Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση Σήμα κινδύνου για τη φυματίωση
  • [02] Δεν θα κατασκευαστεί το στέγαστρο "Ξεσκέπαστο" το Ολυμπιακό
  • [03] "Δεν ζητώ περίοδο χάριτος ούτε σιωπή" Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης
  • [04] Μυστήριο η παρουσία του αλ Ζαουάχρι στην περιοχή Σε στενό κλοιό οι
  • [05] Δυσαρεστημένη η Άγκυρα με τη στάση Ντενκτάς Έγκυρο συνομιλητή αναμένουν
  • [06] Με την προϋπόθεση να γίνουν κάποιες αλλαγές Υπέρ του σχεδίου Ανάν το
  • [07] Ακύρωση του αποτελέσματος ζητά ο αντίπαλός του Νίκη του Τσεν Μπιάν στην
  • [08] Από την άρνηση Ντενκτάς να μεταβεί στην Ελβετία Προβληματισμός και
  • [09] Παγκόσμια ημέρα αντιπολεμικής δράσης Ελληνικό "όχι" στον πόλεμο

    [01] Υγεία

    Ανάγκη για συντονισμένη παγκόσμια δράση Σήμα κινδύνου για τη φυματίωση

    20/3/2004 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Σε μείζονα απειλή, κυρίως για την Ευρώπη, εξελίσσεται η πολυανθεκτική φυματίωση, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Oργανισμός Yγείας (ΠOY). Σύμφωνα με το πόρισμα σχετικής μελέτης του ΠΟΥ, αυτό το είδος της ασθένειας, που είναι ανθεκτικό σε συνδυαστικές θεραπείες, εμφανίζει ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά σε πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ωστόσο, στη "μαύρη λίστα" συγκαταλέγεται και η Kίνα. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού, τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από πολυανθεκτική φυματίωση, ενώ καμία χώρα δεν είναι προστατευμένη από το μεταλλαγμένο βακτήριο. H έρευνα, που συμπεριέλαβε 63 χώρες, έγινε σε δείγμα 64.184 ασθενών. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Tομέα για τη Φυματίωση στον ΠOY, δρ. Mάριο Pαβιλιόνι, το ανθεκτικό μικρόβιο εντοπίζεται κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ωστόσο, όλος ο πλανήτης πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

    Οικουμενική πρόληψη

    Τα ποσοστά της πολυανθεκτικής φυματίωσης είναι κατά δέκα φορές υψηλότερα από τον μέσον όρο στη Pωσία, το Kαζακστάν, το Oυζμπεκιστάν, την Eσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία. Όμως, στο στόχαστρο της ασθένειας βρίσκονται και το Eκουαδόρ, η Nότιος Aφρική, το Iσραήλ και περιοχές της Kίνας. Aντιθέτως, οι ασθενείς από την Kεντρική Eυρώπη και την Aφρική είναι περισσότερο ανθεκτικοί στα φάρμακα, που χορηγούν οι γιατροί.

    Αν και η εξάπλωση της ασθένειας είναι μεγαλύτερη στην Αφρικανική ήπειρο, όπου συνδέεται με το έιτζ, οι επιστήμονες του ΠΟΥ τονίζουν πως, "πρόκειται για μια νέα θανατηφόρα ασθένεια, που δεν περιορίζεται στα σύνορα μιας χώρας". Μάλιστα, ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να βρεθούν πόροι για να βοηθηθούν οι ασθενείς, αλλά και να αναχαιτιστεί η μετάδοση του βακτηρίου.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση του κ. Ραβιλιόνι πως, ένας από τους παράγοντες εξάπλωσης της νόσου είναι η έλλειψη στρατηγικής εκ μέρους των κρατών για την αντιμετώπισή της. Παράλληλα, ο διευθυντής του Τομέα για τη Φυματίωση του ΠΟΥ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η νόσος σε παγκόσμια απειλή και τονίζει την ανάγκη για οικουμενική δράση στην αντιμετώπισή της. "Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί οικουμενικά, δε θα εξαλειφθεί πουθενά", καταλήγει ο δρ. Ραβιλιόνι.

