Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση 43.000 χλμ Περαστικός αστεροειδής
  • [02] Τη Δευτέρα τα πρώτα απογραφικά για την Οικονομία
  • [03] Σε night club στο Μανχάταν Παραστράτησε η Κόρτνεϊ Λαβ
  • [04] Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας Εντοπίστηκε ένζυμο που
  • [05] Εκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο
  • [06] Κλοιός γύρω από τον Αλ Ζαουάχρι
  • [07] Ψύχωση με το όγδοο
  • [08] Nεές εκρήξεις στη Βαγδάτη
  • [09] Εν όψει προγραμματικών Συνάντηση Καραμανλή-Βουλγαράκη
  • [10] Nέες συλλήψεις στη Μαδρίτη
  • [11] Ζητά το ΠΑΣΟΚ Αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας

    [01] Τεχνολογία

    Θα προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση 43.000 χλμ Περαστικός αστεροειδής "επισκέπτεται" τη Γη

    (18/3/2004 7:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ένας αστεροειδής διαμέτρου 30 περίπου μέτρων θα περάσει "ξυστά" από τη Γη απόψε 8 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας και "βαφτίστηκε" 2004 FH θα είναι το μοναδικό καταγεγραμμένο σώμα που θα έχει περάσει τόσο κοντά από τον πλανήτη μας. Τι εννοούν όμως οι επιστήμονες όταν λένε "κοντά"; Το πέρασμα του 2004 FH δεν εμπνέει καμία ανησυχία καθώς έχει υπολογιστεί ότι ο αστεροειδής δεν πρόκειται να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 43.000 χιλιομέτρων. Ερευνητές της NASA υπολογίζουν ότι τη στιγμή που ο 2004 FH θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη θα περνάει πάνω από το νότιο τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού και υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι του νοτίου ημισφαιρίου, της Ευρώπης και της Ασίας, που έχουν φροντίσει φυσικά να προμηθευτούν ένα ζευγάρι κιάλια, θα μπορέσουν να τον δουν.

    Συνηθισμένο φαινόμενο

    Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι τέτοιου είδους σώματα περνούν κάθε δύο χρόνια κοντά από τη Γη αλλά δε γίνονται αντιληπτά.

    "Το πέρασμα του σημερινού αστεροειδούς αναφέρθηκε γιατί απλώς ήταν ο μόνος που καταφέραμε να εντοπίσουμε", τόνισε ένας από τους ερευνητές της NASA.

    Ο εντοπισμός του αστεροειδούς έγινε χάρη στη νέα τεχνολογία της NASA που χρησιμοποιείται για να ελέγχονται όλα τα ουράνια σώματα που πλησιάζουν τον πλανήτη μας για την αποφυγή πιθανών καταστροφών.

    Σχετικά Links:

    NASA

    [02] Οικονομία

    Τη Δευτέρα τα πρώτα απογραφικά για την Οικονομία

    (18/3/2004 8:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τα πρώτα στοιχεία από τη δημοσιονομική απογραφή θα έχει στα χέρια του την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, τα οποία δείχνουν ότι το έλλειμμα πέρυσι προσέγγισε το όριο του 3% του ΑΕΠ αντί του 1,7 που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Η δημοσιονομική ισορροπία θα επιχειρηθεί με την περικοπή δαπανών του Δημοσίου και σε καμία περίπτωση με την αύξηση έμμεσων ή άμεσων φόρων. Το Υπουργείο Οικονομίας εξάλλου εξετάζει τη μείωση των αμοιβών των διοικήσεων των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, προκειμένου να μειωθεί η απόκλιση από τις αμοιβές των κατώτερων στελεχών.

    Ενίσχυση της Γραμματείας Αποκρατικοποιήσεων

    Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχαν υπέρογκες αμοιβές για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και οι "περικοπές" θα γίνουν ώστε να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν κομματικά στελέχη να εισπράττουν αμοιβές, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και εκείνες της ελεύθερης αγοράς. Αυτή η "γενική γραμμή" θα αφορά και όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν συμφέροντα του Δημοσίου.

    Παράλληλα, επεσήμαναν ότι θα ενδυναμωθεί και θα ενισχυθεί ως προς το νομικό μέρος η Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων διότι "η κατάσταση ήταν τραγική". Υπήρχαν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων και η στελέχωση ολοκληρωνόταν με το γραμματέα και κάποιους συμβούλους υπουργείων.

