Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανίκητος ο "Σούμι"
  • [02] Αρνείται να καταθέσει τα όπλα Διάλογο ζητά η ΕΤΑ
  • [03] Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία Εκλογικό τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση
  • [04] Στην Άγκυρα ο Αλβάρο ντε Σότο Τουρκική κινητικότητα για το Κυπριακό
  • [05] Στην αρχαία Ινδία οι ρίζες του ροκ
  • [06] Στα σύνορα με το Αφγανιστάν Νέα θύματα από την πολιορκία στο Πακιστάν
  • [07] Δίχως επεισόδια η κηδεία των νεαρών Αλβανών "Άντέχει" η ειρήνη στο
  • [08] Παρέδωσε τη σκυτάλη του κόμματος Αποχαιρέτησε το SPD ο Σρέντερ
  • [09] Στις προγραμματικές δηλώσεις Καραμανλή Η απάντηση του Παπανδρέου
  • [10] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [11] Για μονομερή διαχωρισμό από τους Παλαιστίνιους Ενημερώνει ο Σαρόν για
  • [12] Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ

    [01] Αθλητισμός

    Ανίκητος ο "Σούμι"

    21/3/2004 12:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 1:03:16 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη νίκη και στο Γκραν Πρι της Μαλαισίας, στον δεύτερο αγώνα του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πήρε ο Γερμανός πρωταθλητής, Μίκαελ Σουμάχερ, μετά την κυριαρχία του και στην πρεμιέρα της Φόρμουλα 1 στη Μελβούρνη. Η Φεράρι του "Σούμι" οδήγησε την κούρσα από το ξεκίνημα, αν και χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη για να κρατήσει πίσω της την Ουίλιαμς του Μοντόγια. Ο Κολομβιανός ανέβηκε στη δεύτερη θέση στον δεύτερο γύρο, εκμεταλλευόμενος ένα οδηγικό λάθος του Ρούμπενς Μπαρικέλο, την ώρα που έριχνε ψιλόβροχο, και ο Μίκαελ Σουμάχερ ένιωσε την ανάσα της Ουίλιαμς πίσω του, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Μάλιστα, ο Μοντόγια σημείωσε και τον ταχύτερο γύρο στον αγώνα.

    Έκανε την έκπληξη ο Μπάτον

    Έκπληξη αποτέλεσε ο Βρετανός, Τζένσον Μπάτον, που ανέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο, καταλαμβάνωντας την τρίτη θέση με B.A.R. Honda. Η "κατάκτηση" του Βρετανού τον ανεβάζει και στην τέταρτη θέση της κατάταξης των οδηγών, πίσω από τον Μοντόγια.

    Ωστόσο, απογοήτευση και πάλι για τον Κίμι Ραϊκόνεν, ο οποίος αν και στη μεγαλύτερη διάθεση του αγώνα ήταν στην τρίτη θέση, τελικά, 15 γύρους πριν το τέλος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με μηχανικό πρόβλημα, όπως ακριβώς και στο Γκραν Πρι της Μελβούρνης.

    Μετά το σημερινό αγώνα, η κατάταξη των οδηγών διαμορφώνεται ως εξής:

    Μίκαελ Σουμάχερ (Φεράρι) Ρούμπενς Μπαρικέλο (Φεράρι) Χουάν Πάμπλο Μοντόγια (Ουίλιαμς) Τζένσον Μπάτον (B.A.R.) Φερνάντο Αλόνσο (Ρενό) Γιάρνο Τρούλι (Ρενό) Ραλφ Σουμάχερ (Ουίλιαμς) Ντέιβιντ Κούλθαρντ (ΜακΛάρεν) Φελίπε Μάσα (Ζάουμπερ)

    [02] Διεθνή

    Αρνείται να καταθέσει τα όπλα Διάλογο ζητά η ΕΤΑ

    21/3/2004 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 2:16:23 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, Reuters