    [02] Αθήνα 2004

    Δεν θα κατασκευαστεί το στέγαστρο "Ξεσκέπαστο" το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο

    20/3/2004 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 3:12:38 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Εγκαταλείπεται η κατασκευή του στεγάστρου του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου, λόγω των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην εξέλιξη του έργου. Οι ειδικοί της κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εξ αιτίας των καθυστερήσεων στο σχεδιασμό, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την έγκαιρη τοποθέτηση και παράδοση του στεγάστρου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του αγωνίσματος της κολύμβησης. Στην αναβολή κατασκευής του στεγάστρου αναφέρθηκε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως, το άθλημα της κολύμβησης θα διεξαχθεί επιτυχώς. Το αίτημα για την εξέταση του στεγάστρου είχε διατυπώσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ζητά από τους αρμόδιους εναλλακτικά σχέδια, χωρίς στέγαστρο, τα οποία δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους αθλητές, το αγώνισμα και την τηλεοπτική του μετάδοση.

    Διευκρινήσεις από την Φάνη Πάλλη- Πετραλιά

    Στην ακύρωση του έργου αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, η οποία τόνισε πως, οι καθυστερήσεις οφείλονται στο σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ η ημερομηνία παράδοσης του στεγάστρου συνέπιπτε με την έναρξη των προπονήσεων των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Παράλληλα, η κ. Πετραλιά επεσήμανε πως, οι καθυστερήσεις ήταν τόσο μεγάλες, ώστε ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αρνήθηκε να υπογράψει τη σχετική με το έργο σύμβαση.

    Πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε αισιόδοξη για την άρτια και επιτυχή διεξαγωγή του αγωνίσματος της κολύμβησης, επισημαίνοντας πως, και στους Αγώνες της Βαρκελώνης, το άθλημα διεξήχθη σε ανοικτό κολυμβητήριο.

    [03] Εσωτερικά

    "Δεν ζητώ περίοδο χάριτος ούτε σιωπή" Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης

    20/3/2004 1:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 5:13:39 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    "Δεν ζητώ περίοδο χάριτος ούτε σιωπή από την αντιπολίτευση αλλά κριτική", τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, με τις οποίες αναμένεται να λάβει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε να διεξαγάγει ένα "γόνιμο διάλογο" με τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία, προέταξε στις άμεσες προτεραιότητες το Κυπριακό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους εγγυήθηκε ασφάλεια και επιτυχία καθώς και την καταπολέμηση των προβλημάτων, που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη. Η συζήτηση επί των θέσεων της νέας κυβέρνησης θα αρχίσει αύριο στις 6 το απόγευμα, με τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

    Στο κέντρο Παιδεία και Υγεία

    Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% Κατάργηση της λίστας φαρμάκων Σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την απασχόληση

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5%, στην κατάργηση των νόμων, όπως είπε, της διαπλοκής, την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εκτάκτων στον δημόσιο τομέα. Υποσχέθηκε μείωση της ανεργίας κατά 3% μέχρι το τέλος της 4ετίας και σύγκλιση τα επόμενα 8 χρόνια των μισθών και συντάξεων με τα αντίστοιχα της Ε.Ε. Τέλος έκανε λόγο για μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών με αντίστοιχη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες.

    "Πρώτη επιλογή" και "προσωπικό όραμα"

    Έτσι χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής τις επενδύσεις στην Παιδεία. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αυξήσει σταδιακά τις κρατικές δαπάνες στο 5% και να δημιουργήσει σχολεία και πανεπιστήμια, που θα μεταβάλλουν τη χώρα "σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή".

    Επίσης, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα, καθώς και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, "για την χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής στη λεωφόρο της γνώσης".

    Αναφερόμενος στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, με θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και περιορισμό της κακοδιαχείρισης στο ΕΣΥ.

    Στη δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται επίσης η κατάργηση της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα , η δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας και η καθιέρωση του θεσμού του "οικογενειακού γιατρού".

    Νέα οικονομική πολιτική

    Μείωση της ανεργίας κατά 3% Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% Κατάργηση του ΣΔΟΕ

    Βασικός άξονας της στρατηγικής της νέας κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση και επανίδρυση του Κράτους, με έμφαση στην οικονομία και τις υπηρεσίες.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη της Οικονομίας, ο Πρωθυπουργος έθεσε μεταξύ άλλων ως στόχους, ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί το 5%, να μειωθεί η ανεργία κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ως το τέλος της τετραετίας, και να υπάρξει σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της Ε.Ε., στα επόμενα 8 χρόνια.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να μειώσει τη φοροδιαφυγή και την κρατική σπατάλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησής να καταργήσει το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και να το αντικαταστήσει με ένα "νέο, διαφανέστερο σύστημα ελέγχου". Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να μειώσει τους συντελεστές φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

    Ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη

    Μείωση της θητείας και των αμυντικών δαπανών

    Υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας

    Αφού εξέφρασε και από το βήμα της Βουλής τη θλίψη των Ελλήνων για τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση της θητείας στους έξι μήνες και τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος του κοινωνικού κράτους.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "χωρίς, όμως, εδαφικές διεκδικήσεις και παραβιάσεις". Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για την ισχυρή παρουσία της χώρας μας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια Ελλάδα ασφαλή, "που θα δίνει έμφαση στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια" και θα έχει "κυρίαρχο ρόλο" στα Βαλκάνια.

