Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπίστηκαν κρυφά σχέδια πυρηνικών όπλων Διαψεύδει το Ιράν για τα
  • [02] Διενεργήθηκε το διάστημα 4-11 Φεβρουαρίου Δημοσκόπηση της Kapa Research
  • [03] Ενοχλημένη και η Βρετανία Παράνομο για τη Βρετανία το Τείχος των
  • [04] Νεκρός ένας Αμερικανός στη Βαγδάτη
  • [05] Κλειστό το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Λόγω κακοκαιρίας Ματαιώθηκαν τα ταξίδια των Καραμανλή και
  • [07] Διπλωματικό θρίλερ για το Κυπριακό Μαραθώνιος συνομιλών στη Νέα Υόρκη

    [01] Διεθνή

    Εντοπίστηκαν κρυφά σχέδια πυρηνικών όπλων Διαψεύδει το Ιράν για τα κρυφά πυρηνικά όπλα

    (12/2/2004 9:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC-Reuters

    Για την ύπαρξη κρυφού σχεδίου ανάπτυξης πυρηνικών όπλων κατηγορεί εμμέσως το Ιράν, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Αφορμή για αυτό, οι τελευταίες ανακαλύψεις επιθεωρητών της, σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκαν στη χώρα σχέδια για τη δημιουργία πυρηνικών βομβών , τα οποία ωστόσο δεν είχαν ποτέ δηλωθεί. Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Τεχεράνης."Δεν έχουμε κανένα σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων", δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Καμάλ Χαραζί. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον εκτίμησε ότι η Τεχεράνη παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της έχει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Πλήγμα στην αξιοπιστία της Τεχεράνης

    Σχέδια μίας συσκευής φυγοκέντρησης για τη δημιουργία πυρηνικών βομβών, τα οποία η Τεχεράνη δεν είχε δηλώσει ποτέ στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας , υποστηρίζουν ότι εντόπισαν οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας.

    Με την ανακάλυψη αυτή, υποστηρίζουν διπλωμάτες, πλήττεται η αξιοπιστία της χώρας, την ώρα που προσπαθεί να πείσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για το θέμα του πυρηνικού της οπλοστασίου.

    Ο ίδιος ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τις κατηγορίες για το κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά τη βούληση της Τεχεράνης να συνεργασθεί με τους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    Πιέζουν οι ΗΠΑ την ΙΑΕΑ

    Το Δεκέμβριο η Τεχεράνη υπέγραψε συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για εντατικότερους και ενδελεχείς ελέγχους των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε τη Διεθνή Επιτροπή τονίζοντας ότι "δεν θα πρέπει να διαπραγματευόμαστε με χώρες σαν τον Ιράν, που δεν υπακούουν στους διεθνείς κανόνες".

    Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι τρομοκράτες να μην πάρουν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα.

    Με άρθρο του ωστόσο στους New York Times επεσήμανε ότι θα πρέπει και χώρες όπως οι ΗΠΑ η Βρετανία η Γαλλία η Ρωσία και η Κίνα να προωθήσουν τον πυρηνικό αφοπλισμό τους.

    [02] Εσωτερικά

    Διενεργήθηκε το διάστημα 4-11 Φεβρουαρίου Δημοσκόπηση της Kapa Research

    (13/2/2004 12:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει νέα δημοσκόπηση της Kapa Research που έγινε με τη μέθοδο της κάλπης για λογαριασμό της ΝΕΤ. Η έρευνα διεξήχθη στην πλούσια σε εξελίξεις περίοδο 4-11 Φεβρουαρίου. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ ενώ στην παράσταση νίκης διατηρεί προβάδισμα 16,1 μονάδων. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου προηγείται του Κώστα Καραμανλή με δυο ποσοστιαίες μονάδες.

    Οι τάσεις των αναποφάσιστων

    Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,9% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 37,8%, το ΚΚΕ με 5,5%, ο ΣΥΝ με 2,5%, το ΔΗΚΚΙ με 1,8%, και το ΛΑΟΣ με 1,3%.

    Το 7% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 1,8% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό/άκυρο ενώ το 0,4% δεν απαντούν.

    Από ανάλυση που έγινε στο 7% των αναποφάσιστων, προκύπτει ότι το 64% ταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κάποιου άλλου κόμματος.

    Συγκεκριμένα στα ερώτημα, μεταξύ ποιων κομμάτων ταλαντεύονται , το 26,5% απάντησε ότι ταλαντεύεται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το 37,4% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και άλλου κόμματος, το 13,5% μεταξύ ΝΔ και άλλου κόμματος και το 12,5% μεταξύ των δύο μικρότερων κομμάτων.

    Στο ερώτημα ποια θα ήταν η πιθανότερη ψήφος τους, το 27,7% απάντησε ΠΑΣΟΚ, το 10% ΝΔ, το 3% ΚΚΕ, το 4,5 % ΣΥΝ, και το 2% ΛΑΟΣ.

