Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαδηλώσεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία Απερίφραστη ελληνική
  • [02] Τα ψηλά δέντρα τους φέρνουν ατυχία Προεκλογικό φενγκ σούι
  • [03] Παγκόσμια ανησυχία Διεθνείς αντιδράσεις υπό το φόβο των αντιποίνων
  • [04] Συνάντηση Πετραλιά - Αγγελοπούλου "Εξαιρετικοί και ασφαλείς οι Αγώνες"
  • [05] Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Στη Λουκέρνη μεταφέρονται οι
  • [06] Με σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" Διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία

    [01] Εσωτερικά

    Διαδηλώσεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία Απερίφραστη ελληνική καταδίκη της δολοφονίας Γιασίν

    22/3/2004 7:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 7:55:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM, ΑΠΕ

    "Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί στο εδώλιο" λέει ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, κ. Αμπντάλα

    Την απερίφραστη καταδίκη της χώρας για την "εξω-δικαστική εκτέλεση του σεΐχη Αχμάτ Γιασίν", όπως και "για κάθε παράνομη πράξη βίας που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στο κράτος δικαίου" εξέφρασε η χώρα μας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Ο κ. Μολυβιάτης πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Τη δολοφονία κατέκριναν με ανακοινώσεις τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΝ. "Η ισραηλινή κυβέρνηση ευθύνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις και πρέπει να οδηγηθεί σε δίκη" σχολίασε ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, κ. Αμπντάλα, μετά τη συνάντησή που είχε σήμερα με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο κ. Αμπντάλα- που αποχωρεί για τα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών- ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για την υποστήριξή του. Εν τω μεταξύ, έξω από το κτήριο της ισραηλινής πρεσβείας, όπου από το πρωί έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας από παλαιστινιακές οργανώσεις και συλλόγους, με συμμετοχή 400 διαδηλωτών. Η πορεία τους ξεκίνησε από τα γραφεία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης, στο Ψυχικό και κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ.

    Κατακρίνει ο πολιτικός κόσμος

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης εκφράζοντας τη θλίψη του για τα γεγονότα σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει "το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει από τρομοκρατικές ενέργειες τους πολίτες του, χωρίς όμως να καταφεύγει σε παρόμοιες ενέργειες" και κάλεσε "και τα δύο μέρη να αποστούν από πράξεις βίας που υποσκάπτουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες". "Δεν είναι νοητό η βία να υποκαθιστά την πολιτική διαδικασία που είναι αναγκαία προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος", δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του χαρακτήρισε την ενέργεια προκλητική, "που τροφοδοτεί και αναπαράγει τον κύκλο της βίας, της τρομοκρατίας και του αίματος και απομακρύνει, την προοπτική του διαλόγου και της ειρήνευσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής". Στο κείμενο τονίζεται, πως όποιες δυνάμεις έχουν επιλέξει την ανοικτή σύγκρουση και την εξόντωση, της άλλης πλευράς, πρέπει να απομονωθούν με την ενεργό διεθνή παρέμβαση, ενώ καλείται η ΕΕ μαζί με υπόλοιπα μέρη του Κουαρτέτου σε έμπρακτη δέσμευση για άμεση εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    Τη δολοφονία Γιασίν καταδίκασε και ο Συνασπισμός ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει πως "η ασυδοσία και η τρομοκρατική πολιτική του Σαρόν ενισχύεται και υποστηρίζεται από την αμερικάνικη κυβέρνηση που έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση".

    Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης, δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι τον Πρέσβη του Ισραήλ Ραμ Αβιράμ, για μια συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα, η οποία ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της τέθηκαν θέματα διμερών σχέσεων, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την ελληνική και ισραηλινή διασπορά.

    Ενέργεια δολοφονική για την ειρηνευτική διαδικασία

    Ο άρτι διορισθείς ως υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, μέχρι τώρα πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, μίλησε για τη σημερινή δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς σεΐχη Αχμέντ Γιασίν μίλησε στη ΝΕΤ 105,8 και στη δημοσιογράφο Λιάνα Γαβριλάκη.

