Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες Παπαδόπουλος- Μολυβιάτης- Γκιούλ Αναβολή διαβουλεύσεων
  • [02] Στην Αρχαία Ολυμπία Η Φλόγα που θα ενώσει τον Κόσμο
  • [03] Ιστορική συνάντηση Επίσκεψη Μπλερ στη Λιβύη
  • [04] Τερματίζει τις απειλές της η AZF
  • [05] Κλέφτες και... αστυνόμοι
  • [06] Σύνοδο του ΟΗΕ ζητά ο Σαλόμ Απειλές δίχως τέλος στα κατεχόμενα
  • [07] Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου
  • [08] Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ

    [01] Κυπριακό

    Στις Βρυξέλλες Παπαδόπουλος- Μολυβιάτης- Γκιούλ Αναβολή διαβουλεύσεων ενόψει Συνόδου Κορυφής

    25/3/2004 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 1:59:06 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που άρχισαν από χθες το απόγευμα, στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους, παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, αναβλήθηκε, χωρίς όμως να διευκρινιστούν οι λόγοι. Η αναβολή της συνάντησης ζητήθηκε από τους Τουρκοκύπριους μετά τη συνάντηση του είχαν χθες το απόγευμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ δήλωσε ότι "δεν είναι απολύτως απαραίτητη η απευθείας συνάντηση των τεσσάρων πλευρών". Όπως μεταδίδει το BBC Greek, το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιούλ, όπως και ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, αναχωρούν για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αύριο θα επιστρέψουν στη Λουκέρνη για την συνέχιση των συνομιλιών. Η κοινοτική Σύνοδος των Βρυξελλών θεωρείται άκρως σημαντική, αφού μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί απάντηση και στο επίμονο αίτημα της Τουρκίας για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με το Κυπριακό.

    Εξεύρεση λύσης και βελτίωση διμερών σχέσεων

    Στο μεταξύ, πρόωρη έκριναν προς το παρόν την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι οποίοι συμφώνησαν ότι αυτό "θα επανεξετασθεί κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων".

    Παράλληλα εξέφρασαν τη βούληση τους για εξεύρεση λύσης και βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Το Σάββατο θα μεταβεί στη Λουκέρνη και ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος θα παραδώσει στις δύο πλευρές "προκαταρκτικό" σχέδιο λύσης, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας ως τις 29 Μαρτίου. Την Κυριακή, αναμένονται στην Ελβετία για να πάρουν μέρος στις συνομιλίες οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ερντογάν.

    "Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο", τόνισε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ντε Σότο: "Οι πιθανότητες είναι 50-50"

    Για την αναβολή των διαπραγματεύσεων ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση τόνισε ότι "θα είναι ένας συνδυασμός εκ του σύνεγγυς και διμερών συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα διεξάγονται περισσότερο με διμερείς συναντήσεις και εκ του σύνεγγυς με τα Ηνωμένα Έθνη να συζητούν χωριστά με τις δύο πλευρές, όπως είναι σύνηθες σε αυτού του είδους τις συνομιλίες".

    Σε ερώτηση ποιες είναι οι πιθανότητες για συμφωνία μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ντε Σότο δήλωσε ότι "θα έλεγα ότι οι πιθανότητες είναι κάτι περισσότερο από 50-50. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξουμε σε τελικό κείμενο. Αυτό το κείμενο ίσως συμπληρωθεί από τον Γενικό Γραμματέα".

    Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των Ελληνοκύπριων με τους Τουρκοκύπριους, παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Αλβαρο ντε Σότο κάλεσε για δείπνο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, τον λεγόμενο πρωθυπουργό των Τουρκοκύπριων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σύμφωνα με κυπριακούς διπλωματικούς κύκλους, η διαδικασία που ακολούθησε ο Αλβάρο ντε Σότο, ως προς τις επαφές που έχει μεμονωμένα με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, εκτιμάται ότι δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Το κείμενο που παρουσίασαν οι Τουρκοκύπριοι έχει αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

    Αν δεν λυθεί το ζήτημα του Κοινοτικού δικαίου, δεν θα έχουν νόημα τα επόμενα βήματα δήλωσε σε συνέντευξη του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ο Ταγίπ Ερντογάν. Η θέση να συμπεριληφθεί η συμφωνία που θα υπάρξει στο Κυπριακό, στο δίκαιο της ΕΈ, είναι ο όρος που θέτει εδώ και μέρες η Άγκυρα η οποία αποσκοπεί, όπως διευκρίνισε ο τούρκος πρωθυπουργός, στο να «εμποδιστούν περιπτώσεις όπως αυτές της Τιτινας Λοιζίδου.