    Παράσταση νίκης- Δημοτικότητα

    Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,5% και η ΝΔ 51,6% ενώ το "δεν γνωρίζω / δεν απαντώ" συγκεντρώνει 12,8%.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, εμφανίζεται ιδιαίτερα δημοφιλής, αφού το 61% των ερωτηθέντων έχουν "θετική-μάλλον θετική γνώμη" και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής με ποσοστό 56,1%.

    Στο ερώτημα "ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών" ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με ποσοστό 42,1% και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής, με 40% η Αλέκα Παπαρήγα, με 3,7%, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, με 2,8%, ο Δημήτρης Τσοβόλας με 1,4% και ο Γ. Καρατζαφέρης με 1,9%.

    Στο ίδιο ερώτημα, μεταξύ μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει την προτίμηση του 44,3% και ο αρχηγός της ΝΔ του 39,6%.

    Καθοριστικοί για τη ψήφο παράγοντες

    Στο ερώτημα "τι πιστεύετε ότι θα βαρύνει περισσότερο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων" σε ποσοστό 54% απήντησαν "ποιος μπορεί να εκφράσει το καινούριο" και ακολουθούν "ο απολογισμός της πορείας των κομμάτων" (22,6%) και "ο αρχηγός του κόμματος" (21,1%).

    [03] Διεθνή

    Ενοχλημένη και η Βρετανία Παράνομο για τη Βρετανία το Τείχος των Ισραηλινών

    (13/2/2004 1:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ιδιαίτερα ενοχλημένη με την ισραηλινή στάση ανέγερσης του τείχους ασφάλειας στη Δ. Όχθη, είναι η Βρετανία. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, η ανέγερση του φράχτη στα παλαιστινιακά εδάφη είναι πράξη παράνομη. Παράλληλα, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, φέρεται ιδιαίτερα ανήσυχος από τα τελευταία γεγονότα και καταγγέλλει την υπέρμετρη χρήση βίας από πλευράς των Ισραηλινών. Νωρίτερα, ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στο Ισραήλ, υπήρξε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καυστικός απέναντι στο Ισραήλ ο Ανάν

    Μποϋκοτάζ για το "τείχος ασφαλείας"

    [04] Ιράκ

    Νεκρός ένας Αμερικανός στη Βαγδάτη

    (13/2/2004 9:07:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένας άνδρας της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας, που εκτελούσε περιπολία στη Βαγδάτη, σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό. "Ένας στρατιώτης της 16ης Ταξιαρχίας της στρατιωτικής αστυνομίας σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στόχο μία στρατιωτική περίπολο, κοντά στην περιοχή Αμπού Γκαρίμπ της Βαγδάτης", δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    [05] Εσωτερικά

    Κλειστό το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

    (13/2/2004 10:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του δεν κρίθηκε αναγκαία λόγω προβλημάτων από την κακοκαιρία, αλλά λόγω «κάποιας απειλής». Η σχετική ανακοίνωη έγινε αργά χθες από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μπρέντα Γκρίνμπεργκ, η οποία όμως δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για τη μορφή ή το είδος της απειλής στην οποία αναφέρθηκε. Σημείωνεται, ωστόσο ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα θα παραμείνει ανοικτή.

    [06] Εκλογές

    Λόγω κακοκαιρίας Ματαιώθηκαν τα ταξίδια των Καραμανλή και Κωνσταντόπουλου

    (13/2/2004 10:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Η κακοκαιρία ματαίωσε και τα σχέδια των πολιτικών αρχηγών καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στη Μαδρίτη για τη σύνοδο της Διεθνούς Κεντροδεξιάς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δε θα μπορέσει να μεταβεί στην Αχαΐα όπου είχε προγραμματίσει περιοδεία. Αυτή την ώρα, ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη ΓΑΔΑ και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λευκός αποκλεισμός

    [07] Εσωτερικά

    Διπλωματικό θρίλερ για το Κυπριακό Μαραθώνιος συνομιλών στη Νέα Υόρκη

    (13/2/2004 11:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό που ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών παρουσία των δύο πλευρών και του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Ο κ. Ανάν είχε αναχωρήσει από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στις 3:15 το πρωί (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών κράτησε πάνω από δέκα ώρες χωρίς, ωστόσο, να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκε να πει στους δημοσιογράφους ότι οι αντιπροσωπείες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και θα τους ζητηθεί να υπογράψουν μια διακήρυξη που έχει συνταχθεί από τον Κόφι Αναν. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, είπε λακωνικά: "Ες αύριον".

    Η κοινή συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δέχτηκε πρώτα στο γραφείο του τον Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία εφόσον αποχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος δέχθηκε τον κ. Ντενκτάς με τον κ. Ταλάτ. Στη συνέχεια ακολούθησε η κοινή συνάντηση των τριών που κράτησε μία ώρα.

    Στις διαβουλεύσεις, εκτός από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, το Ραούφ Ντενκτάς και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες, συμμετέχουν τα μέλη των αντιπροσωπειών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Τον κ. Ανάν εκπροσωπεί στις εκ τους σύνεγγυς διαβουλεύσεις ο ειδικός του σύμβουλος, Αλβάρο ντε Σότο, με τους συνεργάτες του. Στην έδρα του ΟΗΕ βρίσκεται και ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 February 2004 - 9:55:36 UTC