Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
  • [02] Βαγδάτη: Σκοτώθηκαν μεταφέροντας εκρηκτικά
  • [03] Κλείστηκε η συμφωνία Συνεργασία Παπαθεμελή με ΝΔ
  • [04] Σαρώνει η γρίπη των πτηνών
  • [05] Ομιλία Τσοβόλα στη Θεσσαλονίκη Για αντιλαϊκό δικομματικό σύστημα μιλά ο
  • [06] Οριακή η ψήφος εμπιστοσύνης για τον Σαρόν
  • [07] Συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ "Δεν αναμειχθήκαμε στις έρευνες
  • [08] Ομιλία Καραμανλή στον πολυχώρο Αθηναϊδα Η νέα οικονομική πολιτική της
  • [09] OHE: "H Σ. Αραβία κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της
  • [10] Απών ο Λαγωνικάκης
  • [11] Στην τελική ευθεία για τις εκλογές Διαξιφισμοί για την τηλεαναμέτρηση

    [01] Οικονομία

    Υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

    (9/2/2004 8:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Εγκρίθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Το πρόγραμμα, του οποίου η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ, υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ. Στόχοι του προγράμματος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των μεθοριακών περιοχών και η οικονομική συνεργασία. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από την επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ προβλέπεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ικανοποίηση από όλες τις πλευρές

    "Είναι καιρός πλέον να χρηματοδοτηθούν κοινές υποδομές και πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν την ευημερία και την πρόοδο" (Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών)

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, προβλέπεται η διάθεση 11,6 εκατ. ευρώ από ελληνικής πλευράς, ενώ η Κοινότητα θα διαθέσει 15 εκατ. ευρώ από το προενταξιακό μέσο για την Τουρκία, στα οποία θα προστεθούν 4,4 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από τουρκική εθνική συγχρηματοδότηση.

    Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι για πρώτη φορά Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση υποδομών σε τομείς όπως τον τουρισμό, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι οι δυο λαοί Ελλάδας και Τουρκίας έχουν μέχρι σήμερα δαπανήσει αρκετά χρήματα για εξοπλισμούς, επισημαίνοντας ότι είναι καιρός πλέον να χρηματοδοτηθούν κοινές υποδομές και πρωτοβουλίες που θα αυξήσουν την ευημερία, την πρόοδο και θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας σε ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης των δυο χωρών.

    "Σημαντικό βήμα" η υπογραφή της συμφωνίας

    Ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Μισέλ Μπαρνιέ και τόνισε ότι προσφέρει μία προοπτική για ενίσχυση των σχέσεων στο μέλλον.

    Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ, πρέσβης Ογκούζ Ντεμιράλπ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, διαδικασία η οποία, όπως είπε, είναι μη αναστρέψιμη.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν χαιρέτησε με γραπτή ανακοίνωσή του την πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, παρέχει σαφή ένδειξη για την επιθυμία στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Με την εν λόγω συμφωνία καλύπτεται μια συνολική έκταση στις δυο χώρες ύψους 81.215 τετραγωνικών χλμ, η οποία ισοδυναμεί με το 17% της ελληνικής επικράτειας και το 8% της τουρκικής. Το πρόγραμμα αφορά πληθυσμό 8 εκατομμυρίων κατοίκων περίπου, που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού και στις δύο χώρες.

    [02] Ιράκ

    Βαγδάτη: Σκοτώθηκαν μεταφέροντας εκρηκτικά

    (9/2/2004 8:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δυο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, από την ανατίναξη εκρηκτικών τα οποία χειρίζονταν, δήλωσε ο στρατηγός Μάρκ Κίμιτ, αναπληρωτής διευθυντής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Η έκρηξη έγινε στις 11.50 ώρα Ελλάδας στο Σιντζάρ, 400χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, κοντά στη Μοσούλη. Οι στρατιώτες προσπαθούσαν να μεταφέρουν τα εκρηκτικά. Στο μεταξύ, έως το τέλος του μήνα ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ελπίζει να παρουσιάσει την έκθεσή του για το Ιράκ.