    [04] Διεθνή

    Μυστήριο η παρουσία του αλ Ζαουάχρι στην περιοχή Σε στενό κλοιό οι μαχητές της Αλ Κάιντα

    20/3/2004 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 3:59:19 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC, Reuters

    Περισσότερους από 100 μαχητές της Αλ Κάιντα έχει συλλάβει ο πακιστανικός στρατός, στις επιχειρήσεις που διεξάγει εδώ και πέντε ημέρες, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Μάλιστα, τις μάχες κατά των μαχητών υποστηρίζουν το πυροβολικό και πολεμικά ελικόπτερα της χώρας, καθώς και περίπου δέκα αξιωματικοί των αμερικανικών υπηρεσιών αντικατασκοπίας. Οι πακιστανικές αρχές παρουσίασαν στους δημοσιογράφους 40 αιχμαλώτους, με δεμένα χέρια και τόνισαν την θέλησή τους να ολοκληρώσουν την επιχείρηση που ξεκίνησαν. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων ο υπ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, αφού Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο πως, το στέλεχος που έχει περικυκλωθεί είναι Τσετσένος ή Ουζμπέκος. Την ίδια ώρα, η Ινδία διαμαρτύρεται προς τις ΗΠΑ για την "αναβάθμιση του στρατιωτικού ρόλου" του Πακιστάν στην περιοχή.

    Αμφιβολίες για τον αλ Ζαουάχρι

    Την πιθανότητα το περικυκλωμένο "σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα" να είναι Τσετσένος ή Ουζμπέκος πολέμαρχος, τόνισε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Πιθανότατα είναι Τσετσένος, ή Ουζμπέκος, διότι όλα τα σήματα που υποκλέπτουμε ήταν, είτε στην τσετσενική, είτε στην ουζμπεκική διάλεκτο", τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα σήματα ασυρμάτου των περικυκλωμένων δυνάμεων.

    Παράλληλα, ο αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το στέλεχος της Αλ Κάιντα να έχει διαφύγει από την περιοχή.

    Διαμαρτύρεται η Ινδία

    Έντονα αντιδρά η Ινδία στην αναβάθμιση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του στρατιωτικού ρόλου του Πακιστάν στην περιοχή.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας υπογραμμίζεται ότι, η Ινδία εξετάζει όλες τις λεπτομέρειες της αμερικανικής απόφασης, η οποία, όπως σημειώνεται, επιφέρει σημαντικές επιπλοκές στις ινδο- αμερικανικές σχέσεις.

    Μάλιστα, το ινδικό ανακοινωθέν στρέφεται και προσωπικά εναντίον του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος "όταν βρισκόταν στην Ινδία, δεν παρέλειπε να υπερτονίζει τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών". Τέλος, η Ινδία χαρακτηρίζει "αποκαρδιωτικό" το γεγονός της αναβάθμισης του Πακιστάν, "παρά τις ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό ο υπαρχηγός του Μπιν Λάντεν

    [05] Κυπριακό

    Δυσαρεστημένη η Άγκυρα με τη στάση Ντενκτάς Έγκυρο συνομιλητή αναμένουν οι Ελληνοκύπριοι

    20/3/2004 2:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 3:51:41 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας έχει προκαλέσει η στάση του Ραούφ Ντενκτάς, που εμμένει να μην συμμετάσχει στο νέο κύκλο των συνομιλιών, που έχει συγκαλέσει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ. Αντίθετα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε χθες βράδυ να τηρήσει τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και να πάρει μέρος στην τετραμερή διάσκεψη. Στη Λουκέρνη θα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν. "Θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η ελληνοκυπριακή πλευρά και αναμένει απέναντί της έγκυρο συνομιλητή". Αυτό δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ενώ κληθείς να σχολιάσει την εμμονή Ντενκτάς, να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία και το ενδεχόμενο να διοριστεί συνομιλητής ο λεγόμενος πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε ότι, "αυτό δεν είναι πρόβλημα της ελληνοκυπριακής, αλλά της τουρκοκυπριακής πλευράς".

