Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τελευταία επιθυμία έχει ιδαίτερη αξία Διάσημες διαθήκες online
  • [02] Σκληρά αντίποινα ορκίζονται οι εξτρεμιστές Εφιαλτική αναμονή
  • [03] Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία
  • [04] O Άρχοντας της... απάτης
  • [05] Νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα Βαριά τραυματισμένοι δύο φίλαθλοι του
  • [06] Τεστ κατά εγκεφαλικών
  • [07] Σύσκεψη για το τραμ Εντατικοποιούνται οι εργασίες για το τραμ
  • [08] Στο Διεθνές τουρνουά Αθήνας Ικανοποίηση για τους πρωταθλητές μας της
  • [09] Συζήτηση επί των προγραμματικών
  • [10] Νέα στρατηγική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας Στο δικαστή ο Ισπανός
  • [11] Εισήχθη με πέτρα στη χολή και έμεινε "φυτό" Αποζημίωση "μαμούθ" για
  • [12] Εγκαίνια τη Δευτέρα στο Γκάζι Στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα ο Καραγκιόζης
  • [13] Για τις συνομιλίες, στην Ελβετία, την Τετάρτη Τον Ταλάτ εξουσιοδοτεί ο
  • [14] Μετά τη δολοφονία του Γιασίν Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια
  • [15] Συνέντευξη στο Ζάππειο "Απειθαρχία και ρήξη στα μέτρα των Βρυξελλών"
  • [16] Η απονομή των βραβείων Μπότση
  • [17] Εχει συνέλθει πλέον ο Έλληνας τεχνικός Αναπνέει μόνος του ο Κυράστας
  • [18] Στο πλευρό των παιδιών-προσφύγων
  • [19] Μωρά με... εκ γενετής πείρα! Δουλειά μόνο για εγκύους!
  • [20] Αιχμές Βερελή κατά Παλάθιο για την Ολυμπιακή

    [01] Τεχνολογία

    Η τελευταία επιθυμία έχει ιδαίτερη αξία Διάσημες διαθήκες online

    22/3/2004 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 12:52:21 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι πράξεις τους σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης. Το πέρασμά τους από την ζωή ήταν καταλυτικό για τους θεσμούς, το ιστορικό γίγνεσθαι, αλλά και την εξέλιξη του πολιτισμού. Πέρασαν στην αιωνιότητα, σαν άνθρωποι μοναδικοί που διαμόρφωσαν το ρου της ιστορίας. Ακόμα και τα τελευταία λόγια τους έχουν μια ιδιαίτερη αξία και αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Πολλοί ιστορικοί θα ήθελαν να ξέρουν τι ζήτησαν από τους απογόνους τους να πράξουν, Η τελευταία επιθυμία ενός Ναπολέων Βοναπάρτη, ενός Οράτιου Νέλσον, ενός Γουίλιαμ Σέξπιρ, είναι αντικείμενο ιστορικής μελέτης. Η υπηρεσία των Εθνικών Βρετανικών Αρχείων, μετά από δουλειά ετών, κατάφερε να μαζέψει και να οργανώσει στον ειδικό Διαδικτυακό τόπο, www.documentsonline.pro.gov.uk/, τις διαθήκες τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου επιφανών ανδρών.

    Πηγή ιστορικής μελέτης

    Η υπηρεσία αρχείων της Βρετανίας έχει κάνει πραγματικά μια θαυμαστή δουλειά. Ο ιστορικός Τομ Ρόμπινσον την χαρακτήρισε μια αξιόλογη πηγή ντοκουμέντων, ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Στον ειδικά διαμορφωμένο τόπο, ο ερευνητής αλλά και απλός λάτρης της ιστορίας μπορεί να βρει τις στην αυθεντική τους μορφή τις διαθήκες της Τζειν Όστιν, του Κάπταιν Κουκ, αλλά και των Δούκα του Γούελικτον, του Πέρσυ Σίλλευ και του Γουίλιαμ Σέξπιρ.

    Η διαθήκη του μεγάλου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα έχει μεγάλη ιστορική αξία, καθώς περιέχει τις τρεις από τις έξι επίσημα αναγνωρισμένες από γραφολόγους υπογραφές του.

    Μεγάλη ιστορική αξία , έχουν όμως και οι τελευταίες επιθυμίες των αποθανόντων ιστορικών προσώπων, καθώς η αξία τους δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τις εν ζωή πράξεις τους.

    Ο Ναπολέων Βονοπάρτης, του οποίου η διαθήκη βρέθηκε στην κατοχή των Βρετανικών αρχείων λόγω της εξορίας του αλλά και του θανάτου του στην υπό Αγγλική κατοχή νήσο Αγία Ελένη, αφήνει ευχή και κατάρα στο γιο του να πράττει με βάση το συμφέρον του Γαλλικού λαού. Ο μεγάλος στρατηγός και αναμορφωτής του Γαλλικού Έθνους ακόμα και στις τελευταίες στιγμές αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για το λαό του.

    Ο Ναύαρχος Φράνσις Ντρέικ , ζητά μετά τον θάνατό του να θαφτεί στην θάλασσα, ενώ εκφράζει την επιθυμία του την ώρα της κηδείας του να βυθιστούν δύο από τα αγαπημένα πλοία του για να τον συνοδεύουν στο μακρύ ταξίδι της αιωνιότητας.

    Σίγουρα ο ειδικά αυτός διαμορφωμένος Δικτυακός τόπος, θα βρει μεγάλη απήχηση στους ιστορικούς και λάτρεις της ιστορίας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν τα αρχεία με το ποσό των 5,5 δολαρίων.

    Σχετικά Links:

    http://www.documentsonline.pro.gov.uk/

    [02] Διεθνή

    Σκληρά αντίποινα ορκίζονται οι εξτρεμιστές Εφιαλτική αναμονή

    22/3/2004 11:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 7:43:44 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, REUTERS, BBC

    Εκδίκηση ορκίζονται οι μαχητές των εξτρεμιστικών οργανώσεων, απειλώντας να σκορπίσουν το θάνατο στο Ισραήλ, ως αντίποινα για την εκτέλεση του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, από πύραυλο ισραηλινού ελικοπτέρου, που εκτοξεύθηκε εναντίον του, την ώρα, που έβγαινε από τέμενος στη Γάζα. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν άλλα οκτώ άτομα. Η μουσουλμανική παράδοση ορίζει, πως η κηδεία πρέπει να γίνει σύντομα και ήδη η σορός του σεΐχη Γιασίν γίνεται αντικείμενο λατρείας στο δημόσιο προσκύνημα πριν από την ταφή. Το νεκρώσιμο τελετουργικό βρίσκει το Ισραήλ σε κατάσταση εφιαλτικής αναμονής για τα παλαιστινιακά αντίποινα. Όλοι περιμένουν το χειρότερο και ήδη τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν σφραγιστεί μέσα στον ισραηλινό κλοιό ασφαλείας. Η ισραηλινή αντιπολίτευση καταδικάζει απερίφραστα και προειδοποιεί ότι, ο Αριέλ Σαρόν άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας". Χαρακτηριστική του κλίματος, που επικρατεί είναι η δήλωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Αλ Ραντίσι στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια: "Άρχισε ανοιχτός πόλεμος". Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εξόντωση του Γιασίν, την οποία επέβλεψε προσωπικά ο πρωθυπουργός Σαρόν.

    "Ανοίξατε τις πύλες της κολάσεως"

    "Εκείνος, που πήρε την απόφαση για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν αποφάσισε στην πράξη και τον θάνατο εκατοντάδων σιωνιστών". Ταξιαρχίες του Εζεντίν Αλ Κασάμ

    Με σκληρά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ τις αμέσως επόμενες ώρες απείλησε η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα. Εκπρόσωπος της οργάνωσης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια προειδοποίησε ότι, "η παλαιστινιακή αντίδραση στην άνανδρη αυτή πράξη θα είναι ένας σεισμός τις αμέσως επόμενες ώρες".

