Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λόγω της κακοκαιρίας Κλειστό το Βενιζέλος - Προβλήματα σε Αττική Οδό
  • [02] Κρούσμα και στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ Ξαναχτυπά η γρίπη των
  • [03] Άνετα μπορούν να δράσουν οι χάκερς "Το έσκασε" κώδικας των Windows
  • [04] Κλειστά τα σχολεία Κρήτη και Κύπρο χτυπάει τώρα η κακοκαιρία
  • [05] Οι ΗΠΑ μελετούν το σχέδιο απόσυρσης των εποίκων από τη Γάζα
  • [06] Αποκλεισμένα τα χωριά του ορεινού δικτύου Παγοδρόμιο και η Αχαϊα
  • [07] Έφυγε σε ηλικία 81 ετών "Στο περιβόλι του ουρανού" ο Πολυκανδριώτης
  • [08] Bούλευμα για τους συλληφθέντες στη Σύνοδο της Θεσ/κης
  • [09] Στο κέντρο αποχιονισμού Στο Καπανδρίτι ο Γ. Παπανδρέου
  • [10] Οι αλλαγές στο πρόγραμμα αρχηγών και κομμάτων Η κακοκαιρία "πάγωσε" τις
  • [11] Η γεώτρηση "Καλλιράχη 1" έχει 650 εκατ. βαρέλια Μεγάλο κοίτασμα
  • [12] Σύμφωνα με τη Eurostat "Πρωταθλήτρια" της ανάπτυξης η Ελλάδα μεταξύ των
  • [13] Από τη Γαλλία ο νικήτης του World Press Photo
  • [14] Καμπανάκι από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ
  • [15] ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
  • [16] Επιτυχής κατάληξη Συμφωνία για διάλογο

    [01] Εσωτερικά

    Λόγω της κακοκαιρίας Κλειστό το Βενιζέλος - Προβλήματα σε Αττική Οδό

    (13/2/2004 4:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Πολύ σοβαρότερα, απ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με πυκνή χιονόπτωση που συνεχίζει να πλήττει την περιοχή των Σπάτων. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 8 το βράδυ, οπότε θα εκτιμηθούν τότε τα νέα δεδομένα του καιρού και θα ληφθεί απόφαση αν θα επαναρχίσει η λειτουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Τα συνεργεία του αεροδρομίου εργάζονται από το πρωί πυρετωδώς, προκειμένου να διανοίξουν τουλάχιστον τον ένα διάδρομο, αλλά εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Παράλληλα, η ορατότητα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Οι αρχές του αεροδρομίου καλούν τους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα, να μην προσέρχονται και προηγουμένως να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρίες για να ενημερωθούν πότε και αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πτήση τους.

    Μπλοκαρισμένη η Αττική Οδός

    Μεγάλα προβλήματα υπήρξαν και στην Αττική Οδό. Μετά τα πρώτα προβλήματα και το μπλοκάρισμα στην είσοδο του Υμμητού, το βράδυ της Πέμπτης ο κομβικός αυτοκινητόδρομος έκλεισε από την έλειψη ορατότητας και την πυκνή χιονόπτωση στο τμήμα Μεταμόρφωσης - Ελευσίνας που εξυπηρετεί όσους κατευθύνονται από τον Εθνικό δρόμο Πατρών - Κορίνθου και πηγαίνουν ή έρχονται από την Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης. Πολλά αυτοκίνητα έμειναν για ώρες μπλοκαρισμένα και στα δύο ρεύματα του δρόμου.

    [02] Υγεία

    Κρούσμα και στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ Ξαναχτυπά η γρίπη των πουλερικών

    (13/2/2004 12:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έξι νέες εστίες της γρίπης επιβεβαίωσε σήμερα των πτηνών στην Κίνα Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Συγκεκριμένα το υπουργείο επιβεβαίωσε δυο εστίες στη Σανγκάη και στην πόλη Τιαντζίν κοντά στο Πεκίνο, δυο εστίες της νόσου στην επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα και δυο εστίες στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ στη νότια Κίνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένας μαύρος κύκνος προσβλήθηκε και πέθανε, από τον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, σε ζωολογικό κήπο της πόλης Σεντζέν στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ.

