Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίτιμη προσκεκλημένη η χώρα μας Αρωμα Ελλάδας στην έκθεση Arco 2004
  • [02] Επικρατούν όλες οι τάσεις Ψηφοδέλτιο συνθέσεων
  • [03] Χάνει τη σεζόν ο Βερόν
  • [04] Μετά τα αποτελέσματα σε Τενεσί και Βιρτζίνια Ο στρατηγός εγκατέλειψε τη
  • [05] Ο Λούσιο κοντά στην Tσέλσι
  • [06] Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό
  • [07] Συντριβή ελικοπτέρου στο Μπρισμπέιν
  • [08] Ηθικό δίλημμα Κλωνοποίησαν ανθρώπινο έμβρυο
  • [09] Αρνήθηκε ότι διέπραξε τους φόνους Τέξας: Η πέμπτη εκτέλεση για το 2004
  • [10] Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [11] Για να μεταδοθεί θα πρέπει πρώτα να μεταλλαχθεί Δεν μεταδίδεται ο ιός
  • [12] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους
  • [13] Μην αμφισβητείτε τον πατριωτισμό του Στο πλευρό του Κέρι η Τζέιν Φόντα
  • [14] Δηλώνει αθώος Ο οδηγός του Λάντεν στο Γκουαντάναμο
  • [15] Έκθεση πολυμέσων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες Όταν η αρχαιότητα
  • [16] Αιχμές κατά Μάνου και Ανδριανόπουλου Υποστήριξη Σαμαρά στη Ν.Δ

    [01] Πολιτισμός

    Επίτιμη προσκεκλημένη η χώρα μας Αρωμα Ελλάδας στην έκθεση Arco 2004

    (11/2/2004 10:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με επίτιμη προσκεκλημένη τη χώρα μας, ανοίγει τις πύλες της, την Πέμπτη, η Διεθνής Έκθεση Arco 2004. Στην έκθεση που συνιστά κατά πολλούς, ένα μεγάλο πανόραμα της σύγχρονης διεθνούς τέχνης, λαμβάνουν μέρος 227 γκαλερί από 32 χώρες. Η Ελλάδα, με την ευκαιρία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει ξεχωριστή παρουσία και θα συμμετάσχει με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο και φωτογραφίας από δεκαπέντε γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. "Αυτό που θα παρουσιαστεί στην Μαδρίτη θα είναι ότι πιο νεωτεριστικό υπάρχει στη σύγχρονη ελληνική τέχνη", δήλωσε η επίτροπος της Έκθεσης Σάνια Παππά.

    Πανόραμα της σύγχρονης διεθνούς τέχνης

    Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, στους χώρους "Project Room" και "Futuribles" της έκθεσης θα παρουσιαστούν σχέδια πρωτοπορίας.

    Το πρόγραμμα "Multi Pass" των "Project Rooms" θα επιτρέψει να χαραχτούν νέοι δρόμοι και να ανακαλυφθούν νέοι καλλιτέχνες και Γκαλερί

    Στον χώρο "Futuribles" που προσφέρει ένα βλέμμα πρωτοπορίας και πειραματισμού στο διεθνές καλλιτεχνικό πανόραμα, θα παρουσιαστούν 53 Γκαλερί από 21 χώρες του κόσμου, από την Ιαπωνία και το Πόρτο Ρίκο, ως το Μαλί και τον Καναδά.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 16 Φεβρουαρίου.

    Σχετικά Links:

    Arco 2004

    [02] Εκλογές

    Επικρατούν όλες οι τάσεις Ψηφοδέλτιο συνθέσεων

    (11/2/2004 11:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με επικεφαλής την Άννα Διαμαντοπούλου, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναλαμβάνει και την ευθύνη της ενημέρωσης στην προεκλογική εκστρατεία, δόθηκε στην δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι εκφράζει την απόφαση και πρόθεση για "ευρύτατες και νέες συνθέσεις" στην πολιτική ζωή του τόπου. "Ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τίμησε ιδιαίτερα. Αποδέχθηκα την ιδιαίτερα τιμητική αυτή πρόταση. Ενημέρωσα γι αυτή την απόφαση τον Πρόεδρο Πρόντι. Επίσης τον ενημέρωσα ότι κατά το χρονικό διάστημα της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας αποφάσισα να απέχω από τα καθήκοντά μου ως Επίτροπος", τόνισε από τις Βρυξέλλες η κ. Διαμαντοπούλου. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ακόμα τέσσερις γυναίκες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Μαρία Δαμανάκη, ενώ ακολουθούν, ο Στέφανος Μάνος, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

