Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρότερη η συμμετοχή από πέρυσι Παγκόσμια κατακραυγή για το Ιράκ
  • [02] Διοργανώνονται στο Σαν Φρανσίσκο Ολυμπιακοί Αγώνες για ρομπότ
  • [03] Ενίσχυσε τις πιθανότητες παραμονής της στην Α1 Σωτήρια ισοπαλία για την
  • [04] Απέσυρε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές Σκόπια: Αποχώρησε από
  • [05] Ελπίζει για παραμονή στην Α1 Παράταση ζωής για τον Πανηλειακό

    [01] Διεθνή

    Μικρότερη η συμμετοχή από πέρυσι Παγκόσμια κατακραυγή για το Ιράκ

    20/3/2004 5:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 9:39:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με χιλιάδες ανθρώπων σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου να κατακλύζουν του δρόμους μεγάλων πόλεων συμμετέχοντας σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, κύλησε η σημερινή επέτειος της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Από το Τόκιο και τη Σεούλ μέχρι την Αυστραλία την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία οι φωνές απλών πολιτών ενώθηκαν σε μια κοινή διαμαρτυρία κατά του πολέμου. Σε όλες τις συγκεντρώσεις ακούστηκαν συνθήματα κατά του Αμερικανού προέδρου, Τζωρτζ Μπους, του Τόνι Μπλερ και του Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ κοινό υπήρξε και το αίτημα για αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ. Αντιπολεμική διαδήλωση πραγματοποιηθηκε και στη Μαδρίτη, όπου η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αφού νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11 Μαρτίου, που βύθισε στο πένθος τη χώρα.

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία

    Κρατώντας πανό, που έφεραν συνθήματα, όπως :"U.S Go Home" και "Παγκόσμια Ειρήνη Τώρα", χιλιάδες πολίτες του Τόκιο αψήφησαν την παγωμένη βροχή για να πορευθούν προς το Χιπίγια Παρκ, στο κέντρο της πόλης.

    Μικρότερη ήταν η αντιπολεμική διαμαρτυρία στη Σεούλ , όπου συμμετείχαν 1.500 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί φοιτητές.

    Στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, περίπου 3.000 άνθρωποι, τραγουδώντας "τέρμα στην κατοχή, έξω οι στρατιώτες", παρηλάσαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας σε κλουβί, ένα ομοίωμα του αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, πιστού υποστηρικτή του πολέμου.

    Στην Ευρώπη τώρα, χαρακτηριστικό, ήταν το τόλμημα δυο διαδηλωτών στο Λονδίνο , που σκαρφάλωσαν στην κορυφή του πύργου του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν, σε ύψος 100 μέτρων πάνω από την πόλη, απέναντι από τη Βουλή, ξεδιπλώνοντας ένα πανό που έγραφε "Ώρα για την Αλήθεια".

    "Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ πως εμείς και ο βρετανικός λαός βαρεθήκαμε τις μισές αλήθειες και υπεκφυγές για το Ιράκ", δήλωσε με τη σειρά του ο Στίβεν Τίντεϊλ, εκτελεστικός διευθυντής της Γκρίνπις, η οποία και οργάνωσε τη διαμαρτυρία.

    Ωστόσο, στη βρετανική συγκέντρωση οι συμμετέχοντες δεν ξεπέρασαν τους 25000, αριθμός μικρότερος απ΄ό,τι σε προηγούμενες πορείες ειρήνης, στις οποίες είχαν λάβει μέρος έως και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι."Στις 15 Φεβρουαρίου του 2003, ο κόσμος πίστευε στ' αλήθεια, πως μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο. Τώρα είναι απογοητευμένος", εξήγησε με δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μέι Κινγκ, που δραστηριοποιείται στην οργάνωση "Σταματήστε τον Πόλεμο".

    Στη Ρώμη 300.000 άνθρωποι πήραν μέρος σε ανάλογο συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσαν τα ακροαριστερά κόμματα τη χώρας. "Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε, πάνω απ΄όλα, την άμεση αποχώρηση των στρατιωτών μας από το Ιράκ. Η παρουσία τους βοηθά μόνο να τροφοδοτείται η τρομοκρατία", δήλωσε ο Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο των Ιταλών Κομμουνιστών.