    [03] Τεχνολογία

    Άνετα μπορούν να δράσουν οι χάκερς "Το έσκασε" κώδικας των Windows

    (13/2/2004 12:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Τη διαρροή στο Διαδίκτυο μέρους του κώδικα των Windows γνωστοποίησε η εταιρία υπολογιστών Microsoft. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πόσο μέρος του κώδικα έχει διαρρεύσει και πόσοι απέκτησαν πρόσβαση σε αυτόν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Τομ Πίλα. Μάλιστα, ο κώδικας που διέρρευσε, προέρχεται από τα Windows 2000 και τα Windows NT, δύο από τις εκδόσεις του συστήματος, που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η διαρροή αυτή είναι το δεύτερο πλήγμα, που δέχεται η αξιοπιστία της Microsoft. Την Τετάρτη, η εταιρία ανακοίνωσε "σοβαρό ελάττωμα" στις τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, Windows, που καθιστά το πρόγραμμα ευάλωτο στους χάκερς, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές των χρηστών.

    Φοβούνται χάκερς και αντιγραφή

    Η νέα διαρροή του λειτουργικού συστήματος της Microsoft προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των υπολογιστών. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, χάκερς θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τον κώδικα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιούν τα Windows.

    Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος της αντιγραφής, αφού ορισμένες εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρη του κώδικα των Windows και να τα χρησιμοποιήσουν σε παρόμοια προγράμματα.

    Πάντως, η εταιρεία δεν έχει εντοπίσει την πηγή της διαρροής, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Πίλα, δεν οφείλεται στο δίκτυο της Microsoft, ενώ έρευνα διενεργούν οι αρμόδιες αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Παραθυράκι" στους χάκερς ανοίγουν τα Windows

    Σχετικά Links:

    Microsoft

    [04] Εσωτερικά

    Κλειστά τα σχολεία Κρήτη και Κύπρο χτυπάει τώρα η κακοκαιρία

    (13/2/2004 1:10:00 μμ)

    Σοβαρότατα προβλήματα έχει προκαλέσει σφοδρή χιονόπτωση που από το πρωί της Παρασκευής πλήττει την Κρήτη .

    Ήδη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ηράκλειο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για απόψε ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου στην πλατεία Ελευθερίας όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΕ του ΠΑΣΟΚ . Λόγω των χιονοπτώσεων έχει διακοπεί η συγκοινωνία από Ηράκλειο προς Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου , Κουνάβους , Κορφές , Επισκοπή, Σταυράκια και Πύργο ενώ με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία προς Αγία Βαρβάρα , Αρχάνες , Χουδέτσι καθώς και προς τη σήραγγα του Βραχασίου.

    Αναβάλονται εξετάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

    Στο μεταξύ μηχανήματα των Νομαρχιών προσπαθούν σε συνεργασία με τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες με γκρέιντερ να κρατήσουν ανοιχτούς όσο το δυνατόν περισσότερους δρόμους που οδηγούν σε χωριά του Ηρακλείου αλλά και του Οροπεδίου Λασιθίου.

    Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν.Καζαντζάκης παραμένουν καθηλωμένα πολλά αεροσκάφη ενώ είχε κλείσει το αεροδρόμιο λόγω περιορισμένης ορατότητας από τις 9 το πρωί ως τις 11,30 .

    Ακόμη λόγω των χιονοπτώσεων έχουν κλείσει τα σχολεία στο νομό Ηρακλείου ενώ με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ξένων γλωσσών ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν θα γίνουν μαθήματα.

    Λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών και των συνακόλουθων δυσκολιών στις μετακινήσεις δεν θα γίνουν οι προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου εξετάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου όπως ανακοίνωσε η Πρυτανεία του Ιδρύματος προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν.

    Εξ άλλου οι προγραμματισμένες για σήμερα εξετάσεις ,στο ΤΕΙ Ηρακλείου που έκλεισε ,αναβλήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 17 Φεβρουάριου

    Επίσης αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο εκδήλωση για αλλαγή «φρουράς στο Ίδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) .

    Τέλος η χιονόπτωση συνεχίζεται και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου είναι δε από τις σπάνιες φορές που το θερμόμετρο στην πόλη έφθασε τους 2 βαθμούς Κελσίου ενώ σε άλλες περιοχές της ενδοχώρας ο υδράργυρος έχει πέσει κάτω του μηδενός .

