Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Καλλιθέα η Αλέκα Παπαρήγα
  • [02] Κυπριακό: Δηλώσεις των πρωταγωνιστών
  • [03] Πέθανε ο Ουαλλός ποδοσφαιριστής, Τζον Τσαρλς Στερνό αντίο στον
  • [04] "Αρνητικές εξελίξεις" στο Αιγαίο και την Κύπρο Βολές Τσοβόλα για τα
  • [05] Φονική ενέδρα νότια της Βαγδάτης Στον Σαντάμ ο Ερυθρός Σταυρός
  • [06] "Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική του' "Όχι" στη μετεκλογική
  • [07] Δύσκολοι καιροί για τους κλέφτες αυτοκινήτων Τσακώστε τον κλέφτη του
  • [08] Διχάζουν τις ΗΠΑ οι γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου "Εξολοθρευτής"
  • [09] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο Προεκλογικός πυρετός
  • [10] Μέτρα για τα νησιά και τον τουρισμό Στα Δωδεκάνησα ο Κώστας Καραμανλής
  • [11] Επιστολή Κωνσταντόπουλου σε Παπανδρέου - Καραμανλή Διαβουλεύσεις για το
  • [12] Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων Προπορεύονται οι

    [01] Εκλογές

    Στην Καλλιθέα η Αλέκα Παπαρήγα

    (21/2/2004 12:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εξαπέλυσε από την Καλλιθέα όπου περιόδευσε σήμερα η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "αν και αυτή τη φορά τα λαϊκά στρώματα δεν αποφασίσουν να ξεκολλήσουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι σα να χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου". Η γ.γ. του ΚΚΕ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων περιλαμβάνουν αντιλαϊκά μέτρα και απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους είπε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατό να θέλεις να λυθούν τα προβλήματά σου και να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ".

    "Το ΚΚΕ δεν έβαλε νερό στο κρασί του"

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να καταψηφίσουν το δικομματισμό και τόνισε ότι το ΚΚΕ " δεν έβαλε νερό στο κρασί του" ενώ σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία είπε ότι οδηγούμαστε σε "σχολεία-φαστφουντάδικα " τα οποία θα βαθύνουν τις ταξικές διαφορές.

    Αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με το γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ, είπε ότι με αφορμή τη φύλαξη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων , θα νομιμοποιηθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην καθημερινότητά μας και για το λόγο αυτό θα πρέπει οι πολίτες να αντιδράσουν πριν είναι αργά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεργασία με ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των Αγώνων

    [02] Εσωτερικά

    Κυπριακό: Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    (21/2/2004 1:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την εκτίμηση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω της "ενισχυμένης διζωνικότητας" επιδιώκει την αφαίρεση του δικαιώματος επιστροφής των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες τους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι, αντίθετα με τις ελληνοκυπριακές θέσεις, οι θέσεις της άλλης πλευράς αγγίζουν τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου. Αντίθετα, τόνισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήγειρε στις συνομιλίες θέμα τροποποίησης των θεμελιωδών προνοιών του σχεδίου Ανάν. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να χαιρετίσει τη θέση της ελληνικής κυπριακής πλευρά σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας. Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα συνεχιστούν στη Λευκωσία την Τρίτη.

    Διαφωνίες για το θέμα της υπηκοότητας

    Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό του κατοχικού καθεστώτος, "Μπαϋράκ", ο κ. Γκιούλ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιδρά για το δικαίωμα ψήφου εκείνων που απέκτησαν αργότερα τη λεγόμενη υπηκοότητα και ισχυρίστηκε ότι ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να γεννηθεί σε μία χώρα για να αποκτήσει δικαίωμα ιθαγένειας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επαίνεσε μάλιστα το Ραούφ Ντενκτάς για τη "μεγάλη του υπομονή και πολιτική βούληση" που επέδειξε στις διαπραγματεύσεις και κάλεσε την ελληνική κυπριακή πλευρά να υιοθετήσει μια "πιο εποικοδομητική πολιτική".

