Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ολυμπιακές Δάδες 1936-2004"
  • [02] Κόντρα για τα ολυμπιακά έργα Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Οσβαλντ
  • [03] Σεισμική δόνηση 5,3 στην Τουρκία
  • [04] Τα πρώτα αποτελέσματα στις 9 το βράδυ Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
  • [05] "Άρχισε να ομολογεί"
  • [06] Γαλλία: Δημοτικές εκλογές 2ος γύρος
  • [07] Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος
  • [08] Παραπέμπεται σε δίκη ο Αριέλ Σαρόν

    [01] Πολιτισμός

    "Ολυμπιακές Δάδες 1936-2004"

    28/3/2004 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 12:18:16 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μια πρωτότυπη έκθεση με θέμα όλες τις ολυμπιακές δάδες που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη λαμπαδηδρομία του 1936 αλλά και τη δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θα παρουσιάσει το Πολεμικό Μουσείο. Η έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό τη Δευτέρα 29 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Απριλίου, διοργανώνεται στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, παρουσία της προέδρου του "ΑΘΗΝΑ 2004", Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό όλες τις ημέρες που θα διαρκέσει, από τις 9:00-14:00.

    [02] Αθήνα 2004

    Κόντρα για τα ολυμπιακά έργα Αντιπαράθεση Βενιζέλου - Οσβαλντ

    27/3/2004 11:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 11:09:14 πμ)

    Πηγή: NET

    Ξεκίνησε το Σάββατο, η ολίσθηση της στέγης του ποδηλατοδρομίου στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Η μεταλλική κατασκευή, αρχιτεκτονικό έργο του Ισπανού Σαντιάγκο Καλατράβα, θα καλύψει απόσταση 135 μέτρων ως την τελική του θέση πάνω από το ποδηλατοδρόμιο. Την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσαν δηλώσεις του Ντένις Οσβαλντ στο Associated Press για το χρονοδιάγραμμα των έργων, ο οποίος είπε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την τάση να είναι αισιόδοξη.

    Σε συνέντευξη του στο Αssociated press ο Ντένις Οσβαλντ τονίζει ότι κρίσιμη για την παράδοση του έργου Καλατράβα είναι η περίοδος ολίσθησης των δύο τόξων που ξεκινά στις 18 Απριλίου, ενώ θεωρεί ότι η κατασκευή της στέγης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου .

    Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων στη Λεωφόρο Μαραθώνος.

    Αναφέρεται μάλιστα ειδικά στα χρονοδιαγράμματα των έργων

    "Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την τάση να είναι αισιόδοξη. η εκτίμηση ήταν μάλλον λιγότερο ακριβής. Τώρα Εχουμε πραγματικά ένα καλό χρονοδιάγραμμα " είπε χαρακτηριστικά

    Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Με γραπτή του δήλωση ο πρώην υπουργός τόνισε

    "Εύχομαι στους σημερινούς υπουργούς που ασχολούνται με την ολυμπιακή προετοιμασία και αποκτούν τώρα την εμπειρία της επαφής με τον κ. Οσβαλντ και το ύφος των δηλώσεων του που αλλάζει ανάλογα με το μέσο ενημέρωσης στο οποίο απευθύνεται , υπομονή ψυχραιμία και καλή επιτυχία"

    [03] Διεθνή

    Σεισμική δόνηση 5,3 στην Τουρκία

    28/3/2004 10:30:00 πμ

    Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε τα ξημερώματα στην επαρχία Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον τραυματισμό 12 ανθρώπων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που έδωσε στο CNN turk ο κυβερνήτης της περιοχής. Ο Μουσταφά Μαλάι πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί αρκετές υλικές ζημιές σε χωριά που βρίσκονται στο επίκεντρο της δόνησης, που είναι ίδιο με εκείνο από το οποίο προήλθε ο σεισμός της Πέμπτης, που άφησε πίσω του δέκα νεκρούς. Τα ξημερώματα του Σαββάτου έγινε άλλος ένας σεισμός, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο χωριό Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

    [04] Διεθνή

    Τα πρώτα αποτελέσματα στις 9 το βράδυ Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

    28/3/2004 9:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 10:57:36 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ειδήσεις > Διεθνή)&body=σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, φαβορί το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν.

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι, για να εκλέξουν τις νέες δημοτικές αρχές τους, σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να αναδειχτεί νικητής το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 43,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Οι κάλπες στις ανατολικές περιοχές άνοιξαν στις 07:00, τοπική ώρα και στην υπόλοιπη χώρα μία ώρα αργότερα ενώ θα κλείσουν στις 17:00. Συνολικά 20 κόμματα διεκδικούν τις 93.000 θέσεις των τοπικών αρχόντων. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 9 το βράδυ.