    Χιόνια στη Γαύδο μετά από 62 χρόνια

    Σε λευκό φόντο, έχει ντυθεί από το πρωί, ο νομός Χανίων. Τα χιόνια έχουν σκεπάσει τα πάντα, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, ενώ για πρώτη φορά, ο λευκός επισκέπτης, έκανε την εμφάνιση του στο λιμάνι της Σούδας. Η κυκλοφορία των οχημάτων ακόμα και στο βόρειο οδικό άξονα γίνεται με μεγάλη δυσκολία, ενώ η τροχαία δεν επιτρέπει σε οχήματα, πού δεν φέρουν αντιολισθητικές, αλυσίδες,να κινηθούν προς τα ορεινά Το πρωί τα χιόνια έφθασαν μέχρι την ακριτική Γαύδο, αφού σύμφωνα με τον ιερέα του νησιού Εμμανουήλ Μπικογιαννάκη, χιόνισε, στον οικισμό Βατσιανά., γεγονός που έχει να συμβεί 62 χρόνια. Από το πρωί, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ οι άνεμοι πού πνέουν στο Κρητικό πέλαγος με ένταση μέχρι και 10 μποφόρ, κρατούν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Με απόφαση, της Νομαρχίας Χανίων από τις 11 το πρωί ανεστάλη η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νομό.

    Αναμένονται χιόνια και στην Κύπρο

    Το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει την Ελλάδα επεκτείνεται σταδιακά και στην Κύπρο και προκαλεί καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύριο να πέσουν χιόνια, ακόμη και στα πεδινά. Οι θερμοκρασίες προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κυριάκος Θεοφίλου, ανέφερε ότι την περιοχή της Κύπρου επηρεάζει το ίδιο σύστημα που επηρεάζει την Ελλάδα. Από τα μεσάνυκτα χθες σημειώνονται μεμονωμένες καταιγίδες και έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές, ιδιαίτερα στην πόλη και επαρχία Λάρνακας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Αρχή Ηλεκτρισμού και άλλες υπηρεσίες τέθηκαν σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, λόγω των καιρικών φαινομένων. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε σε αρκετές κοινότητες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα.

    [05] Διεθνή

    Οι ΗΠΑ μελετούν το σχέδιο απόσυρσης των εποίκων από τη Γάζα

    (13/2/2004 1:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ Γαλλικό Πρακτορείο

    Αλλος ένας Παλαιστίνιος προστέθηκε σήμερα στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000. Πρόκεται για τον 28χρονο Αχμεντ Ναζάλ, ο οποίος έπεσε νεκρός τις πρωινές ώρες από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών, που εισέβαλαν στην πόλη Καμπατίγιε, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, η κυβέρνηση Μπους πιθανόν να υποστηρίξει το σχέδιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για μονομερή διαχωρισμό με τους Παλαιστίνιους, που προβλέπει την εκκένωση των περισσότερων εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ενδέχεται θετική αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στο σχέδιο Σαρόν

    Αν υπάρξει η αποδοχή του σχεδίου Σαρόν, θα βασισθεί στο σκεπτικό ότι η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών είναι τουλάχιστον προς το παρόν ανέφικτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το εν λόγω σχέδιο θα προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή στις όποιες διαπραγματεύσεις, για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Στο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους, αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον "μελετά από κοντά" το σχέδιο και ότι ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα στείλει την ερχόμενη εβδομάδα τρεις ανώτατους αξιωματούχους στο Ισραήλ για να εξετάσουν σειρά θεμάτων πριν από τη λήψη της τελικής του απόφασης.

    Μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση έχει προσηλωθεί στον "οδικό χάρτη", που προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά δίπλα στο ισραηλινό κράτος. Η Ουάσινγκτον θεωρούσε μέχρι σήμερα ότι δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη στη Μέση Ανατολή παρά έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις οι οποίες θα επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία ότι το σχέδιο του Αριέλ Σαρόν θα σημάνει ντε φάκτο την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είχαν ως στόχο την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, η αποδοχή του σχεδίου Σαρόν από την αμερικανική κυβέρνηση θα βασισθεί στην παραδοχή ότι η διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων δεν είναι τουλάχιστον προς το παρόν εφικτή.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ δήλωσε χθες ότι μία ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα θα ήταν "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

    Σύμφωνα με άλλον Αμερικανικό αξιωματούχο, το μονομερές σχέδιο αποχώρησης, εάν εφαρμοσθεί σωστά, "θα μειώσει την ένταση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και θα βελτιώσει την ελευθερία κινήσεων των Παλαιστινίων", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Στις αρχές Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Γεχούντ Ολμέρτ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον ότι οι Αμερικανοί θα αποδεχθούν τελικά, έστω και σιωπηρά, το "σχέδιο διαχωρισμού" το οποίο συνάδει με το όραμα του προέδρου Μπους για τη διευθέτηση της διένεξης, όπως αυτό είχε παρουσιασθεί τον Ιούνιο του 2002.