    Τέλος, ο κ. Γκιούλ εξέφρασε την άποψη ότι το καλύτερο είναι τα δύο μέρη να βρουν μία λύση από μόνα τους, προσθέτοντας ότι η τελευταία επιλογή πρέπει να αφεθεί στο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    "Δε χρειάζεται η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας"

    Ο πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι υπάρχει ταυτότητα απόψεων μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς την ανάμειξη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο οποίος με δηλώσεις του από την Άγκυρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν χωρίς να χρειαστεί μια δεύτερη διαδικασία με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι δύο πλευρές θα φτάσουν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα .

    Το Κυπριακό στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Το Κυπριακό θα συζητηθεί και στο μεθαυριανό συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη αναφορά για τα συμπεράσματα.

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα ενημερώσει τους Υπουργούς Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις και τις επαφές που είχε στη Λευκωσία κατά την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σε ενημέρωση αναμένεται να προβούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για λύση

    Πρεμιέρα σε καλό κλίμα

    [03] Αθλητισμός

    Πέθανε ο Ουαλλός ποδοσφαιριστής, Τζον Τσαρλς Στερνό αντίο στον "ευγενικό γίγαντα"

    (21/2/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο άσσος της μπάλας, Τζον Τσαρλς, ένας από τους κορυφαίους Ουαλούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ο πρώτος Βρετανός, που έκανε μεγάλη καριέρα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Γεννημένος στις 27 Δεκεμβρίου του 1931 κοντά στο Σουόνσι, ο Τσαρλς αγωνίστηκε αρχικά με τη Λίντς, ενώ το 1957 μεταγράφηκε στη Γιουβέντους αντί 65.000 λιρών, ποσό- ρεκόρ για την εποχή εκείνη. Επίσης, έπαιξε στη Ρόμα και την Κάρντιφ και φόρεσε 38 φορές τη φανέλα της εθνικής Ουαλίας, την οποία οδήγησε ως τα προημιτελικά του μουντιάλ της Σουηδίας το 1958, στη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ομάδας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο Τσαρλς, ολοκλήρωσε την καριέρα του χωρίς να έχει δει ούτε μια φορά κίτρινη ή κόκκινη κάρτα!

    [04] Εκλογές

    "Αρνητικές εξελίξεις" στο Αιγαίο και την Κύπρο Βολές Τσοβόλα για τα εθνικά θέματα

    (21/2/2004 3:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Αυστηρή κριτική στην εξωτερική πολιτική για την Κύπρο και το Αιγαίο, άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, που παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε αρνητικές τις εξελίξεις στο κυπριακό, αφού "η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομιμοποίησε τα τετελεσμένα του Αττίλα" και έκανε λόγο για "συνεχείς παραχωρήσεις" στο Αιγαίο, ενάντια στις διεθνές συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας. Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ ζήτησε εκ νέου τη δέσμευση της Τουρκίας ότι, "αναγνωρίζει το δικαίωμά μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια". Το απόγευμα, ο κ. Τσοβόλας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Άρτα, ενώ την Κυριακή θα περιοδεύσει στην Πρέβεζα και στη Θεσπρωτία.

    Σχετικά Links:

    ΔΗΚΚΙ

    [05] Ιράκ

    Φονική ενέδρα νότια της Βαγδάτης Στον Σαντάμ ο Ερυθρός Σταυρός

    (21/2/2004 3:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Δύο απεσταλμένοι της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), μεταξύ των οποίων και ένας γιατρός, επισκέφθηκαν τον Σαντάμ Χουσείν, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Αμάν, Νάντα Ντουμάνι. Οι απεσταλμένοι του Ερυθρού Σταυρού εξέτασαν τον πρώην ηγέτη του Ιράκ "από σωματικής απόψεως, αλλά και από απόψεως ηθικού". Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της, η ΔΕΕΣ δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την κατάσταση του Σαντάμ Χουσείν, αλλά "θα διατυπώσει τις παρατηρήσεις της στις συμμαχικές δυνάμεις". Την ίδια ώρα, ένας Ιρακινός διερμηνέας σκοτώθηκε και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ενέδρα στη Χάσουα, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Αμερικανών, η αυτοκινητοπομπή των θυμάτων έπεσε σε ενέδρα της ιρακινής αντίστασης και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών.