    Την ίδια ώρα, νεαροί κρατώντας σημαίες με τα χρώματα της ειρήνης φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και του στενού συμμάχου του στην Ευρώπη, Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Παρόμοια εικόνα έδιναν το απόγευμα και η Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, όπου χιλιάδες Ισπανοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας καθώς και στο Δουβλίνο, τη Λισσαβώνα και τη Βέρνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελληνικό "όχι" στον πόλεμο

    [02] Τεχνολογία

    Διοργανώνονται στο Σαν Φρανσίσκο Ολυμπιακοί Αγώνες για ρομπότ

    20/3/2004 7:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 11:29:29 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να βρίσκονται ακόμη τέσσερις μήνες μακριά, ωστόσο, οι πρώτοι Ρομποτουλυμπιακοί αποτελούν τον πόλο έλξης του ενδιαφέροντος, γι αυτό το σαββατοκύριακο στο Σαν Φρασίνσκο. Τους διοργανώνει η Αμερικανική Ένωση για τα Ρομπότ και αποτελούν μια μοναδική πρωτοτυπία στο χώρο της ρομποτικής. Σκοπός των διοργανωτών, που είχαν πραγματοποιήσει και παλιότερα ανάλογες εκδηλώσεις μικρότερου, όμως, βεληνεκούς, είναι να ενισχύσουν και να προωθήσουν τη δημιουργικότητα στο χώρο της εφαρμοσμένης μηχανικής. Οι ηλεκτρονικοί διαγωνιζόμενοι προέρχονται από 11 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η η Κορέα η Σιγκαπούρη και η Σλοβενία, η Αυστραλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία, ενώ τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση εμφανίζουν οι ΗΠΑ.

    "Θα σε κάνω κομματάκια"

    Τι ακριβώς, όμως καλούνται να κάνουν τα ρομπότ σ' αυτήν την πρωτόγνωρη διοργάνωση; Κονταρομαχία μέχρι τελικής διάλυσης είναι η πιο σωστή απάντηση! Αυτή θα αποτελέσει και το κύριο μέρος των αγώνων. τα πανίσχυρα και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ανδροειδή, καθένα από τα οποία ζυγίζει τα 150 κιλά σε βάρος θα προσπαθήσουν κατά τη διάρκεια της μάχης να διαλύσουν το ένα το άλλο σε κομμάτια του μισού κιλού.

    Αναμέτρησεις στήθος με στήθος σαν αυτές, που μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε από την οθόνη του υπολογιστή και συμμετείχαμε κινώντας το joystick θα λάβουν χώρα στην αμερικανική μεγαλούπολη και όσοι παρεβρεθούν θα δουν για πρώτη φορά τα video games να παίρνουν σάρκα και οστά. Μάλιστα, έχει κατασκευαστεί ειδικός δικτυακός τόπος, απ' όπου θα μεταδοθεί ζωντανά το εν λόγω γεγονός.

    Στους αγώνες θα συμπεριληφθούν και αγωνίσματα, που βρίσκονται έξω από τη δίνη της καταστροφικής σύγκρουσης., όπως ρομποτικό ποδόσφαιρο, σούμα και αγώνες δρόμου.Η διεκδίκηση της διάκρισης δε σταματά εδώ.

    Πέρα από το να περάσουν από δοκιμασίες αθλητιού περεχομένου τα ρομπότ θα προσπαθήσουν να βγουν μέσα από λαβυρίνθους καθώς και να δείξουν τις δεξιότητές τους στο σλάλομ. Κι όλα αυτά χώρις καμιά βοήθεια από κανένα. Τα τηλεκοντρόλ σπάνε, τα χέρια απομακρύνονται από τα πληκτρολόγια και οι ηλεκτρονικοί γίγαντες θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να βγάλουν τους δημιουργούς τους ασπροπρόσωπους.