    "Κηρύσσουμε τον πόλεμο στον σιωνιστικό λαό , ενάντια σε κάθε σιωνιστή, όπου κι αν βρίσκεται ,τόσο στο εσωτερικό της πράσινης γραμμής του 1948 (Ισραήλ) όσο και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη", τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, που παρουσιάστηκε ως Αμπού Κουσάι.

    Από την πλευρά της, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, υποσχέθηκε να σκοτώσει "εκατοντάδες Ισραηλινούς" για να εκδικηθεί τον θάνατο του Γιασίν λέγοντας χαρακτηριστικά "ανοίξατε τις πύλες της κολάσεως ".

    Ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ραμαντάν Σάλαχ προειδοποίησε σήμερα ότι, οι Άραβες ηγέτες θα ανατραπούν αν δεν υπερασπιστούν τους Παλαιστινίους μετά τη δολοφονία του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν. Σε δήλωσή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ο Σάλαχ καταδίκασε τους, Άραβες ηγέτες, ο οποίοι "κουφοί και τυφλοί, δεν μιλούν παρά μόνο για να υπερασπιστούν το Ισραήλ".

    "Λέμε καθαρά σε αυτούς τους ηγέτες:Αν δεν αφήσετε κατά μέρος τη σιωπή σας και δεν υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό, η τύχη των θρόνων σας από τα ίδια τα χέρια των λαών σας δεν θα είναι καλύτερη από εκείνη της αναπηρικής καρέκλας του σεΐχη Γιασίν ", τόνισε ο Σάλαχ.

    "Εκείνος, που πήρε την απόφαση για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμεντ Γιασίν αποφάσισε στην πράξη και τον θάνατο εκατοντάδων σιωνιστών", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης Ταξιαρχίες του Εζεντίν Αλ Κασάμ .

    Ήδη ένας 13χρονος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Γιασίν. Στο μεταξύ σε επίθεση με αυτοσχέδια ρουκέτα οφείλεται η έκρηξη που προκλήθηκε σήμερα το πρωί στον μεθοριακό σταθμό Ερέζ, στα σύνορα της λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, μετέδωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

    Εξάλλου τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν από την επίθεση με τσεκούρι, που εξαπέλυσε νεαρός Παλαιστίνιος, λίγες ώρες μετά τον φόνο του Γιασίν, σε στρατιωτική βάση, κοντά στο Τελ Αβίβ, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. "Ο δράστης, ένας νεαρός Παλαιστίνιος τρομοκράτης από τα κατεχόμενα εδάφη, επιτέθηκε με τσεκούρι και τραυμάτισε ελαφρά τρία άτομα, κοντά σε στρατιωτική βάση στο Ράματ Γκαν", σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό. Ο δράστης συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Πώς δολοφονήθηκε ο Γιασίν

    ''Είδα τον σεΐχη Γιασίν να κομματιάζεται και άρχισα να κλαίω''. Αυτόπτης μάρτυρας

    Ήταν 05.10 π.μ. Ο σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, συνοδευόμενος από τους δύο σωματοφύλακές του, που έσπρωχναν την αναπηρική του καρέκλα, έβγαινε από τέμενος της Γάζας όταν ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον του. Δευτερόλεπτα μετά το μόνο, που είχε απομείνει στην είσοδο του τεμένους ήταν κάποια μικρά κομμάτια μετάλλου και καμένο καουτσούκ από το αναπηρικό καροτσάκι του σεΐχη Γιασίν.

    Ο γείτονας του σεΐχη Γιασίν στην οδό Σάμπρα, Αμπού Αϊμάν αλ Σαρνούμπι, είχε βγει από το τέμενος λίγα λεπτά νωρίτερα. ''Πηγαίνοντας προς το σπίτι μου άκουσα την έκρηξη. Γύρισα και είδα διάφορα αντικείμενα να εκσφενδονίζονται. Δύο σωματοφύλακες είχαν τραυματιστεί και προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον σεΐχη Γιασίν, όταν έγινε μία νέα έκρηξη''.

    ''Ακούγοντας τις εκρήξεις πολλοί άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν προς το τέμενος και τότε έγινε και τρίτη έκρηξη'', τόνισε ο αλ Σαρνούμπι , προσθέτοντας ότι, είδε τρία ισραηλινά ελικόπτερα να πετούν στον ουρανό. ''Είδα τον σεΐχη Γιασίν να κομματιάζεται και άρχισα να κλαίω'', πρόσθεσε. Το σπίτι του Μοχάμαντ Αμπντελάλ βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο της επίθεσης .

    ''Μετά την τρίτη έκρηξη ,είδα από το παράθυρο και κατάλαβα ότι, ήθελαν να σκοτώσουν τον σεΐχη Γιασίν'', λέει ο Αμπντελάλ. Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς ήταν 67 ετών και περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο μικρό τέμενος, που οι κάτοικοι είχαν ονομάσει ''τέμενος Γιασίν''. Παραπληγικός από την ηλικία των 12 ετών ο Γιασίν ήταν καθηλωμένος σε μία αναπηρική πολυθρόνα. Ήταν πατέρας τριών αγοριών και έξι κοριτσιών.

    Πλήρης ισραηλινός αποκλεισμός στη Δ.Όχθη

    Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία, που είναι ένα στάδιο κάτω από την ύψιστη ετοιμότητα, μετά τη δολοφονία Γιασίν, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε πολυσύχναστες περιοχές και στις εισόδους των πόλεων σε όλη τη χώρα, ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε στρατηγικά σημεία όπως στην Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, στα υπουργεία, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, αλλά και σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για να αποτραπεί πιθανή εξέγερση Παλαιστινίων, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς οι 1000 από τους 4000 συνολικά θεωρούνται υποστηρικτές της Χαμάς.

    Και ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς εκφράζονται φόβοι μεταξύ των Ισραηλινών ότι, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές μπορεί να επιχειρήσουν επιθέσεις αντιποίνων για την δολοφονία του σεϊχη Γιασίν ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιχειρήσεων με στόχο μέλη ριζοσπαστικών παλαιστινιακών οργανώσεων. Εξάλλου οι ισραηλινές αρχές είχαν προειδοποιήσει, πως θα εντείνουν τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την εξολόθρευση ισλαμιστών μαχητών, μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε ισραηλινό λιμάνι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία Γιασίν

    Εκτέλεσαν τον ιδρυτή της Χαμάς

    [03] Διεθνή

    Στους δρόμους οι Παλαιστίνιοι Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία Γιασίν

    22/3/2004 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 7:27:33 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters, ΒΒC

    Τριήμερο πένθος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας κήρυξε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ. Σε δήλωσή του καταδίκασε "το βάρβαρο έγκλημα της δολοφονίας του ηρωϊκού μάρτυρα, Αχμέντ Γιασίν" και τόνισε πως, "ο παλαιστινιακός λαός θα συνεχίσει την αντίσταση ενάντια στην κατοχή και το τείχος του απαρτχάιντ". Την ίδια ώρα, ο Αμός Γκιλάντ, πολιτικός σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ "πιο επικίνδυνο από τον Γιασίν", ενώ τη δολοφονία δικαιολόγησε η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρουθ Γιαρόν. Στην πρώτη του δημοσία αντίδραση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του για την αεροπορική επιδρομή, που προκάλεσε το θάνατο του Γιασίν, ενώ οι Παλαιστίνιοι ζητούν έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο Λίβανο και την Αίγυπτο διαδηλώνουν εναντίον των Ισραηλινών, ενώ την επίθεση εναντίον του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς καταδίκασαν το Ιράν και το Ιράκ. Παράλληλα, "αυτοσυγκράτηση" μετά τις απειλές της Χαμάς για κλιμάκωση των επιθέσεωνσυνιστούν η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν ότι αγνοούσαν το σχέδιο εξόντωσης του Γιασίν.

    Διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ

    Στη Συρία περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι από τον καταυλισμό προσφύγων αλ Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού , διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και ζητώντας εκδίκηση για τη δολοφονία του Γιασίν, κρατώντας αντίτυπα του κορανίου, μαχαίρια και πορτρέτα του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

    Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο είχαν βγει στους δρόμους των καταυλισμών, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς. Πολλοί διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων και ισραηλινές σημαίες, ενώ κλειστά είναι οι επιχειρήσεις και τα σχολεία της περιοχής.

    Ο Ουσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, προειδοποίησε μάλιστα ότι, "η εκδίκηση θα είναι οδυνηρή". Εξάλλου, ο σεΐχης Μοχάμαντ Χουσέιν Φαντλάλα, επικεφαλής των φιλο-ιρανών Σιιτών, καταδίκασε τη δολοφονία του Γιασίν ως "απεχθές έγκλημα" και κάλεσε όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες "να αντιταχθούν στις σφαγές που κάνουν οι Ισραηλινοί".

    Ενώ και στην Αίγυπτο, περίπου 7000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ-Ασχάρ, που ελέγχεται από τους Σουνίτες, διαδηλώνουν κατά του Ισραήλ και ζητούν από τους Άραβες ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε βάρος του.

    "Πόλεμος" δηλώσεων

    Έντονες επικρίσεις ανταλλάσσουν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, μετά τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν. Ο Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε το λαό της Παλαιστίνης και τους εξόριστους να συνεχίσουν την αντίστασή τους ενάντια στους Ισραηλινούς, ενώ αξιωματούχοι του Ισραήλ κατηγορούν τους Παλαιστίνιους ως τρομοκράτες.

    Μάλιστα, ο Αμός Γκιλάντ στράφηκε προσωπικά εναντίον του Γιάσερ Αραφάτ, λέγοντας πως, "καλυπτόμενος πίσω από τα κουρέλια του πασιφισμού επιβλέπει την τρομοκρατία". Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε πως, η επιχείρηση είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης, αφού ο Γιασίν "ήταν υπεύθυνος για το θάνατο πολλών ανθρώπων". Πάντως, ο Αριέλ Σαρόν, σε σύντομη ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του είπε πως "το ισραηλινό κράτος χτύπησε σήμερα το πρωί τον πρώτο από τους Παλαιστίνιους δολοφόνους και τρομοκράτες", ενώ προσέθεσε ότι "η πεμπτουσία της ιδεολογίας αυτού ανθρώπου ήταν η δολοφονία κατά των Εβραίων, όπου και αν βρίσκονται και η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ".

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και πρώην πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το γεγονός "ξεκάθαρο μήνυμα κατά των τρομοκρατών, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιόσεφ Παρίτζκι, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να περιορίσουν την τρομοκρατία και να συνεργαστούν.

    Ωστόσο, υπάρχουν και ισραηλινές "φωνές", που καταδικάζουν την επίθεση. Ο ειρηνιστής, Γιόσεφ Μπεϊλίν, χαρακτήρισε τη δολοφονία Γιασίν "απαράδεκτη πράξη, που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας". Επίσης, ο Άραβας βουλευτής, Αχμέντ Τιμπί, απέδωσε την επιχείρηση σε "ομάδα πυρομανών της κυβέρνησης".

    Ισραηλινός αναλυτής επισημαίνει πως, αν και η δολοφονία του Γιασίν ήταν "ριψοκίνδυνη πράξη", θα ανοίξει το δρόμο για την πάταξη της τρομοκρατίας. Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος αναλυτής, Αλί Γιαρμπάουι, επισημαίνει ότι, "ο Αριέλ Σαρόν σκότωσε κάθε ελπίδα για ειρήνευση στην περιοχή, ανοίγοντας έναν ανερμάτιστο κύκλο δράσης και αντίδρασης".

    Στο πλευρό των Παλαιστινίων τάχθηκε και ο Σύριος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος είπε πως "δολοφονώντας τον σεΐχη Γιασίν, το Ισραήλ διέπραξε ένα άθλιο έγκλημα, που προστίθεται στις δολοφονίες και καταστροφές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού", ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει και να βάλει ένα τέλος στην πολιτική των δολοφονιών και των καταστροφών που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

    Διεθνής κατακραυγή

    Η επίθεση κατά του Αχμέντ Γιασίν καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, που ανησυχεί για την έξαρση της βίας στη Μέση Ανατολή.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά και στις δύο πλευρές "ηρεμία και αυτοσυγκράτηση" και παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Έντονη είναι και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα, χαρακτήρισε τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν "πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία".

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καταδίκασε τη δολοφονία και τόνισε αυτό δε θα βοηθήσει σε τίποτε τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ενω τόνισε πως τετοιες πράξεις είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο.

    Αλλά και οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών καταδίκασαν τη δολοφονία του Γιασίν και επεσήμαναν ότι προκαλεί ανάφλεξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. "Το Συμβούλιο καταδικάζει τον εξωδικαστικό φόνο του σεΐχη Γιασίν και επτά άλλων Παλαιστινίων σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές δυνάμεις", αναφέρουν οι υπουργοί και προσθέτουν ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ δεν έχει όμως το δικαίωμα να πραγματοποιεί εξωδικαστικούς φόνους". Επίσης, έκαναν έκκληση και στις δύο πλευρές να μην προβούν σε πραξεις βίας.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης , δήλωσε πως "η Έλλάδα, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, καταδικάζει την εξωδικαστική εκτέλεση του σεΐχη Γιασίν, όπως καταδικάζει επί της αρχής κάθε παράνομη πράξη βίας που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στο κράτος δικαίου".

    Τη δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς καταδίκασε και το Βατικανό κάνοντας λόγο για "μία βίαιη ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα".

    Οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, πως το Ισραήλ ετοιμαζόταν να δολοφονήσει τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Γιασίν, δήλωσε σήμερα η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Κοντολίζα Ράις.

    "Οι ΗΠΑ δεν είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων", για την επιδρομή εναντίον του σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, δήλωσε η Ράις στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην περιοχή. "Θέλουμε να ζητήσουμε απ' όλους να κάνουν μια παύση και να μην κάνουν τίποτε που να εμποδίσει τον ερχομό καλύτερων ημερών", δήλωσε η Ράις.

    Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Γιοσίρο Καβαγκούτσι, συνέστησε ηρεμία και στις δύο πλευρές, "ώστε το γεγονός αυτό να μην οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης". Τη ''βαθιά της ανησυχία'' καθώς και τους φόβους της για ''ένα νέο κύμα βίας'' το οποίο μπορεί να ''οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων'' εξέφρασε η Ρωσία.

    Τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς καταδίκασαν επίσης η Αίγυπτος, το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, η Ιορδανία,το Ιράν και η Τουρκία. Μάλιστα, η Αίγυπτος δεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς, που οργανώνονται από το Ισραήλ, για την 25η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εφιαλτική αναμονή

    Εκτέλεσαν τον ιδρυτή της Χαμάς

    [04] Διάφορα

    O Άρχοντας της... απάτης

    22/3/2004 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Θύμα απάτης έπεσε ένας επιχειρηματίας και συλλέκτης που πλήρωσε 14.000 λίρες Αγγλίας για να αποκτήσει από έναν επιτήδειο το φόρεμα που φορούσε η Λιβ Τάιλερ στην ταινία " Ο Άρχοντας των δακτυλιδιών". Το θύμα διαπίστωσε δυστυχώς αργά, ότι το αντικείμενο του πόθου του, δεν ήταν παρά μια απλή απομίμηση χωρίς καμιά αξία, όταν η σχεδιάστρια του γκρι φορέματος της ηθοποιού, Ντζιλα Ντίκσον, αμφισβήτησε έντονα το γεγονός. "Όλα τα κουστούμια της παραγωγής βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία" δήλώσε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται μάλλον για κάποια από τις κόπιες που κυκλοφορούν για εμπορικούς λόγους στην αγορά.