    "Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ό,τι μας πουν"

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV τόνισε ότι "δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ό,τι μας πουν", απαντώντας στην ερώτηση, τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία, πράγμα που αφορά ουσιαστικά τη θέση της Άγκυρας ως προς την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση για το τι θα γίνει ως προς το δημοψήφισμα δήλωσε ότι "είναι νωρίς να μιλήσουμε, δίχως να περιμένουμε τις συνομιλίες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες".

    "Αν δεν λυθεί το ζήτημα του Κοινοτικού δικαίου, δεν θα έχουν νόημα τα επόμενα βήματα", κατέληξε ο Ερντογάν.

    "Η θέση να συμπεριληφθεί η συμφωνία που θα υπάρξει στο Κυπριακό, στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ο όρος που θέτει εδώ και μέρες η Άγκυρα η οποία αποσκοπεί", διευκρίνισε στις χθεσινές του δηλώσεις στο τουρκικό κανάλι ο Ερντογάν, στο να "εμποδιστούν περιπτώσεις όπως αυτές της Λοιζίδου".

    Στόχος της Άγκυρας είναι να υπάρξει εγγύηση της Ε.Ε, ότι μελλοντικά αιτήματα των Ελληνοκυπρίων που θα αφορούν την ελεύθερη διακίνηση, θα μπλοκάρονται από τη συμφωνία περί Κυπριακού που θα είναι, όπως θέλει η τουρκική πλευρά, μέρος του δικαίου της ΕΕ.

    [02] Αθήνα 2004

    Στην Αρχαία Ολυμπία Η Φλόγα που θα ενώσει τον Κόσμο

    25/3/2004 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 4:25:33 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Με απόλυτη επιτυχία άναψε η ιερή Φλόγα, στον Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, λίγο μετά τις 12. Τη Φλόγα παρέδωσε η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη. Αμέσως μετά, η Φλόγα άρχισε την μεγάλη της διαδρομή με στάσεις στην Αρχαία Ήλιδα στις 4 μ.μ, στον Πύργο στις 6 μ.μ και θα διανυκτερεύσει στην Ανδρίτσαινα, όπου θα δώσει συναυλία η Γλυκερία. Σε μια εβδομάδα η φλόγα αναμένεται να φτάσει στο Παναθηναϊκό στάδιο και από εκεί θα μεταφερθεί στις πέντε ηπείρους, στα χέρια 7.700 λαμπαδηδρόμων. Σε 141 ημέρες από σήμερα θα φθάσει στο Ολυμπιακό στάδιο στο Μαρούσι, για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στις 13 Αυγούστου.

    Μήνυμα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών

    Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στον Ναό της Ήρας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, της Προέδρου της Βουλής Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου, του Προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, της Προέδρου της ''Αθήνας 2004'' Γιάννας Αγγελοπούλου, Υπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, σύσσωμης της αθλητικής ηγεσίας του τόπου, πολλών άλλων επισήμων και πλήθους κόσμου.

    Πρωθιέρεια για δεύτερη φορά η Θάλεια Προκοπίου, η οποία έδωσε το Ολυμπιακό Φως στον πρώτο λαμπαδηδοδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, που στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει το Ιερό Φως στο δεύτερο δρομέα, τον Ρώσο Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Αλεξάντερ Ποπόφ και από εκεί θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, στα πέρατα της γης.

    Επικεφαλής της Ομάδας Ιερειών ήταν η χορογράφος Μαρία Χορς .

    Η τελετή ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό Ύμνο και την ταυτόχρονη έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας με ταυτόχρονη έπαρση Ελληνικής Σημαίας.

    Τέλος, υπήρξε απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Τάκη Δόξα "Το Φως της Ολυμπίας" από τον ηθοποιό Νικήτα Τσακίρογλου.

    "Οραματιζόμαστε την Ολυμπία παγκόσμια πόλη"

    Λίγο πριν την έναρξη της τελετουργίας της αφής, ο Δημάρχος Αρχαίας Ολυμπίας , Ιωάννης Σκουλαρίκης τόνισε ότι "οραματιζόμαστε την Ολυμπία παγκόσμια πόλη, κέντρο διακίνησης πνεύμα και πολιτισμού''.

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, δήλωσε ότι "σήμερα γυρίζουμε πίσω στο 1896, που έγινε η πρώτη Ολυμπιάδα για να ξαναπάρουμε το φως εδώ στην Ολυμπία για το 2004. Τώρα περισσότερο από ποτέ, αυτοί οι αγώνες συμβολίζουν την ειρήνη και την Ολυμπιακή εκεχειρία. Για μερικά λεπτά θα μπορούν να δούνε χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε πόλη του κόσμου το Ολυμπιακό πνεύμα . Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όλοι μαζί για το καλό της Ολυμπιακής ιδέας και της ειρήνης, για το καλό του κόσμου''.

