Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στην Αϊτή
  • [02] Κορυφώνεται η έξοδος για το τριήμερο
  • [03] Αγνοούνται ακόμη τέσσερα άτομα Διασώθηκαν οκτώ από το ναυάγιο της
  • [04] Τραυματίστηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης Επίθεση εναντίον

    [01] Διεθνή

    Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στην Αϊτή

    (21/2/2004 12:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση επέδωσε στον Πρόεδρο Αριστίντ αντιπροσωπεία ξένων διπλωματών. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Κιέραν Πρέντεργκαστ, ο γ.γ. του Οργανισμού θα διορίσει έναν ειδικό σύμβουλο για την Αϊτή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση πολύ ανησυχητική και επικίνδυνη. Την Παρασκευή, 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι, ένας Αϊτινός και ένας ξένος, τραυματίστηκαν την Παρασκευή στο Πορτ-ο-Πρενς, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ένοπλους οπαδούς του Aϊτινού προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ και διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Προβλέπεται ο διορισμός νέου, ανεξάρτητου πρωθυπουργού

    Αντιπροσωπεία ξένων διπλωματών επέδωσε την Παρασκευή στον πρόεδρο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ένα διεθνές πολιτικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στην Αϊτή, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το σχέδιο επέδωσαν πρεσβευτές από τις ΗΠΑ, τις Μπαχάμες (εκ μέρους της Κοινότητας των Χωρών της Καραϊβικής - Caricom), την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (OEA), τη Γαλλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Aνταμ Έρελι.

    Οι διπλωμάτες θα συναντηθούν αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας (τοπική ώρα) με τους εκπροσώπους της αϊτινής αντιπολίτευσης.

    Το Σάββατο θα φθάσει στην Αϊτή μία διεθνής αποστολή υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από τους απεσταλμένους των χωρών και των διεθνών οργανισμών που στηρίζουν το σχέδιο. Ο Έρελι επιβεβαίωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρότζερ Νοριέγκα.

    Το σχέδιο στηρίζεται στο διορισμό ενός ουδέτερου και ανεξάρτητου πρωθυπουργού που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πληθυσμού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θα έχει τον έλεγχο 5.000 αϊτινών αστυνομικών, η εκπαίδευση των οποίων θα γίνει υπό την εποπτεία του ΟΗΕ ή της OEA.

    Ο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ θα παραμείνει αρχηγός του Κράτους έως το τέλος της θητείας του, το Φεβρουάριο του 2006, υπό τον όρο ότι θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις. Το σχέδιο δεν προβλέπει την αποχώρησή του, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, το σχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση μιας ομάδας τριών ατόμων - ένας εκπρόσωπος του Αριστίντ, ένας της αντιπολίτευσης και ένας της διεθνούς κοινότητας - που θα επιφορτιστεί με το διορισμό ενός συμβουλίου εννέα έως δεκαπέντε ατόμων οι οποίοι θα εκπροσωπούν την ποικιλομορφία της αϊτινής κοινωνίας. Το συμβούλιο θα συμμετάσχει στο διορισμό του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και τον αφοπλισμό των μαχητών του κυβερνώντος κόμματος ''Famille Lavalas''.

    Δώδεκα τραυματίες

    Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, όταν ένοπλα μέλη των Λαϊκών Οργανώσεων (OP) του κυβερνώντος κόμματος επιτέθηκαν σε φοιτητές που διαδήλωναν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

    Δέκα διαδηλωτές τραυματίστηκαν από σφαίρες ή κτυπήθηκαν από πέτρες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Ο Αϊτινός δημοσιογράφος, Κλοντ Μπελβού του Radio Ibo, ενός ιδιωτικού ραδιοσταθμού του Πορτ-ο-Πρενς, τραυματίστηκε από σφαίρα στην πλάτη ενώ ένας Ισπανός εικονολήπτης τραυματίστηκε με μαχαίρι στο αυτί. Η επίθεση έλαβε χώρα στη συνοικία Κανάπ Βερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες ταραχές στην Αϊτή

    [02] Εσωτερικά

    Κορυφώνεται η έξοδος για το τριήμερο

    (21/2/2004 10:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτα μέτρα για την διευκόλυνση των εκδρομέων και θα τα θέσει σε ισχύ αν χρειαστεί, ενώ γίνεται έκκληση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αυξημένη είναι η κίνηση και στις δύο εθνικές οδούς. Οι μετεωρολόγοι για το εορταστικό τριήμερο προβλέπουν βροχές αλλά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Όσο για τους ανέμους, οι νοτιάδες θα φθάσουν τα 8 μποφόρ, τοπικά μπορεί να μετατραπούν σε θυελλώδεις, ενώ από την Κυριακή αναμένεται να εξασθενήσουν. Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός αναμένεται να βοηθήσει όσους θελήσουν να πετάξουν χαρταετό καθώς οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι, ενώ οι βροχές θα επεκταθούν. Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετηθεί με έκτακτα δρομολόγια λεωφορείων και τρένων.

    Προσοχή με τους χαρταετούς λέει η ΔΕΗ

    Συμβουλές προς τους γονείς αλλά και γα τα παιδιά που θα πετάξουν χαρταετούς την Καθαρά Δευτέρα, απηύθυνε με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ συστήνει στους πολίτες να μην πετούν τους χαρταετούς κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα, γιατί αν ο χαρταετός ακουμπήσει πάνω τους ή μπλεχτεί σε αυτά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος στην περιοχή.

    Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί στα σύρματα, δε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον απελευθερώσουμε τραβώντας το σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αναρριχηθούμε πάνω στους πύργους ή τους στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε μέρη που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα.

    Στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί βοήθεια καλό θα είναι να ειδοποιήσει τη ΔΕΗ (βλαβοληπτικά κέντρα) ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

    [03] Διεθνή

    Αγνοούνται ακόμη τέσσερα άτομα Διασώθηκαν οκτώ από το ναυάγιο της Κασπίας

    (21/2/2004 10:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Οκτώ ναυτικούς από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που βυθίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια καταιγίδας στην Κασπία εντόπισαν τα σωστικά συνεργεία. Οι οκτώ ναυαγοί, από τα 12 άτομα που μετάφερε συνολικά το δεξαμενόπλοιο "Ακούσα" που μετέφερε απόβλητα, εντοπίστηκαν σε τρεις σωσίβιες λέμβους. Τέσσερις από τους διασωθέντες εντοπίστηκαν την Πέμπτη ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διασώθηκαν την Παρασκευή. Οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμβολή οκτώ αεροσκαφών για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ναυάγιο στην Κασπία

    [04] Ιράκ

    Τραυματίστηκε και ένας Αμερικανός στρατιώτης Επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής με ένα νεκρό στο Ιράκ

    (21/2/2004 10:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένας Ιρακινός διερμηνέας, που εργαζόταν για τις αμερικανικές δυνάμεις σκοτώθηκε κι ένας Αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης με αυτόματα όπλα, που δέχθηκαν τρία αυτοκίνητα το Σάββατο το πρωί στη Χάσουα, 30 χλμ νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό, στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε ένα επαναληπτικό πιστόλι ενώ αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ένα από τα αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν Αμερικανοί στρατιώτες, τυλίχτηκε στις φλόγες μετά την επίθεση. Οι αμερικανικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 February 2004 - 9:50:59 UTC