    Παπανδρέου: "Συνέργεια για την επίλυση των προβλημάτων"

    Ακολουθούν στην έκτη θέση ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωκράτης Κοσμίδης, η γιατρός και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Ρόζα Βρεττού, ο οικονομολόγος Γκίκας Χαρδούβελης, η συνδικαλίστρια του τραπεζικού κλάδου Φωτεινή Σιάνου, ο αγρότης Κώστας Κωσταντινίδης, η ηθοποιός Πέμυ Ζούνη και την τελευταία τιμητική θέση έχει ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    "Η χώρα μας για να λύσει σύγχρονα προβλήματα χρειάζεται συνέργεια ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων", υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο.

    "Το ΠΑΣΟΚ φιλοξενεί και διαφορετικές φωνές. Τους φιλοξενεί, σεβόμενο την ιδεολογική τους αυτοτέλεια, δίνοντας τους, τη δυνατότητα να εκφραστούν και στην νέα Βουλή. Καλωσορίζουμε και αυτούς, αλλά και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συνάντησαν το κίνημά μας στις κάλπες της 8ης Φεβρουαρίου", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι "πάντα το ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, καλούσε σε συμπόρευση δυνάμεις με διαφορετικές απόψεις και πολιτικές θέσεις, που είχαν παράλληλα σημαντική προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου".

    Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, δεσμεύεται να παραμείνει σταθερό στο πρόγραμμά του, με στόχο τον ισχυρό πολίτη, μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη με αυξημένη προστασία των ασθενέστερων ομάδων.

    Ανδρουλάκης: "Εντάσσομαι στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου"

    Νωρίτερα, ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Μίμης Ανδρουλάκης δήλωσε ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της δημοκρατικής παράταξης και ότι το μπλοκ των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων μπορεί να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνάντηση φιλελευθέρων και σοσιαλιστών, για την οποία όπως είπε εργάστηκε 13 χρόνια, θα αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό,

    Δεν δίστασε δε να χαρακτηρίσει το όλο εγχείρημα του οποίου ηγείται ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου. Τόνισε όμως ότι πρόκειται για ένα ρίσκο καινοτόμο και δημιουργικό το οποίο μπορεί να ανατρέψει γόνιμα το πολιτικό σκηνικό.

    "Η τιμή είναι πολύ μεγάλη. Αναφέρεται όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά σε ένα ολόκληρο κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς που αγωνίστηκε επί δεκαετίες για την πρόοδο του τόπου", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη .

    Θετικές αντιδράσεις, αλλά και επικρίσεις για τις συνεργασίες

    Τις εξελίξεις σχολίασε θετικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος ενώ ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι, το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό δημοκρατικό κίνημα και έκανε πάντα αμφίπλευρες διευρύνσεις.

    "Μιλάμε για μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που τους χωράει όλους", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η Φώφη Γεννηματά και κατέληξε, "μεγαλύτερη είναι η αμηχανία στη ΝΔ, που δεν κατάφερε να συσπειρώσει το σύνολο των στελεχών και των ανθρώπων της".

    "Φυσιολογική είναι η συνεργασία Ανδρουλάκη με το ΠΑΣΟΚ. Ανήκει στο ευρύτερο φάσμα της προοδευτικής παράταξης", δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο Πέτρος Κουναλάκης ενώ ο Νίκος Μπίστης τόνισε, "Μάνος και Ανδριανόπουλος πήραν πολλές φορές κατά το παρελθόν θέσεις κόντρα στην παράταξη από την οποία προήλθαν".

    Θετικά βλέπει τη συνεργασία Μάνου με το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής Φιλελευθέρων Γιώργος Ψαχαρόπουλος .

    Αιχμηρά σχολίασε τη συνεργασία Μάνου-Ανδριανόπουλου με το ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, λέγοντας "λυπάμαι δίπλα για την εξέλιξη αυτή", ενώ για ιδεολογικά ακραίες συνεργασίες έκανε λόγο ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί προ πολλού σε κοσμοπολίτικο και νεοφιλελεύθερο κόμμα τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα .

    Νεοφιλελεύθερο αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ για "μπλε και πράσινη δεξιά", μίλησε ο Δημήτρης Τσοβόλας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    Μάνος-Ανδριανόπουλος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    [03] Champions League

    Χάνει τη σεζόν ο Βερόν

    (12/2/2004 12:27:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Περισσότερο σοβαρός απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, φαίνεται πως είναι ο τραυματισμός του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα "4thegame.com", ο Αργεντινός μέσος της Τσέλσι θα χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς η αποθεραπεία του θα καθυστερήσει πέραν του αναμενόμενου. Ο 28χρονος άσος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στην πλάτη και υποβλήθηκε σε επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά. Οι θεράποντες ιατροί εκτιμούσαν ότι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση τον Απρίλιο, όμως σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Βερόν, που βρίσκεται στην πατρίδα του, έχει πρόβλημα και στο πόδι, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αποθεραπευτεί και να επιστρέψει στα γήπεδα.

    [04] Διεθνή

    Μετά τα αποτελέσματα σε Τενεσί και Βιρτζίνια Ο στρατηγός εγκατέλειψε τη μάχη

    (12/2/2004 12:41:00 πμ)

    Ειδήσεις > Διεθνή)&body=

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την αποχώρηση του από την κούρσα για τη διεκδίκηση της προεδρίας ανακοίνωσε, επίσημα αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Ουέσλι Κλαρκ. "Τερματίζω την εκστρατεία μου για την προεδρία, αλλά η εκστρατεία του κόμματός μας για να αλλάξει την Αμερική μόλις αρχίζει" τόνισε, μιλώντας από το σπίτι του στο Λιτλ Ροκ του Αρκανσο, παρουσία συγγενών και φίλων του. Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους Δημοκρατικούς για την ανατροπή του Τζορτζ Μπους. "Θα κάνω τα πάντα για να εξασφαλισθεί ότι ο Τζορτζ Μπους δεν θα παίζει πολιτικά παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια" δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο πρώην στρατηγός οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση μετά τα τελευταία ατυχή αποτελέσματα στον Τενεσί και τη Βιρτζίνια, που τον άφησαν πίσω από τους Γερουσιαστές Τζον Κέρι και Τζον Εντουαρντς με ποσοστά υποστήριξης 23% και 9% αντίστοιχα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα Κέρι

    Ο Μπους στο στόχαστρο του Κέρι

    [05] Champions League

    Ο Λούσιο κοντά στην Tσέλσι

    (12/2/2004 12:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις φήμες που τον φέρνουν να δέχθηκε πρόταση συνεργασίας από την Τσέλσι επιβεβαίωσε ο Βραζιλιάνος αμυντικός της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Λούσιο. "Η προσφορά που έλαβα από τον Αγγλικό σύλλογο, είναι η μόνη επίσημη που έχω λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή. Έλαβα αρκετά τηλεφωνήματα και ο ατζέντης μου μίλησε δυο φορές με τους ανθρώπους της Τσέλσι. Πιστεύω επίσης ότι έχει υπάρξει επαφή και μεταξύ των διοικήσεων των δυο ενδιαφερομένων ομάδων", δήλωσε ο Λούσιο. "Αν καταλήξουμε σε συμφωνία και μεταφερθώ στην Αγγλία την επόμενη χρονιά, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα προσαρμογής, καθώς στο Λονδίνο επικρατούν πάνω-κάτω οι ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με τη Γερμανία", κατέληξε ο διεθνής Βραζιλιάνος αμυντικός.

    [06] Εσωτερικά

    Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    (12/2/2004 1:07:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διεκόπησαν, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, οι συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες θα επαναληφθούν εκ νέου το βράδυ της Πέμπτης. Λεπτομέρειες για το λόγο της διακοπής δεν έγιναν γνωστές, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς δεν έκαναν κανένα σχόλιο καθώς αποχωρούσαν από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Νωρίτερα σε οδηγία που εξέδωσε το Στέητ Ντηπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρότρυνε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του Κόφι Ανάν για λύση του προβλήματος.

