Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε το 32ο συνέδριο της ΓΣΕΕ Η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ
  • [02] Σήμερα η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις Οι δεσμεύσεις της
  • [03] Ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου Βροχή ρουκετών στο Ιράκ
  • [04] Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Αποσύρονται οι κάλπες στην Ταϊβάν

    [01] Εσωτερικά

    Ολοκληρώθηκε το 32ο συνέδριο της ΓΣΕΕ Η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ

    20/3/2004 8:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/3/2004 8:59:14 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με την ΠΑΣΚΕ να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη και την ΔΑΚΕ να εμφανίζει αισθητά αυξημένη τη δύναμή της, έληξαν το απόγευμα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της νέας 45μελους διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στην θέση του προέδρου της Συνομοσπονδίας επανεξελέγη ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ έλαβε 211 ψήφους και 21 έδρες, η ΔΑΚΕ 116 ψήφους και 11 έδρες, ενώ τρίτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) με 106 ψήφους και 10 έδρες.Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας διοίκησης είναι, ότι καμία συνδικαλιστική παράταξη δεν διαθέτει αυτοδυναμία και έτσι θα γίνει ακόμη πιο πιεστική η αναζήτηση συνεργασιών, συγκλίσεων και συνθέσεων. Δηλώσεις για τα αποτελέσματα έκαναν οι εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων. Μάλιστα, η ηγεσία της νηκίτριας ΠΑΣΚΕ έκανε λόγο για επιβεβαίωση της ηγετικής της θέσης στα συνδικάτα και κάλεσε τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις αλλά και τους εργαζόμενους σε συνεργασία για την καλύτερη υπεράσπιση των αιτημάτων των εργαζομένων.

    Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι και ανακοίνωσαν, ότι "θα συνεχίσουν στη γραμμή της υπεράσπισης των εργαζομένων διατηρώντας τα αυτόνομα χαρακτηριστικά τους".

    Τέλος, στο ΔΑΣ δήλωναν, ότι θα εξακολουθήσουν αταλάντευτοι, "έστω και αν χρειαστεί να παλέψουν και μόνοι στο δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων".

    [02] Εσωτερικά

    Σήμερα η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης

    21/3/2004 9:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2004 11:39:41 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    "Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, ούτε σιωπή από την αντιπολίτευση, αλλά κριτική", τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του. Ο Πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε να διεξαγάγει ένα "γόνιμο διάλογο" με τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία, προέταξε στις άμεσες προτεραιότητες το Κυπριακό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την καταπολέμηση των προβλημάτων, που ταλαιπωρούν καθημερινά τον πολίτη. Παράλληλα, επανέλαβε πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η μείωση της ανεργίας και της στρατιωτικής θητείας, καθώς και η μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων των εκτάκτων στον δημόσιο τομέα. Η συζήτηση επί των θέσεων της νέας κυβέρνησης θα αρχίσει σήμερα στις 6 το απόγευμα, με τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, και θα ολοκληρωθέι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με την απόδοση της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.

    Έμφαση στην Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό

    Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% Κατάργηση της λίστας φαρμάκων Σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την απασχόληση

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κυβέρνησής του, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε "πρώτη προτεραιότητα" και "προσωπικό όραμα" τις επενδύσεις στην Παιδεία.

    Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αυξήσει σταδιακά τις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία στο 5% και να δημιουργήσει σχολεία και πανεπιστήμια, που θα μεταβάλλουν τη χώρα "σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή".

    Επίσης, μεταξύ των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και την έρευνα, καθώς και η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ίδρυση Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, "για την χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής στη λεωφόρο της γνώσης".

    Αναφερόμενος στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας, με θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και περιορισμό της κακοδιαχείρισης στο ΕΣΥ.

    Στη δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, εντάσσονται επίσης η κατάργηση της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα , η δημιουργία αστικών Κέντρων Υγείας και η καθιέρωση του θεσμού του "οικογενειακού γιατρού".

