Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους αγρότες Δικαίωση αγρότη για τα
  • [02] Άνοιγμα ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και τα αριστερά Στην πρώτη γραμμή πάλι ο
  • [03] Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας
  • [04] Σε διακοπές ήταν ο εξαφανισμένος Ρώσος πολιτικός
  • [05] Θα το ξανακάνει; Πρόστιμο 170.000 Ευρώ για υπέρβαση ορίου ταχύτητας!
  • [06] Αλλαγή φιλοσοφίας για την ΑΕΚ υποσχέθηκε ο "Ντούμι"
  • [07] Σε πανηγυρικό κλίμα η τελευταία συνεδρίαση Επικυρώθηκε από τη Βουλή η
  • [08] Επαφές Παπανδρέου με τα προεδρεία ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΔΕΔΥ
  • [09] Στις ΗΠΑ η γρίπη των πουλερικών
  • [10] Συνάντηση Μπερλουσκόνι-Καντάφι
  • [11] Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον κόμβο Αμπελοκήπων

    [01] Οικονομία

    Ανοίγει ο δρόμος και για άλλους αγρότες Δικαίωση αγρότη για τα "πανωτόκια"

    (10/2/2004 1:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου δικαιώθηκε αγρότης για τα πανωτόκια ανοίγοντας το δρόμο για την δικαίωση και άλλων αγροτών. Ο αγρότης - καλλιεργητής θερμοκηπίων από τις Μοίρες Ηρακλείου είχε πάρει δάνειο 3,5 εκατομμύρια δραχμές είχε καταβάλει στην ΑΤΕ 8,5 εκ. και η τράπεζα του ζητούσε άλλα 27. Το Μονομελές Πρωτοδικείο με την απόφαση του έκρινε, πως ο αγρότης μπορεί να υπαχθεί στο Νόμο του 2000 για τα πανωτόκια. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου, κ. Δημήτρη Φιλιππάκη, "η απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αποτελεί ουσιαστικά κόλαφο για την Αγροτική Τράπεζα. Την υποχρεώνει να προβεί σε επανακαθορισμό των οφειλών των κατ' επάγγελμα αγροτών, και αφορά όλους τους Έλληνες αγρότες, και όχι μόνο εκείνους του νομού Ηρακλείου".

    [02] Εκλογές

    Άνοιγμα ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά και τα αριστερά Στην πρώτη γραμμή πάλι ο Λαλιώτης

    (10/2/2004 3:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία για τις εκλογές βρίσκεται πια η χώρα με τη δημοσίευση αύριο του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της Βουλής, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Την Τετάρτη αναμένεται να υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, την επανενεργοποίησή του και τη συμμετοχή του στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου θέλησε να "επισημοποιήσει" σήμερα ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Μαυρομιχάλη. Το γεγονός σχολίασε κι ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τονίζοντας, "ο κ. Λαλιώτης θα συμμετέχει ενεργά στο κεντρικό επιτελείο, καθώς και σε όλο τον προεκλογικό αγώνα". Το μεσημέρι συνεδρίασε και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας τα 11 νέα ονόματα που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Νέα ονόματα στα ψηφοδέλτια και "αλλαγή σκυτάλης" σε δύο Υπουργεία

    Καθήκοντα Υπουργού για την προεκλογική περίοδο, αναλαμβάνουν ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος ως Υπουργός Εσωτερικών και ο κ. Γιώργος Ρωμαίος ως Υπουργός Τύπου &amp; ΜΜΕ

    Το θέμα της συνεργασίας των κ.κ. Ανδιανόπουλου και Μάνου με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ο Γενικός Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Χρυσοχοΐδης, μετά την Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που αποφάσισε για τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων ψηφοδελτίων, δηλώνοντας, ότι γίνονται συζητήσεις και προσεγγίσεις με πολλές προσωπικότητες. "Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί μία παράταξη όσο γίνεται περισσότερο ευρύχωρη και δεν θέλησε να αναφερθεί στα ονόματα των δύο πολιτικών", υπογράμμισε.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ρωτήθηκε για τη συμμετοχή του κ. Λαλιώτη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και απάντησε ότι ο κ. Λαλιώτης θα συμμετέχει ενεργά στο κεντρικό επιτελείο, καθώς και σε όλο τον προεκλογικό αγώνα.

    Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε, πως με απόφαση του Πρωθυπουργού θα αναλάβουν καθήκοντα Υπουργού για την προεκλογική περίοδο, ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ο πρώην Ευρωβουλευτής και Υπουργός κ. Γιώργος Ρωμαίος ως Υπουργός Τύπου &amp; Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ οι έντεκα νέες υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

    Σέρρες: Μπαλαξής Δημήτρης Χαλκιδική: Δριβελέγκας Γιάννης Αιτωλοακαρνανία: Αντωνόπουλος Βασίλης Αχαΐα: Μανωλοπούλου Χριστίνα Χανιά: Ριγλής Στέλιος Α Αθήνας: Αδαμόπουλος Διονύσης, Παπαδάκη Θεοδώρα Β Πειραιά: Μαρωνίτης Γιάννης Α Θεσ/νικης: Ρομπόπουλος Θωμάς Β Θεσ/νίκης: Δήμου Γιάννης, Γλαβίνας Γιάννης Φωκίδα: Μανανάς Παναγιώτης

    Μένουν τρία κενά, στη Λάρισα, την Καβάλα και τη Μεσηνία

    [03] Τεχνολογία

    Εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος

    (10/2/2004 7:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος, εγκαινίασε την Τρίτη ο Κώστας Σημίτης. Με το σύστημα αυτό, θα εντοπίζονται μεταξύ άλλων, παράνομες παρεμβολές σε δίκτυα εθνικής σημασίας και ύψιστης ασφάλειας, όπως είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο στρατός και η Εθνική Αμυνα. "Το σύστημα, αποτελεί σαφές παράδειγμα της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση για να ενσωματώσει την υψηλή τεχνολογία στις υπηρεσίες προς τον πολίτη" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

    Στο 12% ο ρυθμός ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που θα έχει ο έλεγχος του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως είπε την περίοδο αυτή, οι απαιτήσεις σε ραδιοσυχνότητες θα είναι εξαιρετικά υψηλές, λόγω της εντατικής χρήσης σε περιορισμένους γεωγραφικά χώρους, όπως είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε επίσης στις ραγδαίες εξελίξεις που συντελούνται τα τρία τελευταία χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών , τονίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες αναπτύσσονται με ρυθμό 12% όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι γύρω στο 4%.

    "Οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων την τελευταία τριετία υπερέβησαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ οι προγραμματισμένες για την επόμενη τριετία υπερβαίνουν τα 2 δισ. Ευρώ " σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Τάξη στις ραδιοσυχνότητες

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής μίλησε για το επιτυχημένο, όπως το χαρακτήρισε, εγχείρημα της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος.

    Στις λειτουργίες του νέου συστήματος περιλαμβάνονται η εκχώρηση συχνοτήτων, η τιμολόγηση, η τεχνική ανάλυση για την αποφυγή παρεμβολών, ο έλεγχος της καταλληλότητας του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, η επιτήρηση της νόμιμης χρήσης, οι στατιστικές μετρήσεις, ο εντοπισμός και η καταστολή των παρανόμων εκπομπών.

    [04] Διεθνή

    Σε διακοπές ήταν ο εξαφανισμένος Ρώσος πολιτικός

    (10/2/2004 8:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Διαλευκάνθηκε η υπόθεση της εξαφάνισης του υποψήφιου για τη ρωσική προεδρία Ιβάν Ρίμπκιν τα ίχνη του οποίου αγνοούνταν από την περασμένη Πέμπτη. Η μυστηριώδης εξαφάνισή του είχε προκαλέσει έντονες εικασίες στη Ρωσία για πιθανή απαγωγή ως και δολοφονία από πολιτικούς του αντιπάλους. Ο ίδιος, όμως, είπε ότι έλειψε απλώς μερικές ημέρες στην Ουκρανία για λόγους αναψυχής. Μάλιστα, ο Ρίμπκιν, επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την έκπληξή του για τη μεγάλη έκταση που πήρε το θέμα της εξαφάνισής του. "Δεν εξαφανίστηκα. Σήμερα πήρα εφημερίδα και έμεινα έκπληκτος", δήλωσε ο Ρίμπκιν στο ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.