    Ο προέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου , δήλωσε ότι ''σε μια εποχή τυφλής βίας που μαστίζει τον πλανήτη, ο άνθρωπος ζει σε μια πρωτοφανή ανασφάλεια. Με αυτά τα δυσοίωνα δεδομένα, είναι δύσκολο να ωριμάσει το αίτημα για αναβίωση των κλασικών αξιών. Είναι ένα αίτημα στην υλοποίηση του οποίου, θα μπορούσε να συμβάλει το Ολυμπιακό ιδεώδες. Με την αφή της φλόγας ζωντανεύει ένα παρελθόν, που εμείς οι Ελληνες ποτέ δεν πάψαμε να θεωρούμε οικείο''.

    ''Η Ελλάδα γιορτάζει σήμερα, που τα πανάρχαια αιτήματα της ειρήνης, της αγάπης και της φιλίας, θα ξεκινήσουν από εδώ. Η ιερή φλόγα για πρώτη φορά στην ιστορία της θα λάμψει και στις πέντε ηπείρους. Για πρώτη φορά σε Αφρική και Λατινική Αμερική και ελπίζουμε πως το φως της θα ανάψει τις καρδιές των ανθρώπων και θα τους εμπνεύσει. Η χώρα μας μπορεί να πει με περηφάνεια ότι πολλές από τις αξίες, που συνέλαβαν οι Ελληνες εμπνέουν και οδηγούν τον κόσμο. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους λαούς της γης να βρεθούν στην Ελλάδα μαζί μας για την έναρξη των αγώνων της Αθήνας", επεσήμανε η προέδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων ''ΑΘΗΝΑ 2004'', Γιάννα Αγγελοπούλου .

    "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Φλόγα θα φέρει την ειρήνη"

    "Το ελληνικό φως, οι αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού δημιουργούν από σήμερα, και στις 5 ηπείρους του πλανήτη, μια αλυσίδα ανθρώπων, που ασπάζονται τις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης, της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, που παρέστη στην τελετή και κάλεσε όλον τον κόσμο να παρευρεθεί "στους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ".

    "Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο, αυτή η Φλόγα θα φέρει την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών έως ότου ξαναγυρίσει", τόνισε η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, μετά την τελετή.

    "Την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να προσέξουμε ώστε να διατηρηθεί το μεγάλο κεφάλαιο της σωστής διοργάνωσης και των ιδανικών της ολυμπιακής ιδέας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός.

    "Είναι τεράστια η προσπάθεια της χώρας μας να καταφέρει ένα μεγάλο εγχείρημα και να προβάλει το μήνυμα μιας ισχυρής Ελλάδας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Ορφανός. Τέλος, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας προσθέτοντας ότι "έχουμε οργανωθεί σωστά και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελική πρόβα για την Αφή της Φλόγας

    Εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ολυμπίας

    [03] Διεθνή

    Ιστορική συνάντηση Επίσκεψη Μπλερ στη Λιβύη

    25/3/2004 11:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 3:45:49 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην Τρίπολη της Λιβύης έφτασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Η επίσκεψη αυτή χαρακτηρίζεται "ιστορική", η οποία θα δεσπόζει η συνάντηση του Μπλερ με τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού της βρετανικής κυβέρνησης από την ανεξαρτησία της χώρας το 1951 και υποδηλώνει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Τρίπολης, μετά από μια μακρά περίοδο "παγετώνων", κατά την οποία η Λιβύη κατηγορείτο για υπόθαλψη τρομοκρατίας. Σήμερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τόνι Μπλερ, η αγγλο-ολλανδική εταιρία Shell θα υπογράψει με τη Λιβύη συμβόλαιο, με το οποίο η τελευταία θα εκχωρεί στην πρώτη δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [04] Διεθνή

    Τερματίζει τις απειλές της η AZF

    25/3/2004 2:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 4:09:12 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Την απόφαση να αναστείλει τη δράση της γνωστοποίησε με επιστολή προς τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, η μυστηριώδης οργάνωση με το όνομα AZF που με επιστολές της ισχυριζόταν ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, τα οποία απειλούσε ότι θα ανατινάξει, σε περίπτωση που δεν λάμβανε τα λύτρα που είχε ζητήσει. Την Τετάρτη, οι αρχές ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν εκρηκτικό μηχανισμό σε γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Ελβετία.

