Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] UEFA: Οι συνθέσεις των ομάδων
  • [02] Φόβοι για μετάλλαξη του ιού Μεταδίδεται ο ιός H5N1;
  • [03] Από θαύμα σώθηκε ο Ζαν Ζιλέ
  • [04] Προεκλογική εκστρατεία ΝΔ Ανυπόστατα για τη Ρηγίλλης τα περί παγώματος
  • [05] Πυρκαγιά σε κατάστημα εξοχικών ειδών
  • [06] Κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος Αριστίντ Πιθανή η παρέμβαση
  • [07] Τελεσίγραφο Ανάν Κρίσιμος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [08] Μουσουλμανικές διενέξεις κατά των ΗΠΑ Συνομωσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [09] Πιθανή συνάντηση Κορέι- Σαρόν στις 20 του μήνα Έκκληση Κορέι στο
  • [10] "Πυρά" για την οικονομική πολιτική Ο Μπους στο στόχαστρο του Κέρι
  • [11] Αυξάνονται οι νεκροί στο Ικόνιο
  • [12] Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής Στην τελική ευθεία για τις

    [01] Αθλητισμός

    UEFA: Οι συνθέσεις των ομάδων

    (9/2/2004 11:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του EURO 2004, θέλει τις συνθέσεις των Εθνικών ομάδων, η UEFA. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές, θα πρέπει να δηλώσουν 35 ποδοσφαιριστές και δέκα ημέρες πριν την πρεμιέρα (12 Ιουνίου) θα δηλώσουν στην UEFA την τελική σύνθεση (23άδα) που θα πάρει μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας.

    [02] Υγεία

    Φόβοι για μετάλλαξη του ιού Μεταδίδεται ο ιός H5N1;

    (10/2/2004 12:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Ο ιός H5N1 δεν έχει παραλλαχθεί σε μία μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο"

    Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

    Συμπληρωτικές αναλύσεις πρέπει να γίνουν για να αποκλεισθεί η δυνατότητα μετάδοσής της γρίπης των πτηνών, από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ) , διευκρινίζοντας ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν αναλύσεις στις δύο αδελφές που πέθαναν τον περασμένο μήνα, στο Βιετνάμ από την ασθένεια αυτή. Τον Ιανουάριο, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε ανακοινώσει ότι δεν αποκλείεται οι δύο αδελφές που πέθαναν στο Ανόι στις 23 Ιανουαρίου, να πήραν τον ιό H5N1 από τον αδελφό τους, ο οποίος υπέκυψε από την ίδια ασθένεια. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες εξέφρασαν φόβους για μετάλλαξη του ιού, πράγμα που εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους μόλυνσης του ανθρώπου από την επιζωοτία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή 14 ανθρώπων στο Βιετνάμ και 5 στην Ταϊλάνδη. Την περασμένη Παρασκευή, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι αναλύσεις που έγιναν στις δύο αδελφές έδειξαν ότι ο H5N1 "δεν έχει παραλλαχθεί σε μία μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο".

    Ο Π.Ο.Υ έχει προειδοποιήσει ...

    Στην πραγματικότητα αναλύθηκε μόνον ο ιός που ελήφθη από μία εκ των δύο αδελφών, ανέφερε ο Π.Ο.Υ.

    ''Ο ιός από τη δεύτερη αδελφή θα αναλυθεί στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας'', διευκρινίζει ο Π.Ο.Υ στην ιστοσελίδα του.

    Ο Π.Ο.Υ έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εάν ο ιός της γρίπης των πτηνών "παντρευτεί" με αυτόν της κοινής γρίπης, δημιουργώντας έτσι ένα φονικό συνδυασμό της επιθετικότητας του πρώτου με την ευκολία μετάδοσης του δεύτερου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαρώνει η γρίπη των πτηνών

    Αυξάνονται οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

    [03] Αθλητισμός

    Από θαύμα σώθηκε ο Ζαν Ζιλέ

    (10/2/2004 12:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Αγιο" είχε ο τερματοφύλακας της Τρεβίζο Ζαν Ζιλέ, στον αγώνα με την Βερόνα, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας στην Ιταλία. Οπαδός της φιλοξενούμενης ομάδας πέταξε κροτίδα στον αγωνιστικό χώρο δίπλα στον Βέλγο τερματοφύλακα, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά από τα θραύσματα. Ο Ζιλέ μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τελικά επέστρεψε στο παιχνίδι. Οι οπαδοί της Βερόνα συνέλαβαν το δράστη και τον παρέδωσαν στην αστυνομία. όλα αυτά συνέβησαν στο 36ο λεπτό του παιχνιδιού.

