Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυσφορία στην ΑΕΚ για την ΕΠΟ
  • [02] ΠΑΟ: Πρώτα η Χαλκηδόνα
  • [03] Νέα επίθεση με όλμους χθες τη νύχτα Σε αναβρασμό το Κοσσυφοπέδιο
  • [04] Έφτασε εκτάκτως στη Βαγδάτη Επίσκεψη-έκπληξη Πάουελ στο Ιράκ
  • [05] Το ξανασκέφτεται για την τετραμερή ο Ντενκτάς
  • [06] Λίγο έξω από το Ελσίνκι Τραγικό δυστύχημα στη Φιλανδία
  • [07] Κατηγορίες για κατάχρηση προνομιακής θέσης Ευρωπαϊκή "καμπάνα" στην
  • [08] Αναμένονται εξελίξεις στις επόμενες μέρες Ζήτημα χρόνου η σύλληψη του
  • [09] 15 νέα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ Νέο σύστημα αναβαθμολόγησης με Π.Δ
  • [10] Προβλήματα με τους συνηγόρους της Αθανασάκη Διακοπή στη δίκη του ΕΛΑ

    [01] Αθλητισμός

    Δυσφορία στην ΑΕΚ για την ΕΠΟ

    18/3/2004 11:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πήγε για "μαλλί" και βγήκε "κουρεμένη" η ΑΕΚ, αφού η Επιτροπή Εφέσεων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην οποία είχε προσφύγει η Ενωση κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή, μεγάλωσε την αρχική ποινή. Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ είχε επιβάλλει στην έδρα της ΑΕΚ ποινή 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, για τα επεισόδια που είχαν δημιουργήσει οπαδοί της στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο, στο γήπεδο των Ανω Λιοσίων. Οι παράγοντες της αθηναϊκής ομάδας προσέφυγαν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσων της ΕΠΟ, η οποία όμως μετέτρεψε την αρχική ποινή σε 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ, έκανε λόγο για απόφαση σκάνδαλο σε συνδυασμό με την αναιτιολόγητη πιθανή απόφαση να μετατεθούν οι πρώτοι αγώνες της ημιτελικής φάσης. Και αυτό γιατί η ΑΕΚ κινδυνεύει να δώσει χωρίς τους φιλάθλους της τον ημιτελικό αγώνα.

    Χωρίς Οκκά-Αμπονσά στην Τούμπα

    Η ΠΑΕ με άλλη ανακοίνωσή της νωρίτερα καταλόγισε αδυναμία στην αστυνομία της Θεσσαλονίκης να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα κυπέλλου με τον Ηρακλή, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για το επερχόμενο ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας και ζητά αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

    Στα αγωνιστικά, επιπόλαιος αποδείχθηκε τελικά ο τραυματισμός του Αμπονσά, καθώς από τις εξετάσεις που υποβλήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπέστη κάκωση στον έσω πλάγιο σύνδεσμο και δε θα χρειαστεί αρθροσκόπηση.

    Η συμμετοχή του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έχει αποκλειστεί όπως και αυτή του Γιάννη Οκκά που τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με αποκλεισμό δυο αγωνιστικών ημερών γιατί συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες.

    [02] Αθλητισμός

    ΠΑΟ: Πρώτα η Χαλκηδόνα

    19/3/2004 12:46:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κλήρωση του κυπέλλου όποια και αν είναι μπορεί να περιμένει. Την Κυριακή ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει την έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος Χαλκηδόνα και το έργο του μόνο εύκολο δεν μπορει να θεωρείται. Από του "πράσινους", θα λείψει σίγουρα ο τιμωρημένος Γκούμας, ενώ ο Μικαέλσεν το πιθανότερο είναι να κατορθώσει ν΄ αγωνιστεί, μολονότι κτύπησε στον καρπό στον αγώνα με τον Πανιώνιο. Από εκεί και πέρα, ο Ιτζάκ Σουμ ζήτησε από τους παίκτες του να να μην ασχολούνται με το παιχνίδι του κυπέλλου, αλλά ούτε και με το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό τον Απρίλιο. Οι παίκτες και ο προπονητής του Παναθηναϊκού ζήτησαν από τους οπαδούς τους να δώσουν βροντερό παρών την Κυριακή στο γήπεδο της Λεωφόρου, ενώ σύμφωνα με τους διοικούντες την ομάδα, εντός των προσεχών ημερών, θα κληθούν να μιλήσουν για την ανανέωση των συμβολαίων τους και οι Σωτήρης Κυργιάκος, Γιούρκας Σεϊταρίδης και Γιαν Μικαέλσεν.