    Πουλάνε οι απομιμήσεις

    Στις ΗΠΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους απάτες. Η αστυνομία πολλές φορές έχει επέμβει και ερευνήσει υποθέσεις που αφορούν αξιοθαύμαστες απομιμήσεις κουστουμιών που πουλήθηκαν ως αυθεντικά σε ιδιώτες.

    Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το φόρεμα που φόρεσε η Τζούλια Ρόμπερτς στο "Pretty Woman" αλλά και αυτό της Κέιτ Γουΐνσλετ στην ταινία "Τιτανικός".

    [05] Αθλητισμός

    Νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα Βαριά τραυματισμένοι δύο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ

    22/3/2004 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 2:19:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης οι δύο φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, Ευάγγελος Βλαχόπουλος και Γιώργος Αντωνιάδης, που έπεσαν από το διάζωμα κερκίδας, κατά τη διάρκεια του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Ο 30χρονος Ευάγγελος Βλαχόπουλος, φέρει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στο θώρακα. Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και αναπνέει με μηχανική υποστήριξη. Σοβαρή χαρακτηρίζεται και η κατάσταση της υγείας του 38χρονου Γιώργου Αντωνιάδη, ο οποίος νοσηλεύεται επίσης στην εντατική μονάδα θεραπείας, με κατάγματα στο κρανίο και η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Και οι δύο έπεσαν από ύψος 3,5 μέτρων στον τσιμεντένιο διάδρομο της κερκίδας, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όταν η ομάδα του ΠΑΟΚ πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης. Eνας ακόμα φίλαθλος του ΠΑΟΚ διακομίστηκε, χθες, στο ίδιο νοσοκομείο, ελαφρά τραυματισμένος και αποχώρησε, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Τσάμπιονς Λιγκ ο ΠΑΟΚ

    [06] Υγεία

    Τεστ κατά εγκεφαλικών

    22/3/2004 2:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μία νέα γρήγορη και φτηνή σχετικά εξέταση αίματος αποτελεί το νέο σύμμαχο των ιατρών στη μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα εγκεφαλικά αποτελούν μια από τις πιο συνήθεις αιτίες θανάτου, και εκδηλώνονται συνήθως μετά από θρόμβωση των αρτηριών, ή στην πίεση του αίματος. Οι δημιουργοί της εξέτασης φιλοδοξούν σύντομα το τεστ να μπορεί να διακρίνει και τον τύπο του εγκεφαλικού, ώστε έγκαιρα να δίνουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

    Έτοιμο για κλινικές δοκιμές

    Η εξέταση θεωρείται ότι μπορεί να είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική και από την αξονική τομογραφία και βασίζεται στον εντοπισμό ενός συνδυασμού έξι πρωτεϊνών του εγκεφάλου που τα επίπεδά τους ανεβαίνουν όταν έχει εκδηλωθεί στον ασθενή εγκεφαλικό επεισόδιο. Για την έκδοση των αποτελεσμάτων χρειάζονται μόνο 15 λεπτά. Αυτό που το κάνε πιο πρακτικό είναι επίσης το γεγονός ότι μπορεί να γίνει και μέσα στο ασθενοφόρο, κατά τη μεταφορά του ασθενή.

    Οι μελλοντικές εκδόσεις της εξέτασης μπορεί να είναι και πιο χρήσιμες απατώντας πιο γρήγορα στον τύπο του εγκεφαλικού.

    Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σωτήρια λύση στα χέρια των γιατρών καθώς, ένα από τα διλήμματα που πάντα τους απασχολούν είναι αν η αιτία εκδήλωσής του είναι η αρτηριακή πίεση ή η θρόμβωση.

    Ξέροντας την αιτία μπορούν να χορηγήσουν και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, κερδίζοντας χρόνο στη μάχη για την επιβίωση του ασθενή.

    Η εταιρία παραγωγής του τεστ είναι έτοιμη για τις κλινικές δοκιμές σε δεκαπέντε νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

    [07] Αθήνα 2004

    Σύσκεψη για το τραμ Εντατικοποιούνται οι εργασίες για το τραμ

    22/3/2004 3:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 3:23:44 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα ολυμπιακά έργα απασχολούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση και κυρίως εκείνα για τα οποία τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, εξαιτίας καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην εξέλιξη των έργων. Ένα τέτοιο έργο είναι και το τραμ της Αθήνας, για το οποίο ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι θα παραδοθεί σε λειτουργία στα μέσα Απριλίου, τώρα τα περιθώρια είναι πάρα πολύ πιεστικά . Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης , στο πλαίσιο των συχνών επαφών που έχει με τους υπευθύνους των Ολυμπιακών Εργων που εποπτεύονται από το υπουργείο του, είχε σήμερα συνάντηση με όλους του εμπλεκόμενους φορείς στο έργο του τραμ. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Λιάπης ζήτησε εντατικοποίηση των εργασιών σε όλα τα στάδια της κατασκευής και την απόλυτη τήρηση των νέων "σφιχτών" χρονοδιαγραμμάτων. Ο υπουργός κατέστησε σαφές στους υπευθύνους του έργου ότι πρέπει να υπερκεραστούν όλες οι καθυστερήσειςώστε το καθοριστικής σημασίας έργο να παραδοθεί και να λειτουργήσει στο σύνολό του έγκαιρα και με απόλυτη ασφάλεια.

    Διαβεβαιώσεις για έγκαιρη παράδοση

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της "Τραμ ΑΕ" και των εργοληπτών, διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι οι εργασίες ήδη έχουν επιταχυνθεί σε όλα τα επίπεδα, ώστε το έργο του τραμ, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, να παραδοθεί και να λειτουργήσει στο σύνολό του έγκαιρα και με απόλυτη ασφάλεια.

    [08] Αθήνα 2004

    Στο Διεθνές τουρνουά Αθήνας Ικανοποίηση για τους πρωταθλητές μας της Ενόργανης

    22/3/2004 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 4:15:51 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές τα πήγαν οι Έλληνες πρωταθλητές της γυμναστικής στο Διεθνές τουρνουά, που έγινε στο κλειστό Ολυμπιακό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, το τετραήμερο που πέρασε. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος πήρε το χρυσό στους κρίκους, με 9,800 βαθμούς και ο προπονητής του Αλέκος Ιωακειμίδης σε δηλώσεις επισήμανε: "Ο Δήμος, πραγματικά, άγγιξε το τέλειο. Δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές στον κόσμο, που να έχουν την δυνατότητα να πλησιάζουν τους 9,800 βαθμούς στους κρίκους. Αυτό που χρειάζεται ο Δημοσθένης είναι να βελτιώσει ορισμένες λεπτομέρειες στο πρόγραμμά του. Μοναδικός του αντίπαλος είναι ο Γιόβτσεφ και γι΄ αυτό η μονομαχία τους στο Ευρωπαϊκό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον".

    Καλές εμφανίσεις

    Πολύ καλή εμφάνιση στην ίδια διοργάνωση έκανε και ο Χρήστος Λιμπανοβνός, που κατέλαβε την 6η θέση στο άλμα, ενώ στάθηκε άτυχος στο σύνθετο ατομικό, καθώς εγκατέλειψε την προσπάθεια του λόγω ενοχλήσεων στον καρπό του. Ο προπονητής του Λιμπανοβνού, Χρήστος Κασιόλας, αναφερόμενος στον αθλητή του τόνισε ότι οι δύο τους συνεργάζονται τους τελευταίους μήνες, αλλά έχουν πετύχει αρκετά πράγματα. Μάλιστα, συμπλήρωσε: "Δώσαμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο έδαφος και στο άλμα, δύο όργανα τα οποία πιθανό να μας χρειαστούν περισσότερο αν ο Χρήστος συμπεριληφθεί στην ομάδα για το Ευρωπαϊκό. Υπάρχουν, όμως, ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης".