    Νέα οικονομική πολιτική

    Μείωση της ανεργίας κατά 3% Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 5% Αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων Κατάργηση του ΣΔΟΕ

    Η επανίδρυση και ανασυγκρότηση του Κράτους με έμφαση στην οικονομία και τις υπηρεσίες αποτελεί το βασικό άξονα της στρατηγικής της νέας Κυβέρνησης.

    Μεταξύ των οικονομικών στόχων, που έθεσε χθες ο Πρωθυπουργός, είναι ο αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης άνω του 5%, η μείωση της ανεργίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, έως το τέλος της τετραετίας και η σύγκλιση μισθών και συντάξεων προς το μέσο όρο της Ε.Ε., στα επόμενα 8 χρόνια. Επίσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να μειώσει τη φοροδιαφυγή και την κρατική σπατάλη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την πρόθεση της Κυβέρνησής του να καταργήσει το Σώμα Διώξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και να το αντικαταστήσει με ένα "νέο, διαφανέστερο σύστημα ελέγχου".

    Επίσης, σε σχέση με τα πανωτόκια, οι προωθούμενες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι, το ανώτατο όριο της τελικής οφειλής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο του αρχικού δανείου.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να μειώσει τους συντελεστές φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

    Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

    Μείωση της θητείας και των αμυντικών δαπανών Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν Υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας

    Αφού εξέφρασε και από το βήμα της Βουλής τη θλίψη των Ελλήνων για τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη, ο κ. Καραμανλής εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση της θητείας στους έξι μήνες και τον περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος του κοινωνικού κράτους.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, "χωρίς, όμως, εδαφικές διεκδικήσεις και παραβιάσεις". Ταυτόχρονα, ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για την ισχυρή παρουσία της χώρας μας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έθεσε στόχο της Κυβέρνησης μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν και σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια Ελλάδα ασφαλή, "που θα δίνει έμφαση στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια" και θα έχει "κυρίαρχο ρόλο" στα Βαλκάνια.

    [03] Ιράκ

    Ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου Βροχή ρουκετών στο Ιράκ

    21/3/2004 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί την "Πράσινη Ζώνη" της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται εγκατεστημένη η, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, διοίκηση του Ιράκ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, οι εκρήξεις έγιναν λίγο πριν τις 9:00 ώρα Ελλάδος, ενώ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, το διοικητικό κέντρο του Ιράκ χτυπήθηκε από ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από τα νότια της πόλης. Λίγη ώρα αργότερα, στο προάστιο Μανσούρ, τουλάχιστον ένα άτομο βρήκε τον θάνατο κι άλλα τρία τραυματίσθηκαν, από την έκρηξη ρουκέτας σε διασταύρωση. Επίσης, ρουκέτες έπληξαν χθες το βράδυ και τη Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράκ. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών Αμερικανών στους 280, ένα χρόνο μετά το τέλος του πολέμου.

    [04] Διεθνή

    Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Αποσύρονται οι κάλπες στην Ταϊβάν

    21/3/2004 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC, Reuters

    Να σφραγισθούν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες, και να σταλούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, όρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊβάν, μετά την έντονη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από την αντιπολίτευση, η οποία ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ήδη, οι πρώτες κάλπες σφραγίσθηκαν στην Ταϊτσούνγκ, όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις συγκλονίζουν την πρωτεύουσα Ταϊπέι κι άλλες πόλεις του νησιού, όπου υποστηρικτές της αντιπολίτευσης του Λιέν Τσαν συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια για να διαμαρτυρηθούν. Παράλληλα, ο Λιέν Τσαν και ο συνυποψήφιός του Σουνγκ Τσου Γιού, κατηγορούν τον επενεκλεγέντα πρόεδρο, Τσεν Σούι Μπιαν, για διαβλητές εκλογές και επηρεασμό της κοινής γνώμης, μέσω της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, από την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά. Σημειώνεται ότι, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών ανακήρυξαν νικητή τον Σούι Μπιάν, με μικρή διαφορά ψήφων από τον Λιέν Τσαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νίκη του Τσεν Μπιάν στην Ταϊβάν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 March 2004 - 9:51:10 UTC