    Ανάν: "Έως το τέλος του μήνα η έκθεση"

    "Το ζήτημα ''είναι τεχνικό αλλά πολύ ευαίσθητο πολιτικά και εξαιρετικά λεπτό''

    Κόφι Ανάν, γγ του ΟΗΕ

    Από την 1η Μαΐου του 2003, 137 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ "σε μη εχθρικές ενέργειες", ορισμός στον οποίο περιλαμβάνονται κυρίως τα δυστυχήματα και οι αυτοκτονίες.

    Ο γ.γ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να είναι σε θέση να παρουσιάσει την έκθεσή του για την μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ από τώρα έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

    ''Ελπίζω ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσω την έκθεσή μου στην αμερικανοβρετανική συμμαχία και στο προσωρινό ιρακινό κυβερνητικό Συμβούλιο πριν από το τέλος Φεβρουαρίου'', δήλωσε ο κ. Αναν που απευθυνόταν στον Τύπο κατά την άφιξή του στην έδρα του ΟΗΕ.

    ''Η εργασία της αποστολής μας εκεί προχωρά εξαιρετικά καλά'' πρόσθεσε ο κ. Αναν επισημαίνοντας ότι ελπίζει πως η εργασία τους θα ολοκληρωθεί ''από τώρα έως μια εβδομάδα μετά''.

    ''Θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη για να μεταφέρουν τις αποφάσεις τους και στη συνέχεια θα ανακοινώσω την έκθεσή μου'', πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    "Το ζήτημα ''είναι τεχνικό αλλά πολύ ευαίσθητο πολιτικά και εξαιρετικά λεπτό'' και για το λόγο αυτό επέλεξα τον Λαχντάρ Μπραχίμι, ένα διπλωμάτη ιδιαίτερα ειδικό για να καθοδηγεί την όλη εργασία", κατέληξε ο κ. Ανάν.

    [03] Εκλογές

    Κλείστηκε η συμφωνία Συνεργασία Παπαθεμελή με ΝΔ

    (9/2/2004 9:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή είχε στις έξι το απόγευμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής στο πολιτικό γραφείο του αρχηγού της ΝΔ στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Κατά τη συνάντηση διάρκειας μισής ώρας, αποφασίστηκε η συνεργασία του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και η ένταξη του στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης. Ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" θα έχει και πάλι συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

    [04] Υγεία

    Σαρώνει η γρίπη των πτηνών

    (9/2/2004 8:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την απαγόρευση εισαγωγής πουλερικών από την πολιτεία Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Ρωσία, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα του ιού H5N1. Η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απαγόρευση να διευρυνθεί στις εισαγωγές πουλερικών και από άλλες αμερικανικές πολιτείες, όπου μπορεί να έχει διαδοθεί ο ιός.

    Σχεδόν το 1/3 των πουλερικών που καταναλώνονται στη Ρωσία προέρχεται από τις ΗΠΑ, καθώς η χώρα αυτή αποτελεί μια από τις πρώτες αγορές αμερικανικών πουλερικών.

    Στη Ρωσία καταναλώνονται σε ετήσια βάση 2 εκατομμύρια τόνοι πουλερικών. Από αυτά εισάγονται 1,05 εκατομμύριο τόνοι, εκ των οποίων οι 771.900 από τις ΗΠΑ.

    Εκτός από τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή πουλερικών από το Ντέλαγουερ μετά τον εντοπισμό εστίας της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα της πολιτείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Φονικός" ο ιός της γρίπης των πτηνών

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών

    Νέα κρούσματα του ιού H5N1 στη Κίνα

    [05] Εκλογές

    Ομιλία Τσοβόλα στη Θεσσαλονίκη Για αντιλαϊκό δικομματικό σύστημα μιλά ο Τσοβόλας

    (9/2/2004 8:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επίθεση στο δικομματισμό πραγματοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας έκανε λόγο για προεκλογικές φιέστες και επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία δεν μπορούν να φέρουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Καυτηρίασε τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου τονίζοντας μεταξύ άλλων "Η χώρα και οι πολίτες, κυρίως οι νέοι, δεν έχουν ανάγκη από αλλαγές μόνο των αρχηγών των κομμάτων που στοχεύουν στην αναμόχλευση του παρελθόντος". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Στέλιο Παπαθεμελή, απάντησε ότι ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αναγέννησης, συζητά με τη ΝΔ αντίθετα με την πολιτική του ΔΗΚΚΙ που στόχο έχει τη δημιουργία τρίτου πόλου ενάντια στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Ιεράπετρα ο Δημήτρης Τσοβόλας

