Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εμμένει για την έλλειψη ασφάλειας ο Κόφι Ανάν Ρουκέτες κατά του
  • [02] Διεθνής συμμαχία κατά των πυρηνικών
  • [03] Εκλογές στο Ιράκ Ναι για εκλογές στο Ιράκ λέει ο ΟΗΕ υπό προϋποθέσεις

    [01] Ιράκ

    Εμμένει για την έλλειψη ασφάλειας ο Κόφι Ανάν Ρουκέτες κατά του επικεφαλής των Αμερικανών

    (12/2/2004 7:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Φθηνά τη γλίτωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων (Centcom) στο Ιράκ, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, αφού δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες στη Φαλούτζα. Όπως δήλωσε ο στρατηγός, Μαρκ Κίμιτ, η αυτοκινητοπομπή του στρατηγού Αμπιζάιντ δέχθηκε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες, ενώ κατευθυνόταν προς το αρχηγείο της ιρακινής πολιτικής άμυνας, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τον κ. Κίμιτ, "τρεις αντιαρματικές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από στέγες κοντινών κτιρίων", ενώ από την επίθεση δεν τραυματίσθηκε κανείς. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, επανέλαβε πως, η ασφάλεια στο Ιράκ είναι ο βασικός παράγοντας για την επιστροφή των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. "Πρέπει να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας, δεν είμαι, όμως, βέβαιος ότι τις έχουμε τώρα", δήλωσε ο κ. Ανάν, υπενθυμίζοντας το μακελειό της Τετάρτης στη Βαγδάτη, όπου βρήκαν το θάνατο 47 άτομα. Σημειώνεται πως, περισσότεροι από 370 Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις στο Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο μακελειό στη Βαγδάτη

    [02] Διεθνή

    Διεθνής συμμαχία κατά των πυρηνικών

    (12/2/2004 7:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, BBC

    Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία της διεθνούς κοινότητας , προκειμένου να σταματήσει η διάδοση πυρηνικών όπλων, επανέλαβε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, συνεχίζοντας παρόμοια έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους. Ταυτόχρονα, ο κ. Μπαραντέι ζήτησε "άμεση δράση" για να μην πέσουν πυρηνικά όπλα στα χέρια τρομοκρατών. Επίσης, Κίνα, Ιαπωνία, Πακιστάν και Ινδία χαιρέτησαν τις δηλώσεις των κ. κ. Μπαραντέι και Μπους και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν στην ανάσχεση των πυρηνικών εξοπλισμών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στη Βιέννη, επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψαν ένα νέο σχέδιο για φυγοκεντρωτή στο Ιράν, αν και η χώρα υποστήριξε πως, έχει δώσει στην IAEA όλες τις λεπτομέρειες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν λίγο μετά την αποκάλυψη ότι, Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας είχε πουλήσει απόρρητες πληροφορίες για πυρηνική τεχνολογία στο Ιράν, τη Λιβύη και τη Βόρεια Κορέα.

    Άμεση δράση και αποτελεσματικά μέτρα

    Την απόφασή του να εμποδίσει την κατασκευή, τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων ξεκαθάρισε ο Τζορτζ Μπους, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα, ο κ. Μπους ανέφερε και συγκεκριμένα στοιχεία για τους εξοπλισμούς του Ιράκ, του Ιράν και της Βορείου Κορέας.

    Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση των διεθνών συνθηκών για τα πυρηνικά, ώστε να μην μπορούν ορισμένες χώρες να παράγουν υλικά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    Ο επικεφαλής της IAEA, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρότεινε δραστικά μέσα κατά της διάδοσης των πυρηνικών, μεταξύ των οποίων η υπογραφή συμπληρωματικών πρωτοκόλλων στη Συμφωνία για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών και η δημιουργία ενός διεθνούς συστήματος ελέγχου των ανταλλαγών πυρηνικού εξοπλισμού και τεχνογνωσίας.

    Τέλος, ο κ. Μπαραντέι ζήτησε από τις πυρηνικές υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα) να προωθήσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό.

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    [03] Ιράκ

    Εκλογές στο Ιράκ Ναι για εκλογές στο Ιράκ λέει ο ΟΗΕ υπό προϋποθέσεις

    (12/2/2004 8:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε σημαντική συμφωνία με τον επικεφαλής των Σιιτών Αγιατολάχ Σιστάνι για το θέμα των εκλογών στο Ιράκ κατέληξε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραίμι. Μετά από συνομιλίες που είχαν διάρκεια δυο ωρών ο Μπραίμι ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνος με την πρόταση του Σιστάνι για απευθείας εκλογές, με την προϋπόθεση να διοργανωθούν σωστά. Ταυτόχρονα όμως, απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους.

    Η αμερικανική πρόταση

    Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των Σιιτών ζητά τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών πριν από τις 30 Ιουνίου.

    Η πρόταση του, απορρίπτεται από την αμερικανική πλευρά που θεωρεί ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι αρκετό για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

    Έχουν θέσει μάλιστα χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή τους το 2005.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2004 - 21:52:21 UTC