    Τέλος, καλό δείγμα γραφής έδωσε στο τουρνουά και ο Λεωνίδας Τζαβάρας και η βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν πολύ καλή, αν αναλογιστεί κανείς την πτώση που είχε στους κρίκους. "Στη συγκεκριμένη διοργάνωση έδωσα μεγαλύτερη βαρύτητα στο σύνθετο ατομικό. Είμαι ικανοποιημένος από την προσπάθεια μου και αν έλειπε η πτώση μου από τους κρίκους θα ήμουν ακόμη πιο ικανοποιημένος. Το γυμναστήριο ήταν εξαιρετικό και το θεωρώ ένα από τα καλύτερα του κόσμου, ανώτερο και από αυτό που διεξήχθη πέρυσι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα των ΗΠΑ", δήλωσε ο Τζαβάρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χρυσό στο μονόζυγο για τον Μάρα

    [09] Εσωτερικά

    Συζήτηση επί των προγραμματικών

    22/3/2004 4:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 4:56:17 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ξεκίνησε η πολιτική αντιπαράθεση με τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Διαφθορά, Γεωργία, Ολυμπιακοί Αγώνες, Παιδεία και Κυπριακό ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής όπου έγινε η εξειδίκευση των προγραμματικών δηλώσεων από τους Υπουργούς. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 6 το απόγευμα με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών ενώ τη συζήτηση θα κλείσει ο Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσει τα μεσάνυχτα ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το πρωί, κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, υπέστη ελαφρά στηθαγχική κρίση ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Μαγκούφης, ο οποίος, αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο ιατρείο της Βουλής, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός για περαιτέρω έλεγχο.

    Πάταξη της διαπλοκής και της ανεργίας στις άμεσες προτεραιότητες

    Η βελτίωση των συνθηκών ζωής στις μεγαλουπόλεις με ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών σύμφωνα με τον υπουργό, Μιχάλη Λιάπη, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, διαβεβαίωσε ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών δε θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις.

    Την κατάργηση των "νόμων της διαπλοκής" εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας , προσθέτοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνονται η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας αλλά και η βελτίωση των συνθηκών στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

    Την προώθηση της μερικής απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης εξήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος , τονίζοντας ότι δε αυξάνονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και οι εισφορές, ενώ, παράλληλα, δε θίγεται το εφ άπαξ.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε ως στόχους του Υπουργείου την προσέλκυση επενδύσεων , την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων αλλά και την κατάστρωση μιας "αξιόπιστης, ανθρωπιστικής και πλήρους εναρμονισμένης με τα ισχύοντα στην υπόλοιπη Ε.Ε. μεταναστευτικής πολιτικής".

    Αντιπαράθεση για τα αγροτικά προϊόντα

    Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε το θέμα της Γεωργίας και των αγροτικών προϊόντων. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η κυβέρνηση κατέβασε τον πήχη χαμηλά για μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις στη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ενώ ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αργύρης , κατηγόρησε την κυβέρνηση για άγνοια επί των αγροτικών θεμάτων.

    "Πάτε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής και είστε έτοιμοι να το βάλετε στα πόδια, ενώ είναι λυμένο το ζήτημα των πόρων", τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης , αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι η ΝΔ αναλαμβάνει μια ισχυρή Ελλάδα με τον πήχη ψηλά λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο πήχης, δεν είναι οι μικροεξαγγελίες σας, αλλά η θέση που κατέκτησε η χώρα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με αυτόν τον πήχη θα αναμετράστε και όχι με τα 30 ευρώ των συντάξεων".

    Την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , ενώ αναφερόμενη στη ματαίωση της κατασκευής του σκέπαστρου του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αν και μελετάται από το 2001, δεν υπογράφηκε ποτέ η σύμβαση και οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.

    "Όλοι οι προϋπολογισμοί των έργων και των δράσεων είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω, ενώ υπάρχουν πολλές νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες " σημείωσε η κ. Πετραλιά, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια λεπτομερούς καταγραφής ώστε να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια.

    "Νέα ναυτιλία και ναυτιλιακή πολιτική" εξήγγειλε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης , προβλέποντας αυστηρότερες προδιαγραφές, εντατικοποίηση των ελέγχων, αναβάθμιση των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης.

    Επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

    Για "αντιφάσεις χωρίς αρχή και τέλος" κατηγόρησε τη νέα κυβέρνηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου , επισημαίνοντας ότι ενώ την προηγούμενη τετραετία" ισοπέδωσε τα πάντα και απαξίωσε τα μεγάλα επιτεύγματα, σήμερα χωρίς να παίρνει τίποτα πίσω, υπόσχεται αφειδώς παροχές". Επίσης, είπε ότι απ όσα υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός προκύπτει αύξηση δαπανών κατά 15 δις ευρώ, με παράλληλη μείωση εσόδων λόγω μείωσης της φορολογίας, και αναρωτήθηκε για τον τρόπο εξοικονόμησης πόρων.

    "Επιλεκτική αοριστία" καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής υπήρξε αόριστος σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της πολιτικής του. Αναφερόμενος στα Ολυμπιακά Έργα ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η νέα κυβέρνηση αν και ζήτησε συναίνεση, δεν αναγνώρισε το έργο που έχει γίνει.

    "Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, διέθεταν σε μικρές δόσεις όραμα, στόχους, μέσα και χρονοδιαγράμματα μια δόση οράματος, στόχων, μέσων, χρονοδιαγράμματος, αλλά έγινε φανερό πως λείπει ένα κυβερνητικό σχέδιο για το αύριο της χώρας" υποστήριξε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου , προσθέτοντας: "το σενάριο είναι γνωστό: Αν κάτι δεν πάει καλά, είναι γιατί οι προηγούμενοι δεν το είχαν καλά ετοιμάσει. Αν κάτι πάει καλά, χρεώνεται στα υπέρ της κυβέρνησης".

    Την παραίτηση του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη, ζήτησε ο Θόδωρος Πάγκαλος λόγω της μήνυσης που είχε υποβάλει για το μουσείο της Ακρόπολης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η πρώτη αντιπαράθεση

    [10] Διεθνή

    Νέα στρατηγική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας Στο δικαστή ο Ισπανός ύποπτος

    22/3/2004 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 4:30:57 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ενώπιον της ισπανικής δικαιοσύνης αναμένεται να προσαχθεί σε λίγη ώρα ο Ισπανός ανθρακωρύχος, που θεωρείται ότι προμήθευσε με εκρηκτικά τους δράστες του μακελειού της 11ης Μαρτίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα "El Pais" ο Ισπανός ύποπτος ονομάζεται Χοσέ Εμίλιο Σουάρες Τρασόρας, είναι κάτοικος του Οβιέντο και παρείχε στους δράστες εκρηκτικά τύπου "Goma 2 Eco" από το ορυχείο, όπου εργάζεται. Μαζί του θα προσαχθούν και άλλοι τέσσερις Μαροκινοί. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, τέσσερις νέες συλλήψεις έγιναν στη Μαδρίτη. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στη συνοικία Λαβαπίες, ενώ ο τέταρτος στο προάστιο Χετάφε. Η είδηση έγινε γνωστή από προσκείμενη στην έρευνα πηγή, χωρίς, όμως, να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τους συλληφθέντες. Στο δικαστή Χουάν ντελ Όλμο, αναμένεται να προσαχθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη. Με τις νέες συλλήψεις αυξάνεται σε 14 ο αριθμός των ατόμων, που έχουν προσαχθεί για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    Πολιτικός αγώνας κατά της τρομοκρατίας

    Η Ισπανία αναμένεται να διατηρήσει την προνομιούχο σχέση με τις ΗΠΑ, που είχε δημιουργήσει ο Αθνάρ, χωρίς να λέει "ναι" σε ό,τι λέει η Ουάσιγκτον.