    Επίθεση κατά του δικομματισμού από τον Δ. Τσοβόλα

    [06] Διεθνή

    Οριακή η ψήφος εμπιστοσύνης για τον Σαρόν

    (9/2/2004 8:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Τη ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε οριακά σήμερα από την Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριελ Σαρόν, ο κυβερνητικός συνασπισμός του οποίου κατέχει 68 έδρες στην Κνεσέτ (σύνολο 120 έδρες) έλαβε ελάχιστες ψήφους παραπάνω από τους αντιπάλους του, μετά από την απόφαση των εταίρων του να απέχουν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιό του Σαρόν, να μεταφέρει 17 από τους συνολικά 21 εβραϊκούς οικισμούς από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο μεταξύ, η πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής Αχμεντ Κορέι και του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, θα πραγματοποιηθεί πιθανόν στις 20 Φεβρουαρίου μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, ανέφερε με δηλώσεις του στην ισπανική πρωτεύουσα, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάμπιλ Σάατ.

    Ειρηνευτική διαδικασία

    "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία και για τον λόγο αυτό γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα γίνει συνάντηση των πρωθυπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ", δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος στη Μαδρίτη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με την ισπανίδα ομόλογό του Ανα Παλάθιο.

    Στην πιθανότητα συνάντησής και συνομιλιών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό αναφέρθηκε προ ημερών με δηλώσεις του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Στη Μαδρίτη στα τέλη του 1991 στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης ΗΠΑ και Ρωσία έγιναν συνανάδοχες της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Το κουαρτέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) έχει πέρυσι καταρτίσει διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, στο οποίο η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους προβλέπεται για το έτος 2005.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηχηρή απάντηση στο Ισραήλ εξετάζουν οι Παλαιστίνιοι

    [07] Ιράκ

    Συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ "Δεν αναμειχθήκαμε στις έρευνες για τα όπλα του Ιράκ"

    (9/2/2004 9:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Αρνήθηκε οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη στις έρευνες για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξη που έδωσε σε βουλγαρική εφημερίδα και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι τα άτομα που έκαναν τις έρευνες βρήκαν στοιχεία τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής αλλά όχι αποθήκες με όπλα ενώ υπενθύμισε την κίνηση του Αμερικανού Προέδρου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που "θα ανακρίνει τις υπηρεσίες αναγνώρισης" και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της CIA εξήγησε ότι η υπηρεσία του έκανε σωστά τη δουλειά της.

    Παράγοντας σταθεροποίησης το ΝΑΤΟ

    Ο κ. Ράμσφελντ χαρακτήρισε "συγκεχυμένη" την κατάσταση στο Ιράκ αλλά εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στη χώρα παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Προτεραιότητα για τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ αποτελεί η επιστροφή του ελέγχου της χώρας στους Ιρακινούς ενώ αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο κ. Ράμσφελντ εκτίμησε ότι αποτελεί βασικό παράγοντα σταθεροποίησης στον κόσμο.

    Μάλιστα, είπε ότι μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου δεν υπάρχει λόγος να διατίθενται χρήματα από τις ΗΠΑ για τη συντήρηση μόνιμων στρατευμάτων σε κάθε σημείο του πλανήτη που χρειάζεται υπεράσπιση. Αντίθετα, σήμερα χρειάζονται "δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, οι οποίες να μετακινούνται και να χρησιμοποιούνται γρήγορα εκεί, όπου χρειάζεται".