    [06] Εκλογές

    "Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική του' "Όχι" στη μετεκλογική συνεργασία ΣΥΝ- ΠΑΣΟΚ

    (21/2/2004 3:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Αρνήθηκε τη μετεκλογική συνεργασία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως, "δεν απασχολεί" το κόμμα του κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και δήλωσε ότι "ο κ. Παπανδρέου λέει και κάνει τα πιο αντιφατικά πράγματα". Μιλώντας στη Βέροια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ παραλλαγές του δικομματισμού και τόνισε πως, "ούτε η ΝΔ, ούτε η δημοκρατική παράταξη του κ. Παπανδρέου θα φέρουν την πρόοδο". Επίσης, ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον ελληνικό λαό να στηρίξει το κόμμα του, για να παλέψει μέσα στη Βουλή, ενώ το πρωί του Σαββάτου έστειλε επιστολή προς τους κ. κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, ζητώντας μία τουλάχιστον τηλεοπτική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστολή Κωνσταντόπουλου σε Παπανδρέου και Καραμανλή

    Σχετικά Links:

    Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

    [07] Τεχνολογία

    Δύσκολοι καιροί για τους κλέφτες αυτοκινήτων Τσακώστε τον κλέφτη του αυτοκινήτου σας!

    (21/2/2004 5:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: NewsScientist

    Η φαντασία και η ευρηματικότητα δεν λείπει από τους μηχανικούς αυτοκινήτων στην προσπάθεια τους να σταματήσουν τις κλοπές αυτοκινήτων. Μία νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία θα μπορεί πλέον να μετατρέψει τα όνειρα των επιτήδειων σε εφιάλτη, ακινητοποιώντας το όχημα ακόμα εκ κινήσει, χάρη σε ένα immobilizer με τηλεχειρισμό και σύστημα GPS που θα μπορεί να το εντοπίσει όσο μακριά και αν βρίσκεται. Ο μηχανισμός που ήδη χρησιμοποιείται σε κάποια φορτηγά και βαριά οχήματα θα κυκλοφορήσει και σε ΙΧ της Βρετανίας από τα μέσα Απριλίου.

    Η ιδέα

    Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και η κακή του μέρα...

    Ένα immobilizer με τηλεχειρισμό θα μπορεί πλέον να "τσακώσει" τον υποψήφιο κλέφτη ενός οχήματος όσο μακριά και αν βρίσκεται.

    Στο μηχανισμό περιλαμβάνεται ένα μικροσκοπικό κινητό τηλέφωνο, ένας μικροεπεξεργαστής με μνήμη και ένας δορυφορικός δέκτης που θα επιτρέπει τον εντοπισμό του οχήματος μέσω δορυφόρου.

    Σε περίπτωση κλοπής ένα κωδικοποιημένο σήμα από το κινητό τηλέφωνο θα δίνει εντολή στη μηχανή του αυτοκινήτου να σταματήσει και δεν θα του επιτρέπει την επανεκκίνηση.

    Στον όλο σχεδιασμό προβλέπεται επίσης και η διακοπή της λειτουργίας του οχήματος εν κινήσει, αν και η συγκεκριμένη δυνατότητα μάλλον δεν θα ενσωματωθεί στο μηχανισμό, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την ασφάλεια του επιτήδειου κλέφτη και των άλλων οδηγών στους δρόμους.

    Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να στέλνεται σήμα κλοπής και στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, η οποία με τη σειρά της εφόσον επιβεβαιώσει την κλοπή του οχήματος μετά από επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, θα μπορεί να εντοπίσει και τον κλέφτη, όπου και αν βρίσκεται χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα GPS.