    [06] Εσωτερικά

    Αποκλεισμένα τα χωριά του ορεινού δικτύου Παγοδρόμιο και η Αχαϊα

    (13/2/2004 5:29:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

    Σε απέραντο παγοδρόμιο έχει μεταβληθεί η ορεινή περιοχή του νομού Αχαΐας. Ο νομός κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το χιόνι, που πέφτει συνεχώς από την Πέμπτη το απόγευμα, μετατρέπεται σύντομα σε παγετό, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών. Οι δρόμοι από και προς την ορεινή Αχαΐα είναι ανοικτοί, αλλά νομαρχία και δήμοι συνιστούν στους οδηγούς να προσέχουν την ολισθηρότητα. Μηχανήματα της Νομαρχίας Αχαΐας ρίχνουν συνεχώς αλάτι σε επικίνδυνα σημεία. Σε έξι δήμους του νομού, τα Καλάβρυτα, την Αροανία, την Τριταία, τις Φαρρές, το Λευκάσιο και το Πάο, τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πυκνό χιόνι έχει καλύψει τους δρόμους από Χαλανδρίτσα προς Καλούσι και από Χαλανδρίτσα μέχρι τα Λακώμματα Αποκλεισμένα είναι τα χωριά Σπαρτιά, Κυπαρίσσι, Δροσιά, Κούμπερι και Βεσίνι. Οι κάτοικοι, δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω κυρίως του παγετού. Καταβάλλονται προσπάθειες από τα συνεργεία της νομαρχίας, να τους προσεγγίσουν. Τροχαία ατυχήματα με υλικές ζημιές σημειώθηκαν το πρωί στην Εθνική οδό Πατρών Τριπόλεως, στη θέση Κουρλαμπά. Τη νύχτα, το χιόνι κάλυψε και πολλές πεδινές περιοχές, καθώς επίσης το κέντρο, τις συνοικίες και τα προάστια της Πάτρας. Οι κάτοικοι έζησαν ένα φαινόμενο που είχαν να δουν εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια.

    Η κατάσταση στην Πελοπόννησο

    Το απόγευμα της Παρασκευής η κατάσταση που επικρατούσε στο οδικό δίκτυο της Πολλοπονήσου είναι η ακόλουθη: Στο Αίγιο το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, στην Πάτρα χιονίζει συνεχώς. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Τρίπολης - Νεμέας. Τα σχολεία της Λακωνίας και Μεσσηνίας είναι κλειστά. Προβλήματα υπάρχουν στο δρόμο της Αργολίδας προς Ερμιονίδα ενώ το ορεινό δίκτυο Κορινθίας είναι βατό μόνο με αλυσίδες. Ο δρόμος Σπάρτης - Καλαμάτας περιοχή Ταυγέτου έχει παγώσει και είναι σχεδόν αδύνατη η κίνηση των οχημάτων. Οι κεντρικοί δρόμοι Τρίπολης είναι παγωμένοι.

    [07] Πολιτισμός

    Έφυγε σε ηλικία 81 ετών "Στο περιβόλι του ουρανού" ο Πολυκανδριώτης

    (13/2/2004 1:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έφυγε σε ηλικία 81 ετών ο συνθέτης λαϊκής μουσικής Θεόδωρος Πολυκανδριώτης. Ο μεγάλος Έλληνας ρεμπέτης, που έγραψε δεκάδες λαϊκά τραγούδια γεννήθηκε το 1923 στα Πετράλωνα, μεγάλωσε στην Αγία Βαρβάρα και από το 1955 έως και σήμερα έζησε στο Αιγάλεω. Δούλεψε στα "λαϊκά μουσικά σχολεία" της εποχής του ξεκινώντας το 1943 από την "Υπόγα" στην γωνία Αθηνάς και Σοφοκλέους, στον Κεφάλα και του Περιβόλα στην Κοκκινιά, στον "Κήπο του Αλλάχ",στην Όαση, στη Λουζιτάνια, στον Βλάχο στο Αιγάλεω, στον Κουλουριώτη και τον Μαργωμένου στις Τζιτζιφιές και αργότερα στο Περιβόλι του Ουρανού, στην Αλεξανδρούπολη και στη Στοά των Αθανάτων, έχοντας πάντοτε δίπλα του μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού.

    Αυριο η κηδεία

    Μεταξύ των καλλιτεχνών που συνεργάστηκε βρίσκονται ονόματα όπως αυτά της Γιώτας Λύδια, του Πέτρου Αναγνωστάκη, του Σπύρο Ζαγοραίου, και του Μανόλη Αγγελόπουλου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο στις 13:30μμ από το Τρίτο Νεκροταφείο Αθηνών.