    Εντωμεταξύ, νέα στρατηγική στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αναμένεται να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή στην εφημερίδα "El Mundo", ο πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο οποίος θεωρείται ότι θα διορισθεί υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Θαπατέρο. "Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε τους εαυτούς μας μόνο με στρατιωτικά ή αστυνομικά μέσα, αλλά πρέπει να νικήσουμε τους τρομοκράτες πολιτικά. Πρέπει οι αραβικές κοινωνίες να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να εμποδίσουν τη διασπορά τρομοκρατικών οργανώσεων" ανέφερε ο κ. Μορατίνος, ενώ πρόσθεσε ότι ο Θαπατέρο θα αποσύρει μεν τους 1.300 Ισπανούς στρατιώτες από το Ιράκ, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Ο πρώην απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει για την αντιτρομοκρατική πολιτική με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας αλλά και με τον Κόλιν Πάουελ. Πάντως, επεσήμανε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει "την προνομιούχο" σχέση που δημιούργησε με τις ΗΠΑ ο Αθνάρ, "χωρίς να λέει, ναι, σε ό,τι προτείνει η Ουάσινγκτον", εννοώντας ότι δε θα μπορούν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις ισπανικές στρατιωτικές βάσεις για οποιαδήποτε επιχείρηση θέλουν.

    [11] Εσωτερικά

    Εισήχθη με πέτρα στη χολή και έμεινε "φυτό" Αποζημίωση "μαμούθ" για ιατρικά λάθη

    22/3/2004 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 4:47:32 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με το ποσό του 1.173.881 ευρώ καλείται το ΙΚΑ, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείο Αθηνών, να αποζημιώσει 53χρονο ασθενή, ο οποίος το 1998 εισήχθη σε θεραπευτήριο του Ιδρύματος με πέτρα στη χολή και εξαιτίας λαθών εκ μέρους των γιατρών και της αναισθησιολόγου έμεινε "φυτό". Το ΙΚΑ πρέπει επίσης να δώσει από 58.694 ευρώ για ηθική βλάβη στη σύζυγο και το παιδί του ασθενούς. Η αναισθησιολόγος η οποία θεωρείται υπεύθυνη διώκεται και στα ποινικά δικαστήρια.

    Ευθύνες στους γιατρούς για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους

    Ο Γολγοθάς του 47χρόνου, τότε, επαγγελματία οδηγού Δήμου Παναγιωτόπουλου άρχισε την Μεγάλη Παρασκευή του 1998, όταν άρχισε να νιώθει πόνους. Αμέσως πήγε στο Νοσοκομείο του ΙΚΑ των Μελισσίων, όπου διαγνώσθηκε η ύπαρξη πέτρας στον χοληδόχο πόρο και εισήχθη στο νοσοκομείο.

    Το λάθος, όπως υποστηρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος, έγινε από την αναισθησιολόγο Ελένη Ανδρούτσου, ενώ ο χειρούργος γιατρός δεν ήταν στο χειρουργείο, κατά την διάρκεια της ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, που αναγκάσθηκαν να του κάνουν για να σωθεί.

    Όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, η αναισθησιολόγος με λανθασμένους χειρισμούς, απέτυχε να πραγματοποιήσει την επαρκή οξυγόνωση του ασθενούς, με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική ισχαιμική βλάβη και στη συνέχεια ανακοπή της καρδιάς.

    Από το νοσοκομείο Μελισσίων, ο κ. Δ. Παναγιωτόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Ελπίς" όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και παρέμεινε εκεί για τρεις μήνες.

    Σήμερα ο ασθενής παρουσιάζει αναπηρία άνω του 80 %, καθώς έχει σπαστική τετραπάρεση, με δυσκολία βαδίζει, η ομιλία του είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ έχει ολική απώλεια της όρασης και στα δύο μάτια.

    Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αφού εξέτασε τα στοιχεία, έκρινε ότι οι γιατροί, με προεξέχουσα την αναισθησιολόγο κ. Ανδρούτσου, επέδειξαν έλλειψη ψυχραιμίας και συντονισμού, με αποτέλεσμα να ασκήσουν πλημμελώς τα καθήκοντά τους και να μην λάβουν εγκαίρως τα ενδεδειγμένα από ιατρικής πλευράς μέτρα, ώστε να αποτραπεί η τελικώς συντελεσθείσα βλάβη της υγείας του ασθενούς, για την οποία είναι υπεύθυνο το ΙΚΑ, λόγω των πράξεων και παραλείψεων των ιατρών του.

    Κατόπιν αυτών, το δικαστήριο επιδίκασε στον ασθενή το ποσό των 1.173.881 Ευρώ για ηθική βλάβη, στην σύζυγό του το ποσό των 58.694 Ευρω για ηθική βλάβη και στο παιδί του, το ίδιο ποσό με την σύζυγο και για την ίδια αιτία. Όμως, κήρυξε προσωρινά εκτελεστή την απόφασή του, μόνο κατά το 25% των επιδικαζομένων ποσών.

    [12] Πολιτισμός

    Εγκαίνια τη Δευτέρα στο Γκάζι Στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα ο Καραγκιόζης

    22/3/2004 4:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 4:53:33 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Εγκαίνια κάνει σήμερα στο Γκάζι η έκθεση "Ελληνικό θέατρο Σκιών: Φιγούρες από Φως και Ιστορία", η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο. Η έκθεση, που θα διατηρεί ανοιχτές τις πόρτες τις ανοιχτές στο κοινό μέχρι και τις 9 Μαΐου έχει ως βασικό της θέμα τον αγαπημένο ήρωα της Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, τον Καραγκιόζη και το πως εξελίχθηκε μέσα στο πέρασμα των δυο τελευταίων αιώνων. Στα πλαίσια της θα προβάλλονται σχετικές ταινίες, ενώ δε θα λείψουν και ζωντανές παραστάσεις θεάτρου σκιών, οι οποίες θα επεκταθούν και στην περιφέρεια.

    Ταινίες και παραστάσεις στο πρόγραμμα

    Η έκθεση έχει βασιστεί κατά κύριο λόγο σε υλικό του Κέντρου Έρευνας και Μουσειακού Υλικού Θεάτρου Σκιών του ΕΛΙΑ, αλλά και σε συλλογές άλλων φορέων και σύγχρονων Καραγκιοζοπαικτών.

    Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον Καραγκιόζη και την ιστορία του μέσα από δυο ταινίες. Η πρώτη είναι περισσότερο ένα ντοκιμαντέρ με περιγραφές και διηγήσεις παλαιών και νεότερων καραγκιοζοπαιχτών, ενώ στη δεύτερη η δεύτερη μέσα από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζει τους "μάστορες" του θεάτρου σκιών καθώς σπάνιες φιγούρες.

    Για την αρτιότερη προσέγγιση του Καραγκιόζη και της ιστορικής του πορείας θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις θεάτρου σκιών, στις οποίες τα εκθέματα θα λάβουν "σάρκα και οστά". Οι παραστάσεις δε θα περιοριστούν στο κλεινόν άστυ. Μάλιστα θα ξεκινήσουν από την περιφέρεια για καταλήξουν στην Αθήνα. Έτσι τον Καραγκιόζη και τις ιστορίες του θα φιλοξενήσει στις 17 Απριλίου η Πάτρα, στις 24 η Θεσσαλονίκη και στις 2 και 8 Μαίου η Αθήνα.

