Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολα τα πράγματα για τον Αρη Νίκη για την Καλλιθέα
  • [02] Καμικάζι ανατινάχθηκε σε λεωφορείο Μακελειό στην Ιερουσαλήμ
  • [03] Εκκρεμεί η τηλεοπτική "μονομαχία" Διασταυρώνουν τα ξίφη τους
  • [04] Μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Χάγης Γκρεμίζει όσα έχτισε το Ισραήλ
  • [05] Αρνήθηκε τη συμφωνία η αντιπολίτευση Συμφωνεί με τους μεσολαβητές ο

    [01] Αθλητισμός

    Δύσκολα τα πράγματα για τον Αρη Νίκη για την Καλλιθέα

    (21/2/2004 11:07:00 μμ)

    Με αισιοδοξία βλέπει, πλέον, το μέλλον της στην πρώτη εθνική κατηγορία η Καλλιθέα που πέρασε νικηφόρα από την Τούμπα με 1-0 με αντίπαλο τον Αρη. Στην Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ άφησε δύο πολύτιμους βαθμούς μετά το ισόπαλο 0-0 με την τοπική ομάδα, σε έναν αγώνα που σημαδεύτηκε από ρίψης αντικειμένων, αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω απο το γήπεδο μεταξύ των οπαδών του δικεφάλου και της αστυνομίας.

    [02] Διεθνή

    Καμικάζι ανατινάχθηκε σε λεωφορείο Μακελειό στην Ιερουσαλήμ

    (22/2/2004 8:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters, BBC

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας μέσα σε λεωφορείο, κοντά στο ξενοδοχείο "Ινμπάλ" της Ιερουσαλήμ, όπου πραγματοποιείται συνέδριο Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τη βόμβα μέσα στο λεωφορείο της γραμμής 14, ενώ βρισκόταν σταματημένο σε φανάρι, έξω από το πάρκο "Σήμαντρο της Ελευθερίας". Στο σημείο της έκρηξης έχουν σπεύσει ασθενοφόρα, σωστικά συνεργεία και δυνάμεις της πυροσβεστικής. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιταχύνουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, ενώ το Ισραήλ επισημαίνει εκ νέου τη χρησιμότητα του τείχους ασφαλείας.

    Καταδικάζουν την επίθεση οι Παλαιστίνιοι

    "Καταδικάζουμε την επίθεση αυτή και προτρέπουμε, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαρρήξουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο", δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, Σαέμπ Ερακάτ.

    "Η επίθεση αυτή στην Ιερουσαλήμ αποτελεί μία θλιβερή υπόμνηση για την ανάγκη να κατασκευασθεί από το Ισραήλ ο φράκτης ασφαλείας, για να σταματήσει εν τη γενέσει τους τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες", τόνισε αξιωματούχος από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    Σημειώνεται ότι, η τελευταία παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο σημειώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, οπότε και βρήκαν το θάνατο 11 άνθρωποι.

    [03] Εκλογές

    Εκκρεμεί η τηλεοπτική "μονομαχία" Διασταυρώνουν τα ξίφη τους

    (22/2/2004 9:16:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Σε εκκρεμότητα πάντως εξακολουθεί να παραμένει η τηλεοπτική μονομαχία των δύο αρχηγών, ενώ νέα τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα θα έχουν σήμερα οι κ.κ. Αθανασάκης και Ρουσόπουλος. Μιλώντας στην Τρίπολη το Σάββατο, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την για μηδενισμό και για ανικανότητα να φέρει το καινούργιο στο λαό. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, που περιόδευσε στα Δωδεκάνησα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαχωρισμό των πολιτών σε προοδευτικούς και συντηρητικούς και κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία, για να αλλάξει πολιτική σελίδα ο τόπος.

    Εκκρεμεί το debate

    Η 26η Φεβρουαρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης.

    Νέα τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν σήμερα, για το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των πολιτικών αρχηγών, οι εκπρόσωποι Τύπου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    Η εκκρεμότητα παραμένει, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουσόπουλος αποδέχτηκε τη μείωση του χρόνου των απαντήσεων των αρχηγών σε ενάμισι λεπτό, με στόχο η συνολική διαδικασία να μην ξεπερνάει τη μιάμιση ώρα.

    Όπως όλα δείχνουν, αν τελικά υπάρξει συμφωνία, η τηλεοπτική "μονομαχία" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου.

    Το Σάββατο το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, απέστειλε επιστολή στους κ. κ. Παπανδρέου και Καραμανλή, ζητώντας τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Ο κ. Καραμανλής απάντησε στον κ. Κωνσταντόπουλο πως, είναι σύμφωνος με το αίτημά του και εξέφρασε την ελπίδα να το αποδεχτεί και ο κ. Παπανδρέου.