    [08] Διάφορα

    Διχάζουν τις ΗΠΑ οι γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου "Εξολοθρευτής" ομοφυλόφιλων

    (21/2/2004 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Η απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου βρίσκεται στο κέντρο μιας ειδικής εκστρατείας, που πραγματοποιεί ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Μάλιστα, ο κ. Σβαρτζενέγκερ διέταξε τον υπουργό Δικαιοσύνης της πολιτείας να λάβει μέτρα εναντίον της πόλης του Σαν Φρανσίσκο, όπου περισσότερα από 3.200 ζευγάρια ομοφυλοφίλων ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, ύστερα από απόφαση του δημάρχου, Γκάβιν Νιούσομ. Ο κ. Σβαρτζενέγκερ υποστηρίζει πως, η απόφαση του κ. Νιούσομ "είναι αντίθετη με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια και αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική ισορροπία", ενώ ο δήμαρχος της πόλης υπεραμύνεται των ενεργειών του λέγοντας πως, το Σύνταγμα, που διασφαλίζει την ισότητα μεταξύ των ατόμων, είναι ισχυρότερο από την πολιτειακή νομοθεσία.

    Δικαστικό "όχι"

    "Πιστεύω ακράδαντα πως, γάμος πρέπει να θεωρείται μόνο η ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα". Τζορτζ Μπους, πρόεδρος των ΗΠΑ

    Την ίδια ώρα, ο δικαστής του Σαν Φραντσίσκο, Ρόναλντ Κιουντέιτσι, αρνήθηκε το αίτημα μιας συντηρητικής οργάνωσης για την προστασία των οικογενειακών αξιών να σταματήσουν οι γάμοι ομοφυλόφιλων.

    Η οργάνωση "Καμπάνια για τις Οικογένειες της Καλιφόρνια" προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως, αφού η νομοθεσία της Καλιφόρνια απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, οι τελετές αυτές είναι παράνομες και σπαταλούν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.

    Ωστόσο, ο κ. Κιουντέιτσι έκρινε ότι, τα επιχειρήματα της οργάνωσης δεν είναι αρκετά για να διατάξει τη διακοπή των γάμων. Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια απόφαση σε διάστημα μιας εβδομάδας, αφού την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστήριο στο Νέο Μεξικό θεώρησε νόμιμες χιλιάδες άδειες γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, οι γάμοι μεταξύ των ομοφυλόφιλων διχάζουν την αμερικανική κοινωνία. Ορισμένες πολιτείες αντιδρούν έντονα στους γάμους αυτούς, ενώ άλλες είναι πιο ανεκτικές. Μάλιστα, η Μασαχουσέτη ετοιμάζεται να επιτρέψει νομικά την ένωση μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ το 2000, οι Καλιφορνέζοι ψήφισαν ειδικό νόμο, στον οποίο ορίζεται ως γάμος μόνο η ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Πάντως, στις 19 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, υποσχέθηκε νομικά μέτρα, που θα απαγορεύουν σε άτομα του ίδιου φύλου να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.

    Σχετικά Links:

    Πολιτεία της Καλιφόρνια

    Οργάνωση "Καμπάνια για τις Οικογένειες της Καλιφόρνια"

    Αμερικανική Ένωση για τα Δικαιώματα των Ομοφυλόφιλων

    [09] Εκλογές

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο Προεκλογικός πυρετός

    (21/2/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου εισέρχονται όλα τα κόμματα με τους πολιτικούς αρχηγούς να αυξάνουν τις εμφανίσεις τους και να συνεχίζουν τις περιοδείες τους. Σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Τρίπολη μιλά το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στα Δωδεκάνησα περιοδεύει ο Κώστας Καραμανλής. Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στην Παιδεία , στις οποίες περιλαμβάνονται, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα γυμνάσια και σε όλα τα ειδικά σχολεία και η συγχώνευση των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής, από τη Λέρο και την Κάλυμνο ανέπτυξε το πρόγραμμα της ΝΔ για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τουρισμό και κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Νωρίτερα, τα προσφυγικά της Καλλιθέας επισκέφθηκε η Αλέκα Παπαρήγα ενώ σε Ημαθία και Δράμα περιοδεύει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στην Ήπειρο βρίσκεται ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    Στα Δωδεκάνησα ο Καραμανλής

    Στην οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ αναφέρθηκε από την Κω που περιοδεύει ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών της θα είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

    Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την ενίσχυση των ΜΜΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα όπως, κίνητρα για συγχωνεύσεις, ευχερέστερη πρόσβαση σε κεφάλαια, μείωση στο 25% του συντελεστή φορολογίας για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε. και στο 20% για τις Ο.Ε. και τις Ε.Ε., κατάργηση του ΣΔΟΕ με τη σημερινή μορφή του και λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων.

