Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασθενής σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική
  • [02] Έχασε τη μάχη ο Μπράνκο Μπουλάτοβιτς
  • [03] Ομολόγησε τη δολοφονία της φίλης του Είδε τα "Πάθη του Χριστού" και
  • [04] Στον Ζακ Βερζές η υπεράσπιση του Χουσείν " Θα υπερασπιστώ τον Σαντάμ"
  • [05] Βίαια επεισόδια στην Ακτή του Ελεφαντοστού "Ειρηνική πορεία" με 162
  • [06] Αντιδράσεις στην Αθήνα "Εκτός κλίματος" οι δηλώσεις του πρύτανη
  • [07] Με σκληρά μέτρα θα απαντήσει η κυβέρνηση Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η
  • [08] Δύσκολες ώρες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Τη δίωξη του Σαρόν ζητά ο
  • [09] Δραματικός αγώνας Ανοιχτοί λογαριασμοί

    [01] Εσωτερικά

    Ασθενής σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική

    27/3/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 12.39 σήμερα το μεσημέρι οι σεισμογράφοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων βορείως της Αρναίας Χαλκιδικής και ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί στις 4 Μαϊου 1995 ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ.

    [02] Διεθνή

    Έχασε τη μάχη ο Μπράνκο Μπουλάτοβιτς

    27/3/2004 7:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 8:10:50 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ο γγ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Μπράνκο Μπουλάτοβιτς, υπέκυψε, σήμερα στα τραύματά του. Ο 53χρονος Μπουλάτοβιτς, πυροβολήθηκε χθες από ελεύθερο σκοπευτή και μία σφαίρα τον τραυμάτισε, θανάσιμα, στον λαιμό. Εγχειρίστηκε αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Ο δολοφόνος του Μπουλάτοβιτς παραμένει ασύλληπτος. Η δολοφονική επίθεση έγινε μπροστά από τον χώρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που εδρεύει στο Βελιγράδι.

    [03] Διάφορα

    Ομολόγησε τη δολοφονία της φίλης του Είδε τα "Πάθη του Χριστού" και μετανόησε!

    27/3/2004 7:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 7:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Η ταινία τα " Πάθη του Χριστού" του Μελ Γκίμπσον, δεν έχει μόνο το θλιβερό προνόμιο να συνδέεται με τους θανάτους, από καρδιακή προσβολή, δυο ανθρώπων που την παρακολούθησαν. Στο Τέξας, ένας 20χρονος που είδε την ταινία, ομολόγησε στους αστυνομικούς, ότι πριν από δυο μήνες είχε σκοτώσει τη 19χρονη έγκυο φίλη του. Όπως τους "εξομολογήθηκε", αποφάσισε να παραδοθεί, αφού είδε την ταινία του Μελ Γκίμπσον, σε μία προσπάθεια να λυτρώσει τη ψυχή του από την αμαρτία. Η 19χρονη Ασλεϊ Νικόλ Γουίλσον, είχε βρεθεί απαγχονισμένη στο σπίτι της στις 18 Ιανουαρίου. Δίπλα της είχε βρεθεί ένα σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας. Το σημείωμα όμως είχε συντάξει ο Νταν Λιτς έτσι ώστε το έγκλημα να μοιάζει με αυτοκτονία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τα "Πάθη του Χριστού" έστειλαν δυο στο θάνατο

    [04] Ιράκ

    Στον Ζακ Βερζές η υπεράσπιση του Χουσείν " Θα υπερασπιστώ τον Σαντάμ"

    27/3/2004 8:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 9:06:11 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ο Γάλλος, Ζακ Βερζές, γνωστός για την υπεράσπιση του χασάπη της Λυών Κλάους Μπάρμπι αλλά και του τρομοκράτη Κάρλος είναι ο δικηγόρος που θα αναλάβει να υπερασπιστεί τον Σαντάμ Χουσεΐν. Την υπόθεση του ανέθεσε, ο Αλί Μπαρζάνι Αλ Τικρίτι, ανιψιός του πρώην Ιρακινού προέδρου. Ο Βερζές, που έχει αναλάβει επίσης την υπεράσπιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Χουσείν, Ταρέκ Αζίζ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το υπερασπιστικό του έργο θα επικεντρωθεί στη στήριξη που προσέφεραν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στον Ιρακινό πρόεδρο τη δεκαετία του 1980. Τόνισε επίσης ότι εφόσον η δίκη του Χουσεϊν προχωρήσει, θα κληθεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Ειδήμων του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου

    Ο Βερζές, έχει πολύ μεγάλη επαγγελματική πείρα σε διεθνείς ποινικές υποθέσεις.