    "Ήθελα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα"

    Μάλιστα, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο Ρίμπκιν δικαιολογήθηκε ότι έχει το δικαίωμα να κάνει ένα μικρό διάλειμμα.

    Η σύζυγος του Ρίμπκιν, Αλμπίνα, είχε κάνει επίσημη δήλωση εξαφάνισής του στην αστυνομία της Μόσχας. Έπειτα από αυτό, η αστυνομία είχε ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό του, με συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB, πρώην ΚGB).

    Η γενική εισαγγελία της Μόσχας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έναρξη έρευνας για το ενδεχόμενο δολοφονίας του, ανακοίνωση την οποία είχε ανακαλέσει λίγο αργότερα, λέγοντας ότι με αφορμή κάποια πληροφορία ματαιώθηκε η διεξαγωγή της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξαφάνιση για λόγους δημοσιότητας;

    [05] Διάφορα

    Θα το ξανακάνει; Πρόστιμο 170.000 Ευρώ για υπέρβαση ορίου ταχύτητας!

    (10/2/2004 9:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Το πρόστιμο μαμούθ των 170.000 Ευρώ, επέβαλε η φιλανδική αστυνομία σε έναν 27χρονο Φιλανδό για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Σύμφωνα με τη φιλανδική νομοθεσία, το ύψος των προστίμων για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι ανάλογο των εισοδημάτων τους. Ο νεαρός, που τυχαίνει να είναι και ένας από τους πλουσιότερους πολίτες της χώρας, οδηγούσε με ταχύτητα 80 χλμ/ ώρα σε ένα δρόμο που το ανώτατο όριο ταχύτητας ήταν τα 40 χιλιόμετρα την ώρα. Το τσουχτερό πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο Jussi Salonoja, είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στη χώρα για μία τέτοια παράβαση. Για τον ίδιο λόγο, πριν από τέσσερα χρόνια, η αστυνομία είχε επιβάλει στον επιχειρηματία Jaakko Rytsola πρόστιμο ύψους 80.000 Ευρώ.

    [06] Αθλητισμός

    Αλλαγή φιλοσοφίας για την ΑΕΚ υποσχέθηκε ο "Ντούμι"

    (10/2/2004 7:47:00 μμ)

    Λαλίστατος εμφανίσθηκε στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της ΑΕΚ, ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου. Ο ρουμάνος τεχνικός μίλησε στους δημοσιογράφους πριν από λίγο και παρά το γεγονός ότι η Ένωση ηττήθηκε από τον Πανιώνιο με 1-0, ήταν πολύ ευδιάθετος. Ο "Ντούμι" μίλησε για πολλά και διάφορα, ενώ ζήτησε πίστωση χρόνου για να δείξει το έργο του και να περάσει την δική του φιλοσοφία στην ΑΕΚ. Οι μεγάλοι παίκτες πρέπει να δείχνουν την αξία τους μέσα στο γήπεδο. Είπε ότι θα κάνει αλλαγές στην ομάδα, σταδιακά και ανάλογα με την απόδοση των ποδοσφαιριστών. "Στόχος της ομάδας παραμένει η τρίτη θέση και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις, αλλά και το κύπελλο είναι ένας ισάξιος θεσμός και θα διεκδικήσουμε το τρόπαιο", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ντουμιτρέσκου.

    [07] Εσωτερικά

    Σε πανηγυρικό κλίμα η τελευταία συνεδρίαση Επικυρώθηκε από τη Βουλή η συνθήκη διεύρυνσης της ΕΕ

    (10/2/2004 10:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής την Τρίτη πριν από τη διάλυσή της, ενόψει των εκλογών, παρουσία του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συνθήκη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη δέκα νέων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ιστορικό σταθμό για την πορεία της Ε.Ε. και της Ελλάδας χαρακτήρισαν την κύρωση της συνθήκης οι κύριοι Σημίτης, Παπανδρέου και Καραμανλής ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι δε θα επικυρώσει τη συνθήκη καθώς, όπως είπε η γ.γ. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, η ένταξη σημαίνει τον έντονο επεκτατισμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Στη Βουλή παρέστη και αντιπροσωπεία Κυπριακών κομμάτων. Η συνθήκη αφορά την προσχώρηση της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