    Διπλωματικές πιέσεις για επίλυση

    Όπως μετέδωσε από τις ΗΠΑ ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Δημήτρης Φίλιος, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι άσκησαν πιέσεις προς τις δύο πλευρές για την αποδοχή των όρων του Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, δύο από τους όρους αποτελούν τα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων: ο επιδιαιτητικός ρόλος του ΓΓ και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, το Κυπριακό απαιτεί επειγόντως λύση.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε προς τους βουλευτές του ότι κατά τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Aναν, την πρόθεσή της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να προκύψει μία θετική λύση στη Νέα Υόρκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύσκολη η επίτευξη λύσης

    [07] Διεθνή

    Συντριβή ελικοπτέρου στο Μπρισμπέιν

    (12/2/2004 7:17:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ελικόπτερο τύπου Μπλακ Χοκ συνετρίβη σήμερα το πρωί κοντά στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Στο ελικόπτερο επέβαιναν οκτώ άτομα, μαθητευόμενοι πιλότοι και καθηγητές, από τους οποίους οι πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, έχοντας υποστεί κατάγματα. Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, ο ένας έχει τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στο στήθος. Τα αίτια του ατυχήματος παραμένουν αδιευκρίνιστα.

    [08] Υγεία

    Ηθικό δίλημμα Κλωνοποίησαν ανθρώπινο έμβρυο

    (12/2/2004 7:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι κλωνοποίησαν τριάντα ανθρώπινα έμβρυα και απέσπασαν από αυτά εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Το πείραμα αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η αποκαλούμενη θεραπευτική κλωνοποίηση δεν είναι πλέον θεωρία αλλά αποτελεί πραγματικότητα. Οι υποστηρικτές της θεραπευτικής κλωνοποίησης υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά την ιατρική επιστήμη, προσφέροντας θεραπείες για ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η νόσος του Πάρκινσον ή ακόμα και να οδηγήσει στην παραγωγή οργάνων για μεταμόσχευση. Ο λόγος; Τα βλαστοκύτταρα, που προέρχονται από έμβρυα λίγων ημερών, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου ή ιστού. "Η προσέγγιση μας ανοίγει το δρόμο για τη χρήση αυτών των ειδικά ανεπτυγμένων κυττάρων στις μεταμοσχεύσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο Γου Σουκ Χουάνγκ, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης. Με άρθρο στην επιθεώρηση "Science", ο Χουάνγκ και οι συνάδελφοι του, ανέφεραν ότι δημιούργησαν τον κλώνο χρησιμοποιώντας ωάρια και ωοφόρα κύτταρα, που πήραν από Κορεάτισσες γυναίκες.

    "Προβληματική" η ανθρώπινη κλωνοποίηση

    Οι επικριτές της μεθόδου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι είναι ανήθικη, αφού προϋποθέτει την καταστροφή ενός ανθρώπινου εμβρύου. Η κυβέρνηση Τζορτζ Μπους μάλιστα επιδιώκει να τη θέσει εκτός νόμου στις ΗΠΑ.

    Οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει πρόβατα, αγελάδες, ποντίκια και άλλα ζώα, όμως, αντιμετώπισαν προβλήματα στην κλωνοποίηση ανθρώπων. Πέρσι, η εταιρεία Advanced Cell Technology είχε ανακοινώσει ότι δημιούργησε ένα κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο, το οποίο όμως δεν αναπτύχθηκε αρκετά, ώστε να εξελιχθεί σε πηγή βλαστοκυττάρων.

    [09] Διεθνή

    Αρνήθηκε ότι διέπραξε τους φόνους Τέξας: Η πέμπτη εκτέλεση για το 2004

    (12/2/2004 7:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε φυλακή του Τέξας, εκτελέστηκε με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμμα, ο 46χρονος που είχε που δολοφόνησε τρεις ανθρώπους μεταξύ των οποίων και μία 10χρονη την οποία είχε αφήσει έγκυο. Ο Εντουαρντ Λαγκρόν, 46 ετών, ήταν ο πέμπτος κρατούμενος που εκτελείται φέτος στο Τέξας και ο 318ος από το 1982, οπότε η Πολιτεία αυτή επανέφερε τη θανατική ποινή. Στην τελευταία του δήλωση πριν την εκτέλεση ο Λαγκρόν αρνήθηκε ότι διέπραξε τους φόνους. Δεν λυπάμαι, ούτε είμαι πικραμένος με κανέναν. Όπως έλεγα από την πρώτη μέρα, δεν πήγα εκεί και δεν τις σκότωσα, όμως δεν είμαι σε καλύτερη θέση από αυτούς που το έπραξαν, κατέληξε πριν την εκτέλεση.