    Το 2002, υπερασπίστηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Γιουγκοσλάβο πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενώ πελάτης του υπήρξε επίσης, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Κλάους Μπάρμπι, γνωστός και ως χασάπης της Λυών αλλά και ο τρομοκράτης Κάρλος το Τσακάλι .

    Ο Ζακ Βερζές, είπε ότι το αίτημα για την υπεράσπιση του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε με επιστολή που έλαβε από τον ανιψιό του πρώην προέδρου του Ιράκ, Αλί Μπαρζάν Αλ- Τακρίτι.

    Στη ομάδα υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν επικεφαλής της οποίας θα είναι ο κ. Βερζές θα περιλαμβάνονται 12 δικηγόροι .

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι κατηγορίες κατά του πρώην Ιρακινού προέδρου. Είναι όμως πολύ πιθανό η δίκη του, να διεξαχθεί στο Ιράκ.

    [05] Διεθνή

    Βίαια επεισόδια στην Ακτή του Ελεφαντοστού "Ειρηνική πορεία" με 162 νεκρούς

    27/3/2004 9:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 9:30:50 μμ)

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού. Τα δυο μεγάλα κόμματα της Αντιπολίτευσης αρνήθηκαν συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο ενώ οι αντάρτες που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, ζητούν την παραίτηση του. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, στους 162 ανέρχονται οι νεκροί της "ειρηνικής πορείας" που διοργάνωσε η αντιπολίτευση την Πέμπτη στην πρωτεύουσα Αμπιτζάν.

    [06] Κυπριακό

    Αντιδράσεις στην Αθήνα "Εκτός κλίματος" οι δηλώσεις του πρύτανη

    27/3/2004 6:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αθήνα η εθνικιστική υστερία του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Με προκλητικό τρόπο ο πανεπιστημιακός, που έχει βραβευθεί με το βραβείο Ιπεκτσί για την ελληνο-τουρκική φιλία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν χρειαστεί, ακόμα και με 135.000 νεκρούς μπορούμε να καταλάβουμε την Ελλάδα "

    Εμπρηστικές αναφορές

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην Ελλάδα οι εμπρηστικές δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλμεντάρογλου .

    Κατά την επίσημη παρουσίαση ταινίας σχετικά με τη μάχη των Δαρδανελίων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Αλεμντάρογλου, δήλωσε

    "Απευθύνομαι στους αξιωματούχους που βρίσκονται στην Ελβετία. Εγώ προέρχομαι από τη γενιά που φώναζε το σύνθημα ''διχοτόμηση ή θάνατος''. Μην τυχόν και κάνετε παραχωρήσεις στην Κύπρο. Αν χρειαστεί, έστω και με 135.000 νεκρούς, μπορούμε να καταλάβουμε και την Ελλάδα και την Κύπρο"!

    Σχολιάζοντας τις ακραίες και εκτός κλίματος δηλώσεις του πρύτανη του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν

    "Ο Τούρκος πανεπιστημιακός αδυνατεί να κατανοήσει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης"

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αλεμντάρογλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

    «Προκαλούν έκπληξη και οδυνηρή ανησυχία τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις ενός εκπροσώπου πνευματικού Ιδρύματος, που θα έπρεπε να μιλάει για την ειρήνη, τη συνύπαρξη και το διάλογο"

    [07] Οικονομία

    Με σκληρά μέτρα θα απαντήσει η κυβέρνηση Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια η Ελλάδα

    27/3/2004 10:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πακέτο μέτρων για την προστασία των καταναλωτών και την πάταξη της ακρίβειας προαναγγέλλει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, ειδικά στις καθημερινές "φτηνές" δαπάνες εστίασης, όπως είναι ο καφές, το νερό και το γρήγορο φαγητό.