    [04] Εκλογές

    Προεκλογική εκστρατεία ΝΔ Ανυπόστατα για τη Ρηγίλλης τα περί παγώματος Σουφλιά

    (10/2/2004 1:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανυπόστατα χαρακτηρίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δημοσιεύματα που έφεραν τον επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού και προγράμματος Γιώργο Σουφλιά να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θοδωρο Ρουσσόπουλο. "Η ευθύνη και η προετοιμασία της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος ανήκει στον κ. Γιώργο Σουφλιά και στον κύριο Θοδωρο Ρουσσόπουλο. Την τελική έγκριση της καμπάνιας έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ και τονίζεται ότι για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος έχει συγκροτηθεί ομάδα από στελέχη, επικοινωνιολόγους και διαφημιστές, η οποία συνεδριάζει σε καθημερινή βάση στο γραφείο του κ. Σουφλιά. Για το ίδιο θέμα μίλησε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και ο Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος υπογράμμισε ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι "αποκυήματα πολιτικής σκοπιμότητας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η νέα οικονομική πολιτική της ΝΔ

    Καραμανλής εφ' όλης της ύλης

    Νέες εξηγήσεις Καραμανλή

    Τα ρέπος, πονοκέφαλος στη ΝΔ

    [05] Εσωτερικά

    Πυρκαγιά σε κατάστημα εξοχικών ειδών

    (10/2/2004 7:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πυρκαγιά ξέσπασε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα σε κατάστημα με είδη εξοχής, στην οδό Τατοΐου 151 στη Ν. Ερυθραία, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Λόγω των εύφλεκτων υλικών αλλά και του δυνατού αέρα, η φωτιά πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες κατάφεραν οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας να ελέγξουν πλήρως τις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία στα γραφεία της επιχείρησης, ο χώρος της οποίας ήταν ανασφάλιστη. Οι ζημιές υπολογίζονται σε 50.000 ευρώ.

    [06] Διεθνή

    Κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος Αριστίντ Πιθανή η παρέμβαση του ΟΗΕ στην Αϊτή

    (10/2/2004 7:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την πρόθεση του ΟΗΕ να βρει τη "χρυσή τομή" στην Αϊτή, ώστε να εξομαλυνθεί η πολιτική κρίση στη χώρα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φρεντ Έκχαρντ. Σύμφωνα με τον κ. Έκχαρντ, τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται στενά με τον Οργανισμό Κρατών της Αμερικής (OAS) και την Κοινότητα των Κρατών της Καραϊβικής, σχετικά με την κατάσταση στη χώρα. "Θα εντείνουμε την εμπλοκή μας σύντομα", κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τον τρόπο ανάμειξης των Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στην Αϊτή σε "κακοποιούς" και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν "αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία", ώστε να βρεθεί σύντομα μια πολιτική λύση. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, δήλωσε στο CNN πως, η τεταμένη κατάσταση στη χώρα του οφείλεται στη στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία εντείνει τη φτώχια και εμποδίζει την παροχή οικονομικής βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και μήνες, αντίπαλοι του προέδρου Αριστίντ ζητούν την παραίτησή του, ενώ τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ιβόν Νεπτίν, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για οργάνωση πραξικοπήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολιτική κρίση στην Αϊτή

    [07] Εσωτερικά

    Τελεσίγραφο Ανάν Κρίσιμος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό

    (10/2/2004 10:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ με τις δύο πλευρές, στη Ν. Υόρκη. Ο Κόφι Ανάν κάλεσε τους δυο ηγέτες να μη χάσουν αυτή την ιστορική ευκαιρία ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ε.Ε., επισημαίνοντας παράλληλα ότι, εάν ένας εκ των δυο ηγετών δεν αποδεχθεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους όρους και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει, θα σημάνει αυτόματα επιστροφή στο σημείο μηδέν. Αδιευκρίνιστη, ωστόσο, παραμένει η στάση του Ρ. Ντενκτάς. Οι ΗΠΑ θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να συμβάλουν στην επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Χωριστές συναντήσεις

    Στις 10.30 το βραδυ, ο κ. Ανάν θα δεχτεί στο γραφείο του τον Κύπριο πρόεδρο, στις 10:45 μ.μ. τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και αμέσως μετά, στις 11 μ.μ., θα γίνει η κοινή συνάντηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επίμονη απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο κ. Ανάν θα έχει πρώτα χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Στις 10:30μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα δεχτεί στο γραφείο του τον Κύπριο πρόεδρο, στις 10:45μ.μ. τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και αμέσως μετά, στις 11μ.μ., θα γίνει η κοινή συνάντηση.