    "Από κει και πέρα η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρη. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά, να ανταποκριθεί και αυτή στις υποχρεώσεις της". Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να τοποθετηθούν επί του θέματος, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, ο ΟΗΕ έχει πάρει θέση. Αναφορικά με την ανακοίνωση της Αθήνας, περί συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι, ούτε θέμα προκύπτει, ούτε παρεξήγηση έγινε. "Η ελληνική Κυβέρνηση, είπε, με είχε ενημερώσει έγκαιρα ότι, ενόψει των νέων εξελίξεων έκρινε ότι, ο κ. Καραμανλής, έπρεπε να πάει".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, έχει λήξει το θέμα, που δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για συμμετοχή στις τετραμερείς. Πρόσθεσε ότι, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης έχει επικοινωνήσει μαζί του και του έδωσε τις αναγκαίες εξηγήσεις.

    Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι, το Εθνικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε συγκεκριμένους χειρισμούς, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μεταβεί στην Ελβετία. Σε παρατήρηση ότι, υπάρχει σύγχυση ποιος εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι, "δεν θα ήταν ορθό να λεχθεί ότι, οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν καμιά πολιτική οντότητα ώστε να συνομιλούν με την ελληνική κυπριακή πλευρά".

    Υπέδειξε, ωστόσο, ότι εκείνη, που θα διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο, αναφορικά με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, σε μια λύση του Κυπριακού, είναι η Τουρκία.

    [06] Κυπριακό

    Με την προϋπόθεση να γίνουν κάποιες αλλαγές Υπέρ του σχεδίου Ανάν το 52,3% των Τουρκοκυπρίων

    20/3/2004 3:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε στα κατεχόμενα και δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Γενί Ντουζέν". Σε μια τέτοια περίπτωση ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα ψηφίσει το 52,3%, ενώ μόνο το 27% θα ψηφίσει ΟΧΙ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 18%. Η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι, σε περίπτωση, που το σχέδιο Ανάν παραμείνει ως έχει, στο δημοψήφισμα 40,8% θα απαντήσουν ΝΑΙ και 46,3% ΟΧΙ. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι 12%. Στην ερώτηση ποιοι θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, 21,5% απάντησε ο Ραούφ Ντενκτάς, 19% ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση, 7% ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και 5,6% ο τουρκικός στρατός. Το 42.7% των Τουρκοκυπρίων δήλωσαν εξάλλου ότι, δεν θα επηρεασθούν στην απόφασή τους από κανένα. Η δημοσκόπηση στα κατεχόμενα διενεργήθηκε από τη διεθνή εταιρεία δημοσκοπήσεων ''Ρέιμοντ Τζέιμς Σεκιούριτις Στράτετζι'', από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου και με δείγμα 917 ατόμων.

    [07] Διεθνή

    Ακύρωση του αποτελέσματος ζητά ο αντίπαλός του Νίκη του Τσεν Μπιάν στην Ταϊβάν

    20/3/2004 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 7:32:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Σε σήριαλ εξελίχθηκε η επανεκλογή του Τσεν Σούι Μπιάν στο αξίωμα του προέδρου της Ταϊβάν, αφού κατάφερε να κερδίσει με 30.000 επιπλέον ψήφους, τη μικρότερη διαφορά, που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Μία ημέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ο Τσεν Μπιάν κατάφερε, κυριολεκτικά στο παραπέντε, να κερδίσει, αφού ο αντίπαλός του, Λιέν Τσαν, διατηρούσε σαφές προβάδισμα. Ωστόσο, ο ηττημένος, Λιέν Τσαν, ζήτησε επανακατέτρηση των ψήφων και κάλεσε την εκλογική επιτροπή να κατασχέσει τις κάλπες. Περίπου 16,5 εκατομμύρια Ταϊβανέζοι προσήλθαν στις κάλπες από τις 02:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), συμμετέχοντας ταυτόχρονα και στο πρώτο δημοψήφισμα, που έγινε ποτέ το νησί. Τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος, που τελικά ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής, σχετίζονταν με τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και το Πεκίνο και είχε επικριθεί έντονα από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

    Η αμερικανική παρέμβαση

    Την επίλυση των αντιδικιών με νόμιμα μέσα, ζήτησαν με παρέμβασή τους οι ΗΠΑ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη δημοκρατική διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

    "Είμαστε σίγουροι πως και οι δύο πλευρές καθώς και οι υποστηρικτές τους θα παραμείνουν ήρεμοι και θα χρησιμοποιήσουν όλους τους νόμιμους μηχανισμούς για να επιλύσουν κάθε πρόβλημα που αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι.