    Στη συνέχεια, αναφέρει, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση σχετικά με την φημολογούμενη εδώ και μήνες εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία ενώ διευκρίνισε ότι η σχετική απόφαση θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αναδιάταξης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    [08] Εκλογές

    Ομιλία Καραμανλή στον πολυχώρο Αθηναϊδα Η νέα οικονομική πολιτική της ΝΔ

    (9/2/2004 9:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το όραμα του κόμματος του για την Ελλάδα του μέλλοντος ανέλυσε μιλώντας σε εκδήλωση στον πολυχώρο Αθηναϊδα ο Κώστας Καραμανλής. Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα εφαρμόσει το κόμμα του και οι οποίοι είναι η επένδυση στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων και η εφαρμογή μίας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία στηρίζεται στο τρίπτυχο "ανάπτυξη νέες θέσεις εργασίας- πραγματική κοινωνική συνοχή". Επισήμανε επίσης πως η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να συνδυάζεται με το κοινωνικό κράτος και αντίστροφα. "Καμία αναπτυξιακή πολιτική δεν είναι ισχυρή, βιώσιμη και αποτελεσματική, εάν δεν συνδυάζεται με την οικοδόμηση ενός στέρεου κοινωνικού κράτους" είπε χαρακτηριστικά.

    Στόχος ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος του 5%

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Νέα Οικονομική Πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που όπως είπε, θα οδηγήσει στην εξωστρέφεια της Οικονομίας, την ενίσχυση του βιομηχανικού και βιοτεχνικού ιστού, τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και την τόνωση του τουρισμού.

    Υπογράμμισε επίσης ότι στο πρόγραμμα του κόμματος του δίνεται έμφαση στην ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γεγονός που όπως είπε θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες πολιτικές όπως:

    Την ενίσχυσή τους με ειδικά κίνητρα και προγράμματα για τη χρήση νέων τεχνολογιών, Τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσής τους, όπως την κατάργηση του χαρτόσημου κερδών, Την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις, Τη φορολόγηση τους με βάση τα λογιστικά βιβλία.

    "Αλμα ποιότητας"

    Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε επίσης "ευρεία κοινωνική συμμαχία ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης" προκειμένου να επιτευχθεί ένα "άλμα ποιότητας" το οποίο έχει ανάγκη η χώρα στην αναπτυξιακή της πορεία.

    Είπε επίσης ότι ο διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς θα αυξηθεί εφόσον αναλάβει η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν συναινετικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

    Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αντιγράφει έννοιες και φράσεις της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός, που όπως είπε, δημιουργεί σύγχυση στους ψηφοφόρους.

    [09] Ιράκ

    OHE: "H Σ. Αραβία κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας"

    (9/2/2004 9:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Χαιρέτησε τη δράση της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο επικεφαλής της επιτροπής του ΟΗΕ η οποία επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της οργάνωσης Αλ Κάιντα. Ο Χεράλντο Μουνιόζ, πρεσβευτής της Χιλής στον ΟΗΕ και επικεφαλής της επιτροπής, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σαουδική Αραβία είχε κατά το παρελθόν "σοβαρά προβλήματα με την τρομοκρατία, έκτοτε όμως έχει καταβάλει πολύ σπουδαίες προσπάθειες, ώστε να απαλλαγεί" από το πρόβλημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στη Σαουδική Αραβία τον τελευταίο καιρό έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και σε ένοπλες συμπλοκές ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και εξτρεμιστικά στοιχεία.

    Εκτός από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδαραβική υπηκοότητα είχε και η πλειοψηφία των υπευθύνων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ έδωσε προθεσμία στα κράτη-μέλη του να αναφέρουν ποια μέτρα έχουν λάβει για να περιοριστεί στην εθνική δικαιοδοσία τους η δράση πυρήνων των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα αλλά έως τώρα περίπου τα μισά κράτη-μέλη δεν έχουν ακόμη υποβάλει την αναφορά τους.

    Απορρίπτει τις κατηγορίες το Αλ Τζαζίρα

    Εν τω μεταξύ, το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών για υποκίνηση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο πρίγκηπας Αμπντελαζίζ, αναπληρωτής του επικεφαλής των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, έκρινε ότι η μετάδοση βίντεο που έδειχνε τους καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας στο συγκρότημα κατοικιών στο Ριάντ το Νοέμβριο του 2003 αποτελεί "υποκίνηση στην τρομοκρατία".

    Το τηλεοπτικό δίκτυο απέρριψε τις κατηγορίες ισχυριζόμενο ότι δε θα έπρεπε να μπαίνει μόνο αυτό στο στόχαστρο των αρχών της χώρας καθώς το βίντεο είχε ήδη μεταδοθεί και από άλλα αραβόφωνα αλλά και ξένα κανάλια.