    Διαθέσιμη να συζητήσει με την ισπανική κυβέρνηση δηλώνει η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στη φιλο-αυτονομιστική εφημερίδα "Γκάρα". Μάλιστα, η βασκική οργάνωση καλεί τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, να προβεί σε "στιβαρές και θαρραλέες χειρονομίες" προς Χώρα των Βάσκων. Ωστόσο, η ΕΤΑ δηλώνει ότι, δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Επίσης, στο ανακοινωθέν, που έχει ημερομηνία 16 Μαρτίου, δύο μέρες μετά την επικράτηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις εκλογές, τονίζεται πως, "είναι πιθανόν να επιτευχθεί η ειρήνευση με την πρυτάνευση της λογικής και της σωφροσύνης". Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος χαρακτήρισε "αναξιόπιστο" το κάλεσμα της ΕΤΑ, το οποίο απέρριψε η περιφερειακή κυβέρνηση των Βάσκων.

    Αντιδρούν οι Σοσιαλιστές και η βασκική κυβέρνηση

    Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές αρνήθηκαν αρχικά να σχολιάσουν το βασκικό ανακοινωθέν, ενώ, μέχρι στιγμής, υπάρχει μια ολιγόλογη σχετική δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος.

    "Δεν θεωρούμε αξιόπιστο ένα ανακοινωθέν από την ΕΤΑ, η οποία αποτελεί μία τρομοκρατική οργάνωση", τόνισε εκπρόσωπος του κόμματος, ως πρώτη αντίδραση στο κείμενο της βασικής οργάνωσης.

    Παράλληλα, η περιφερειακή κυβέρνηση των Βάσκων απέρριψε την προσφορά της ETA για διάλογο με τηn κυβέρνηση και κάλεσε την ένοπλη οργάνωση να τερματίσει τη βία. "Το μόνο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί προς την ETA είναι ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη βία και να αφήσει την πολιτική στους πολιτικούς", δήλωσε κυβερνητική πηγή, που δεν κατονομάζεται.

    [03] Διεθνή

    Δημοτικές εκλογές στη Γαλλία Εκλογικό τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση

    21/3/2004 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ, BBC

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, προκειμένου να εκλέξουν τους δημοτικούς τους άρχοντες. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ, ενώ πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, το αποτέλεσμα θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας για τη συντηρητική κυβέρνηση του Ζαν Πιερ Ραφαρέν. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων θα χρησιμοποιήσει τις δημοτικές εκλογές για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση, στους τομείς της υγείας και των συντάξεων. Επίσης, άλλη δημοσκόπηση δείχνει πως, το 50% των ψηφοφόρων δεν θα προσέλθει στις κάλπες. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, αν το κόμμα του κ. Ραφαρέν δεν τα πάει καλά στις εκλογές και οι Σοσιαλιστές σημειώσουν σημαντική άνοδο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε παραίτηση. Από την άλλη, αν η αποχή είναι μεγάλη, ενδέχεται να ενισχυθεί το ακροδεξιό "Εθνικό Μέτωπο" του Ζαν Μαρί Λε Πεν, το οποίο δείχνει να έχει μεγάλη υποστήριξη, κυρίως λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του.

    [04] Κυπριακό

    Στην Άγκυρα ο Αλβάρο ντε Σότο Τουρκική κινητικότητα για το Κυπριακό

    21/3/2004 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 2:35:49 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Έκκληση στο Ραούφ Ντενκτάς να μη μποϋκοτάρει τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Την ίδια ώρα, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, βρίσκεται στην Άγκυρα, για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ αργότερα σήμερα θα έχει κοινή συνάντηση με τους κ. κ. Παπαδόπουλο και Ντενκτάς στη Λευκωσία. Παράλληλα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτης", ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, δήλωσε ότι, η Τουρκία είναι έτοιμη για συμβιβασμό. Προειδοποιήσεις προς τις δύο πλευρές απηύθυνε ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, Γιοστ Λάκενταϊκ, λέγοντας ότι, εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες της Ελβετίας, η Κύπρος θα γίνει το "μαύρο πρόβατο" της ΕΕ, ενώ η Τουρκία θα υποβιβαστεί στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων.