    [08] Εσωτερικά

    Bούλευμα για τους συλληφθέντες στη Σύνοδο της Θεσ/κης

    (13/2/2004 7:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Από κακουργήματα σε πλημμελήματα μετατράπηκαν οι κατηγορίες για έξι από τους 27 συνολικά διαδηλωτές που συνελήφθησαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 21 Ιουνίου του 2003. Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απαλλάσει τον Σάιμον Τσάπμαν, κάνοντας δεκτές τις εικόνες και τις φωτογραφίες-ντοκουμέντα, που δημοσιεύτηκαν απο τα ΜΜΕ, οι οποίες δείχνουν καθαρά ότι Βρετανός διαδηλωτής έφερε γαλάζιο σακίδιο και όχι το επίμαχο μαύρο, το οποίο περιείχε βόμβες μολότοφ, όπως αναφέρεται στην έκθεση κατάσχεσης.

    Απαλλάσσονται άλλοι 12, για κακουργήματα παραπέμπονται οκτώ

    Ειδικότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο οι: Γιώργος Αλεξιάδης, Ιωάννης Νικολοβγένης, Γιώργος Κυριαζόπουλος, Γρηγόρης Δούκας, Μαρτίν Μαρτίνεζ Κάρλος και Ιάκωβος Μυλωνάς, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που διέπραξε βιαιοπραγίες.

    Το Συμβούλιο απαλλάσσει συνολικά 13 διαδηλωτές , οι οποίοι βαρύνονταν με κακουργηματικού τύπου κατηγορίες, καθώς δεν αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

    Περαιτέρω το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διατάσσει το χωρισμό της υπόθεσης και την περαιτέρω ανάκριση για τις κακουργηματικές πράξεις, που αποδίδονται στους: Μιχάλη Τραϊκάπη, Δημήτρη Φλιούρα, Σπύρο Τσίτσα, Φραγκίσκο Ζουριδάκη, Τιμούρ Ποντρουσνιάκ, Σουλεϊμάν Ντακντουκ, Περέζ Γκορέζ Φερνάντο και Επαμεινώνδα Βασιλιά.

    "Δικαίωση"

    Την πεποίθησή της ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών δικαιώνει "τον αγώνα των απεργών πείνας και όλων όσοι μιλούσαν για στημένες κατηγορίες από τη μεριά των διωκτικών αρχών", εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Νομικής Βοήθειας - Legal Team.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "το Συμβούλιο που αποτελείται από τρεις τακτικούς δικαστές δέχτηκε τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και απάλλαξε δεκατρείς από αυτούς, μεταξύ αυτών και τον Σάιμον Τσάπμαν, από κάθε κατηγορία".

    [09] Εσωτερικά

    Στο κέντρο αποχιονισμού Στο Καπανδρίτι ο Γ. Παπανδρέου

    (13/2/2004 6:45:00 μμ)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το μεσημέρι το κέντρο αποχιονισμού της Αττικής στην Εθνική οδό, πρίν από την Μαλακάσα, προκειμένου να δει από κοντά το έργο των αρμόδιων αρχών στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κακοκαιρίας. Εκεί συναντήθηκε με αποκλεισμένους οδηγούς και συνέστησε στους πολίτες αλληλεγγύη ώσπου να ξεπεραστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το απόγευμα ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο νοσοκομείο ενώ στη συνέχεια μετέβει στη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας για να ενημερωθεί για το σύνολο των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Στην επίσκεψή του στο Καπανδρίτι δήλωσε στην ΝΕΤ: "Βρίσκομαι εδώ στο Καπανδρίτι, όπου συζητώ και με τα συνεργεία που κάνουν τον χειρισμό. Είναι ακραίες οι συνθήκες όπως όλοι μας έχουμε δει. Βεβαίως έχει κινηθεί όλος ο μηχανισμός.

    Η αλληλεγγύη των πολιτών

    Εγώ θα ήθελα πρώτα απ όλα να συγχαρώ για την προσπάθεια όλων των εργαζομένων και υπαλλήλων σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τους οδηγούς, τους τραυματιοφορείς, τους πυροσβέστες, την Τροχαία, όλους τους υπαλλήλους των Νομαρχιών και των Υπουργείων, που αυτή τη στιγμή κάνουν πράγματι μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, πολύ δύσκολη προσπάθεια, ολόκληρο το βράδυ αλλά και σήμερα, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες.