    Το Αλ Τζαζίρα έχει ενοχλήσει πολλές αραβικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Σαουδικής Αραβίας, και πολλά από τα γραφεία του στις αραβικές χώρες έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.

    [10] Αθλητισμός

    Απών ο Λαγωνικάκης

    (9/2/2004 10:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, σημαντικές απουσίες καταγράφονται στον κατάλογο του Πανιωνίου. Εκτός από τους Τάκη Γιαννόπουλο και Χρήστο Κόντη, που θα απουσιάσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του σοβαρού τραυματισμού τους, απών θα είναι και ο Ανδρέας Λαγωνικάκης, μετά την αποβολή του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Ο Σλοβάκος τεχνικός του Πανιωνίου, Γιόζεφ Μπουμπένκο, δε φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στον αντικαταστάτη του. Ο αγώνας του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό, που θα γίνει την Τετάρτη, στη Ριζούπολη. Στόχος του Πανιωνίου ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα του επιτρέπει να αισιοδοξεί, ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στη Νέα Σμύρνη.

    [11] Εκλογές

    Στην τελική ευθεία για τις εκλογές Διαξιφισμοί για την τηλεαναμέτρηση

    (9/2/2004 11:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με τη διάλυση της Βουλής την Τετάρτη, η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Έτοιμος για τα τηλεοπτικά debates, εμφανίσθηκε ο Γ. Παπανδρέου και κατηγόρησε τη ΝΔ για κομπορρημοσύνες σχετικά με το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου. " Αν ο κ. Καραμανλής θέλει μία φορά αυτού του είδους την πολιτική αντιπαράθεση εμείς τη θέλουμε δύο" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι υπάρχει διακομματική επιτροπή, την οποία κανείς δε θα πρέπει να αγνοεί. Σαφή απάντηση για το θέμα του τηλεοπτικού διαλόγου ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος. Νωρίτερα, αντιδράσεις προκάλεσε η ρύθμιση που αποφασίστηκε για την προεκλογική προβολή των κομμάτων .

    Προς διευθέτηση οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις

    Στην παρέμβαση του για το θέμα των τηλεοπτικών διαλόγων ο Θ. Ρουσόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα.

    " Ο κ. Παπανδρέου είπε, σήμερα, ότι η Διακομματική Επιτροπή θα αποφασίσει πώς και πότε θα γίνουν τα debates των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής, αλλά των κομμάτων απευθείας.Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής, εδώ κι ένα μήνα, έστειλε επιστολή στον κ. Παπανδρέου, ζητώντας μια σαφή απάντηση" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του ΣΥΝ ο οποίος έκανε λόγο για διγλωσσία και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να φορτώσει στη Διακομματική Επιτροπή τη δική του άρνηση να αποδεχτεί την πρόταση για τηλεοπτικές συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

    Λιγότερος χρόνος στα πολιτικά μηνύματα

    Νωρίτερα, την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης να περιοριστεί στο 1/3 ο χρόνος που θα διατεθεί δωρεάν στα κόμματα για την προβολή των πολιτικών μηνυμάτων τους.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτήν την απόφαση για να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση της πολιτικής ζωής

    Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε λόγο για κανόνες που δεν υπηρετούν τον πλουραλισμό και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών κάνει λόγο η ΝΔ.

    " Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τους θεσμούς. Αποφάσισε μόνη της και χωρίς τη συναίνεση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τους κανόνες προβολής των κομμάτων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου" τονίζει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος .

    "Τα δυο μεγάλα κόμματα μονοπωλούν το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο" δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος .

    Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΣΥΝ χαρακτήρισε τη ρύθμιση "απαράδεκτη " και δήλωσε πως το κόμμα του θα απευθυνθεί στο ΕΣΡ αναμένοντας να παρέμβει για να διορθώσει τη ρύθμιση που προωθείται.

    Για πρόταση που ευνοεί οικονομικά τα ΜΜΕ, έκανε λόγο ο Γιώργος Παπασίμος του ΔΗΚΚΙ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λιγότερος χρόνος στα πολιτικά μηνύματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 February 2004 - 21:53:12 UTC