    Εκκλήσεις στον Ντενκτάς

    Η αποχώρηση από τις συνομιλίες "δεν μπορεί να είναι λύση", δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ντενκτάς περί έλλειψης καλής θέλησης από τους Ελληνοκυπρίους.

    Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως, αν όντως διαπιστωθεί έλλειψη καλής θέλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά, "θα πάρουμε μαζί μια απόφαση και θα κάνουμε πίσω, αν είναι απαραίτητο".

    Την ίδια ώρα, την ανάγκη συμβιβασμού και την επιθυμία της χώρας του να λυθεί το Κυπριακό, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Ναμίκ Ταν επεσήμανε πως, "δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια", προσθέτοντας ότι, οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. "Δεν ζητάμε να τα πάρουμε όλα, όπως και η άλλη πλευρά δεν μπορεί να τα θέλει όλα" κατέληξε ο κ. Ταν, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης".

    Αναγκαίο το δημοψήφισμα

    Η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί ένα "όχι" ως την οριστική και αμετάκλητη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, Γιοστ Λάκενταϊκ. Μάλιστα, ο κ. Λάκενταϊκ διευκρίνισε ότι, σε περίπτωση άρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 20 Απριλίου, η Ένωση θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα.

    Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, η Άγκυρα προετοιμάζει την απόσυρση μεγάλου μέρους του κατοχικού στρατού από την Κύπρο, πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, που αναμένεται να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [05] Διάφορα

    Στην αρχαία Ινδία οι ρίζες του ροκ

    21/3/2004 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 6:38:36 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νομίζετε, ότι οι συναυλίες, η ροκ μουσική και τα ντραμς είναι ανακαλύψεις του 20ου αιώνα; Πλανάστε πλάνην οικτρά! Οι πρώτοι ντράμερς ήταν οι αρχαίοι Ινδοί! Αυτό φανερώνουν οι έρευνες αρχαιολόγων, οι οποίοι ξαναβρήκαν μια χαμένη από το 1892 βραχώδη τοποθεσία, την οποία πιστεύεται, ότι χρησιμοποιούσαν οι άντρες στη Δυτική Ινδία για να δημιουργούν τη μουσική, που συνόδευε τις θρησκευτικές τους ιεροτελεστίες. Το Κούπγκαλ Χιλ, περιλαμβάνει μια σειρά από βράχους, κατά τέτοιο τρόπο σκαλισμένων, ώστε, χτυπώντας τους κάποιος να παράγουν μια σειρά από δυνατούς μουσικούς ήχους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ύπαρξη αναχώματος στην περιοχή, που συγκεντρώνει εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες χαραγμένες παραστάσεις στους βράχους, ή πέτρινα γλυπτά, πολλά από τα οποία χρονολογούνται στη νεολιθική ή στην εποχή του λίθου. Δυστυχώς, το Κούπγκαλ Χιλ κινδυνεύει έντονα από τη εμπορική εξόρυξη, που πραγματοποιείται στην περιοχή.

    Τα μυστικά του Κούπγκαλ Χιλ

    Μάλιστα οι ντόπιοι έχουν δώσει στην τοποθεσία την ονομασία "μουσικοί βράχοι". Το πιθανότερο είναι, πως οι άντρες και οι νεαροί της φυλής προσέρχονταν εκεί για να πραγματοποιήσουν ιεροτελεστίες και να μυηθούν στην ιερότητα του χώρου.

    Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια του Καίμπριτζ, Νικόλ Μπόιβιν σε ορισμένους αρχαίους πολιτισμούς υπήρχε διάχυτη η αντίληψη, ότι η μουσική αυτή βοηθούσε τους αρχιερείς να έρχονται σε επικοινωνία με τον υπερουράνιο κόσμο, τους θεούς και τα πνεύματα. Το Κούπγκαλ Χιλ, λοιπόν ήταν ένα νεολιθικό μουσικό στούντιο, που είχε για ντράμερς τους άντρες της φυλής και εξυπηρετούσε θρησκευτικές ανάγκες.