    Μίλησα με τους οδηγούς εδώ. Πράγματι είναι και κουρασμένοι και με δυσκολίες. Επειδή συνεχίζεται βεβαίως η χιονόπτωση έχουν δυσκολίες. Συνιστούν να υπάρχει φειδώ στις εξόδους των πολιτών και βεβαίως κάνουν κάθε τι για να ανοίξουν τους δρόμους. Εδώ έχει κλείσει βασικά ο δρόμος στην περιοχή. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι τους οποίους απεγκλωβίζουν, προσπαθούν να βοηθήσουν και συνιστούν αλυσίδες.

    Θέλω επίσης να προσθέσω σ αυτό και κάτι ακόμα, ότι είναι και μια μέρα που χρειάζεται και την αλληλεγγύη και στον διπλανό μας. Μπορεί κάποιος συνταξιούχος, κάποιος που να έχει κάποιο πρόβλημα, να μην έχει δυνατότητα να βοηθηθεί, να χρειάζεται ένα πιάτο φαϊ, να χρειάζεται κάποια συμπαράσταση. Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε και την αλληλεγγύη μας ως πολίτες. Αυτό σημαίνει και συμμετοχική δημοκρατία.

    Μπορεί οι υπάλληλοι να κάνουν το έργο τους, αλλά κι εμείς νομίζω χρειάζεται όλοι μας, ο καθένας μας, να βοηθήσουμε όσο γίνεται και νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα της μέρας. Εχουμε μια ακραία περίπτωση, ακραίες συνθήκες που σπάνια βλέπουμε σ αυτή τη χώρα.

    [10] Εκλογές

    Οι αλλαγές στο πρόγραμμα αρχηγών και κομμάτων Η κακοκαιρία "πάγωσε" τις προεκλογικές εκδηλώσεις

    (13/2/2004 5:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Αλλαγές υπήρξαν σήμερα Παρασκευή στις προγραμματισμένες προεκλογικές δραστηριότητες των κομμάτων εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την Αττική.

    Έτσι αναβλήθηκε η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Ακυρώθηκε το ταξίδι του Κώστα Καραμανλή στην Μαδρίτη αλλά κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι συνδιασκέψεις του κόμματος αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και μεθαύριο στην Πάτρα.

    Αναβάλλεται επίσης η προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα ομιλία της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο κινηματοθέατρο Ακροπόλ.

    Επίσης αναβλήθηκε και η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΝ στον νομό ΑΧΑΪΑΣ.

    Δεν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του Δημήτρη Τσοβόλα στο ΙΚΑ, γραφείο έκδοσης συντάξεων των Αθηνών, ενώ αναβάλλεται και η επίσκεψη του κ. Τσοβόλα, στους Νομούς, Αχαΐας, Ηλείας και Κορίνθου, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σήμερα και αύριο Σάββατο 14 Φεβρουαρίου.

    [11] Οικονομία

    Η γεώτρηση "Καλλιράχη 1" έχει 650 εκατ. βαρέλια Μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο

    (13/2/2004 5:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε στο χρηματιστήριο η μετοχή της βρετανικής εταιρίας πετρελαίου Regal Petroleum, όταν ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα της στο κοίτασμα της Καλλιράχης, στα ανοιχτά της Καβάλας, ξεπέρασαν τις αρχικές της προβλέψεις Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας , το κοίτασμα Καλλιράχη 1, όπου η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 2.555 μέτρων σε διάστημα 49 ημερών, μπορεί να αποδώσει μέχρι 2.000 βαρέλια ημερησίως. Συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο AFX News, η εταιρία εκτιμά ότι το δυναμικό του κοιτάσματος φθάνει τα 650 εκατ. βαρέλια υψηλής ποιότητας πετρελαίου, από τα οποία τουλάχιστον τα 240 εκατ. μπορούν να αντληθούν (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 227 εκατ. βαρέλια).