    Περιοδείες Παπαρήγα - Κωνσταντόπουλου - Τσοβόλα

    Για πακέτα αντιλαϊκών μέτρων μετά τις εκλογές, προειδοποίησε η Αλέκα Παπαρήγα, εξαπολύοντας νέα επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    "Αν και αυτή τη φορά τα λαϊκά στρώματα δεν αποφασίσουν να ξεκολλήσουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι σα να χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου" είπε χαρακτηριστικά.

    Επικριτικός απέναντι στα δυο μεγάλα κόμματα εμφανίσθηκε και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος από τη Βέροια, χαρακτηρίζοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραλλαγές του δικομματισμού.

    Το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Βέροια

    Την ίδια ώρα, για αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και το Αιγαίο μίλησε ο Δ. Τσοβόλας ο οποίος περιοδεύει στην Ήπειρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα Δωδεκάνησα ο Κώστας Καραμανλής

    Πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ για Παιδεία

    "Όχι" στη μετεκλογική συνεργασία ΣΥΝ- ΠΑΣΟΚ

    Βολές Τσοβόλα για τα εθνικά θέματα

    Στην Καλλιθέα η Αλέκα Παπαρήγα

    [10] Εκλογές

    Μέτρα για τα νησιά και τον τουρισμό Στα Δωδεκάνησα ο Κώστας Καραμανλής

    (21/2/2004 6:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Περιοδεία στα Δωδεκάνησα πραγματοποιεί από το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε την Κάλυμνο, τη Λέρο και την Κω, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Ρόδου. Στις ομιλίες του, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε την Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική του κόμματός του, που περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη των νησιών και του τουρισμού. Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι, "κούρασαν, κουράστηκαν και επιδίδονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού". Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για επανίδρυση του κράτους, ενώ υποσχέθηκε ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

    Μέτρα για την ανάπτυξη των νησιών

    Μιλώντας στην πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο της Λέρου ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας σε όλους, την αύξηση των συντάξεων για να συγκλίνουν στα ευρωπαϊκά επίπεδα και τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

    Ειδικότερα για τη Λέρο, ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε έργα υποδομής, με στόχο την τουριστική αναβάθμιση, και εξασφάλιση θέσεων εργασίας στο Θεραπευτήριο του νησιού.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τα νησιά "πλούτο και δύναμη" για τη χώρα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των αγροτών και των ψαράδων. Τέλος, αναφερόμενος στο ότι είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα, είπε πως, "ήρθα ως συμπολίτης και συντοπίτης σας".

    Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων

    Μιλώντας στην Κω, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε μέτρα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

    Ανάμεσα στα μέτρα αυτά βρίσκονται ο δραστικός περιορισμός του χρόνου και των διαδικασιών, που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και η μείωση στο 25% του συντελεστή φορολογίας για τις Ανώνυμες Εταιρίες και τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε να μειώσει στο μισό την προκαταβολή του φόρου για τις νέες επιχειρήσεις και να καταργήσει το ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή.

    Μήνυμα ειρήνης στην Τουρκία

    Από την Κάλυμνο, ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στην Τουρκία, λέγοντας ότι, προσβλέπει σε μια καλή συνεργασία μετά τις εκλογές.

    Τέλος, σχολιάζοντας το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, ο κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά πως, "περιλαμβάνει ανθρώπους, που ήρθαν να δώσουν και όχι να πάρουν".