    Οι πρώτες αναφορές για την τοποθεσία είχαν δημοσιευθεί το 1892 στη "Τρίμηνη Ασιατική Επιθεώρηση", ωστόσο είχε σταθεί αδύνατο στους κατοπινούς ερευνητές να την εντοπίσουν. Επίσης εικόνες της περιοχής είχαν ληφθεί κατά το 19ο αιώνα αιώνα, αλλά τα πρωτότυπα είτε χάθηκαν, είτε καταστράφηκαν από την φθορά, που υπέστησαν από το καταλυτικό πέρασμα του χρόνου Έτσι, η ομάδα της Μπόιβιν καλείται σχεδόν ένα αιώνα μετά να αποκαλύψει τα μυστικά της περιοχής.

    Μουσικοί και χαράκτες

    Αυτό, που έχει επίσης, ενδιαφέρον στους βράχους είναι η μορφή,που έχουν. Ή ακόμα καλύτερα η μορφή, που τους είχαν δώσει. Σχεδόν όλοι τους φέρουν σκαλισμένες εικόνες βοοειδών και ζώων, που εκείνη την εποχή απαντούνταν στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη. Υπάρχουν, όμως και ανθρώπινες αναπαραστάσεις, σκηνές κυνηγιού και απεικονίσεις από τόξα και βέλη, σύνεργα, που χρησιμοποιούνταν σ' αυτό,

    Το είδος και το ύφος των απεικονίσεων παραπέμπουν σε μια καθαρά αρσενική καταβολή τους και πιστεύεται, ότι τα δημιουργούσαν οι άντρες, που προσέρχονταν στο Κούπγκαλ Χιλ για τις ιεροτελεστίες. Οι τελευταίοι δημιούργησαν τις "πέτρινες γκραβούρες" με μόνα εργαλεία τη σωματική τους δύμαμη, κάποιες αιχμηρές πέτρες και βέβαια πολύ υπομονή.

    Η γεωγραφία, δε, της περιοχής, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι οι χαράκτες είχαν εξαιρετική φυσική κατάσταση κάθως έπρεπε να σκαρφαλώσουν στους εξαιρετικά απόκρημνους και κακοτράχηλους βράχους για να πραγματώσουν την τέχνη τους.

    Αβέβαιο το μέλλον της περιοχής

    Το άσχημο είναι, ότι αυτή η σημαντική τοποθεσία πέφτει σιγά σιγά θύμα της ανθρώπινης παρέμβασης. Το Κούπγκαλ Χι καταστρέφεται από την εμπορική εξόρυξη γρανίτη. Ήδη ένα τμήμα βράχου ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας έχει καταστραφεί μερικώς με την εξόρυξη. "Είναι σαφές, ότι η κυβερνητική επέμβαση θα απαιτηθεί για να υπάρξει αποτελεσματική προστασία για τους "μουσικούς βράχους",ώστε να μη σβηθούν εντελώς στο μέλλον", τόνισε η κ Μπόιβιν.

    [06] Διεθνή

    Στα σύνορα με το Αφγανιστάν Νέα θύματα από την πολιορκία στο Πακιστάν

    21/3/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 4:36:07 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με το θάνατο δυο Τσετσένων, που φέρεται να ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, συνεχίστηκε και σήμερα η πολιορκία, που έχουν επιβάλει οι πακιστανικές αρχές σε 500 ακραίους ισλαμιστές στη ζώνη των φυλών, που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Οι δύο μαχητές σκοτώθηκαν "ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν" από το στενό κλοιό, που έχουν σχηματίσει εδώ και τέσσερις μέρες χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες, στην περιοχή των φυλών του Νότιου Ουαζιριστάν"-300χλμ. νοτιοδυτικά του Ισλαμαμπάντ-", όπως ανακοίνωσε, ο επικεφαλής της τοπικής ασφάλειας, στρατηγός Μαχμούντ Σαχ.