    Την έκθεση θα συνοδεύει ένα πλούσιο εικονογραφημένο λεύκωμα, το οποίο θα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό άγνωστα και ανέκδοτα τεκμήρια για τους μελετητές του είδους και τους λάτρεις του Καραγκιόζη.

    Την ικανοποίηση του για τη διοργάνωση της έκθεσης εξέφρασε ο Ευγένιος Σπαθάρης ανακοινώνοντας παράλληλα τη δημιουργία του «Καραγκιόζη-Ολυμπιονίκη καθώς "ο λαϊκός ήρωας παρακολουθεί τα γεγονότα και συμμετέχει ως πρωτοπόρος".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φιγούρες από Φως και Ιστορία...

    [13] Κυπριακό

    Για τις συνομιλίες, στην Ελβετία, την Τετάρτη Τον Ταλάτ εξουσιοδοτεί ο Ντενκτάς

    22/3/2004 4:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 5:38:33 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Γραπτή εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις διευρυμένες συνομιλίες που αρχίζουν μεθαύριο στη Λουκέρνη της Ελβετίας, με τη συμμετοχή και Ελλάδας και Τουρκίας, διαβίβασε στο γ.γ. του ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη σημερινή τελευταία συνάντησή του στη Λευκωσία, με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, υπό τον Αλβάρο Ντε Σότο, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των συνομιλιών. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, σε αυτή τη φάση, δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στα σημαντικά θέματα. Η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο, μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ένα μοντέλο που θα ισχυροποιεί τη διζωνικότητα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. Το ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί μια επανενωμένη Κύπρο σε μια ενωμένη Ευρώπη, την 1η Μαΐου, χωρίς όρους, υπογράμμισε ο πρόεδρός του, Πατ Κοξ. Χθες ο Κ. Ντε Σότο, είχε εξάωρες συνομιλίες στην Αγκυρα με την τουρκική κυβέρνηση.

    [14] Οικονομία

    Μετά τη δολοφονία του Γιασίν Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια

    22/3/2004 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 5:13:06 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Μεγάλη πτώση κατέγραψε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στα διεθνή χρηματιστήρια, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στο επενδυτικό κοινό της Σοφοκλέους. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε αισθητά κάτω από τα επίπεδα των 2.300 μονάδων και συγκεκριμένα έκλεισε στις 2.276,32 μονάδες παρουσιάζοντας μεγάλη υποχώρηση σε ποσοστό 3,77%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 171,25 εκατ. ευρώ.

    Με σημαντική πτώση άνοιξαν οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές, σε κλίμα γενικής φοβίας. Η έλλειψη οικονομικών ειδήσεων είναι ένας ακόμη λόγος που επιδεινώνει το κλίμα και αφήνει την αγορά χωρίς κατεύθυνση, μετά μάλιστα το κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή με απώλειες μίας μονάδας. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones άνοιξε με απώλειες 0,36% και ο Nasdaq με 0,63%.

    Για τους ίδιους λόγους παρατηρούμε βουτιά των μεγάλων δεικτών στην Ευρώπη. Στις 16.44 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ήταν στο -1,6%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -1,9% και ο DAX της Φραγκφούρτης στο -2,2%.

    [15] Εσωτερικά

    Συνέντευξη στο Ζάππειο "Απειθαρχία και ρήξη στα μέτρα των Βρυξελλών"

    22/3/2004 5:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 5:28:09 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Απειθαρχία, ανυπακοή και ριζική ρήξη πρότεινε ως απάντηση στα μέτρα που θα ληφθούν στην Εαρινή Σύνοδο των Βρυξελλών η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα στο Ζάππειο. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η Σύνοδος είναι κρίσιμη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης καθώς ως στόχο έχει να θίξει τις εργασιακές σχέσεις και το συνταξιοδοτικό, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ γιατί δεν αναφέρθηκαν στο θέμα κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Η γ.γ. του ΚΚΕ προέβλεψε μεγαλύτερη όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και είπε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να αντιμετωπιστούν με την πολιτική γραμμή της πάλης. Αναφερόμενη στη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός και ότι έγινε σκόπιμα με σκοπό την πρόκληση ενός νέου γύρου αίματος. Μάλιστα, απέρριψε την άποψη για τον "ισλαμικό κίνδυνο" τονίζοντας: "Η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία είναι ο υπ αριθμόν ένας κίνδυνος. Η δήθεν πάλη κατά της τρομοκρατίας είναι το όχημα για την περιστολή των ελευθεριών".

    [16] Πολιτισμός

    Η απονομή των βραβείων Μπότση

    22/3/2004 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 6:11:12 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η φετινή απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Αθ. Β. Μπότση. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στη διάρκεια λαμπρής τελετής, παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της εκκλησίας, των γραμμάτων και της οικονομικής ζωής του τόπου. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, ο οποίος τιμήθηκε για την 36χρονη ευδόκιμη προσφορά του σε όλους τους τομείς της μάχιμης δημοσιογραφίας καθώς και ο Γιώργος Βλαβιανός, ο Παύλος Νεράτζης, ο Ηλίας Γεωργάκης και ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

    Ποιούς βράβευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βράβευσε τον Δημήτρη Τσαλαπάτη για την 36χρονη ευδόκιμη προσφορά του σε όλους τους τομείς της μάχιμης δημοσιογραφίας, καθώς και τον Γιώργο Βλαβιανό για την επιτυχή κάλυψη όλων των πολεμικών συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή κατά την τελευταία 10ετία αλλά και για τις ανταποκρίσεις του από το Βόρειο Ιράκ, όπου ήταν ο μόνος απεσταλμένος ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Από τον κ Στεφανόπουλο έλαβαν επίσης βραβεία, ο Παύλος Νεράτζης για τις έρευνές του στην EΡΑ, MIXER, σε θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας αλλά και του ελληνισμού της διασποράς, ο Ηλίας Γεωργάκης για την εγκυρότητα του ρεπορτάζ, για την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα και ο Δημήτρης Πέτροβιτς για την ανάδειξη θεμάτων της Θράκης και τη συμβολή του στην αναβάθμιση του τόπου της ακριτικής Ελλάδας.

    Τέλος, ο πρώτος πολίτης της χώρας απένειμε στο Γιάννη Βούλτεψη το βραβείο Εθνικής Αντίστασης.

    Οι υπόλοιπες απονομές

    Βραβεία δόθηκαν σε διακριθέντες για το έργο τους δημοσιογράφους κι από προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτιστικής και της οικονομικής ζωής του τόπου.

    Συγκεκριμένα, για το Κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στην Ειρήνη Αντωνίου, ενώ ο Πρόεδρος της ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος το βραβείο (χορηγίας ΕΒΕΑ) οικονομικού ρεπορτάζ στον Δημήτρη Καπράνο.

    Το βραβείο Ισότητας "Ελένη Αλιτζόγλου" (χορηγός ΓΓ Ι) απένειμε στη Βικτόρια Νταγκουνάκη, η εκπρόσωπος της Γεενικής Γραματείας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη.

    Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού, Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης, απένειμε στην Ευγενία Κατούφα το βραβείο ανθρωπιστικού ρεπορτάζ (με χορηγό τον ΕΕΣ), η οποία το δώρισε στις μητέρες του Παιδικού Χωριού SOS.

    Τέλος, η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Κέλυ Μπαρδάρα, απένειμε στη Μάρω Καπετάνητο βραβείο για το ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης (χορηγός ο ΔΑ).

    Της απονομής προηγήθηκαν σύντομες ομιλίες του προέδρου του Ιδρύματος Σπύρου Αβαρκιώτη, των προέδρων της ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ: Μανόλη Μαθιουδάκη, Γιάννη Πλαχούρη καθώς και του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσόπουλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στο στόχο και το σκοπό του Ιδρύματος όσο και τη σημασία των βραβείων στους εκπροσώπους του Τύπου.