    Το 2005 αρχίζει η εκμετάλλευση

    ''Το κοίτασμα της Καλλιράχης ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας'', δήλωσε ο Frank Timis, πρόεδρος της Regal, που συμμετέχει στην κοινοπραξία Kavala Oil. H τελευταία σχεδιάζει ένα εξάμηνο πρόγραμμα περαιτέρω αξιολόγησης του κοιτάσματος, ενώ για το τρίτο τρίμηνο του 2004 προγραμματίζεται η διάνοιξη δύο ''πηγαδιών'' άντλησης. Η πλήρης παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2005. Η Regal, όπως δήλωσε, αναμένει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2005 η συνολική ημερήσια ελάχιστη παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή, από περίπου 4.000 βαρέλια που είναι σήμερα, θα φθάσει τα 25.000 βαρέλια, από τα οποία τα 12.000 θα προέρχονται από τα γειτονικά πεδία του ''Πρίνου'' και του ''Βόρειου Πρίνου'' και τα υπόλοιπα από το πεδίο ''Εψιλον''. Συνολικά αυτά τα ''ώριμα'' κοιτάσματα εκτιμάται ότι έχουν αντλήσιμα αποθέματα της τάξης των 80 εκατ. βαρελιών, που αντιστοιχούν σε περίπου οκτώ ετών παραγωγή. Η εταιρία, που απέκτησε τον έλεγχο της ''Kavala Oil'' πέρυσι, εκτιμά ότι εμφανίζει κέρδη μετά το επίπεδο παραγωγής 4.200 βαρελιών τη μέρα (με μέση τιμή πετρελαίου 20 δολαρίων). Μετά τη νέα άνοδο των μετοχών της, η χρηματιστηριακή αξία της στη Βρετανία διαμορφώθηκε περίπου στα 265 εκατ. λίρες. Η Regal Petroleum, που πέρασε δύσκολη περίοδο στην Ουκρανία, την άλλη κύρια χώρα όπου δραστηριοποιείται, πλην της Ρουμανίας, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, εμφανίστηκε τυχερή με την ανακάλυψη του κοιτάσματος της Καλλιράχης, που μπορεί να ''δώσει'' πετρέλαιο για τα επόμενα 20 χρόνια. Εξάλλου, σύμφωνα με το Citywire, η εταιρία έχει δικαιώματα και για άλλο πεδίο ανοιχτά της χερσονήσου του Αθω, (πρόκειται για τη θέση Μπούμπουρας) όπου όμως πρώτα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να κάνει έρευνες.

    [12] Οικονομία

    Σύμφωνα με τη Eurostat "Πρωταθλήτρια" της ανάπτυξης η Ελλάδα μεταξύ των "15"

    (13/2/2004 6:02:00 μμ)

    Στην πρώτη θέση όσον αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης βρέθηκε η χώρα μας Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Το ΑΕΠ, κατά το προαναφερθέν διάστημα, αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2002 και κατά 1,8%, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2003. Σε ό,τι αφορά τους "15", κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2002 και κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    Οι "επιδόσεις" για το 2003

    Για την ευρωζώνη, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2002 και κατά 0,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

    Σε ό,τι αφορά τους "15", κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2002 και κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003.

    Για την ευρωζώνη, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του έτους 2002 και κατά 0,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2003.

    Η Eurostat δεν έχει ακόμα τα στοιχεία που αφορούν το ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2003.

    [13] Πολιτισμός

    Από τη Γαλλία ο νικήτης του World Press Photo

    (13/2/2004 6:25:00 μμ)

    Ο Γάλλος φωτογράφος Ζαν-Μαρκ Μπουζί, συνεργάτης του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, κέρδισε το βραβείο του 47ου διαγωνισμού World Press Photo για μια έγχρωμη φωτογραφία του που απεικονίζει ένα συγκινητικό στιγμιότυπο μεταξύ ενός Ιρακινού και του τετράχρονου γιού του, Σύμφωνα με τους διοργανωτες, στο διαγωνισμό συμμετείχαν 4.176 φωτογράφοι από 124 χώρες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου 2003 σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου κοντά στη Νατζάφ. Δείχνει έναν πατέρα και το γιό του καθισμένους στην άμμο να τους χωρίζει το συρματόπλεγμα. Ο άντρας, που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με μαύρη πλαστική κουκούλα, έχει απλώσει το χέρι του μέσα από το σύρμα και χαϊδέυει στο μετωπο το αγόρι.

    Ανάμεσα στους υπόλοιπους που βραβεύτηκαν -συνολικά 61 φωτογράφοι- είναι η φωτογράφος των Λος Αντζελες Τάιμς, Κάρολιν Κόουλ, για δύο φωτογραφίες της, που η μια απεικονίζει μια ιρακινή οικογένεια να θρηνεί το θάνατο των δικών της ανθρώπων και η άλλη ένα μαζικό τάφο στη Λιβερία.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και ο σεισμός στην πόλη Μπαμ κυριάρχησαν στη θεματολογία των φωτογραφιών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ψηφιακές.

    Ο Μπουζί θα παραλάβει το βραβείο του, που συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στις 25 Απριλίου στο Αμστερνταμ.