    [07] Διεθνή

    Δίχως επεισόδια η κηδεία των νεαρών Αλβανών "Άντέχει" η ειρήνη στο Κόσοβο

    21/3/2004 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 5:02:08 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Χωρίς επεισόδια κηδεύτηκαν το μεσημέρι, τα δυο παιδιά αλβανικής καταγωγής, που ο θάνατός τους προκάλεσε το ξέσπασμα της βίας στο Κόσοβο. Με τη λήψη δρακόντειων μέτρων από πλευράς του ΝΑΤΟ και την έκκληση της αλβανικής ηγεσίας της περιοχής για αποφυγή νέων ακραίων επεισοδίων η νεκρώσιμη τελετή, στην οποία παρευρέθησαν 6.000 Αλβανοί, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών τους ηγετών δεν προκάλεσε την ανατροπή των εύθραστων ισορροπιών, που αποκαταστάθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Η τελετή διήρκησε επτά ώρες στη διάρκεια των οποίων το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα και 700 επιπλέον στρατιώτες σε ολόκληρο το βόρειο Κόσοβο, προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε αναζωπύρωσης της βίας.

    Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας

    Μάλιστα, το σερβικό χωριό Ζούμπτσα, που βρίσκεται στη διαδρομή της πομπής, εκκενώθηκε νωρίτερα και τα σπίτια περικυκλώθηκαν με συρματόπλεγμα ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πρόκληση.

    Παράλληλα, ελικόπτερα της νατοϊκής KFOR πετούσαν πάνω από την περιοχή καθώς το πλήθος συγκεντρωνόταν στην Κάμπρα, ένα μικρό αλβανικό χωριό περίπου 10 χλμ από την εθνοτικά διαιρεμένη Μιτροβίτσα, για να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής. Νωρίτερα, η αστυνομία του ΟΗΕ μοίραζε φυλλάδια, που έλεγαν, ότι μόνον η οικογένεια θα επιτρεπόταν να παρακολουθήσει την τελετή.

    Επίσης, Αλβανοί ηγέτες του Κοσόβου είχαν καλέσει τους συμπατριώτες τους να αποφύγουν τη βία και να κρατήσουν την πολιτική έξω από την τελετή.

    Πολιτικοί και πολίτες παρόντες στην κηδεία

    Αλβανοί από ολόκληρη την επαρχία ήταν ανάμεσα σε εκείνους, που θρήνησαν το θάνατο των δύο παιδιών.

    Επίσης στην κηδεία παρέστησαν Αλβανοί πρώην ηγέτες των ανταρτών και νυν πολιτικοί όπως ο Χασίμ Θάτσι και ο Ραμούς Χαραντινάι, ξένοι διπλωμάτες αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Μπαϊράμ Ρετζέπι.

    [08] Διεθνή

    Παρέδωσε τη σκυτάλη του κόμματος Αποχαιρέτησε το SPD ο Σρέντερ

    21/3/2004 5:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 6:10:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το θερμότερο χειροκρότημα της πενταετούς θητείας του ως προέδρου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εισέπραξε ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραδίδοντας σήμερα, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, μέσα σε μία συγκινητική τελικά ατμόσφαιρα, την σκυτάλη της ηγεσίας στον Φραντς Μίντεφερινγκ. Αποχαιρέτησε τους συνέδρους με μία προγραμματική, πολιτική αλλά και προσωπικά φορτισμένη ομιλία, κερδίζοντας, πέρα από την αναγνώριση των ικανοτήτων και της προσφοράς του, που ούτως ή άλλως δεν αμφισβητείται, για πρώτη φορά ίσως και τις καρδιές των συναγωνιστών του. "Ο αποχαιρετισμός δεν μου είναι εύκολος, γιατί ήμουν περήφανος, που είχα την τιμή να ηγούμαι του κόμματος, που γνώρισε ηγέτες όπως ο Αύγουστος Μπεμπέλ και ο Βίλι Μπραντ", είπε ο Σρέντερ εμφανώς συγκινημένος, προσθέτοντας ότι, "ο Φραντς είναι ο καλύτερος, που έχουμε γι αυτό το αξίωμα". "Ξέρω ότι, δεν ήμουν ένας εύκολος πρόεδρος του κόμματος, αλλά και οι καιροί ήταν δύσκολοι", έκλεισε μελαγχολικά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Σρέντερ, που υπήρξε "τρομερό παιδί" για το κόμμα και ανέλαβε υποχρεωτικά τα ηνία της ηγεσίας του, όταν παραιτήθηκε ο Οσκαρ Λαφοντέν τον Μάρτιο του 1999.