    Για ένα μετάλλιο

    Κι ο νικήτης τι κερδίζει; Μα τι άλλο, από το καθιερωμένο μετάλλιο.Χρυσό για τον πρώτο νικητή και αργυρό και χάλκινο για το δεύτερο και τον τρίτο αντίστοιχα. Ίσως να περιμένατε κατι πιο πρωτοποριακό, ένα βραβείο προσαρμοσμένο στη λογική της ρομποτικής, ωστόσο η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να διατηρήσει το παραδοσιακό ολουμπιακό χαρακτήρα στη βράβευση.

    Κερδισμενοί δε θα βγουν, όμως, μόνο οι διαγωνιζόμενοι αλλά και οι δημιουργοί τους. Οι "μπαμπάδες" των κορυφαίων ρομπότ οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ερασιτέχνες, θα λάβουν χρηματικά έπαθλα για τα διακριθέντα δημιουργήματά τους. Το μόνο, που περιμένουμε είναι τα αποτελέσματα!

    [03] Αθλητισμός

    Ενίσχυσε τις πιθανότητες παραμονής της στην Α1 Σωτήρια ισοπαλία για την Καλλιθέα

    20/3/2004 7:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 7:50:34 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έναν βαθμό, που ενδέχεται να αποδειχθεί "χρυσός" στην πορεία του πρωταθλήματος, πήρε σήμερα η Καλλιθέα. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή κράτησε το 0-0 στα Άνω Λιόσια κάνοντας ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή στην Α εθνική και ταυτόχρονα "ψαλίδισε" στο ελάχιστο τις όποιες ελπίδες του Ακράτητου. Η πρώτη και μοναδική καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου σημειώθηκε στο 10ο λεπτό, όταν σε μία αντεπίθεση των γηπεδούχων, ο Γκίτσης πέρασε την μπάλα πάνω από τον Σουλογάνη και ο τερματοφύλακας της Καλλιθέας ανέτρεψε τον επιθετικό των "πράσινων". Ο Φινοκαλιώτης έδειξε αμέσως την "άσπρη βούλα" παρατηρώντας με κίτρινη κάρτα τον Σουλογάνη, ο οποίος διόρθωσε το λάθος του, καθώς απέκρουσε το πέναλτι, που εκτέλεσε ο Ηλιόπουλος.

    Στο 0-0 έμεινε το σκορ

    Στη συνέχεια οι δύο ομάδες προσπάθησαν να πετύχουν ένα γκολ, όμως λίγο το άγχος και η σημασία του αγώνα και λίγο το γεγονός ότι οι παίκτες είχαν περισσότερο στραμμένη την προσοχή τους στα "μετόπισθεν" διατήρησαν το 0-0.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ακράτητος κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό του και να αποκτήσει τον έλεγχο του αγώνα, όμως η Καλλιθέα ήταν η ομάδα που απείλησε έντονα. Ηταν το 65ο λεπτό, οπότε οι φιλοξενούμενοι πραγματοποίησαν την πρώτη οργανωμένη επίθεση τους, με την μπάλα να φτάνει στον Κυριάκο, ο οποίος έπιασε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, στέλνοντάς την στο οριζόντιο δοκάρι του Μπαρτζώκα.

    Οι γηπεδούχοι διατήρησαν την υπεροχή, όμως η αμυντική διάταξη του Τάκη Λεμονή, δεν επέτρεπε στους γηπεδούχους να φτάσουν στο γκολ. Ο Ακράτητος έχασε δύο καλές ευκαιρίες, όταν στο 71` ο Σκούφαλης σούταρε δυνατά στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ στο 75` ο Ηλιόπουλος δεν κατάφερε να κοντρολάρει όπως θα ήθελε και έχασε μία καλή ευκαιρία.

    [04] Διεθνή

    Απέσυρε την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές Σκόπια: Αποχώρησε από την κούρσα ο Τζαφέρι

    20/3/2004 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Aπέσυρε την υποψηφιότητά του για τις πρόωρες προεδρικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στην ΠΓΔΜ στις 14 Απριλίου, o ηγέτης του αντιπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), Αρμπέν Τζαφέρι. Νέος υποψήφιος του DPA θα είναι ο βουλευτής του, Ζούντι Τσελίλι. Ο λόγος, που ο Τζαφέρι αποφάσισε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος της ΠΓΔΜ, είναι, όπως ανέφερε ο ίδιος, η πιθανότητα η Κρατική Εκλογική Επιτροπή να απορρίψει την υποψηφιότητά του, επικαλούμενη το ότι δεν πληροί την προϋπόθεση παραμονής 10 ετών στη χώρα, που απαιτείται για να είναι κάποιος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, και να μείνει το κόμμα του χωρίς υποψήφιο, καθώς θα είχαν παρέλθει τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των υποψηφιοτήτων.