    [03] Διεθνή

    Νέα επίθεση με όλμους χθες τη νύχτα Σε αναβρασμό το Κοσσυφοπέδιο

    19/3/2004 7:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 9:44:05 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ώρες έντασης έζησε και τη χθεσινή νύχτα το Κόσοβο με επίθεση όλμων, που εκτοξεύθηκαν από το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα, να συγκλονίζει το σερβικό τμήμα της πόλης. Οι όλμοι εξερράγησαν κοντά σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤ. Επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας Αλβανοί διαδηλωτές έκαψαν ορθόδοξο εκκλησάκι στο Σόφτοβιτς, στα περίχωρα του Ουρόσεβατς. Οι 20 Έλληνες στρατιωτικοί, που προστάτευαν το εκκλησάκι το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια, έπειτα από ενημέρωσή τους από τον Αμερικανό διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας στην περιοχή για τις επιθετικές διαθέσεις των Αλβανών διαδηλωτών και επέστρεψαν στην έδρα του 525 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού. Εν τω μεταξύ, τους 31 έχουν φτάσει οι νεκροί και τους 600 οι τραυματίες από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων 24ώρων. Παράλληλα, με με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, η παγκόσμια κοινότητα.

    Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

    Ο ΟΗΕ απομάκρυνε το προσωπικό του από την πόλη Μιτρόβιτσα, που αποτελεί το επίκεντρο των συγκρούσεων. Από τη μεριά του, το ΝΑΤΟ, έχει αποφασίσει την ενίσχυση της δύναμής του στην περιοχή, με την αποστολή επιπλέον χιλίων στρατιωτών, ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

    Το δεύτερο ελληνικό τάγμα στη Μιτρόβιτσα αναχωρεί σταδιακά για την Ελλάδα, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από τα επεισόδια, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο, εξετάστηκαν σε σύσκεψη της Διυπουργικής Μονάδας Χειρισμού Κρίσεων του ΚΥΣΕΑ.

    "Οι Έλληνες στρατιώτες είναι ασφαλείς", διαβεβαίωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, Νίκος Ζαχαριάδης.

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση στο Κόσοβο.

    Στο Βελιγράδι, έκλεισε προσωρινά η αμερικανική πρεσβεία, έξω από την οποία συγκεντρώθηκαν κα πάλι χθες το βράδυ εκατοντάδες Σέρβοι, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στο Κόσοβο.

    Η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στη 1 το μεσημέρι θα διοργανωθεί μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον αλβανική "ένοπλη τρομοκρατία" στο Κόσοβο.

    Στόχος της διαδήλωσης είναι να ασκηθεί πίεση στην πολυεθνική δύναμη που βρίσκεται στο Κόσοβο ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Σέρβων που παραμένουν στην επαρχία.

    "Αυτή μπορεί να είναι η πιο αποφασιστική μάχη για το Κόσοβο και την επιβίωση των Σέρβων στο Κόσοβο και πρέπει να την κερδίσουμε", δήλωσε ο Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τη σερβική κυβέρνηση στο Κόσοβο.

    Επίσης, μεγάλες διαδηλώσεις διοργανώνονται στο Νόβι Σαντ και στις άλλες μεγάλες σερβικές πόλεις.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Beta, από την Τετάρτη, όταν άρχισαν τα σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο, οι Αλβανοί έχουν πυρπολήσει 16 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια , τα περισσότερα από τα οποία ήταν κτίρια μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και μεγάλης ιστορικής αξίας. Στην Πρίστινα, άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και της KFOR χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθος Αλβανών που επιχείρησε να πυρπολήσει το ναό του Αγίου Νικολάου.

    Η σερβική ορθόδοξη εκκλησία υποστηρίζει ότι από το 1999 έως σήμερα οι Αλβανοί στο Κόσοβο έχουν καταστρέψει περισσότερες από 150 εκκλησίες και μοναστήρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Eκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο

    [04] Διεθνή

    Έφτασε εκτάκτως στη Βαγδάτη Επίσκεψη-έκπληξη Πάουελ στο Ιράκ

    19/3/2004 8:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 8:38:21 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκτακτη επίσκεψη πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κολίν Πάουελ. Ο Πάουελ έφτασε, αιφνιδιαστικά πριν από λίγη ώρα στη Βαγδάτη, αφού η κίνηση του αυτή δεν είχε επίσημα ανακοινωθεί. Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σκοπό αυτής της επίσκεψης-έκπληξης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η τελευταία πραγματοποιείται την παραμονή της επετείου της εισβολής των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ γεγονός, που έχει οδηγήσει και στην κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. Χθες, η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Βασόρα στα νότια της χώρας κόστισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, ενώ την Τετάρτη είχε προηγηθεί μακελείο με έκρηξη σε ξενοδοχείο της Βαγδάτης, όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι στην περιοχή.