    Η 10χρονη βρισκόταν στον 4ο μήνα εγκυμοσύνησης

    Ο Λαγκρόν είχε καταδικαστεί γιατί στις 30 Μαϊου 1991 πυροβόλησε και σκότωσε τη μικρή Σακέισα Λόιντ και τις θείες της, Ζινόμπια Αντερσον, 83 ετών και Κάολο Λόιντ, 74 ετών, μέσα στο σπίτι τους στο Φορτ Γουορθ του Τέξας.

    Στη δίκη του αναφέρθηκε ότι η 10χρονη Σακέισα βρισκόταν στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης της και η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Λαγκρόν μίλησε επειδή η μητέρα του κοριτσιού τον είχε μηνύσει για σεξουαλική κακοποίηση.

    [10] Ιράκ

    Συνεχίζονται οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    (12/2/2004 8:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: Reuters

    Νεκροί έπεσαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες από έκρηξη βόμβας, η οποία ήταν τοποθετημένη πλάι σε δρόμο στη δυτική Βαγδάτη, το βράδυ της Τετάρτης. Από την έκρηξη άλλος ένας στρατιώτης τραυματίστηκε. Οι στρατιώτες, την ώρα της έκρηξης, βρίσκονταν εν κινήσει στα οχήματα της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας. Οι τρεις στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου λίγο μετά τη μεταφορά οι δύο εξέπνευσαν. Από το Μάρτη του 2003, οπότε εισέβαλαν στο Ιράκ οι Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί 372 Αμερικανοί στρατιώτες. Την Πέμπτη το πρωί, άλλη μία έκρηξη έγινε στην επαρχία Σαμάουα στο Νότιο Ιράκ. Ιρακινοί αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με όλμο κοντά στα ιαπωνικά στρατεύματα. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, από την έκρηξη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, μόνο υλικές ζημιές. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που εκτοξεύθηκε από ποτάμι που βρίσκεται στην περιοχή. Είναι η πρώτη έκρηξη που γίνεται στην επαρχία της Σαμάουα.

    "Θέλουν να εμποδίσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας"

    Η σύμβουλος του Προέδρου Τζορτζ Μπους για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πράξεις βίας στο Ιράκ προέρχονται από ξένες ριζοσπαστικές οργανώσεις που θέλουν να εμποδίσουν τον εκδημοκρατισμό της χώρας. "Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι πρόκειται κυρίως για ξένους τρομοκράτες, για ανθρώπους που συνδέονται με την Αλ Κάιντα" υποστήριξε η Ράις αναφερόμενη στους δράστες των πρόσφατων επιθέσεων στο Ιράκ.

    Περισσότεροι από εκατό Ιρακινοί σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ σε επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας που συνεργάζονται με τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής

    [11] Υγεία

    Για να μεταδοθεί θα πρέπει πρώτα να μεταλλαχθεί Δεν μεταδίδεται ο ιός H5N1

    (12/2/2004 8:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, που έγιναν σε μια 23χρονη Βιετναμέζα, η οποία πέθανε από τον ιό H5N1. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν κόλλησε την ασθένεια από την αδελφή της, η οποία επίσης πέθανε. Οι εξετάσεις έδειξαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γρίπη των πουλερικών, που ευθύνεται για το θάνατο 14 ατόμων, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παρόμοια αποτελέσματα είχε ανακοινώσει ο Π.Ο.Υ και την περασμένη εβδομάδα, όμως στη συνέχεια τα ακύρωσε λέγοντας ότι οι εξετάσεις αφορούσαν μια άλλη γυναίκα. Ο ιός μπορεί να περάσει από τα πτηνά στον άνθρωπο, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων θα πρέπει πρώτα να μεταλλαχθεί.

    Και έκτο κρούσμα στην Ταϊλάνδη

    Εν τω μεταξύ, ένα 13χρονο αγόρι είναι το έκτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Τσαράλ Τρινβουτιπόνγκ, επικεφαλής την Υπηρεσίας Ελέγχου των Λοιμώξεων. Πληροφορίες αναφέρουν, πως το αγόρι νοσηλεύεται από τις 29 Ιανουαρίου και η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεκαεννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη των πτηνών στην.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

    Μεταδίδεται ο ιός H5N1;

    [12] Εσωτερικά

    Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    (12/2/2004 8:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναγκαστική προσγείωση λόγω τεχνικής βλάβης, πραγματοποίησε νωρίς το πρωί αεροσκάφος των Τσέχικων Αερογραμμών, που μετέφερε 115 επιβάτες, στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί στις 05.15 το πρωί εκτελώντας προγραμματισμένη πτήση από το αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' προς την Πράγα. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης επικοινώνησε με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου, ανέφερε βλάβη στον έναν κινητήρα και ζήτησε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα για τέτοιες περιπτώσεις μέτρα και στις 05.45 το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στο αεροδρόμιο, όπου τεχνικοί επιδιορθώνουν τη βλάβη.