    Το AKP πιστεύεται ότι θα καταφέρει να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Όσον αφορά τη Σμύρνη, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Στο σύνολο της χώρας οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο AKP ποσοστό μεγαλύτερο από 50%, 18 μήνες μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές (με 34%) απ' όπου εξασφάλισε και την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP, ο μοναδικός άλλος πολιτικός σχηματισμός που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις δυνάμεις του κερδίζοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 20%.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία, το εξωκοινοβουλευτικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP) θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τους κυριότερους δήμους, τους οποίους έχει ήδη υπό τον έλεγχό του.

    [05] Διεθνή

    "Άρχισε να ομολογεί"

    28/3/2004 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 16 νεαρά αγόρια μέσα σε δώδεκα χρόνια, από το 1991 ως το 2003, ομολόγησε ότι δολοφόνησε, ένας μηχανικός αυτοκινήτων από τη Βραζιλία, αφού η αστυνομία εντόπισε δύο από τα θύματά του θαμμένα κάτω από το πάτωμα του σπιτιού του. Ο Φρανσίσκο ντας Τσάγκας, 39 ετών, είχε συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην πόλη Σάο Λουίς ντε Μαρανιάο της βορειοανατολικής Βραζιλίας, ως ύποπτος για μια σειρά από δολοφονίες. Τα δύο πτώματα βρέθηκαν την Παρασκευή. "Άρχισε να ομολογεί χτες και ακόμη μας δίνει λεπτομέρειες. Είπε ότι έχει χάσει το λογαριασμό και ενδέχεται να έχει σκοτώσει περισσότερα από 30 αγόρια", δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Ζοάο Κάρλος Αμορμίμ Ντινίζ.

    [06] Διεθνή

    Γαλλία: Δημοτικές εκλογές 2ος γύρος

    28/3/2004 11:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 11:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 41 εκατομμύρια Γάλλοι, για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα επιβεβαιώσει τη νίκη της αριστερής αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ να αλλάξει την πολιτική του. Στον πρώτο γύρο, στις 21 Μαρτίου, η αριστερά (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και Πράσινοι) βρέθηκε μπροστά με ποσοστό 40% έναντι 34% του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η ακροδεξιά του Ζαν Μαρί Λεπέν διατήρησε τις δυνάμεις της στο 16%. Η αποχή ανήλθε στο 40% περίπου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η τάση αυτή θα επιβεβαιωθεί και στο δεύτερο γύρο, με την αριστερά να διατηρεί την πλειοψηφία στις περισσότερες από τις 22 μητροπολιτικές περιοχές που έχει ήδη υπό τον έλεγχό της από το 1998 έναντι δεκατεσσάρων που ελέγχονται από τη δεξιά.

    Η εκλογική ήττα της δεξιάς δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες

    Η δεξιά από την πλευρά της (το κεντρώο UDF και το UMP του προέδρου Σιράκ) ελπίζει να περιορίσει τις απώλειές της ανακτώντας το δήμο του Παρισιού, όπου η διαφορά είναι πολύ μικρή.

    Η εκλογική ήττα της δεξιάς δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες στο κοινοβούλιο.

    Όμως τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο Σιράκ θα αναγκαστεί να αλλάξει τη στρατηγική του και να ανασχηματίσει την κυβέρνηση ή και να αποπέμψει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν.

    "Η κυβέρνηση Ραφαρέν παίζει την επιβίωσή της στις τοπικές εκλογές", αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Λε Μοντ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γαλλία: Αριστερά και Εθνικό Μέτωπο δείχνουν τα exit polls

    Εκλογικό τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση

    [07] Διεθνή

    Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος

    28/3/2004 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΒΒC Greek

    Πέντε άμαχοι πολίτες τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και δύο παιδιά, στην πόλη Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, μετά από έκρηξη βόμβας. Η έκρηξη έγινε στο χωριό Μπουρίζ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μπακούμπα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η βόμβα πιθανώς είχε στόχο μέλη της ιρακινής αστυνομίας. Στο μεταξύ, χθες στη Μοσούλη, αντάρτες εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον του δημαρχείου της πόλης σκοτώνοντας 4 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι ηλικίας 13 ετών, ενώ τραυματίστηκαν 19. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα αγόρι 7 ετών και δύο αστυνομικοί, ανέφερε ιατρός νοσοκομείου της Μοσούλης.

    Το χρονικό των επιθέσεων

    Μοσούλη

    Τρεις αντάρτες εκτόξευσαν ρουκέτες Κατιούσα κατά του δημαρχείου, χρησιμοποιώντας παλαιούς εκτοξευτήρες, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Μετά την επίθεση οι επιτιθέμενοι διέφυγαν με τη βοήθεια αυτοκινήτου.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής δεν έχει τραυματισθεί και δεν ήταν στο γραφείο του την ώρα της επίθεσης.

    Βαγδάτη

    Χθες Σάββατο, στο κέντρο της Βαγδάτης επτά Ιρακινοί τραυματίσθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στο όχημα, στο οποίο επέβαιναν.