    Τέλος, οι πηγές ανέφεραν ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου θα προσπαθήσει να εκτελέσει τον προϋπολογισμό όσο το δυνατόν καλύτερα, ενώ δεν σκοπεύει να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές.

    Αλλαγές γενικών και ειδικών γραμματέων

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές γενικών και ειδικών γραμματέων του υπουργείου, ενώ αναμένεται να γίνει και η αντικατάσταση του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος κ. Νίκου Καραβίτη. Εξάλλου τον κ. Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) θα αντικαταστήσει ο κ. Πλούταρχος Σεκαλλάρης, καθηγητής.

    [03] Διάφορα

    Σε night club στο Μανχάταν Παραστράτησε η Κόρτνεϊ Λαβ

    (18/3/2004 8:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Παραφέρθηκε πάλι η τραγουδίστρια Κόρτνεϊ Λαβ, στέλνοντας αυτή τη φορά στο νοσοκομείο το θαμώνα ενός night club, στον οποίο επιτέθηκε πετώντας του στο κεφάλι τη βάση ενός μικροφώνου. Η Λαβ συνελήφθη από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερη, αφού της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για επίθεση και πρόκληση επικύνδυνων σωματικών βλαβών. Ωστόσο, η επίθεση κατά του 24χρονου θαμώνα δεν ήταν παρά η κορυφή παγόβουνου στο χτεσινό παραστράτημα της τραγουδίστριας, το οποίο ξεκίνησε με την προκλητική εμφάνισή της σε talk show της αμερικανικής τηλεόρασης. Η Λαβ καλεσμένη του Ντέιβιντ Λέτερμαν, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής με την πλάτη γυρισμένη στον τηλεοπτικό φακό δε σταμάτησε να επιδεικνύει τα στήθη της στον παρουσιαστή. Αυτή, όμως δεν είναι η πρώτη φορά, που η χήρα του Curt Cobain, έρχεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη. Οι δυο τους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς καθώς η τελευταία κατηγορείται επίσης για χρήση ναρκωτικών, αλλα και για διάρρηξη στο σπίτι ενός πρώην αγαπημένου της.

    [04] Υγεία

    Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας Εντοπίστηκε ένζυμο που ρυθμίζει την όρεξη

    (18/3/2004 8:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ελπίδες για τη θεραπεία της παχυσαρκίας αλλά και συγγενών παθήσεων όπως για παράδειγμα τον Διαβήτη Τύπου Β, γεννά η ανακάλυψη Αμερικανών επιστημόνων. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των βιολογικών παραγόντων που οδηγούν στην παχυσαρκία, εντόπισαν ένα ένζυμο που φαίνεται να καθορίζει το πόσο τρώμε και κατ επέκταση το βάρος μας. Πρόκειται για την ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση (AMPK), η οποία εντοπίστηκε μεταξύ άλλων σημείων και στον υποθάλαμο και ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια στα κύτταρα.

    Ελπίδες και για τη θεραπεία του Διαβήτη τύπου Β'

    Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, από τη στιγμή που πέφτει φως στο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από το αίσθημα της πείνας και της όρεξης, βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

    "Κάθε βήμα που κάνουμε, μετά από αυτήν την ανακάλυψη, μας φέρνει πιο κοντά στη δημιουργία ενός φαρμάκου για την παχυσαρκία και το διαβήτη τύπου Β' " τονίζει η Δρ. Μπάρμπαρα Καν, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Nature.

    Την ίδια εκτίμηση κάνει και η Δρ. Κριστίν Ρεν Διευθύντρια του Κέντρου Απώλειας Βάρους στο Ιατρικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

    "Εντοπίζοντας το ένζυμο που ρυθμίζει την όρεξη, ανοίγει ο δρόμος και για την ανακάλυψη ενός φαρμάκου που θα μπλοκάρει τη λειτουργία του, εφόσον χρειάζεται" υπογραμμίζει.

    Το ένζυμο της ενεργοποιημένης πρωτεϊνικής κινάσης (AMPK), θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένα είδος μετρητού καυσίμων στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Ενεργοποιείται όταν τα κύτταρα μας, εκπέμψουν σήμα ότι χρειάζονται ενέργεια.

