστο (Σλοβενία) Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Σκίπερ Μπολόνια (Ιταλία) Βαθμολογία σε 10 αγώνες:

    ΤΣΣΚΑ Μόσχας 20 (11αγ) Μακάμπι Τελ Αβίβ 18 Σιένα 16 Σκίπερ Μπ. 16 Παναθηναϊκός 16 (11αγ) Ζαλγκίρις Κάουνας 14 Μάλαγα 13 Κρκα Νόβο Μέστο 11Γ' ΟΜΙΛΟΣΠέμπτη (29/01)

    Εφές Πίλσεν (Τουρκία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βιλερμπάν (Γαλλία)-Μπενετόν Τρεβίζο (Ιταλία) Ταουγκρές (Ισπανία)-Αλμπα Βερολίνου (Γερμανία) Παμέσα Βαλένθια (Ισπανία)-Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία) Βαθμολογία σε 10 αγώνες:

    Εφες Πίλσεν 18 Μπενετόν 16 Βαλένθια 16 Σλασκ Βρότσλαβ 16 Ταουγκρές 15 Ολυμπιακός 15 Αλμπα Βερ. 12 Βιλερμπάν 12

    [07] Εσωτερικά

    Απολογίες κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ

    (29/1/2004 10:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Με τις απολογίες τριών κατηγορουμένων συνεχίζεται σήμερα ο κύκλος των ανακριτικών ερευνών για τη δράση του ΕΛΑ. Οι Αγγελέτος Κανάς και Ειρήνη Αθανασάκη, που είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, θα απολογηθούν σήμερα συμπληρωματικά για τις βομβιστικές επιθέσεις σε οργανισμούς κοινής ωφελείας, ενώ έχει κληθεί να απολογηθεί και ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης, κατηγορούμενος για την απόπειρα έκρηξης και ανθρωποκτονίας του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη, το 1989.

    [08] Διάφορα

    Την Τετάρτη συνέρχεται το αρμόδιο δικαστήριο Δικάζεται ο "Νέμο"

    (29/1/2004 10:55:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο εδώλιο "στέλνει" το διάσημο, ψαράκι της Ντίσνεϊ, Νέμο, μήνυση για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, που κατέθεσε εναντίον των αμερικανικών κινηματογραφικών στούντιο ο Γάλλος συγγραφέας, Φρανκ λε Καλβέζ. Συγκεκριμένα ο λε Καλβέζ υποστηρίζει ότι η Ντίσνεϊ και η Πίξαρ Φίλμς κατασκεύασαν τους χαρακτήρες της πρόσφατης επιτυχίας κινουμένων σχεδίων "Ψάχνοντας το Νέμο", αντιγράφοντας παιδικό βιβλίο που είχε πρώτος συγγράψει, αφού όπως καταγγέλλει υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο Νέμο και με το δικό του ήρωα τον "Πιερό το κλωνόψαρο".

    Αρνείται τις κατηγορίες η Ντίσνεϊ

    Ο ίδιος ισχυρίζεται, πως αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όταν τα γαλλικά βιβλιοπωλεία άρχισαν να κατεβάζουν από τα ράφια τους το βιβλίο του από φόβο μήπως τους μηνύσει η Ντίσνεϊ, παρά το γεγονός ότι η έκδοσή του είχε προηγηθεί της ταινίας. Αυτό που περιμένει, τώρα, από το Γαλλικό δικαστήριο που θα συνέλθει την επόμενη Τετάρτη για να εξετάσει το θέμα, είναι η απαγόρευση κάθε εμπορικής εκμετάλλευσης του ήρωα της Ντίσνεϊ, εφόσον μοιάζει με το δικό του.

    Την ίδια ώρα η Ντίσνεϊ αρνείται τις κατηγορίες και αγωνιά περισσότερο για το πόσα από τέσσερα Όσκαρ για τα οποία έχει προταθεί, θα κερδίσει τελικά η ταινία. Να σημειώσουμε, πως το "Ψάχνοντας το Νέμο" είναι μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του χειμώνα, έχοντας κάνει περισσότερα από 670 εκατομμύρια δολάρια τζίρο, ανά τον κόσμο.

    [09] Εσωτερικά

    Συνάντηση Τσοβόλα με τον πρόεδρο του ΕΣΡ

    (29/1/2004 11:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο Βενιζέλου για τους αποκλεισμούς κομμάτων από τα κανάλια και την απαράδεκτη συμπεριφορά - όπως είπε - κάποιων δημοσιογράφων που κάνουν ενημερωτικές εκπομπές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του ΕΡΣ κ. Λασκαρίδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε ότι η πολυφωνία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών έχουν παραβιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, με την ανοχή της κυβέρνησης, και ότι το κόμμα του είναι το πρώτο θύμα αυτής της αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής συμπεριφοράς.

    [10] Εσωτερικά

    Μολότοφ σε τράπεζα της συμπρωτεύουσας

    (29/1/2004 11:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Βόμβα μολότοφ πέταξαν τα ξημερώματα άγνωστοι σε υποκατάστημα της ''Alpha Bank'', στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκληθούν από την έκρηξη και την πυρκαγιά, που ακολούθησε, σοβαρές υλικές ζημίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες, αφού έσπασαν τη τζαμαρία του υποκαταστήματος, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτάκης και Ρόδου, πέταξαν στο εσωτερικό μια βόμβα μολότοφ. Η φωτιά σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ το ύψος των ζημιών υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 January 2004 - 10:19:51 UTC