    [13] Διεθνή

    Μην αμφισβητείτε τον πατριωτισμό του Στο πλευρό του Κέρι η Τζέιν Φόντα

    (12/2/2004 8:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Χρέη υπεράσπισης του Τζον Κέρι εκτελεί η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα. Η δημοσίευση μίας φωτογραφίας, που δείχνει την ηθοποιό με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα σε αντιπολεμική διαδήλωση τη δεκαετία του 1970, έχει βάλει σε μπελάδες τον Κέρι. Η συντηρητική εφημερίδα "Ουάσινγκτον Τάιμς" δημοσίευσε τη φωτογραφία του Κέρι και της Φόντα στην πρώτη σελίδα της, με τον τίτλο "η φωτογραφία που εξοργίζει τους βετεράνους του Βιετνάμ. Η φωτογραφία δείχνει τη Φόντα σε πρώτο πλάνο. Στο βάθος, πολλές σειρές πίσω από την ηθοποιό, εικονίζεται θολά το πρόσωπο του Κέρι. Ο Κέρι υπήρξε βετεράνος του Βιετνάμ. Υπηρέτησε στο δέλτα του ποταμού Μεκόνγκ, τραυματίστηκε τρεις φορές και παρασημοφορήθηκε για τη δράση του. Στην προεκλογική του εκστρατεία εμφανίζεται συχνά περιστοιχισμένος από παλιούς συμπολεμιστές του, μεταξύ των οποίων και ένας του οποίου είχε σώσει τη ζωή.

    Βετεράνος "ήρωας"

    Η δημοσίευση της φωτογραφίας, είπε η Τζέιν Φόντα, αποτελεί μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί ο πατριωτισμός του Κέρι. Μάλιστα χαρακτήρισε "ήρωα" το Δημοκρατικό γερουσιαστή. Μιλώντας στο CNN η ηθοποιός είπε πως "Κάθε προσπάθεια να βρεθεί μια σχέση μεταξύ εμού και του Κέρι είναι εντελώς μάταιη. Πώς μπορούν να αμφισβητούν τον πατριωτισμό ενός βετεράνου όπως ο Κέρι;" διερωτήθηκε η Φόντα που για πολλούς Αμερικανούς παραμένει "κόκκινο πανί" εξαιτίας ενός ταξιδιού της στο Βόρειο Βιετνάμ την εποχή του πολέμου.

    [14] Διεθνή

    Δηλώνει αθώος Ο οδηγός του Λάντεν στο Γκουαντάναμο

    (12/2/2004 10:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC online

    Στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας κρατείται ο προσωπικός σοφέρ του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Σαλίμ Αχμέντ Χαμντάν κρατείται εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο ίδιος μάλιστα, αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν μέλος των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του, Τσάρλς Σουίφτ, ο Χαμντάν δούλευε δίπλα στον Λάντεν από το 1997, κέρδιζε 200 δολάρια το μήνα και δεν ήταν τρομοκράτης. Οι λόγοι, που επέλεξε να εργαστεί δίπλα στον Λάντεν, ήταν καθαρά βιοποριστικοί. Είχε να συντηρήσει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, το ένα εκ των οποίων δεν έχει καν δει. Ο Χαμντάν συνελήφθη κατά την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν. Είναι ο πρώτος από τους 600 κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που σχετίζεται, δημοσίως, με τον Λάντεν. Ο δικηγόρος του Χαμντάν είπε ότι ο πελάτης του μπορεί να κατηγορηθεί για συνομωσία ή συνενοχή σε έγκλημα.

