Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απειλές για βόμβες και στην Ελλάδα
  • [02] Επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στη Λιβύη Ιστορική συνάντηση
  • [03] Νέο μήνυμα μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα Αλ Ζαουάχρι: "Ανατρέψτε την

    [01] Εσωτερικά

    Απειλές για βόμβες και στην Ελλάδα

    25/3/2004 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 8:51:33 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναστατώθηκαν οι υπηρεσίες του ΟΣΕ στην ανατολική Μακεδονία, καθώς και οι αρχές, όταν άγνωστος τηλεφώνησε στον ΟΣΕ Σερρών προειδοποιώντας για ύπαρξη βόμβας στην αμαξοστοιχία "614", που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Έβρος. Αμέσως το τρένο ακινητοποιήθηκε ενώ ήδη βρισκόταν στην περιοχή της Δράμας. Το απόγευμα συναγερμός σήμανε στο λιμάνι του Πειραιά μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" για ύπαρξη βόμβας σε πλοίο που θα αναχωρούσε στις 19:00. Και στις δύο περιπτώσεις η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση και εκκενώθηκαν οι χώροι.

    Οι λιμενικοί, ενεργώντας σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης τρομοκρατικών ενεργειών "Λαβίς", εκκένωσαν το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Θεόφιλος" που αναχωρούσε για τα λιμάνια Χίο-Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό ανοιχτού τύπου "Ποσειδών Ελλάς " που απέπλεε για την Αίγινα. Με ειδικά σκυλιά οι άνδρες του Λιμενικού άρχισαν να ερευνούν όλους τους χώρους και των δύο πλοίων.

    Στη Δράμα, η επιθεώρηση του ΟΣΕ προώθησε τους επιβάτες στον προορισμό τους με υπεραστικά λεωφορεία και ταξί, ενώ όσοι επιβάτες είχαν αποσκευές περίμεναν στη Δράμα τα αποτελέσματα των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Το τρένο θα έφθανε μέχρι τα Δίκαια του Έβρου και θα επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τερματίζει τις απειλές της η AZF

    [02] Διεθνή

    Επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού στη Λιβύη Ιστορική συνάντηση Μπλερ-Καντάφι

    25/3/2004 7:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 8:31:30 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μια χειρονομία καλής θέλησης, μεταφορικά και κυριολεκτικά, μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, και του Λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, αποκαταστάθηκαν και επίσημα οι σχέσεις των δύο χωρών. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έφτασε την Πέμπτη στη Λιβύη μετά από έντονες διπλωματικές διεργασίες μηνών και συναντήθηκε με το Μουαμάρ Καντάφι στα περίχωρα της Τρίπολης. Την επιθυμία για συνεργασία εξέφρασαν αμφότερες οι χώρες. Εξάλλου η Λιβύη τάχθηκε υπέρ του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και της Αλ Κάιντα την οποία χαρακτήρισε "πραγματικό εμπόδιο για την πρόοδο και την ασφάλεια". Το απόγευμα, η αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης με το οποίο η Τρίπολη εκχωρεί στη Shell δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου των λιβυκών ακτών.

    Μπλερ: "Δεν ξεχνάμε το παρελθόν αλλά προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε"

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του ξεκινάει μια σχέση με τη Λιβύη χωρίς να ξεχνάει το παρελθόν αλλά προσπαθώντας να το ξεπεράσει χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Λιβύης να απαρνηθεί τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Τόνι Μπλερ αποκάλυψε, επίσης, ότι η Τρίπολη "έχει αποδεχθεί όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, την ευθύνη της για τις ενέργειες των πρακτόρων της και την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων".

    Θυμίζουμε ότι πριν λίγους μήνες το καθεστώς Καντάφι συμφώνησε να καταβάλει στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο αεροσκάφος της Pan Am, που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι, αποζημιώσεις ύψους περίπου 2,7 δις δολαρίων .

    "Η συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών δείχνει στον αραβικό κόσμο ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", υπογράμμισε ο Τόνι Μπλερ ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει προσεχώς στην Τρίπολη βρετανικό πολιτιστικό κέντρο .

    Σύμμαχος κατά της τρομοκρατίας η Λιβύη

    "Θέλουμε μια πραγματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε στους δημοσιογράφους και ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουραχμάν Μοχάμεντ Σάλγεμ, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση των δύο αντρών είπε ότι πρόκειται για μια πολιτική συζήτηση όπου θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η διεθνής κατάσταση .

    Σε ερώτηση σχετικά με την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε: "Αποτελούμε μέρος της συμμαχίας κατά του δικτύου αυτού γιατί είναι κοινωνικά επικίνδυνο για την ασφάλεια και τους στόχους μας".

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, την επίσκεψη τον Απρίλιο στην Τρίπολη αντιπροσωπείας Βρετανών επιχειρηματιών, την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της εταιρείας συστημάτων άμυνας ΒΑΕ καθώς και την επίσκεψη στις 3 Απριλίου ανακριτών της αστυνομίας για την υπόθεση της Φλέτσερ, της Βρετανής αστυνομικού που σκοτώθηκε από σφαίρες που δέχθηκε από το εσωτερικό της λιβυκής πρεσβείας στο Λονδίνο στη διάρκεια διαδήλωσης. Υπόθεση που έγινε αιτία να διακοπούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις, το 1984. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν το 1999, όταν η Λιβύη παραδέχθηκε την ευθύνη της στην υπόθεση και δέχθηκε να αποζημιώσει την οικογένεια του θύματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Μπλερ στη Λιβύη

    [03] Διεθνή

    Νέο μήνυμα μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα Αλ Ζαουάχρι: "Ανατρέψτε την πακιστανική κυβέρνηση"

    25/3/2004 8:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης μήνυμα του δεύτερου στην ιεραχία της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, στο οποίο μεταξύ των άλλων καλεί τους Πακιστανούς να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας τους. "Καλώ τους Μουσουλμάνους του Πακιστάν να απαλλαγούν απο την κυβέρνηση τους η οποία συνεργάζεται με τους Αμερικανούς", ακούγεται να λέει ανδρική φωνή σε μαγνητοταινία. Η φωνή μοιάζει με προηγούμενα ηχογραφημένα μηνύματα του Αλ Ζαουάχρι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 March 2004 - 21:51:36 UTC