    [08] Κυπριακό

    Από την άρνηση Ντενκτάς να μεταβεί στην Ελβετία Προβληματισμός και συσκέψεις στην Άγκυρα

    20/3/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα μετά τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι, δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χιλμί Οζκιόκ και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην κρίσιμη, όπως χαρακτηρίζεται, σύσκεψη, δεν θα συμμετάσχουν Τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε και ο Πρόεδρος Σεζέρ. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι στην Τουρκία δεν αποκλείουν την πραγματοποίηση σύσκεψης Κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών της Ελβετίας.

    Απαισιόδοξος ο Γκιουλ για τη στάση Ντενκτάς

    Σε χθεσινές δηλώσεις, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε πει ότι, δεν πιστεύει να αποχωρήσει ο Ραούφ Ντενκτάς από την τετραμερή διάσκεψη. "Δεν πρέπει, είπε, και δεν μπορεί να πει ότι, αποχωρεί". Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο προσπάθησε να μεταπείσει. Δήλωσε, ωστόσο, ότι, ο κατοχικός ηγέτης έχει πάρει μια απόφαση και δεν μπορεί η Αγκυρα να τον πιέσει.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε απαισιοδοξία για τα αποτελέσματα της τετραμερούς. "Όλα δείχνουν, είπε, ότι, το θέμα θα παραμείνει στο γ.γ.των Ηνωμένων Εθνών". Στο μεταξύ η εφημερίδα ''Κίμπρις'' γράφει ότι, δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μπακί Ιλκίν.

    [09] Εσωτερικά

    Παγκόσμια ημέρα αντιπολεμικής δράσης Ελληνικό "όχι" στον πόλεμο

    20/3/2004 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 6:28:25 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Μαχητικό παρόν έδωσαν στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας χιλιάδες πολίτες, με αφορμή τη σημερινή ημέρα διεθνούς αντιπολεμικής δράσης και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Πορείες διοργάνωσαν η "Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο", σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ, και η Εθνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν από τα Προπύλαια και το Σύνταγμα προς την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, μαθητές, αντιστασιακοί και ειρηνιστές τάχθηκαν κατά του πολέμου και υπέρ της διεθνούς ειρήνης, ενώ ζήτησαν να κλείσει η αμερικανική βάση στη Σούδα και να παραμείνουν εντός της χώρας μας οι Έλληνες φαντάροι. Φθάνοντας μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου είχαν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ειρηνικά. Παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, αλλά και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

    Υπέρ της ειρήνης η συμπρωτεύουσα

    Με επικεφαλής διαδηλωτές ντυμένους με μαύρους χιτώνες, που μορφοποιούσαν τον Χάρο των πολέμων, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Στην κεφαλή της πορείας τέθηκαν επίσης ανάπηροι και παιδιά, που κρατούσαν ομοιώματα όπλων, οι κάνες των οποίων ήταν δεμένες σε κόμπο και στις απολήξεις τους είχαν λουλούδια.

    Η πορεία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το άγαλμα του Βενιζέλου (στη συμβολή Αριστοτέλους και Εγνατίας) και μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή, κατέληξε στο κέντρο της πόλης, όπου διαλύθηκε ειρηνικά. Οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη καταδίκασαν τόσο την πολεμόχαρη τακτική των ΗΠΑ, όσο και τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια στο Ηράκλειο

    Δύο χωριστά αντιπολεμικά συλλαλητήρια έγιναν στις 12 το μεσημέρι στο Ηράκλειο. Στην Πλατεία Ελευθερίας συγκεντρώθηκαν οι μαζικοί φορείς της πόλης και το Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ στα "Λιοντάρια" έγινε η κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ.

    Πάντως, και τα δύο συλλαλητήρια καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ζήτησαν να σταματήσει η κατοχή στο Ιράκ. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ζήτησαν να κλείσει η Βάση της Σούδας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παγκόσμια κατακραυγή για το Ιράκ

    Ιράκ: Ένας χρόνος μετά...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 March 2004 - 17:51:13 UTC