    [17] Αθλητισμός

    Εχει συνέλθει πλέον ο Έλληνας τεχνικός Αναπνέει μόνος του ο Κυράστας

    22/3/2004 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η βελτίωση της υγείας του Γιάννη Κυράστα και το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν δεν ήταν απλώς ευχάριστο, αλλά δείχνει πόσο έχει συνέλθει ο Έλληνας τεχνικός, καθώς πλέον αναπνέει μόνος του, χωρίς μηχανική υποστήριξη. Επίσης δεν βρίσκεται σε καταστολή, δηλαδή άρχισε να έχει επαφή με το περιβάλλον και γι΄ αυτό τον λόγο, οι γιατροί διέκοψαν και τα φάρμακα, που του χορηγούσαν σε αυτή την περίπτωση. Το πλήρες ιατρικό ανακοινωθέν, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και το οποίο- όπως πάντα- υπογράφουν οι γιατροί: Α. Καραγιάννης, Ι. Κοσμίδης και Γ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει: "Ο κ. Κυράστας Γιάννης συνεχίζει να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Ευρωκλινικής Αθηνών. Λόγω περαιτέρω βελτίωσης της καταστάσεως του και δεδομένου ότι δεν απαιτείται πλέον καταστολή, διεκόπησαν τα χορηγούμενα για το λόγο αυτό φάρμακα. Ο ασθενής δεν έχει πλέον ανάγκη συνεχούς μηχανικής υποστηρίξεως της αναπνοής του. Οι δείκτες της λοιμώξεως συνεχίζουν επίσης να υποχωρούν. Η κατάστασή του, όμως παραμένει σοβαρή και οι προσπάθειες συνεχίζονται". Ευνόητο είναι ότι αν η βελτίωση της υγείας του Γιάννη Κυράστα συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς, τότε είναι απλά και μόνο θέμα ημερών η έξοδος του από την εντατική και η νοσηλεία του σε δωμάτιο της Ευρωκλινικής.

    [18] Εσωτερικά

    Στο πλευρό των παιδιών-προσφύγων

    22/3/2004 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 6:03:37 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Μια εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση και τη συγκέντρωση πόρων για τα παιδιά-πρόσφυγες αρχίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Με το σκεπτικό ότι στον καθημερινό αγώνα που δίνουν τα παιδιά στους καταυλισμούς, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ανακούφιση και ζωτική διέξοδο, η εκστρατεία αυτή πήρε τη μορφή ολυμπιακής δράσης, η οποία θέλει να καταδείξει το πνεύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και την προώθηση της αξίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων. Από σήμερα λοιπόν και μέχρι τις 4 Απριλίου, στο έργο της ενημέρωση και ευαισθητοποίησης του κοινού θα συνδράμουν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και οι εφημερίδες, ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές αφίσες σε 150 στέγαστρα λεωφορείων. Οι πολίτες που θέλουν να συμπαραταχθούν στον αγώνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μπορούν να το κάνουν με την αποστολή ενός απλού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου.

    Τόσο απλό όσο ένα SMS

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν γραπτά μηνύματα με τον τίτλο ΟΗΕ μέσω κινητού τηλεφώνου στον τετραψήφιο κωδικό 4525. Κάθε γραπτό μήνυμα θα κοστίζει 1 ευρώ.

    Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν από την Ύπατη Αρμοστεία σε ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματά της που συνάδει με τους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για την χιλιετία. Αυτό το πρόγραμμα σχετίζεται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και αθλητικών υποδομών στο Ανατολικό Κέρας της Αφρικής για τα ανήλικα κορίτσια πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περίπου 8 εκατομμύρια παιδιά, βρίσκονται υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας.

    Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δίωξη ή έχουν στρατολογηθεί βίαια.

    Για τα παιδιά που είναι πρόσφυγες, ο αθλητισμός αποτελεί έναν τρόπο να διοχετευτεί θετικά η ενέργεια τους και παρέχει διέξοδο από την πραγματικότητα των καταυλισμών.

    Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο Αθηναίων Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρόμπερτ Ουάιτ.

    [19] Διάφορα

    Μωρά με... εκ γενετής πείρα! Δουλειά μόνο για εγκύους!

    22/3/2004 6:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 6:50:58 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ποιος είπε ότι οι γυναίκες και μάλιστα οι έγκυες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εργασίας με τους άνδρες; Για να μην πούμε ότι μπορεί να είναι και πιο ευνοημένες και μάλιστα εκ φύσεως! Μεγάλη, αγγλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποφάσισε από εδώ και στο εξής ότι μόνο οι έγκυες γυναίκες θα λαμβάνουν τη θέση του... δοκιμαστή κρασιών, με το αιτιολογικό ότι οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα έχουν καλύτερη αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έλαβαν διευθυντικά στελέχη της αλυσίδας, όταν μία δοκιμαστής κρασιών, με εννιαετή πείρα, έμεινε έγκυος και ανακάλυψε, πως η όσφρησή της είχε βελτιωθεί δραματικά. Μάλιστα, μπορούσε να εντοπίσει ακόμα και την παραμικρή αλλοίωση στο κρασί. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και άλλες τέσσερις γυναίκες συνάδελφοί της, οι οποίες επίσης ήταν σε ενδιαφέρουσα. "Οι αισθήσεις μας έχουν αυξηθεί στο έπακρον", δήλωσαν περιχαρείς οι μέλλουσες μαμάδες. Άγνωστο, όμως, παραμένει κατά πόσον οι υπεύθυνοι σκέφθηκαν την υγεία των μωρών και αν λάβουμε υπόψη μας το παρελθόν των Άγγλων στον αλκοολισμό, οι προβλέψεις είναι μάλλον δυσοίωνες...

    [20] Οικονομία

    Αιχμές Βερελή κατά Παλάθιο για την Ολυμπιακή

    22/3/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 6:49:09 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σαφείς αιχμές κατά της αρμόδιας για τις μεταφορές επιτρόπου της Ε.Ε., Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αφήνει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρίστος Βερελής, για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Με αφορμή τις προθέσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέο κύκλο ελέγχων στην Ολυμπιακή και τις ασαφείς, όπως τις χαρακτηρίζει ο κ. Βερελής, θέσεις της κυβέρνησης στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ότι η αρμόδια Επίτροπος, στην περίπτωση της Ο.Α., παρεμβαίνει για δεύτερη φορά με αφορμή, όπως και την πρώτη φορά, καταγγελίες του ανταγωνισμού.

    "Στόχος η πτώχευση της Ολυμπιακής"

    Η πρόθεση των καταγγελιών είναι ενδεχομένως, μέσα από την διαδικασία αυτή, να εξαναγκάσει σε πτώχευση την Ο.Α., ώστε να μεταφερθεί στις ανταγωνίστριες εταιρίες το αεροπορικό έργο που σήμερα γίνεται με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, σύμφωνα με τον κ.Βερελή.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός, η τακτική που ακολουθεί η ΕΕ, έχει στόχο να θέσει σε ομηρία την πώληση σε ιδιώτες των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που είχε προχωρήσει σημαντικά πριν τις εκλογές με αξιόπιστους επενδυτές, καθώς η δικαστική επίλυση της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις μπορεί να πάρει μήνες, ίσως και χρόνια.

    Ο κ. Βερελής σημειώνει ακόμη ότι, παρά τις προσδοκίες της κας Παλάθιο ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία θα πτώχευε, αυτό δεν έγινε χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια όλων σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. Ο πρώην υπουργός υπενθυμίζει ότι για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί στο θέμα της Ολυμπιακής, υπάρχει θετική γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ ήδη προσωρινά αποφάνθηκαν θετικά τα αρμόδια Ελληνικά Δικαστήρια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2004 - 17:51:57 UTC