    Εμμονή στην "Ατζέντα 2010"

    "Αν ήταν στην κυβέρνηση οι "άλλοι", τότε θα βρίσκονταν σήμερα Γερμανοί στρατιώτες στο Ιράκ". Γκέρχαρντ Σρέντερ

    Ο Σρέντερ πάντως ξεκαθάρισε προκαταβολικά ότι η αποχώρησή του από το αξίωμα του προέδρου του SPD δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής. "Θα συνεχίσουμε στη γραμμή μας και ό,τι έχουμε αποφασίσει για την "Ατζεντα 2010" θα εφαρμοστεί", είπε υπερασπίζοντας την φιλοσοφία των μεταρρυθμίσεων ως "αναγκαίας πολιτικής, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών", προκειμένου να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η ουσία του κοινωνικού κράτους και στο μέλλον και να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της ανεργίας .

    "Πρέπει να κάνουμε το σημαντικό και το σωστό", ανέπτυξε ως γνώμονα της κυβερνητικής δράσης των Σοσιαλδημοκρατών ο Σρέντερ, αναπτύσσοντας την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης, του δημογραφικού προβλήματος και της ανεργίας, όχι τόσο ως δικαιοσύνη της διανομής του πλούτου αλλά ως δικαιοσύνη στις ευκαιρίες και στις δυνατότητες συμμετοχής.

    "Το να σκεφτόμαστε κοινωνικά δίκαια σημαίνει να σκεφτόμαστε τις προοπτικές, που κληροδοτούμε στα παιδιά μας", είπε ο Σρέντερ, επικεντρώνοντας στο συνταξιοδοτικό, παρουσιάζοντας τα γνωστά νούμερα, σύμφωνα με τα οποία το 1960 αντιστοιχούσαν δέκα εργαζόμενοι σε έναν συνταξιούχο, το 2003 αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι σε έναν συνταξιούχο και ύστερα από 20 χρόνια η αναλογία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο σε δύο προς έναν. Αναφορικά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ο καγκελάριος στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία, καθώς και τα μέτρα ενίσχυσης της οικογενειακής πολιτικής χαρακτηρίζοντας αυτές τις προτεραιότητες "πεμπτουσία" της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής.

    Ο Σρέντερ απηύθυνε έκκληση συνεργασίας προς τα συνδικάτα, προκειμένου να διασωθεί το κοινωνικό κράτος και υπογραμμίζοντας ότι, η εναλλακτική στην προσπάθεια "αναδόμησης" του συστήματος βρίσκεται στην "αποδόμηση και κατεδάφισή" του, που θα επέλθει μοιραία αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Το ίδιο επιχείρημα επιστράτευσε ο Σρέντερ και αναφορικά με τις κινήσεις, που αποσκοπούν στην διάσπαση του κόμματος και τη δημιουργία ενός σχηματισμού αριστερά του SPD , αλλά και, ενόψει των Ευρωεκλογών , για τη σημασία του να ενισχυθεί η δύναμη των Σοσιαλδημοκρατών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

    Ο πόλεμος του Ιράκ και η υποστήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποτέλεσαν δύο σημαντικά σημεία της ομιλίας του Σρέντερ, μέσα από το πρίσμα της σημασίας του να αποτραπεί η επάνοδος στην εξουσία των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU): "Αν ήταν στην κυβέρνηση οι "άλλοι", τότε θα βρίσκονταν σήμερα Γερμανοί στρατιώτες στο Ιράκ", είπε ο Σρέντερ, υπογραμμίζοντας ότι, το "Όχι" της "κοκκινοπράσινης" κυβέρνησής του στον πόλεμο του Ιράκ δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Η "δημαγωγική καμπάνια" της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης (CDU) και των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ενάντια στην προοπτική της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αποτελεί σύμφωνα με τον Σρέντερ τεκμήριο ανικανότητας άσκησης μιας υπεύθυνης πολιτικής, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θυσιάζει στο βωμό του λαϊκισμού την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας απέναντι στη διεθνή τρομοκρατία.