    "Δικαίωση των προσπαθειών της Κύπρου"

    Ιστορικό σταθμό στην πορεία του ελληνισμού, αλλά και στην εξέλιξη της Ε.Ε., χαρακτήρισε την κύρωση της συμφωνίας προσχώρησης των δέκα νέων χωρών-μελών στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του κυπριακού και του ελληνικού λαού. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Σημίτης είπε ότι η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έκαναν φραστικούς ελιγμούς για να αποφύγουν τη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ τόνισε για μια ακόμα φορά ότι "η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες".

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι μόνο μια πραγματική συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού θα τη βοηθήσει να επιτύχει μία αναβαθμισμένη θέση στο διεθνές σκηνικό, μία ενισχυμένη θέση στην ευρωπαϊκή προοπτική της, θα βοηθήσει τους Τουρκοκυπρίους και θα ανοίξει νέες προοπτικές στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

    Μιλώντας για τη διεύρυνση της Ένωσης, ο κ. Σημίτης είπε ότι σηματοδοτεί το τέλος του χωρισμού της Ευρώπης σε δύο αντίπαλα συστήματα ενώ περιέγραψε τη διεύρυνση ως μια μεγάλη πρόκληση. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τις 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη και πιο αποτελεσματική εξωτερική πολιτική, πολιτική ασφάλειας και άμυνας ώστε η Ε.Ε. να αναδειχθεί σε ένα πολυκεντρικό παγκόσμιο σύστημα.

    "Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και για την ένταξη των Βαλκανίων"

    "Ιστορική δικαίωση ενός πανάξιου λαού", χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θεωρώντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., δικαιώνει και την ορθότητα της πολιτικής που ακολούθησε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμβολή του Γιάννου Κρανιδιώτη ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες, ώστε ολόκληρα τα Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα από την πρωτοβουλία Ανάν

    "Ιστορικό σταθμό στην ιστορία της Ευρώπης" χαρακτήρισε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, την κύρωση της συμφωνίας διεύρυνσης ενώ χαρακτήρισε ιστορική στιγμή για τον ελληνισμό αλλά και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την ένταξή της Κύπρου.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμβολή του κόμματός του προς την κατεύθυνση της ένταξης της Κύπρου ενώ αναφερόμενος στις σημερινές συνομιλίες για το Κυπριακό που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από την πρωτοβουλία Ανάν για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται δίπλα στην κυπριακή ηγεσία και τον κυπριακό ελληνισμό.

    Δεν επικύρωσε τη συνθήκη το ΚΚΕ

    Η γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της εκτίμησε ότι η ένταξη των 10 νέων χωρών πραγματοποιείται κάτω από πολύ χειρότερους όρους από την ένταξη, για παράδειγμα, της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η διεύρυνση δεν σηματοδοτεί το ξεπέρασμα του διαχωρισμού της Ευρώπης αλλά τον έντονο επεκτατισμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε συζήτηση με πανηγυρικό χαρακτήρα τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής η οποία δίνει την ευκαιρία "κομματικής και προσωπικής αυτοπροβολής".

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό η γ.γ. του ΚΚΕ είπε ότι δε συμμερίζεται την ευθυμία ότι θα επιλυθεί ενώ επισήμανε τον πιεστικό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι το σχέδιο Ανάν έχει προβλήματα. Η κ. Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει τη διεύρυνση, όπως είχε καταψηφίσει την ένταξη της Ελλάδας, ενώ είπε χαρακτηριστικά: "Είτε με 15 μέλη στην Ε.Ε. είτε με 105, εμείς θα είμαστε αντίθετοι".

    "Η πολιτική ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί αν γίνει υπόθεση των λαών"

    Μεγάλο και σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόοπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του υποστήριξε εξαρχής την ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς η ένταξή της θα εξασφάλιζε καλύτερους όρους και για την επίλυση του Κυπριακού.

    Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει κίνδυνος η διεύρυνση να αποδειχθεί μια εξέλιξη που θα αναστείλει τις διαδικασίες πολιτικής ενοποίησης και τόνισε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι η διαδικασία της πολιτικής ολοκλήρωσης θα προχωρήσει μόνο εάν γίνει υπόθεση των ευρωπαϊκών λαών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό

    [08] Εκλογές

    Επαφές Παπανδρέου με τα προεδρεία ΠΑΣΕΓΕΣ, ΑΔΕΔΥ

    (10/2/2004 10:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το προεδρείο της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης, της ΠΑΣΕΓΕΣ. Προσερχόμενος στα γραφεία της ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θεώρησε χρέος του μετά το Κιλελέρ να συναντηθεί με τους εκπροσώπους όλων των Ελλήνων αγροτών, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη στήριξη του προς τον αγροτικό τομέα. Εξάλλου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρόταση της οργάνωσης για έναν εκπαιδευτικό φορέα αποκλειστικά για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της πρότασής του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο κ. Παπανδρέου κατόπιν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, όπου με την ευκαιρία κάλεσε τους δημόσιους υπάλληλους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.

    "'Ολοι συμμέτοχοι στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης"

    Η συνάντηση στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ο κ. Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων σε ασφαλιστικά και μισθολογικά θέματα.

    Χρήσιμη και εποικοδομητική, χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Οι συνδικαλιστές του δημοσίου διαβεβαίωσαν τον κ.Παπανδρέου ότι είναι έτοιμοι να συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, ενώ επανέλαβαν τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ για σύγκλιση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στο 80% του μισθού.

    Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Παπασπύρος, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τόνισαν στη διάρκεια της συνάντησης την ανάγκη εδραίωσης της αξιοκρατίας, της αποκέντρωσης και της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και αναβάθμισης των υπηρεσιών προς του πολίτες.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, η συνεχής εκπαίδευση, οι θεσμοί διαφάνειας σε συνδυασμό με σαφείς ολοκληρωμένες πολιτικές για τις ενιαίες εργασιακές σχέσεις, μπορούν να ενεργοποιήσουν δυνάμεις για μια σύγχρονη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση για τον πολίτη.

    Πρόταση από την ΠΑΣΕΓΕΣ για σύσταση εκπαιδευτικού φορέα για αγρότες

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε γίνει αποδέκτης μιας ενδιαφέρουσας, όπως την χαρακτήρισε, πρότασης, εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφορικά με τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού φορέα αποκλειστικά για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της πρότασής του για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε συνεργασία μιάμισης ώρας με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Καραμίχα και μέλη του Προεδρείου κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Οργάνωσης.

    Ο κ. Καραμίχας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και τις προσαρμογές που απαιτούνται για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Εξάλλου, έδωσε στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου ιδιαίτερο συμβολισμό για την ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κυβερνητικού κόμματος, επισκέπτεται τα γραφεία της οργάνωσης.

    Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι από μια από τις προτεραιότητες του κινήματος μετά τις εκλογές θα είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης των αγροτών.

    [09] Υγεία

    Στις ΗΠΑ η γρίπη των πουλερικών

    (10/2/2004 11:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Οι αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη και δεύτερη περίπτωση της γρίπης των πτηνών, που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ στην ίδια πολιτεία, το Ντέλαγουεαρ, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου. Μάλιστα, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν τη θανάτωση 72 χιλιάδων πουλερικών που γεννήθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου σε εκτροφείο της πολιτείας όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα. "Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα αμέσως για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά οι πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή του Ντέλαγουεαρ, του Μέριλαντ και της Βιρτζίνια, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση", δήλωσε ο επικεφαλής των γεωργικών υπηρεσιών του Ντέλαγουεαρ, Μάικλ Σκουζ.