    Την περιοχή απέκλεισαν αμέσως αμερικανικές δυνάμεις και άνδρες της ιρακινής αστυνομίας.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τους τραυματίες, τα θύματα της επίθεσης είναι εργαζόμενοι σε ιδιωτική αστυνομία, που συνεργάζεται με τα υπουργεία Ηλεκτρισμού και Εμπορίου, παρέχοντας υπηρεσίες ασφαλείας στους ξένους, που συνάπτουν συμβόλαια με τα υπουργεία αυτά.

    Μετά την έκρηξη στην περιοχή ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, ενώ έσπασαν τζάμια σε παρακείμενα κτήρια.

    Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Αμπού Ναουάς, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Απειλεί ο Σιστάνι

    Ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών αγιατολάχ Αλί αλ Σιστανί απειλεί να εκδόσει θρησκευτική διαταγή, με την οποία θα κηρύσσει παράνομη την μεταβίβαση της εξουσίας από τους Αμερικανούς στους Ιρακινούς, στις 31 Ιουνίου.

    Αλλαγές στο άρθρο 61 του ιρακινού Συντάγματος, ζητά ο Σιστανί, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αποκηρύξει τους Ιρακινούς που θα αναλάβουν την εξουσία από την αμερικανική πολιτική διοίκηση της χώρας και ενδεχομένως καλέσει τον κόσμο να πραγματοποιήσει μαζικές διαδηλώσεις.

    Κύκλοι του Αλ Σιστανί δεν διευκρίνισαν τι είδους αλλαγές ζητούν οι σιίτες, ωστόσο στο παρελθόν έχει επικριθεί από το συγκεκριμένο θρησκευτικό ηγέτη το γεγονός ότι το κυβερνητικό συμβούλιο θα αποτελείται από ένα σουνίτη, ένα σιίτη και έναν Κούρδο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα προκαλέσει θρησκευτική και εθνική σύγκρουση.

    [08] Διεθνή

    Παραπέμπεται σε δίκη ο Αριέλ Σαρόν

    28/3/2004 11:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2004 12:17:15 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ θα προτείνει την παραπομπή σε δίκη του πρωθυπουργού Αριελ Σαρόν, για υπόθεση διαφθοράς που εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2. Νωρίτερα, μέλος της κυβέρνησης του Σαρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί αν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του για το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο φέρεται εμπλεκόμενος. Η υπόθεση αφορά στην δωροδοκία του γιού του Σαρόν, Γιλάντ, το 1999, όταν ο Αριέλ Σαρόν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από τον κτηματομεσίτη Δαβίδ Απέλ, ο οποίος επιδίωκε την πολιτική παρέμβαση της οικογένειας Σαρόν για την αγορά νησίδας στο Σαρωνικό.

    "Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί"

    "Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί. Θα περίμενα από αυτόν να πει σήμερα ότι είναι έτοιμος να ιδιωτεύσει και να πολεμήσει από αυτή τη θέση για να αποδείξει την αθωώτητά του", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Γιόζεφ Παρίτζκι.

    Η υπόθεση αφορά στην δωροδοκία του γιού του Σαρόν, Γιλάντ, το 1999, όταν ο Αριέλ Σαρόν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από τον κτηματομεσίτη Δαβίδ Απέλ, ο οποίος επιδίωκε την πολιτική παρέμβαση της οικογένειας Σαρόν για την αγορά νησίδας στο Σαρωνικό.

    Ο 76χρονος Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, αλλά η διερεύνησή της δεν έχει σταματήσει από τη Δικαιοσύνη.

    Στο κατηγορητήριο εναντίον του κτηματομεσίτη, που παραπέμπεται επίσης για να δικαστεί, δεν αναφέρεται ότι ο Σαρόν γνώριζε κάτι για τα ποσά που εισέπραττε ο γιός του.

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν καταζητούμενο Παλαιστίνιο

    Ανδρες του ισραηλινού στρατού σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, στη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη του αδελφού του που είναι καταζητούμενος από τους Ισραηλινούς, όπως ανέφεραν Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού στρατού ανέφεραν πως στη διάρκεια της επιχείρησης στο χωριό Νταερίγια, έξω από τη Χεβρόνα, σκοτώθηκε ένας άνδρας, ο Τζαμίλ αλ-Τελ, ο οποίος εντοπίσθηκε να συμπεριφέρεται ''υπόπτως''.

    Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, ο στρατός περικύκλωσε το σπίτι του Τελ, σε μία προφανή προσπάθεια να συλλάβει τον αδελφό του, ο οποίος είναι γνωστό πως καταζητείται από τους Ισραηλινούς. Όταν ο 32χρονος Τζαμίλ αλ-Τελ βγήκε από το σπίτι οι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ και τον σκότωσαν. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο Τελ δεν είχε καμμία σχέση με ακραίες οργανώσεις.

    Πηγή του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως ο Τελ είχε σχέσεις με τη Φάταχ και υποστήριξε πως οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ επειδή το θύμα αρχικά είχε αρνηθεί να βγει από το σπίτι του και επιχείρησε να διαφύγει από την οροφή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 March 2004 - 9:51:22 UTC