    Επιδημία απειλών

    Την Πέμπτη το μεσημέρι, μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας στον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ, η αστυνομία απέκλεισε για μία περίπου ώρα το σταθμό για να ερευνήσει την περιοχή χωρίς, ωστόσο, να βρει τίποτα. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των ολλανδικών σιδηροδρόμων δήλωσε ότι έκλεισε και ο σταθμός Ρόζενταλ, κοντά στα βελγικά σύνορα, και σταμάτησε η συγκοινωνία μετά από απειλή που δέχτηκαν η εταιρεία σιδηροδρόμων για τοποθέτηση βόμβας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βόμβα στο γαλλικό σιδηρόδρομο

    [05] Διάφορα

    Κλέφτες και... αστυνόμοι

    25/3/2004 3:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 3:43:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μια ασυνήθιστη σύλληψη προέβησαν αστυνομικοί της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων το απόγευμα της Τετάρτης. Αναγκάστηκαν να συλλάβουν ένα συνάδελφό τους που πριν λίγες ώρες είχε κλέψει το πορτοφόλι ενός ειδικού φρουρού με τον οποίο έκαναν μαζί περιπολία στην περιοχή του Χαϊδαρίου. Όταν ο ειδικός φρουρός που έπεσε θύμα ληστείας, βγήκε από το περιπολικό για να κάνει έλεγχο στα καταστήματα της περιοχής, ο 28χρονος δράστης πήρε από το ντουλαπάκι του περιπολικού το πορτοφόλι του συναδέρφου του. Στη συνέχεια αφαίρεσε 890 ευρώ και το πέταξε σε παρακείμενο κάδο απορριμμάτων. Όταν ο ειδικός φρουρός αντιλήφθηκε την κλοπή, ενημέρωσε την υπηρεσία του. Ο 28χρονος προσήχθη για εξέταση οπότε και ομολόγησε την πράξη του στην οποία προέβη γιατί, όπως είπε, είχε οικονομικά προβλήματα. Τα χρήματα μετά από υπόδειξη του συλληφθέντος βρέθηκαν στο σπίτι του και επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους. Ο 28χρονος αστυφύλακας τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο και τον άφησε ελεύθερο.

    [06] Διεθνή

    Σύνοδο του ΟΗΕ ζητά ο Σαλόμ Απειλές δίχως τέλος στα κατεχόμενα

    25/3/2004 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 3:34:03 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ BBC

    Με εκδίκηση χωρίς προηγούμενο προειδοποιεί η Χαμάς τους Ισραηλινούς μετά τη δολοφονία του Αχμέντ Γιασίν. Κανείς, από τον Αριέλ Σαρόν έως τον τελευταίο πολίτη δεν θα είναι ασφαλής, δηλώνει ο πολιτικός αρχηγός της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ. Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του ΟΗΕ, ζητά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, προκειμένου να καταδικάσει την τρομοκρατία και τον αντισημιτισμό, λίγο μετά την πραγματοποίηση νέας εισβολής του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνες. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση - παρά το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός της, Αμπντέλ Αζίζ αλ - Ραντίσι, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χτυπηθούν αμερικανικοί στόχοι - και προχώρησαν στο προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων πρεσβείών τους στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που να καταδικάζει τη δολοφονία Γιασίν.

    "Δράση χωρίς προηγούμενο"

    Ο ηγέτης του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών του Εζεντίν Αλ Κάσαμ, Μοχάμαντ Ντέιφ, απείλησε το Ισραήλ με δράση χωρίς προηγούμενο για να εκδικηθεί για τη δολοφονία του ιδρυτή του κινήματος.

    Παράλληλα, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, σε ερώτηση αν ο Σαρόν αποτελεί στόχο, ο Μεσάαλ είπε: '' Αποτελεί δικαίωμα της αντίστασης να θέτει στόχο τους ηγέτες του εχθρού, τις κεφαλές της σιωνιστικής τρομοκρατίας. Είναι δικαίωμα και καθήκον''.

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον έκλεισε προσωρινά τις πρεσβείες της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στο Μπαχρέιν και στον Μαυρίκιο, εξαιτίας του αντιαμερικανικού κλίματος που επικρατεί και των φόβων ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων.