    "Έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι το Ισραήλ είναι μια συμμορία κακοποιών, δολοφόνων, που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και καταστρέφουν την ειρηνευτική διαδικασία , εξαπολύοντας δολοφονικές επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων - ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για την αναβίωση των ισραηλο - παλαιστινιακών συνομιλιών, την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν ενωμένοι, και σταθεροί στην αντίστασή τους απέναντι στην ισραηλινή κατοχή με κάθε μέσο που διαθέτουν. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ και δεν θα λυγίσουμε ποτέ ώσπου να αποτινάξουμε την κατοχή, ώσπου το Ισραήλ να υπογράψει συμφωνία μαζί μας" τόνισε ο Αμπντάλα Αμπντάλα και πρόσθεσε ότι "τώρα είναι η ώρα η διεθνής κοινότητα, ειδικά το Κουαρτέτο των μεσολαβητριών δυνάμεων για την εφαρμογή του λεγόμενου Οδικού Χάρτη, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συνετίσει το Ισραήλ ώστε να δεχθεί την ειρήνη". "Αλλιώς όλη η περιοχή θα ταλανίζεται από ταραχές και θα βυθιστεί στο χάος, κάτι που δεν θα ωφελήσει κανέναν" σημείωσε.

    Ερωτηθείς για τις έως τώρα οι αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον αραβικό κόσμο, ο κ. Αμπντάλα απάντησε ότι πολλές χώρες έσπευσαν να καταδικάσουν την ισραηλινή δολοφονική επίθεση ως βάρβαρη ενέργεια - αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, και δολοφονική για την ειρηνευτική διαδικασία. "Όμως αυτό δεν αρκεί. Εμείς προσδοκούμε περαιτέρω ενέργειες: να καθίσουν στο σκαμνί το Ισραήλ και να πληρώσει ακριβά για τις εγκληματικές τρομοκρατικές του πράξεις, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν είναι δυνατό να απολαμβάνει καθεστώς ασυλίας, να χτυπά και να παραμένει ατιμώρητο " κατέληξε.

    Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει θέση ανάμεσα στην ειρήνη χωρίς σύνορα ή στη βαρβαρότητα χωρίς όρια, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο Επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ισμάτ Σάμπρι.

    Η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια τη δολοφονία του Γιασίν και "εγκληματία πολέμου" τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ενώ ανακοινώνει ότι θα ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα γραφεία της, την Τρίτη και την Τετάρτη 23 και 24 Μαρτίου 2004, από τις 10.00 ως τις 14.00.

    [02] Διάφορα

    Τα ψηλά δέντρα τους φέρνουν ατυχία Προεκλογικό φενγκ σούι

    22/3/2004 7:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 9:58:13 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μία εναλλακτική πρόταση προεκλογικής εκστρατείας κάνουν Ινδοί πολιτικοί, η οποία και τους φορολογούμενους, εν μέρει, θα γλίτωνε από τα νόμιμα και διόλου ευκαταφρόνητα "χαράτσια" αλλά και τα κόμματα από την αναζήτηση των σωστών image makers και διαφημιστών. Αφήστε, που θα... ανανέωνε την όψη της πόλης. Ο λόγος για το παλαιότερο κόμμα της Ινδίας, το κόμμα του Κογκρέσου, που δεν έχασε το χρόνο του σε προεκλογικές εντυπωσιάσεις, απλά κλάδεψε λίγο τα δεντράκια, γύρω από τα γραφεία του, γιατί τα ψηλά δέντρα θα του έφερναν ατυχία στις επικείμενες εκλογές. Έτσι, οι βουλευτές του κόμματος με τσεκούρια και πριόνια ανά χείρας, κόντυναν κατά πέντε μέτρα τα 17 μέτρων μήκους δέντρα, που είναι γύρω από τα γραφεία, ώστε η σκιά τους να μην πέφτει επάνω στο κτήριο. Πάντως, το εν λόγω κόμμα, το οποίο έχει 15 χρόνια να ανέβει στην εξουσία, δεν είναι ο πρώτος διδάξας. Το 1980 η Ίντιρα Γκάντι κλάδεψε μερικά δέντρα και επανήλθε στην εξουσία. Ο Σατίς Ατζμάνι, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, δήλωσε "Δεν βλάπτουμε κανέναν με αυτή την τακτική. Πιστεύουμε ότι θα διώξει τα κακά πνεύματα. Το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει...".