    O ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τον κ. Ντενκτάς, ενώ με τον κ. Παπαδόπουλο δεν κατάφερε να συναντηθεί, επειδή ο πρόεδρος της Κύπρου έφθασε με καθυστέρηση στη Ν. Υόρκη. Η συνάντηση θα γίνει σήμερα, στις 4:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

    Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου συμμετείχαν σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο "Γουόλντορφ Αστόρια", όπου διαμένουν, αμέσως μετά την άφιξή τους στη Ν. Υόρκη.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο πρόεδρος της Βουλής και γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του προέδρου της Κύπρου, Τάσος Τζιωνής, και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής. Μετά τη σύσκεψη δεν έγινε καμία δήλωση.

    Στη Ν. Υόρκη αναμένονταν να φθάσουν χθες το βράδυ και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, την οποία θα αποτελούν οι πρέσβεις Παναγόπουλος και Τριτάρης, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης και οι εμπειρογνώμονες Δρούτσας και Στεφάνου.

    Xωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο πλευρών αναμένεται να έχει σήμερα και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    Ωστόσο, αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει τελικά ο Ραούφ Ντενκτάς , ο οποίος φέρεται να επιμένει σε μία σκληρή θέση. Σήμερα, αναμένεται να επιδώσει επιστολή στον Κόφι Αναν με τις αντιρρήσεις του, για τους όρους που έχει θέσει.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για συνεργασία με το γ.γ. του ΟΗΕ, προκειμένου να γίνουν μερικές λογικές αλλαγές στο σχέδιο.

    Ανάν: "Το σχέδιο είναι μια βάση των διαπραγματεύσεων"

    "Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν αμοιβαία να συμφωνήσουν σε αλλαγές (σημ. στο σχέδιο Ανάν). Αν δεχθούν να το αλλάξουν, φυσικά θα το δεχθούμε". Κόφι Ανάν, Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε στους αντιπροσώπους των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κόφι Ανάν, δικαιολόγησε την αναβολή της κοινής συνάντησης, υποστηρίζοντας ότι "ορισμένες αντιπροσωπείες έφθασαν σήμερα και νομίζω ότι θα πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπαυθούν και να μην τις ωθήσουμε σε διαπραγματεύσεις το πρωί".

    Σε ερώτηση για τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Ανάν υποσχέθηκε ότι "από τη στιγμή που θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα, θα υπάρξει ενημέρωση". Αναφορικά με τον όρο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, είπε ότι "αυτός είναι μέρος του σχεδίου και θα συζητήσουμε όλα αυτά με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν θα ήθελα να προχωρήσω σε λεπτομέρειες πριν από τις συνομιλίες".

    Σε άλλη ερώτηση για το αν θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις προς τις δυο πλευρές, ανέφερε ότι "το σχέδιο είναι αρκετά γνωστό, είναι το σχέδιο που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι μια βάση των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Ανάν απάντησε τέλος καταφατικά σε ερώτημα για το αν οι συνομιλίες θα διεξαχθούν "απευθείας". Στο σημείο αυτό, ο γ.γ. δεν δέχτηκε άλλες ερωτήσεις και αποχώρησε χωρίς να απαντήσει σε ερώτημα για το αν είναι πρόθυμος "να χαλαρώσει τους όρους του".

    Προτροπή ΗΠΑ για "σοβαρές διαπραγματεύσεις"

    Από την πλευρά του, ο Ρ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι στη Ν. Υόρκη βρίσκεται ήδη ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, και οι συνεργάτες του, οι οποίοι, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, δεν συμμετέχουν στις συνομιλίες αλλά τις παρακολουθούν ως "παρατηρητές".

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την απόφαση των ενδιαφερομένων μερών να αποδεχθούν τις προσκλήσεις του κ. Ανάν και να συμμετάσχουν στις συνομιλίες και προέτρεψε όλους "να διαπραγματευθούν σοβαρά".

    Παράλληλα, δήλωσε ότι ελπίζει πως η προσπάθεια του κ. Ανάν θα καταλήξει σε συμφωνία με βάση το σχέδιο του που έχει εκπονήσει.