    Κώλυμα και για άλλον υποψήφιο

    Οι εκλογές αυτές διεξάγονται για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τραϊκόφσκι στις 26 Φεβρουαρίου. Ο Τζαφέρι ζει στην ΠΓΔΜ από το 1993, όταν μετακόμισε από το Κόσοβο, στο οποίο ζούσε παλαιότερα, όμως, ταυτότητα απέκτησε μόλις το 1999.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, παρόμοιο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου, εθνικιστή Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο ίδιος, όμως, ανέφερε ότι, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 24 Μαρτίου και στη συνέχεια η Κρατική Εκλογική Επιτροπή θα αποφανθεί για την εγκυρότητα τους.

    [05] Αθλητισμός

    Ελπίζει για παραμονή στην Α1 Παράταση ζωής για τον Πανηλειακό

    20/3/2004 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    "Ζωντανός" στο κυνήγι της παραμονής στην Α' εθνική κατηγορία, έμεινε ο Πανηλειακός. Χάρη στο γκολ του Σωτήρχου στο 82ο λεπτό, η ομάδα του Πύργου νίκησε 1-0 την βαθμολογικά αδιάφορη Ξάνθη και διατήρησε στο ακέραιο τις ελπίδες της για να μείνει στα "μεγάλα σαλόνια" του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δύο προπονητές παρέταξαν πολλούς αναπληρωματικούς, γεγονός, που συνέβαλε στην κακή ποιότητα του πρώτου ημιχρόνου. Η εικόνα του παιχνιδιού άλλαξε στο δεύτερο 45λεπτο, όταν οι παίκτες του Πανηλειακού έδειξαν έντονα το επιθετικό τους πρόσωπο χαρίζοντας περισσότερες καλές φάσεις στους θεατές και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης στην ομάδα τους.

    Με γκολ του Σωτήρχου η νίκη

    Συγκεκριμένα στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι, που "καίγονταν" για βαθμούς προσπάθησαν να επιβάλουν τον ρυθμό τους, πράγμα, που δεν κατάφεραν. Παρότι διατήρησαν μία φλύαρη υπεροχή, σε καμμία περίπτωση δεν έφτασαν στην εστία της Ξάνθης με αξιώσεις. Από την πλευρά τους, οι φιλοξενούμενοι φρόντισαν να διατηρήσουν ανέπαφη την εστία του Αναστασόπουλου και στις λιγοστές επιθετικές τους προσπάθειες δεν απείλησαν τον Πανηλειακό.

    Πιό θεαματικό ήταν το δεύτερο 45λεπτο, οπότε οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά και στο 50 ο Θωμαϊδης βρέθηκε απέναντι από τον Αναστασόπουλο, έχασε όμως τον έλεγχο της μπάλας και μαζί μία κλασσική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο Πανηλειακός ανέβαζε στροφές και στο 71 ο Θωμαϊδης βρέθηκε πάλι σε πλεονεκτική θέση στέλνοντας την μπάλα άουτ, ενώ τρία λεπτά αργότερα και μετά από σύγχυση στα καρέ της Ξάνθης, ο Σφακιανάκης προσπάθησε να απομακρύνει και ευτυχώς για την ομάδα του έστειλε την μπάλα στο δοκάρι του Αναστασόπουλου, που μπλόκαρε στην συνέχεια.

    Τελικά, η πίεση των "ερυθρόλευκων" καρποφόρησε στο 82ο λεπτό, όταν ο Σωτήρχος βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή της Ξάνθης και δεν δυσκολεύθηκε να νικήσει τον Αναστασόπουλο, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 March 2004 - 21:51:08 UTC