    Εκλογή Μίντεφερινγκ με πάνω από 95 %

    "Πολιτική είναι για τους Σοσιαλδημοκράτες ο εφαρμοσμένος έρωτας για τη ζωή".

    Φραντς Μίντεφερινγκ

    Ο Μιντεφερινγκ, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε στην ομιλία του ότι, το κόμμα θα στηρίξει την κυβερνητική πολιτική των μεταρρυθμίσεων της "Ατζέντα 2010", αλλά κατόρθωσε με το διαφορετικό λεξιλόγιο και στυλ του "πρέπει να εκπολιτίσουμε τον καπιταλισμό", "να κάνουμε πολιτική, γιατί πολιτική είναι για τους Σοσιαλδημοκράτες ο εφαρμοσμένος έρωτας για τη ζωή", είναι μερικά ενδεικτικά "τσιτάτα" - να πείσει ότι, με την εκλογή του ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, που θα οδηγήσει το κόμμα στην ανάκαμψη. Ο "Μίντε", όπως αποκαλείται "χαιδευτικά" στο κόμμα, εξελέγη, ούτως ή άλλως χωρίς αντίπαλο, με 95,11% των ψήφων, ένα αποτέλεσμα ρεκόρ από το 1946.

    [09] Εσωτερικά

    Στις προγραμματικές δηλώσεις Καραμανλή Η απάντηση του Παπανδρέου

    21/3/2004 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 7:39:07 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για προεκλογική ομιλία γενικού περιεχομένου στην τοποθέτηση του στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στο Κυπριακό και στην πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, προέταξε στις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου το Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης

    [10] Διεθνή

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    21/3/2004 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 7:19:38 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστον 100 άτομα σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν σε συγκρούσεις, που ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση του θανάτου του υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, Μιρουάις Σαντίκ, γιου του ισχυρού κυβερνήτη της επαρχίας Χεράτ. Ο τελευταίος σκοτώθηκε αργά το μεσημέρι, πέφτωντας θύμα ενέδρας. "Δυστυχώς, σκοτώθηκε", δήλωσε στο Ρόιτερ, ο Γκιουλάμ Μοχάμαντ Μαζοάν, εκπρόσωπος του Κυβερνήτη, Ισμαήλ Χαν. Μάλιστα, επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε δυνάμεις πιστές στον υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της κυβέρνησης στη Χεράτ, Ζαχίρ Ναγεμπζάντα και την απέδωσε σε "προσωπική αντιζηλία". Ο ίδιος Ναγεμπζάντα από την πλευρά του υποστήριξε, ότι δεν έχει καμιά σχέση με το θάνατο του Σαντίκ και κατηγόρησε τις δυνάμεις του διοικητή της επαρχίας Ισμαήλ Χαν, ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις στην προσπάθειά τους να αναλάβουν τον έλεγχο της μεραρχίας του.

    [11] Διεθνή

    Για μονομερή διαχωρισμό από τους Παλαιστίνιους Ενημερώνει ο Σαρόν για το σχέδιο του

    21/3/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαβουλεύσεις με τους υπουργούς του κόμματός του, Λικούντ, είχε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, σχετικά με το σχέδιο του για μονομερή διαχωρισμό από τους Παλαιστινίους, τις οποίες και αναμένεται να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο. Αυτό θα επιτρέψει στους υπουργούς, που δεν εξέφρασαν ακόμη τη γνώμη τους γι' αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο, ακόμη και μέσα στο Λικούντ, να το κάνουν στην επόμενη σύνοδο, ανέφερε το ραδιόφωνο. Μιλώντας στη σύνοδο, ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, νυν υπουργός Οικονομικών και κύριος αντίπαλος του Σαρόν στο Λικούντ, έδωσε την υπό όρους υποστήριξή του στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση του Ισραήλ από το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