    Επιπλέον, επισήμανε την "υπόσχεση" για συμβολή στην επίλυση, του Προέδρου Μπους και την προσωπική ανάμειξη του υπ. Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Τέλος, ανέφερε ότι ο κ. Πάουελ είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές συνομιλίες για το Κυπριακό με τους πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένου και του Κόφι Ανάν, όπως και με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ολλανδίας καθώς, όπως είπε, "αντιλαμβανόμαστε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ευρωπαίοι και η ΕΕ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές Παπαδόπουλου για το Κυπριακό

    [08] Ιράκ

    Μουσουλμανικές διενέξεις κατά των ΗΠΑ Συνομωσία της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    (10/2/2004 8:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, New York Times, BBC

    Σχέδια της Αλ Κάιντα για τη δημιουργία εχθρότητας ανάμεσα στις μουσουλμανικές κοινότητες του Ιράκ, αναφέρονται σε έγγραφο μέλους της οργάνωσης, που δημοσίευσαν οι ΗΠΑ. Στο 17σέλιδο κείμενο επισημαίνεται η αποτυχημένη προσπάθεια εκδίωξης των συμμαχικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τονίζεται πως, η αντιπαλότητα μεταξύ των Μουσουλμάνων θα βοηθήσει τις επιθέσεις της οργάνωσης, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι, συγγραφέας του εγγράφου είναι ο Αμπού Μουσάμπ αλ- Ζαρκάουι, ο οποίος θεωρείται στέλεχος της Αλ Κάιντα και έχει καταδικαστεί σε θάνατο στην πατρίδα του, την Ιορδανία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως, το ντοκουμέντο προσδίδει αξιοπιστία στη θέση που είχε υποστηρίξει πέρυσι στον ΟΗΕ, ότι δηλαδή, υπήρχε σχέση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν τη σύλληψη του πρώην προέδρου του κόμματος Μπάαθ, Μουχσίν Χαντρ αλ- Χαφάτζι, υπ αριθμόν 48 στη λίστα των καταζητούμενων Ιρακινών στελεχών του καθεστώτος Χουσέιν. Επίσης, οι συμμαχικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 Ιρακινούς, που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε αντι- αμερικανικές επιθέσεις, αφού στην κατοχή τους βρέθηκαν όπλα και πυροκροτητές.

    Πρόταση για μουσουλμανικές έριδες

    Την ενθάρρυνση της διένεξης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων, για να διασωθεί η ιρακινή αντίσταση, προτείνει το έγγραφο ως τρόπο αντιμετώπισης των αμερικανικών στρατευμάτων.

    Παράλληλα, ο συγγραφέας του εγγράφου εκτιμά πως, μία επίθεση κατά των Σιιτών, θα προκαλέσει την αντεπίθεση κατά της σουνιτικής μειοψηφίας, η οποία θα εξοργισθεί και θα ενταχθεί στην Αλ Κάιντα.

    Τέλος, το ντοκουμέντο προσθέτει πως, τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα και πριν από τη μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Ο Κόλιν Πάουελ υποστήριξε εκ νέου τη θέση του για τις διασυνδέσεις της Αλ Κάιντα με τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, τονίζοντας πως η ανακάλυψη του εγγράφου προσδίδει αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του. Παράλληλα, πρόσθεσε πως, οι Αμερικανοί συνεχίζουν την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων, που θα αποδείξουν αυτές τις σχέσεις.

    Σημειώνεται ότι, τμήματα του εν λόγω εγγράφου εξετάσθηκαν από την εφημερίδα "New York Times", ενώ η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από τον στρατηγό, Μαρκ Κίμιτ.

    [09] Διεθνή

    Πιθανή συνάντηση Κορέι- Σαρόν στις 20 του μήνα Έκκληση Κορέι στο κουαρτέτο

    (10/2/2004 9:07:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την άμεση σύγκλιση του κουαρτέτου για την ειρήνη (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) με θέμα το τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι. Μιλώντας στην Ιρλανδία, ο κ. Κορέι χαρακτήρισε το τείχος "απειλή κατά του κεντρικού στόχου του οδικού χάρτη" και ζήτησε από τις τέσσερις δυνάμεις να προβούν σε άμεσες και δυναμικές ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή του τείχους. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός των Παλαιστίνιων ζήτησε τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που προβλέπεται από τον οδικό χάρτη και "σκοτώνεται από το τείχος ασφαλείας". Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Μπέρτι Άχερν, υποσχέθηκε να συζητήσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, τον επόμενο μήνα και επεσήμανε πως, ο κ. Κορέι επιβεβαίωσε ξανά τη θέση των Παλαιστινίων ότι, "το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας". Αξίζει να αναφερθεί πως, τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Νάμπιλ Σάατ, ανέφερε ότι, μια πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμεντ Κορέι, και του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 20 του μήνα, σε μία προσπάθεια επαναδρομολόγησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηχηρή απάντηση στο Ισραήλ εξετάζουν οι Παλαιστίνιοι