    Η Δρ. Καν, ανακάλυψε επίσης έχει άμεση σχέση με τη λεπτίνη, την ορμόνη που παράγεται από τα λιπο κύτταρα και η οποία ρυθμίζει τη λήψη τροφής και την κατανάλωση ενέργειας.

    [05] Διεθνή

    Εκρηκτική η κατάσταση στο Κόσοβο

    (18/3/2004 8:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Tεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του Κόσοβου όπου συνεχίζονται οι ταραχές μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, οι χειρότερες από το 1999. Σε πολλές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου ακούγονται σποραδικά πυρά και εκρήξεις. Αλβανοί διοργανώνουν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλά σημεία της επαρχίας ενώ πυρπόλησαν σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες και σπίτια. Στην Πρίστινα, δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ανέκοψαν με δακρυγόνα Αλβανούς που προσπάθησαν να εισβάλουν σ ένα σερβικό χωριό, ενώ κλειστό παραμένει για λόγους ασφαλείας το αεροδρόμιο της πόλης. Από τα επεισόδια 23 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ενώ άλλοι 600 έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των τραυματιών και 35 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Ο διοικητής της Συμμαχίας, στρατηγός Χόλγκερ Κάμερχοφ έδωσε εντολή στους στρατιώτες του να χρησιμοποιήσουν πυρά αν απειληθεί η ζωή τους ή η ζωή οποιουδήποτε πολίτη.

    Το Βελίγραδι κάνει λόγο για προβοκάτσια

    Το απόγευμα, Αλβανοί διαδηλωτές έκαψαν ορθόδοξο εκκλησάκι στο Ταλίβοτς στα περίχωρα του Ουρόσεβατς. Είκοσι Έλληνες στρατιώτες, που φύλαγαν το εκκλησάκι, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια, μετά από ενημέρωση που είχαν από τον Αμερικανό διοικητή της πολυεθνικής ταξιαρχίας του Ουρόσεβατς για τις ύποπτες κινήσεις Αλβανών διαδηλωτών.

    Πλέον, οι Έλληνες στρατιωτικοί προστατεύουν μόνο δύο ορθόδοξες Εκκλησίες στο Σόφτοβιτς και την Μπάμλιανκ, στα περίχωρα του Ουρόσεβατς.

    Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την ήδη υπάρχουσα δύναμή του στην περιοχή με την αποστολή χιλίων στρατιωτών ακόμα, ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.

    Στο ίδο μήκος κύματος και ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο με που απόφασισε την αποστολή τουλάχιστον 750 Βρετανών.

    Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση και στο Βελιγράδι και άλλες μεγάλες πόλεις της Σερβίας όπου πραγματοποιούνται μεγάλες διαδηλώσεις κατά των Αλβανών. Την Τετάρτη το βράδυ, διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο μουσουλμανικά τεμένη στο Βελιγράδι και το Νις.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Κοστούνιτσα χαρακτήρισε τα επεισόδια οργανωμένα από τους Αλβανούς με στόχο την απομάκρυνση όσων Σέρβων έχουν απομείνει στο Κόσοβο. Ο Κοστούνιτσα επέκρινε το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Εθνη για ''ανεπαρκή μέτρα προστασίας των Σέρβων του Κοσόβου'', ενώ ζήτησε τη λήψη έκτακτων μέτρων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από χθες, βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής και ο στρατός της Σερβίας Μαυροβουνίου, ενώ στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμύνης εκφράστηκε η επιθυμία της Σερβίας να βοηθήσει τη νατοϊκή δύναμη KFOR - στην προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

    Στη Μπάνια Λούκα, ο πρόεδρος της "Σερβικής Δημοκρατίας" (RS)Ντράγκαν Τσάβιτς έκανε σήμερα έκκληση προς τους Σέρβους της Βοσνίας για αυτοσυγκράτηση μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Κόσοβο, ενώ έκανε λόγο για ''εθνική εκκαθάριση'' των Σέρβων του Κοσόβου.

    Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός της γειτονικής ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για επέκταση των προβλημάτων στη χώρα του, αλλά σύστησε επαγρύπνηση των αρχών. Τα συνοριακά φυλάκια μεταξύ ΠΓΔΜ και Κόσοβου παραμένουν ανοιχτά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια κινητοποίηση για το Κόσοβο

    [06] Διεθνή

    Κλοιός γύρω από τον Αλ Ζαουάχρι

    (18/3/2004 11:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κοντά στη σύλληψη του υπ αριθμόν δύο αξιωματούχου της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικές και πακιστανικές δυνάμεις που τον έχουν περικυκλώσει στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν Την ύπαρξη πληροφοριών ότι στέλεχος "υψηλής αξίας" της Αλ Κάιντα βρίσκεται περικυκλωμένο στην περιοχή, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ μιλώντας στο CNN. Η επιχείρηση που βρισκόταν σε εξέλιξη ως αργά το βράδυ διεκόπη και θα συνεχιστεί με το πρώτο φως της ημέρας για να λάβουν μέρος και μαχητικά ελικόπτερα. Πακιστανοί αξιωματούχοι, απέκλεισαν τη πιθανότητα στο σημείο των συμπλοκών να βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Στενός συνεργάτης του Μπιν Λάντεν

    Ο Αλ Ζαουάχρι 53 χρόνων, προσωπικός γιατρός και στενός συνεργάτης του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ και περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο.

    Γεννήθηκε στην Αίγυπτο τον Ιούνιο του 1951 και σύμφωνα με τα στοιχεία του FBI έχει πολύ σκούρο δέρμα, μαύρα μαλλιά και μάτια και μιλά καλά γαλλικά.

    Θεωρείται ότι είναι ο ιδρυτής της αιγυπτιακής ισλαμικής Τζιχάντ που ευθύνεται για τη δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Ανουαρ ελ Σαντάτ τον Οκτώβριο του 1981 στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Κάιρο.

    [07] Αθλητισμός

    Ψύχωση με το όγδοο

    (18/3/2004 9:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΑΠΕ

    Σκηνές απείρου κάλλους εξελίχτηκαν έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν τετρακόσιοι περίπου οπαδοί της ομάδας συγκεντρώθηκαν εκεί με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και απαίτησαν από το Σωκράτη Κόκκαλη να πάρει μέτρα, ώστε να μη χαθεί το Πρωτάθλημα. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν μερίδα των οπαδών στράφηκαν κατά δημοσιογράφων, που βρίσκονταν εκεί για να καλύψουν την άφιξη του Σωκράτη Κόκκαλη και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Μάλιστα επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, πήραν τις κασέτες και τις πέταξαν στη θάλασσα. Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του Ολυμπιακού, αλλά και όλων των υπολοίπων που είχαν διατηρήσει την ψυχραιμία τους. Ο ΠΣΑΤ με ανακοινωσή του καταδίκασε τα επεισόδια κατά των δημοσιογράφων.

    Με Γκόγκιτς μέχρι το καλοκαίρι

    Κατά τ΄ άλλα στην διάρκεια της σύσκεψης δεν άλλαξε κλατι από αυτά που είναι ήδη γνωστά και η ομάδα όπως αποφασίστηκε θα πορευτεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος με το Σίνισα Γκόγκιτς.

    Ωστόσο, σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι εξετάστηκε μεταξύ άλλων η πρόσληψη του Νίκου Αναστόπουλου και πως υπήρξε επαφή μαζί του, αλλά τελικά η περίπτωση αυτή απορρίφθηκε.

    [08] Ιράκ

    Nεές εκρήξεις στη Βαγδάτη

    (18/3/2004 10:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συναγερμός σήμανε και πάλι το βράδυ της Πέμπτης, στη Βαγδάτη που μία ημέρα μετά την φονική επίθεση στο ξενοδοχείο Mount Lebanon, νέες εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε δυο ξενοδοχεία όπου διαμένουν αλλοδαποί. Σήμερα επλήγησαν τα ξενοδοχεία Cedar και Rimal που είναι αντικριστά σε κεντρική οδική αρτηρία της ιρακινής πρωτεύουσας. Η αιτία των εκρήξεων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ενώ οι υλικές ζημιές από τις δύο επιθέσεις δεν είναι μεγάλες. Ωστόσο προκάλεσαν την ενεργοποίηση του συναγερμού του αμερικανικού αρχηγείου αλλά φυλάσσεται από ισχυρότατες δυνάμεις.

    Παράπλευρες απώλειες

    Εν τω μεταξύ τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα σήμερα το βράδυ στο κέντρο της Βαγδάτης δύο Ιρακινούς που εργάζονταν για το εδρεύον στο Ντουμπάι τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, έγινε γνωστό από συναδέλφους τους.