    [05] Κυπριακό

    Το ξανασκέφτεται για την τετραμερή ο Ντενκτάς

    19/3/2004 8:26:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να κάνει ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για τη συμμετοχή του στην τετραμερή διάσκεψη στη Λουκέρνη της Ελβετίας, μετά τη δήλωση του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κίραν Πρέντεργκαστ, πως, αν δεν παραστεί δεν θα αποτελεί πλέον μέρος των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Μάλιστα, μιλώντας στο CNN της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τόνισε πως, "είναι απαραίτητο να συμμετάσχει στις συνομιλίες ο Ραούφ Ντενκτάς, για να μη διχαστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα". Πάντως, κύκλοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι, η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως της συμμετοχής ή μη του κ. Ντενκτάς. Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην τετραμερή διάσκεψη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μπαϋράκ, προδικάζοντας το δυσμενές αποτέλεσμα των συνομιλιών, "λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εγκαταλείπει τις συνομιλίες ο Ντενκτάς

    [06] Διεθνή

    Λίγο έξω από το Ελσίνκι Τραγικό δυστύχημα στη Φιλανδία

    19/3/2004 10:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 11:06:25 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα από τα πιο αιματηρά δυστυχήματα, που έχουν σημειωθεί ποτέ στους δρόμους της, έζησε τα ξημερώματα η Φιλανδία, όταν ένα λεωφορείο συγκρούστηκε με φορτηγό αυτοκίνητο σε παγωμένο δρόμο, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Συγκεκριμένα, το δυστύχημα συνέβη περίπου 300χλμ βόρεια του Ελσίνκι και ο τραγικός απολογισμός του ανέρχεται στους 23 νεκρούς και τους 15 τραυματίες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι νέοι 15 έως 20 ετών. Αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε, ότι ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Εκτίμησε, ωστόσο, πως ο πάγος και η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, σίγουρα θα έπαιξαν το ρόλο τους. Το λεωφορείο κατευθυνόταν από το Ελσίνκι στο Λάπλαντ.

    Σε εθνικό πένθος η χώρα

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της κωμόπολης Γιαβάσκιλα. Ανάμεσα στους τελευταίους βρίσκεται και ο οδηγός του φορτηγού.

    Εν τω μεταξύ, οι φιλανδικές αρχές κήρυξαν εθνικό πένθος μετά το μοιραίο δυστύχημα, το οποίο είναι το χειρότερο στην ιστορία της χώρας από το 1979, όταν 27 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας.

    [07] Τεχνολογία

    Κατηγορίες για κατάχρηση προνομιακής θέσης Ευρωπαϊκή "καμπάνα" στην Microsoft

    19/3/2004 10:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 10:31:17 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σωρεία ποινών και βαριά πρόστιμα αντιμετωπίζει ο αμερικανικός κολοσσός πληροφορικής, μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες με την ΕΕ, για την παραβίαση των κανόνων περί μονοπωλίου. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 24 Μαρτίου, από τον ευρωπαίο επίτροπο για την ανταγωνιστικότητα, Μάριο Μόντι. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μόντι και του διευθυντή της Microsoft, Στιβ Μπάλμερ, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η συσσώρευση λογισμικού για την επεξεργασία εικόνας και ήχου στα Windows, ενώ "αγκάθι" στις συνομιλίες αποτέλεσε η απροθυμία της εταιρίας να τηρήσει στο μέλλον τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το μονοπώλιο. Η καταδικαστική απόφαση της ΕΕ θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ενώ η εταιρία δηλώνει έτοιμη να την εφεσιβάλλει.

    Διαφωνίες "παραθύρων"

    Η ΕΕ κατηγορεί την εταιρία πληροφορικής πως, εκμεταλλεύεται την προνομιακή, μονοπωλιακή της θέση και εξοπλίζει τα Windows μόνο με δικά της προγράμματα, καθιστώντας δύσκολη την παροχή παρόμοιων προγραμμάτων από άλλες εταιρίες.