    [10] Διεθνή

    "Πυρά" για την οικονομική πολιτική Ο Μπους στο στόχαστρο του Κέρι

    (10/2/2004 9:29:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση κατά του προέδρου Μπους για την οικονομική πολιτική, εξαπέλυσε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι. Συνεχίζοντας την προεκλογική του περιοδεία στη Βιρτζίνια και το Τενεσί, ο Κέρι δήλωσε ότι, "αυτός ο πρόεδρος έχει το χειρότερο ιστορικό όσον αφορά την εργασία από τους έντεκα προηγούμενους προέδρους μαζί" και επεσήμανε πως, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους χάθηκαν περίπου τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αυξήθηκε υπέρογκα το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παράλληλα, ο θριαμβευτής των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Τζορτζ Μπους για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, αναφορικά με τις 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο, τονίζοντας πως, "αυτή η έκθεση γράφτηκε από τους ίδιους ανθρώπους, που μας έδωσαν τις πληροφορίες για το Ιράκ". Τέλος, ο κ. Κέρι επεσήμανε πως, οι ΗΠΑ μπήκαν σε τροχιά ανάπτυξης το 1993, όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση οι Δημοκρατικοί, με επικεφαλής τον Μπιλ Κλίντον.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέος θρίαμβος για τον Κέρι

    Σχετικά Links:

    Τζον Κέρι

    [11] Διεθνή

    Αυξάνονται οι νεκροί στο Ικόνιο

    (10/2/2004 10:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Στους 92 έφθασαν οι νεκροί από την κατάρρευση της μοιραίας πολυκατοικίας στο Ικόνιο της Τουρκίας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς από τα συντρίμμια του 11όροφου κτιρίου ένα 16χρονο αγόρι και μια γυναίκα 24 χρόνων. Ο 16χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, αλλά η κατάσταση της υγείας της νεαρής γυναίκας, που έχει μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Άγκυρας, παρουσιάζει επιπλοκές. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τα αίτια του δυστυχήματος, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, οφείλεται σε κακοτεχνίες. Μάλιστα, έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του κατασκευαστή της πολυκατοικίας και ενός συνεργάτη του, που αντιμετωπίζουν ποινή πολυετούς κάθειρξης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζωή μέσα στα ερείπια

    16χρονος σώθηκε... κάτω από τα ερείπια

    Πολυκατοικία κατέρρευσε στην Τουρκία

    [12] Εκλογές

    Σήμερα η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

    (10/2/2004 10:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την τελευταία της συνεδρίαση πραγματοποιεί το απόγευμα η Βουλή καθώς αύριο δημοσιεύεται το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της, προκειμένου να ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος. Αύριο εξάλλου αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση του από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενώ σήμερα συναντάται με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΕΣΑΣΕ. Τέλος το μεσημέρι συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Στο μεταξύ συνάντηση θα έχει στις 12 το μεσημέρι στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής με το Στέλιο Παπαθεμελή, πρόεδρο του νεοϊδρυθέντος κόμματος "Δημοκρατική Αναγέννηση", οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η συνεργασία τους και η συμμετοχή του κ. Παπαθεμελή στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Α Θεσσαλονίκης.

    Κίνηση των κομμάτων

    Κατά των ιδιωτικοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας το πρωί σε συγκέντρωση εργαζομένων στον ΗΣΑΠ του Πειραιά. Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για τις θέσεις τους στο ασφαλιστικό, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους.

    Στις 12 το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων για την πρόταση διάλυσης του υπουργείου Παιδείας και ενσωμάτωσης στο υπουργείο Εργασίας.

    Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος επεσήμανε ο πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ενώ κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα άσκησε από το Αγρίνιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε επαγγελματοβιοτέχνες μιλά η Αλέκα Παπαρήγα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2004 - 9:58:19 UTC