    Υπό όρους το "ναι" του Νετανιάχου

    Ο Νετανιάχου είπε πως, η εκκένωση των εβραϊκών οικισμών στη Γάζα πρέπει να συνοδευτεί από μια ''σαφή αμερικανική δήλωση'', που θα αντιτίθεται στο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων για επιστροφή στις εστίες τους, που τώρα βρίσκονται στο Ιρσαήλ και τόνισε ότι, δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση ακόμη και "από ένα εκατοστό της Γάζας", έως ότου το Ισραήλ συμπληρώσει το αμφιλεγόμενο τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Επιπλέον, υποστήριξε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ θα πρέπει να μπορεί να δρα ελεύθερα εναντίον των μαχητών, που θα θεωρήσουν ενδεχομένως μια υποχώρηση ως νίκη.

    [12] Αθλητισμός

    Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ

    21/3/2004 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 7:30:55 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τη συμμετοχή στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε ο ΠΑΟΚ κερδίζοντας την ΑΕΚ με 3-2 και παραμένοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης. Τα πέντε στο σύνολο γκολ αποτελούν ενδεικτικό του πλούσιου θεάματος, που προσέφεραν οι δυο ομάδες στους 25.000 φίλους του ποδοσφαίρου, οι οποίοι βρέθηκαν στην Τούμπα και, όπως αποδείχτηκε, παρακολούθησαν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Ωστόσο, το τελευταίο σφύριγμα του Τσίκινη βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν την συμμετοχή τους στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ και τους φιλοξενούμενους να επιστρέφουν στην "σκληρή" πραγματικότητα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Επιθετικά έπαιξε η ΑΕΚ

    Με την απόφαση του Ιλίε Ντουμιτρέσκου να μην παίξει η ΑΕΚ αμυντικό παιχνίδι, βοήθησε τους φιλοξενούμενους από τα πρώτα λεπτά να πάρουν έλεγχο στον χώρο του κέντρου. Από την πλευρά τους, οι γηπεδούχοι μπήκαν στο γήπεδο με σαφή πρόθεση να προφυλάξουν τα μετόπισθεν, γεγονός, που ευνόησε την ΑΕΚ.

    Έτσι και μετά από κάποιες καλές προσπάθειες των Γιασεμή και Σαλπιγγίδη, η ΑΕΚ έφτασε πρώτη στο γκολ, όταν στο 33 ο Λυμπερόπουλος μετά από ασθενή απόκρουση του Τοχούρογλου σε σουτ του Κατσουράνη, πλάσαρε και έκανε το 1-0.

    Στην συνέχεια, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να ισοφαρίσει, όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που "πάγωσε" την Τούμπα, όταν στο 42` ο "Λύμπε" με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-0. Και ενώ όλοι πίστευαν, ότι οι παίκτες θα πήγαιναν έτσι στα αποδυτήρια, ο Γιασεμής είχε διαφορετική άποψη. Στο 45 με καρφωτή κεφαλιά μείωσε σε 2-1 και στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, μετά από σέντρα του Σπάσιτς, νίκησε για δεύτερη φορά με κεφαλιά τον τερματοφύλακα της Ένωσης.

    Έδωσε τη νίκη ο Σαλπιγγίδης

    Στο δεύτερο μέρος, ο ΠΑΟΚ μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και στο 57' απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα, όταν ο Σαλπιγγίδης έφυγε μόνος του προς την περιοχή του Μιχαηλίδη και ανετράπη από τον Καψή. Ο Τσίκινης απέβαλε αμέσως τον διεθνή άσο της ΑΕΚ και στην εξέλιξη της φάσης, ο Σαλπιγγίδης εκτέλεσε το φάουλ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ και τους φιλάθλους της ομάδας του στα "ουράνια".

    Στο τελευταίο 20λεπτο ο Ντουμιτρέσκου έριξε στο παιχνίδι τον Ίβιτς σε μία προσπάθεια να ισοφαρίσει, όμως οι παίκτες του Αναστασιάδη ήλεγχαν πλήρως τον αγώνα και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά σε καμία περίπτωση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 March 2004 - 17:51:26 UTC