    [03] Διεθνή

    Παγκόσμια ανησυχία Διεθνείς αντιδράσεις υπό το φόβο των αντιποίνων

    22/3/2004 8:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 9:57:01 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι στο Λίβανο, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Αθήνα προκειμένου να εκφράσουν την έντονη λύπη τους και την οργή τους για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμέντ Γιασίν. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την "εξωδικαστική δολοφονία" του Γιασίν, λέγοντας πως τέτοιες τακτικές δεν αποτελούν λύση, απλά κλιμακώνουν τη βία, ενώ όλοι κάνουν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, μετά τις απειλές της Χαμάς για αντίπονα. Στο μεταξύ, Σύνοδο Κορυφής πραγματοποίησαν στο Κάιρο οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία ΕΕ), ώστε να εξετάσουν την κατάσταση στην περιοχή, την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, από την Ουάσινγκτον, εξέφρασε την ελπίδα, ότι η δολοφονία του Γιασίν θα κάνει τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη δράση τους κατά του Ισραήλ.

    Βγήκαν στους δρόμους

    Ο σεΐχης Μοχάμαντ Χουσέιν Φαντλάλα, επικεφαλής των φιλο-ιρανών Σιιτών, καταδίκασε τη δολοφονία του Γιασίν ως "απεχθές έγκλημα " και κάλεσε όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες "να αντιταχθούν στις σφαγές που κάνουν οι Ισραηλινοί".

    Στη Συρία περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι, από τον καταυλισμό προσφύγων αλ Γιαρμούκ, νότια της Δαμασκού , διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ και ζητώντας εκδίκηση για τη δολοφονία του Γιασίν, κρατώντας αντίτυπα του κορανίου, μαχαίρια και πορτρέτα του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

    Νωρίτερα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο είχαν κατακλύσει τους δρόμους των καταυλισμών, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Γιασίν. Πολλοί ήταν αυτοί που έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων και ισραηλινές σημαίες.

    Ενώ στην Αίγυπτο, περίπου 7000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αλ-Ασχάρ, το οποίο ηγείται από τους Σουνίτες, διαδήλωσαν κατά του Ισραήλ, ζητώντας από τους Άραβες ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες εις βάρος του.

    Παγκόσμια καταδίκη

    Την παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Παλαιστίνη. Η διεθνής κατακραυγή συνοδεύεται από ανησυχία για έξαρση βίας στη Μέση Ανατολή, εφόσον ο Ουσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, προειδοποίησε μάλιστα ότι, "η εκδίκηση θα είναι οδυνηρή".

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, καταδίκασε τη δολοφονία και τόνισε πως δε θα βοηθήσει σε τίποτε τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε πως τετοιες πράξεις είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο.

    Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ συστήνοντας ηρεμία, ενώ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζαν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επίθεση. "Θέλουμε να ζητήσουμε από όλους να κάνουν μια παύση και να μην κάνουν τίποτε που να εμποδίσει τον ερχομό καλύτερων ημερών", δήλωσε η Ράις, ενώ επισημαίνουν ότι παρακολουθούν προσοχή τις εξελίξεις στην περιοχή.

    Έντονη ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα , χαρακτήρισε τη δολοφονία του σεΐχη Γιασίν "πολύ κακή είδηση για την ειρηνευτική διαδικασία".

    Αλλά και οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών καταδίκασαν τη δολοφονία του Γιασίν και επεσήμαναν ότι προκαλεί ανάφλεξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. "Το Συμβούλιο καταδικάζει τον εξωδικαστικό φόνο του σεΐχη Γιασίν και επτά άλλων Παλαιστινίων σήμερα το πρωί από τις ισραηλινές δυνάμεις", αναφέρουν οι υπουργοί και προσθέτουν ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ δεν έχει όμως το δικαίωμα να πραγματοποιεί εξωδικαστικούς φόνους", κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση και στις δύο πλευρές να μην προβούν σε πραξεις βίας.

    Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη , ο οποίος δήλωσε πως "η Έλλάδα, μαζί με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, καταδικάζει την εξωδικαστική εκτέλεση του σεΐχη Γιασίν, όπως καταδικάζει επί της αρχής κάθε παράνομη πράξη βίας που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στο κράτος δικαίου".

    Ενώ και το Βατικανό καταδίκασε τη δολοφονία του ιδρυτή και πνευματικού ηγέτη της Χαμάς κάνοντας λόγο για "μία βίαιη ενέργεια, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα".

    Ο Σύριος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε, πως "δολοφονώντας τον σεΐχη Γιασίν, το Ισραήλ διέπραξε ένα άθλιο έγκλημα, που προστίθεται στις δολοφονίες και καταστροφές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού", ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει και να βάλει ένα τέλος στην πολιτική των δολοφονιών και των καταστροφών που ακολουθεί η ισραηλινή κυβέρνηση.

    Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, Γιοσίρο Καβαγκούτσι, συνέστησε ηρεμία και στις δύο πλευρές, "ώστε το γεγονός αυτό να μην οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης". Ενώ τη ''βαθιά της ανησυχία'' καθώς και τους φόβους της για ''ένα νέο κύμα βίας'' το οποίο μπορεί να ''οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων'' εξέφρασε η Ρωσία.

    Τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς καταδίκασαν επίσης η Αίγυπτος, το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, η Ιορδανία,το Ιράν και η Τουρκία. Μάλιστα, η Αίγυπτος δεν θα συμμετάσχει στους εορτασμούς, που οργανώνονται από το Ισραήλ, για την 25η επέτειο από την υπογραφή της συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ.

    Σύνοδος Κορυφής στο Κάιρο

    Σύνοδο Κορυφής παραγματοποίησαν στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή , ο Αμερικανός απεσαλμένος Ουίλιαμ Μπέρνς, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τέριε Ρέντ Λάρσεν, ο Ρώσος Αλεξάντερ Καλούγκουιν και ο Ευρωπαίος απεσταλμένος Μάρκ Οτε, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τη δολοφονία του σεΐχη Αχμαντ Γιασίν. Η Σύνοδος διήρκησε μία ώρα. Μετά το τέλος της Συνόδου δεν έγινε καμία δήλωση.

    Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο "Mena" η σύνοδος θα πρέπει να επικεντρώθηκε στις εξελίξεις για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη την ελπίδα η σύνοδος αυτή "να οδηγήσει σε μια σαφή θέση τονίζοντας την δέσμευση στην εφαρμογή του οδικού χάρτη και την απόρριψη των ισραηλινών προσπαθειών για την μη εφαργμογή του".

    "Έπρεπε να το είχαμε κάνει νωρίτερα"

    Την ελπίδα ότι η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς Αχμεντ Γιασίν θα κάνει τους ηγέτες παλαιστινιακών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη δράση τους κατά του Ισραήλ εξέφρασε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ . "Μπορεί να κάνει τους ηγέτες της οργάνωσης αυτής, όπως και της ισλαμικής Τζιχάντ και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων να συνειδητοποιήσουν ότι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους και για τις εντολές που δίνουν στους καμικάζι", δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Κόλιν Πάουελ και τη Κοντολίζα Ράις.

    Το ερώτημα για τον Σαλόμ, όμως, δεν είναι γιατί οι ισραηλινές αρχές πήραν την απόφαση να εξοντώσουν τον Γιασίν τώρα, αλλά "γιατί δεν το κάναμε νωρίτερα ", ενώ διευκρίνισε πως η απόφαση ελήφθη πρόσφατα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έντονες αντιδράσεις για τη δολοφονία Γιασίν

    Εφιαλτική αναμονή

    Εκτέλεσαν τον ιδρυτή της Χαμάς

    [04] Αθήνα 2004

    Συνάντηση Πετραλιά - Αγγελοπούλου "Εξαιρετικοί και ασφαλείς οι Αγώνες"