    Ωστόσο, η Microsoft θεωρεί την τακτική αυτή "καρδιά" της στρατηγικής της για την προσέλκυση και διατήρηση πελατών. Άλλωστε, 9 στους 10 χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνουν χρήση των προγραμμάτων της εταιρίας.

    Από την πλευρά της, η ΕΕ εκλαμβάνει αυτή την τακτική ως εμπόδιο στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιθυμούν να προμηθευτούν προγράμματα άλλων εταιριών και χαρακτηρίζει την αμερικανική εταιρία "καταχρηστικό μονοπωλητή".

    Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, η Microsoft οφείλει να παρέχει στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών εκδόσεις των Windows χωρίς το δικό της λογισμικό για την επεξεργασία ήχου και εικόνας, γεγονός που θα επιτρέψει το άνοιγμα στην αγορά σε ομοειδείς εταιρίες, όπως η RealNetworks και η Apple.

    "Σε τελική ανάλυση πρέπει να σκεφτούμε τους πελάτες και τον ανταγωνισμό", δήλωσε ο κ. Μόντι, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στη Microsoft, αξιώνοντας από την εταιρία την ίση μεταχείριση των ανταγωνιστών της στο περιβάλλον των Windows.

    [08] Διεθνή

    Αναμένονται εξελίξεις στις επόμενες μέρες Ζήτημα χρόνου η σύλληψη του Αλ Ζαουάχρι

    19/3/2004 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του πακιστανικού στρατού στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, για τη σύλληψη ενόπλων της Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων πιθανότατα είναι και ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες ανέφεραν ότι, οι πακιστανικές αρχές είχαν δώσει τελεσίγραφο στους ενόπλους να παραδοθούν μέχρι τις εννιά το πρωί, γεγονός που, ο υποστράτηγος, Σαουκάτ Σουλτάν, απέφυγε να επιβεβαιώσει. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο στρατός έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από τους ενόπλους, στοιχείο που, ισχυροποιεί την πεποίθηση ότι, ο αλ Ζαουάχρι, βρίσκεται όντως ανάμεσά τους. Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως, στην περιοχή βρίσκεται και ο Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Το χρονικό της επιχείρησης

    Η επιχείρηση των πακιστανικών δυνάμεων ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί, με σφοδρή επίθεση ελικοπτέρων του στρατού στην περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν, όπου έχει εγκλωβιστεί η ομάδα των ενόπλων της Αλ Κάιντα.

    Οι πρώτες δηλώσεις του Πακιστανού προέδρου, Περβέζ Μουσάραφ, στο CNN, έκαναν λόγο για προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού στόχου. "Κρίνοντας από την αντίσταση που συναντούμε από τους ανθρώπους εκεί, αισθανόμαστε πως μπορεί να είναι ένας στόχος μεγάλης σημασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουσάραφ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Πληροφορίες από πηγή πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στα πλαίσια της επιχείρησης να χρησιμοποιηθεί και η αεροπορία , προκειμένου να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι. Από τη μεριά του, ο υπουργός Πληροφοριών, Σείχης Ρασίντ Αχμεντ, δήλωσε σε ιδιωτικό κανάλι ότι, η τελευταία μπορεί να συνεχισθεί για άλλη μία ή δύο ημέρες.

    Τις θέσεις, που έχουν καταλάβει οι άνδρες της Αλ Κάιντα χτυπούν και Αμερικανοί , που βρίσκονται στο έδαφος του Αφγανιστάν με επιχείρηση, που φέρει την κωδική ονομασία "Σφύρα και Άκμων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλοιός γύρω από τον Αλ Ζαουάχρι

    [09] Εσωτερικά

    15 νέα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ Νέο σύστημα αναβαθμολόγησης με Π.Δ

    19/3/2004 10:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/3/2004 11:47:45 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Ο τελικός βαθμός πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των βαθμών που δίνουν οι τρεις βαθμολογητές"

    Στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και αφού πρώτα λάβει και τη γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σχετικά με τον τρόπο αναβαθμολόγησης των γραπτών υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων. Αφορμή για την απόφαση αυτή στάθηκε η προσφυγή ενός υποψηφίου που πέρασε στη Νομική Θεσσαλονίκης, ενώ αν υπολογιζόταν διαφορετικά οι βαθμοί του θα περνούσε σε σχολή της Αθήνας, κάτι που έγινε τελικά μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Βάσει δικαστικής απόφασης, ο τελικός βαθμός πρέπει να διαμορφώνεται με βάση το μέσο όρο των βαθμών που δίνουν οι δύο βαθμολογητές και στη συνέχεια ο βαθμολογητής. Μέχρι και σήμερα, ο τρόπος αναβαθμολόγησης γινόταν από το βαθμό του αναβαθμολογητή και τον πλησιέστερο σε αυτό βαθμό που είχε δοθεί από την πρώτη βαθμολόγηση. Στο μεταξύ, από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν την Πέμπτη τα 15 νέα Τμήματα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία θα περιληφθούν στο Μηχανογραφικό Έντυπο των υποψηφίων των φετινών Πανελληνίων Εξετάσεων.

    Τα νέα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα νέα τμήματα, με εξαίρεση το Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας με έδρα τη Λάρισα (60 θέσεις εισακτέων) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, συμφωνώντας με δύο ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, προσανατολίζεται στην ίδρυση διατμηματικού Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, με κατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο θα προετοιμάσει τη λειτουργία του Προπτυχιακού Τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.

    Αναλυτικά τα νέα τμήματα που έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα είναι τα εξής:

    ΑΕΙ

    Έδρα Λαμία: Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με 70 θέσεις εισακτέων

    ΤΕΙ

    Έδρα Ληξούρι: Διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με 200 θέσεις εισακτέων

    Τμήματα που εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Π Δ

    ΑΕΙ

    Έδρα Έδεσσα: Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο τμήμα αναλογούν 50 θέσεις εισακτέων. Έδρα Νάουσα: Διοίκησης Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με 60 θέσεις. Έδρα Αγρίνιο: Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με 70 θέσεις Έδρα Χανιά: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με 60 θέσεις Έδρα Κέρκυρα: Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με 60 θέσεις Έδρα Κέρκυρα: Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με 60 θέσεις

    ΤΕΙ

    Έδρα Σπέτσες: Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά, με 150 θέσεις εισακτέων Έδρα Καστοριά: Πληροφορικής και Τεχνολογίας υπολογιστών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με 150 θέσεις Έδρα Νάουσα: Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με 200 θέσεις. Έδρα Χαλκίδα: Τεχνολογίας Αεροσκαφών του ΤΕΙ Χαλκίδας με 150 θέσεις. Έδρα Αργοστόλι: Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νησων, με 200 θέσεις

    Τμήματα υπογραφής ερωτήματος στο ΣΑΠ

    ΑΕΙ

    Έδρα Θεσσαλονίκη: Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με 60 θέσεις εισακτέων Έδρα Βέροια: Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με 70 θέσεις εισακτέων.

    Τα παραπάνω τμήματα, βρίσκονται στο στάδιο υπογραφής ερωτήματος στο ΣΑΠ, με οριστική ημερομηνία Δευτέρα 5 Απριλίου 2004.

    [10] Εσωτερικά

    Προβλήματα με τους συνηγόρους της Αθανασάκη Διακοπή στη δίκη του ΕΛΑ

    19/3/2004 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Εμπλοκή παρουσιάστηκε στη δίκη του ΕΛΑ, μετά την άρνηση του Κωνσταντίνου Αγγελή, ενός από τους διορισμένους από το δικαστήριο συνηγόρους, να υπερασπιστεί την Ειρήνη Αθανασάκη. Ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε λόγους προσωπικούς και ηθικής τάξης και επέμεινε στην άποψή του, παρά τις επισημάνσεις των δύο εισαγγελέων ότι, η άρνησή του συνιστά ποινικό και πειθαρχικό παράπτωμα. Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Πατσής, δήλωσε πως, θα διαβιβάσει έκθεση για τον κ. Αγγελή στον αρμόδιο εισαγγελέα και τον δικηγορικό σύλλογο. Παράλληλα, η κ. Αθανασάκη τόνισε ότι, δεν επιθυμεί να την εκπροσωπήσει ο δεύτερος συνήγορος, Θεοφάνης Δάλλας, και ζήτησε να διοριστούν από το δικαστήριο οι συνήγοροι, που είχε επιλέξει από την αρχή η ίδια. Το δικαστήριο διέκοψε προσωρινά τη διαδικασία για τις 26 Μαρτίου, προκειμένου ο κ. Δάλλας να μελετήσει τη δικογραφία της κατηγορουμένης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέοι συνήγοροι στην υπόθεση ΕΛΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 March 2004 - 9:52:44 UTC