    Επίθεση Παπανδρέου στη ΝΔ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει αυτοσκοπό την εξουσία και δεν έχει προτάσεις για το καινούριο.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην Νέα Δημοκρατία πρόθεση επαναφοράς του κομματικού κράτους "για να βολέψει τα δικά της παιδιά", σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, "που ακολουθεί πολιτική ίσων ευκαιριών απέναντι σε όλους τους πολίτες".

    "Αρνούμαστε τον αυταρχισμό της επανίδρυσης του κομματικού κράτους" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ενώ έθεσε ξεκάθαρα και το δίλημμα του ποιος είναι άξιος για να χειριστεί τα μεγάλα εθνικά θέματα και τις διαπραγματεύσεις για το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύθηκε για ένα μέλλον χωρίς ανασφάλεια και χωρίς ανοιχτά εθνικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε μέτρα για εγγυημένο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

    "Όχι στις ετικέτες" λέει ο Καραμανλής

    Σκληρή γλώσσα εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο της Ρόδου.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι, χωρίζει τους Έλληνες, σε προοδευτικούς και συντηρητικούς και τόνισε πως, η Νέα Δημοκρατία "δεν χωρίζει και δεν ξεχωρίζει τους πολίτες". Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για άστοχες πολιτικές στους τομείς της ανεργίας, της ακρίβειας, της Παιδείας, στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων αλλά και στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" στη μετεκλογική συνεργασία ΣΥΝ- ΠΑΣΟΚ

    Βολές Τσοβόλα για τα εθνικά θέματα

    Στην Καλλιθέα η Αλέκα Παπαρήγα

    [04] Διεθνή

    Μια μέρα πριν τη συνεδρίαση της Χάγης Γκρεμίζει όσα έχτισε το Ισραήλ

    (22/2/2004 9:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ξεκίνησαν οι εργασίες κατεδάφισης ενός τμήματος από το "τείχος ασφαλείας" του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του τείχους. Το τμήμα που κατεδαφίζεται, μήκους 8 χιλιομέτρων, βρίσκεται στα ανατολικά της κοινότητας Μπακάα αλ Σαρίγια, την οποία απομονώνει από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη. Την κατεδάφιση είχε ανακοινώσει το Σάββατο το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, την ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν κατά της ανέγερσης του τείχους. Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Χάγης, την οποία έχει αποφασίσει να μποϋκοτάρει το Ισραήλ.

    Διπλωματικός πόλεμος στη Χάγη

    Η εξέταση της νομιμότητας του τείχους ασφαλείας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο γίνεται μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, που είναι μέλη του ΟΗΕ.

    Το Ισραήλ αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου επί του θέματος και υποστηρίζει πως, το τείχος περιορίζει τις κινήσεις των βομβιστών αυτοκτονίας. Από την άλλη, οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για ισραηλινό τέχνασμα, που έχει στόχο την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο ισραηλινό κράτος.

    Τη Δευτέρα, 17 χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα παρουσιάσουν στη Χάγη τα επιχειρήματά τους, για να σταματήσει η κατασκευή του τείχους. Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέκριναν πολλές αραβικές χώρες για περιορισμένη υποστήριξη. "Λυπάμαι πολύ που, πολλές αραβικές χώρες δεν έστειλαν στο δικαστήριο ούτε μια επιστολή καταδίκης του τείχους", είπε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ναμπίλ Σαάθ.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από το Ισραήλ, τη δικαιοδοσία της Χάγης επί του θέματος αμφισβητούν και οι ΗΠΑ.

    [05] Διεθνή

    Αρνήθηκε τη συμφωνία η αντιπολίτευση Συμφωνεί με τους μεσολαβητές ο Αριστίντ

    (22/2/2004 10:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Την αποδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που πρότειναν ξένοι μεσολαβητές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιτής, Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου διευρυμένης βάσης, το οποίο θα διορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο, καθώς και τη μεταρρύθμιση της διεφθαρμένης και μη επαρκώς εκπαιδευμένης αστυνομίας και τον αφοπλισμό των συμμοριών. Ωστόσο, οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν τη συγκατάθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολλά εκ των οποίων ζήτησαν μόνο την παραίτηση του προέδρου Αριστίντ. Υπενθυμίζεται πως, αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γαλλία και τις χώρες της Καραϊβικής έφθασαν στην πρωτεύουσα Πορτ-ο- Πρενς το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην αιματηρή αναταραχή, που μαστίζει την Αϊτή εδώ και πολλούς μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Την αποχώρηση Αριστιντ ζητά η Αντιπολίτευση

    Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στην Αϊτή

    Νέες ταραχές στην Αϊτή


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 February 2004 - 9:51:16 UTC