    ΠΟΥ: Θα χρειαστούν δύο χρόνια για τεθεί υπό έλεγχο η νόσος

    Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να τεθεί υπό έλεγχο η νόσος και ότι σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Μάλιστα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια νέα ομάδα ειδικών στην Κίνα και το Λάος για να εξετάσουν την κατάσταση και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

    Ο Οργανισμός είπε ακόμη ότι βιάστηκε να ανακοινώσει πως η ασθένεια δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς τα δείγματα που είχαν παρθεί από δύο αδερφές από το Βιετνάμ που είχαν πεθάνει μετά τη μόλυνσή τους από τον ιό μπερδεύτηκαν με τα δείγματα που είχαν ληφθεί από έναν άλλον ασθενή. Τα τελικά αποτελέσματα αυτής της εξέτασης αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι τα αποτελέσματα ίσως να έχουν υπερεκτιμηθεί καθώς εάν είχε παρατηρηθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης από άνθρωπο σε άνθρωπο θα είχε ήδη γίνει γνωστό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στην Κίνα

    Μεταδίδεται ο ιός H5N1;

    Σαρώνει η γρίπη των πτηνών

    "Φονικός" ο ιός της γρίπης των πτηνών

    [10] Διεθνή

    Συνάντηση Μπερλουσκόνι-Καντάφι

    (10/2/2004 11:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνάντηση με το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, είχε την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Λιβύη ο πρώτος δυτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον Καντάφι μετά την απόφαση του τελευταίου να καταργήσει το πρόγραμμα των όπλων μαζικής καταστροφής. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπερλουσκόνι είπε ότι "έχει να πει πολλά πράγματα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    Συνάντηση μεταξύ φίλων χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Ιταλός Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο κ. Καντάφι του προσέφερε ως δώρο μια ολομέταξη κελεμπία και αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες αφορούσαν τις διμερείς σχέσεις.

    Ο Λίβυος ηγέτης έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ούτε παρέστη ούτε στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπερλουσκόνι στους Ιταλούς δημοσιογράφους.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι παρέκαμψε τρία βασικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες: τις αποζημιώσεις προς το λιβυκό λαό για τις ζημιές που υπέστη στην περίοδο της ιταλικής αποικιοκρατίας (1934-1945), τις πιστώσεις από τα ιταλικά εργοστάσια που εδρεύουν στη Λιβύη αλλά και τις άδειες εισόδου στους Ιταλούς, ενώ αναφέρθηκε απλώς στο αίτημα του Μουαμάρ Καντάφι για την κατασκευή ενός παραθαλάσσιου συνοριακού δρόμου με τη βοήθεια της Ιταλίας που θα συνδέει τη χώρα του με την Τυνησία και την Αίγυπτο τονίζοντας ότι το αίτημα θα εξεταστεί πολύ σοβαρά.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπερλουσκόνι είπε γελώντας ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι του πρότεινε να του χτίσει μια παραθαλάσσια βίλα στη Λιβύη. "Του απάντησα ότι εάν αποφασίσω να αποκτήσω μια βίλα στη χώρα του θα την φτιάξω με δικά μου χρήματα", είπε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Oι Αμερικανοί έρχονται στη Λιβύη"

    [11] Εσωτερικά

    Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον κόμβο Αμπελοκήπων

    (10/2/2004 11:40:00 μμ)

    Σειρά κυκλοφοριακών παρεμβάσεων τίθενται σε εφαρμογή από την Τετάρτη στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας, λόγω των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα σημεία. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στη σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, από τη 1 μετά τα μεσάνυκτα έως τις 5:30 το πρωί και μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, θα διακόπτεται η κυκλοφορία:

    1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αμπελοκήπους από το ύψος της οδού Πανόρμου η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών Μπουρνάζου - Τσόχα - Βασιλίσσης Σοφίας ή από την οδό Πανόρμου.

    2) στη λεωφόρο Μεσογείων από το ύψος της οδού Φαραντάτων έως και την οδό Σουφλίου η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών: λεωφόρο Μεσογείων - Σινώπης - Μιχαλακοπούλου και λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας - Κηφισίας - Αιτωλίας - Μεσογείων - Φειδιππίδου.

    3) στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από την Αλεξάνδρας μέχρι την οδό Ζαχάρωφ η κυκλοφορία προς Κηφισιά θα γίνεται μέσω Μεσογείων - Φειδιππίδου - Κηφισίας και προς Αθήνα μέσω Κηφισίας - αντίθετα Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Βασιλίσσης Σοφίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2004 - 21:53:08 UTC