    [15] Πολιτισμός

    Έκθεση πολυμέσων με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες Όταν η αρχαιότητα συναντά την τεχνολογία

    (12/2/2004 10:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Μια πρωτότυπη εικαστική έκθεση πολυμέσων με τον τίτλο "SonΑrt Olympics" ανοίγει τις πύλες της στο καλλιτεχνικό κέντρο Κένεντι της Ουάσιγκτον. Η έκθεση, δημιούργημα της καλλιτέχνιδας Αγγέλικας Κοροβέση, αρθρώνει ένα σύνθετο εικαστικό λόγο για τα ολυμπιακά αγωνίσματα, τις ολυμπιακές αξίες και τις πολλαπλές διαστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρουσιάζεται στο πλαίσιο της προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Βορρέ. Η έκθεση βασίζεται στην ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα στον ήχο των λέξεων που αποδίδουν τα ολυμπιακά μηνύματα. Έτσι η γλώσσα, ο ήχος και η τεχνολογία μεταμορφώνονται σε γλυπτικές και ζωγραφικές δημιουργίες και εμπνέουν πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στην Κολωνία, τώρα μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον, και θα ακολουθήσουν το Λος Άντζελες, η Μαδρίτη, η Χάγη και το Λονδίνο. Θα παρουσιαστεί επίσης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και θα καταλήξει στο Πεκίνο, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 .

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο πρέσβης της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, Γιώργος Σαββαΐδης , ο οποίος θα ενημερώσει τους προσκεκλημένους για τις Ολυμπιακές προετοιμασίες, έξι μήνες πριν την έναρξη των Αγώνων της Αθήνας.

    Σχετικά Links:

    SonΑrt Olympics

    Kennedy Center

    Αγγέλικα Κοροβέση

    Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ

    [16] Εκλογές

    Αιχμές κατά Μάνου και Ανδριανόπουλου Υποστήριξη Σαμαρά στη Ν.Δ

    (12/2/2004 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Με ευθείες αιχμές κατά Μάνου και Ανδριανόπουλου δήλωσε το πρωί τη στήριξη του, στη Ν.Δ του Κώστα Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας σαφές ότι είχε ήδη συμφωνηθεί η στάση του αυτή με τον αρχηγό της Ν.Δ, τονίζοντας ότι, "θα υποστηρίξω τη ΝΔ, όχι μόνο γιατί έδωσα το λόγο μου, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η συνείδησή μου, αυτό υπαγορεύουν οι αρχές μου και αυτό θεωρώ χρήσιμο για τον τόπο". "Δεν έχω σχόλιο, αλλά ισχύουν όλα όσα έχω πει". Με μία λακωνική δήλωση, που υπενθύμιζε, όμως, τις αντιρρήσεις του για την επιστροφή Σαμαρά στη ΝΔ, αντέδρασε ο επίτιμος πρόεδρος Κ. Μητσοτάκης. Εντός της ημέρας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικό σχόλιο και από τη Ρηγίλλης.

    "Στις 8 Μαρτίου ξεκινάμε τη μάχη για το αύριο''

    "Σήμερα ορισμένοι ανακάλυψαν καθυστερημένα την υπέρβαση, αλλά ξέχασαν τελείως την αξιοπιστία''

    Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος Πολιτικής Ανοιξης

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πάντοτε μιλούσε για υπέρβαση και αξιοπιστία και προσθέτοντας, ''υπέρβαση σημαίνει μεταξύ άλλων ξεπέρασμα των παλιών ιδεολογικών διαφορών, όχι όμως και κατάργηση κάθε ιδεολογικής διαφοράς και αξιοπιστία σημαίνει ότι ο πολιτικός πρέπει να τηρεί το λόγο του. Σήμερα ορισμένοι ανακάλυψαν καθυστερημένα την υπέρβαση, αλλά ξέχασαν τελείως την αξιοπιστία''.

    Επίσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι πιστεύει στην ανάπτυξη, αλλά απορρίπτει την κοινωνική αναλγησία και υπογράμμισε ''θέλω την κυβέρνηση κοντά στο λαό, αλλά το κράτος μακριά από το κόμμα. Υπερασπίζομαι τις φιλελεύθερες ιδέες, αλλά θεωρώ αδιαπραγμάτευτη την κοινωνική αλληλεγγύη και πιστεύω ότι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και όχι αντίθετα''.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης ανέφερε ότι θα υποστηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί το μεγάλο ζητούμενο σήμερα δεν είναι να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά να την ξεπεράσουμε οριστικά.

    "Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης στις 8 Μαρτίου ξεκινάμε τη μάχη για το αύριο'', κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Καραμανλής στο Μενίδι

    Την Πέμπτη η απόφαση Σαμαρά


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2004 - 9:56:20 UTC