    Πρόκειται για τον κάμεραμαν Αλι Αμπντέλ Αζίζ που πέθανε επί τόπου και τον ανταποκριτή του Αλ Αραμπίγια στη Βαγδάτη, Αλι αλ-Χατίμπ που υπέκυψε λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    Οι δύο Ιρακινοί οδηγούσαν το όχημά τους στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, όταν ένα άλλο αυτοκίνητο πέρασε παράνομα ένα αμερικανικό φυλάκιο ελέγχου. Τότε οι αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά και των δύο οχημάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο Ιρακινοί.

    [09] Εσωτερικά

    Εν όψει προγραμματικών Συνάντηση Καραμανλή-Βουλγαράκη

    (18/3/2004 8:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης και συζήτησαν για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και για τη συμμετοχή του στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με αντικείμενο την τρομοκρατία. Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση για τη δημιουργία θέσης συντονιστή υπό τον Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος θα ασχολείται με το συντονισμό των θεμάτων που άπτονται της τρομοκρατίας. Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι το ψήφισμα που έχει κατατεθεί από την προεδρία και το οποίο επεξεργάζονται οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι είναι σε θετική κατεύθυνση και όπως ανέφερε προβλέπει στενότερη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, καθώς και διεθνή συνεργασία.

    "Ασφαλής χώρα η Ελλάδα"

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ των θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, αλλά και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα είναι ασφαλής χώρα, θα σέβεται τα ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα και θα διοργανώσει καλούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Βουλγαράκης ερωτηθείς για το ρόλο του ΝΑΤΟ επιχείρησε να τον υποβαθμίσει, λέγοντας πως ακούγονται και γράφονται ακραία πράγματα και σημειώνοντας ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας υπήρξε βοήθεια του ΝΑΤΟ σε θεωρητικό επίπεδο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν σχεδιάζεται αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο κ. Βουλγαράκης ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας "δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα".

    [10] Διεθνή

    Nέες συλλήψεις στη Μαδρίτη

    (18/3/2004 10:49:00 μμ)

    Στους 202 ανέβηκε ο αριθμός των θυμάτων από τις επιθέσεις στα τρένα στη Μαδρίτη, καθώς την Πέμπτη υπέκυψε ακόμα ένας τραυματίας. Σήμερα η αστυνομία συνέλαβε άλλους 5 Μαροκινούς που μαζί με τις 5 συλλήψεις του περασμένου Σαββάτου ανέρχονται πλέον σε 10. Η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι ο ένας από αυτούς συμμετείχε άμεσα στην τοποθέτηση των εκρηκτικών, και άλλος ένας συνδέεται με την περσινή πολύνεκρη επίθεση στην Καζαμπλάνκα. Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δώσει γρήγορα στη δημοσιότητα απόρρητα ντοκουμέντα για τους συλληφθέντες και την όλη υπόθεση, καθώς η πίεση της κοινής γνώμης επιβάλει τη διαφάνεια και την ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους που τον αφορούν.

    Έπιμένει ο Θαπατέρο στην απόσυρση των Ισπανών από το Ιράκ

    Την ίδια ώρα θριαμβευτής των ισπανικών εκλογών της Κυριακής, Χοσέ Λούις Θαπατέρο, ο, επανέλαβε την υπόσχεση του να αποσύρει τους 1.300 Ισπανούς στρατιώτες αρνούμενος κατηγορηματικά να ανταποκριθεί σε κάλεσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    Ο νέος ηγέτης της Ισπανίας ξεκαθάρισε επίσης ότι μόνη αιτία για να παραμείνουν στο Ιράκ ισπανικά στρατεύματα θα ήταν αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα τα Ηνωμένα Εθνη.

    [11] Οικονομία

    Ζητά το ΠΑΣΟΚ Αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας

    (18/3/2004 10:56:00 μμ)

    Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα του αγροτικού χώρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η οργάνωση της δουλειάς του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό χώρο, καθώς και οι γενικότερες εξελίξεις εν όψει και του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το οποίο συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τις θέσεις των αγροτών για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους και την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, καθώς -όπως υπογραμμίστηκε- δεν είναι βέβαιο τι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κινείται στην ίδια κατεύθυνση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 March 2004 - 21:50:45 UTC