    [14] Ιράκ

    Καμπανάκι από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Φόβοι για εμφύλιο στο Ιράκ

    (13/2/2004 6:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος κρούει στους Ιρακινούς, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Λαχντάρ Μπραίμι. Μία μέρα μετά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του, ότι οι απευθείας εκλογές στο Ιράκ, μπορούν να γίνουν μόνο αν υπάρξει σωστή προετοιμασία, ο Μπραίμι, εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. "Καλώ κάθε Ιρακινό να κατανοήσει ότι οι εμφύλιοι πόλεμοι δεν αρχίζουν με την απόφαση ενός ανθρώπου. Ξεσπούν επειδή κάποιοι σκέφτονται περισσότερο τους εαυτούς τους από ότι τη χώρα τους" είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας την ηγεσία αλλά και τους πολίτες της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Οι εκλογές στο Ιράκ θέλουν καλή προετοιμασία"

    [15] Εσωτερικά

    ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    (13/2/2004 7:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    ΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα -2 2 Θεσσαλονίκη -2 -2 Αλεξανδρούπολη -2 -3 Καβάλα -1 -2 Λάρισα -1 0 Ιωάννινα -3 -1 Πάτρα -0 1 Καλαμάτα 0 3 Ηράκλειο 3 3 Ρόδος 7 3 Κέρκυρα 0 1

    ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

    ΠΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

    Βερολίνο 4 Βιέννη -4 Βουδαπέστη -3 Βρυξέλλες 8 Γενεύη 4 Λάρνακα 16 Λονδίνο 9 Μαδρίτη 12 Μόσχα -14 Παρίσι 8 Ρώμη 8 Στοκχόλμη 3

    [16] Εσωτερικά

    Επιτυχής κατάληξη Συμφωνία για διάλογο

    (13/2/2004 7:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Θετικές απαντήσεις στο δισέλιδο κείμενο τελεσίγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έδωσαν η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά. Τη θετική στάση και των δυο πλευρών χαιρέτισε με δηλώσεις του ο Γ. Γραμματέας του ΟΗΕ. "Υπάρχει πλεόνασμα καλής θέλησης για το λαό της Κύπρου" δήλωσε ο Κόφι Ανάν, εκφράζοντας την ευχή ότι η Κύπρος θα ενταχθεί ενωμένη στην Ε.Ε. "Ουσιαστική αποφασιστική καμπή για την οριστική επίλυση του Κυπριακού" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε γραπτή ανακοίνωση του. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης έκανε λόγο για νέα ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού τονίζοντας ότι η επιτυχής κατάληξη οφείλεται στη στενή συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο αλλά και τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθήθηκε

    Τα επόμενα βήματα

    Σύμφωνα με την απόφαση στις 19 Φεβρουαρίου ξεκινούν στη Λευκωσία οι συνομιλίες υπό τον Αλβάρο ντε Σότο και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν έργο τεχνικές επιτροπές.

    Στις 22 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ με την ηγεσία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων θα εξετάσει τις εκκρεμότητες που έχουν μείνει, οι οποίες (εφόσον παραμείνουν ανοιχτές) παραπέμπονται στις 29 Μαρτίου υπό την εξέταση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθώς και εκπροσώπων από Ελλάδα και Τουρκία.

    Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξουν κοινά αποδεκτές αποφάσεις, τότε αναλαμβάνει ο γγ του ΟΗΕ να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις.

    " Η απόφαση αυτή, δικαιώνει τη στάση μας, καθώς υπονοείται ότι γίνεται αποδεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης, ενώ οι τελικές προτάσεις του γγ θα υπάγονται στη λογική του σχεδίου του" δήλωσε ο Τάσσος Γιαννίτσης, υπογραμμίζοντας ότι "ανετράπη η παρελκυστική τακτική της τουρκικής πλευράς και εμπλουτίθηκε η διαδικασία με την πρόβλεψη μιας συμβουλευτικής-τεχνικής παροχής υπηρεσιών από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'' .

    Η συμμετοχή της Επιτροπής, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών και από την επιστολή του Τόνι Μπλερ στον Κώστα Σημίτη, με την οποία υπογραμμίζεται ο "θετικός ρόλος της Επιτροπής στη διαδικασία συνομιλιών του Κυπριακού".

    Τελεσίγραφο Ανάν

    Το έγγραφο που είχε επιδώσει ο γ.γ. του ΟΗΕ στις δύο πλευρές στις 15.30-ώρα Ελλάδας- περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις, όρος που είχε τεθεί από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    "Η Κύπρος κατέχει μια ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να προβάλλει ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης στηριγμένο στις ευρωπαϊκές αρχές είχε δηλώσει νωρίτερα μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελεσίγραφο Ανάν στην Νέα Υόρκη

    Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων

    Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 February 2004 - 17:53:28 UTC