    Το Ισραήλ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις του ΟΗΕ και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τη διεθνή νομοθεσία, ακόμη και όταν προσπαθεί να υπερασπίσει την ασφάλειά του, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ

    Ώρα μηδέν για τη Μέση Ανατολή

    [07] Εσωτερικά

    Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου

    25/3/2004 5:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 7:03:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα κορυφώθηκαν το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών και πλήθος κόσμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παραβρέθηκε στη μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Ψυχικό, στην οποία συμμετείχε η κόρη του. Στο μεταξύ, με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις ο Ελληνισμός της Κύπρου γιόρτασε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Στις 10 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία Πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνας Βαρνάβα και ακολούθησε παρέλαση με τη συμμετοχή παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών, μαθητών και μελών σωματείων και οργανώσεων.

    "Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά"

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής , και τόνισε ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά.

    "Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο στόχος παραμένει αμετάβλητος. Ελευθερία, δημοκρατία, αντιμετώπιση κάθε απειλής, αξιοπρέπεια και προκοπή για το Έθνος και τη χώρα μας" σημειώνει στο μήνυμά του για την επέτειο της εθνικής εορτής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει ότι ο φετινός εορτασμός γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας αλλά και εν μέσω δύο σημαντικών γεγονότων για τη χώρα μας, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, αναφερόμενος στην επιστροφή των Αγώνων στη γενέτειρά τους, ο κ. Στεφανόπουλος κάλεσε όλους τους Έλληνες, σε όλον τον κόσμο, να γίνουν πρεσβευτές του Ολυμπιακού ιδεώδους .

    Τον επίκαιρο χαρακτήρα των νοημάτων, των ιδεών και των διδαγμάτων της εθνεγερσίας της 25ης Μαρτίου και ιδιαίτερα μάλιστα στο ασταθές διεθνές περιβάλλον, υπογραμμίζει σε μήνυμα της η πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα. Η κα. Μπενάκη-Ψαρούδα, τονίζει ότι κάθε χρόνος που περνά από το 1821 θα πρέπει να μας φέρνει πιο κοντά στο νόημα και στην έμπνευση των ηρωικών αγώνων του έθνους μας και χαρακτηρίζει ως ανεκτίμητη την αξία της επετείου.

    Στολές με αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι πολύχρωμες στολές των μαθητών με σχέδια-αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην παρέλαση παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσώνης, ο Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων. Ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απουσιάζει στις ΗΠΑ όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις των ομογενών. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου άρχισε στις 10 το πρωί με επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ Σώματος Στρατού.

    Ο κ. Τσιαρτσώνης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο "δείκτη πολιτιστικού επιπέδου, το βάθος της ιστορίας και το παράδειγμα των κοινωνιών που είναι ζωντανές και δημιουργούν" για να συμπληρώσει πως "τούτη την πατρίδα, κλήρος και λαός τη φτιάξαμε. Στόχος μας είναι να τη σηκώσουμε ψηλότερα".

    "Τα ελευθέρια του έθνους που γιορτάζουμε σήμερα στέλνουν μήνυμα, ενωμένοι να σηκώσουμε ψηλότερα τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα" τόνισε μετά την παρέλαση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Τα κυπριακά κόμματα, με διακηρύξεις τους χαιρετίζουν την Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τονίζουν ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός αγωνιζόμενος για τη δική του ελευθερία εμπνέεται από τα ιδανικά του 1821. Επίσης, τονίζουν ότι η Κύπρος παλεύει για την επίτευξη ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που θα επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ξανά και να ευημερήσουν μαζί καλώντας τον Κυπριακό Ελληνισμό να στηρίξει την πολιτική ηγεσία ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική της θέση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εορτασμός 25ης Μαρτίου

    [08] Ιράκ

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις ανταρτών στο Ιράκ

    25/3/2004 6:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2004 7:12:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις εναντίον αυτοκινητοπομπών σήμερα στο Ιράκ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Το πρωί, μετά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί επί του οδοστρώματος κοντά στην πόλη της Μπακούμπα, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν δύο. Το μεσημέρι, ένοπλοι επετέθησαν σε αυτοκινητοπομπή ανατολικά της πόλης Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας πεζοναύτης και να τραυματισθούν δύο σε συνδυασμένη επίθεση με ρουκετοβόλα, οβίδες και βόμβα επί του οδοστρώματος.

    Έκρηξη σε πετρελαιοπηγή

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε επίσης ότι χθες ένοπλοι σκότωσαν έναν στρατιώτη και τραυμάτισαν ακόμα έναν σε ανταλλαγή πυρών βόρεια της Βαγδάτης .

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και σκότωσαν τρεις από τους επιτιθέμενους. Μετά και από αυτές τις συγκρούσεις ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ ανέρχεται σε 399 .

    Στο μεταξύ, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι φλέγεται μια πετρελαιοπηγή στο Κιρκούκ , στο βόρειο Ιράκ, μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 March 2004 - 17:51:20 UTC