    22/3/2004 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Περισσότερα από 25 θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας βρέθηκαν το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φάνης Πάλλη Πετραλιά και της προέδρου της "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα οργανώσει εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ασφαλείς, εξέφρασε αμέσως μετά τη συνάντηση η κα Πετραλιά. "Βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κάνουμε εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ασφαλείς" τόνισε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή η κα Πετραλιά, υπογράμμισε ότι η επιτυχία των Αγώνων υπερβαίνει το έργο της όποιας κυβέρνησης και ζήτησε να υπερψηφισθούν οι προτάσεις της που αφορούν στους Ολυμπιακούς. Την ίδια ώρα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Γ. Βουλγαράκης ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θα συνδράμουν στην ασφάλεια των αγώνων θα βρίσκονται υπό ελληνική διοίκηση εντός των ορίων της χώρας. Στο μεταξύ, την ικανοποίηση του για τη συνεργασία Αθήνας Ουάσινγκτον στον τομέα της ασφάλειας, εξέφρασε με συνέντευξη του στα ΝΕΑ, οαρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ.

    Υπερψήφιση προγραμματικών για τους Αγώνες ζητά η Πετραλιά

    Σε ζεστό κλίμα για δυο ώρες, συζήτησαν το πρωί θέματα ολυμπιακής προετοιμασίας η κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Επί τάπητος βρέθηκαν οι εργασίες στο ολυμπιακό κολυμβητήριο, εν όψει του sport event, που θα γίνει κανονικά (15-18 Απριλίου), η πρόοδος στο στέγαστρο Καλατράβα και η διαμόρφωση χώρων που περιβάλλουν Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

    "Είχαμε μια άριστη συνεργασία με την κα Αγγελοπούλου και τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής και επιλύσαμε πάρα πολλά θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας " είπε αμέσως μετά τη συνάντηση η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος.

    " Η κα Πετραλιά άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα, αυτό θέλαμε και εμείς αν λαμβάνονται γρηγορότερες αποφάσεις " τόνισε από την πλευρά της η κα Αγγελοπούλου.

    Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, η κα Πετραλιά, ζήτησε την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ αναφερόμενη στη ματαίωση της κατασκευής του σκέπαστρου του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο αν και μελετάται από το 2001, δεν υπογράφηκε ποτέ η σύμβαση και οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.

    "Όλοι οι προϋπολογισμοί των έργων και των δράσεων είναι αναθεωρημένοι προς τα πάνω, ενώ υπάρχουν πολλές νομικές και οικονομικές εκκρεμότητες " σημείωσε διαβεβαιώνοντας ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια λεπτομερούς καταγραφής ώστε να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια.

    Ικανοποίηση Τένετ

    Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως, Γ. Βουλγαράκης, διαβεβαίωσε ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών δε θα περιλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις .

    Την ίδια ώρα, με συνέντευξη του στα ΝΕΑ, ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού κινήσεων για την ασφάλεια των αγώνων και εκφράζει την ικανοποιίηση του για την μέχρι τώρα συνεργασία Ελλάδας ΗΠΑ στον τομέα ασφάλειας.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε οι Αγώνες να είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για την Ελλάδα " ανέφερε χαρακτηριστικά

    [05] Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών Στη Λουκέρνη μεταφέρονται οι συνομιλίες

    22/3/2004 9:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 11:31:19 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, σύμφωνα με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, έληξε τη Δευτέρα ο πρώτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Λουκέρνη της Ελβετίας όπου θα μεταφερθούν οι συνομιλίες. Στην τετραμερή συνάντηση δε θα πάρει μέρος ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος εξουσιοδότησε γραπτώς τον Τουρκοκύπριο πρωθυπουργό, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις όπου θα συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Νωρίτερα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, υποστήριξε ότι η αποχώρηση του συνιστά προσφορά συμφιλίωσης. Όπως είπε, δεν αποχωρεί από τα διαπραγματευτικά του καθήκοντα, αλλά θα δει το αποτέλεσμα και μετά θα αποφασίσει αν θα αποχωρήσει πλήρως από τις διαπραγματεύσεις ή όχι. Στο μεταξύ, το Κυπριακό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των "25" που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Την Τετάρτη ξεκινά σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών η δεύτερη φάση των προσπαθειών για την εξεύρεση κοινού τόπου στα ανοιχτά θέματα του σχεδίου Ανάν. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται στο ελβετικό θέρετρο και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Μετά τη σημερινή τελευταία συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με το Ραούφ Ντενκτάς υπό τον Αλβάρο Ντε Σότο, έγινε γνωστό ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξουσιοδότησε τον Αλί Ταλάτ να τον εκπροσωπήσει στις συνομιλίες της Ελβετίας αλλά δεν επέδωσε το σύνταγμα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους.