    Πικρός ο καφές στην Ελλάδα λόγω ακρίβειας

    Κύμα ανατιμήσεων καταγράφεται στην αγορά, με περισσότερο επιβαρημένα από την άνοδο των τιμών τα τρόφιμα και τα καύσιμα. Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη από τις εταίρους της σε 20 από τις 36 βασικές κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει η Επιτροπή.

    Οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στα τρόφιμα, τους χυμούς, τα γαλακτοκομικά και το κρέας .

    Ενδεικτική είναι η περίπτωση του παρθένου ελαιόλαδου το οποίο πωλείται από τον παραγωγό προς το χονδρέμπορο προς 3,07 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ισπανία η τιμή του δεν ξεπερνά τα 1,73 ευρώ.

    Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Price Water House Coopers, ο καφές σε ελληνική καφετέρια κοστίζει ακριβότερα από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης.

    Την ίδια ώρα, ένα ποτήρι μπίρας σε μπαρ πωλείται στην Ελλάδα 4,5 ευρώ έναντι 2,1 ευρώ στην Ολλανδία και ένα μενού χάμπουργκερ κοστίζει 5,45 ευρω στη χώρα μας, αλλά 3,75 ευρώ στην Πορτογαλία .

    Η τιμή του μεταλλικού νερού στη χώρα μας μπορεί να φθάσει και τα 2,95 ευρώ ενώ στην Πορτογαλία είναι 1,75 Ευρώ.

    Επτά μέτρα

    Εν' όψει του πασχαλινού τραπεζιού, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" παρουσιάζει τα επτά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Αυτά είναι:

    κατάρτιση "χάρτας της αγοράς" ενεργοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού πλαφόν στα κέρδη πάταξη της κερδοσκοπίας εκτοπισμός των μεσαζόντων ενίσχυση της πληροφόρησης των καταναλωτών μείωση του κόστους των επιχειρήσεων

    [08] Διεθνή

    Δύσκολες ώρες για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Τη δίωξη του Σαρόν ζητά ο Εισαγγελέας

    27/3/2004 8:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 10:52:36 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την παραπομπή σε δίκη του Αριέλ Σαρόν, προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας του Τελ Αβίβ που ερευνά την υπόθεση με την ελληνική νησίδα Πάτροκλος. Στην υπόθεση, αυτή εμπλέκονται ο κτηματομεσίτης Ντέιβιντ Απελ και ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γκιλαντ. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Εισαγγελέας είναι αρκετά για την παραπομπή σε δίκη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

    Θα παραιτηθεί εφόσον παραπεμφθεί;

    Το 1999 ο κτηματομεσίτης Δαβίδ Απέλ, φέρεται να δωροδόκησε με μεγάλα ποσά το γιο του Αριέλ Σαρόν, Γκιλάντ, προκειμένου ο πατέρας του, (τότε υπουργός Εξωτερικών), να μεσολαβήσει ευνοϊκά ώστε Απελ να προχωρήσει στην αγορά ελληνικού μικρού νησιού στο Σαρωνικό.

    Ο 76χρονος πρωθυπουργός αρνείται κάθε επιλήψιμη σχέση στην παραπάνω υπόθεση, που όμως διερευνάται από την ισραηλινή δικαιοσύνη από τις αρχές του έτους.

    Συνεργάτες του Σαρόν ανέφεραν πρόσφατα, ότι ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί εφόσον τελικά παραπεμφθεί, παρά το ότι παραμένει δημοφιλής σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    [09] Αθλητισμός

    Δραματικός αγώνας Ανοιχτοί λογαριασμοί

    27/3/2004 10:10:00 μμ

    Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στον πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς μετά από ένα δραματικό ματς έμειναν στο 2-2 και πλέον η πρόκριση στον τελικό θα παιχθεί στον επαναληπτικό αγώνα στις 7 Απριλίου. Τα τέρματα των "πρασίνων" πέτυχαν οι Μπασινάς (29'-πέναλτι) και Ολισαντέμπε (+90'), ενώ για την ΑΕΚ, που τελείωσε το ματς με εννέα παίκτες λόγω αποβολής των Κρέγκ και Πέτκοφ, σκόραραν οι Κατσουράνης (21') και Λάκης (87').


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 March 2004 - 22:08:06 UTC