    Σχετικά Links:

    Νέα Δημοκρατία

    [11] Εκλογές

    Επιστολή Κωνσταντόπουλου σε Παπανδρέου - Καραμανλή Διαβουλεύσεις για το debate

    (21/2/2004 7:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: ΜΠΕ, ΑΠΕ

    Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ Νίκος Αθανασάκης και Θοδωρής Ρουσόπουλος με αντικείμενο την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Νωρίτερα, με επιστολή που απέστειλε προς τους αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε να διεξαχθεί τουλάχιστον μία τηλεοπτική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει πως οι δυο υποψήφιοι πρωθυπουργού απαντούν στην κριτική της Αριστεράς". Σε απαντητική του επιστολή ο Κώστας Καραμανλής, δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ υπογραμμίζοντας ότι "ο πολιτικός πολιτισμός δεν προάγεται με τον αποκλεισμό της Αριστεράς". Χθες πάντως, κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία συνήλθε μετά από σχετικά αίτημα του προέδρου του ΣΥΝ δεν λήφθηκε καμία απόφαση, καθώς όπως υπογραμμίστηκε, το θέμα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό και έγκειται αποκλειστικά στη βούληση των δυο μεγάλων κομμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απαντητική επιστολή Καραμανλή σε Κωνσταντόπουλο

    Επιστολή Κωνσταντόπουλου σε Παπανδρέου και Καραμανλή

    Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής

    Συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις

    [12] Διεθνή

    Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων Προπορεύονται οι Συντηρητικοί στο Ιράν

    (21/2/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: NET, BBC

    Σαφές προβάδισμα των Συντηρητικών καταγράφουν οι κάλπες σε 43 από τις συνολικά 83 εκλογικές περιφέρειες του Ιράν, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές κυμαίνεται στο 40%. Το κίνημα του μεταρρυθμιστή προέδρου, Μοχαμάντ Χαταμί, που αποφάσισε να μποϋκοτάρει τις εκλογές, φαίνεται να χάνει ακόμα και το βασικό προπύργιό του, την Τεχεράνη, ενώ ηγετικό στέλεχος των Μεταρρυθμιστών παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας, μετά τον αποκλεισμό περίπου 2.500 χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων, από το συντηρητικό Συμβούλιο των Φρουρών.

    Υψηλό ποσοστό αποχής

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι συντηρητικοί υποψήφιοι εκλέγονται σε πενήντα επαρχίες, όπου έχει τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και προηγούνται στις μεγαλύτερες περιφέρειες, όπου η καταμέτρηση συνεχίζεται.

    Ωστόσο, μεγάλος νικητής των εκλογών του Ιράν φαίνεται να είναι η αποχή, αν και δεν έχει κοινοποιηθεί κανένα επίσημο στοιχείο σχετικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου πάντως, από τα 46 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων είχαν προσέλθει στις κάλπες τα 26 εκατομμύρια.

    Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, στην Τεχεράνη φαίνεται να έχει ψηφίσει το 28- 30% των εκλογέων, σε σύγκριση με ποσοστό 42%, που είχε ψηφίσει προ τετραετίας. Το ποσοστό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό, για μια περιφέρεια που αριθμεί συνολικά 6.05 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

    Αυστηρή κριτική από ΗΠΑ και ΕΕ

    "Αυτές οι ενέργειες δεν αποτελούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες". Άνταμ Έρελι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι, η ιδεολογική σύγκρουση, που παρέλυσε την ιρανική βουλή, μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άνταμ Έρελι, δήλωσε ότι, ο αποκλεισμός των μεταρρυθμιστών από την εκλογική διαδικασία αποτελεί προσπάθεια περιορισμού των επιλογών του ιρανικού λαού, όσον αφορά την κυβέρνησή του.

    Τέλος, ο κ. Έρελι επικαλέστηκε το κλείσιμο δύο μεταρρυθμιστικών εφημερίδων και των γραφείων του μεγαλύτερου μεταρρυθμιστικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο, για να υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία ήταν άνιση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στο Ιράν

    Μία ώρα αργότερα θα κλείσουν οι κάλπες

    Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 February 2004 - 17:51:23 UTC