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι, αντίθετα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή έχει παραβεί τη συμφωνία της Νέας Υόρκης όσον αφορά την επίδοση του συντάγματος και την υποβολή των θέσεων για τις εδαφικές διεκδικήσεις.

    Πριν συμμετάσχει στη σημερινή τελευταία φάση των συνομιλιών, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι σήμερα θα επέδιδε στα Ηνωμένα Έθνη το σύνταγμα το οποίο, όπως είπε, δεν είναι το κείμενο που είχε ετοιμάσει η ειδική επιτροπή, αλλά το σύνταγμα του σημερινού τουρκοκυπριακού κράτους.

    Στις Βρυξέλλες το Κυπριακό

    Μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, το Κυπριακό θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, που ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν .

    Με σημερινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, δήλωσε ότι με τον Ραούφ Ντενκτάς, έχει παρόμοιες απόψεις στα εκ των ων ούκ άνευ και στις κόκκινες γραμμές. Όπως ανέφερε, στα θέματα αυτά δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη διάρκεια της σύσκεψης στην Τουρκία το περασμένο Σάββατο.

    "Η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, είναι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνομιλίες", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Έρικ Έντελμαν , μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όπου συζήτησε το Κυπριακό. Σήμερα, το τουρκικό Υπουργείο κάλεσε και τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό.

    Εν αναμονή για το θέμα των περιουσιών

    Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι περιμένει τις οριστικές προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των περιουσιών και ειδικά για τον τρόπο αποζημίωσης των ιδιοκτητών που δε θα ανακτήσουν τις περιουσίες τους σε περίπτωση λύσης. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, κ. Κυπριανού, είπε ότι ο ΟΗΕ επεξεργάζεται ένα διαφοροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών αφού έκρινε ότι το αρχικό σχέδιο δεν ήταν βιώσιμο. Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη μιας ενιαίας οικονομίας για το ομόσπονδο κράτος προσθέτοντας ότι από μια τέτοια οικονομία θα επωφεληθούν κυρίως οι Τουρκοκύπριοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τον Ταλάτ εξουσιοδοτεί ο Ντενκτάς

    [06] Εσωτερικά

    Με σύνθημα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη" Διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ

    22/3/2004 10:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/3/2004 11:07:45 μμ)

    Τη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμετ Γιασίν, εξέφρασαν το απόγευμα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στην Αθήνα, διαδηλώνοντας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και μέλη ελληνικών αντιπολεμικών και εργατικών οργανώσεων. Στις έξι το απόγευμα, οι διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην οδό Μαραθωνοδρόμων 31 στο Παλαιό Ψυχικό. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την ισραηλινή πρεσβεία επί της οδού Μαραθωνοδρόμων, αλλά εμποδίστηκαν από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν σε κλοιό ασφαλείας την πρεσβεία από το μεσημέρι.

    Συνθήματα κατά του Σαρόν

    Έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Αριέλ Σαρόν και της ισραηλινής πολιτικής.

    Εν συνεχεία προσευχήθηκαν στη μνήμη του δολοφονηθέντος πενυματικού ηγέτη τους.

    Διαλύθηκαν στις 7 το απόγευμα, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

    Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Παλαιστινίων, εξέφρασε με ανακοίνωση του το απόγευμα το ΚΚΕ και καλεί σε συγκέντρωση και περικύκλωση της ισραηλινής πρεσβείας για την Τρίτη το απόγευμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2004 - 21:51:08 UTC